Potatislöken från Puus

trollet

Jag har en ny lökfavorit i grönsakslandet: potatislök!

En av de grönsaker som gick allra bäst att odla sommaren 2019 var potatislök. Visst har jag odlat lök förut, alla möjliga sorter: klassisk gul lök, salladslök, purjolök, babingtonlök, vitlök, och perenna sorter som kajplök, luftlök och gräslök… Just den där envisa purjolöken fick jag kämpa med i några år innan jag knäckte koden men det fina med just potatislök är att den är så sagolikt lättodlad.

Den är inte perenn, (åtminstone inte hos mig i zon 4) men lätt att skörda och vinterförvara, det funkar alldeles utmärkt i helt vanlig rumstemperatur. 🙂

Lätt att odla, rolig att skörda

Allt som är lättodlat och gott tycker jag är toppen, att potatislöken dessutom är rolig att skörda gör den bara ännu bättre i mina ögon! Traditionellt sätts lökarna på våren på Eriksdagen 18 maj, på samma sätt som vanlig sättlök. I soligt läge, mullrik och näringsrik jord (undvik kompakt lerjord), vattna och gödsla som tusan. Lökarna blir inte så särskilt mycket större, men de producerar väldigt många fler sidolökar ju mer du matar dem.

Skörda görs enligt tradition på Larsdagen 10 augusti men om det datumet fortfarande är aktuellt med tanke på klimatförändringarna vete sjutton… När lökblasten börjar gulna och se risig ut är det iaf dags för skörd, och då får du upp ett helt knippe lök. En enda lök som sattes på våren förvandlas till en hel klase med flera lökar 4-10 st, som sitter ihop i basen i ett kluster. Ungefär som potatis, därav dess namn. 😀

Potatislök trivs utmärkt i pallkrage här i zon 4.
Tidigt på säsongen har inte potatislökarna hunnit dela sig riktigt än. Om du sätter tätt (mycket tätare än på bilden) så kan du skörda lite lök allteftersom du gallrar.

Gammal klassiker

Potatislök har odlats i våra nordiska länder ända sen vikingatiden, och lökarna har ofta gått i arv och getts namn efter orten de odlats i. Enligt SKUD så är både det inhemska och botaniska namnet för potatislök Allium cepa (Aggregatum-Gruppen) på latin, vilket är samma för schalottenlök. Men, potatislök finns också listad som Allium cepa Potatislök-Gruppen. Huruvida potatislök och schalottenlök är exakt samma växt eller inte törs jag inte svara på, därom tvista de lärde, men det verkar som om det gjorts gentester och att man då faktiskt kunnat konstatera att potatislök är en slags schalottenlök. Men det betyder inte att de att de är heltigenom identiska…

Odlare brukar framhålla att potatislöken har lite annorlunda form, att den liksom är rundare, att den är härdigare och går att lagra i vanlig rumstemperatur, vilket schalottenlök inte brukar klara lika länge. Någon skillnad i smak känner inte jag iallafall.

Potatislök växer i kluster och sitter ihop i basen, lätta att dela på efter skörd.

Jakten på potatislöken

Trots att potatislök hängt med så länge så finns den, sorgligt nog, inte att få tag på i vanliga trädgårdsbutiker. Jag letade länge innan jag hade turen att få köpa några av Lena Ansebo. De har jag odlat upp med vördnad, smakat ett fåtal och sparat resten till utsäde för våren 2020. Den heter potatislök från Puus för att den odlats i Puus, i Skåne.

Om du också vill odla potatislök så kan du fråga Lena, men hon har inga stora mängder. Du kan också fråga i sociala medier, i din lokala trädgådsförening eller gå med i föreningen Sesam, som odlar upp och beskyddar svenska kulturväxter. Om du har Instagram så kan du följa #potatislök och kontakta de som säljer potatislök där. Jag själv säljer varken frö eller plantor tyvärr. Lycka till i jakten! 🙂

Efter skörd torkas potatislöken som vanligt.

Tack

Tack snälla Lena Ansebo för att du sålde potatislök till mig, jag vet att du inte har så stora mängder till salu. Lena hittar du på Instagram under kontot @tramsebo. Hennes namn och namnet på hennes Instagramkonto är publicerat med hennes godkännande.

Mersmak?

Potatislöken – en återupptäckt storhet  artikel av Karin Söderlund Leifler, Linköpings Universitet från 2018

Skörda dubbelt blogginlägg om potatislök av Anna Rökaeus och Olof Söderén från 2016

Sorter av köksväxter, svenska priskuranter från 1800-talet till 1930 av Agneta Börjeson, publikation av NordGen från 2015

Läs också: Svedjerovans återkomst

2 Comments

    1. Hej Dan!
      Jag säljer varken frö eller lök, prova att kontaka Lena Ansebo som jag nämner i inlägget. Hon kanske har kvar. Annars kan du gå med i föreningen Sesam eller fråga i köp och säljträdgårdsgrupper på facebook, ofta finns privatpersoner där som säljer. Lycka till i jakten. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.