Sortguide: Rabarber

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Tänk att det finns så himla många olika sorter, och ändå så få i butik…

Om man har tur så finns det en handfull olika rabarbersorter att välja på i trädgårdsbutiken, men oftast bara en eller två. Det är ett sorgligt magert utbud tycker jag, med tanke på hur fantastiskt många olika sorters rabarber det finns. Egentligen. Äsch, en rabarber är väl ändå en rabarber tänker många. Nja, olika sorter har olika egenskaper. Vissa sorter har en mildare, sötare smak. Andra tål mer kyla, har rödare stjälkar eller kan skördas under lång tid.

Älskade rabarber

Tillochmed i de mest bortglömda, övervuxna trädgårdar brukar det gå att hitta rabarber, för så länge det inte skördas så klarar den sig ganska bra på egen hand. De blad och stjälkar som åker upp vissnar ju också ner igen och näringen går tillbaka till rotsystemet. Den som däremot vill skörda gör också klokt i att gödsla, för rabarber är hungriga.

Det fanns inte så mycket klassiska köksväxter kvar i trädgården när jag flyttade hit till huset…  Två gamla trötta äppelträd, ett jordgubbsland som inte gett bär på flera år och lite mynta på rymmen. Men det fanns rabarber! Lyckan var total!!! Paj, saft och kräm blev det, sommaren var räddad. 😉
Vilken sorts rabarber det är som växer här vet jag fortfarande inte, med statistisk sannolikhet är det nog Victoria. Men när jag bestämde mig för att skaffa en till sort hände det som så ofta händer: jag letar och letar efter information för att kunna välja en bra sort men hittar ingen vettig sammanställning av sorter NÅGONSTANS. Suck. Nåja. Då får jag väl göra en sammanställning själv då…

Sortguide

Tyvärr är det ganska svårt att hitta många av dem i vanliga trädgårdsbutiker, om du gärna vill ha en lite mer ovanlig sort så googla namnet + köpa så kan du beställa hem från privata trädgårdsbutiker via nätet. Vanligen säljs rabarber som planta men ibland kan man också hitta frö. Om du vill vara riktigt säker på att få en sortäkta rabarber så är det förökning via delning som gäller (dvs köpa planta). Frösådd är betydligt mer osäkert eftersom det är svårt att få till en enhetlig fröpopulation… Att fröså rabarber är lätt, men att hitta frö är svårare (och att lyckas göra en vettig selektion av frösådden som grott är nog ännu svårare). 😉

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil.
De sorter som ofta finns i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med ***

 • A Cote Rouge – Sen sort som får få blomstänglar. Stjälkarna är svagt röda vid basen och blir grönare högre upp närmast bladet. Ovanlig i Sverige, vanligare i Danmark så sannolikt tål den inte särskilt mycket kyla.
 • Amerikansk Kämpe – se Mammoth
 • Apple Delight – Frisk fruktig smak med långa tunna stjälkar som kan skördas både höst och vår. Klarar zon 1-5.
 • Appleton’s Forcing – Produktiv sort med långa och tjocka stjälkar. Medeltidig.
 • Appleton’s Red – Produktiv, sen sort med stjälkar som är vackert röda på insidan. Går inte så lätt i blom.
 • Appleton’s Triumph – Sen sort som får ganska långa och tjocka stjälkar. Går lätt i blom.
 • Arlöv (Genbanksnummer SWE 395) – Ganska liten skånsk rabarber med mild smak som beskrivs som liten i växten med tunna och korta fläckvis röda stjälkar (ibland med röda nyanser i köttet). Bladen beskrivs som små och hjärtformade.
 • Barbro E /BRh F104***– En ganska ny svensk sort som togs fram av Kimmo Rumpunen på SLU i Balsgård, Skåne och lanserades 2012. Rikgivande med oxalsyra under medel som ger tidig skörd. God, kraftig rabarbersmak och rödgröna stjälkar. Motståndskraftig mot skadedjursangrepp, finns som elitplanta. Lär klara zon 3, kanske ännu kallare (enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 5). Köp Barbro hos Wexthuset
 • Bastunäs (Genbanksnummer SWE 404) – Från byn Bastunäs i Lycksele, Lappland. Får stora, breda blad och långa ganska tjocka skaft med rödare bas som sen blir grönare närmare bladet. Krispig och syrlig med mild smak. Finns planterad i Lapplands Kulturbotaniska Trädgård i Lycksele.
 • Beckareboda (Genbanksnummer SWE 420) – Kulturarvssort från Sälleryd, Blekinge. Ger låga, ganska tjocka rödfläckiga stjälkar med stora hjärtformade blad. En ganska grov, sur sort som verkar vara släkt genetiskt med sorten Victoria.
 • Behrens Rabarber – Sen sort som sätter få blomstänglar. Ger stjälkar som är rödare vid basen och grönare närmast bladet.
 • Bengta (Genbanksnummer SWE 416) – Skånsk sort från Norra Nöbbelöv i Lunds kommun med mildsyrlig smak och mycket krispiga stjälkar. Får hjärtformade blad med matt mörkgrön färg och lätt behåring. Stjälkarna är långa och fläckigt röda.
 • Berit /BRh F101 – En ganska ny svensk sort som togs fram av Kimmo Rumpunen på SLU i Balsgård, Skåne. Berit har god, kraftig rabarbersmak och raka, upprättväxande stjälkar som gör den lätt att skörda. Går inte i blom så lätt och är motståndskraftig mot bladfläcksjuka. Senare sort än Barbro. Köp Berit hos Cramers Blommor
 • Berthas (Genbanksnummer SWE 391) – Ganska lågvuxen kulturarvssort från Västergötland med buckliga, päronformade blad och ganska smala stjälkar. Smaken beskrivs som söt och godsyrlig. Bertha Johansson odlade två sorters rabarber, den andra från samma gård fick namnet Haregården och är mer svagväxande jämf med Berthas (se Haregården).
 • British Queen – Sannolikt samma sort som Victoria.
 • Browns Red – Ger långa och tjocka stjälkar med röd utsia och grön insida. Sen sort som sätter många blomstjälkar och lätt går i blom.
 • Buck’s Early Red – Produktiv sort som sitt namn till trots ger ganska sent. Sätter väääldigt många blomsterstjälkar.
 • Canada Red / Canadian Red /Red Canadian /Macdonald Crimson- En rabarber med vackert klarröda stjälkar som ger vacker färg åt sylt och kräm. Mild men god smak, sparsam blomning. Ger sen men rik skörd. Korta, smala stjälkar som ger fin klarröd färg till saft och sylt. Höjd 50-70 cm. Klarar upp till zon 5. Köp Canada Red hos Cramers Blommor
 • Cawood Delight – Mörkt röda rabarberstjälkar. En favoritsort hos engelska odlare som odlar rabarber kommersiellt eftersom den tål både värme och kyla bra, klarar zon 4-7.
 • Champagne – Söt sort, vanlig i Holland.

  Om du vill lära dig mer om rabarberns historia och användning så rekommenderar jag varmt Ingar Nilssons bok Rabarber.
 • Champagne Red /Red Champagne /Champagne Early /Hawke’s Champagne*** – Ger långa, slanka vackert röda stjälkar med rosa insida. Smaken beskrivs som mycket god, en av den brittiske trädgårdspersonligheten Lawrence D. Hills smakfavoriter. Långa smala röda rabarberstjälkar med härlig sötsyrlig smak, passar bra till saft. Sen blomning med få blomstänglar. Medeltidig sort som förr var ganska ovanlig och svår att få tag på, numera säljer även de större trädgårdskedjorna den här (om än i liten skala). Köp Red Champagne hos Wexthuset
 • Champion / Dawe´s Champion /Schotts Champion – Engelsk sort med gröna stjälkar, framtagen av trädgårdsmästaren Dawe som hade sina odlingar nära Kew Bridge. Var länge en av de dominerande engelska sorterna tills Timperley Early lanserades på den engelska marknaden.
 • Crimson Perfection – Har smala röda stjälkar.
 • Crimson Red/ Crimson Cherry /Crimson Wine /Crimson – Får spräckligt röda stjälkar. Medelgod skörd i mitten av säsongen.
 • Cyclop /Cyklop – Såldes som frö runt 1910-1948 då den också odlades som prydnadsväxt. Får röda själkar och stora blad.
 • Delikatess /Rödköttig Delikatess  /Himbeerrhabarber  /Hallonrabarber- Mycket gammal sort som bl a är ena föräldern till Elmsfeur och Holsteiner Blut. Ger ganska tunna, röda, goda stjälkar. (Himbeer betyder hallon på tyska)
 • Donkere Bloedrode – En sen men mycket produktiv sort som får vackra stjälkar med ljusröd insida. Sätter blomstänglar.
 • Early Albert /Prince Albert /Royal Albert /Early Red /Michells Early Albert /Michells Royal Albert /King Albert – Ännu en rabarber med ett missvisande namn, sorten är egentligen inte särskilt tidig sitt namn till trots (jämfört med moderna sorter, men den kanske var tidig för ”sin tid”). Upprättväxande, produktiv sort med många blomstänglar. Mild smak med låg halt av oxalsyra. Engelsk sort, togs fram av Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.
 • Early Sunrise – Hyfsat tidig sort med upprätt växtsätt som får tjocka stjälkar. Kan vara jobbig att skörda för hand. Ger god skörd för att vara så pass tidig.
 • Egebostället (Genbanksnummer SWE 429) – Från Fornaboda i Lindesbergs kommun, Västmanland. Får breda hjärtformade, lite buckliga blad med väldigt vågig kant. Ger halvmåneformade, ljusrödfläckiga stjälkar, beskrivs som saftigt krispig, syrlig och god. Tillhör Victoria-komplexet rent genetiskt.
 • Elmblitz /Elmsblitz*** – En gammal tysk sort med låg halt av oxalsyra och mild god smak. Röda stjälkar och vackert rosaröda blommor. Plantan har ett ganska lågt, brett växtsätt med många låga, smala stjälkar som är rätt lätta att skörda för hand. Späda stjälkar har lägre halt av oxalsyra än de tjocka stjälkarna. En del beskriver den som lite klen i sitt växtsätt och mår bra av att gödslas ordentligt. Kräver lite mer gödsel än andra sorter. Mer produktiv än systersorten Elmsfeuer, men har svagare röd färg. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7. Köp Elmblitz hos Wexthuset
 • Elmsblitz Röd – Kanske den egentliga, ursprungliga Elmsblitz.
 • Elmsfeuer /Elmsfeur / E.L. Meyns Feuerroter*** – En gammal tysk sort med genomfärgade röda stjälkar (feuer = brasa på tyska). Kraftigväxande sort som är jobbig att skörda för hand, har medelhög halt av oxalsyra. En korsning mellan Holsteiner Blut och Delikatess, togs fram 1912 av Ernst Ladewig Meyn. Sätter inte så många blomstänglar, växer upprätt och har fin röd färg och god smak. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7. Köp Elmsfeuer hos Cramers Blommor
 • Elms Jubiläum /Elmsjubiläum – Beskrivs som lättodlad med goda egenskaper som köksväxt i boken Hemkonservering från 1942 (upplaga 11). Framtagen av Ernst Ladewig Meyn.
 • Elmsjuwel – Har låg halt av oxal- och äppelsyra men ändå rätt syrlig smak. Växer upprätt med rödgröna stjälkar, kan skördas hela sommaren men ger bäst kvalitet när stjälkarna är ca 30-40 cm långa. Lär klara zon 5.
 • Elsa (Genbanksnummer SWE 414) – Gammal sort från Västergärdet i Brismene, Västergötland. Får stora hjärtformade blad med spets och vågiga bladkanter. Ger syrliga stjälkar med rödfärgad bas och röda fläckar.
 • Erik (Genbanksnummer SWE 400) – Sort från Västergötland som får hjärtformade blad med spets som ger kraftiga, krispiga och långa stjälkar med god, ganska mild smak. Stjälkarna är grönare vid bladet och rödare vid basen.
 • Eriksdalslunden (Genbanksnummer SWE 427) – Lokalsort från Eriksdalslunden i Årstaviken i Sörmland, i ett av de allra äldska kolonilottsområdena från 1916. Har vuxit på samma plats i 65 år (eller mer beroende på när du läser dessa rader 😉 ). Får långa upprättväxande, saftiga rödrosa stjälkar som är rödast närmast basen, har också rosa inslag i köttet. Smaken beskrivs som mild.
 • Eriksdalslundens Victoria (Genbanksnummer SWE 426) – Enligt DNA-analyser är den identisk med den klassiska sorten Victoria. Se Victoria.
 • Excelsior – se Victoria
 • Farbrors (Genbanksnummer SWE 432) – Mycket gammal kulturarvssort från gården Farbrors i Hälsingtuna socken i Hälsingland. Har lågt växtsätt med tunna gröna stjälkare med rödare bas. Bladen är lite buckliga med vågig kant och trubbig spets. Går vanligen i blom. Kan intressant nog inte klassas in i något genetiskt sortkomplex.
 • Fentons /Fentons Special – Högavkastande sort som vissa källor anger som tidig, andra som sen. Produktiv sort med röda stjälkar med ljusröd insida. Sätter få blomstänglar.
 • Fornbro (Genbanksnummer SWE 430) – Uppländsk kulturarvssort från Östhammar som genetiskt tillhör Sutton-komplexet. Får ganska tunna stjälkar och spetsiga blad.
 • Framboozen Rood/ Frambozen Red /Framboozen /Raspberry Red /”Munkrabarber” /Jordgubbsrabarber*** – En högkvalitativ sort med mörkröda, raka, långa och tjocka stänglar. Medeltidig sort för både bakverk och saft. Vanlig i kommersiella odlingar eftersom den går bra att driva och då får ännu vackrare röd färg. Kallas ibland felaktigt för munkrabarber i plantskolorna. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 5. (Framboozen betyder hallon på nederländska) Köp Framboozen Rood hos Cramers Blommor
 • Fredrika Runeberg – Finsk mycket gammal sort med röda, smala stjälkar och sirligt växtsätt som döpts efter den finlandssvenska författaren Fredrika Runeberg, gift med Johan Ludvig Runeberg. Definierades som en egen genetisk sort först 2015 men har lång odlingshistoria. Gentestet avslöjar att rabarbersorten kommit till Finland före andra finska, mer välkända sorter. Hittades vid författarmuseet Johan Ludvig Runebergs hem i Borgå, Finland. Museivårdaren hoppas kunna börja sälja plantor av den i framtiden.
 • Frigo – En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016 (men Kirsten Jensen var inte lika imponerad, i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 skriver hon att ”Smaken kunde vara bättre” på s 8.). En sen industrisort, mycket produktiv med välfärgade stjälkar som inte sätter så många blomstänglar.
 • Fräulein Scharfer Torte – (torte = paj på tyska) Gammal sort som länge odlats i tyska hemträdgårdar, tyvärr inte särskilt produktiv. Men de stjälkar som kommer beskrivs som både tjocka, mjälla och goda med vackert röd färg.
 • Fulton’s Strawberry Surprise – Kompaktväxande sort med kraftigt växtssätt. Lättodlad med röda stjälkar och fin smak med balans mellan sötma och syra. Ca 60 cm hög och 150 cm bred, klarar upp till zon 4. Enligt svenska återförsäljare har den en friskt fruktig smak med vackert genomfärgade stjälkar och ger skörd från vår till höst. Kallas ibland för jordgubbsrabarber i handeln. Köp Fulton’s Strawberry Surprise hos Cramers Blommor
 • Fäbod (Genbanksnummer SWE 389) – Kulturarvsort från Härjedalen. Sannolikt en av de mest härdiga rabarbersorterna som odlats i Sverige, av nordlig proveniens och är anpassad för ljusklimatet i Sveriges nordligare delar. Man har bl a hittat Fäbod växandes vid fjällhotellet Fjällnäs, 800 m över havet nära norska gränsen. Sorten beskrivs som upprättväxande med smala, långa gröna bladskaft som är lite rödfärgade vid basen. Bladen har ljus undersida och är väldigt veckade med rödprickiga nerver. Sorten är lätt behårad och har en utdragen bladspets. Kan intressant nog inte klassas in i något genetiskt sortkomplex.
 • Förbättrad Victoria – se Viktoria
 • Glaskin’s /Glaskin’s Perpetual – En gammal engelsk kulturarvssort som odlats sen 1930-talet med låg halt av oxalsyra. Snabbväxande sort som får vackert mörkröda stjälkar och ger under lång tid. Har en väldigt speciell, säregen smak som är god men inte riktigt är en klassisk rabarbersmak. Enligt Ingar Nilsson i poddavsnittet om rabarber så har den en ovanlig, pepprig smak för att vara rabarber. Passar extra bra till chutney.
 • Gigant /The Gigant – se Mammoth

  I boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Else-Marie K. Strese & Erik de Vahl kan du läsa mer utförligt om kulturarvssorterna.
 • Goliath /Radfords Scarlet Goliath /Red Gigant Goliath /Dutleys Goliath – Ger tjocka grönröda, medellånga stjälkar av hög kvalitet med mild smak. Enligt återförsäljare är stjälkarna gröna, men odlare menar att den även blir lite röd, särskilt om den odlas under väv. En synnerligen produktiv sort som är vanlig inom den kommersiella odlingen trots att den är så pass sen. Kan behöva gödslas lite extra för att orka med sin produktivitet.
 • Gryttja (Genbanksnummer SWE 433) – Gammal sort från Gryttja, Hudiksvall. En mild sort med tjocka stjälkar som får päronformade blad och har trattformat växtsätt, går i blom ibland. Verkar vara släkt genetiskt med sorten Stockbridge Cropper.
 • Hallonrabarber – Flera olika rabarbersorter kallas för detta, se bl a sorterna Delikatess, Frambozen Rood och kulturarvssorten Vendelsö.
 • Haregården (Genbanksnummer SWE 405) – Från samma gård som sorten Berthas (se Berthas), Härstad Haregården i Västra Tunheim, Västergötland. Bertha Johansson odlade där två sorters rabarber, den andra från samma gård fick namnet Berthas och är mer starkväxande jämf med Haregården som har ett spädare växtsätt. Båda sorterna har fem bladnerver. Haregården ger tunna, litegranna behårade stjälkar med sötmild smak och rödare bas. Får päronformade blad som är ganska släta, inte särskilt vågiga eller buckliga.
 • Harry Smiths Rabarber – Lokal nordling sort som provodlats i Uppsala.
 • Heleneborg (Genbanksnummer SWE 417) – Från Heleneborg i Svalöv, Skåne. Får spetsiga blad och låga stjälkar med röda fläckar och stråk både på utsidan och insidan. Sorten beskrivs som god, lättäten och krispigt mild. Är släkt med The Sutton.
 • Hobday’s Giant /Giant /Gigant – Kraftigväxande sort med stora breda blad som är lätt ludna. Ger grönröda stjälkar med grön insida. Har mycket låg halt av löslig oxalat.
 • Holsteiner Blut /Holsteiner Blood – Gammal tysk sort som togs fram 1912 av E. L. Meyn, en korsning av sorterna Delikatess och Amerikanischer Riesen. Upprättväxande med långa grönröda stjälkar och hög halt av oxalsyra. Holsteiner Blut är rödköttig och starkväxande med få blommor. Ofta är stjälkarna mer röda i början av säsongen och blir sedan mer gröna. Kommer igång lite sent på våren men kan skördas långt in på sommaren. En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016, även Kirsten Jensen bedömer smaken som god i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 på s 9. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.
 • Högagärdes Sutton (Genbanksnummer SWE 425) – Från Högagärde i Vegby, Västergötland. Får hjärtformade blad med spets och ganska ljustgrön färg. Får långa krispiga, rödfärgade skaft med bra smak som ibland har rött kött. Enligt DNA-analys är det sannolikt sorten The Sutton (se Sutton).
 • Hörninge (Genbanksnummer SWE 422) – Från Hörninge i Borgholms kommun, Öland. Från samma 200-åriga gård kommer också Hörninge Röd (med smalare stjälkar, men båda får fem bladnerver). Sorten Hörninge beskrivs som syrlig med hjärtformade blad med trubbig spets. Stjälkarna är hyfsat tjocka, medellånga och jämnt rödfläckiga. Verkar vara närbesläktad rent genetiskt med Stockbridge Cropper.
 • Hörninge Röd (Genbanksnummer SWE 423) – Intresasnt sort från Hörninge i Borgholms kommun, Öland. Från samma 200-åriga gård kommer också sorten Hörninge (med bredare stjälkar, men båda får fem bladnerver). Jag bedömer den här sorten som extra odlingsvärd eftersom den får uppseendeväckande vackert röda blommor! I knopp är blommorna mörkt rosa, som utslagna mer ljusrosa. Smaken beskrivs som syrlig, och stjälkarna är rödfläckiga och upprättväxande, fyrkantiga men tunna och ibland lite röda i köttet. Den röda färgen stannar underligt nog i blommorna och går inte igen i bladen. Kan intressant nog inte klassas in i något genetiskt sortkomplex.
 • Höstrabarber – Flera olika rabarbersorter som kan skördas under lång tid, ända fram till hösten, kallas för höstrabarber i handeln. Bl a Livingstone, Apple Delight och Fulton’s Strawberry Surprise.
 • Ingegerd (Genbanksnummer SWE 398) – Gammal småländsk kulturarvssort från Solberga socken i Vetlanda kommun. Får breda, rundade blad med ojämnt färgade, saftiga stjälkar med rödrosa partier och ibland lite behåring. Smaken beskrivs som mild med lätt syra.
 • Isome (Genbanksnummer SWE 424) – Gammal gotländsk kulturarvssort från Isome Gård i Klintehamn. Fpr tunna stjälkar med rödrosa bas med litegranna rött i fruktköttet. Smaken beskrivs som svagsyrlig och krispig. Bladen är spetsigt droppformade. Kan intressant nog inte klassas in i något genetiskt sortkomplex.
 • Jordgubbsrabarber – Flera olika sorter i handeln kallas för detta, bl a Framboozen Rood och Fulton’s Strawberry Surprise.
 • Järpen (Genbanksnummer SWE 390) – Jämtländsk sort med stora, lite buckligt och vågiga blad med liggande växtsätt. Stjälkarna beskrivs som runda som är helt röda vid basen, smaken är friskt syrlig.
 • Jätterabarber – Finsk sort från 1930-talet som beskrivs som extremt starkväxande.
 • Kannstatts Jätte – Får långa breda, ljust röda stjälkar. Även köttet ska vara ljust rött. Fanns i handeln som frö 1914-1919.
 • Karlsgård (Genbanksnummer SWE 407) – Från Karlsgården, tio mil utanför Lycksele i Västerbotten. Får ganska små blad med ljusgrön färg och väldigt buckliga, vågiga blad. Stjälkarna är röda längs räfflorna. Beskrivs som lite hårig och mycket syrlig i smaken.
 • Karpow Liepshiego – Breda blad på rödgröna stjälkar, låt plantan växa i två år innan du börjar skörda.
 • Klok Gumma (Genbanksnummer SWE 409) – Köldtålig sort från Lycksele som får stora, lite vågiga blad och fyrkantiga, sega röda stjälkar som blir mer gröna närmast bladet. Smaken beskrivs som syrlig.
 • Kopparemåla (Genbanksnummer SWE 410) – Lokalsort från Kopparemåla i närheten av Rödeby i Blekinge. Får ganska tjocka stjälkar med röd bas som övergår till grönt närmare bladet. Undersidan av bladet har sju nerver med mörkare fläckar, smaken beskrivs som mycket god, så pass fruktig och friskt syrlig att man knappt behöver tillsätta socker för att kunna äta den. Har också lokalt kallats för smultronrabarber i trakten.
 • Kyrkhult (Genbanksnummer SWE 411) – Gammal kulturarvssort från Kyrkhult i Blekinge som beskrivs som liten i växten med smala, röda stjälkar med mildsyrlig smak. Bladen är litegranna vågiga och buckliga med trubbig spets.
 • Lider – Tidig, god sort. Vanlig i Polen.
 • Lilibarber/ Lowberry Lilibarber – En ny sorts miniatyrversion av rabarber som bara blir 10-30 cm hög från schweiziska företaget Lubera. Framtagen för att passa att odla i kruka på balkong. Hela växten är liksom en miniversion av klassisk rabarber, den blir alltså inte bara kortare utan stjälkarna är också tunnare, ca 3-4 mm tjocka. ”/…/ the use is more like for herbs and spices than traditional rhubarb.” enligt Luberas hemsida. Namnet är ett registrerat varumärke.

  Lilibarber, en riktigt liten minirabarber.
 • Linnaeus /Myatts Linnaeus – Engelsk sort, togs fram av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.
 • Livingstone (Rheum x hybridum Livingstone)Ganska ny sort, lanserades som nyhet i svenska plantskolor 2018. Har mild smak med låg halt av oxalsyra och tål att skördas under lång tid. Om du tänker skörda mycket och under lång tid så tänk på att gödsla ordentligt så att plantan orkar fortsätta att producera. Kallas ibland för höstrabarber. Har gröna stjälkar med rött i skalet. Engelsk sort som är döpt efter upptäcktsresanden Dr. David Livingstone. Köp Livingstone hos Cramers Blommor
 • Loher Blut – En förädling av Holsteiner Blut, framtagen av Ernst Ladewig Meyn. Såldes som planta 1938-1951.
 • Lowberry Lilibarber – se Lilibarber
 • Lurö (Genbanksnummer SWE 412) – Värmländsk sort från ön Lurö i Vänern. Växer 100 meter från restaurang Luröbryggan vid bastuviken. Vet du mer om Lurö? Kontakta mig gärna och berätta. 🙂
 • Lövlidens Sutton (Genbanksnummer SWE 434) – Urprungligen från Lövliden två mil ifrån Skansholm, finns numera i Skansholms by i Vilhelmina. Får fyrantiga, långa och tjocka stjälkar med ljusröd bas och röda fläckar upp till bladet. Beskrivs som god, syrlig och saftig med delvis rött kött. Är sannolikt samma sort som Sutton enligt DNA-analys.
 • Magnum Bonum – Tidig och verkligen mycket produktiv sort som kraftiga gröna stjälkar på ca 40 cm. Gammal sort, såldes som planta 1876-1882, numera vete sjutton om den ens finns kvar i odling nånstans. Vet du? Kontakta mig gärna och berätta.
 • Mammoth /Mammut / The Mammoth, Mammoth Red /Stotts Mammoth /Amerikansk Kaempe /The Gigant – Tidig frilandssort som ger breda och tjocka stjälkar, går lätt i blom. Nedersta delen av stjälken är mörkt röd, den blir grönare upptill. Har lite sämre smak än tunnare, smalstjälkiga sorter men ändå mycket uppskattad och odlades storskaligt förr. Såldes som frö 1997-1890 och som planta 1896-1922. Sorten togs fram i England/USA runt 1850 av James Stott/Buist.
 • Marshall’s Early Red – Välfärgade röda stjälkar med god smak och hög halt av äppelsyra men med medelnivå av oxalsyra. Enligt många är detta den absolut godaste sorten, rabarbernas rabarber! Har ett hängande växtsätt och får få blommor. Namnet är härligt missvisande eftersom det är en sen sort. Rikgivande enligt vissa källor, inte alls så produktiv enligt andra källor. Att sorten är jobbig att dra upp för hand verkar dock de flesta vara överens om.
 • McDonald /Madconals – Odlas mycket i USA där den är hyfsat produktiv, lämpar sig sämre för svenska odlingsförhållanden där skörden blir mindre. God smak med väldffärgade stjälkar som ger i mitten av säsongen.
 • Merton Foremost – Kraftigt växtsätt och rödgröna stjälkar. Sorten kom 1960, förädlad vid John Innes Institiute.
 • Mikoot /Micoot – Tidig, kraftigväxande sort från Holland som tyvärr sätter extremt mycket blomstänglar i svensk odling med mycket ljusa nätter. Ger i huvudsak gröna, korta och tjocka stjälkar. Äldre plantor ger lite rödare stjälkar, unga plantor ger främst gröna.
 • Mira – Holländsk sort som odlas under väv för mycket tidig skörd. Stjälkarna blir ljusröda om de odlas i dagsljus, vackrare röda när de drivs eller odlas under väv. Sätter tyvärr väldigt många blomstänglar.
 • Monarch /Stotts Monarch /Monarck /Monark – Tidig sort, framtagen av James Stott i England nån gång före 1850. Såldes som planta 1893-1911 och som frö 1907-1938.
 • Munkrabarber – Egentligen är heter munkrabarber Rheum rhaponticum på latin men när den dyker upp i plantskolornas ”vanliga ätbara sortiment” är det vanligen Framboozen Rood man säljer och kallar för munkrabarber.
 • Niemisel (Genbanksnummer SWE 396) – Sannolikt en härdig rabarber som tål en hel del kyla, har odlats länge i norra delen av Sverige, från Norra Niemisel, ca sex mil från Luleå, Norrbotten. Får mörkgrön bladfärg och grova sega stjälkar med skarp smak som är rödare vid basen. Stjälkarnas höjd varierar, de beskrivs ömsom som korta eller 50-60 cm långa. Köttet är vitt men skalet rödgrönt. Bladen är hjärtformade, mycket buckliga med vågig bladkantoch kan bli 60-70 cm. Plantan beskrivs som upprättväxande och tålig, kämpar sig ofta upp genom ett lättare snötäcke om vårarna.
 • Norrga (Genbanksnummer SWE 402) – Från Norrga Norrgård i byn Norrga i Sörmland. Får långa, ganska tjocka stjälkar med hjärtformade, lite buckliga blad med ett något liggande växtsätt. Smaken beskrivs som syrlig, stjälkarna som saftiga och krispiga.
 • Olseröd (Genbanksnummer SWE 415) – Skånsk sort från Degeberga i Kristianstads kommun. Får fyrkantiga, smala rödfläckiga stjälkar med med lätt behåring som beskrivs som saftiga och krispiga. Smaken är god och sorten har hög halt av äppelsyra, 2323 mg/100 g färskvikt. Kan intressant nog inte klassas in i något genetiskt sortkomplex, vilket innebär att man inte vet vilka andra rabarbersorter den är släkt med.
 • Paragon /New Early Paragon – Får tjocka, stadiga klarröda stjälkar med god men lite bittrare smak än andra sorter. Gammal engelsk sort som togs fram runt 1870 av Charles Kershaw, numera hyfsat vanlig i Holland.
 • Pauträsk (Genbanksnummer SWE 399) – Från Pauträsk i Storumans kommun, odlas i Lapplands Kulturbotaniska Trädgård i Lycksele. Får stora hjärtformade, ordentligt vågiga blad med upprätt växtsätt. Stjälkarna är långa och tjocka med röd bas som blir grönare uppe vid bladet. Smaken beskrivs som mild och fruktig.
 • Polcirkeln (Genbanksnummer SWE 413) – Från Harads i Lappland, bara några mil från polcirkeln. En sort med skarp syra och lite sega stjälkar. Får ljusgröna, vågigt buckliga blad.
 • Prince Albert /Early Albert /Kung Albert – Ännu en rabarber med ett missvisande namn, sorten är inte särskilt tidig sitt namn till trots. Upprättväxande, produktiv sort med många blomstänglar. Mild smak med låg halt av oxalsyra. Engelsk sort, togs fram av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.
 • Purpurat – Kraftiga blad på röda stjälkar som blir gröna högst upp på bladskaftet. Låt plantan växa till sig i två år innan du börjar skörda.
 • Queen Victoria (Genbanksnummer SWE 449) – Har odlats länge i Jämtland och ”/…/är stamsort till ’Förbättrad Victoria’ eller bara ’Victoria’ som den kallas idag. Det betyder att ’Victoria’ är en utvald fröplanta ur ’Queen Victoria’.” enligt Else-Marie K. Strese & Erik de Vahl 2018:143. Queen Victoria odlades mycket och var en vanlig sort fram till år 1932 ungefär, men kom sen att ersättas av Victoria. Egenskaperna hos sorten vet jag väldigt lite om… Kontakta mig gärna eller kommentera inlägget nedan om du vet mer.
 • Raspberry Red – Se Frambozen Rood

  Rabarber som odlas i solljus får ljusare stjälkar.
 • Red Champagne*** – Se Champagne Red
 • Reeds Early Superb – Upprättväxande sort med stjälkar som är mörkröda nertill och grönare upptill. En högavkastande sort som är lätt att skörda.
 • Rosara – Tidig, upprättväxande och produktiv sort som får ganska svag färg. Låg oxalhalt och god smak.
 • Rosenhagen – Ny sort från Danmark med väldigt god smak och låg halt av oxalsyra, härdig ända upp till norrbotten. Bredväxande planta med korta, kraftiga stjälkar med vackert röd färg som ändå går att skörda för hand. Rikgivande och lättodlad med god tillväxtförmåga, utmärkt sort att använda i mitten av säsongen. Jag har sett många olika zonangivelser på den hos svenska återförsäljare… Vissa menar att den klarar zon 1-7, andra att den klarar betydligt mindre kyla. Enda nackdelen är att den gärna sätter många blommor.
 • Ruby Red – Gammal engelsk sort från västra Yorkshire, en ort som är världskänd för sin rabarberodling. Sorten odlas också i Australien. Ger vackert märkröda stjälkar med en rosa insida. Sorten var vanligare förr i komersiell odling i England men är numera mycket svår att få tag på.
 • Rusksele (Genbanksnummer SWE 408) – Från Rusksele i Lycksele kommun, Lappland. Får femnerviga blad med spets. Stjälkarna blir klena odlade i Skåne.
 • Rällsjö Anders (Genbanksnummer SWE 401) – Kulturarvssort från Koppslahyttan, Dalarna. Får glansigt gröna, väldigt buckligt och vågiga blad med upprätt växtsätt. Stjälkarna beskrivs som långsmala med rödspräcklig bas och syrligt frisk smak. Rällsjö Anders var läkekunnig och planterade många växter som han använde i medicinska syften, hans dotter Rällsjö Brita odlade vidare många av växterna. (Källa Else-Marie K Strese & Erik de Vahl 2018: 132)
 • Serberneby (Genbanksnummer SWE 397) – Från en mycket gammal 1700-talsträdgård i Mörbylånga, Öland. Får ganska små päronformade blad med trattliknande växtsätt, får 3-5 bladnerver. Stjälkarna är ganska korta, ibland med delvis rött kött. Smaken beskrivs som mild och krispig.
 • Selma Lagerlöf (Genbanksnummer SWE 403) – Hämtad från Selma Lagerlöfs tidiga bostad i Falun, Lagerlöfsgården. Beskrivs som god, milt syrlig i smaken. Stjälkarna är röda i basen och fläckigt röda uppför skaftet, bladen är lite vågigt buckliga.
 • Skallbergsgården (Genbanksnummer SWE 394) – Sörmländsk sort från Skallbergsgården som är ett torp från sekelskiftet. En sort med lågt växtsätt och mindre blad än Victoria, med medeltjocka stjälkar på ca 1-2 cm i diameter som bara är lite röda vid basen. Smaken beskrivs som mildare och sötare än Victoria. Har många små rotstockar och vissnar ner ganska tidigt på säsongen, runt midsommar.
 • Smultronrabarber – Enligt SKUD finns det ingenting som heter smultronrabarber, men sannolikt är smultronrabarber samma sort som Svendborg Vinrabarber. Det finns också en lokalsort från Blekinge som heter Kopparemåla som kallats för detta, och en lokalsort från Skåne som heter Arlöv som också kallats så.
 • Spangsbjerg*** (oftast klon III5)- En ganska ny sort från Danmark. Smaken beskrivs som söt och mycket god med smak av hallon och jordgubbar, en av mina absoluta smakfavoriter av rabarber… Verkligen mycket god och dessutom produktiv. Upprättväxande röda stjälkar som inte är så tjocka, under medelstorlek. Stjälkarna är inte genomfärgade och har varierande oxalsyrahalt, ibland medel, ibland hög. Sätter få blomstänglar och beskrivs ibland som inte så härdig men enligt vissa källor klarar den zon 7. Köp Spangsbjerg hos Cramers Blommor
 • Stockbridge Arrow – Bladen är pilformade, darav sitt namn. Sorten har ett styvt och upprätt växtsätt och är väldigt lik Victoria. Tjocka, röda långa stjälkar som är lätta att dra, en kvalitetsrabarber med fin smak. Går fint att driva tidigt på våren och kan då få hela 60 cm långa stjälkar. Engelsk modern sort från Stockbridge House Experimental Station i samarbete med de engelska rabarberodlarna i Yorkshire.
 • Stockbridge Cropper – Engelsk modern sort från Stockbridge House Experimental Station som tagits fram i samarbete med engelska rabarberodlare i Yorkshire. Låt den växa till sig i två år innan du börjar skörda.
 • Stockbridge Harbinger – En väldigt god sort som inte används kommersiellt eftersom den inte ger så hög avkastning, detta är en sort som ger kvalitet före kvantitet. Rosaröda stjälkar (som blir gröna vid odling utomhus) med upprätt växtsätt. Användes som drivningsrabarber förr i England. har tagits fram av Stockbridge House Experimental Station i samarbete med engelska rabarberodlare i Yorkshire.
 • Sture – Norrländsk sort från Rödånäs, Umeå. Fanns på gården där Hansskogs Plantskola nu har sina odlingar.
 • Sutton’s Seedless – Som namnet antyder har den ingen blomning, men går att driva väldigt tidigt på våren och funkar fint i växthus.
 • Svendborg Vinrabarber– Väldigt gammal sort med ovanligt sötmild smak för att vara rabarber. Går lätt i blom. Kraftigväxande sort som trivs på de flesta platser. Kallas ibland också för hallonrabarber eller jordgubbsrabarber. I Danmark går den under namnet Svendborg Vinrabarber, ett namn som vissa svenska plantskolor också använder sig av ibland.
 • Sätervallen (Genbanksnummer SWE 406) – Från Sätervallen, sydväst om Storuman i Lappland. Bladen är päronformade med ett trattliknande växtsätt, vågiga kanter och mattare olivgrön färg. Får ganska tunna och korta stjälkar med en lite ovanlig sötsur, mild smak, En del stjälkar är helröda både på utsidan och insidan, andra är mer gröna eller mörkare vid basen.
 • Tanto Mindre (Genbanksnummer SWE 428) – Från en koloniträdgård som anlades 1919 i Tantolunden i Stockholm, Sörmland. Får hjärtformade blad med liten spets och har ett trattliknande växtsätt. Stjälkarna beskrivs som både mycket rödfläckiga och syrliga med rött fruktkött. Ger väldigt fin färg på marmelad! Rent genetiskt är den nära Holsteiner Blut.
 • The Sutton / Sutton – Gammal engelsk rabarbersort från 1893 som fortfarande finns i odling, dominerade den engelska marknaden ända till 1950-talet då sorten Timperley Early lanserades. Upprättväxande och produktiv med svag, mild smak och liten blomning. Bladen är ljusgröna, stjälkarna glatta, tjocka och raka. Ganska tidig sort som funkar fint i växthus och på friland. Späda stjälkar har lägre halt av oxalsyra än de tjocka stjälkarna. Får trist färg om den inte odlas under väv eller drivs i mörker. Sorten togs fram av trädgårdsmästaren Dawe som hade sina odlingar i närheten av Kew Bridge. Sorten marknadsfördes länge av Messrs Sutton & Sons. Se även Högagärdes Sutton.
 • Timperley Early/ Timberley Early – Tidig sort med många stjälkar och få blommor. Upprättväxande med svag smak och lite trist färg. Har hög halt av äppelsyra. Sorten upptäcktes som en avvikande planta växandes i ett fält fullt med sorten Linnaeus, den sparades och så småningom märkte man att den gick fint som drivrabarber och vips var populariteten ett faktum. Utmanade dåvarande storsäljarna Champion och The Sutton när den lanserades 1947. Köp Timperley Early hos Cramers Blommor
 • Törnabygd I (Genbanksnummer SWE 418) – Småländsk kulturarvssort från Urshult. På gården Törnabygd som byggdes 1850 i skogstrakterna kring Urshult hittades två olika rabarbersorter, Törnabygd I (med kraftigare stjälkar) och Törnabygd II (med smalare,smäckrare stjälkar) och även om båda sorterna hittats på samma gård så är de genetiskt olika. Törnabygd I har grövre stjälkar med rödare färg än T II, men jämfört med andra sorter i provodling så är den ändå att betrakta som ganska tunn. Stjälkarna är lätt behårade och rödare närmast basen, smaken beskrivs som friskt syrlig. Har traditionellt använts till soppa och kräm, vissnar ganska tidigt jämfört med andra sorter, redan runt midsommar.
 • Törnabygd II (Genbanksnummer SWE 419) – Småländsk kulturarvssort från Urshult. På gården Törnabygd som byggdes 1850 i skogstrakterna kring Urshult hittades två olika rabarbersorter, Törnabygd I (med kraftigare stjälkar) och Törnabygd II (med smalare,smäckrare stjälkar) och även om båda sorterna hittats på samma gård så är de genetiskt olika. Törnabygd II är ganska liten jämfört med andra sorter, får tunna, fyrkantiga, räfflade stjälkar och liiiite rödfläckig. Beskrivs som krispig och saftigt syrlig. Vissnar efter midsommar, ungefär som TI. Törnabygd II kan intressant nog inte klassas in i något genetiskt sortkomplex, vilket innebär att man inte vet vilka andra rabarbersorter den är släkt med. Det verkar därför inte som att familjen fått plantan av grannen, som så ofta varit med rabarber förr i tiden, utan de har skaffat plantan till sin trädgård på annat sätt.
 • Waldsteiner Blut – Har mycket röda stjälkar.
 • Wsesny Horsera – Breda blad på rödgröna stjälkar. Låt plantan växa ifred i två år innan du börjar skörda.
 • Valentine/ Valentin– Upprätt växtsätt med få blommor. Stjälkarna är genomröda och mjälla med låg halt av oxalsyra. Ganska sen sort som kan skördas under lång tid och har en mjuk, mild smak. Kompaktväxande sort som inte blir lika bred som andra sorter kan bli. En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.
 • Vendelsö (Genbanksnummer SWE 393) – Halländsk kulturarvssort från Vendelsö i Vendelsöfjorden, eventuellt från Göteborg. Kallades lokalt för hallonrabarber, och beskrivs som söt och god.
 • Vessingebro (Genbanksnummer SWE 421) – Från Vessingebro i Falkenberg, verkar vara släkt med sorten Stockbridge Cropper.
 • Victoria*** /Viktoria /Förbättrad Victoria /Excelsior – En rikgivande klassisk rabarbersort, kanske den allra vanligaste i svenska trädgårdar (och trädgårdsbutiker). Grönröda, lätt glansiga långa stjälkar och går lätt i blom. Jobbig att dra för hand. Stjälkarna blir mycket rödare och vackrare när den drivs i mörker under t ex en uppochnedvänd hink. Odlad på friland i väldigt soligt läge blir stjälkarna betydligt grönare. Får vita blommor. Victoria är ofta lite seg i starten som nyplanterad och behöver mycket gödsel för att etablera sig bra, sen blir den både kraftig och tålig. Sorten är uppkallad efter den engelska drottningen Victoria och togs fram 1837 av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford. Kraftigväxande, lättskött och härdig till zon 7-8. En förädling av sorten Queen Victoria, dvs en utvald fröplanta av Queen Victoria sparades och odlades vidare som Victoria. Köp Victoria hos Wexthuset
 • Vierländer Blut – Mild, söt smak från djupröda stjälkar. Tålig och robust sort som ger god skörd.
 • Vinrabarber /Jordbär /Jordgubbsrabarber /Pajrabarber (kallas ibland för Cherry Rhubarb i England) – Många olika rabarbersorter kallas för vinrabarber i trädgårdsbutikerna, bl a Svendborg Vinrabarber, Framboozen Rood och Spangsbjerg… Att försöka nysta rätt i den här härvan är inte helt lätt. Kirsten Jensen formulerade det bra i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 på s 10: ”Gamla sorter/kloner varav många förekommer i olika länder, därav de många olika namnen. Gemensamma nämnare är att stjälkarna är mycket mörkt rödfärgade /…/ och mycket mjälla, oftast även tunna /…/. Smaken är ovanligt god/…/”.
 • Ådals-Liden (Genbanksnummer SWE 431) – Hittades samtidigt som pepparroten Västanbäck i byn Västanbäck, Ångermanland. Får stora droppformade, buckliga och vågiga blad med spets och långa stjälkar med rödare bas. Beskrivs som syrlig och krispig. Tillhör Victoria-komplexet rent genetiskt.
 • Överlögda (Genbanksnummer (SWE 392) – Gammal sort från gården Överlögda i Norrfors, Ångermanland som kan spåras tillbaks till 1880-tal. Kommer kanske tidigare från byn Karlsbäck. Får runda äggformade blad och stjälkarna beskrivs som krispigt saftiga med god syrlig smak. Verkar vara ganska liten i växten.

Och så ännu fler…

Jag har hittat fler sortnamn än de i listan ovan men det har varit svårt att hitta mer information än bara namnet på dessa: Edina, New Scarlet Giant, Sunrise mfl…

Kan du fler sortnamn och vet något mer om dem, t ex smak och härdighet?
Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

I visningsträdgården på Kiviks Musteri kan du titta på sorten Barbro. Det var så tidigt på våren när jag besöke den så jag fick nöja mig med att fota skylten…

Källor i urval:

Boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Else-Marie K. Strese & Erik de Vahl från 2018

Ekologisk odling av rabarber, en odlingsvägledning av Kirsten Jensen Länsstyrelsen Västra Götalands Län Rapport 2013:90

Fäbod – en riktig höjdarrabarber! artikel av Mattias Iwarsson, biolog, redaktör och forskare vid CBM Uppsala

Matrabarberns ursprung osäkert Artikel i Natur & Trädgård från 2017 av Kimmo Rumpunen

Boken Rhubarb – the wondrous drug från 1992 av Clifford M. Foust

Med en uppochnedvänd hink på rabarbern kan du skynda på den på våren (sk glasrabarber). Då blir stjälkarna mjälla och rödare. Det gäller bara att komma ihåg att ta av hinken i tid innan den börjar lätta från marken som på bilden…

Rabarber som odlas mörkt får vackrare, mörkrödare stjälkar.
Läs också Sortguide: Vita jordgubbar
Poddavsnitt 25: Om rabarber
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

35 Comments

  1. Hej Eva!

   Att så rabarber är lätt, men att HITTA själva fröerna till sorten man helst vill ha kan vara riktigt knepigt… Googla den individuella sorten du är ute efter, ofta går det att beställa från europeiska fröfirmor. Eller testa att kontakta någon privat plantskola som säljer plantor, ibland säljer de även frö. Lycka till i jakten!

 1. Tjena! Vilken sort hade du valt? jag bor i skåne, så Zon är inga problem!
  Funderar på Barbro, Berit eller Spangsbjerg? Jag är ute efter mycket smak och låg syra, dessa verkar kvalificera in på det 🙂

  1. Om du bara vill odla en enda sorts rabarber (otänkbart hoppas jag 😉 ) så hade jag valt Barbro eftersom den ger tidigt och finns som E-planta. Om du vill ha flera så lägg till Spangsbjerg (som är så himla god). 🙂

 2. Hej, jag köpte nyss en Svendborg vinrabarber i blomsterhandeln för att plantera här hemma. Men så läste jag att de första två åren ska man låta bli att skörda rabarber, vilket jag inte hade koll på öht. Kommer vi inte få några rabarber kommande år om vi smakar våra rabarber i år alltså? Är det något du vet mer om?

  1. Hej,

   Vad kul att du fått tag på just den sorten, den är ju jättegod och inte alltid så vanlig i butikerna så den ska du vara rädd om. 🙂 Att man inte ska skörda de första två åren är en generell regel som gäller många ätbara, örtartade perenna växter (som rabarber, sparris mfl). De vissnar ju ner ovan jord inför vintern, men rotsystemet lever vidare och skickar upp nya stänglar nästa år. De behöver få rota sig ordentligt och ”äta upp sig” för att orka med att leverera, därför ska du inte börja skörda för tidigt. Så håll ut, den som väntar på nåt gott… 😉 Den är väl värd att väntas på, det lönar sig i längden. Om du börjar skörda för tidigt så kan du trötta ut plantan som inte orkar och i värsta fall dör, eller blir klen och eländig och ger dålig skörd. Bättre att ha tålamod. Lycka till!

 3. Hei Takk for så flott side mef alle mulige rabarbrasorter, helt fantastisk oversikt Jeg ønsker å kjøpe frø, men vet ikke hvor jeg får kjøpt det. Jeg vil gjerne kjøoe frø av Red Champagne, Marshall’s Early Red, Svendborgs Vinrabarber og Spangsbjerg. Håper dere kan hjelpe meg og på forhånd tusen takk for svar og hjelp

  1. Hej,

   Tack så mycket, vad roligt att du gillade att läsa. 🙂

   Om man vill vara säker på att få sortäkta rabarber så är det bättre att köpa planta än frö. De sorterna du räknat upp har jag tyvärr aldrig sett till salu som frö inom svensk handel, jag har bara sett dem som plantor. Glaskins kan ibland säljas som frö, jag har också sett Victoria. Jag mailar dig ett tips på ett företag som säljer lite mer ovanliga plantor, kanske kan de tipsa dig om var du kan hitta frö (fast jag tycker att plantor är att föredra).

   Lycka till i jakten. 🙂

 4. Hei igjen og tusen takk for hyggelig mail, nyttige tips og all god hjelp Ja det blir spennende å se hva jeg får ta i

 5. Det er nok ikke lov å importere/kjøpe planter til Norge, ser jeg på Tolletatens sider, bare inntil 50 pakker med frø. Jaja, slik er det!

  1. Hej Peter!

   Sannolikt är det frö till ”Giant Rhubarb” du menar, den heter gunnera/ jättegunnera på svenska (det vetenskapliga namnet på latin är Gunnera manicata, fast det finns många olika ”gunneror”) och den är mycket giftg och ska INTE ätas. Vissa sorter av gunnera klassas som invasiva och bör därför inte planteras i din trädgård. Googla namnet på latin om du vill lära dig mer om din giftiga växt. Kolla upp noga vad det egentligen är du har hittat för frön, så att du inte råkar plantera en invasiv art som sedan är svår att bli av med.

 6. Hej.

  Tack för bra information om rabarber. Jag har letat överallt efter en rabarberplanta men verkar vara sent ute för det går inte att få tag på någon.

  Bor söder om Stockholm och skulle vilja köpa en planta som jag kan göra chutney, saft och annat gott på. Har tittat på Svendborg Vinrabarber men hittar den ingenstans.

  Jag bor nära massa handelsträdgårdar men ingen verkar ha rabarber och inte heller Bauhaus, Plantagen eller Blomsterlandet.

  Kan du ge mig något bra tips på var jag kan få tag på rabarber och vilken sort jag ska köpa?

  Vänligen
  Anna

  1. Hej Anna,

   Både de stora trädgårdskedjorna och privata handelsträdgårdar brukar ha rabarber i sina sortiment, men just iår är det mycket som säljer slut pga corona (eftersom de flesta inte åker utomlands i sommar på sin semester utan istället stannar hemma och fixar i sin trädgård). Många storsäljare säljer slut tillfälligt, men kommer in igen. Just Svendborg Vinrabarber är en lite mer ovanlig sort och finns sällan hos de stora kedjorna. Det är ju en fin och god sort med ganska mild och söt smak, andra rarbersorter med liknande smak är Elmsblitz och Spangsbjerg som brukar vara lättare att få tag på. De sorter jag tycker är mest odlingsvärda finns markerade i fetstil i den här sortguiden.

   När jag gärna vill ha en specifik sort av något brukar jag inte åka runt i butiker och leta, istället googlar jag sortnamnet + köpa och får då upp många olika återförsäljare, ofta går det att köpa hem via nätet. Mycket smidigare än att åka runt och leta på måfå i affärer. 🙂

   Lycka till i jakten!

 7. Jätte bra Blogg om Rabarber.

  Vi har köpt 6 rabarber plantor i år. Vi är nya på Rabarber Odling.
  Normalt Odlar vi bara Squash. Tomater. Sallader och Mangolds.

  Vi sådde även Några frön vi fick tag på Victoria.

  Vi vill gärna ha en stor rabarber gård då vi börjat tokälska rabarber.
  Nu har även en släkting flyttat ganska nära som älskar rabarber med.
  Så det skulle vara kul ge bort lite Frön och Plantor.

  Problemet är att jag hittar dåligt via Google.
  Frön har jag hittat endast två Sorter.
  Och alla andra har ju sålt nästan slut på alla Plantor.

  Vi vill gärna ha frön till 10 bra sorter och plantor.

  Har du tips var man kan ännu köpa Plantor prisvärt och Frön?
  Tar Emot tips ifrån hela Världen bara de skickar till Sverige 🙂

  Vi har köpt Barbro E plantor 3st Canadian Red 2st och 1 Berit.

  Vi ångrar att vi inte köpte mycket mer.
  Nu är det slut

  Tips önskas var man kan prisvärt handla fortfarande:
  10-20 tal plantor 4-5 olika bra sorter
  Och frön till minst 6-10 sorter gärna med 🙂

  1. Hej Mira!

   Tack så mycket, vad roligt att du gillar att läsa. 🙂
   Rabarber korsar sig gärna och lätt med varandra, så därför är det bäst att köpa plantor om du vill vara säker på att få en sortäkta rabarbersort.
   Vad bra att du skrev din mailadress, jag mailar dig info. 🙂

 8. Lever å odlar rabarber i Abisko!!!! De är inte helt lätt, men de går! Har flera Viktoria, Canada red, Elmsfeur, åsså 2 jätte rabarber dessa 2 är min stora glädje, milde tid va jättarna växer. Finns inget som gör mej så glad som att titta på jättarna. Skulle vilja kunna köpa fler av jättarna men får inte tag i dessa. Men jag fortsätter med min odling.

  1. Hej Annica!

   Vad spännande, det vore väldigt intressant att få reda på mer om hur det går till att odla rabarber i Abisko! 😀 Odlar du på friland eller i mer skyddat läge?

   1. Hej igen! Min odling av 17 rabarber i Abisko, jaaa du skulle se den du, i en sluttning bland kråkbär å lingonris, låg fjällvegitation, å mygg,knott. Men de växer dygnet runt, vi har ljuset.De bästa är att strörenar inte äter mina rabarber.Jag köper mina rabarber i Luleå, alltså 84 mil tor. De är kärlek! Ingen kan förstå min kärlek till dessa växter.Jag blir glad av rabarber!

 9. Kan du tipsa på webbutiker som säljer fröer. Tänkte plantera 3 sorter med lite olika karaktär (gärna som man kan skörda år 1-2).

  // Björn

  1. Hej Björn!

   Vanligen säljs rabarber som planta men ibland kan man också hitta frö. Om du vill vara riktigt säker på att få en sortäkta rabarber så är det förökning via delning som gäller (dvs köpa planta). Frösådd är betydligt mer osäkert eftersom det är svårt att få till en enhetlig fröpopulation… Den rabarber som vanligen finns att köpa som frö är Victoria. Jag rekommenderar hellre att du köper plantor så att du kan vara riktigt säker på att du verkligen får sorterna du vill ha (frösådd rabarber korsar sig hejvilt, så frö av rabarber är liksom lite opålitligt). Vad bra att du inkluderade mailadress, jag mailar dig.

 10. Jag har en okänd sorts rabarber som är helt fantastisk!
  När jag flyttade till hus för 13 år sedan fanns ett övergivet hus i närheten och då jag inte hade några blommor i min trädgård så gick jag dit för att se om jag kunde göra några fynd.
  Jag hittade rabarber som jag självklart la rabarber på.
  Några dagar senare stötte jag på en granne som hälsade från en man som hette Artur och som var jätteglad över att jag räddat hans älskade rabarber, grannen sa också att nu kommer jag att ha rabarber för resten av livet.

  Denna underbara rabarber växer nästan som ogräs, får kraftiga stjälkar och stora blad. Den har relativt låg syra och går att äta tunt skivad med lite socker på. Den blir inte träig som många andra sorter. En perfekt sort.

  1. Hej Karin!

   Vad spännande, vilket fynd du gjorde! I vilken del av landet bor du? Och har du provat att fråga din granne om varifrån Artur fick sin rabarber? Det är ett riktigt detektivarbete att få reda på vad växter heter och/eller varifrån de kommer, men det är väldigt roligt att försöka. 🙂

   Att få reda på exakt vilken rabarbersort man har är svårt, utan ett labb så blir det bara just gissningar men det kan ju ändå vara roligt att försöka lista ut vilken sort du lagt rabarber på. 🙂

 11. Hej! Vilken fantastisk sortguide! Nu har jag ju bestämt mig för att köpa 1 lr 2 sorters rabarber och min fråga till dig som också odlar i zon 4 är egentligen vilken sort av rödstjälkiga rabarber som kan passa? En del sorter passar i zon 1-3 osv, vågar man satsat på de som står 1-4? Lr ska man slå till på ett säkrare kort och en som klarar även zon 5? Där jag bor gränsar det till en fläck på kartan som är 5 nämligen…
  Skulle Barbro och Berit klara sig? Vilka odlar du?

  1. Hej Katarina!

   Tack snälla, vad roligt att du gillar sortguiden! Vilka sorter som trivs bäst i din trädgård beror på, det kan ju finnas många olika zoner i en och samma trädgård… Jag bor och odlar i zon 4, men i de blåsiga och kalla lägena i trädgården är det mer att betrakta som zon 5. Och i de skyddade lägena, t ex vid ladugårdsväggen eller invid häcken i lä, är det snarare zon 3… Så det beror på. 😉

   Jag vet inte namnet på alla sorter som finns här, en del fanns ju här redan innan jag flyttade in och inte ens den tidigare ägaren visste sortnamn (så sannolikt Victoria). Men jag kör även Apple Delight och Barbro mfl (har inte hunnit kolla vilka som klarat vintern än). De funkar fint här och funkar säkert bra även hos dig men det beror ju också på vad du vill använda din rabarber till. Om det där med fin röd färg är viktigt för dig (om du t ex älskar att göra saft osv) så välj nån sort med rödare stjälkar. 🙂

   Sen är det ju tyvärr också så att bara för att man bestämt sig för en sort så är den inte alltid så lätt att få tag på. Så åk runt och kika vad du hittar för nåt i trädgårdsbutikerna.

   Varmt lycka till i rabarberjakten! 😀

   1. Tack för svar
    Har turen att bo i närheten av en bra handelsträdgård och såg i helgen deras utbud, fanns fina sorter att välja bland
    Då blir det ”bara” att bestämma läge och hoppas att jorden/platsen är ok för den och att INTE skörda första året, det misstaget gjorde jag och har trott i måååånga år att det var den inte trivdes, men nu vågar jag nog på mig att prova en planta till. Ska grilla personalen när jag köper

    1. Rabarber vill stå soligt, och kom ihåg att gödsla den! Många skördar och skördar av sin rabarber och det går ett tag men till slut måste man mata den för att den ska orka… Men med en bra plats i rätt zon så är rabarber tålig och lever fortfarande många många år. Hoppas du hittar de sorter du vill ha, varmt lycka till i jakten!

 12. Tack för denna fantastiska genomgång av rabarber. Här trodde jag att man hade en enda och det räcker.
  Vet du var man kan gentesta sin rabarber? Får studera bladen och nerver i stammen mm. Vår är tidig, och efter att ha läst din lista inser jag att jag behöver minst två sorter till.

  1. Tack snälla, vad glad jag blir att du gillar sortguiden. 🙂

   Jag vet inte om det finns nånstans man kan vända sig som privatperson för att gentesta rabarber, du kan ju prova att kontakta NordGen och fråga. De kanske kan hänvisa dig vidare.
   Det kommer alltid finnas fler sorter man ”villhöver”. Av allt. Tur att trädgården är en begränsad plats… Själv är jag nog mest glad för höstrabarbern Apple Delight. Den kan du skörda av lite längre än andra sorter, rekommenderas varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.