Jordgubbe som klättrar?

trollet
Först trodde jag att jag såg i syne… En enda jordgubbsplanta för nästan trehundra spänn?! Jodå. Jag såg rätt.

Fast en helt vanlig jordgubbsplanta är det förstås inte. Sorten heter Lucky Berry Strawberry, ger röda bär och har tagits fram och marknadsförs av Christoph Marken Baumschule i Tyskland. Det är en ganska ny sort på marknaden som släpptes 2019. Namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien Lucky Berry som består av olika ätbara växter (bl a hallon Lucky Berry och blåbär Lucky Berry) som sägs funka fint att odla i kruka. En annan ytterst tilltalande egenskap är att de ger frukt i hela fyra månader, från juni till september.

Jordgubbe som klättrar…?

Enligt vissa återförsäljare är det här en jordgubbe som klättrar, direktöversatt från engelska (climbing strawberry). Men jag tycker att ’klättrar’ är fel ord att använda eftersom jordgubbar inte har några häftskivor eller slingrande klängen… Tillverkaren rekommenderar att den odlas mot ett galler eller en spaljé och den behöver hjälp med uppbindning, så det ska den få.  Det ska bli väldigt spännande att se hur pass hög den egentligen kan bli! Enligt Christoph Marken Baumschules hemsida så kan jordgubben Lucky Berry bli ca 1m -120 cm hög. Vi får väl se, det låter som liiite önsketänkande i mina öron men jag hoppas att det stämmer. Ska bli kul att se hur långt upp på spaljén den hinner komma på en sommar. 🙂

Smaken då?

Än är det bara två jordgubbar som hunnit mogna på plantan, så smaken törs jag inte säga så mycket om. De smakade helt ok, men eftersom vi haft så pass kalla nätter så anar jag att de blir sötare allteftersom värmen kommer och de hinner tanka fler soltimmar. Min erfarenhet av blåbäret Lucky Berry är just det: de tidigaste bären är ganska milda i smaken, högsommarbären är allra jättegodast och sedan vrids smakvolymen liksom ner på bären allteftersom kylan kommer på nätterna. Den som odlar i kruka kan ju såklart lyfta in krukan på natten, eller täcka med fiberduk om det är en stor och tung kruka som man inte orkar lyfta i onödan.

Etiketten som följde med växten vid köp.

Hur mycket kyla tål den?

Extra nyfiken är jag på härdigheten hos jordgubben Lucky Berry. För hur pass härdig den är vet jag inte, jag har kontaktat Christoph Baumschule och frågat men ännu inte fått något svar. På deras hemsida beskrivs den som ”hardy” (alltså härdig) men hur härdigt är det exakt? Sannolikt är det den tyska vintern som avses, den svenska blir ju betydligt kallare… Det är nog säkrast att vinterförvara plantan i skyddat, frostfritt läge för säkerhetsskull.

Bladen ser ut som helt vanliga jordgubbsblad…

Och så en till sort…

Även om man kanske först lätt vill avfärda höga jordgubbsplantor på spaljé som rent photoshop-lurendrejeri så finns de faktiskt på riktigt, och även om de inte klättrar själva, utan snarare behöver bindas upp, så är Lucky Berry faktiskt inte helt ensam i sitt slag, en annan potentiellt högväxande jordgubbssort (om den får lite hjälp på traven med uppbindningen förstås) är Klettererdbeere men den blir betydligt lägre.

… men utlöparna är ovanligt långa!

Till sist…

…Vill jag vara väldigt tydlig med att det här inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit pengar eller gratisprodukter för att skriva det här inlägget, och jordgubbsplantan har jag köpt själv.

Läs också Sortguide: Vita jordgubbar
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

5 Comments

  1. Hej Patrik!

   Plantan jag köpte hann komma upp i ungefär 80 cm i höjd på en säsong, men då hade den en spaljé som jag aktivt fick binda upp den mot (klättra själv gör den ju inte, jordgubbar har inga klängen eller häftskivor). Sommaren 2020 var ett elände för mig, jag jobbade extremt mycket och lade minimalt med tid på odlingarna så den hade säkert blivit högre om jag varit bättre på att gödsla och vattna.

   Egentligen hade jag tänkt gräva upp plantan och förvara den frostfritt, eftersom jag var osäker på om den skulle klara vintern här i zon 4 men det iddes jag inte… Och den klarade sig! I dubbel pallkrage har den klarat sig utan täckning, men å andra sidan hade vi gott om snö i år så det kan säkert ha hjälpt till. En snöfri, kall vinter är det mer tveksamt om den hade överlevt. Ska bli kul att se hur pass hög den hinner bli iår! 🙂

  1. Förra sommaren såldes de av minst en stor trädgårdskedja i Sverige, pga pandemin har jag inte åkt runt och kollat hur det ser ut i butikerna numera men jag skulle bli mycket förvånad om de inte säljs även iår… 😉

   Eftersom Lucky Berry Strawberry är en sort som ger skörd i flera månader så varierar smaken på bären över tid. De tidigaste bären tyckte jag inte smakade mycket, men högsommarbären var goda. Vilket ju inte är så konstigt: ju mer sol och värme (och näring) bären hinner ”tanka”, desto godare blir de ju… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.