Tomater: Är sorten en hybrid eller inte?

trollet

Komplicerat för konsument

Prolyco Busk, en röd dvärgbusktomat.

Hur många gånger har man inte köpt tomatfrö för att senare upptäcka att tomatsorten är en F1 hybrid?
Sjukt irriterande tycker åtminstone jag som vill kunna ta eget frö från mina plantor och bli självförsörjande till nästa års sådd.

Fröfirmorna slarvar ofta med den uppgiften på sina hemsidor (eller så är de otydliga, man måste klicka vidare några steg innan den informationen syns).
På fröpåsen framgår det däremot alltid tydligt fast då är ju skadan redan skedd och jag har råkat köpa en F1 hybrid fast jag helst hade velat undvika det. Privatpersoner som säljer frö är ofta ännu värre: många vet helt enkelt inte om att sorten de säljer är frö från en F1 hybrid, eller vad F1 hybrider är överhuvudtaget…

Kort om F1hybrider

F1 är en förkortning för filial ett, dvs första generationen. F1 hybrider uppstår inte av sig självt genom spontan korspollinering i naturen utan är resultatet av industriell förökning med människans hjälp: blomman kastreras i sent knoppstadium genom att ståndare och kronblad tas bort, sen handpollineras pistillen med pollen från en annan sort. Vips är en F1 hybrid född. De sorterna är ofta framtagna för att ge större skördar, kunna transporteras långt eller för att mogna snabbt, ofta på bekostnad av smak.

Slippa undra

Ändå älskar jag verkligen att köpa frö från privatpersoner: de har helt enkelt de roligaste sorterna och när det tar slut hos de traditionella fröfirmorna finns nästan alltid ett överflöd hos glada tomatentusiaster. Så det tänker jag garanterat fortsätta med. Däremot är jag ju inte särskilt pigg på att råka köpa frö som de tagit från en F1 hybrid eftersom den inte är sortäkta: det blir helt enkelt inte likadana tomater från det fröet, skörden blir inte enhetlig, eftersom plantan det kom ifrån hade två inavlade föräldrar. Det är helt enkelt inte så lätt att veta vad man får.

Då är det praktiskt att kunna göra en sökning på sortnamnet i EUs databas först innan köp så att du vet om sorten är en hybrid eller inte.

Olika åsikter

Åsikterna bland odlare går isär vad gäller F1 hybrider…
Somliga ser bara fördelar med hög avkastning, andra varnar för nackdelarna: det går inte att ta sortäkta frö av dem, du behöver därför köpa nytt frö varje år (men det går att övervintra en stickling om du vill undvika det), de är känsligare för torka, de är mer beroende av konstgödsel än kulturarvssorter, de ägs av den fröfirma som förädlat fram den och om/när den fröfirman försvinner så försvinner även sorten från marknaden.

Sök i EUs databas

Oavsett vad man har för åsikter om F1hybrider så är det viktigt att veta ifall en tomatsort är en hybrid eller ej (både som köpare och säljare). Därför har jag försökt att göra det till en vana att göra en sökning i European Comission plant variety database över registrerade tomatsorter innan jag köper frö. Gör det du också! Eller kika direkt i deras sortlista här.

Där finns förstås inte alla tomatsorter med, men väldigt många. Knappa in tomatnamnet i sökfältet så får du upp en lista över alla de sorter och variationer som marknadsförs inom EU. Väldigt roligt och lärorikt! Det finns t ex en himla massa fler sorters San Marzano än vad jag trodde, och vissa är hybrider och andra inte. I databasen ser du vilka som är vad. OBS! Tänk på att tomatsorter som säljs i matbutiken som livsmedel inte behöver finnas med här, heller inte tomatplantor som säljs i trädgårdsbutiken (underligt nog). Tomatfrö som säljs som utsäde i trädgårdsbutiker finns med, men det kan ta några år innan nya sorter hinner registreras.

Sök i Rutgers databas

Rutgers New Jersey Agricultural Experiment Station har en rejäl databas över alla de tomatsorter som provodlats på deras gårdar i USA. Här hittar du information (bl a om sorten är hybrid eller inte) om massa härliga sorter som inte säljs i europa ännu:
Rutgers New Jersey Agricultural Experiment Station tomato variety search

Sök i Tatianas tomatdatabas

Tatiana Kouchnareva har Canadas största genbank av tomatfrö med fokus på kulturarvssorter. I Tatianas TOMATObase hittar du både gamla sorter, nya sorter, F1or, F3or och mycket mer… Knappa in namnet på tomaten du söker uppe i sökrutan till höger och frossa i tomatfakta.

Det vore väldigt intressant att kunna göra liknande sökningar på alla de tomatsorter som kommer från Ryssland.
Om du har koll på det så tipsa mig gärna, jag länkar gärna till fler databaser. 🙂

Moneymaker.

Om du vill läsa mer

Artikel på SVT nyheter från 2016 Forskaren:”Se upp med egna frön”

Blogginlägg av Farbror Grön 2017 Varför man inte ska så köpegrönsakernas fröer

Läs också: Tetra cis-lykopentomater: Supersorterna
Fler inlägg om tomater

 

Annons

2 Comments

 1. Jag kan inte komma fram o hitta F1 hybrider . Frustrerande. Hjälp.
  Finns det i gen lista på svenska över F1 tomaterna??

  1. Hej Solveig!

   Nej, jag kan inte heller komma in på länken längre… De verkar (återigen) ha gjort nån trist, icke-användarvänlig uppdatering av EUhemsidan… Jag har kontaktat dem och bett om en ny, fungerande länk men ännu inte fått svar. När eller OM jag får svar så uppdaterar jag med den. (EDIT: nu efter kl 11:30 20 juni verkar den funka igen! 😀 😀 😀 klicka här: https://food.ec.europa.eu/system/files/2023-06/plant-variety-catalogues_vegetable-species.pdf )

   Såvitt jag vet finns listan bara på engelska (eller möjligen franska), inte svenska men det är ju mest en lista över sortnamn ändå, varav de svenska sortnamnen fortfarande är stavade på svenska med å, ä ö iallafall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.