Jordgubbe som klättrar?

trollet
Först trodde jag att jag såg i syne… En enda jordgubbsplanta för nästan trehundra spänn?! Jodå. Jag såg rätt.

Fast en helt vanlig jordgubbsplanta är det förstås inte. Sorten heter Lucky Berry Strawberry, ger röda bär och har tagits fram och marknadsförs av Christoph Marken Baumschule i Tyskland. Det är en ganska ny sort på marknaden som släpptes 2019. Namnet Lucky Berry är ett registrerat varumärke (R) och ingår i serien Lucky Berry som består av olika ätbara växter (bl a hallon Lucky Berry och blåbär Lucky Berry) som sägs funka fint att odla i kruka. En annan ytterst tilltalande egenskap är att de ger frukt i hela fyra månader, från juni till september.

Jordgubbe som klättrar…?

Enligt vissa återförsäljare är det här en jordgubbe som klättrar, direktöversatt från engelska (climbing strawberry). Men jag tycker att ’klättrar’ är fel ord att använda eftersom jordgubbar inte har några häftskivor eller slingrande klängen… Tillverkaren rekommenderar att den odlas mot ett galler eller en spaljé och den behöver hjälp med uppbindning, så det ska den få.  Det ska bli väldigt spännande att se hur pass hög den egentligen kan bli! Enligt Christoph Marken Baumschules hemsida så kan jordgubben Lucky Berry bli ca 1m -120 cm hög. Vi får väl se, det låter som liiite önsketänkande i mina öron men jag hoppas att det stämmer. Ska bli kul att se hur långt upp på spaljén den hinner komma på en sommar. 🙂

Smaken då?

Än är det bara två jordgubbar som hunnit mogna på plantan, så smaken törs jag inte säga så mycket om. De smakade helt ok, men eftersom vi haft så pass kalla nätter så anar jag att de blir sötare allteftersom värmen kommer och de hinner tanka fler soltimmar. Min erfarenhet av blåbäret Lucky Berry är just det: de tidigaste bären är ganska milda i smaken, högsommarbären är allra jättegodast och sedan vrids smakvolymen liksom ner på bären allteftersom kylan kommer på nätterna. Den som odlar i kruka kan ju såklart lyfta in krukan på natten, eller täcka med fiberduk om det är en stor och tung kruka som man inte orkar lyfta i onödan.

Etiketten som följde med växten vid köp.

Hur mycket kyla tål den?

Extra nyfiken är jag på härdigheten hos jordgubben Lucky Berry. För hur pass härdig den är vet jag inte, jag har kontaktat Christoph Baumschule och frågat men ännu inte fått något svar. På deras hemsida beskrivs den som ”hardy” (alltså härdig) men hur härdigt är det exakt? Sannolikt är det den tyska vintern som avses, den svenska blir ju betydligt kallare… Det är nog säkrast att vinterförvara plantan i skyddat, frostfritt läge för säkerhetsskull.

Den svenska återförsäljaren där jag köpte min planta hade inte angett någon växtzon, men vid ett senare tillfälle (hos en annan återförsäljare) angavs zon 3. Jag som bor i zon 4 får plantera i väldränerad jord och täcka med löv inför vintern.

Bladen ser ut som helt vanliga jordgubbsblad…

Och så en till sort…

Även om man kanske först lätt vill avfärda höga jordgubbsplantor på spaljé som rent photoshop-lurendrejeri så finns de faktiskt på riktigt, och även om de inte klättrar själva, utan snarare behöver bindas upp, så är Lucky Berry faktiskt inte helt ensam i sitt slag, en annan potentiellt högväxande jordgubbssort (om den får lite hjälp på traven med uppbindningen förstås) är Klettererdbeere men den blir betydligt lägre.

… men utlöparna är ovanligt långa!

Till sist…

…Vill jag vara väldigt tydlig med att det här inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit pengar eller gratisprodukter för att skriva det här inlägget, och jordgubbsplantan har jag köpt själv.

Läs också Sortguide: Vita jordgubbar
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

20 Comments

  1. Hej Patrik!

   Plantan jag köpte hann komma upp i ungefär 80 cm i höjd på en säsong, men då hade den en spaljé som jag aktivt fick binda upp den mot (klättra själv gör den ju inte, jordgubbar har inga klängen eller häftskivor). Sommaren 2020 var ett elände för mig, jag jobbade extremt mycket och lade minimalt med tid på odlingarna så den hade säkert blivit högre om jag varit bättre på att gödsla och vattna.

   Egentligen hade jag tänkt gräva upp plantan och förvara den frostfritt, eftersom jag var osäker på om den skulle klara vintern här i zon 4 men det iddes jag inte… Och den klarade sig! I dubbel pallkrage har den klarat sig utan täckning, men å andra sidan hade vi gott om snö i år så det kan säkert ha hjälpt till. En snöfri, kall vinter är det mer tveksamt om den hade överlevt. Ska bli kul att se hur pass hög den hinner bli iår! 🙂

  2. Hej har läst inlägget Jag kan berätta attack har 6st plantor 5 av ger bär o dom blir stor o saftiga med en mild smak

  1. Förra sommaren såldes de av minst en stor trädgårdskedja i Sverige, pga pandemin har jag inte åkt runt och kollat hur det ser ut i butikerna numera men jag skulle bli mycket förvånad om de inte säljs även iår… 😉

   Eftersom Lucky Berry Strawberry är en sort som ger skörd i flera månader så varierar smaken på bären över tid. De tidigaste bären tyckte jag inte smakade mycket, men högsommarbären var goda. Vilket ju inte är så konstigt: ju mer sol och värme (och näring) bären hinner ”tanka”, desto godare blir de ju… 🙂

 1. Vad intressant att läsa att du hittat en jordgubbe som blir så hög. Har blivit nyfiken på dessa ”klättrande” jordgubbar. Ger de den rika skörden som utlovas när man kollar på nätet? Vet du någon annan sort som finns liknande den du skriver om? Finns ju en del oseriösa säljare också och de vill jag undvika.

  1. Haha, om den ger den rika skörd som utlovas på nätet vete sjutton… Det beror nog på ”var på nätet” man läser… 😉
   Det finns nån enstaka annan sort på den europeiska marknaden, men såvitt jag vet så finns bara just den här sorten Lucky Berry Strawberry i Sverige än sålänge, men det vimlar av lurprodukter på Tradera och andra säljsajter tyvärr.

   Den ger skörd under väldigt lång tid, om du verkligen gödslar och vattnar den så att den orkar, men jag upplever inte att bären är särskilt goda tidigt på säsongen, den behöver mer sol och värme för att bären ska bli goda. Det bästa vore nog att odla den i kruka med spaljé och ha krukan i växthus eller inglasat uterum tidigt på säsongen, och sen flytta ut den när värmen kommer. Kom ihåg att inte bara gödsla med kväve (som gödslar bladen) utan det gäller att gödsla med mineralgödsel också, som ju gödslar själva bären och dess smak.

  1. Fragaria x ananassa är det vetenskapliga namnet på latin för jordgubbe, det säger inget om vilken sort du köpt. Är det Lucky Berry Strawbeery du köpt i trädgårdsaffär så blir det jordgubbar, men du måste ju plantera i soligt läge, gödsla och vattna förstås. 🙂 Om du köpt nåt som nån kallar för klätterjordgubbe av en privatperson via nätet så törs jag inte lova att det blir några bär (eller ens en klättrande planta), då vet man aldrig riktigt vad man får… 😉

 2. Fick en klättrande jordgubbe i våras. Superspännande! Den har vuxit på bra och är 120 cm och ger en del bär. Det kommer många men jag tror inte de kommer hinna mogna.
  Är helt novis på sådant här. Klipper man ner den på hösten eller hur gör man?

  1. Hej!

   De ”klättrande” grenarna är ju egentligen jättelånga revor, så du kan göra på olika sätt beroende på vad du vill åstadkomma. 🙂
   Revorna klättrar ju inte själva, utan behöver bindas upp, så om du VILL ha fler plantor så kan du ju låta bli att binda upp en/flera revor och istället låta dem ringla längs med marken och sätta rötter. Ibland, vid hög luftfuktighet, så kan revorna på spaljén sätta rötter i luften. De kan du ju klippa av och sätta i krukor med jord och odla vidare om du vill.

   Om du INTE vill ha fler plantor så är det bara att klippa bort revorna sent på hösten eller till våren. Nu vet jag ju inte i vilken zon du bor och odlar i, men de uppbundna revorna fryser ju med största sannolikhet ihjäl i vinter… Så antingen klipper du bort dem redan i höst när du skördat färdigt, eller i vår innan det kommer nya revor.

   ”Vanliga” klassiska jordgubbsplantor brukar en del klippa ner på hösten efter skörd, jag gör inte det med mina vanliga plantor i jordgubbslandet. Ofta klipper man ner för att minimera sjukdomsangrepp, men jag har inte haft några såna problem så jag ids inte klippa. Men revorna på Lucky Berry-jordgubben klipper jag bort när de blir fula, ser så trist och fult ut på spaljén annars.

   Lycka till. 🙂

 3. Jag skickade efter små ”sticklingar” förra året på nätet från nåt fjärran land. Satte i stora krukor och lyckades få en hel del gubbar som klättrade. Gav bort en till varje vuxet barn men de lever inte längre. Behöver lite kärlek o omvårdnad. I år har de börjat växa ordentligt med stora blad o många blommor. Revorna är också på väg. Ser fram mot en fin gubbe-sommar!

 4. Skickade efter 5 plantor med Klättrande Jordgubbar i våras.
  3 överlevde, och har klättrat (med lite hjälp)och gett ganska många goda bär. Har haft nät runt ”nästan” hela sommaren, tog bort det när jag inte sett några djur, på länge. Nästa morgon när jag kom ut så var det avätet längst krukkanten.Nu är frågan Hur övervintrar jag den? Bor i zon 5.

  1. Hej Gunilla!

   Jag gissar att du odlar plantorna i kruka. Bästa sättet att övervintra fleråriga plantor är att plantera om dem på friland, dvs direkt ner i marken, innan tjälen kommer. Sen kan man täcka med lite löv om man är orolig för att det är en sort som inte tål den zonen där man bor (kom ihåg att ta av löven till våren bara). Nu vet jag ju inte vilken sorts klätterjordgubbe du odlar, om det är Lucky Berry som blogginlägget handlar om eller nån annan sort… Men jag har odlat Lucky Berry i dubbel pallkrage utan vintertäckning i några år nu och det har gått fint. 🙂 Plantan lever än! De första åren täckte jag med löv men de senaste åren har jag glömt det och den har klarat sig ändå.

   Om du är orolig och hellre vill ha kvar plantorna i kruka så låt krukan stå kvar ute så länge som möjligt, sen när det börjar bli ihållande minusgrader kan du flytta in den till tex jordkällare eller svalt garage. Om garaget blir väldigt kallt så isolera krukan med bubbelplast eller trasmattor runt, ställ den gärna på en bit frigolit. Om du inte kan förvara den svalt inomhus nånstans så försök att ställa den iallafall så skyddat som du kan, vid en husvägg eller i ett hörn i lä, eller gräv ner krukan i marken ute i din trädgård (jordgubbsplantorna i marknivå, eller om du har bundit upp plantor mot spaljé så lägg krukan ner så att plantorna på spaljén går att täcka med löv), eller i ett trädgårdskompostfack, så kan du gräva upp den ivår igen. Det är inte alla krukor som klarar att bli nergrävda, särskilt glaserade krukor kan bli fula, men om det är en kruka som du inte är rädd om så är det värt att testa. Om krukan bara får stå kvar som den är så riskerar du att det blir för kallt och att plantorna fryser ihjäl. Du kan ju isolera krukan med bubbelplast och trasmattor + stå på en frigolitbit och sen låta den stå kvar på t ex verandan också, men det är en chansning om plantan överlever då. Jag kan inte garantera att det funkar men det är bättre än att inte göra nånting förstås.

   Lycka till!

   Jasmine

 5. Har du kunnat utvärdera smaken sedan du skrev inlägget? Tycker du den är odlingsvärda? Värd sina pengar?

  Ps älskar sin blogg och podd!!

  1. Hej Johanna!

   Tack snälla, vad roligt att du gillar podden och bloggen. Vad glad jag blir för det! 🙂

   Plantan jag köpte för flera år sen lever fortfarande fastän jag glömt att täcka med löv några vintrar (den står i dubbel pallkrage i soligt läge i zon 4). De uppbundna revorna brukar frysa ihjäl, men om man lägger ner några revor på jorden så brukar de klara sig till nästa år. Lucky Berry Strawberry är väl lite kul om man vill kunna spaljéra upp revorna, och lite kul för att den ger skörd under lång tid MEN jag tror att den blir avsevärt mycket bättre som odlade i lägre zoner än där jag bor. Fyra månader är lång tid, och de första bären brukar inte smaka så mycket, högsommarbären är helt ok i smaken (absolut inte nån gourmetsort) och de sista bären i slutet av sommaren när de kalla nätterna kommit smakar inte heller mycket. Så jag vill inte ha fler plantor av denna sort. Då väljer jag hellre att satsa på tidiga sorter, mittisommarensorter och sena gourmetsorter, dvs hellre att man kombinerar flera olika namnsorter som kompletterar varann för att på så vis få en lång säsong.

   Lucka Berry Strawberry kan säkert funka fint för den som odlar på t ex terass eller balkong nere i Skåne, men här hos mig i zon 4 finns det många andra, bättre sorter att satsa på. Tycker absolut inte att den är värd sitt pris, men om du får sticklingar av en odlarvän eller kan köpa mindre, bebisplantor till ett lägre pris så visst. Men nä, ingen favoritsort. Brukar inte rekommendera den vid konsultationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.