Sortguide: Konsten att välja rätt jordgubbe

trollet
Alla dessa jordgubbar… Det är inte alltid så lätt att hitta rätt i jordgubbsdjungeln
som finns i trädgårdsbutiken. Här kommer därför en sortguide.

Det här är ingen mysig njut-text, det här är en nyttotext. Använd den som ett uppslagsverk. Perfekt att plocka fram i mobilen när du står där i trädgårdsbutiken bland alla jordgubbsplantor och inte vet hur du ska välja.

Lång säsong

Jag brukar applicera samma tänk på jordgubbsplantering som äppelplantering, dvs välj (minst) en tidig sort, (minst) en mitt-i-sommaren-sort, och (minst) en sen sort. Komplettera med remonterande jordgubbssort om du vill, men de ger lite bär hela tiden, sällan några större mängder.

Alla dessa sorter

Sannolikheten att någon trädgårdsbutik har ALLA dessa sorter i sitt sortiment samtidigt är minimal, poängen är inte att hitta en butik som har dem alla utan att lättare kunna välja bland de du för stunden har framför dig. Syftet är att du ska kunna ta fram listan vid behov, jämföra med de sorterna som faktiskt finns i butik och väga de sorternas olika egenskaper mot varandra.

Ofta finns det väldigt många olika sorter i butik, men inte så mycket information om dem. Eller så finns det information som är skriven på ett så supersäljande sätt att det är svårt att skilja dem åt och välja, för alla sorter verkar ju så väldigt bra.
Så vilken är bäst? Vilken ska du välja?

Jordgubbe Ruby Ann.

Olika sorter har olika egenskaper

Jag skulle nästan vilja kalla jordgubben för Sveriges nationalbär. Det är en av sommarens höjdpunkter för många och ofta det absolut första nyblivna husägare vill plantera i sin trädgård. Med tanke på hur högt svenskarna älskar sina jordgubbar så är det på gränsen till pinsamt hur bra koll folk i allmänhet har på franska viner men hur dålig koll folk i synnerhet har på svenskodlade jordgubbar. Det finns faktiskt OLIKA sorter, med OLIKA egenskaper. Jag kommer nog aldrig kunna memorera alla sorter i minnet och det behöver inte du heller göra men det finns vissa tips som kan vara bra att känna till:

Välj gärna E-planta

E-Planta är toppen. Om det står ett stort E efter namnet på en jordgubbssort så är det ett kvalitetsmärke som garanterar god smak, motståndskraft mot skadegörare och att den har svenskt ursprung.

Välj efter zon

Välj en sort som passar din växtzon. Vissa sorter trivs bättre i Stockholm än i Sundsvall, anpassa ditt sortval efter var i landet du bor för bäst resultat.

Välj olika sorter

Välj flera olika sorter; en tidig, en mitt i sommaren, en sen, om du vill ha jordgubbar hela tiden. Komplettera gärna med remonterande sorter. (Om du inte köper plantor till sommarstugan förstås, då kan det vara smart att välja sorter som enbart mognar den tid du själv faktiskt är där.)

Jordgubbe Roman F1 med ljusrosa blommor.

Sortguide

De sorter som jag bedömer som särskilt odlingsvärda för privatpersoner i hemträdgården är markerade i fetstil. Det finns över 2000 olika sorters jordgubbar i världen och alla finns inte med i den här listan, jag har försökt få med de vanligaste sorterna som finns i trädgårdsbutikerna OCH några spännande ”snackisar” som är mer ovanliga men som många läsare ändå vill veta mer om. Många av de egenskaper som kommersiella odlare eftersträvar (att bären ska tåla transport, tåla lagring mm) är kanske inte så relevant för en hobbyodlare men det kan ändå vara intressant att känna till. 🙂

Tidiga sorter (ger skörd runt midsommar):

Alba – Tidig sort med små hållbara vita bär och svag, söt smak.

Allegro /FF1602 – Ger avlånga, saftiga, söta och ganska blanka bär på robust planta. Lär vara motståndskraftig mot Verticillium, kronröta och mjöldagg.

Aprica – Produktiv, tidig sort från Italien som är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Ger mycket stora, röda, glansiga bär med ok smak. Tolerant mot sjukdomar, växer hyfsat bra i trötta jordar, bären tål transport bra.

Avalon – Tidig sort framtagen av Rutgers University. Plantorna är ganska stora och kraftigväxande och ger goda bär med fast fruktkött.

Avanta – En av de tidigaste sorterna, härdig och passar bra att odla i norrland, små bär men produktiv sort.

Belleure – Namnet Belleure är ett registrerat varumärke som ingår i serien Starwberry Frutium (som också är ett registrerat varumärke). En väldigt tidig, produktiv sort som ger röda, avlånga bär i juni som beskrivs som ovanligt söta för att vara en tidig sort.

Cavendish – Mörkröda, rejält stora goda bär från Kanada, härdig. Tyvärr ger den stora, men inte så många bär. Bären har ofta vit hals och är lite knöliga och ojämna i formen.

Clery – En mycket produktiv sort som kommer från Vivai Mazzonis experimentodling i Italien. Den är sortskyddad och får inte förökas enligt lag vare sig för kommerisellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Ger stora röda bär och sägs ha hyfsat frosttåliga blommor. Växer medelstarkt och enligt återförsäljare är sorten väldigt motståndskraftig mot sjukdomar både ovan och under jord. Tål transporter bra.

Darselect – Röd sort med stora, hjärtformade långsmala bär. En korsning mellan sorterna Elsanta och Parker. Perfekt till desserter eftersom den är saftig men ändå har ett fast fruktkött.

Elvira – Stora vackra bär med god smak, kan vara svår att övervintra så funkar bara i landets södra delar. Angrips lätt av sjukdomar.

Favori – Ny sort som vunnit många priser för sina många goda egenskaper, beskrivs av många som ett gourmetbär.

Felicia – Små bär och bra men ojämn avkastning. Kan drabbas av sjukdomen June Yellows som ger gulstrimmiga blad.

Flair – Vackert, mörkrött bär med stor bladrosett och fast fruktkött. Frostkänslig men mycket god kraftig smak av smultron och champagne.

Galetta – Tidig sort som släpptes kommersiellt 2006. Framtagen av Jim Ballington vid Carolina State University. Beskrivs som en sort som passar både kommersiella odlare och fritidsodlare, lär tåla lite kallare klimat bra.

Honeoye E – Frisk och härdig kanadensisk sort som oftast används av svenska yrkesodlare, klarar zon 6, motståndskraftig mot både mjöldagg och gråmögel. Lätt syrlig smak. Har extra hög halt av antioxidanten fenol. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

Jonsok – Jättetidig sort som ger syrliga bär med helrött, genomfärgat fruktkött som blir väldigt fin att göra saft på. Har fast fruktkött med stark smak, sorten beskrivs som frisk och härdig. Har odlats mycket i Finland och Norge. Kanske den allra tidigaste jordgubben av alla?

Kent – Frisk härdig kanadensisk sort, bären kan spricka vid regn eller ojämn vattning.

Lucky Berry Strawberry – Ger röda, ganska stora jordgubbar. Lucky Berry är ett registrerat varumärke som säljs och marknadsförs av tyska Baumschule Christoph Marken. Det är en ganska ny sort som lanserades 2018 inom serien Lucky Berry (som kanske tidigare mest är känt för blåbäret Lucky Berry). Ger skörd i 4 månader, från juni till september. Sägs passa extra bra för odling i kruka.

Nora – Härdig sort från Norge, en av de tidigaste sorterna med små bär, bra sort att odla i norrland

Rumba – Känd för att ge väldigt stora, goda hjärtformade bär med härlig eftersmak. Lättplockad, frisk och motståndskraftig mot sjukdomar.

Solprins – Glansiga röda bär med god smak. En produktiv sort som lätt spricker vid regn och då kan drabbas av gråmögel, därför bäst för växthusodling eller odling i tunnel. Annars en frisk sort.

Vibrant – Mycket tidig, högavkastande sort från Storbrittanien som ger bär under lång tid. Ger stora, röda bär med hög sockerhalt. Vibrant är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Sägs ha god moståndskraft mot mjöldagg, men viss känslighet för vissnesjuka.

Zephyr – Saftiga bär med lätt smak av smultron med kort hållbarhet. Produktiv, härdig sort men får lätt sjukdomar. klarar zon 6

Vissa jordgubbsodlare har äntligen börjat märka sina askar med sortnamn! Underbart! Då kan du lägga favoritsmaken på minnet och sen köpa planta av samma sort.

Mitt i sommaren-sorter

Allstar – Mellantidig härdig sort, klarar zon 5.

Bianca E – Svensk sort som Åke Truedsson tagit fram, mellantidig sort som smakar precis som röd jordgubbe fastän den är vit, rodnar lätt i stark sol, härdig till zon 3, kanske tillochmed zon 4. Remonterar ej. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

Bubbleberry – Ger små, ljusröda/rosa bär med ljust fruktkött som sägs smaka som sött tuggummi. Ser mer ut som ett förvuxet smultron än en jordgubbe, stark doft. Stora bär för att vara ett smultron, små bär om du tänker jordgubbe… Sägs vara en egen sort som vuxit vilt i Europa ända in på 1700-talet, dök upp igen på den internationella marknaden 2015. Är egentligen ett parksmultron (Fragaria moschata) men säljs som jordgubbe i en del plantskolor och hittas i jordgubbssortimentet på nätet. OBS! Det finns en sorts cannabis med samma namn, så googla varsamt (inte på din jobbdator… 😉 )

Cherry Berry / Hansa – Ger väääldigt mörkt röda, vackra bär som mognar i början av juli. Ganska stora, konformade bär. Namnet är ett registrerat varumärke.

Deluxe – Orangeröda, saftiga bär. Sorten är hyfsat motståndskraftig mot gråmögel och mjöldagg. Är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiell eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Dukat – Gammal polsk produktiv sort som i början ger väldigt stora bär. Jordgubbarna är fasta och ljusröda. Sorten beskrivs som lättodlad och motståndskraftig mot gråmögel och sjukdomar som kan drabbar rotsystemet. Frosttålig sort, perfekt för nybörjaren.

Elin – Mellantidig, härdig, klarar zon 6

Elsanta – Vår allra vanligaste importerade jordgubbe, sötsyrlig smak och tåligt skal med fast fruktkött ger lång hållbarhet med höga halter av antioxidanten fenol. Från Holland. Odlas vanligen i växthus året runt, och sötman i bäret varierar kraftigt beroende på hur mycket solljus den fått. Kan smaka jättegott, eller knappt något alls.

Evie II – Saftigt bär med mjukt fruktkött och klarröd färg. Bäret är ganska litet, runt och knubbigt hjärtformat.

Framberry / Strasberry – En modern förädling av den gamla hallonjordgubben Mieze Schindler som togs fram av Otto Schindler 1925. Framberry lanserades 2013 som en förbättrad Mieze Schindler, med liknande goda smak av hallon men som mer lättodlad eftersom den beskrivs som självfertil. Huruvida den tål mer eller mindre kyla än Mieze Schindler har jag ännu inte lyckats ta reda på. Namnet Framberry är ett registrerat varumärke.

Frida – Ny sort från Norge som beskrivs som rikbärande.

Gerida – Har vackert röda, kägelformade bär med fast fruktkött. Tvärr känslig för mjöldagg.

Hallonjordgubbe – se Framberry och Mieze Schindler

Hummi-Meraldo – Röd jordgubbe med ett väldigt hängande växtsätt, passar bäst i kruka eller ampel.

Joly – Har underbart vackra, mörkröda bär med fin glans. Ger väldigt stora bär med bra hållbarhet. Italiensk, produktiv och lättodlad sort som är motståndskraftig mot många sjukdomar, särskilt sådana som kan drabba rotsystemet. Är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Korona – Mellantidig holländsk sort. Lättplockade bär som kan vara svåra att snoppa. Klarar upp till zon 3 utan vintertäckning enligt återförsäljare (enligt privata odlare klarar den ibland upp till zon 6).

Lambada – Stora, fasta bär som är känsliga för tryckskador. Ger stora, goda bär men de är inte så många. Känslig för mjöldagg.

Lina – Mellantidig, sjukdomsresistent, söt smak Tål inte lagring och transport så bra, svårt att hitta plantor i handeln.

Maxim – Mellantidig sort som får väldigt stora bär på ca 50-100 g men ojämna i form och färg. Härdig och frisk sort, klarar zon 5.

Mieze Schindler /Frau Mieze Schindler / hallonjordgubbe – Ger medelstora röda bär med smak av hallon, kallas därför också för hallonjordgubbe, beskrivs som en delikatess. Bären har klarröd utsida och ljusare, rosa inre. Gammal sort från 1925 som togs fram av Otto Schindler och mognar i juni-juli. Tyvärr lågavkastande och rätt mottaglig för sjukdomar. Lite kinkig med pollineringen, Senga Sengana, Tenira, Korona och Ostara är bra kandidater som blommar ungefär samtidigt. Dålig härdighet, går bäst att odla i södra delarna av Sverige eftersom den sannolikt bara tål -10 grader.

Polka E – Mellantidig holländsk frisk sort med fasta bär, väldigt söt smak och härdig till zon 6. Tyvärr åldras plantorna snabbt och behöver föryngras/ bytas ut varannat år. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

Red Gauntlet – Stora klarröda bär, ger stor skörd under lång tid och är motståndskraftig mot sjukdomar. Smaken brukar yrkesodlare beskriva som lite småtråkig, helt ok men inget gourmetbär.

Sengana – Beskrivs både som mellantidig och mellansen av olika källor, en gammal produktiv sort som ger mycket bär, bra till saft och sylt eftersom fruktköttet är saftigt men inte så fast. Enligt privata odlare klarar den upp till zon 5-6.

Senga Sengana – Mellantidig gammeldags sort med jättegod smak på bären men de är inte så hållbara och sorten har tyvärr lätt att få sjukdomar. Härdig, klarar zon 5 enligt de flesta återförsäljare, enligt flera privatpersoner går den finfint att odla även i zon 6.

Sibilla – Italiensk sort som ger skörd länge. Är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Bären är stora, röda och söta, tål transport och lagring bra.

Snow White (’Hansawhit’) – En vit jordgubbe med ganska litet bär som sägs passa för jordgubbsallergiker.

Snöboll – Mellantidig sort som mognar i juli och smakar precis som röd jordgubbe fastän den är vit. Medelstora bär.

Sonata – Medeltidig holländsk sort, en korsning av sorterna Polka och Elsanta. Tåligt saftigt bär med fast fruktkött och bra hållbarhet. Extra sött i början av säsongen. Beskrivs ibland som en tidig sort, ibland som en medeltidig.

Strasberry – se Framberry

Sunsation /Fraconia Sunsation- Ny sort på svenska marknaden 2019. Ger ljusröda, goda, blanka bär som sitter högt upp på plantan. Funkar fint att odla både på friland och i växthus. Lär vara tålig mot torka.

Sweet Colossus – Ny sort som ger helt bisarrt jättestora röda bär som kan väga hela 40 g! Stora som ett ägg ungefär. Mognar enligt vissa återförsäljare i juni, enligt andra återförsäljare i juli (men med tanke på storleken så verkar juli mer sannolikt). Namnet är ett registrerat varumärke.

Tamella – Stora goda röda bär från produktiv planta. Kan drabbas av gråmögel och bären är ganska ömtåliga och därför svåra att transportera, bäst att ätas direkt från plantan. Inte så härdig, funkar i södra delen av landet.

Tenira – Medelsen sort med glansiga, röda koniska bär. Fasta bär och kraftigväxande plantor. Moståndskraftig mot sjukdomar men ger låg avkastning, är ändå odlingsvärd eftersom den är så god och tålig.

Jordgubbe Fortuna. Brukar odlas i Spanien och säljas vintertid i svenska butiker. Att odla egna bär är både nyttigare och godare. Och mycket roligare!

Sena sorter:

Arosa – Ger stora, ljusröda bär med god smak som har god hållbarhet efter skörd. Mycket produktiv sort som är starkväxande med ett upprätt växtsätt. Italiensk sort som är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Bounty – Söt, sjukdomstålig och härdig, klarar zon 5 men storleken på bären blir mindre redan efter ett år.

Charlotte – Ny dagsneutral sort med smak av smultron. Söta, mörkröda, saftiga bär.

Dania – Motståndskraftig mot sjukdomar, från Danmark och rätt härdig, odlas ofta i norra delen av Sverige

Dipred – Italiensk sort med djupröd färg som passar bra för ekologisk odling. En produktiv industrisort som mer och mer börjat ersätta Senga Sengana. Motståndskraftig mot många sjukdomar, både ovan och under jord. Funkar fint att frysa eftersom bären är fasta även när de tinat. Sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Faith – Smakrik delikatessjordgubbe med vackert klarröd färg. Går bra att frysa. Sorten beskrivs som rikbärande, frisk och starkväxande.

FF1503 – Får stora, goda bär med fast fruktkött. Plantan har också god resistens mot olika sjukdomar och frost och bären tål regn bra utan att få trista skador av fukten. Än så länge har sorten inte fått nåt piffigt säljande namn, men det är nog bara en tidsfråga.

Florence E – Frostkänslig med sötsyrlig smak av smultron, klarar bara zon 2-3 med vintertäckning. Yrkesodlarsort som passar bra i ekologisk odling eftersom den är motståndskraftig mot olika svampsjukdomar. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Florence är PBR märkt vilket är en förkortning för Plant Breeders Right, det innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren.

Florina – God mild smak, knubbigt hjärtformat bär som kan skördas långt in i oktober

Jive – Produktiv sort som ger röda, stora bär med fast fruktkött.

Malwina – Engelsk frisk sort med väääldigt mörkt röda, knubbiga och goda bär. En av de senare sorterna. Beskrivs ibland som medelsen, ibland som sen.

Malling Centenary – Ny sort med hållbara bär med regelbunden form. Fasta, hållbara bär.

Pandora – Ger väldigt stora, röda lätt syrliga goda bär. Pandora har enkönade blommor och behöver samplanteras med andra jordgubbssorter som kan ge pollen så att det blir frukt. Kan angripas av sjukdomar, så sen sort att den funkar bäst i södra delarna av Sverige, annars hinner bären inte mogna.

Pegasus – Engelsk sort som funkar fint på lerjordar, ger väldigt söta bär men är inte så tålig mot kyla. Sött sött sött!

Salsa – God, söt smak, ovanligt stora köttiga bär

Symphony En skotsk sort som har stora, röda vackra bär. Sägs vara resistent mot öronvivel.

Tago – Stora glänsande bär, frisk sort men inte så härdig, funkar bäst i södra delen av landet. Tåliga bär som klarar både lagring och transport.

Tea / NF633 – Extremt produktiv sort (en enda planta verkar kunna ge över 1 kg bär) som ger väldigt stora, koniska, röda och saftiga jordgubbar på ca 30-35 g. Resistent mot en del sjukdomar och framförallt tål bären transport bra och har lång hållbarhet vilket troligen är skälet till att den främst används av kommersiella odlare.

White Dream – Söta saftiga vita bär med härlig doft och smak av ananas, måste samplanteras med vanliga röda jordgubbar för korspollineringens skull, röda nötter. Mognar i juli-augisti, klarar zon 7.

Jordgubbe Mara de Bois.

Remonterande sorter (ger från juli och tills frosten kommer):

Amandine – Ny dagsneutral sort med fasta bär som har god hållbarhet. Mycket produktiv sort med god motståndskraft mot mjöldagg. Är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Delirose – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Delirose

Delizz F1 – Börjar ge skörd i juni-juli, söt och aromatisk. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Elan F1 – Produktiv sort med hängande växtsätt, perfekt i kruka och ampel. Konformat rött bär med god smak. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure – En serie av olika sorters remonterande jordgubbar, serien är ett registrerat varumärke.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Delirose – Namnet Delirose är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Får vackra ljusrosa blommor och runda, röda mellansmå bär.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Hanging Pink Wonder – Namnet Hanging Pink Wonder är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Vackert mörkt rosablommande jordgubbssort som skickar ut långa och många revor, lämpar sig extra bra för odling i ampel eller som spaljérad.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Happy Eyes – Namnet Happy Eyes är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Väldigt vacker planta som får rosa blommor med mörkare rosa fläckar närmast mitten. Får hjärtformade, mellanstora röda bär och lite klenare och kortare revor än Hanging Pink Wonder men Happy Eyes passar också mycket bra att odla i ampel eller som spaljérad.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Standing Pink Wonder – Namnet Standing Pink Wonder är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Sorten får väldigt iögonenfallande klarrosa blommor (nästan neonrosa!) som passar fint att samplantera med sommarblommor. Får röda bär.

Fragoo F1 – Produktiv sort med hängande växtsätt, säljs ofta som ampeljordgubbe men funkar också fint i hög kruka. Säljs ibland som Fragoo mix eller Fragoo pink, då med blandat vita och rosa blommor. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Furore – Mjuka saftiga bär med söt smak. Plantan har hög tolerans mot rotsjukdomar.

Hanging Pink Wonder – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Hanging Pink Wonder

Happy Eyes – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Happy Eyes

Linosa – Mycket produktiv sort som ger stora goda röda bär som har god hållbarhet. Sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Loran F1 – Ampelsort med vita blommor och röda, ganska stora jordgubbar. Kompaktväxande sort som sätter få revor.

Lucky Berry Strawberry – En ”klättrande” jordgubbe som verkar kunna bli upp till ca en meter hög om den binds upp på spaljé, släpptes på marknaden 2019 av Christoph Marken Baumschule. Enligt tillverkaren ska sorten ge röda bär i hela 4 månader från juni till september och passa bra för krukodling. Okänt hur pass mycket kyla sorten tål. Namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien Lucky Berry som tidigare varit mest känd för sitt blåbär.

Mara de Bois – Skördetid från mitten av juni tills frosten kommer. Gourmetbär, gammal fransk förädling. En av mina personliga smakfavoriter i trädgården.

Merlan – Får rosa blommor och har ett kompakt växtsätt, sätter få revor. Bären beskrivs som söta och ganska stora.

Monterey – Amerikansk produktiv sort som ger mycket stora och otroligt söta bär. Har god motståndskraft mot gråmögel men tål inte frost nåt vidare, behöver täckas med fiberduk eller odlas i mycket skyddat läge. Är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Murano – Ny sort med vacker färg och bär med god hållbarhet

Ostara – Ger skörd från miten av juni tills frosten kommer, dagsneutral sort en gammal klassisker som inte är lika motståndskraftig mot sjukdomar som många nyare sorter. Konformade, mörkröda bär med hängande växtsätt, passar också bra i kruka eller ampel.

Portola – Amerikansk sort som ger stora, goda röda bär som håller bra efter skörd. Sägs vara motståndskraftig mot virus och ha hög tolerans mot spinnkvalster. Tål inte frost nåt vidare, behöver täckas med fiberduk eller odlas i mycket skyddat läge.

Ria – Ny produktiv sort från Norge som ger syrliga, stora bär.

Ruby Ann – Vackra rödrosa blommor, börjar ge skörd i juni-juli

Roman F1 – Ljusrosa blommor och röda, söta bär, plantan har ett hängande växtsätt som passar bra för odling i ampel eller kruka. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

San Andreas – Amerikansk sort som ger väldigt stora, goda röda jordgubbar med god hållbarhet. Beskrivs som motståndskraftig mot virus med hög tolerans mot spinnkvalster. Frostkänslig sort som behöver täckas med fiberduk eller odlas i väldigt skyddat läge. Är sortskyddad, vilket innebär att den inte får förökas enligt lag vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Sarian F1 – Röda bär, vita blommor, ger bär från juli till september. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Selva – Amerikansk sort från Kalifornien, mycket produktiv med bra motståndskraft mot gråmögel och sjukdomar som kan drabba rotsystemet. Är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Bären är stora, röda, goda med oregelbunden form. Tål inte frost, kräver fiberduk eller att den odlas i mycket skyddat läge.

Standing Pink Wonder – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Standing Pink Wonder

Sweet Eve – Engelsk dagsneutral sort, produktiv.

Tarpan – Ger avlånga röda bär, får vackert mörkrosa blommor. Plantan har ett hängande växtsätt och ger långa revor, passar bra för odling i ampel eller hög kruka.

Temptation – Kompakt planta med mörkröda goda bär som kan skördas långt in på hösten.

Toscana – Ovanligt stora mörkrosa blommor, ger skörd från juni till augusti, väldigt produktiv, vann priset FleuroStar Award 2011/12

Ängsgubbe – Ny sort som ger två-tre skördar från juli till september, medelstora bär

Vackra blommor på Roman F1.

Fler sorter

Det finn såklart ännu fler sorter än de jag listat ovan (Dulcita, Marmolada mfl) men många har jag utelämnat just för att de inte är härdiga i Sverige och därför är det ingen idé att odla dem här. Eller för att de är extremt ovanliga i butik, eller för att jag inte hittat tillräckligt med information om dem.
Kan du fler sorter som är härdiga i vårt land som du kan berätta något om? Som härdighet, smak eller resistens mot sjukdom?
Tipsa gärna så lägger jag till dem.

Det här är bara ett urval, om du vill se en lite mer komplett lista över jordgubbssorter så kika här.

Vill du läsa mer om jordgubbar?

Jordgubbsboken av Anna Benson

Bärfrämjandets hemsida

Artikel om ekologisk jordgubbsodling av Christina Säll

Fula Gubbar Intressant artikel av Cecilia Bertilsson på Naturskyddsföreningen om besprutning av jordgubbar från 2007

Om växtförädlarrätt

Jordgubbsboken av Anna Benson.
Läs också: Jordgubbar med rosa blommor

Annons

14 Comments

 1. Hej! Säljar ni jordgubbplantor. Vill gärna köpa några Jordgubbarplantor Murano.
  MVH
  Valentina

  1. Hej Valentina,

   Det här är en blogg om växter, inte en affär/webshop som säljer växter. Jag säljer varken växter eller frön.
   När jag hittar en sort som jag väldigt gärna vill köpa så brukar jag testa att googla växtnamnet + köpa, då får jag upp olika återförsäljare. Fast vissa sorter är så pass nya att de inte hunnit nå den svenska marknaden för privatpersoner än. Ofta är det de kommersiella odlarna som först börjar odla nya sorter, och de säljer ofta bara bär, inte plantor. Du kan ändå testa att googla Murano + köpa och sedan kontakta en återförsäljare av Murano-bär och fråga var de köpt sina plantor. De kan säkert ge dig bra tips.

   Lycka till i jakten. 🙂

 2. Stort tack för all hjälp i jordgubbsdjungeln!
  Tillhör skaran som snart flyttar in i hus och bland det vitkigaste är ju såklart jordgubbslandet 🙂 🙂 🙂

  1. Tack snälla, vad glad jag blir! Roligt att du har nytta av listan.
   Jag förstår precis vad du menar, när jag var nyinflyttad i villa var jordgubbsland också nåt av det första jag tog tag i… Det är ju det närmsta ett nationalbär vi har. Och ingen riktig sommar utan egna jordgubbar! 😀 😀 😀

 3. Hej
  Jag har en del olika jordgubbsplantor men nånting knaprar på själva plantor och jordgubbar, men de står i en hög stor pallkrage. Vad kan det va som knaprar på mina plantor?
  Yvonne

  1. Allra vanligast är mördarsniglar (spansk skogssnigel) eller näckrosbagge. Just näckrosbaggarna kan man ibland slippa genom att täcka plantorna med fiberduk tidigt på våren, men med sniglarna är det värre… Det finns många olika produkter mot sniglar på svenska marknaden: Ferramol, koppartejp, snigelstaket till pallkrage, nematoder som vattnas ut mm Men mest effektivt är att plocka bort dem för hand, eller att hägna in jordgubbslandet med elektriskt snigelstaket. På bloggen Boäng kan du läsa mer om hur. Lycka till! 🙂 http://daylily-potager.blogspot.com/2014/07/elektriskt-snigelstaket-bygg-ditt-eget.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.