Sortguide: Konsten att välja rätt jordgubbe

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Alla dessa jordgubbar… Det är inte alltid så lätt att hitta rätt i jordgubbsdjungeln som finns i trädgårdsbutiken. Här kommer därför en sortguide.

Det här är ingen mysig njut-text, det här är en nyttotext. Använd den som ett uppslagsverk. Perfekt att plocka fram i mobilen när du står där i trädgårdsbutiken bland alla jordgubbsplantor och inte vet hur du ska välja.

Lång säsong

Jag brukar applicera samma tänk på jordgubbsplantering som äppelplantering, dvs välj (minst) en tidig sort, (minst) en mitt-i-sommaren-sort, och (minst) en sen sort. Komplettera med remonterande jordgubbssort om du vill, men de ger lite bär hela tiden, sällan några större mängder.

Alla dessa sorter

Sannolikheten att någon trädgårdsbutik har ALLA dessa sorter i sitt sortiment samtidigt är minimal, poängen är inte att hitta en butik som har dem alla utan att lättare kunna välja bland de du för stunden har framför dig. Syftet är att du ska kunna ta fram listan vid behov, jämföra med de sorterna som faktiskt finns i butik och väga de sorternas olika egenskaper mot varandra.

Ofta finns det väldigt många olika sorter i butik, men inte så mycket information om dem. Eller så finns det information som är skriven på ett så supersäljande sätt att det är svårt att skilja dem åt och välja, för alla sorter verkar ju så väldigt bra.
Så vilken är bäst? Vilken ska du välja?

Jordgubbe Ruby Ann.

Olika sorter har olika egenskaper

Jag skulle nästan vilja kalla jordgubben för Sveriges nationalbär. Det är en av sommarens höjdpunkter för många och ofta det absolut första nyblivna husägare vill plantera i sin trädgård. Med tanke på hur högt svenskarna älskar sina jordgubbar så är det på gränsen till pinsamt hur bra koll folk i allmänhet har på franska viner men hur dålig koll folk i synnerhet har på svenskodlade jordgubbar. Det finns faktiskt OLIKA sorter, med OLIKA egenskaper. Jag kommer nog aldrig kunna memorera alla sorter i minnet och det behöver inte du heller göra men det finns vissa tips som kan vara bra att känna till:

Välj gärna E-planta

E-Planta är toppen. Om det står ett stort E efter namnet på en jordgubbssort så är det ett kvalitetsmärke som garanterar god smak, motståndskraft mot skadegörare och att den har svenskt ursprung.

Välj efter zon

Välj en sort som passar din växtzon. Vissa sorter trivs bättre i Stockholm än i Sundsvall, anpassa ditt sortval efter var i landet du bor för bäst resultat.

Välj olika sorter för en lång säsong

Välj flera olika sorter; en tidig, en mitt i sommaren, en sen, om du vill ha jordgubbar hela tiden. Komplettera gärna med remonterande sorter. (Om du inte köper plantor till sommarstugan förstås, då kan det vara smart att välja sorter som enbart mognar den tid du själv faktiskt är där.)

Jordgubbe Roman F1 med ljusrosa blommor.

Sortguide

De sorter som jag bedömer som särskilt odlingsvärda för privatpersoner i hemträdgården är markerade i fetstil. De sorter som är hyfsat vanliga i handeln är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.
Det finns över 2000 olika sorters jordgubbar i världen och alla finns inte med i den här listan, jag har försökt få med de vanligaste sorterna som finns i trädgårdsbutikerna OCH några spännande ”snackisar” som är mer ovanliga men som många läsare ändå vill veta mer om. Många av de egenskaper som kommersiella odlare eftersträvar (att bären ska tåla transport, tåla lagring mm) är kanske inte så relevant för en hobbyodlare men det kan ändå vara intressant att känna till. 🙂

Tidiga sorter (ger skörd runt midsommar):

Alba – Tidig sort med små hållbara vita bär och svag, söt smak.

Allegro /FF1602 – Ger avlånga, saftiga, söta och ganska blanka bär på robust planta. Lär vara motståndskraftig mot Verticillium, kronröta och mjöldagg.

Aprica – Produktiv, tidig sort från Italien som är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Ger mycket stora, röda, glansiga bär med ok smak. Tolerant mot sjukdomar, växer hyfsat bra i trötta jordar, bären tål transport bra.

Avalon – Tidig sort framtagen av Rutgers University. Plantorna är ganska stora och kraftigväxande och ger goda bär med fast fruktkött.

Avanta – En av de tidigaste sorterna, härdig och passar bra att odla i norrland, små bär men produktiv sort.

Belleure – Namnet Belleure är ett registrerat varumärke som ingår i serien Strawberry Frutium (som också är ett registrerat varumärke). En väldigt tidig, produktiv sort som ger röda, avlånga bär i juni som beskrivs som ovanligt söta för att vara en tidig sort.

Cavendish – Mörkröda, rejält stora goda bär från Kanada, härdig. Tyvärr ger den stora, men inte så många bär. Bären har ofta vit hals och är lite knöliga och ojämna i formen.

Clery – En mycket produktiv sort som kommer från Vivai Mazzonis experimentodling i Italien. Den är sortskyddad och får inte förökas enligt lag vare sig för kommerisellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Ger stora röda bär och sägs ha hyfsat frosttåliga blommor. Växer medelstarkt och enligt återförsäljare är sorten väldigt motståndskraftig mot sjukdomar både ovan och under jord. Tål transporter bra.

Dahli – Ny sort som beskrivs som tidig och som pga sina korta blomklasar som liksom sitter under det upprätta bladverket så verkar de klara frost och regn bättre än många andra sorter. Ger röda, glansiga fasta bär med konisk form med ovanligt bra smak för att vara tidig sort. Bären verkar behålla sin glansighet även efter en tids lagring. Hyfsat frisk sort som verkar stå emot svampsjukdom rätt bra. Har ett upprätt och starkt växtsätt, 4 plantor per meter räcker. Tillverkaren Flevo Berry rekommenderar att man gödslar med extra fosfor, mangan och magnesium för stor skörd. Sorten är döpt till minne av Karl-Heinz Dahl, en känd fruktodlare från Warnsdorf, Tyskland.

Darselect – Röd sort med stora, hjärtformade långsmala bär. En korsning mellan sorterna Elsanta och Parker. Perfekt till desserter eftersom den är saftig men ändå har ett fast fruktkött.

Elianny – Hyfsat tidig (men inte ultratidig) sort från Nederländerna som ger stora, klarröda bär i juni-juli med väldigt söt smak. Har vunnit några smaktester, smaken verkar uppskattas mycket i branschen och har tillochmed en egen hemsida; www.elianny.com. Plantan blir ca 20 cm hög och bären har rätt bra hållbarhet efter plockning. Beskrivs som frisk och lättodlad. Sorten är framtagen av Albert Konings / Gebr. Vissers som har förädlat fram sorten sen 1998. Namnet är ett registrerat varumärke och får inte förökas av vem som helst utan det krävs tillstånd från sortägaren. Köp Elianny hos Cramers Blommor

Elvira – Stora vackra bär med god smak som mognar i juni-juli, kan vara svår att övervintra så funkar bara i landets södra delar. Angrips lätt av sjukdomar. Köp Elvira hos Cramers Blommor

Favori – Ny sort som vunnit många priser för sina många goda egenskaper, beskrivs av många som ett gourmetbär.

Felicia – Små bär och bra men ojämn avkastning. Kan drabbas av sjukdomen June Yellows som ger gulstrimmiga blad.

Flair – Vackert, mörkrött bär med stor bladrosett och fast fruktkött. Frostkänslig men mycket god kraftig smak av smultron och champagne.

Galetta – Tidig sort som släpptes kommersiellt 2006. Framtagen av Jim Ballington vid Carolina State University. Beskrivs som en sort som passar både kommersiella odlare och fritidsodlare, lär tåla lite kallare klimat bra.

Honeoye E*** – Frisk och härdig kanadensisk sort som oftast används av svenska yrkesodlare, klarar zon 6, motståndskraftig mot både mjöldagg och gråmögel. Har extra hög halt av antioxidanten fenol och lätt syrlig smak. Personligen tycker jag att smaken lämnar en del övrigt att önska, men för att vara en så pass tidig sort (som i övrigt har många goda egenskaper) så är den ändå bra, men en rad i hemträdgården av denna sort tycker jag räcker. 😉 Komplettera gärna med andra, lite godare (men kanske dessvärre också känsligare) sorter om du odlar för smakens skull, snarare än mängdens. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

Jonsok – Jättetidig sort som ger syrliga bär med helrött, genomfärgat fruktkött som blir väldigt fin att göra saft på. Har fast fruktkött med stark smak, sorten beskrivs som frisk och härdig. Har odlats mycket i Finland och Norge. Kanske den allra tidigaste jordgubben av alla?

Kent – Frisk härdig kanadensisk sort, bären kan spricka vid regn eller ojämn vattning.

Malling Centenary – Ny sort med hållbara bär med regelbunden form, framtagen på East Malling Research Station i England. Fasta, hållbara bär som har både bra smak och går att lagra ett tag så bäret funkar både för kommersiell produktion och i hemträdgården. Brukar börja ge skörd i juni.

Nora – Härdig sort från Norge, en av de tidigaste sorterna med små bär, bra sort att odla i norrland.

Rumba*** – Känd för att ge väldigt stora, goda hjärtformade bär med härlig eftersmak. Lättplockad, frisk och motståndskraftig mot sjukdomar. En av mina tidiga favoritsmaksorter. Köp Rumba hos Cramers Blommor

Solprins – Glansiga röda bär med god smak. En produktiv sort som lätt spricker vid regn och då kan drabbas av gråmögel, därför bäst för växthusodling eller odling i tunnel. Annars en frisk sort.

Vibrant – Mycket tidig, högavkastande sort från Storbrittanien som ger bär under lång tid. Ger stora, röda bär med hög sockerhalt. Vibrant är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Sägs ha god moståndskraft mot mjöldagg, men viss känslighet för vissnesjuka.

Zephyr*** – Saftiga bär med lätt smak av smultron med kort hållbarhet. Produktiv, härdig sort men får lätt sjukdomar. Klarar zon 6

Vissa jordgubbsodlare har äntligen börjat märka sina askar med sortnamn! Underbart! Då kan du lägga favoritsmaken på minnet och sen köpa planta av samma sort.

Mitt i sommaren-sorter

Allstar – Mellantidig härdig sort, klarar zon 5.

Bianca E – Svensk sort som Åke Truedsson tagit fram och verkar vara bra för allergiker. Mellantidig sort som sägs smaka precis som röd jordgubbe fastän den är vit men jag tycker att den är mer aromatisk och härligt mildsöt. Ger runda bär i juli-augusti, det vita bäret rodnar lätt i stark sol. Härdigheten brukar anges till zon 3 men den har övervintrat fint hos mig i pallkrage här i zon 4. Remonterar ej. Inte lika produktiv som många moderna sorter men ändå mycket odlingsvärd tycker jag. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

Bubbleberry – Ger små, ljusröda/rosa bär med ljust fruktkött som sägs smaka som sött tuggummi. Ser mer ut som ett förvuxet smultron än en jordgubbe, stark doft. Stora bär för att vara ett smultron, små bär om du tänker jordgubbe… Sägs vara en egen sort som vuxit vilt i Europa ända in på 1700-talet, dök upp igen på den internationella marknaden 2015. Är egentligen ett parksmultron (Fragaria moschata) men säljs som jordgubbe i en del plantskolor och hittas i jordgubbssortimentet på nätet. OBS! Det finns en sorts cannabis med samma namn, så googla varsamt (inte på din jobbdator… 😉 )

Cherry Berry /Hansa – Ger väääldigt mörkt röda, vackra bär som mognar i början av juli. Ganska stora, konformade bär. Namnet är ett registrerat varumärke.

Deluxe – Orangeröda, saftiga bär. Sorten är hyfsat motståndskraftig mot gråmögel och mjöldagg. Är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiell eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Dukat – Gammal polsk produktiv sort som i början ger väldigt stora bär. Jordgubbarna är fasta och ljusröda. Sorten beskrivs som lättodlad och motståndskraftig mot gråmögel och sjukdomar som kan drabbar rotsystemet. Frosttålig sort, perfekt för nybörjaren.

Elin – Mellantidig, härdig, klarar zon 6

Elsanta – Vår allra vanligaste importerade jordgubbe, sötsyrlig smak och tåligt skal med fast fruktkött ger lång hållbarhet med höga halter av antioxidanten fenol. Från Holland. Odlas vanligen i växthus året runt, och sötman i bäret varierar kraftigt beroende på hur mycket solljus den fått. Kan smaka jättegott, eller knappt något alls. Köp Elsanta hos Cramers Blommor

Framberry / Strasberry – En modern förädling av den gamla hallonjordgubben Mieze Schindler som togs fram av Otto Schindler 1925. Framberry lanserades 2013 som en förbättrad Mieze Schindler, med liknande goda smak av hallon men som mer lättodlad eftersom den beskrivs som självfertil. Huruvida den tål mer eller mindre kyla än Mieze Schindler har jag ännu inte lyckats ta reda på. Namnet Framberry är ett registrerat varumärke.

Frida – Ny sort från Norge som beskrivs som rikbärande.

Gerida – Har vackert röda, kägelformade bär med fast fruktkött. Tvärr känslig för mjöldagg.

Gormella – Gammal medeltidig sort som var vanlig i kommersiell produktion för ca 30-40 år sen, numera tror jag inte att den går att få tag på längre. Zon okänd, men tål sannolikt zon 3-4 (har bl a odlats i Halland med gott resultat). Produktiv sort som ger ljusröda, stora goda bär. Tyvärr väldigt känslig för regn.

Hallonjordgubbe – se Framberry och Mieze Schindler

Hummi-Meraldo – Röd jordgubbe med ett väldigt hängande växtsätt, passar bäst i kruka eller ampel.

Joly – Har underbart vackra, mörkröda bär med fin glans. Ger väldigt stora bär med bra hållbarhet. Italiensk, produktiv och lättodlad sort som är motståndskraftig mot många sjukdomar, särskilt sådana som kan drabba rotsystemet. Är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Korona*** – Mellantidig holländsk sort. Lättplockade bär som kan vara lite luriga att snoppa. Klarar upp till zon 3 utan vintertäckning enligt återförsäljare (enligt privata odlare klarar den ibland upp till zon 6). Man hade ju kunnat tro att den skulle tappa i popularitet med tanke på pandemin men icke, den säljer fortfarande bra och är fortfarande en av de vanligaste sorterna i trädgårdskedjornas sortiment.

Lambada – Stora, fasta bär som är känsliga för tryckskador. Ger stora, goda bär men de är inte så många. Känslig för mjöldagg.

Lina – Mellantidig, sjukdomsresistent, söt smak Tål inte lagring och transport så bra, svårt att hitta plantor i handeln.

Bären brukar bli ännu större än på bilden (när de får ordentligt med vatten).

Maxim*** – Mellantidig sort som får väääldigt stora bär på ca 50-100 g men de kan bli lite ojämna i form och färg. Härdig och frisk sort, är hyfsat motståndskraftig mot både mjöldagg och gråmögel. Bären är lite rundade/plattrunda i formen, smaken beskrivs som söt. Klarar zon 5 och brukar vara hyfsat lätt att få tag på även hos större trädgårdskedjor (iallafall tidigt på våren). Köp Maxim hos Cramers Blommor

Mieze Schindler /Frau Mieze Schindler / hallonjordgubbe – Ger medelstora röda bär med smak av hallon, kallas därför också för hallonjordgubbe, beskrivs som en delikatess och jag är beredd att hålla med. Smaken är svår att beskriva, men den är sötsyrlig, aromatisk och varar länge i munnen. Bären har klarröd utsida och ljusare, rosa inre. Gammal sort från 1925 som togs fram av Otto Schindler och mognar i juni-juli. Tyvärr lågavkastande och rätt mottaglig för sjukdomar, så kanske ingen sort att storsatsa på i stort antal men ett par stycken plantor kan man ändå unna sig för smakens skull tycker jag. Smakmässigt är den ändå odlingsvärd i mindre skala. Tyvärr lite kinkig med pollineringen, Senga Sengana, Tenira, Korona och Ostara är bra kandidater som blommar ungefär samtidigt. Beskrivs ha dålig härdighet, går bäst att odla i södra delarna av Sverige eftersom bara verkar tåla -10 grader (men jag har övervintrat ett gäng plantor i dubbel pallkrage här i zon 4 utan täckning, och det har gått bra). Säljs och marknadsförs ibland som smulgubbe, men enligt SKUD är det en jordgubbe. Köp Mieze Schindler hos Cramers Blommor

Polka E*** – Mellantidig holländsk frisk sort med fasta bär, väldigt söt smak och härdig till zon 6. En riktig kanonsort, en av mina stora smakfavoriter. Tyvärr åldras plantorna snabbt och behöver föryngras/ bytas ut varannat år. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp Polka hos Wexthuset

Red Gauntlet – Stora klarröda bär, ger stor skörd under lång tid och är motståndskraftig mot sjukdomar. Smaken brukar yrkesodlare beskriva som lite småtråkig, helt ok men inget gourmetbär.

Sengana*** – Beskrivs både som mellantidig och mellansen av olika källor, en gammal produktiv sort som ger mycket bär, bra till saft och sylt eftersom fruktköttet är saftigt men inte så fast. Enligt privata odlare klarar den upp till zon 5-6.

Senga Sengana*** – Mellantidig gammeldags sort med jättegod smak på bären men de är inte så hållbara och sorten har tyvärr lätt att få sjukdomar. Härdig, klarar zon 5 enligt de flesta återförsäljare, enligt flera privatpersoner går den finfint att odla även i zon 6. Köp Senga Sengana hos Cramers Blommor

Sibilla – Italiensk sort som ger skörd länge. Är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Bären är stora, röda och söta, tål transport och lagring bra.

Snow White*** (’Hansawhit’) – En vit jordgubbe med ganska litet bär som sägs passa för jordgubbsallergiker, har en mildsöt smak som påminner om ananas. Mognar i juli-sept ungefär. En av de vanligare vita jordgubbarna hos de stora trädgårdskedjorna. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Snow White hos Cramers Blommor

Snöboll – Mellantidig sort som mognar i juli och smakar precis som röd jordgubbe fastän den är vit. Medelstora bär.

Sonata*** – Medeltidig holländsk sort, en korsning av sorterna Polka och Elsanta. Tåligt saftigt bär med fast fruktkött och bra hållbarhet. Extra sött i början av säsongen. Beskrivs ibland som en tidig sort, ibland som en medeltidig.

Strasberry – se Framberry

Sweet Colossus kan bli ännu större än såhär, 40-45 g är inte ovanligt.

Sunsation /Fraconia Sunsation- Ny sort på svenska marknaden 2019. Ger ljusröda, goda, blanka bär som sitter högt upp på plantan. Funkar fint att odla både på friland och i växthus. Lär vara tålig mot torka.

Sweet Colossus /Swtcol – Ny sort som ger helt bisarrt jättestora röda bär som kan väga hela 40 g, dvs de kan bli stora som ett ägg ungefär! Sweet Colossus är ett registrerat varumärke (PBR sort dvs lite dyrare i handeln än andra sorter, jag betalade över en hundring för en planta) och är resultatet av en korsning av NF101 och NF302 år 2005 i Cesena, Italien och släpptes runt 2016. Sweet Colossus förökas via utlöpare (inte via frö) och är känd för att ge väldigt stora, röda koniska jordgubbar med söt smak och en medelvikt på ca 30 g (men ännu större bär förekommer, enligt vissa återförsäljare kan ett bär väga 45 g). Vissa återförsäljare beskriver bären som mörkt röda men enligt patentbeskrivningen är de snarare mellanröda. Hur det ligger till med eventuell motståndskraft mot sjukdomar vete sjutton, för det verkar den inte ha testats för. Men plantorna här hos mig ser iallafall friska och fina ut än så länge. Plantan blir ca 33 cm hög och kan ge skörd i slutet av juni men hos mig har den gett skörd i början av juli. Jordgubbarna har hyfsat fast fruktkött med söt, modern smak.

Tamella – Stora goda röda bär från produktiv planta. Kan drabbas av gråmögel och bären är ganska ömtåliga och därför svåra att transportera, bäst att ätas direkt från plantan. Inte så härdig, funkar i södra delen av landet.

Tenira – Medelsen sort med glansiga, röda koniska bär. Fasta bär och kraftigväxande plantor. Moståndskraftig mot sjukdomar men ger låg avkastning, är ändå odlingsvärd eftersom den är så god och tålig.

Jordgubbe Fortuna. Brukar odlas i Spanien och säljas vintertid i svenska butiker. Att odla egna bär är både nyttigare och godare. Och mycket roligare!

Sena sorter:

Arosa – Ger stora, ljusröda bär med god smak som har god hållbarhet efter skörd. Mycket produktiv sort som är starkväxande med ett upprätt växtsätt. Italiensk sort som är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Bounty*** – Söt, sjukdomstålig och härdig, klarar zon 5 men storleken på bären blir mindre redan efter ett år.

Charlotte – Ny dagsneutral sort med smak av smultron. Söta, mörkröda, saftiga bär.

Dania – Motståndskraftig mot sjukdomar, från Danmark och rätt härdig, odlas ofta i norra delen av Sverige

Dipred – Italiensk sort med djupröd färg som passar bra för ekologisk odling. En produktiv industrisort som mer och mer börjat ersätta Senga Sengana. Motståndskraftig mot många sjukdomar, både ovan och under jord. Funkar fint att frysa eftersom bären är fasta även när de tinat. Sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Faith – Smakrik delikatessjordgubbe med vackert klarröd färg. Går bra att frysa. Sorten beskrivs som rikbärande, frisk och starkväxande.

FF1503 – Får stora, goda bär med fast fruktkött. Plantan har också god resistens mot olika sjukdomar och frost och bären tål regn bra utan att få trista skador av fukten. Än så länge har sorten inte fått nåt piffigt säljande namn, men det är nog bara en tidsfråga.

Florence E – Frostkänslig med sötsyrlig smak av smultron, klarar bara zon 2-3 med vintertäckning. Yrkesodlarsort som passar bra i ekologisk odling eftersom den är motståndskraftig mot olika svampsjukdomar. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Florence är PBR märkt vilket är en förkortning för Plant Breeders Right, det innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren.

Florina – God mild smak, knubbigt hjärtformat bär som kan skördas långt in i oktober

Jive – Produktiv sort som ger röda, stora bär med fast fruktkött.

Malwina*** – Engelsk frisk sort med väääldigt mörkt röda, knubbiga och goda bär med en intensivt söt smak och hög halt av C-vitamin. Beskrivs ofta som världens godaste jordgubbe (och jag är beredd att hålla med). En av de senare sorterna, beskrivs ibland som medelsen, ibland som sen. Köp Malwina hos Cramers Blommor

Pandora – Ger väldigt stora, röda lätt syrliga goda bär. Pandora har enkönade blommor och behöver samplanteras med andra jordgubbssorter som kan ge pollen så att det blir frukt. Kan angripas av sjukdomar, så sen sort att den funkar bäst i södra delarna av Sverige, annars hinner bären inte mogna.

Pegasus – Engelsk sort som funkar fint på lerjordar, ger väldigt söta bär men är inte så tålig mot kyla. Sött sött sött!

Salsa*** – God, söt smak, ovanligt stora köttiga bär

Symphony Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. En skotsk sort som har stora, röda vackra bär i juli-augusti ungefär. Plantan blir ca 20 cm hög och funkar fint att odla även i ampel, sägs vara resistent mot öronvivel. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Symphony hos Cramers Blommor

Tago – Stora glänsande bär, frisk sort men inte så härdig, funkar bäst i södra delen av landet. Tåliga bär som klarar både lagring och transport.

Tea / NF633 – Extremt produktiv sort (en enda planta verkar kunna ge över 1 kg bär) som ger väldigt stora, koniska, röda och saftiga jordgubbar på ca 30-35 g. Resistent mot en del sjukdomar och framförallt tål bären transport bra och har lång hållbarhet vilket troligen är skälet till att den främst används av kommersiella odlare.

White Dream – Söta saftiga vita bär med härlig doft och smak av ananas, behöver samplanteras med vanliga röda jordgubbar för korspollineringens skull, röda nötter. Mognar i juli-augisti, klarar zon 7. Köp White Dream hos Cramers Blommor

Mara des Bois.

Remonterande sorter (ger från juli och tills frosten kommer):

Amandine – Ny dagsneutral sort med fasta bär som har god hållbarhet. Mycket produktiv sort med god motståndskraft mot mjöldagg. Är sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Ariba Red F1 – Sannolikt zon 1-3 (kanske tillochmed 4). Kompaktväxande ampelsort som sätter långa revor och får vackert varmrödrosa blommor. Ger röda bär med sötsyrlig smak, börjar ge skörd rätt tidigt på säsongen. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Ariba Red F1 hos Wexthuset

Ariba Rose F1 – Sannolikt zon 1-3 (kanske tillochmed 4). Kompaktväxande ampelsort som sätter långa revor och får vackert rosa blommor. Ger röda bär med sötsyrlig smak, börjar ge skörd rätt tidigt på säsongen. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Ariba Rose F1 hos Wexthuset

Ariba White F1 – Sannolikt zon 1-3 (kanske tillochmed 4). Kompaktväxande ampelsort som sätter långa revor och får vita blommor. Ger röda bär med sötsyrlig smak, börjar ge skörd rätt tidigt på säsongen. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Ariba White F1 hos Wexthuset

Delician F1 – Ny sort från holländsk fröfirma som ger ganska stora ljusröda jordgubbar från juni till långt in på hösten. Plantorna får vita blommor och skickar ut revor. Smaken beskrivs fascinerande nog som ”japansk” och perfekt för hobbyodlaren som gillar gourmetbär. Säljs vanligen som frö, inte som planta. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Delician F1 från Wexthuset

Delirose – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Delirose

Delizz F1 – Börjar ge skörd i juni-juli, söt och aromatisk. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Elan F1*** – Produktiv sort med hängande växtsätt, perfekt i kruka och ampel. Konformat rött bär med god smak. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure – En serie av olika sorters remonterande jordgubbar, serien är ett registrerat varumärke.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Delirose – Namnet Delirose är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Får vackra ljusrosa blommor och runda, röda mellansmå bär.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Hanging Pink Wonder – Namnet Hanging Pink Wonder är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Vackert mörkt rosablommande jordgubbssort som skickar ut långa och många revor, lämpar sig extra bra för odling i ampel eller som spaljérad.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Happy Eyes – Namnet Happy Eyes är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Väldigt vacker planta som får rosa blommor med mörkare rosa fläckar närmast mitten. Får hjärtformade, mellanstora röda bär och lite klenare och kortare revor än Hanging Pink Wonder men Happy Eyes passar också mycket bra att odla i ampel eller som spaljérad.

Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Standing Pink Wonder – Namnet Standing Pink Wonder är ett registrerat varumärke som ingår i serien Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure (som också är ett registrerat varumärke). Sorten får väldigt iögonenfallande klarrosa blommor (nästan neonrosa!) som passar fint att samplantera med sommarblommor. Får röda bär.

Evie II /Evie 2 – Saftigt bär med mjukt fruktkött och klarröd färg. Bäret är mellanstort, runt och knubbigt hjärtformat (bären kan bli större om du  vattnar regelbundet). Mognar vanligen i juli-september. Köp Evie 2 hos Cramers Blommor

Fragoo F1 – Produktiv sort med hängande växtsätt, säljs ofta som ampeljordgubbe men funkar också fint i hög kruka. Säljs ibland som Fragoo mix eller Fragoo pink, då med blandat vita och rosa blommor. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Furore – Mjuka saftiga bär med söt smak. Plantan har hög tolerans mot rotsjukdomar.

Grandian – Rätt ny sort som ger röda bär hela sommaren från juli tills frosten kommer. Det är en produktiv sort som ger ganska stora bär med mörkröd färg och fast fruktkött med fin sötma. Funkar fint att både sylta och safta. Än så länge har jag bara sett den här sorten som frö i trädgårdsbutikerna, inte som planta (men det kanske kommer med tiden?).

Hanging Pink Wonder – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Hanging Pink Wonder

Happy Eyes – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Happy Eyes

Linosa – Mycket produktiv sort som ger stora goda röda bär som har god hållbarhet. Sortskyddad vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Loran F1 – Ampelsort med vita blommor och röda, ganska stora jordgubbar. Kompaktväxande sort som sätter få revor.

Lucky Berry Strawberry – Ger röda, ganska stora jordgubbar. Lucky Berry är ett registrerat varumärke som säljs och marknadsförs av tyska Baumschule Christoph Marken. Det är en ganska ny sort som lanserades 2018 inom serien Lucky Berry. Ger skörd i 4 månader, från juni till september. Sägs passa extra bra för odling i kruka. En ”klättrande” jordgubbe som verkar kunna bli upp till en meter hög om revorna binds upp på spaljé. Enligt tillverkaren ska sorten ge röda bär i hela 4 månader från juni till september och passa bra för krukodling. Okänt hur pass mycket kyla sorten tål men hos mig har den överlevt fint odlad i pallkrage i zon 4. Namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien Lucky Berry som tidigare varit mest känd för sitt blåbär.

Mara des Bois – i trädgårdsbutiker säljs den ibland som en jordgubbe i jordgubbssortimentet och ibland som ett smultron men enligt SKUD (svensk kulturväxtdatabas) är Mara des Bois en jordgubbe (den tillhör smultronsläktet men arten är jordgubbe). Skördetid från mitten av juni tills frosten kommer. Gourmetbär som inte blir särskilt jättestora men är mycket goda, gammal fransk förädling. Liknar rent visuellt mer en jordgubbe, men smaken påminner om smultron. En av mina personliga smakfavoriter i trädgården. Köp Mara des Bois hos Cramers Blommor

Merlan F1 – A = Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får rosa blommor och har ett kompakt växtsätt, sätter få revor. Bären beskrivs som söta och ganska stora, ger bär över lång tid. Funkar fint både på friland och i kruka. Köp Merlan F1 hos Cramers Blommor

Monterey – Amerikansk produktiv sort som ger mycket stora och otroligt söta bär. Har god motståndskraft mot gråmögel men tål inte frost nåt vidare, behöver täckas med fiberduk eller odlas i mycket skyddat läge. Är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får uppförökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Murano – Ny sort med vacker färg och bär med god hållbarhet

Ostara*** – Ger skörd från mitten av juni tills frosten kommer, dagsneutral sort, en gammal klassiker som inte är lika motståndskraftig mot sjukdomar som många nyare sorter. Konformade, mörkröda bär med hängande växtsätt, passar också bra i kruka eller ampel.

Pink Triathlon – Ampelsort från Nederländerna som får vackert rosa blommor och ger stora röda bär med rätt söt smak. Blommorna är mer klarrosa i början av blomningen för att senare blekna till mer ljusrosa toner. Mognar i juni-september. Plantan blir ca 20-30 cm hög och skickar ut produktiva revor så ampel eller riktigt hög kruka är att föredra. Frisk sort, verkar vara motståndskraftig mot både mjöldagg, trips och massa annat elände. Köp Pink Triathlon hos Cramers Blommor

Portola – Amerikansk sort som ger stora, goda röda bär som håller bra efter skörd. Sägs vara motståndskraftig mot virus och ha hög tolerans mot spinnkvalster. Tål inte frost nåt vidare, behöver täckas med fiberduk eller odlas i mycket skyddat läge.

Ria – Ny produktiv sort från Norge som ger syrliga, stora bär.

Ruby Ann*** – Vackra rödrosa blommor, börjar ge skörd i juni-juli. En av de vanligaste sorterna med rosa blommor, brukar finnas även hos de stora trädgårdskedjorna.

Roman F1*** – Ljusrosa blommor och röda, söta bär, plantan har ett hängande växtsätt som passar bra för odling i ampel eller kruka. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

San Andreas – Amerikansk sort som ger väldigt stora, goda röda jordgubbar med god hållbarhet. Beskrivs som motståndskraftig mot virus med hög tolerans mot spinnkvalster. Frostkänslig sort som behöver täckas med fiberduk eller odlas i väldigt skyddat läge. Är sortskyddad, vilket innebär att den inte får förökas enligt lag vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten.

Sarian F1 – Röda bär, vita blommor, ger bär från juli till september. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Selva – Amerikansk sort från Kalifornien, mycket produktiv med bra motståndskraft mot gråmögel och sjukdomar som kan drabba rotsystemet. Är sortskyddad, vilket innebär att den enligt lag inte får förökas vare sig för kommersiellt eller privat bruk utan samtycke från den som äger växtförädlarrätten. Bären är stora, röda, goda med oregelbunden form. Tål inte frost, kräver fiberduk eller att den odlas i mycket skyddat läge.

Standing Pink Wonder – se Everbearing Ornamental Strawberry Double Pleasure Standing Pink Wonder

Summer Breeze Cherry F1 – Toksnygg sort med delvis fyllda, klarrosa, väldigt läckra blommor som riktigt lyser i landet. har ett upprätt växtsätt och beskrivs bli ca 25 cm hög och skickar ut en del revor så plantera gärna i upphöjd kruka eller odlingsbädd. Produktiv sort som ger röda bär. Härdighet okänd, men sannolikt zon 3 enligt svensk återförsäljare. Ingår i Summer Breeze-serien från holländska ABZ Seeds. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Summer Breeze Cherry F1 från Wexthuset

Summer Breeze Rose F1 – En riktigt snyggsort som får fyllda, mörkt klarrosa blommor och knubbigt konformade röda bär (med ibland svagt vit nacke). Smaken beskrivs som sötsyrlig. Kompaktväxande sort som skickar ut långa revor, kan odlas i ampel och blomlådor eller upphöjda odlingsbäddar. Härdighet okänd, men sannolikt zon 3 enligt svensk återförsäljare. Ingår i Summer Breeze-serien från holländska ABZ Seeds. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Summer Breeze Rose F1 från Wexthuset

Summer Breeze Snow F1 – Vacker vitblommande sort med fyllda blommor och kraftigt växtsätt. Planteras gärna i upphöjd kruka eller odlingsbädd. Produktiv sort som ger röda jordgubbar. Härdighet okänd, men sannolikt zon 3 enligt svensk återförsäljare. Ingår i Summer Breeze-serien från holländska ABZ Seeds. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Summer Breeze Snow F1 från Wexthuset

Surprise – Ger mellanstora röda bär i juli-augusti ungefär. Sägs ha rosa blommor. Köp Surprise hos Cramers Blommor

Sweet Eve – Engelsk dagsneutral sort, produktiv.

Sweet Triathlon – Ampelsort som får vita blommor och ger stora röda bär med rätt söt smak. Mognar i juni-september. Plantan blir ca 20-30 cm hög och skickar ut produktiva revor så ampel eller riktigt hög kruka är att föredra. Frisk sort, verkar vara motståndskraftig mot både mjöldagg, trips och massa annat elände. (Finns även som rosablommande variant, se Pink Triathlon) Köp Sweet Triathlon hos Cramers Blommor

Tarpan – Ger avlånga röda bär, får vackert mörkrosa blommor. Plantan har ett hängande växtsätt och ger långa revor, passar bra för odling i ampel eller hög kruka.

Temptation – Kompakt planta med mörkröda goda bär som kan skördas långt in på hösten. Sätter få revor.

Toscana – Trevlig och vacker sort som får vanligt stora mörkrosa blommor och ger skörd från juni till augusti. Väldigt produktiv, vann priset FleuroStar Award 2011/12 för kombinationen av skönhetsvärde och god smak (ornamental edibles). Framtagen av ABZ Seeds i USA. Köp Toscana hos Cramers Blommor

Ängsgubbe – Ny sort som ger två-tre skördar från juli till september, medelstora bär

Vackra blommor på Roman F1.

Fler sorter

Det finns såklart ännu fler sorter än de jag listat ovan (Dulcita, Marmolada mfl) men många har jag utelämnat just för att de inte är härdiga i Sverige och därför är det ingen idé att odla dem här. Eller för att de är extremt ovanliga i butik, eller för att jag inte hittat tillräckligt med information om dem.
Kan du fler sorter som är härdiga i vårt land som du kan berätta något om? Som härdighet, smak eller resistens mot sjukdom?
Tipsa gärna så lägger jag till dem.

Det här är bara ett urval, om du vill se en lite mer komplett lista över jordgubbssorter så kika här.

Vill du läsa mer om jordgubbar?

Jordgubbsboken av Anna Benson

Bärfrämjandets hemsida

Artikel om ekologisk jordgubbsodling av Christina Säll

Fula Gubbar Intressant artikel av Cecilia Bertilsson på Naturskyddsföreningen om besprutning av jordgubbar från 2007

Om växtförädlarrätt

Jordgubbsboken av Anna Benson.
Läs också: Jordgubbar med rosa blommor

 

 

 

 

 

Annons

37 Comments

 1. Hej! Säljar ni jordgubbplantor. Vill gärna köpa några Jordgubbarplantor Murano.
  MVH
  Valentina

  1. Hej Valentina,

   Det här är en blogg om växter, inte en affär/webshop som säljer växter. Jag säljer varken växter eller frön.
   När jag hittar en sort som jag väldigt gärna vill köpa så brukar jag testa att googla växtnamnet + köpa, då får jag upp olika återförsäljare. Fast vissa sorter är så pass nya att de inte hunnit nå den svenska marknaden för privatpersoner än. Ofta är det de kommersiella odlarna som först börjar odla nya sorter, och de säljer ofta bara bär, inte plantor. Du kan ändå testa att googla Murano + köpa och sedan kontakta en återförsäljare av Murano-bär och fråga var de köpt sina plantor. De kan säkert ge dig bra tips.

   Lycka till i jakten. 🙂

    1. Det beror på… Det finns både fördelar och nackdelar med revor. Man brukar ju rekommendera att byta ut de gamla jordgubbsplantorna mot nya ungefär var fjärde år. Om du gillar att budgetodla och gärna VILL ha fler gratisplantor så är ju revande sorter bra, men de kräver ju en större arbetsinsats att hålla efter och plantera om på annan plats. Sorter som INTE revar är lättare att hålla efter, men dyrare att ersätta med nya plantor när det är dags.

     I teorin behöver du förstås inte föröka jordgubbsplantor med just revor, man kan ju så frön också… Men revor går lättare och snabbare tycker jag. 🙂

 2. Stort tack för all hjälp i jordgubbsdjungeln!
  Tillhör skaran som snart flyttar in i hus och bland det vitkigaste är ju såklart jordgubbslandet 🙂 🙂 🙂

  1. Tack snälla, vad glad jag blir! Roligt att du har nytta av listan.
   Jag förstår precis vad du menar, när jag var nyinflyttad i villa var jordgubbsland också nåt av det första jag tog tag i… Det är ju det närmsta ett nationalbär vi har. Och ingen riktig sommar utan egna jordgubbar! 😀 😀 😀

 3. Hej
  Jag har en del olika jordgubbsplantor men nånting knaprar på själva plantor och jordgubbar, men de står i en hög stor pallkrage. Vad kan det va som knaprar på mina plantor?
  Yvonne

  1. Allra vanligast är mördarsniglar (spansk skogssnigel) eller näckrosbagge. Just näckrosbaggarna kan man ibland slippa genom att täcka plantorna med fiberduk tidigt på våren, men med sniglarna är det värre… Det finns många olika produkter mot sniglar på svenska marknaden: Ferramol, koppartejp, snigelstaket till pallkrage, nematoder som vattnas ut mm Men mest effektivt är att plocka bort dem för hand, eller att hägna in jordgubbslandet med elektriskt snigelstaket. På bloggen Boäng kan du läsa mer om hur. Lycka till! 🙂 http://daylily-potager.blogspot.com/2014/07/elektriskt-snigelstaket-bygg-ditt-eget.html

 4. Hej,

  Jag ser att några jordgubbar lägger få revor, de flesta står det inget om revor på. Är det så att alla jordgubbar lägger revor, men att vissa sorter lägger färre revor? Jag var ute efter jordgubbar som lägger få eller inga revor – så det är därför som jag undrar. Jag tänker nämligen att det är mer lättskött om det inte läggs revor hela tiden – eller tänker jag fel?
  Allt gott
  Frida

  1. Hej Frida!

   Jordgubbar lägger i allmänhet revor, men vissa sorter brukar beskrivas som kompaktväxande (ofta ampelsorter) som Temptation tex, brukar sätta mindre revor. Sen finns det andra sorter som är kända för sina väldigt många eller långa revor, som Lucky Berry Strawberry t ex… Men de allra flesta ”vanliga” jordgubbssorter sätter revor.

   Jordgubbsplantor ska egentligen bytas ut ungefär var fjärde år, därför är det praktiskt att de sätter revor för då får du ju ”nya” plantor gratis. Hur pass praktiskt eller inte man tycker att det är med revor/inte revor beror nog mer på platsen… Jordgubbar är kanske inte en klassisk kantväxt (då är det bättre att välja en revfri smultronsort som tex Rügen) men på rätt plats, ofta odlade i rader, så är det lätt att rikta revorna åt samma håll (du kan fixera revan med hjälp av en liten sten så att den ligger kvar där du vill ha den) så får du snabbt och lätt en ny ”gratisrad” av plantor bredvid den gamla raden. Eller anlägg ett matematiskt jordgubbsland a la Ruth Stout. 🙂 Mer lättskött än så är nog svårt att hitta. 😀

   Läs mer om Ruth Stouts matematiska jordgubbsland här.

   Lycka till!

  1. Hej Ann!

   Alla jordgubbssorter GÅR att odla i växthus, men det är inte alla som blir så bra i växthus… Sorter som är extra känsliga, eller som lätt drabbas av svampsjukdomar eller andra trista sjukdomar är inte optimala just för växthusodling. Då är det bättre att välja sorter som är resistenta/motståndskraftiga, för i slutna utrymmen (som växthus ju är) så brukar sådana sjukdomar frodas och spridas effektivt. Många moderna sorter har tagits fram just för kommersiell produktion i växthusodling. Välj hellre moderna sorter än gammeldags för odling i tunnel/växthus.
   Lycka till!

 5. Växte upp med Greppereds bärodling min far och grannen drev under 70-talet. Huvudbären var Senga Sengana och Zephyr. Jag minns ochså att vi hade mindre ytor med Tamella och Gormella. Den sistnämnda inte med i listorna ovan.
  Greppered ligger på gränsen mellan zon 3 och 4. Vi fick ofta vattna för att motverka frost. Vissa mornar låg ett tunt istäcke över fälten efter en kall natt. Bärodlingen var först i Halland med att odla giftfritt. Inte så lätt på den tiden då de flesta bärsorter hade dålig tålighet mot ex mögel och nematoder kunde bli förödande.

  1. Wow, vad spännande (och säkert arbetsamt) att växa upp med jordgubbsodling, och inte minst giftfritt. Jordgubbar är ju en av våra allra mest besprutade grödor, och det är mycket slitigare att odla jordgubbar kommersiellt än vad många tror och förstår. Att dessutom odla giftfritt redan på 70-tlet var nog på gränsen till revolutionärt. 😉

   Vad spännande med sorten Gormella, den har jag helt missat… Ska försöka ta reda på mer om den bums. Tack för tipset! 🙂

 6. Tack, för riktigt bra information och allt arbete du lagt ned. Nu har jag antecknat några intressanta sorter att leta efter

  1. Hej Ingrid!

   Tack snälla, vad roligt att du gillar listan. Men det är långt ifrån ALLA jordgubbar, det finns hundratals sorter i världen och här har jag främst listat de som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

   Nej, tyvärr känner jag inte till någon remonterande jordgubbssort som jag med säkerhet kan säga klarar zon 6. Det kan säkert finnas sådana sorter, men jag personligen känner inte till dem. Många remonterande förädlingar av jordgubbe kommer från Italien, USA, Tyskland och Holland i regioner där de har betydligt mildare vintrar än vad vi har i norra Sverige. Bättre att sätta olika sorter som överlappar varandra i skörd (tidiga, mittisommarensorter osv) som du kan vara trygg med klarar zon 6, än att chansa på nåt sydeuropeiskt remonterande svammel. 😉

   Om du tittar på Sortguide: Konsten att välja rättjordgubbe på en dator så kan du trycka på knapparna ctrl + f på ditt tangentbord så får du upp en liten sökruta i nedre delen av dataskärmen, skriv in: zon 6, och tryck sen på enter. Då hittar du alla sorter som jag markerat klarar zon 6 i sortguiden. Varje gång du trycker på enter så hoppar markören till nästa sort som klarar zon 6. (Honeye, Elin, Polka mfl) så kan du välja flera överlappande sorter istället för en remonterande.

   Nackdelen med remonterande plantor är för övrigt att de inte ger särskilt stor skörd, i produktivitet sett så får man MER bär genom att välja överlappande sorter.

   Lycka till! 🙂

 7. Hejsan.
  Kan du rekommendera några bra sorter om man har en lägsta temperatur på ca 23°C. Det ligger ofta på 26-29°C.

  1. Hej!

   Jag är inte riktigt säker på att jag förstår frågan… Om du menar att du odlar i kyligare/nordligare klimat så är Avanta, Nora och Dania bra. De ger bär med mindre storlek, men men de ger bra. Det viktigaste att tänka om om du odlar i kyligare klimat, oavsett vilken sort du väljer, är att skydda jordgubbsblommorna från frost med t ex fiberduk eller liknande (för annars blir det ju inga bär alls).

   Lycka till med odlandet!

 8. Tack för informativ sida! Gick och köpte Mara des bois till balkongen idag efter idogt studerade 🙂 (valde mellan Mara och Ruby Ann, men Maraplantorna såg livligare ut).

 9. Tjenare,
  Å vilken bra info-Tack ! Har en fråga : Om jag köper plantor inom tre-fyra veckor (idag är det den 11/4 2023) och vill ha bär redan denna sommar. Vilken sort ska jag då välja? Har misslyckats totalt i två år nu med nya plantor. Gav knappt ett bär första sommaren.

  1. Hej Leif!
   De flesta nyköpta plantor ger ingen vidare skörd första året, det brukar vara år 2 och framförallt år 3 som de ger OM de placeras soligt och gödslas (även med mineraler, särskilt kalium) och vattnas regelbundet. Extra viktigt är det att gödsla med mineraler efter skörd, för då kan man säga att du gödslar/säkrar nästa års kommande skörd.

   Remonterande sorter ger lite bär under längre tid, icke-remonterande sorter ger mer rejält men under en kortare tid. Min erfarenhet är att de senare sorterna är godast, men det kan ju förstås vara klokt att kombinera tidiga sorter med mittisommarensorter OCH sena sorter om man vill ha skörd under lång tid. Om du har bråttom så är F1-hybrider att rekommendera.

   Sengana är en produktiv och hyfsat vanlig sort som brukar vara rätt lätt att få tag på. (andra produktiva sorter är Arosa, Amandine, Clery, Fragoo F1, Selva, Summer Breeze Cherry F1 och Toscana är också produktiva men svårare att få tag på)

   Varmt lycka till med väljandet!

   Jasmine

 10. Toppeninfo !
  Kan man se på planta, blomma eller bär om det är en senga sengana ? Finns det nån unik ”signatur” ?
  Mvh
  Tomas

  1. Tack, vad kul att du gillar sortguiden! Men nä, såvitt jag vet så har inte Senga Sengana-plantan nåt särskiljande utseende…

 11. Tack för all info, riktigt intressant, äntligen någon som snöat in på gubbarna !

  En fråga – hur kan jag i handeln se vilka gubbar som är frilandsodlade?

  Jag tror på långsamtväxande gubbar. Det måste få ta tid att bli en go gubbe. Innan växthus och tunnlar tog det tid för svenska gubbar att mogna till skillnad från de flesta europeiska som lättare blir tunna i smaken (oxå såklart beroende på sort).

  Vore ju härligt med en märkning men det känns orimligt.
  Utifrån vad jag förstår får man gå efter vilken sort det är och på så sätt tro att de växt i ”frihet”.
  Eller har du andra tips?

  1. Hej Jonas!

   Det går inte att se på bär eller planta om de är frilandsodlade eller inte… De allra flesta kommersiella odlare odlar inte på friland längre, de odlar vanligen i upphöjda bäddar/bord i tunnel. Helt enkelt för att man vill kunna få till så lång försäljningssäsong som möjligt. Enda sättet att säkert veta att bären är frilandsodlade är att plocka dem själv i ett självplock med frilandsodling. Nån märkning vore bra men inget som finns i nuläget som jag känner till iaf…

   Min erfarenhet är att de allra flesta, riktigt RIKTIGT jättegoda sorterna alltid är SENA sorter. Då har de hunnit tanka flest soltimmar och verkligen utveckla sin goda smak (Malwina, tex). Men det där med smak beror också på om de fått tillräckligt med kalium och lagom med vatten; övervattnade bär är aldrig goda eftersom smaken då blir liksom utspädd (gäller även tomater). Kalla nätter kan också påverka sötman negativt. Jag brukar ge kalium på hösten, till jordgubbslandet. Då vattnar jag nästa års skörd. Och så försöker jag att vattna sparsamt före skörd och välja sorter med bra smak.

   Även om jag mest gillar de sena sorterna smakmässigt så vill jag gärna ha sorter som täcker en så lång skördeperiod som möjligt, och en av de godare tidiga sorterna är Rumba. Prova dig fram vilka sorter du gillar bäst, du kanske har helt andra preferenser än jag.
   Lycka till!

 12. Kan inte nog berömma dig för det fantastiska arbetet du gjort med sortguiderna! Och till skillnad från endel andra kända bloggare svarar du alltid på alla frågor med utförliga svar trots att du har otroligt ont om tid!
  Nu till min fråga om jordgubbar: Kan man ta frö från mogna jordgubbar (inte F1 sorter) och få plantor av samma sort?
  Hälsningar med kram / Synnöve

  1. Tack snälla, vad glad jag blir för alla fina ord. Har svårt att hinna med periodvis men brukar oftast komma ikapp förr eller senare… 🙂

   Jag har ingen större erfarenhet av att fröodla just jordgubbar men vanligen förökas de ju med revor eftersom det går snabbt och enkelt. Men, alla sorter skickar ju faktiskt inte ut revor så då är det ju rimligen fröodling som gäller. Jordgubbar är självfertila med tvåkönade blommor som behöver hjälp av insekter för att bli pollinerade, det luriga borde ju då rimligen vara som med all fröodling: att undvika oönskad korspollinering av andra sorter, dvs att man bara odlar den sorten som man vill ta frö av. Andra sorter i närheten som blommar samtidigt riskerar att korsa sig med varann. Sånt är bra att ha koll på OM man nu fröodlar i bevarandesyfte, annars spelar ju ev korspollinering ingen roll, bär bli det ju även om sorterna korsas.

   Tänk också på att äldre jordgubbsplantor ofta börjar ge bär av mindre storlek, så ta inte frö av dessa. Bättre att ta frö av yngre plantor som ännu ger bär av bra storlek. Och som vanligt ta bara frö av friska plantor och fullmogna/övermogna bär.

   Lycka till! 🙂

 13. Jaa.
  Var man inte förvirrad innan ,så är man nu.
  Jag som trodde ,jag visste vilken sort jag ska satsa på.
  En sak vet jag.
  Måste ha några gubbar till midsommarn. Och en lång växt period.
  Så det är bara fortsätta att leta .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.