Sortguide: Luktärter

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Bildkälla: Genererad med AI 9 januari 2024 kl. 605 em av Jasmine Waara

Alla dessa luktärter…

Det vetenskapliga namnet för luktärt är Lathyrus odoratus (odoratus = väldoftande på latin). Och det finns en HIMLA massa väldoftande luktärter! Ofta har man satsat på doft inom förädlingen när man tagit fram nya sorter, men man har också försökt få fram roliga färgkombinationer, stora blommor, många blommor eller vågiga blomblad.

England har en lång tradition av att odla och förädla luktärter, det är inte för inte som så många sorter har just engelska namn efter lorder, ladys, grevar, jarler och allt däremellan… Men förädling av luktärter är stort även i andra delar av världen, som Nya Zeeland, Irland mm. Och egentligen är det vansinne att ens försöka göra en sortguide om luktärter eftersom det tillkommer så extremt många nya sorter för varje år… 😆Men jag gör ändå ett försök. Och så får jag uppdatera den allteftersom. 😅😅😅

Fördelar och nackdelar

Luktärter är enormt populära, år efter år efter år… De är helt enkelt svåra att tröttna på eftersom det finns sådan enorm mångfald av luktärter; de finns som höga och låga, som enfärgade och flerfärgade, i en sagolik uppsjö av färger. Vissa har stora blommor, andra har vågiga, rufsiga blommor. Det går att odla dem både på friland, i kruka eller balkonglåda och doften är svår att tröttna på. Dessutom finns det sorter som doftar extra jättemycket, och andra som doftare betydligt svagare så det finns nog en luktärt för alla.

Fördelarna är helt enkelt flest. Nackdelen enligt mig är att de kräver ständig tillsyn; om de ska fortsätta blomma så gäller det att du verkligen är framme och skördar buketter regelbundet. Skörda skörda skörda så att den inte sätter frö direkt. Men det är ju ändå ett kärt besvär som är lätt att leva med.

Luktärt Stars and Stripes, en mix av olika färger i samma fröpåse.

Olika typer/grupper av luktärt

 • Grandiflora/gammeldags /oldspice /’pre-Spencer’ = Gamla sorter som oftast har stark, intensiv doft. Har blommor av mindre storlek än Spencer-typerna som kom senare.
 • Spencer = Större blommor men svagare doft än grandiflora. Spencer-sorter med starka färger har oftast mild doft (och vice versa).
 • Mammoth = Ger ännu större blommor och har dessutom långa stjälkar som passar bra till snitt. Viss doft men inte lika intensiv som grandiflora.
 • Henry Eckfords sorter = 1882 – 1905. Henry Eckford tog fram ca 115 sorter varav några släpptes efter hans död. Han föddes i Skottland men flyttade senare till England och förädlade fram många fantastiska sorter i Wem, Shropshire i England. Han belönades för sitt arbete med förädling av luktärter med många medaljer, bl a Victoria Medal of Honour från Royal Horticultural Society.
Luktärt Lady Grisel Hamilton. Den får liksom en ännu kallare ton som utslagen.
Luktärter fotade i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023. Lady Grisel Hamilton till höger i bild.

Blötlägga frön före sådd eller inte?

Det cirkulerar många olika tips på hur man bäst sår luktärter… Och var och en blir salig på sin tro. Vissa menar att det bästa är att blötlägga fröerna före sådd, andra menar att det är bättre att låta bli (Cecilia Wingård brukar inte blötlägga; ”Risken är stor att de ruttnar.”(Wingård 2018:160). Vissa menar att luktärter blir bäst som kallsådda, andra menar att de blir bäst som förodlade inomhus i rumstemperatur för senare utplantering. Vissa toppar senare plantorna för att de ska bli knubbigare, andra låter bli…

Jag har provat de flesta sätten, och min erfarenhet är att luktärter är snälla och lätta att lyckas med på de flesta sätt. Prova dig fram och gör på det sätt som du tycker passar dig bäst. 🙂🙂🙂

Både möss och fåglar gillar luktärtsfrön så förvara fröna på en säker plats och täck gärna sådden så att inte fåglarna kommer åt fröna.

Sortguide: Luktärter

Sortguiden avser Lathyrus odoratus. De sorter som är kända för sin extra starka doft är markerade i fetstil. Men det finns även sorter som har mer eller mindre doftlösa sorter/sorter med svagare doft, om man får tro vissa källor . De hyfsat lågväxande sorterna som brukar bli lägre än en meter i höjd är markerade med***. De sorter som jag tycker är extra intressanta är markerade i kursivt. Med reservation för eventuella felskrivningar (många av Keith Hammets sorter har sålts under flera olika namn genom åren, rörigt värre).

Albutt Blue – Modern sort som ger vita blommor med lilablåare volangkant, så ljust blå att de bara nääästan är vita. Blommorna blir rätt stora och doftande, plantan blir ca 2,4 m hög. Framtagen Harvey Albutt 1999 i England.

Alisa – Rysk sort med fin doft som ger rosavioletta, lite vagt vågiga blommor. Blir ca 1,8 m hög.

Almost Black – OBS ingen doft säger vissa källor! Ger mörkt blålila blommor. Plantan blir ca 180-2,4 m hög. Framtagen av Keith Hammett, Nya Zealand. Köp Almost Black hos Wexthuset

America – Högväxande sort som blir ca 180-200 cm hög och ger rödvitstrimmiga blommor, ibland kan det dyka upp enstaka blommor som är helröda. Gammal kulturarvssort från 1896 med stark doft, blommorna är inte så stora men doften tar plats. Framtagen av C.C Morse och började säljas i Vaughan’s Seed Store 1896. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Beskrivs som mycket blomvillig och behåller (imponerande nog!) sin vackra färg även i gassande stark sol. Köp America hos Cramers Blommor

Anne Hathaway – Modern brittisk grandiflorasort som påminner om Henry Eckfords sorter i utseendet men har förädlats fram senare, runt 2003 av P. Grayson. Får rent vita blommor med mörkare blå strimmor på baksidan.

Annie B Gilroy*** /Old Spice Annie B Gilroy – Får klart ceriserosa nästan lysande blommor (antingen gillar man så stark färg, eller så gör man det inte). Gammal kulturarvssort från 1907 framtagen av Henry Eckford. Gammal sort med modern färgnyans, blommorna är liksom skira men med lite småskrikig färg, på gränsen till neon. Plantan blir ca 2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Aphrodite – Vit sort med stark doft som blir ca 1,5 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

April In Paris – Modern storblommig sort som får vita blommor med lila kanter och vag lila marmorering. Blir ca 180 cm hög och blommar i juli-oktober. Köp April In Paris hos Wexthuset

Ballerina Blue – Ljusblå högväxande sort som blir ca 1,8 m med stark doft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Beaujolais – Spencertyp som får rödrosa, burgundyfärgade blommor med rätt svag doft men med långa starka stjälkar så den passar bra till snitt. Blir ca 180 cm hög.

Beauty – Halvhög sort som blir 120 cm hög och får ljus-mellanlila, nästan lavendelfärgade blommor i juni-september som doftar rätt starkt.

Bijou Blue – Modern, mellanblå sort som blir ca 60-70 cm hög. Blommorna har hyfsat långa stjälkar. Bijou betyder juvel på franska.

Luktärt Black Knight.
Luktärt Black Knight får rätt mycket blommor!

Black Knight – Vacker gammal kulturarvssort från 1898 (vissa källor säger 1896) framtagen av Henry Eckford. En av de allra mörkaste sorterna! Blir ca 225 cm hög och får kastanjeröda blommor med svart lyster. Beskrivs som rikblommande.

Blanche Ferry – Äldre amerikansk sort vars historia Cecilia Wingård beskriver fint i sin bok Luktärt på s 38: ”Blanche Ferry är den första amerikanska luktärten som togs fram. Historien berättar att det var en kvinna i staten New York, USA, som odlade ’Painted Lady’ i ett stenbrott under 25 års tid. Hon sparade bara frön av de bästa plantorna varje år och fick på så sätt fram en ganska lågväxande men väldigt kraftig sort. En fröhandlare hörde talas om henne och köpte 100 frön som han sålde till det stora fröföretaget Ferry’s i Philadelphia. Där uppkallade man sorten efter husets dotter Blanche och introducerade den 1889.” (Wingård 2018:32) Sorten ger blommor med ljusrosa köl och mer mellanrosa-mörkrosa segel. Förädlingen av denna sort verkar ha fortsatt, det finns även Extra Early Blanche Ferry som ser likadan ut men blommar 1-2 veckor tidigare. Svår att få tag på i Sverige.

Blue Shift – Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och ger vackert violetta blommor som övergår i blå toner. Från purpurviolett, till lila, till nästan blått. Oerhört vacker som ensam primadonna i vas, bara ett jättefång såna här blir en fantastisk conversation-piece. Framtagen av Keith Hammett, Nya Zealand.

Blue Velvet*** /Spencer Blue Velvet*** – Verkligen mycket högväxande sort som kan bli ca 2,5-3 m hög. Ger vackert sammetsblålila blommor, beskrivs som rikblommande som blommar länge, ända tills frosten tar den till hösten. Bra till snitt. Uppgifterna går isär om doften, enligt vissa källor är den stark enligt andra inte så stark. Oklart vad som gäller.

Blue Wonder – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och ger mellanblå blommor av spencertyp. Framtagen av R. Parsons.

Bobby’s Girl – Blekt laxrosa sort som blir ca 1,8 m hög med medelstark doft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Bounce Mid Blue – Vackert lavendelfärgade blommor, plantan blir ca 1 m. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Bounce Navy Blue – Mörkblå blommor på ganska låg planta, blir ca 0, 6 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Bramdean – Vit högväxande sort som blir ca 1,8 m med stark blomdoft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Bristol – Ljust violetta blommor med stark doft, plantan blir ca 1,7 m hög. Framtagen av P. Kerton 1994. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Brook Hall – Högväxande sort som blir ca 2 m och ger vackert vita blommor. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Butterfly /Old Spice Butterfly – En av de allra äldsta brittiska sorterna. Gammal sort från 1857 som introducerades av fröfirman Suttons. Plantan blir ca 2 m hög och beskrivs som rikblommande. Får vita blommor med blekt varmlila, liksom blödande kanter. Blomman har en lita annorlunda form än vad luktärter brukar ha, liksom lite halv-vågig, kapuschongliknande form som är svår att beskriva… Kul med ett annorlunda utseende.

Cathy – Högväxande sort som blir ca 2 m och ger vackert vita blommor med mellanstark doft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Charlie’s Angel – Ljusvioletta-mellanblå blommor med stark, god doft, plantan blir ca 2 m hög och beskrivs som rikblommande. Från C. Hanmer, England 1980. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Chelsea Centenary – Starkväxande sort som blir ca 270 cm hög och ger stora, romantiskt blekblå blommor på långa stjälkar med god doft. Sorten beskrivs som rikblommande. Från Keith Hammett, 2013.

Chris Harrod – Högväxande sort som får ljust blå blommor, plantan blir ca 2 m. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Chrimson Cherub*** – Ganska låg sort som blir ca 0,4 m och får röda blommor med mellanstark doft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Countess Cadogan – Plantan blir ca 150 cm hög och ger mörkt lila blommor med stark doft. Grandiflora, framtagen av Henry Eckford runt 1900.

Cupani – se Fransiscus Cupani

Cupid*** /Cupid mix*** – Blandade färger av lågväxande plantor på ca 25-40 cm. Från W.A Burpee. Doften beskrivs av vissa källor som stark.

Det finns extremt många olika sorter av luktärter att välja på i handeln… Cupid Pink är en av de vanligaste lågväxande sorterna, känd för sin likformighet i odling.

Cupid Pink*** (Lathyrus odoratus var. nanellus) – Dvärgsort!  Äldre amerikansk sort som blir ca 40 cm hög. Ger pastellrosa blommor med ljusrosa köl och mörkare rosa segel. Har sitt ursprung i lågväxande plantor av Blanche Ferry. Introducerades av W. A. Burpee. Verkar inte behöva stödjas.

Dorothy Eckford – Vackert kritvitblommande grandiflorasort som blir ca 1,5-1,9 m hög med medelstark doft. Framtagen av Henry Eckford 1902 som döpte den efter sin dotterdotter. Starkt doftande sort som ofta används i bröllopsbuketter, vilket också Dorothy själv hade i sin bröllopsbukett när hon senare gifte sig 1922. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Duke of York – Blir ca 150 cm hög och får vitrosa blommor: vitare köl med kallrosa segel. Grandiflorasort framtagen av Henry Eckford 1893.

Duo Salmon – Högväxande sort med rödrosa blommor och mycket stark doft, blir ca 2,1 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Earl Grey – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och ger läckert bleklilagrå blommor med purpurlila mörkare strimmor med god doft. Riktigt läcker sort, wow vilket ögongodis! Framtagen av Keith Hammett. MYCKET odlingsvärd!

Elegance Lavender – Vackert ljust pastell-lila (nästan syrenlila), långskaftade blommor i juni-oktober. Blommorna är ganska stora. Blir ca 200 cm hög och passar bra till snitt. Köp Elegance Lavender hos Cramers Blommor

Emily Henderson – Äldre amerikansk sort, lågväxande med vita blommor, verkar ha gett upphov till sorten White Cupid längre fram.

Emily Fox – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög, framtagen av Keith Hammett. Ger rödlila-lila blommor med god doft.

Enchanté – Lilarosa sort som skiftar vackert i färg, framtagen av Keith Hammett. Blir ca 1,8-2 m hög. Viss doft.

Erewhon – En modern flerfärgad grandiflorasort vilket innebär att blommorna är lite mindre, doften är stark och plantan blir ca 1,5 m hög. Läcker effektfull sort med lustigt placerade färger, de är liksom uppochner… Vet inte riktigt hur jag ska beskriva färgerna faktiskt, mest blålila, med gulrosa inslag. Riktigt häftig sort framtagen av Keith Hammett. Köp Erewhon hos Wexthuset

Ethel Grace – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och ger blekt lavendel-lila blommor av Spencertyp med fin doft. Från B. R. Jones 1994.

Evening Glow – Ljusrosa blommor med rätt svag doft, plantan blir ca 1,7 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Fire and Ice – Modern grandiflorasort på 1,5-2 m som får flerfärgade rosavitlila blommor. Blommarna är svåra att beskriva, de har karmosinröd/rosa bas och vitare mitt, senare på säsongen får kanterna en blåare-lila färgton. Blomman blir ca 4 cm stor enligt vissa källor men enligt Cecilia Wingård är blommorna ganska små men de funkar ändå fint till snitt. Att de doftar bra verkar dock alla vara överens om. Vanlig sort med lite spekakulärt utseende, lätt att få tag på frö. Framtagen 2005 av Unwins i England enligt vissa källor, enligt andra källor är det Owls Acre 2005. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

First Flame – Högväxande sort som ger laxrosa blommor, plantan blir ca 2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Flora Norton – Äldre amerikansk sort som får blekblå/blåklocksblå blommor med mellanstark doft på mellanhög planta, den blir bara ca 1,5 m. Kan ta lite tid på sig innan blomningen kommer igång enligt flera odlare. Från C. C. Morse-Vaughan 1904. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Frances Kate – Högväxande sort av spencertyp som blir ca 2 m hög och får vackra blommor med bläckblålila strimmor på vitare botten. Doften beskrivs som svag. Från R. Parsons.

Franciscus Cupani*** /Cupani /Father Cupani – Sägs vara en VÄLDIGT doftande sort, enligt vissa återförsäljare den som doftar allra mest av alla luktärter. En siciliansk vildluktärt som får många (men inte så stora) violett-röda/purpur blommor med stark doft på rätt korta stjälkar. Vanligen med lila/violett köl och rödlila/purpurfärgat segel. Blir ca 75-125 cm hög. Gammal kulturarvssort från 1699, mycket älskad klassiker. Extra odlingsvärd för dig som älskar doft, för doften är faktiskt på gränsen till överväldigande… Jag har den hellre utomhus än inomhus eftersom den doftar så pass starkt. (Om du vill ha en ”typ likadan blomma” men på högre planta, satsa istället på Matucana) Köp Fransiscus Cupani hos Cramers Blommor

Greenfingers – Högväxande sort som blir ca 180 cm hög och får ganska stora ljusgula-limefärgade blommor med ibland vagt lila inslag. I visst slags ljus ser den mest limegrön ut. Köp Greenfingers hos Wexthuset

Gwendoline – Högväxande sort av spencertyp som är framtagen av David Kerley. Ger ljusrosa blommor med lite svagare doft enligt vissa källor, men Cecilia Wingård beskriver doften som stark i sin bok Luktärt. Plantan blir ca 2-2,4 m hög. Sorten är döpt efter Mrs Gwen Bishop, som fru till ordföranden för The National Sweet Pea Society. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS 1998.

Hanna’s Harmony – Vitröda blommor med svag doft, plantan blir ca 1,1 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Hannah Magovern – Orangeröd blomma med lite smårufsigt utseende och stark doft. Rejält högväxande, kan bli 2,8 m hög. Får stadiga, långa stjälkar och passar därför bra till snitt.

Heathcliff – Rejält högväxande sort som ger blåvioletta blommor med stark doft, blir ca 2,5 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Heaven Scent – Högväxande sort av Spencertyp som ger blekt aprikosrosa-cremefärgade blommor med liiiite vagt vågiga blomkanter. Har långa stjälkar, bra till snitt. Plantan blir ca 180-240 cm hög. Från Sydney Harrod på Nordirland.

Henry Eckford /Old Spice Henry Eckford – Gammal kulturarvssort från 1904 (enligt andra källor 1906) framtagen av Henry Eckford som blir ca 1,5 cm hög. Rikblommande grandiflorasort som ger varmt orangeröda blommor, nästan mest orange. Ska helst odlas i halvskuggigt läge eftersom den annars lätt blir solbränd i blombladen.

Henry Thomas – Varmröd sort med lite vågigt, volangliknande utseende framtagen av Derek Heatcote. Riklbommande sort med långastjälkar, bra till snitt. Blir 1,8 till 2,4 m hög.

High Scent – Vitvioletta blommor med stark doft, plantan blir ca 1,8-2,4 m hög. Framtagen av Keith Hammett. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

High Society – Rosa knoppar som senare övergår till cremevita blommor med rosa kanter. Högväxande sort, blir ca 250 cm hög. Från Keith Hammett.

Jacqueline Heather – Vit- och ljusrosa blommor på rejält högväxande planta, den kan bli c 2,5 m. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Janet Scott – Äldre amerikansk sort som ger ljusrosa blommor med hyfsat stark doft, plantan blir ca 1,8 m hög. Introducerades av frömagnaten W. Atlee Burpee ca 1903. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Jilly – Högväxande sort som ger vita blommor med mellanstark-stark doft. Plantan blir ca 2,2-2,4 m. Sorten är framtagen av F. C Harriss och Unwins ca 1990. Har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS 1994.

John Gray – Rejält högväxande sort på 2,5 m som ger vita och ljusrosa blommor med mellanstark doft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Judith Wilkinson – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög. Ger stora, karminrosa blommor med fin doft. Framtagen av P. Truslove runt 2008.

Juliet – Högväxande sort som ger champagnefärgade, blekt vitgulmildrosa blommor med god doft med citrustoner. Plantan blir ca 240 cm hög. Beskrivs som rikblommande.

Just Janet – Högväxande sort av Spencertyp med vackert korall-rosa blommor, med varma färger och fin doft.

Just Jenny – OBS, verkar inte ha nån doft! Högväxande sort av Spencertyp som får dubbla, plommonlila blommor. Från Eagle Nurseries, 2005.

Just Julia – Mellanblå, veckade blommor med stark doft på rejält högväxande planta av Spencertyp, den kan bli ca 2,5 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit 2013 av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Från R. Parsons.

Kiera Madeleine – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög.  Ger cremefärgade blommor med rosa kanter och stark doft. Från Eagle Nurseries.

King Edward VII – Djupröda blommor med mellanstark-svag doft, plantan blir ca 1,5 m hög. Grandiflora sort framtagen av Henry Eckford 1903. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Köp King Edward VII hos Wexthuset

Kingfisher – Gammal sort med starkt doftande blommor i ljusaste vitblått eller vitlila eller nästan bara kallvitt till slut. Blir ca 2 m hög. Namnet betyder kungsfiskare, och är en färgglad fågel i ungefär samma färgtoner som blomman så sannolikt har blomman döpts efter fågeln.

Lady Grisel Hamilton /Old Spice Lady Grisel Hamilton – Gammal högväxande kulturarvssort som ger lavendellila (med nästan lite blå toner) blommor. Plantan blir ca 180-200 cm hög. Grandiflorasort som togs fram och introducerades av skotten Henry Eckford ca 1895-96 och belönades då med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Lady Salisbury /Lady Salibury – Starkdoftande sort som blir ca 180 cm hög och får krämvita blommor med svagare violettfärgad kant. Får långa starka stjälkar, passar bra till snitt. Köp Lady Salibury hos Wexthuset

Lady T. Cherub – Rosaröda blommor med mellanstark doft, plantan blir ca 1,5 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Lady Turrall – Äldre brittisk sort framtagen av Major John Turrall och hans fru Marjorie Turrall, introducerades ca 1962. Blir ca 150-200 cm hög och får lilarosa-lilaröda små blommor med stark doft.

Lauren Landy – Gräddvita- och rosa blommor med mellanstark doft på rejält högväxande planta, den kan bli ca 2,5 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Lavender Sprite*** – Dvärgsort! Rosalila blommor med mellanstark doft på mycket låg planta som blir ca 0,25 cm hög. Sprite betyder typ fe eller liten tomte på engelska. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Lilac Ripple – Högväxande sort som blir ca 180 cm hög och får vackert vitlila blommor i milda nyanser (mer vita med lila inslag). Blommar från maj till oktober. Köp Lilac Ripple hos Wexthuset

Linda Carole – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög. Blommorna beskrivs som röd-vita med rödare kant, verkar ha svag doft. Från D. Place.

Lipstick – Klarrosa blommor med stark doft på högväxande planta, den blir ca 2,2m. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Lisa Marie – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög och får silvervita blommor med vinröd kant och nästan spraymålad teckning. Doften beskrivs som svag. Från D. Place.

Little Red Riding Hood – Högväxande sort som blir ca 180 cm hög och får blommor med fin doft på stadiga stjälkar. Får flerfärgade blommor i vit-rödrosa. Köp Little Red Riding Hood hos Wexthuset

Lord Nelson – Gammaldags halvhög brittisk sort från 1907 som blir ca 150-180 cm hög och får vackert blålila blommor. Blomman blir ca 5 cm stor enligt svensk fröfirma. En av de allra mest starkdoftande sorterna! Cecilia Wingård beskriver den som intensivt doftande på sin hemsida. Jag tycker att den gör sig bättre utomhus än inomhus, inomhus som bukett i vas blir doften för stark för mig. Från House, 1907. Köp Lord Nelson hos Cramers Blommor

Lovely Lady – Högväxande sort av Spencertyp som ger mellanblå-blekt gråblå blommor med svag doft.

Lucy Hawthorne – Högväxande sort av Spencertyp som får kritivita blommor med god doft. Från Eagle Nursieries.

Madison – Rosaröda blommor med stark doft, blir ca 2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Maloy – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och får mjukt orangefärgade blommor med fin doft. Från Keith Hammett.

Mammoth Blue – Stora blå blommor på långa stjälkar, bra sort till snitt. Blir ca 180 cm hög. Köp Mammoth Blue hos Wexthuset

Mammoth Rose /Mammut Rose – Halvhög sort på 120 cm som ger stora mellanrosa blommor med ljusare bas på långa stjälkar. Bra sort till snitt.

Margaret Joyce – Violetta blommor med stark doft, blir ca 1,9 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Marjorie Carriere – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög och ger starkt orangerosa blommor med fin doft.

Martha Mary – Högväxande sort med vita blommor, med mellanstark doft blir ca 2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Mary Mac – Gräddfärgade blommor, plantan blir ca 2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Matucana – 1900-talssort som sägs komma från byn Matucana i Peru. Ger lilaröda blommor med stark doft, blir ca 180-200 cm hög. Liknar sorten Fransiscus Cupani men blir högre och lite kraftigare. Sorten har belönats med Award of Garden Merit 2014 av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Mauve Queen – Högväxande grandiflorasort med stark doft som får gredelinfärgade blommor. Plantan blir ca 180 cm hög, framtagen av Henry Eckford 1887.

Mayflower 400 – Spencertyp som blir 180 cm hög. Flerfärgad sort med lite vågiga blomblad som får vita blommor med rosastrimmiga inslag. Doften beskrivs som mellanstark. Släpptes för att hedra minnet av seglatsen av pilgrimskeppet Mayflower, verkar ha släppts runt år 2020.

Memorial Flight – Stora, fluffiga rent vita blommor med vagt gröna toner framtagen av King & Kerton. Blir ca 1,8-2,4 m hög, mycket doft.

Millennium – Högväxande sort av Spencertyp, plantan blir ca 240 cm hög och ger stora, röda blommor med svag doft. Från D. M. Jones.

Milly – Ger stora, ceriserosa blommor på långa stjälkar, passar bra till snitt. Plantan blir ca 2,4 m hög.

Miss Willmott /Old Spice Miss Wilmott – Gammal kulturarvssort från 1901 framtagen av Henry Eckford. Vacker sort som ger korallrosa blommor med korallrosa, lite ådrat segel. Plantan blir ca 1,8-2 m hög. Framtagen av Henry Eckford runt 1900.

Mollie Rilestone – Flerfaldigt prisbelönt sort med vagt vågiga/rufsiga blommor i gulvitt med rosa kanter och stark, god doft. Blir ca 200-250 cm hög. Köp Mollie Rilestone hos Cramers Blommor

More Scent – Modern sort med mellanstora sarkt doftande cremevita blommor och ljust lila kant, blir ca 2,4 m hög. Framtagen på 2000-talet av Keith Hammett.

Mr P – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög. Får Mörklilastrimmiga blommor med ljusare, nästan vit botten och god doft. Från R. Parsons 2017.

Mrs Bernard Jones /Mrs B Jones – Högväxande sort av Spencertyp. Ger rosavita blommor med vit kant och stark doft, plantan blir ca 240-3 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit 1962 av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Mrs Collier – Högväxande brittisk gammal kulturarvsort med nästan limefärgade knoppar som ger pärlvita/gräddvita/vitgula blommor med svaga citrustoner i doften. Beskrivs som mycket rikblommande. Plantan kan bli ca 180-200 cm hög. Enligt vissa källor är det en amerikansk sort från Dobbie 1907, enligt andra källor är det en skotsk sort som introducerades 1906. Oklart vad som gäller.

Mrs Walter Wright – Högväxande grandiflorasort som blir ca 180 cm hög och ger intensivt violetta blommor med stark doft. Framtagen av Henry Eckford 1903.

Mumsie – Spencertyp som får klarrosa, nästan lysande blommor med mellansvag-svag doft. Får långa starka stjälkar, passar bra till snitt, blir runt 2 m hög (enligt vissa källor 2,4 m). Ordet Mumsie betyder mamma på engelska. Från Eagle Nurseries i England, släpptes 1993.

Naomi Nazareth – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög och ger blekblå, lite vågiga volangliknande blommor med god doft.

Nelly Viner – Köpt som Lady Spencer 1903 av Henry Eckford av mr Viner, amatörodlare i Somerset. Gammal brittisk grandiflorasort som går mjukt rosa blommor, dess ena förälder är sorten Prima Donna, oklart vilken den andra föräldern är. Oklart hur hög plantan blir. Verkligen inte lätt att få tag på i Sverige, lättare utomlands.

Nightingale – Ny engelsk sort som döpts för att hedra sjukvårdspersonalen som slitit under covid 19-pandemin, uppkallad efter de 7 NHS Nightingale-sjukhusen som inrättades i England under pandemin (i sin tur döpta efter Florence Nightingale, den kända sjuksköterskan som slet i Krimkriget i mitten av 1800-talet). Ger rosaröda-hallonröda blommor (färgen är nästan typ ”tegelrosaröd” fast lite klarare) och blir 180 cm hög. Funkar fint att odla i både kruka och rabatt. Köp Nightingale hos Wexthuset

Nimbus – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och får läckert silvrigt grålila blommor med svag doft, de ser nästan ut att vara sprayfärgade. Verkar stå sig länge i vas, så bra snittblomma.

Noel Sutton – Violettblå blommor med mellanstark doft, plantan blir ca 2,2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Northern Lights Cherub*** – Rosablå blommor på hyfsat låg planta, den blir ca 0,5 m hög.

North Shore – Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och får tvåfärgade blommor i violett och marinblått med god doft. Från Keith Hammett.

Nuance – Ljust rosaröd sort framtagen av Keith Hammett. Blir ca 1,8-2,4 m hög. Bra sort till snitt, men inte så stark doft.

NZ Gardener – Rikblommande sort som ger många mellanblå doftande blommor på långa stjälkar. Plantan blir ca 2 m hög. Kanske den allra blåaste luktärten enligt Cecilia Wingårds hemsida. Namnet syftar på en trädgårdstidning i Nya Zeeland med samma namn, som en hyllning. Framtagen av Keith Hammett.

Oban Bay – Högväxande sort av Spencertyp som ger silvrigt blekblå, lite rufsiga blommor med god doft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Framtagen av R Chisholm.

Oklahoma – Vita- och djupröda blommor med stark doft, blir ca 1,8 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Old Times – Starkt doftande blommor med lime-cremevita blommor med svagt blålila vener, ibland har även blomkanten det. Passar bra till snitt, blir ca 180 cm hög. Köp Old Times hos Wexthuset

Original /Orginal /Lathyrus odoratus – Den vildväxande luktärten som får små violblå och kastanjebruna blommor med väldigt kraftig doft. Enstaka blommor fyller ett helt stort rum med doft. Plantan blir bara ca 60-80 cm hög. Rödlistad och svår att få tag på men odlas kommersiellt i andra länder, t ex på Nya Zealand.

Our Harry – Högväxande sort av Spencertyp som ger stora, mellanblå blommor med stark doft. Från F. G. Davies.

Oxford Blue – Blåviolett lätt doftande sort, blommorna mörknar lite när de åldras. Blir ca 180 cm hög enligt vissa källor, enligt Cecilia Wingårds hemsida kan den bli ca 2,5- 2,7 m hög. Får långa stjälkar och passar bra till snitt. Köp Oxford Blue hos Wexthuset

Painted Lady /Old Spice Painted Lady – Gammal högväxande sort som hängt med sen 1731 eller ännu tidigare (då beskrevs iallafall sorten av Phillip Miller i London). Plantan blir ca 120-200 cm hög och ger vit-rosa blommor (vit köl med hallonrosa segel) med mycket stark doft. Den har använts för att ta fram många andra sorter. Väldigt lik Sicilian Pink. Har sannolikt spridits av sjöfarare på sina resor över världen. Beskrevs redan av Carl von Linné 1753.

Pandemonium – Högväxande sort som blir ca 2,5 m, ger vackert vit-ceriserosa strimmiga blommor med god doft. Namnet betyder typ tumult, kalabalik på engelska. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Från Keith Hammett. Köp Pandemonium hos Wexthuset

Patricia Anne – Vitvioletta blommor med mellanstark doft, blir ca 1,8 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Perfume Millenium – Läcker ny sort med härlig doft som ger hallonröda, stora blommor med liiitegranna vågigt segel. Långstjälkig sort som passar extra bra till snitt. Plantan blir ca 150 cm hög.

Piggy Sue – Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och ger bleka, aprikosrosa blommor med fin doft. Från Keith Hammett.

Pink Cupid*** – se Cupid Pink

Pocahontas – Rejält högväxande sort på 2,5 m med vackert vitrosa blommor med mellanstark doft. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Prima Donna – Högväxande, rikblommig sort som blir ca 180 cm hög och går ljusgula knoppar som senare övergår i rosa blommor. Grandiflorasort  med stark doft framtagen av Henry Eckford 1896.

Prince Edward of York – Flerfärgad sort, cerisefärgade blommor med lite orange toner och vitare inre. Blir ca 1,8 m hög, framtagen av Henry Eckford 1896. Sorten beskrivs som rikblommande och starkdoftande, bra sort att blanda med andra äldre sorter.

Prince of Orange – Gammal amerikansk sort från 1928. Starkväxande sort som får nästan skinande klara apelsinorange blommor som senare falnar mot rosa. Trevligt färgglatt inslag för dig som gillar att ha färgen aprikos som tema, den här bryter av litegrann och livar upp. Plantan kan bli upp till blir mellan 180-250 cm hög.

Princess Elisabeth – Blir ca 1-2 m hög och får läckert laxrosa-laxröda blommor. Blommar juni-september. Sorten visades upp till drottning Elisabeths ära på RHS Chelsea Flower Show 1947. Köp Princess Elisabeth hos Wexthuset

Promise – Prisbelönt sort som får vitrosa blommor med rosa segel och vågiga kronblad. Blir ca 200-250 cm hög. Köp Promise hos Wexthuset

Pulsar – Högväxande sort som ger vita blommor med ljuslila schatterade, vågigt segel. Har långa stjälkar och passar bra till snitt. Plantan blir ca 200 cm hög. Köp Pulsar hos Cramers Blommor

Pure – Klassiskt vitblommande sort som blir ca 200 cm hög och blommar juni-september.

Purple Pimpernel – Högväxande flerfärgad sort som blir ca 180 cm hög och får vackert stora lila blommor med mörkare rödbrunlila segel.

Purple Prince – Högväxande grandiflorasort som blir ca 180 cm hög och får sammetslika blommor i purpur och brunlila toner med stark doft. Framtagen av Henry Eckford 1891.

Queen Alexandria – Gammal engelsk kulturarvsort som ger ganska stora, karminröda blommor med hyfsat svag doft. Plantan blir ca 180-200 cm hög. Grandiflorasort framtagen av Henry Eckford 1903-06 ungefär.

Queen Mother – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 250 cm hög och får dubbla aprikosrosa blommor med fin doft.

Queen of the Isles – Grandiflorasort som blir ca 180 cm hög och ger vita blommor med röda strimmor och stark doft. Framtagen av Henry Eckford 1884.

Renown – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög och får röda blommor med svag doft.

Restormel – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög och får röda blommor med toner av blått med svag doft. Från P. Tremowan.

Romeo – Högväxade sort som blir ca 200 cm hög och får gräddvita blommor med vagt lila kanter.

Rosy Frills – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 250 cm hög och får cremevita blommor med rosenröda kanter och fin doft. Från B. Truslove 1993.

Royal Navy Dark Blue – Midnattsblå sort med långa stjälkar och fin doft. Beskrivs passa extra bra i buketter. Blir ca 225 cm hög. Köp Royal Navy Dark Blue hos Cramers Blommor

Royal Rose – Halvhög sort som blir mellan 100-150 cm hög och får rosa, långskaftade blommor i juni-oktober. Köp Royal Rose hos Cramers Blommor

Luktärt Royal Scarlet.

Royal Scarlet – Halvhög sort som blir mellan 100-150 cm hög och får klarröda blommor med lite ljusare bas. Funkar fint att odla både i kruka och rabatt. Köp Royal Scarlet hos Cramers Blommor

Royal White – Halvhög sort som blir mellan 100-150 cm hög och blommar med rent vita långskaftade blommor i juni-oktober. Köp Royal White hos Cramers Blommor

Scarlet – Halvhög, doftande sort som 120 cm som får klarröda blommor (som skär sig lite mot faluröd husvägg).

Scarlett – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och får röda blommor. Beskrivs som rikblommig med svag doft. Från Unwins 2005.m

Senator – Flerfärgad, strimmig sort i vit och varmlila, blir ca 2 m hög med kraftiga själkar, håller länge i vas. MYCKET odlingsvärd! Framtagen av Henry Eckford 1891, beskrivs som lättodlad och fin att kombinera med bl a Black Knight och vitblommande Dorothy Eckford.

Shell Pink – Ny sort från Keith Hammett på Nya Zealand. Ger aprikosrosa blommor med karamellfärgade ådror på blommans baksida. Doften beskrivs som stark. Blommorna får långa stjälkar och plantan blir ca 180-200 cm hög.

Sicilian Pink /Sicilian Fuchsia – Flerfärgad sort som ger blommor med stark doft i rosa, vitt och lila. Plantan blir ca 130-180 cm hög och introducerades runt 1955 av Harland. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Singing the Blues – Får blå blommor i olika färgtoner; både mörkare blå, ljusare blå och milt pastellblå. Blir ca 180 cm hög och beskrivs få en rätt söt doft. Köp Singing the Blues hos Wexthuset

Sir Henry Cecil – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och får vackert vinrödstrimmiga blommor på vitare botten med svag doft. Från Keith Hammett.

Sir Jimmy Shand – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240-300 cm hög och ger lilavita, stora doftande blommor med lila kanter, en av de allra vackraste sorterna enligt Cecilia Wingårds hemsida. Bra sort till snitt eftersom den har stora blommor och långa stjälkar. Från R. Chisholm.

Solway Sapphire – Blåvita blommor med svag doft, blir 1,3 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Solway Snowflake – Vitrosa blommor på meterhög planta. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Solway Velvet – Läcker sort som får sammetsliknande vinrödlila blommor på 120 cm hög planta. Beskrivs ha ovanligt lång blomningsperiod för att vara luktärt, ända från maj till oktober. Köp Solway Velvet hos Wexthuset

Somerset Lady – Klarrosa blommor på rejält högväxande planta, kan bli 2,5 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Spencer Anniversary – Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och får vita blommor med rosa schattering och lite lätt krusade blomkanter. Fin doft och långa stjälkar, bra till snitt.

Spencer Arthur Hellyer – Vitlila/ljuslila, svagt krusiga blommor som doftar (ljusgul  i knoppstadie). Blir ca 125 cm hög och funkar fint att odla både i kruka och rabatt. Köp Spencer Arthur Hellyer hos Cramers Blommor

Spencer Mars – Högväxande sort som blir ca 200 cm hög och får lite vågiga, vita blommor med läckert scharlakansröda, nästan sprayfärgade fläckar. Köp Spencer Mars hos Wexthuset

Spencer Nimbus – Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och ger stora, skira blommor i vitt och mörkare blåvioletta toner. Beskrivs som rikblommande och långstjälkig, verkar passa extra bra som snittblomma.

Spencer Old Times – Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och får gräddvita-cremegula blommor med litegranna blåa toner och liiiite krusade kronbladskanter. Det verkar som om enstaka avvikande blommor med annan färg kan dyka upp ibland. Får långa stjälkar, passar bra som snittblomma. Köp Spencer Old Times hos Cramers Blommor

Spencer Swan Lake

Spencer Swan Lake – Rikblommande sort som får gräddvita knoppar och svandunsvita blommor. Plantan blir ca 180 cm hög, får långa stjälkar och funkar fint som snittblomma. Fin i brudbuketter, doftar ”lagom mycket”, dvs gott men inte så starkt att bruden storknar. Köp Swan Lake hos Wexthuset

Spencer Whiltshire Ripple  – Underbart doftande sort som ger vita blommor med mörkare strimmor av vinrött till chokladbrunt. Angiven höjd varierar hos olika återförsäljare, enligt vissa blir den ca 180 cm hög och enligt andra 250 cm hög… Oklart vad som gäller men att den är högväxande verkar alla vara eniga om iallafall. Sorten introducerades på 80-talet. Köp Wilshire Ripple hos Wexthuset

Spencer White Ensign – Klättrande sort som ger helvita blommor, blir ca 1,6 m hög.

Spring Sunshine Burgundy – Högväxande sort som blir ca 180 cm hög och får vackert rödbruna blommor i ganska dov, vacker färg. Fin doft. Köp Spring Sunshine Burgundy hos Wexthuset

Spring Sunshine Champagne – Högväxande sort som blir ca 180 cm hög och blommar i juni-september med vitrosa blommor med persikolika färgnyanser. Får långa, starka stjälkar och beskrivs passa bra till snitt.

Spring Sunshine Cream – Får gräddvita blommor med vitgul köl och vitare segel. Långstjälkig sort som blir ca 180-200 cm hög. Köp Spring Sunshine Cream hos Cramers Blommor

Spring Sunshine Light Blue – Tidigblommande sort som blir ca 180 cm hög och får isblå-vitlavendelblå blommor i juni till september. Beskrivs som långstjälkig och bra som snittblomma. Köp Spring Sunshine Light Blue hos Cramers Blommor

Spring Sunshine Lilac – Högväxande sort som blir ca 180 cm hög och får ganska stora pastelligt syrenlila blommor på stadiga stjälkar.

Spring Sunshine Orange – Högväxande sort med klara färger, men ingen återförsäljare anger exakt höjd. Beskrivs som apelsinorange men ser snarare rödorange ut på alla bilder jag snokat fram… Verkar ge ganska stora blommor.

Spring Sunshine Peach – Högväxande sort som blir ca 200 cm och får vackert laxrosa, långskaftade blommor. Fin som snittblomma. Blommar från juni till september. Köp Spring Sunshine Peach hos Cramers Blommor

Spring Sunshine Scarlet – Högväxande sort som blir ca 200 cm hög och ger röda blommor.

Spring Sunshine White – Högväxande sort som blir ca 180 cm hög och får stora, sidenvita blommor.

Starlight – Vädigt rosa blommor med mellanstark doft på rejält högväxande planta, kan bli 2,5 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Luktärt Stars and Stripes.

Stars and Stripes mix – Blandning av olika toner av lila, rosarött, rosa och purpur. Blir ca 150 cm hög. Doftar behagligt, lite lagom doftstyrka. Köp Stars and Stripes hos Cramers Blommor

Strawberry Fields – Högväxande sort som blir ca 240 cm hög och får rosatonade blommor i flera nyanser med stark doft. Från Keith Hammett.

Summer Sizzler – Blandning av Spencer-typ med olika toner av varma, röd-orange-rosa glödande färger Blir ca 180 cm hög, trevlig till snitt. Köp Summer Sizzler hos Wexthuset

Sunset – Vitrosa blommor med stark doft, blir ca 2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Susan Thomas – Högväxande sort av Spencertyp som blir ca 240 cm hög och ger vita blommor med blålila inslag. Introducerades av R. Parsons.

Swan Lake – se Spencer Swan Lake

Tahiti Sunrise – Vita- och korallfärgade blommor med stark doft, blir ca 1,7 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Teresa Maureen /Theresa Maureen – Vitrosalila blommor med mellanstark-stark doft, blir ca 60-90 cm hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Köp Teresa Maureen hos Wexthuset

Tranquility – Röda blommor, plantan blir ca 2 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Turquoise Lagoon – Svagväxande sort som blir ca 1 meter. Bra och lite ovanlig ”mellanhöjd” för att vara luktärt (de flesta är högre eller lägre). Får bleklila-turkosa blommor i en ovanlig kombination. Från Keith Hammett.

Unique – Gammal brittisk sort från 1906 som ger blekt blålila ränder på vit botten. Bra och lite ovanlig ”mellanhöjd” för att vara luktärt (de flesta är högre eller lägre). Gammal sort, från Stark 1906 ungefär.

Valerie Harrod – Vitrosa, stora blommor med mellanstark doft, blir ca 210-240 cm hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit 2001 av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Villa Roma White & Rose*** – Doftande, låg sort med utbrett växtsätt som blir ca 25 cm hög och får rosavita blommor. Funkar både i ampel eller som marktäckande. Köp Villa Roma White & Rose hos Cramers Blommor

White Cupid*** – Äldre amerikansk sort som verkar ha sitt ursprung i sorten Emily Henderson. Lågväxande, får vita blommor. Olika höjd anges hos olika källor men verkar bli mellan 25-40 cm hög.

White Frills – Högväxande sort som ger stora vita, lite vågiga blommor. Plantan blir ca 240 cm hög. Från B. Truslove runt 2002 ungefär.

Wedding Day – Vita blommor med stark doft, blir ca 2,1 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

White Supreme – Vita blommor med stark doft, blir ca 2, 3 m hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS.

Wild Swan – Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och får rent kritvita blommor med fin doft. Från Keith Hammett.

William & Catherine – Högväxande sort av Spencertyp som ger vackert laxrosa blommor med klar färg. Från Eagle Nurseries 2011.

Windsor – Riktig snyggsort! Med svag doft, enligt vissa källor. Får stora blommor i dovt rosarött med långa stjälkar och lång blomningstid, från juni till september ungefär. Plantan blir ca 180-240 cm hög. Från Brewer. Köp Windsor hos Wexthuset

Winston Churchill – Blir ca 180 cm hög och ger vackert instensivt vinröda blommor.

Wretham Pink – Ljust rosa stora blommor med stark doft, blir ca 100-180 cm hög. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Framtagen av Henry Eckford.

Kan du ännu fler sorter?

Det här är första gången jag gör en sortguide utan att kunna använda SKUD (som ligger nere till i vår pga uppdateringar). Där brukar jag bl a kunna se vilka sortnamn som är synonyma med varandra (t ex kan samma sort ha olika namn i olika länder/på olika marknader) men det har jag inte kunnat ta reda på denna gång….
Kan du fler sorter? Tipsa mig gärna i kommentarerna till det här inlägget så uppdaterar jag efterhand.

😃😃😃

En maffig vägg av luktärter fotad hos Igelsbo Blomster 2023.
Det finns många böcker om luktärter… Cecilia Wingårds bok på svenska är en av de nyare. Det luriga med luktärtsorter är att de kan ha många olika synonyma namn i olika länder. Böcker på engelska är förstås också trevligt men synonyma namn kan förvirra.

Fröodla luktärt (från frö till frö)

Luktärter är självpollinerande och självfertila, vilket innebär att de brukar pollinera sig själva och sätta frö utan att du som odlare behöver göra nåt särskilt… Men de kan ändå bli korsbefruktade av insekter så om du odlar i bevarandesyfte (dvs att du vill att sorten ska fortsätta vara som den är) så gäller det att ha rejäla isoleringsavstånd mellan sorterna om du vill vara säker på att slippa korspollinering. Om du bara ska spara frö till dig själv så kanske det inte är så noga om fröet du sparar är korspollinerat eller inte, men om du ska sprida fröet till andra odlare så är det bra att ha stora avstånd mellan sorterna eller att bara odla en enda sort.

Om du har väldigt mycket insekter i trädgården så ökar det risken för korspollinering, men även torka kan påverka; ”/…/när extrem torka gör att kronblad och köl börjar sloka /…/ då kan korspollinering inträffa.” skriver Graham Rice i boken Luktärter (2005:113, Valentin förlag).

Fler tips…

Om du älskar luktärter men inte ids så dem varje år så testa perennen rosenvial, men då får du ingen doft. Rosenvial finns i olika färger, vitt eller olika nyanser av rosa är vanligast. Eller den ettåriga sommarblomman Plattvial ’Azureus’, en Lathyrus sativus med underligt gentianablå blommor och rosa botten som blir meterhög (oklart om den doftar eller ej).

Köp rosenvial hos Cramers Blommor

Rosenvial Red Pearl. Flerårig och vacker, men doftar inte. (Den heter faktiskt Red Pearl, trots att den snarare är mörkrosa än röd i färgen… Det finns även en sort som heter Pink Pearl men den är mer vitrosa.)
Okänd luktärtsort från mixpåse.

Källor i urval:

Bok: Luktärt – Cecilia Wingård 2018, Blomstersafari förlag

Bok: Luktärter – Graham Rice 2005, Valentin förlag

Bok: Växternas namn – Jens Corneliuson 1997, Wahlström & Widstrand förlag

https://ceciliawingard.se/produkt-kategori/i-butiken/luktarter/froer/

https://merakiseeds.com/sweet-peas

sweetpeagardens.com

https://www.seedaholic.com/lathyrus-odoratus-lady-grisel-hamilton.html

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Award_of_Garden_Merit_sweet_peas

Läs också: Fleråriga septembersolrosen Lemon Queen
Fler sortguider

Annons

4 Comments

 1. Du är ju helt fantastisk med alla sortguider! Vilket arbete du lägger ner och sen bjussar oss följare. Så värdefullt! Tusen tack! Och ja, jag följer Cecilias odlingsråd. Passar mig som är lite lat. Tröttnade på att krusa för sådder – fröer som ruttnande, i toarullar som möglar, allt för trassliga plantor som rände lväg och gick åt pipan. Nej nu ner med fröna tätt i krukor och sen ut med dem när de kommit upp en bit. Och det bästa av allt: plantera ut någon dag när det känns lockande att arbeta utomhus! Passar mig precis! Tack igen. Och vecka 12 är det dags.

  1. Tack snälla du, vad glad jag blir! ❤️ Ja, det är galet mycket jobb med sortguiderna, vissa har jag uppdaterat över 200 ggr. Och de blir ju aldrig klara egentligen, eftersom det kommer nya sorter varje år. Hoppas kunna komplettera med fler bilder så småningom också. Jag tycker du gör helt rätt som odlar latsmart, det gör jag också. Ids inte blötlägga när det inte behövs. 2023 kom stormen Hans och knäckte nästan alla mina luktärter, hoppas verkligen att vi får en bättre odlingssommar 2024. Håller tummarna för det!

 2. Hej! Vem älskar inte luktärter? En fundering: Jag har hört/läst någonstans att det kan vara en god idé att sandpappra fröerna lite försiktigt före sådd. Någon som har någon tanke om det förfarandet.

  1. Hej Anneli!
   Att sandpappra frön görs ibland på vissa sorters frö där skalet kan vara väldigt tjockt eller hårt, dvs för att man vill underlätta för grodden att bryta igenom skalet lite lättare. Det kan vara en idé att göra om man har väldigt gammalt frö, men numera brukar man inte rekommendera det vad gäller luktärter. De brukar gro finfint ändå. Särskilt om de är odlade i varmare länder som Nya Zealand eller liknande, då menar vissa att skalet blir tunnare. Vete sjutton om det stämmer men jag brukar inte sandpappra mina luktärtsfrön och de gror bra ändå (även som svenskodlat frö). Men skulle jag råka hitta riktigt gamla frön hemma i gömmorna så kan man ju testa om man tycker att grobarheten är dålig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.