12 Sortguider om ätbart

trollet
Hjälpreda eller stjälpreda?
Tiden går fort när man har roligt. Egentligen hade jag tänkt kalla det här inlägget för 10 Sortguider, men vips hade de blivit tolv av bara farten…

Trädgården är ju en begränsad plats så jag vill helst inte slösa bort värdefull yta på nån halvtaskig sort om det finns en superdupersort. Såklart. Det där med sort är viktigt för mig, för olika sorter har ju olika egenskaper…

Vilken jordgubbe är bäst? Vilket blåbärstry är sötast? Vilken persika trivs i zon 4? Det börjar liksom alltid på samma sätt: Jag bestämmer mig för att odla något, söker efter information och blir JÄTTEfrustreeerad…! För det är inte så lätt att hitta vettiga sammanställningar av växtinformation. Så då får jag skriva ihop en själv. Nu har jag skrivit 12 stycken. Om sort är lika viktigt för dig som för mig så kolla in sortguiderna. 🙂 🙂 🙂

Sortguide 1: Konsten att välja rätt jordgubbe

Det finns både röda och vita jordgubbar, och snyggingar med rosa blommor! Vissa är tidiga, andra remonterar (dvs ger lite skörd hela sommaren). De sena sorterna är ofta de godaste… Tricket är att kombinera olika sorter för att kunna skörda under hela sommaren tycker jag. Mörkröda Malwina, delikata Mara de Bois, vita Bianca och rosablommiga Toscana är några av mina personliga favoritgubbar. I sortguiden hittar du över 60 olika sorter att gotta ner dig i.

Sortguide 2: Odla egen basilika

Den klassiska gröna, storbladiga basilikan är godast i maten, men vi äter ju med ögonen också! Och ofta finns det ju plats för mer än en basilika… Testa nån vacker mörkbladig sort, samplantera olika basilikor eller sätt i kruka med rosablommande jordgubbar. Både gott och vackert.

De rödbladiga sorterna gror och växer avsevärt långsammare än de gröna men är ändå odlingsvärda tycker jag. Purple Ruffles, Rosso och Magic Mountain är några av mina mörka favoriter.

Sortguide 3: Smultron och smultron

Det finns både röda, gula och vita sorter. Vissa skickar ut revor och är bra när du snabbt vill fylla ut ett stort område med bar jord. Andra skickar inte ut revor och passar därför bra som kantväxt. Det fina med smultron (förutom att de är så vansinnigt goda förstås) är att de är vintergröna. Här har jag listat över 30 olika sorter att gotta ner sig i. Rödluvan E, Yellow Wonder och Red & Cream är några av mina favoriter.

Sortguide 4: Persika

De två vanligaste sorterna i trädgårdsbutikerna är Frost och Riga, men det finns ju hur många fler sorter som helst… I sortguiden hittar du ca 50 olika sorter att drömma om. Ja, man kan odla persika i Sverige. Och nej, man måste inte odla persika i växthus… Olika sorter tål olika mycket kyla så välj en sort som klarar klimatet där du bor. Det finns dvärgsorter, vita sorter, och sorter med rött bladverk…

Sortguide 5: Blåbärstry

Fler och fler har börjat upptäcka blåbärstry i Sverige, jättekul tycker jag! De är ju både tåliga, lättodlade och så väldigt tidiga. Beskrivs alltid som goda, men det stämmer faktiskt inte. Smaken är extremt olika mellan olika sorter, här hittar du över 60 olika sorter. Vissa är goda, andra inte så välj noga innan du köper.

Sortguide 6: Pink Lemonade och andra rosa blåbär

Än så länge har jag hittat 6 st rosa amerikanska blåbär men de är inte så lätta att hitta i svenska trädgårdsbutiker. Pink Lemonade är vanligast än så länge. Sen finns det några lurifaxer också, sorter vars namn insinuerar att de är rosa. Om de smakar likadant som klassiska blå amerikanska blåbär vet jag inte för min planta har inte hunnit ge några bär än. Det ska bli spännande att smaka sen när det blir dags.

Sortguide 7: Vita jordgubbar

I sortguiden hittar du 7 st olika vita jordgubbar. Vissa smakar som röda jordgubbar, andra mer som ananas… Goda är de i vilket fall, och vackra! De tillhör mina absoluta favoriter i trädgården eftersom jag får ha dem helt för mig själv, både fåglarna och lilla sonen tror ju att de är omogna. 😉

 

Sortguide 8: Dvärgbusktomater

De kan knappast kallas för gourmettomater men jag är ändå löjligt förtjust i dvärgbusktomater eftersom de förlänger säsongen så bra. I teorin kan de odlas inomhus (med belysning) året runt, men i praktiken blir de tråkiga och smaklösa utan ordentligt med soltimmar… Men de tar ju så lite plats så jag brukar så redan i november, dra upp fina plantor inomhus som sedan åker ut så fort vädret tillåter. Sen till hösten lyfter jag in dem och odlar som krukväxter när frosten kommer.

Det finns ju så många olika att välja på också: randiga, rosa, orange, gula, svarta… I sortguiden hittar du över 50 sorter som får plats i köksfönstret. Några av mina smakfavoriter är Jochalos, Venus och Delice de Neuilly.

Sortguide 9: Tetra cis-lykopentomater

Alla tomater är nyttiga men traditionella röda tomater innehåller translykopen som behöver värmas upp för att kunna tas upp av människokroppen. Nu har forskare på Nya Zealand upptäckt tetra cis-lykopen, det finns i många gamla gulorange kulturarvssorter och behöver inte värmas upp. Tvärtom är det bäst att äta just dessa tomater färska. Många av tetra cis-lykopensorterna är gulorange bifftomater men det finns också mindre sorter. Några av mina smakfavoriter är Tangella, Moonglow och Orange Valencia.

Sortguide 10: Tranbär

Big Pearl, Stevens och Early Black är de vanligaste sorterna i svenska trädgårdsbutiker men det finns fler som jag hoppas når den svenska marknaden snart. I sortguiden hittar du över 35 sorter att drömma om… Och ja, det går att odla tranbär i Sverige. Jag odlar Early Black i pallkrage i zon 4 med vintertäckning och det har funkat bra. Testa du också! De är surjordsväxter som trivs fint som marktäckare till amerikanska blåbärsbuskar.

Sortguide 11: Vintertomater

Vintertomater, piennolotomater, långlagringstomater, evighetstomater… Kärt barn har många namn. Gemensamt för de här tomaterna är att de har tjockt skal och går att lagra länge. De odlas på sommaren precis som vanliga tomater, skördas sensommar/tidig höst men kan sparas färska många månader, en del ända till i vår.

De mer välkända sorterna är röda men det finns många fler läckra färger att välja bland: rosa, gula, randiga, gröna… I sortguiden hittar du fler än 25 sorter. Min absoluta favorit är den gula Vesuvio Giallo eftersom den är lika god färsk som lagrad.

Sortguide 12: Rabarber

Jag har hittat över 80 sorter men det finns fler… Vissa ger tidigt, andra under lång tid. En del blir vackert röda, andra grönare. Smaken skiljer sig åt, liksom växtsättet. Om du verkligen gillar rabarber och vill skörda mycket så behövs mer än en enda planta. Några av mina favoriter är Apple Delight, Spangsbjerg och Svendborg Vinrabarber.

Läs också: Hiss & Diss i grönsakslandet 2019

Annons

11 Comments

 1. Det ska vara en kunnig, duktig och driftig tradgårdsmästare som du som kommer på att systematisera bland allt odlingskaos. Mer sån’t.

 2. Är mycket tacksam för dina utförliga sammanställningar och tips, särskilt nu när en mindre trädgård i vårt nya hus ska planeras! Jag förstår verkligen hur mycket jobb detta inneburit, bra jobbat!

  1. Tack snälla, vad glad jag blir! 😀 😀 😀
   Lycka till med planerandet, du har en underbart rolig tid framför dig. Kom ihåg att njuta!

  1. Tankeläsare där… 😉 Texten är så gott som klar men jag behöver bilder. Så det dröjer tills i sommar/höst innan den publiceras. Och den är så omfattande att jag funderar på att göra den i flera delar… Prenumerera på bloggen så märker du när den dyker upp. 🙂

   Och tack snälla för komplimangen. Det värmer!

 3. Tack för alla dina fina guider! Det är guld värt och det märks att du lagt ner tid och omsorg på dem. Jag är speciellt glad över alla jordgubbar och persikor du presenterar.

  Så kul att höra om hallonguiden, den ser jag verkligen fram emot!

  1. Tack snälla, vad roligt att du gillar att läsa. 😀 😀 😀

   Det tar tid, men det är det värt. Skälet till att jag började med sortguider öht var egentligen för min egen skull, jag tröttnade på att behöva googla runt på samma sak om och om igen så därför samlade jag all information på ett ställe. Och det dyker ju upp nya sorter hela tiden, så sortguiderna uppdateras löpande. Särskilt jordgubbsguiden är en sådan. Hallonguiden är det många som ser fram emot, jag också… 😀 Det svåraste är avgränsningen, vill å ena sidan skriva en ”heltäckande” guide, å andra sidan en lättöversiktlig guide, så den kanske blir i flera delar. och så finns det ju jordgubbshallon och åkerbärshallon också. En riktig djungel det här med sorter… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.