Tomaten Sweet Marmande

trollet
Den nya tomaten Sweet Marmande F1 har fått tomatentusiaster
i hela Sverige att vallfärda till Lidl.

Med sin vackra, lätt veckade form och matta grönröda färg med distinkt grön nacke så är det lätt att förstå att många sparar fröna från sina köpetomater och drömmer om att kunna odla upp egna till sommaren.

Modern hybrid

Då kan det vara bra att känna till att Sweet Marmande är en F1 hybrid, vilket innebär att fröna du sätter från din köpetomat resulterar i en planta vars tomater inte blir konsekvent likadana som Sweet Marmande.

Det kan såklart ändå vara roligt att prova, men var då medveten om att resultatet är något av ett lotteri.

Köpa frö

Än så länge finns inte frö till Sweet Marmande F1 att köpa i trädgårdsbutikerna. Från och med maj 2018 så släpptes frö till kommersiella odlare, när hobbyodlare får chansen har jag frågat företaget men ännu inte fått något svar på.

Vacker insida på Sweet Marmande, tomaten som mognar inifrån och ut.

En tomat med många namn

Sweet Marmande F1 går också under namnet Sweet Marmande di verdita och har tidigare också haft Unico som arbetsnamn, innan dess kallade tillverkarna den för CLX37935.
Tomaten har tagits fram av internationella fröfirman HM Clause (ett dotterbolag till fröjätten Limagrain) i samarbete med spanska företag i bl a Almería och Granada. Den lanserades 2017 i Spanien och har sen oktober 2018 äntligen hittat hela vägen till Sverige.

Jag köpte en förpackning som innehöll tre tomater för ca 25 kr på Lidl där den verkligen sticker ut ur sortimentet med sin ovanliga färg och lätt veckade form.

Det är en liten nätt bifftomat med fast fruktkött, färgglatt inre och god hållbarhet. Inte så stor för att vara bifftomat, men större och vackrare än de vanliga tomaterna i matbutiken. Den väger ca 180 gram och förtjänas att ätas färsk, i en sallad eller som lyxig förrätt med lite färsk basilika, olivolja och flingsalt. Aldrig i livet att jag kokar tomatsås på den här raringen…

Sweet Marmande och Adora

Som många noterat så är Sweet Marmande F1 förvillande lik tomaten Adora. Efter att ha frågat runt litegrann så fick jag äntligen svar av Paula León på Frutasmora som förklarar att ”Adora is the brand and Sweet Marmande is the tomato´s variety”.

Adora är alltså själva varumärket och Sweet Marmande F1 är tomatsorten. I skrivande stund har jag inte hittat någon som regelbundet säljer varumärket Adora i Sverige (NK gör det då och då), det är bara Sweet Marmande F1 som nått den svenska marknaden i större skala.

Inte bara söt

Att Sweet Marmande F1 verkligen är en tomat som faktiskt smakar gott trots årstiden märks på brixmätningar, där den hamnar ganska högt men för att få säljas och marknadsföras under varumärket Adora så måste den komma över värdet 7 i brix. Att den inte enbart är söt utan också har en fin balans mellan sötma och syra beror enligt tillverkaren på att den växer i naturområden med höga halter av saltmineraler, vilket påverkar smaken positivt. Den säljs också bara mellan november tillochmed maj månad men tål lagring rätt bra eftersom den mognar inifrån och ut.

Så låt dig inte luras av den gröna färgen; det är lätt att tro att det innebär att den inte är mogen, men visst är den det. Mogen, smakrik, och riktigt riktigt god för att vara en tomat som säljs den här årstiden. Jag tycker personligen inte att den kan mäta sig rent smakmässigt med t ex en egenodlad Purple Calabash som plockas på sensommaren men för att vara en köpetomat så är den imponerande god.

Bra början

Det är synd att vi svenskar generellt har så dålig koll på tomater… Men tomatentusiaster brukar vara väl medvetna om att tomater kan ha långt många fler färger och former (och smaker!) än bara den klassiskt röda och runda som finns i matbutiken.

Förhoppningsvis kan hybriden Sweet Marmande F1 bli en ögonöppnare för många, och en fin start på att börja upptäcka den sortskatt av tomater som faktiskt finns bortom matbutikernas ofta sorgligt namnlösa standardsortiment.

Till sist…

…Vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg. Jag har alltså inte mottagit pengar eller produkter från vare sig Lidl eller Limagrain (eller någon annan) för att skriva det här inlägget. Bloggar gör jag, än så länge, för mitt höga nöjes skull. De produkter som eventuellt syns i inlägg har jag själv köpt och det är sådant som jag själv använder.

Läs också: Tomater: Är sorten en hybrid eller inte?
Fler inlägg om tomater

Länkar

Tomaten Adoras hemsida (med underhållande reklamfilm) som för tankarna litegrann till restaurangscenen
i filmen När Harry mötte Sally… 😉

https://hmclause.com/?s=Unico

https://www.freshplaza.com/article/2172610/spain-new-marmande-tomato-variety/

http://www.frutasmora.es/actualidad/tomate-adora-variedad-sweetmarmande

http://www.seedquest.com/news.php?type=news&id_article=95213&id_region=&id_category=&id_crop

https://www.hortidaily.com/article/9028020/spain-joint-venture-for-adora-tomatoes/

http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/176933/new-adora-tomato-alliance-formed

https://www.hortidaily.com/article/38140/HM-Clause-to-introduce-new-Adora-tomato-in-Madrid/

https://en.wikipedia.org/wiki/Raf_tomato

Artikel i FruitToday Euromagazine

Artikel i fhalmería

Annons

22 Comments

  1. Innehållet kanske varierar beroende på tomaternaas storlek, men när jag köpte mina förpackningar så var det tre tomater i varje förpackning. 🙂

  1. Det framgår av inlägget att det mycket riktigt är en F1hybrid. ”vilket innebär att fröna du sätter från din köpetomat resulterar i en planta vars tomater inte blir konsekvent likadana som Sweet Marmande. Det kan såklart ändå vara roligt att prova, men var då medveten om att resultatet är något av ett lotteri.”

 1. Tack för informationen! Bra att veta att det är en F1! När jag letade efter just den informationen såg jag annonser på tradera där frön från Sweet marmande såldes utan att det informerades om att det är en F1, trist tycker jag. Man får hoppas att de som köpte fröna inte blir alltför besvikna…

 2. Mycket informativ artikel! Jag har provodlat upp en planta från Frön jag tog från en Lidl-tomat. Den blev rödare och ganska smaklös jämfört med originalet. Den fick också små och förvridna frökapslar jämför med originalet!

  Vore fantastiskt kul med fröer!

  1. Vad roligt att du gillade att läsa och hade nytta av inlägget. 🙂 Och tack för att du skriver och delar med dig om dina erfarenheter av att odla frö taget av F1hybriden… Vissa F1 hybrider är ganska stabila (dvs man får ändå nåt som är hyfsat likt det man tänkt sig) men många är det ju inte och resulterar i tomater som blir radikalt annorlunda. Testa kan man alltid men ett lotteri är det ju sannerligen.

   Vi får hoppas att det kommer frö av Sweet Marmande F1 till den svenska marknaden snart för det är många fritidsodlare som testat som du och blivit besvikna över resultatet. Om du brukar beställa frö från utlandet så kolla gärna efter frö hos belgiska och holländska fröfirmor, de är ofta lite snabbare än de svenska på att ta in nyheter. 🙂

 3. Hej! Jag torkade några frön från tomat från Lidl i januari o satte i såjord i mars. Har sedan planerat om plantan o i maj satt ut i växthus. Idag var jag tvungen att skörda de tre tomaterna jag fått på plantan då de var för tunga för plantan att bära. Den största väger 3,8 hg o den andra 3,6 hg. Den tredje 1,8 hg. Helt otroligt stora o vackra. Jag har gödslat dem på samma sätt som övriga tomater i växthuset. Alla står i hinkar. Känner mig väldigt nöjd med att jag provade att torka frön.

  1. Prova kan man alltid. 🙂 De flesta som testat har fått helröda tomater som inte liknar Sweet Marmande, hur ser dina tomater ut? 😀

  1. Hej David!
   Tidigare i våras var det en norsk fröfirma som hade den i sitt sortiment, men under en mycket kort period. Om det berodde på att den sålde slut eller något annat vet jag inte (för såvitt jag vet är inte frö släppta till hobbyodlare än, bara till kommersiella odlare). Ibland dyker de upp på e-bay, men det är nog mest lurendrejerifröer, sannolikheten för att det faktiskt är Sweet Marmande F1 frö som säljs där till privatpersoner är mycket låg. Vi får nog tyvärr vänta ett tag till.
   När du söker/googlar så sök inte bara på namnet Sweet Marmande F1, prova även att söka på RAF Adora. Lycka till i jakten. 🙂

 4. Tack för info! Det här kom upp när jag googlade Marmande just för att jag undrade om jag skulle ta lite frö!

 5. Hej, jag åt en liknande tomat i Spanien som de kallade RAF.
  Ser exakt likadan ut som dina på bilderna. Och den godaste tomat jag ätit i Spanien.
  Hoppas att det kommer frön till denna goding snart!

  1. Hej Irma!

   RAF är en förkortning för Resistente A Fusarium (finns många olika slags fusarium-svampar) och det finns en sorts tomat som heter så som fortfarande används inom förädlingen av nya tomatsorter. Du kan läsa mer om den på Tatianas TomatoBase: http://tatianastomatobase.com/wiki/RAF

   Såvitt jag vet så finns redan frö till den ”klassiska” RAF-tomaten i Sverige, men de stora trädgårdskedjorna brukar inte ha den. Våga fråga på sociala medier, ofta finns det entusiastiska privatpersoner som säljer. Lycka till i jakten. 🙂

 6. Tak for en rigtig god artikel. Jeg har læst det hele og forgæves søgt efter frø.
  Har 2 planter af frø fra købetomater som jo så må være F2 eller?
  Planterne er meget spinkle og ingen blomster endnu.
  Opdaterer du artiklen, hvis du får kendskab til frø på markedet.

  1. Hej Kirsten!

   Tack så mycket, vad roligt att du gillade att läsa. 🙂
   Ja, odlar du frö från en F1hybrid så blir plantan du odlar en F2, dvs inte samma genetiska sort som Sweet Marmande F1.
   Om/när företaget som äger Sweet Marmande F1 släpper frö även till privatpersoner så kommer jag sannolikt att skriva om det, folk älskar verkligen den tomatsorten och intresset är stort. 😉

 7. Hej.
  LIDL i Danmnark har nu også fået Sweet Marmande 400 gr. 3 stk. DKR: 19,00
  REMA 1000 markedsfører også en spændende økologist tomat som hedder cabomar.
  400 gr. 4-5 stk DKK: 15,00
  COOP har også tidligere haft RAF tomater, men ser ud til at de ikke er i sortimentet længere. Prisen var DKK: 25,- (4-5 stk)
  Jeg synes at REMA 1000 cabomar smager bedst.

  1. Hej Inger!

   Ja, själva tomatfrukten ÄR det som går att köpa. Den har gått att köpa länge, från olika återförsäljare i Sverige. Just frö finns däremot inte till försäljning (än), och eftersom det är en hybrid så är det ju blir inte avkomman från frö tagna ur en frukt genetiskt likadan som frukten den kom ifrån… Därför är många hobbyodlare intresserade av att köpa just frö, och inte bara tomaten. 🙂

 8. Är det möjligen samma som Marmande chocolate cappuccino? Har just (juni 2023) fått en planta av min granne och den här tråden dök upp när jag googlade.
  Gammal tråd men jag chansar att du ser den 😉

  1. Sannolikt är det inte samma sort, eftersom Sweet Marmande F1 är en F1 hybrid. Marmande chocolate cappuccino verkar inte vara en F1… Men vem vet, den kanske är en stabiliserad avkomma till Sweet Marmande F1? Eller så kom den före, och är en föregångare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.