Om bloggen

Ett inlägg varje vecka

Min målsättning är ett inlägg varje vecka. Ibland blir det fler, ibland färre.

Interaktiv blogg

Det här är en interaktiv blogg. Det innebär att jag gärna tar emot sorttips, förslag på inlägg och ibland använder bilder från läsare. Tänk på att bilden du erbjuder måste du ha egen copyright på, dvs bilden/fotot måste du ha tagit själv med din mobil eller din kamera.

Jag erbjuder ingen ekonomisk ersättning för foton men anger alltid namnet på den som har copyright och länkar gärna till personens hemsida eller blogg om så önskas. Om du vill vara anonym på bloggen anger jag copyright och initialer istället för namn men jag tar inte emot bilder från helt anonyma människor, jag måste veta vem du är av upphovsrättsliga skäl.

Levande blogg

Det här är en levande blogg. Det innebär att jag gör regelbundna uppdateringar, både i form av nya inlägg och av gamla redan befintliga inlägg. Gamla inlägg kan alltså kompletteras med fler bilder och mer text. Det gäller i synnerhet sortguide-inläggen, som jag uppdaterar allteftersom jag upptäcker nya sorter eller mer information.

Om sortguiderna

Trädgården är ju en begränsad plats så jag vill helst inte slösa bort värdefull yta på nån halvtaskig sort om det finns en superdupersort. Såklart. Det där med sort är viktigt för mig, för olika sorter har ju olika egenskaper… Det ÄR skillnad på en tomat och en tomat. 🙂

Vilken jordgubbe är bäst? Vilket blåbärstry är sötast? Vilken persika trivs i zon 4? Det börjar liksom alltid på samma sätt: Jag bestämmer mig för att odla något, söker efter information och blir JÄTTEfrustrerad! För det är inte så lätt att hitta vettiga sammanställningar av växtinformation. Så då får jag skriva ihop en själv. Eller flera. 😉

En vanlig fråga jag ofta får är om jag har provodlat alla sorter i sortguiden själv. Nej, det har jag inte gjort. Informationen är en förenklad sammanställning främst baserad på information från fröfirmor, plantskolor, återförsäljare (i olika länder), föreningar och sammanslutningar men också från betrodda privatpersoner. Jag har, kort sagt, googlat mig fördärvad. Eftersom sortguide-inläggen har hundratals (ibland tusentals) läsare och väldigt lång livslängd så förbehåller jag mig rätten att delvis censurera eller helt ta bort länkar till enskilda produkter som företag lägger upp i kommentarsfältet. Detta för att deras utbud förändras varje år, medan sortguiderna finns kvar. Deras länk blir därmed snabbt inaktuell. Om de vill sponsra ett inlägg genom ett betalt samarbete så är det en annan sak.

Kontakt

Blogg: trädgårdstrollet.se
Facebook: Trädgårdstrollets Trädgårdsblogg
YouTube: Trädgårdstrollet
Instagram: @tradgardstrollet_
Mail: info@tradgardstrollet.se