Jordgubbe som klättrar?

trollet
Först trodde jag att jag såg i syne… En enda jordgubbsplanta för nästan trehundra spänn?! Jodå. Jag såg rätt.

Fast en helt vanlig jordgubbsplanta är det förstås inte. Sorten heter Lucky Berry Strawberry, ger röda bär och har tagits fram och marknadsförs av Christoph Marken Baumschule i Tyskland. Det är en ganska ny sort på marknaden som släpptes 2019. Namnet Lucky Berry är ett registrerat varumärke (R) och ingår i serien Lucky Berry som består av olika ätbara växter (bl a hallon Lucky Berry och blåbär Lucky Berry) som sägs funka fint att odla i kruka. En annan ytterst tilltalande egenskap är att de ger frukt i hela fyra månader, från juni till september.

Jordgubbe som klättrar…?

Enligt vissa återförsäljare är det här en jordgubbe som klättrar, direktöversatt från engelska (climbing strawberry). Men jag tycker att ’klättrar’ är fel ord att använda eftersom jordgubbar inte har några häftskivor eller slingrande klängen… Tillverkaren rekommenderar att den odlas mot ett galler eller en spaljé och den behöver hjälp med uppbindning, så det ska den få.  Det ska bli väldigt spännande att se hur pass hög den egentligen kan bli! Enligt Christoph Marken Baumschules hemsida så kan jordgubben Lucky Berry bli ca 1m -120 cm hög. Vi får väl se, det låter som liiite önsketänkande i mina öron men jag hoppas att det stämmer. Ska bli kul att se hur långt upp på spaljén den hinner komma på en sommar. 🙂

Smaken då?

Än är det bara två jordgubbar som hunnit mogna på plantan, så smaken törs jag inte säga så mycket om. De smakade helt ok, men eftersom vi haft så pass kalla nätter så anar jag att de blir sötare allteftersom värmen kommer och de hinner tanka fler soltimmar. Min erfarenhet av blåbäret Lucky Berry är just det: de tidigaste bären är ganska milda i smaken, högsommarbären är allra jättegodast och sedan vrids smakvolymen liksom ner på bären allteftersom kylan kommer på nätterna. Den som odlar i kruka kan ju såklart lyfta in krukan på natten, eller täcka med fiberduk om det är en stor och tung kruka som man inte orkar lyfta i onödan.

Etiketten som följde med växten vid köp.

Hur mycket kyla tål den?

Extra nyfiken är jag på härdigheten hos jordgubben Lucky Berry. För hur pass härdig den är vet jag inte, jag har kontaktat Christoph Baumschule och frågat men ännu inte fått något svar. På deras hemsida beskrivs den som ”hardy” (alltså härdig) men hur härdigt är det exakt? Sannolikt är det den tyska vintern som avses, den svenska blir ju betydligt kallare… Det är nog säkrast att vinterförvara plantan i skyddat, frostfritt läge för säkerhetsskull.

Den svenska återförsäljaren där jag köpte min planta hade inte angett någon växtzon, men vid ett senare tillfälle (hos en annan återförsäljare) angavs zon 3. Jag som bor i zon 4 får plantera i väldränerad jord och täcka med löv inför vintern.

Bladen ser ut som helt vanliga jordgubbsblad…

Och så en till sort…

Även om man kanske först lätt vill avfärda höga jordgubbsplantor på spaljé som rent photoshop-lurendrejeri så finns de faktiskt på riktigt, och även om de inte klättrar själva, utan snarare behöver bindas upp, så är Lucky Berry faktiskt inte helt ensam i sitt slag, en annan potentiellt högväxande jordgubbssort (om den får lite hjälp på traven med uppbindningen förstås) är Klettererdbeere men den blir betydligt lägre.

… men utlöparna är ovanligt långa!

Till sist…

…Vill jag vara väldigt tydlig med att det här inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit pengar eller gratisprodukter för att skriva det här inlägget, och jordgubbsplantan har jag köpt själv.

Läs också Sortguide: Vita jordgubbar
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

14 Comments

  1. Hej Patrik!

   Plantan jag köpte hann komma upp i ungefär 80 cm i höjd på en säsong, men då hade den en spaljé som jag aktivt fick binda upp den mot (klättra själv gör den ju inte, jordgubbar har inga klängen eller häftskivor). Sommaren 2020 var ett elände för mig, jag jobbade extremt mycket och lade minimalt med tid på odlingarna så den hade säkert blivit högre om jag varit bättre på att gödsla och vattna.

   Egentligen hade jag tänkt gräva upp plantan och förvara den frostfritt, eftersom jag var osäker på om den skulle klara vintern här i zon 4 men det iddes jag inte… Och den klarade sig! I dubbel pallkrage har den klarat sig utan täckning, men å andra sidan hade vi gott om snö i år så det kan säkert ha hjälpt till. En snöfri, kall vinter är det mer tveksamt om den hade överlevt. Ska bli kul att se hur pass hög den hinner bli iår! 🙂

  1. Förra sommaren såldes de av minst en stor trädgårdskedja i Sverige, pga pandemin har jag inte åkt runt och kollat hur det ser ut i butikerna numera men jag skulle bli mycket förvånad om de inte säljs även iår… 😉

   Eftersom Lucky Berry Strawberry är en sort som ger skörd i flera månader så varierar smaken på bären över tid. De tidigaste bären tyckte jag inte smakade mycket, men högsommarbären var goda. Vilket ju inte är så konstigt: ju mer sol och värme (och näring) bären hinner ”tanka”, desto godare blir de ju… 🙂

 1. Vad intressant att läsa att du hittat en jordgubbe som blir så hög. Har blivit nyfiken på dessa ”klättrande” jordgubbar. Ger de den rika skörden som utlovas när man kollar på nätet? Vet du någon annan sort som finns liknande den du skriver om? Finns ju en del oseriösa säljare också och de vill jag undvika.

  1. Haha, om den ger den rika skörd som utlovas på nätet vete sjutton… Det beror nog på ”var på nätet” man läser… 😉
   Det finns nån enstaka annan sort på den europeiska marknaden, men såvitt jag vet så finns bara just den här sorten Lucky Berry Strawberry i Sverige än sålänge, men det vimlar av lurprodukter på Tradera och andra säljsajter tyvärr.

   Den ger skörd under väldigt lång tid, om du verkligen gödslar och vattnar den så att den orkar, men jag upplever inte att bären är särskilt goda tidigt på säsongen, den behöver mer sol och värme för att bären ska bli goda. Det bästa vore nog att odla den i kruka med spaljé och ha krukan i växthus eller inglasat uterum tidigt på säsongen, och sen flytta ut den när värmen kommer. Kom ihåg att inte bara gödsla med kväve (som gödslar bladen) utan det gäller att gödsla med mineralgödsel också, som ju gödslar själva bären och dess smak.

  1. Fragaria x ananassa är det vetenskapliga namnet på latin för jordgubbe, det säger inget om vilken sort du köpt. Är det Lucky Berry Strawbeery du köpt i trädgårdsaffär så blir det jordgubbar, men du måste ju plantera i soligt läge, gödsla och vattna förstås. 🙂 Om du köpt nåt som nån kallar för klätterjordgubbe av en privatperson via nätet så törs jag inte lova att det blir några bär (eller ens en klättrande planta), då vet man aldrig riktigt vad man får… 😉

 2. Fick en klättrande jordgubbe i våras. Superspännande! Den har vuxit på bra och är 120 cm och ger en del bär. Det kommer många men jag tror inte de kommer hinna mogna.
  Är helt novis på sådant här. Klipper man ner den på hösten eller hur gör man?

  1. Hej!

   De ”klättrande” grenarna är ju egentligen jättelånga revor, så du kan göra på olika sätt beroende på vad du vill åstadkomma. 🙂
   Revorna klättrar ju inte själva, utan behöver bindas upp, så om du VILL ha fler plantor så kan du ju låta bli att binda upp en/flera revor och istället låta dem ringla längs med marken och sätta rötter. Ibland, vid hög luftfuktighet, så kan revorna på spaljén sätta rötter i luften. De kan du ju klippa av och sätta i krukor med jord och odla vidare om du vill.

   Om du INTE vill ha fler plantor så är det bara att klippa bort revorna sent på hösten eller till våren. Nu vet jag ju inte i vilken zon du bor och odlar i, men de uppbundna revorna fryser ju med största sannolikhet ihjäl i vinter… Så antingen klipper du bort dem redan i höst när du skördat färdigt, eller i vår innan det kommer nya revor.

   ”Vanliga” klassiska jordgubbsplantor brukar en del klippa ner på hösten efter skörd, jag gör inte det med mina vanliga plantor i jordgubbslandet. Ofta klipper man ner för att minimera sjukdomsangrepp, men jag har inte haft några såna problem så jag ids inte klippa. Men revorna på Lucky Berry-jordgubben klipper jag bort när de blir fula, ser så trist och fult ut på spaljén annars.

   Lycka till. 🙂

 3. Jag skickade efter små ”sticklingar” förra året på nätet från nåt fjärran land. Satte i stora krukor och lyckades få en hel del gubbar som klättrade. Gav bort en till varje vuxet barn men de lever inte längre. Behöver lite kärlek o omvårdnad. I år har de börjat växa ordentligt med stora blad o många blommor. Revorna är också på väg. Ser fram mot en fin gubbe-sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.