Jättestora jordgubben Sweet Colossus

trollet
Imponerande stora gubbar men inte helt lätt att få tag på…

Jag stötte på Sweet Colossus för första gången 2020 i en webshop när jag egentligen letade efter nåt helt annat… Först tänkte jag att det där måste ju vara lur; en jordgubbe som väger 45 g….? Nästan stor som ett hönsägg?! För bra för att vara sant. Eller? Nyfiken blev jag ju, och eftersom jag ändå skulle beställa hem lite annat från samma webshop så varför inte. Några plantor Sweet Colossus blev det.

Plantorna hamnade grönsakslandet på nåder, i väntan på bättre plats. Och sen glömde jag bort dem. Tills nu. Det är svårt att missa så stora bär i odlingen som lyser som röda stoppljus. De riktigt ropar stopp, ät upp mig vetja. 😉

Stora och goda

Sweet Colossus (kodnamn Swtcol) är ett registrerat varumärke (PBR sort, dvs lite dyrare i handeln än många andra sorter) och är resultatet av en korsning av NF101 och NF302 som gjordes år 2005 i Cesena, Italien och släpptes runt 2016. Sweet Colossus förökas via utlöpare (inte via frö) och är känd för att ge väldigt stora, röda koniska jordgubbar med söt smak och en medelvikt på ca 30 g (men ännu större bär förekommer, enligt vissa återförsäljare kan ett bär väga 45 g). Vissa återförsäljare beskriver bären som mörkt röda men enligt patentbeskrivningen är de snarare mellanröda.

Hur det ligger till med eventuell motståndskraft mot sjukdomar vete sjutton, för det verkar den inte ha testats för. Men plantorna här hos mig ser iallafall friska och fina ut än så länge.

Den rejäla jordgubben Sweet Colossus ger skörd i början av juli här i zon 4.
Sweet Colossus kan bli ännu större (över 40 g) men pga bevattningsförbudet så har jag inte kunnat vattna… Annars hade de nog blivit ännu större. Men 30 g är ändå en bra snittvikt ju.

Modern, söt smak

Plantan blir ca 33 cm hög och kan ge skörd i slutet av juni men hos mig har den gett skörd i början av juli. Jordgubbarna har hyfsat fast fruktkött och är rätt söta i smaken men jag tycker att det är en ganska skarp sötma som är typisk för just lite nyare, moderna sorter…

Är det här en av mina favoritsorter? Nej, den är ingen smakfavorit. Egentligen är jag mer förtjust i sorter med en lite mer nyanserad, komplex sötma som Mieze Schindler eller Malvina men Sweet Colossus är också absolut odlingsvärd. Min lilla son älskar den. Och fåglarna också! Det gäller verkligen att täcka med nät eller skörda pronto för de där stora bumlingarna till jordgubbar syns alltför bra från ovan…

Bären syns oroväckande bra, behöver skyddas med nät från fåglar.
Jag försöker skörda mina Sweet Colossus som liiite omogna, just för att försöka hinna före fåglarna.
Sweet Colossus är rolig för den är så pass stor och extrem. Det räcker med ett enda bär i frukostskålen.

Sweet Colossus och Maxim

Om du är sugen på att testa Sweet Colossus så rekommenderar jag att du söker rätt på återförsäljare tidigt på våren, efter Kristi Himmelsfärd är de sannolikt slutsålda sedan länge… En annan jordgubbssort som också är känd för att ge väldigt stora bär är Maxim, den kan ju vara ett alternativ och säljs även av större trädgårdskedja tidigt på våren. Maxim verkar dessutom vara rätt så motståndskraftig mot gråmögel och mjöldagg, annars ger de skörd ungefär samtidigt.

Maxim får mer rundande/plattrunda bär (Sweet Colossus får koniska) men båda beskrivs som söta och båda skickar ut revor. Och de där revorna är mycket uppskattade gåbortpresenter, det kan jag intyga. Bra mycket roligare än en flaska vin iallfall. 😉

Bären blir stora så snåla inte med mineralgödslet. När nu höstgödslar så matar du nästa års skörd.

Källor i urval:

https://www.thompson-morgan.com/p/strawberry-sweet-colossus/t65358TM

https://shop.cramersblommor.com/vaxter/tradgardsvaxter/barbuskar/jordgubbar-smultron/fragaria-x-ananassa-sweet-colossus-jordgubbe-c13cm/

https://patents.justia.com/patent/PP30736

https://skud.slu.se/nav/taxa/6320789

Läs också Sortguide: Konsten att välja rätt jordgubbe
Fler inlägg om Frukt och bär

Annons

2 Comments

  1. Nja, jag är inte imponerad, stora men ganska smaklösa men gott om revor vilket är tacksamt för en så dyr sort. Å andra sidan har fler av mina sorter i år varit ganska snåla i smak, för mycket kyla och regn? Nej, tacka vettja Mara de Bois och smulgubbar, dom kan man lita på. Väntar på skörd av Malwina också.

    1. Ja, Mara des Bois, smulgubbar och Malwina är verkligen jättegoda sorter, håller med! 😀 Och Mieze Schindler är också grymt god! De har en lite mer gammeldags, nyanserad sötma som jag tycker mycket om. Moderna sorter (som t ex Sweet Colossus) har en ganska skarp sötma som inte alls är lika komplex och intressant… Sötman varierar beroende på väder och gödsling (kalium), så ”smakvolymen” kan variera från år till år även på en och samma sort.

      Nästan alltid är det de riktigt sena sorterna som är allra godast, de hinner ju tanka fler soltimmar… Men jag vill gärna ha några tidigare sorter också för att få en så lång bärsäsong som möjligt. Ingen sort är bäst på allt, det gäller att odla flera olika sorter som kompletterar varandra. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.