Sortguide: Vita jordgubbar

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor

Fragaria x ananassa

Vita jordgubbar är en vit variant av en korsning mellan Fragaria chiloensis × virginiana (jättesmultron och scharlakanssmultron). De kallas också för ananasjordgubbe eller kort och gott ananasgubbe (pineberry på engelska).

Gemensamt för de olika sorterna av vit jordgubbe är att de är en vidareförädling som ger mindre bär än vanliga, röda jordgubbar. Och så är de vita förstås! Både på insidan och utsidan. Det sägs att personer som är allergiska mot vanliga röda jordgubbar kan äta de här vita sorterna, men jag är ju inte allergisk själv så om det verkligen stämmer vete sjutton.

Jordgubbe Snow White börjar mogna.
Jordgubben Snow White.

Bara mina

Jag odlar bara två sorter av vita jordgubbar i trädgården än så länge; Snow White och Bianca E. Jag hade gärna odlat fler sorter eftersom det är ett av få bär som jag får ha alldeles för mig själv. Varken fåglarna eller lilla sonen äter dem pga den vita färgen, de tror helt enkelt att bären inte är mogna . Perfekt tycker jag och mumsar i smyg när han inte ser. 😉

Ljuvlig doft

Fast helt kritvita är de förstås inte, när bären är mogna skiftar de färg lite från vitt till rosa. Det ser litegrann ut som om de är generade över något, att de liksom rodnar lite lätt. Fröna blir röda men insidan är väldigt vit. Och doften är gudomlig! Tillochmed jag med min hopplösa pollenallergiska näsa kan njuta av den. Att få tassa ner barfota till köket tidigt på morgonen och mötas av den söta doften av jordgubbar är helt magisk… Smaken är söt men mild. Mums för en yrvaken småbarnsmamma till frukostfilen!

När fröna (prickarna) går från grönvitt till att bli röda så är jordgubben mogen.

Vita jordgubbar i sorter:

Alba Tidig sort med små hållbara vita bär och svag, söt smak.

Anablanca Får ganska små bär som rodnar till en ljusrosa färg när de mognar. Ovanlig i trädgårdsbutikerna.

Vita jordgubben Bianca E med rodnande solsida.

Bianca E Svensk sort som Åke Truedsson tagit fram, en mellantidig sort som rodnar lätt i stark sol, härdig till zon 3, kanske tillochmed zon 4. Remonterar ej men ger ändå skörd längre tid än många andra sorter. Skickar ut revor och sprider sig, därför har jag valt att odla den i pallkrage så att den ska bli lätt att hålla efter. Bären har en rund form och mognar i juli-augusti. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

Snow White (’Hansawhit’) En vit jordgubbe med ganska litet bär som sägs passa för jordgubbsallergiker. Börjar ge bär mitt i sommaren till och med september. Skickar ut revor och sprider sig säger vissa, andra har inte fått revor från sina plantor… Vanlig sort som ofta säljs av de stora trädgårdsbutikerna. Namnet Snow White är ett registrerat varumärke. Köp Snow White hos Cramers Blommor

Snöboll Mellantidig sort som mognar i juli och smakar precis som röd jordgubbe fastän den är vit. Medelstora bär.

White Dream /Pineberry Söta saftiga vita bär med härlig doft och smak av ananas, måste samplanteras med vanliga röda jordgubbar för korspollineringens skull, röda nötter. Mognar i juli-augusti, klarar zon 7. Köp White Dream hos Cramers Blommor

White Pine Sorten kallas också för White Pineapple eller Pineberry. Små vita bär med smak av ananas, behöver samplanteras med vanliga röda jordgubbar för korspollinering. Sorten skickar ut revor och sprider sig.

Kan du namnet på fler sorter? Berätta gärna! Jag uppdaterar listan efterhand. 🙂

Läs också: Jakten på smulgubben
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.