Sortguide: Rabarber

trollet
Tänk att det finns så himla många olika sorter, och ändå så få i butik…

Om man har tur så finns det en handfull olika rabarbersorter att välja på i trädgårdsbutiken, men oftast bara en eller två. Det är ett sorgligt magert utbud tycker jag, med tanke på hur fantastiskt många olika sorters rabarber det finns. Egentligen. Äsch, en rabarber är väl ändå en rabarber tänker många. Nja, olika sorter har olika egenskaper. Vissa sorter har en mildare, sötare smak. Andra tål mer kyla, har rödare stjälkar eller kan skördas under lång tid.

Älskade rabarber

Tillochmed i de mest bortglömda, övervuxna trädgårdar brukar det gå att hitta rabarber, för så länge det inte skördas så klarar den sig ganska bra på egen hand. De blad och stjälkar som åker upp vissnar ju också ner igen och näringen går tillbaka till rotsystemet. Den som däremot vill skörda gör också klokt i att gödsla, för rabarber är hungriga.

Det fanns inte så mycket klassiska köksväxter kvar i trädgården när jag flyttade hit till huset…  Två gamla trötta äppelträd, ett jordgubbsland som inte gett bär på flera år och lite mynta på rymmen. Men det fanns rabarber! Lyckan var total!!! Paj, saft och kräm blev det, sommaren var räddad. 😉
Vilken sorts rabarber det är som växer här vet jag fortfarande inte, med statistisk sannolikhet är det nog Victoria. Men när jag bestämde mig för att skaffa en till sort hände det som så ofta händer: jag letar och letar efter information för att kunna välja en bra sort men hittar ingen vettig sammanställning av sorter NÅGONSTANS. Suck. Nåja. Då får jag väl göra en sammanställning själv då…

Sortguide

Tyvärr är det ganska svårt att hitta många av dem i vanliga trädgårdsbutiker, om du gärna vill ha en lite mer ovanlig sort så googla namnet + köpa så kan du beställa hem från privata trädgårdsbutiker via nätet. Vanligen säljs rabarber som planta men ibland kan man också hitta frö. Om du vill vara riktigt säker på att få en sortäkta rabarber så är det förökning via delning som gäller (dvs köpa planta). Frösådd är betydligt mer osäkert eftersom det är svårt att få till en enhetlig fröpopulation… Att fröså rabarber är lätt, men att hitta frö är svårare (och att lyckas göra en vettig selektion av frösådden som grott är nog ännu svårare). 😉

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil.
De sorter som ofta finns i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med ***

 • A Cote Rouge – Sen sort som får få blomstänglar. Stjälkarna är svagt röda vid basen och blir grönare högre upp närmast bladet. Ovanlig i Sverige, vanligare i Danmark så sannolikt tål den inte särskilt mycket kyla.
 • Amerikansk Kämpe – Ger breda och tjocka stjälkar, går lätt i blom. Nedersta delen av stjälken är röd, den blir grönare upptill. Tidig frilandssort.
 • Apple Delight – Frisk fruktig smak med långa tunna stjälkar som kan skördas både höst och vår. Klarar zon 1-5.
 • Appleton’s Forcing – Produktiv sort med långa och tjocka stjälkar. Medeltidig.
 • Appleton’s Red – Produktiv, sen sort med stjälkar som är vackert röda på insidan. Går inte så lätt i blom.
 • Appleton’s Triumph – Sen sort som får ganska långa och tjocka stjälkar. Går lätt i blom.
 • Barbro /BRh F104***– En ganska ny svensk sort som togs fram av Kimmo Rumpunen på SLU i Balsgård, Skåne och lanserades 2012. Rikgivande med oxalsyra under medel som ger tidig skörd. God, kraftig rabarbersmak och rödgröna stjälkar. Motståndskraftig mot skadedjursangrepp, finns som elitplanta. Lär klara zon 3, kanske ännu kallare (enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 5).
 • Behrens Rabarber – Sen sort som sätter få blomstänglar. Ger stjälkar som är rödare vid basen och grönare närmast bladet.
 • Berit /BRh F101 – En ganska ny svensk sort som togs fram av Kimmo Rumpunen på SLU i Balsgård, Skåne. Berit har god, kraftig rabarbersmak och raka, upprättväxande stjälkar som gör den lätt att skörda. Går inte i blom så lätt och är motståndskraftig mot bladfläcksjuka. Senare sort än Barbro.
 • British Queen – Sannolikt samma sort som Victoria.
 • Browns Red – Ger långa och tjocka stjälkar med röd utsia och grön insida. Sen sort som sätter många blomstjälkar och lätt går i blom.
 • Buck’s Early Red – Produktiv sort som sitt namn till trots ger ganska sent. Sätter väääldigt många blomsterstjälkar.
 • Canada Red / Canadian Red /Red Canadian /Macdonald Crimson- En rabarber med vackert klarröda stjälkar som ger vacker färg åt sylt och kräm. Mild men god smak, sparsam blomning. Ger sen men rik skörd. Korta, smala stjälkar som ger fin klarröd färg till saft och sylt. Höjd 50-70 cm. Klarar upp till zon 5.
 • Cawood Delight – Mörkt röda rabarberstjälkar. En favoritsort hos engelska odlare som odlar rabarber kommersiellt eftersom den tål både värme och kyla bra, klarar zon 4-7.
 • Champagne – Söt sort, vanlig i Holland.

  Om du vill lära dig mer om rabarberns historia och användning så rekommenderar jag varmt Ingar Nilssons bok Rabarber.
 • Champagne Red /Red Champagne /Champagne Early /Hawke’s Champagne*** – Ger långa, slanka vackert röda stjälkar med rosa insida. Smaken beskrivs som mycket god, en av den brittiske trädgårdspersonligheten Lawrence D. Hills smakfavoriter. Långa smala röda rabarberstjälkar med härlig sötsyrlig smak, passar bra till saft. Sen blomning med få blomstänglar. Medeltidig sort som förr var ganska ovanlig och svår att få tag på, numera säljer även de större trädgårdskedjorna den här (om än i liten skala).
 • Champion / Dawe´s Champion – Engelsk sort med gröna stjälkar, framtagen av trädgårdsmästaren Dawe som hade sina odlingar nära Kew Bridge. Var länge en av de dominerande engelska sorterna tills Timperley Early lanserades på den engelska marknaden.
 • Crimson Perfection – Har smala röda stjälkar.
 • Crimson Red/ Crimson Cherry /Crimson Wine /Crimson – Får spräckligt röda stjälkar. Medelgod skörd i mitten av säsongen.
 • Delikatess  /Himbeerrhabarber  /Hallonrabarber- Mycket gammal sort som bl a är ena föräldern till Elmsfeur och Holsteiner Blut. Ger ganska tunna, röda, goda stjälkar. (Himbeer betyder hallon på tyska)
 • Donkere Bloedrode – En sen men mycket produktiv sort som får vackra stjälkar med ljusröd insida. Sätter blomstänglar.
 • Early Albert /Prince Albert – Ännu en rabarber med ett missvisande namn, sorten är inte särskilt tidig sitt namn till trots. Upprättväxande, produktiv sort med många blomstänglar. Mild smak med låg halt av oxalsyra. Engelsk sort, togs fram av Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.
 • Early Sunrise – Hyfsat tidig sort med upprätt växtsätt som får tjocka stjälkar. Kan vara jobbig att skörda för hand. Ger god skörd för att vara så pass tidig.
 • Elmblitz /Elmsblitz*** – En gammal tysk sort med låg halt av oxalsyra och mild god smak. Röda stjälkar och vackert rosaröda blommor. Plantan har ett ganska lågt, brett växtsätt med många låga, smala stjälkar som är rätt lätta att skörda för hand. Späda stjälkar har lägre halt av oxalsyra än de tjocka stjälkarna. En del beskriver den som lite klen i sitt växtsätt och mår bra av att gödslas ordentligt. Kräver lite mer gödsel än andra sorter. Mer produktiv än systersorten Elmsfeuer, men har svagare röd färg. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.
 • Elmsblitz Röd – Kanske den egentliga, ursprungliga Elmsblitz.
 • Elmsfeuer /Elmsfeur / E.L. Meyns Feuerroter*** – En gammal tysk sort med genomfärgade röda stjälkar (feuer = brasa på tyska). Kraftigväxande sort som är jobbig att skörda för hand, har medelhög halt av oxalsyra. En korsning mellan Holsteiner Blut och Delikatess, togs fram 1912 av Ernst Ladewig Meyn. Sätter inte så många blomstänglar, växer upprätt och har fin röd färg och god smak. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.
 • Elms Jubiläum – Beskrivs som lättodlad med goda egenskaper som köksväxt i boken Hemkonservering från 1942 (upplaga 11). Framtagen av Ernst Ladewig Meyn.
 • Elmsjuwel – Har låg halt av oxal- och äppelsyra men ändå rätt syrlig smak. Växer upprätt med rödgröna stjälkar, kan skördas hela sommaren men ger bäst kvalitet när stjälkarna är ca 30-40 cm långa. Lär klara zon 5.
 • Fentons /Fentons Special – Högavkastande sort som vissa källor anger som tidig, andra som sen. Produktiv sort med röda stjälkar med ljusröd insida. Sätter få blomstänglar.
 • Framboozen Rood/ Frambozen Red /Framboozen /Raspberry Red /”Munkrabarber” /Jordgubbsrabarber*** – En högkvalitativ sort med mörkröda, raka, långa och tjocka stänglar. Medeltidig sort för både bakverk och saft. Vanlig i kommersiella odlingar eftersom den går bra att driva och då får ännu vackrare röd färg. Kallas ibland felaktigt för munkrabarber i plantskolorna. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 5. (Framboozen betyder hallon på nederländska)
 • Fredrika Runeberg – Finsk mycket gammal sort med röda, smala stjälkar och sirligt växtsätt som döpts efter den finlandssvenska författaren Fredrika Runeberg, gift med Johan Ludvig Runeberg. Definierades som en egen genetisk sort först 2015 men har lång odlingshistoria. Gentestet avslöjar att rabarbersorten kommit till Finland före andra finska, mer välkända sorter. Hittades vid författarmuseet Johan Ludvig Runebergs hem i Borgå, Finland. Museivårdaren hoppas kunna börja sälja plantor av den i framtiden.
 • Frigo – En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016 (men Kirsten Jensen var inte lika imponerad, i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 skriver hon att ”Smaken kunde vara bättre” på s 8.). En sen industrisort, mycket produktiv med välfärgade stjälkar som inte sätter så många blomstänglar.
 • Fräulein Scharfer Torte – (torte = paj på tyska) Gammal sort som länge odlats i tyska hemträdgårdar, tyvärr inte särskilt produktiv. Men de stjälkar som kommer beskrivs som både tjocka, mjälla och goda med vackert röd färg.
 • Fulton’s Strawberry Surprise – Kompaktväxande sort med kraftigt växtssätt. Lättodlad med röda stjälkar och fin smak med balans mellan sötma och syra. Ca 60 cm hög och 150 cm bred, klarar upp till zon 4. Enligt svenska återförsäljare har den en friskt fruktig smak med vackert genomfärgade stjälkar och ger skörd från vår till höst. Kallas ibland för jordgubbsrabarber i handeln.
 • Fäbod – Sannolikt en av de mest härdiga rabarbersorterna som odlats i Sverige, av nordlig proveniens och är anpassad för ljusklimatet i Sveriges nordligare delar. Man har bl a hittat Fäbod växandes vid fjällhotellet Fjällnäs, 800 m över havet nära norska gränsen. Smala, långa gröna bladskaft som är lite rödfärgade vid basen. Bladen har ljus undersida och är väldigt veckade. Sorten är lätt behårad och har en utdragen bladspets.
 • Glaskin’s /Glaskin’s Perpetual – En gammal engelsk kulturarvssort som odlats sen 1930-talet med låg halt av oxalsyra. Snabbväxande sort som får vackert mörkröda stjälkar och ger under lång tid.
 • Goliath – Ger tjocka grönröda, medellånga stjälkar av hög kvalitet med mild smak. Enligt återförsäljare är stjälkarna gröna, men odlare menar att den även blir lite röd, särskilt om den odlas under väv. En synnerligen produktiv sort som är vanlig inom den kommersiella odlingen trots att den är så pass sen. Kan behöva gödslas lite extra för att orka med sin produktivitet.
 • Hallonrabarber – Flera olika rabarbersorter kallas för detta, se bl a sorterna Delikatess och Frambozen Rood.
 • Harry Smiths Rabarber – Lokal nordling sort som provodlats i Uppsala.
 • Hobday’s Giant /Giant /Gigant – Kraftigväxande sort med stora breda blad som är lätt ludna. Ger grönröda stjälkar med grön insida. Har mycket låg halt av löslig oxalat.
 • Holsteiner Blut /Holsteiner Blood – Gammal tysk sort som togs fram 1912 av E. L. Meyn, en korsning av sorterna Delikatess och Amerikanischer Riesen. Upprättväxande med långa grönröda stjälkar och hög halt av oxalsyra. Holsteiner Blut är rödköttig och starkväxande med få blommor. Ofta är stjälkarna mer röda i början av säsongen och blir sedan mer gröna. Kommer igång lite sent på våren men kan skördas långt in på sommaren. En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016, även Kirsten Jensen bedömer smaken som god i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 på s 9. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.
 • Höstrabarber – Flera olika rabarbersorter som kan skördas under lång tid, ända fram till hösten, kallas för höstrabarber i handeln. Bl a Livingstone, Apple Delight och Fulton’s Strawberry Surprise.
 • Jordgubbsrabarber – Flera olika sorter i handeln kallas för detta, bl a Framboozen Rood och Fulton’s Strawberry Surprise.
 • Jätterabarber – Finsk sort från 1930-talet som beskrivs som extremt starkväxande.
 • Karpow Liepshiego – Breda blad på rödgröna stjälkar, låt plantan växa i två år innan du börjar skörda.
 • Lider – Tidig, god sort. Vanlig i Polen.
 • Lilibarber/ Lowberry Lilibarber – En ny sorts miniatyrversion av rabarber som bara blir 10-30 cm hög från schweiziska företaget Lubera. Framtagen för att passa att odla i kruka på balkong. Hela växten är liksom en miniversion av klassisk rabarber, den blir alltså inte bara kortare utan stjälkarna är också tunnare, ca 3-4 mm tjocka. ”/…/ the use is more like for herbs and spices than traditional rhubarb.” enligt Luberas hemsida. Namnet är ett registrerat varumärke.

  Lilibarber, en riktigt liten minirabarber.
 • Linnaeus – Engelsk sort, togs fram av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.
 • Livingstone – Ganska ny sort, lanserades som nyhet i svenska plantskolor 2018. Har mild smak med låg halt av oxalsyra och tål att skördas under lång tid. Om du tänker skörda mycket och under lång tid så tänk på att gödsla ordentligt så att plantan orkar fortsätta att producera. Har gröna stjälkar med rött i skalet. Engelsk sort som är döpt efter upptäcktsresanden Dr. David Livingstone.
 • Loher Blut – En förädling av Holsteiner Blut, framtagen av Ernst Ladewig Meyn.
 • Marshall’s Early Red – Välfärgade röda stjälkar med god smak och hög halt av äppelsyra men med medelnivå av oxalsyra. Enligt många är detta den absolut godaste sorten, rabarbernas rabarber! Har ett hängande växtsätt och får få blommor. Namnet är härligt missvisande eftersom det är en sen sort. Rikgivande enligt vissa källor, inte alls så produktiv enligt andra källor. Att sorten är jobbig att dra upp för hand verkar dock de flesta vara överens om.
 • McDonald /Madconals – Odlas mycket i USA där den är hyfsat produktiv, lämpar sig sämre för svenska odlingsförhållanden där skörden blir mindre. God smak med väldffärgade stjälkar som ger i mitten av säsongen.
 • Merton Foremost – Kraftigt växtsätt och rödgröna stjälkar. Sorten kom 1960, förädlad vid John Innes Institiute.
 • Mikoot /Micoot – Tidig, kraftigväxande sort från Holland som tyvärr sätter extremt mycket blomstänglar i svensk odling med mycket ljusa nätter. Ger i huvudsak gröna, korta och tjocka stjälkar. Äldre plantor ger lite rödare stjälkar, unga plantor ger främst gröna.
 • Mira – Holländsk sort som odlas under väv för mycket tidig skörd. Stjälkarna blir ljusröda om de odlas i dagsljus, vackrare röda när de drivs eller odlas under väv. Sätter tyvärr väldigt många blomstänglar.
 • Munkrabarber – Egentligen är heter munkrabarber Rheum rhaponticum på latin men när den dyker upp i plantskolornas ”vanliga ätbara sortiment” är det vanligen Framboozen Rood man säljer och kallar för munkrabarber.
 • Niemisel – Sannolikt en härdig rabarber som tål en del kyla, har odlats länge i norra delen av Sverige.
 • Paragon – Får tjocka, stadiga klarröda stjälkar med god smak. Gammal engelsk sort, vanlig i Holland.
 • Prince Albert /Early Albert /Kung Albert – Ännu en rabarber med ett missvisande namn, sorten är inte särskilt tidig sitt namn till trots. Upprättväxande, produktiv sort med många blomstänglar. Mild smak med låg halt av oxalsyra. Engelsk sort, togs fram av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.
 • Purpurat – Kraftiga blad på röda stjälkar som blir gröna högst upp på bladskaftet. Låt plantan växa till sig i två år innan du börjar skörda.
 • Raspberry Red – Se Frambozen Rood

  Rabarber som odlas i solljus får ljusare stjälkar.
 • Red Champagne*** – Se Champagne Red
 • Reeds Early Superb – Upprättväxande sort med stjälkar som är mörkröda nertill och grönare upptill. En högavkastande sort som är lätt att skörda.
 • Rosara – Tidig, upprättväxande och produktiv sort som får ganska svag färg. Låg oxalhalt och god smak.
 • Rosenhagen – Ny sort från Danmark med väldigt god smak och låg halt av oxalsyra, härdig ända upp till norrbotten. Bredväxande planta med korta, kraftiga stjälkar med vackert röd färg som ändå går att skörda för hand. Rikgivande och lättodlad med god tillväxtförmåga, utmärkt sort att använda i mitten av säsongen. Jag har sett många olika zonangivelser på den hos svenska återförsäljare… Vissa menar att den klarar zon 1-7, andra att den klarar betydligt mindre kyla. Enda nackdelen är att den gärna sätter många blommor.
 • Ruby Red – Gammal engelsk sort från västra Yorkshire, en ort som är världskänd för sin rabarberodling. Sorten odlas också i Australien. Ger vackert märkröda stjälkar med en rosa insida. Sorten var vanligare förr i komersiell odling i England men är numera mycket svår att få tag på.
 • Selma Lagerlöf – Hämtad från Selma Lagerlöfs tidiga bostad i Falun, Lagerlöfsgården.
 • Smultronrabarber – Enligt SKUD finns det ingenting som heter smultronrabarber, men sannolikt är smultronrabarber samma sort som Svendborg Vinrabarber.
 • Spangsbjerg*** (oftast klon III5)- En ganska ny sort från Danmark. Smaken beskrivs som söt och mycket god med smak av hallon och jordgubbar. Upprättväxande röda stjälkar som inte är så tjocka, under medelstorlek. Stjälkarna är inte genomfärgade och har varierande oxalsyrahalt, ibland medel, ibland hög. Inte så härdig men härligt produktiv. Sätter få blomstänglar och klarar zon 7.
 • Stockbridge Arrow – Bladen är pilformade, darav sitt namn. Sorten har ett styvt och upprätt växtsätt och är väldigt lik Victoria. Tjocka, röda långa stjälkar som är lätta att dra, en kvalitetsrabarber med fin smak. Går fint att driva tidigt på våren och kan då få hela 60 cm långa stjälkar. Engelsk modern sort från Stockbridge House Experimental Station i samarbete med de engelska rabarberodlarna i Yorkshire.
 • Stockbridge Cropper – Engelsk modern sort från Stockbridge House Experimental Station som tagits fram i samarbete med engelska rabarberodlare i Yorkshire. Låt den växa till sig i två år innan du börjar skörda.
 • Stockbridge Harbinger – En väldigt god sort som inte används kommersiellt eftersom den inte ger så hög avkastning, detta är en sort som ger kvalitet före kvantitet. Rosaröda stjälkar (som blir gröna vid odling utomhus) med upprätt växtsätt. Användes som drivningsrabarber förr i England. har tagits fram av Stockbridge House Experimental Station i samarbete med engelska rabarberodlare i Yorkshire.
 • Sture – Norrländsk sort från Rödånäs, Umeå. Fanns på gården där Hansskogs Plantskola nu har sina odlingar.
 • Sutton’s Seedless – Som namnet antyder har den ingen blomning, men går att driva väldigt tidigt på våren och funkar fint i växthus.
 • Svendborg Vinrabarber– Väldigt gammal sort med ovanligt sötmild smak för att vara rabarber. Går lätt i blom. Kraftigväxande sort som trivs på de flesta platser. Kallas ibland också för hallonrabarber eller jordgubbsrabarber. I Danmark går den under namnet Svendborg Vinrabarber, ett namn som vissa svenska plantskolor också använder sig av ibland.
 • The Sutton / Sutton – Gammal engelsk rabarbersort från 1893 som fortfarande finns i odling, dominerade den engelska marknaden ända till 1950-talet då sorten Timperley Early lanserades. Upprättväxande och produktiv med svag, mild smak och liten blomning. Bladen är ljusgröna, stjälkarna glatta, tjocka och raka. Ganska tidig sort som funkar fint i växthus och på friland. Späda stjälkar har lägre halt av oxalsyra än de tjocka stjälkarna. Får trist färg om den inte odlas under väv eller drivs i mörker. Sorten togs fram av trädgårdsmästaren Dawe som hade sina odlingar i närheten av Kew Bridge. Sorten marknadsfördes länge av Messrs Sutton & Sons.
 • Timperley Early/ Timberley Early – Tidig sort med många stjälkar och få blommor. Upprättväxande med svag smak och lite trist färg. Har hög halt av äppelsyra. Sorten upptäcktes som en avvikande planta växandes i ett fält fullt med sorten Linnaeus, den sparades och så småningom märkte man att den gick fint som drivrabarber och vips var populariteten ett faktum. Utmanade dåvarande storsäljarna Champion och The Sutton när den lanserades 1947.
 • Waldsteiner Blut – Har mycket röda stjälkar.
 • Wsesny Horsera – Breda blad på rödgröna stjälkar. Låt plantan växa ifred i två år innan du börjar skörda.
 • Valentine/ Valentin– Upprätt växtsätt med få blommor. Stjälkarna är genomröda och mjälla med låg halt av oxalsyra. Ganska sen sort som kan skördas under lång tid och har en mjuk, mild smak. Kompaktväxande sort som inte blir lika bred som andra sorter kan bli. En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.
 • Victoria /Viktoria*** – En rikgivande klassisk rabarbersort, kanske den allra vanligaste i svenska trädgårdar (och trädgårdsbutiker). Grönröda, lätt glansiga långa stjälkar och går lätt i blom. Jobbig att dra för hand. Stjälkarna blir mycket rödare och vackrare när den drivs i mörker under t ex en uppochnedvänd hink. Odlad på friland i väldigt soligt läge blir stjälkarna betydligt grönare. Får vita blommor. Victoria är ofta lite seg i starten som nyplanterad och behöver mycket gödsel för att etablera sig bra, sen blir den både kraftig och tålig. Sorten är uppkallad efter den engelska drottningen Victoria och togs fram 1837 av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford. Kraftigväxande, lättskött och härdig till zon 7-8.
 • Vierländer Blut – Mild, söt smak från djupröda stjälkar. Tålig och robust sort som ger god skörd.
 • Vinrabarber /Jordbär /Jordgubbsrabarber /Pajrabarber (kallas ibland för Cherry Rhubarb i England) – Många olika rabarbersorter kallas för vinrabarber i trädgårdsbutikerna, bl a Svendborg Vinrabarber, Framboozen Rood och Spangsbjerg… Att försöka nysta rätt i den här härvan är inte helt lätt. Kirsten Jensen formulerade det bra i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 på s 10: ”Gamla sorter/kloner varav många förekommer i olika länder, därav de många olika namnen. Gemensamma nämnare är att stjälkarna är mycket mörkt rödfärgade /…/ och mycket mjälla, oftast även tunna /…/. Smaken är ovanligt god/…/”

Och så ännu fler…

Jag har hittat långt fler sortnamn än de i listan ovan… Ofta får ju gamla kulturarvssorter namn efter platsen de odlats länge på, efter en känd person eller efter en person som odlat den, men det har varit svårt att hitta mer information än bara namnet på dessa: Arlöv, Bastunäs, Beckareboda, Bengta, Berthas, Cyklop, Edina, Elsa, Erik, Eriksdalslunden, Egebostället, Farbrors, Fornbro, Gryttja, Haregården, Heleneborg, Högagärdes Sutton, Hörninge, Hörninge Röd, Ingegärd, Isome, Järpen, Kannstatts Jätte, Karlsgård, Klok Gumma, Kopparemåla, Kyrkhult, Lurö, Lövlidens Sutton, Magnum Bonum, Monarch /Stott’s Monarch, New Scarlet Giant, Norrga, Olseröd, Pauträsk, Polcirkeln, Rusksele, Rällsjö Anders, Serberneby, Skallebergsgården, Sunrise, Sätervallen, Tanto Mindre (det finns en koloniförening med samma namn, kanske har sorten odlats där?), Törnabygd I, Törnabygd II, Vendelsö, Vessingebro, Ådals-Liden, Överlögda…

Kan du fler sortnamn och vet något mer om dem, t ex smak och härdighet?
Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

I visningsträdgården på Kiviks Musteri kan du titta på sorten Barbro. Det var så tidigt på våren när jag besöke den så jag fick nöja mig med att fota skylten…

Mersmak?

Ekologisk odling av rabarber, en odlingsvägledning av Kirsten Jensen Länsstyrelsen Västra Götalands Län Rapport 2013:90

Fäbod – en riktig höjdarrabarber! artikel av Mattias Iwarsson, biolog, redaktör och forskare vid CBM Uppsala

Matrabarberns ursprung osäkert Artikel i Natur & Trädgård från 2017 av Kimmo Rumpunen

Boken Rhubarb – the wondrous drug från 1992 av Clifford M. Foust

Med en uppochnedvänd hink på rabarbern kan du skynda på den på våren (sk glasrabarber). Då blir stjälkarna mjälla och rödare. Det gäller bara att komma ihåg att ta av hinken i tid innan den börjar lätta från marken som på bilden…

Rabarber som odlas mörkt får vackrare, mörkrödare stjälkar.
Läs också Sortguide: Vita jordgubbar

Annons

27 Comments

  1. Hej Eva!

   Att så rabarber är lätt, men att HITTA själva fröerna till sorten man helst vill ha kan vara riktigt knepigt… Googla den individuella sorten du är ute efter, ofta går det att beställa från europeiska fröfirmor. Eller testa att kontakta någon privat plantskola som säljer plantor, ibland säljer de även frö. Lycka till i jakten!

 1. Tjena! Vilken sort hade du valt? jag bor i skåne, så Zon är inga problem!
  Funderar på Barbro, Berit eller Spangsbjerg? Jag är ute efter mycket smak och låg syra, dessa verkar kvalificera in på det 🙂

  1. Om du bara vill odla en enda sorts rabarber (otänkbart hoppas jag 😉 ) så hade jag valt Barbro eftersom den ger tidigt och finns som E-planta. Om du vill ha flera så lägg till Spangsbjerg (som är så himla god). 🙂

 2. Hej, jag köpte nyss en Svendborg vinrabarber i blomsterhandeln för att plantera här hemma. Men så läste jag att de första två åren ska man låta bli att skörda rabarber, vilket jag inte hade koll på öht. Kommer vi inte få några rabarber kommande år om vi smakar våra rabarber i år alltså? Är det något du vet mer om?

  1. Hej,

   Vad kul att du fått tag på just den sorten, den är ju jättegod och inte alltid så vanlig i butikerna så den ska du vara rädd om. 🙂 Att man inte ska skörda de första två åren är en generell regel som gäller många ätbara, örtartade perenna växter (som rabarber, sparris mfl). De vissnar ju ner ovan jord inför vintern, men rotsystemet lever vidare och skickar upp nya stänglar nästa år. De behöver få rota sig ordentligt och ”äta upp sig” för att orka med att leverera, därför ska du inte börja skörda för tidigt. Så håll ut, den som väntar på nåt gott… 😉 Den är väl värd att väntas på, det lönar sig i längden. Om du börjar skörda för tidigt så kan du trötta ut plantan som inte orkar och i värsta fall dör, eller blir klen och eländig och ger dålig skörd. Bättre att ha tålamod. Lycka till!

 3. Hei Takk for så flott side mef alle mulige rabarbrasorter, helt fantastisk oversikt Jeg ønsker å kjøpe frø, men vet ikke hvor jeg får kjøpt det. Jeg vil gjerne kjøoe frø av Red Champagne, Marshall’s Early Red, Svendborgs Vinrabarber og Spangsbjerg. Håper dere kan hjelpe meg og på forhånd tusen takk for svar og hjelp

  1. Hej,

   Tack så mycket, vad roligt att du gillade att läsa. 🙂

   Om man vill vara säker på att få sortäkta rabarber så är det bättre att köpa planta än frö. De sorterna du räknat upp har jag tyvärr aldrig sett till salu som frö inom svensk handel, jag har bara sett dem som plantor. Glaskins kan ibland säljas som frö, jag har också sett Victoria. Jag mailar dig ett tips på ett företag som säljer lite mer ovanliga plantor, kanske kan de tipsa dig om var du kan hitta frö (fast jag tycker att plantor är att föredra).

   Lycka till i jakten. 🙂

 4. Hei igjen og tusen takk for hyggelig mail, nyttige tips og all god hjelp Ja det blir spennende å se hva jeg får ta i

 5. Det er nok ikke lov å importere/kjøpe planter til Norge, ser jeg på Tolletatens sider, bare inntil 50 pakker med frø. Jaja, slik er det!

  1. Hej Peter!

   Sannolikt är det frö till ”Giant Rhubarb” du menar, den heter gunnera/ jättegunnera på svenska (det vetenskapliga namnet på latin är Gunnera manicata, fast det finns många olika ”gunneror”) och den är mycket giftg och ska INTE ätas. Vissa sorter av gunnera klassas som invasiva och bör därför inte planteras i din trädgård. Googla namnet på latin om du vill lära dig mer om din giftiga växt. Kolla upp noga vad det egentligen är du har hittat för frön, så att du inte råkar plantera en invasiv art som sedan är svår att bli av med.

 6. Hej.

  Tack för bra information om rabarber. Jag har letat överallt efter en rabarberplanta men verkar vara sent ute för det går inte att få tag på någon.

  Bor söder om Stockholm och skulle vilja köpa en planta som jag kan göra chutney, saft och annat gott på. Har tittat på Svendborg Vinrabarber men hittar den ingenstans.

  Jag bor nära massa handelsträdgårdar men ingen verkar ha rabarber och inte heller Bauhaus, Plantagen eller Blomsterlandet.

  Kan du ge mig något bra tips på var jag kan få tag på rabarber och vilken sort jag ska köpa?

  Vänligen
  Anna

  1. Hej Anna,

   Både de stora trädgårdskedjorna och privata handelsträdgårdar brukar ha rabarber i sina sortiment, men just iår är det mycket som säljer slut pga corona (eftersom de flesta inte åker utomlands i sommar på sin semester utan istället stannar hemma och fixar i sin trädgård). Många storsäljare säljer slut tillfälligt, men kommer in igen. Just Svendborg Vinrabarber är en lite mer ovanlig sort och finns sällan hos de stora kedjorna. Det är ju en fin och god sort med ganska mild och söt smak, andra rarbersorter med liknande smak är Elmsblitz och Spangsbjerg som brukar vara lättare att få tag på. De sorter jag tycker är mest odlingsvärda finns markerade i fetstil i den här sortguiden.

   När jag gärna vill ha en specifik sort av något brukar jag inte åka runt i butiker och leta, istället googlar jag sortnamnet + köpa och får då upp många olika återförsäljare, ofta går det att köpa hem via nätet. Mycket smidigare än att åka runt och leta på måfå i affärer. 🙂

   Lycka till i jakten!

 7. Jätte bra Blogg om Rabarber.

  Vi har köpt 6 rabarber plantor i år. Vi är nya på Rabarber Odling.
  Normalt Odlar vi bara Squash. Tomater. Sallader och Mangolds.

  Vi sådde även Några frön vi fick tag på Victoria.

  Vi vill gärna ha en stor rabarber gård då vi börjat tokälska rabarber.
  Nu har även en släkting flyttat ganska nära som älskar rabarber med.
  Så det skulle vara kul ge bort lite Frön och Plantor.

  Problemet är att jag hittar dåligt via Google.
  Frön har jag hittat endast två Sorter.
  Och alla andra har ju sålt nästan slut på alla Plantor.

  Vi vill gärna ha frön till 10 bra sorter och plantor.

  Har du tips var man kan ännu köpa Plantor prisvärt och Frön?
  Tar Emot tips ifrån hela Världen bara de skickar till Sverige 🙂

  Vi har köpt Barbro E plantor 3st Canadian Red 2st och 1 Berit.

  Vi ångrar att vi inte köpte mycket mer.
  Nu är det slut

  Tips önskas var man kan prisvärt handla fortfarande:
  10-20 tal plantor 4-5 olika bra sorter
  Och frön till minst 6-10 sorter gärna med 🙂

  1. Hej Mira!

   Tack så mycket, vad roligt att du gillar att läsa. 🙂
   Rabarber korsar sig gärna och lätt med varandra, så därför är det bäst att köpa plantor om du vill vara säker på att få en sortäkta rabarbersort.
   Vad bra att du skrev din mailadress, jag mailar dig info. 🙂

 8. Lever å odlar rabarber i Abisko!!!! De är inte helt lätt, men de går! Har flera Viktoria, Canada red, Elmsfeur, åsså 2 jätte rabarber dessa 2 är min stora glädje, milde tid va jättarna växer. Finns inget som gör mej så glad som att titta på jättarna. Skulle vilja kunna köpa fler av jättarna men får inte tag i dessa. Men jag fortsätter med min odling.

  1. Hej Annica!

   Vad spännande, det vore väldigt intressant att få reda på mer om hur det går till att odla rabarber i Abisko! 😀 Odlar du på friland eller i mer skyddat läge?

   1. Hej igen! Min odling av 17 rabarber i Abisko, jaaa du skulle se den du, i en sluttning bland kråkbär å lingonris, låg fjällvegitation, å mygg,knott. Men de växer dygnet runt, vi har ljuset.De bästa är att strörenar inte äter mina rabarber.Jag köper mina rabarber i Luleå, alltså 84 mil tor. De är kärlek! Ingen kan förstå min kärlek till dessa växter.Jag blir glad av rabarber!

 9. Kan du tipsa på webbutiker som säljer fröer. Tänkte plantera 3 sorter med lite olika karaktär (gärna som man kan skörda år 1-2).

  // Björn

  1. Hej Björn!

   Vanligen säljs rabarber som planta men ibland kan man också hitta frö. Om du vill vara riktigt säker på att få en sortäkta rabarber så är det förökning via delning som gäller (dvs köpa planta). Frösådd är betydligt mer osäkert eftersom det är svårt att få till en enhetlig fröpopulation… Den rabarber som vanligen finns att köpa som frö är Victoria. Jag rekommenderar hellre att du köper plantor så att du kan vara riktigt säker på att du verkligen får sorterna du vill ha (frösådd rabarber korsar sig hejvilt, så frö av rabarber är liksom lite opålitligt). Vad bra att du inkluderade mailadress, jag mailar dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.