Fleråriga septembersolrosen Lemon Queen

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor

Jodå, det finns fleråriga solrosor… Flera sorter faktiskt!

Jag blev så himla glad när jag äntligen lyckades lägga vantarna på några plantor av perenna solrosor förra året! Inte var de stora, ganska små och ynkliga faktiskt vid planteringen 2020… Ärligt talat var jag lite tveksam till om de där små fjuttisarna med knappt genomrotade krukor ens skulle klara vintern. Men JÖSSES vad de har vuxit! 😀 😀 😀

Höstsolrosen Lemon Queen

Helianthus ’Lemon Queen’ har alla möjliga olika namn hos olika återförsäljare men vanligast verkar vara att den kallas för septembersolros eller höstsolros. Enligt vissa återförsäljare blommar den i augusti och september, enligt andra återförsäljare är blomningen mellan september och oktober. (sannolikt varierar det beroende på var i landet den odlas, om det är mer i norr eller mer i söder).

Den beskrivs bli ca 150-200 cm hög och får vackert mildgula blommor på en välförgrenad planta, men hos mig har de blivit lite högre och plantorna kräver sin plats… Om jag vetat riktigt hur stora de skulle bli så hade jag valt en annan placering, men det går ju alltid att flytta dem förstås. Det angivna planteringsavståndet är 45 cm men det tycker jag är lite snålt, jag hade gärna haft mer. Och de behöver stöd för att bibehålla en snygg, upprätt form!

Köp Lemon Queen hos Cramers Blommor

Många små blommor

Blommorna på Lemon Queen är inte sådär tallriksstora som man kanske föreställer sig att en klassisk solros ska vara, utan de är mindre men många. Färgen är vackert klargul, en såndär liiiite ”renare” gul färg som är lätt att kombinera med andra färger. Tillochmed odlare som i vanliga fall inte gillar gula blommor brukar ofta tycka om just den här renmilda tonen av citrongult.

Jag har odlat plantorna i dubbel pallkrage i soligt men blåsigt läge i zon 4 och det har gått finfint. Härdigheten på Lemon Queen brukar anges som A-B, vilket innebär att den sannolikt funkar även högre zoner än min så länge det är väldränerat läge. Tyvärr blommar den sent i just september så kanske är zon 4 ändå att betrakta som gränsen för vad den trivs i. Plantan ska ju inte bara överleva, den ska ju hinna blomma också. 😉 Men om du bor i lägre zoner så kan du nog få blomning från augusti till oktober.

Köp Lemon Queen hos Cramers Blommor

De pyttesmå plantorna blev långsamt stora monster! Behöver flytta dem till en annan plats med mer utrymme i höst (eller i vår). Luktärterna hade det kämpigt i mitten…
De står faktiskt i en dubbel pallkrage, även om det knappt syns för de höga jordgubbsplantorna som växer utanför pallkragarna.

… och så ännu fler

Septembersolrosen Lemon Queen är faktiskt inte den enda fleråriga solrosen, det finns fler. Den dubbla gullsolrosen Helianthus decapetalus ´Soleil d´Or´ är också flerårig, men kanske inte lika härdig… Härdigheten på den brukar anges som C, och den blir ca 120 cm hög och blommorna får en varmgul färg. Den liknar snarare en fylld dahlia eller en krysantemum än en klassisk solros tycker jag. Andra namnsorter som dyker upp ibland är Meteor med klargula blommor som blir 150 cm hög och Carine som blir ca 135 cm hög och har mycket ljusare gul blomfärg. Carine är framtagen av Chris Ghyselen i Belgien, oklart om den är härdig här i Sverige.

Lemon Queen blommar ordentligt.
Läs också: Äntligen strävsolros!
Fler inlägg om perenner

Annons

One Comment

  1. Mina Lemon Queen är ca 80 cm i diameter och behöver inte stöttas. Blommar fantastiskt varje höst. Men jag tycker att de kan vara svåra att ta in, de vill gärna vissna fort. Kanske går bättre om man stoppar dem i vatten så fort man klippt av dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.