20 Sortguider om grönsaker

trollet
Bildkälla: Genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 20 mars 2024 kl. 012 em
I september 2018 skrev jag min första sortguide. Då visste jag inte att det skulle bli måååånga fler genom åren men tiden går ju som bekant fort när man har roligt… Och en hel del sortguider har det hunnit bli.😃

Det började med att jag gjorde sortguiderna för min egen skull; för att jag skulle få en bättre överblick och slippa googla samma sak återkommande. En kollega tyckte att det där borde vi väl kunna ha nytta av på jobbet, så jag frågade dåvarande regionchef som visade noll intresse, därför publicerade jag det på min egen blogg istället. Och det har jag fortsatt med.

Sortguiderna är inte heltäckande, akademiskt skrivna eller botaniskt fulländade listor… De är en förenklad sammanställning. Tanken är snarare att bespara läsaren många timmars sökande efter information. Att glänta lite på dörren till den sortrikedom och biologiska mångfald som faktiskt existerar, även om den inte alltid finns att köpa i trädgårdsbutikernas hyllor. I sortguiderna listar jag namnsorter och märker ofta ut vilka som jag bedömer som extra odlingsvärda, vilka som har specifika egenskaper som kan vara intressanta osv. Vissa är väldigt uttömmande och andra är betydligt kortare. Många har önskats av läsare under lång tid och då försöker jag prioritera dessa så gott det går. Egentligen är det vansinne att försöka skriva sortguider eftersom det tillkommer nya namnsorter varje år. Det innebär att sortguiderna egentligen aldrig blir klara, och vissa har uppdaterats hundratals gånger. Det tar helt enkelt bisarrt mycket tid att både skriva och underhålla dem, men samtidigt är det ju väldigt roligt.

Hoppas att du har nytta av dem, tipsa gärna en odlarvän om att de finns.
😄❤️🙏

20 Sortguider om grönsaker

Sortguide markerad med * = innehåller annonslänkar till webshop

Ampel- och Fönstergurkor*
Blomkål*
Bondböna*
Kronärtskocka*
Sockerärter*
Lågväxande sockerärter*
Sockerärter som syns*
Mangold*
Mycket tidiga potatissorter*
Blå & Lila potatis*
Sparris*
Svartrot*
Sötpotatis*
Tomater*
Trädgårdsmålla*
Potatislök
Vitlök*
Fleråriga grönsaker*
Tidiga grönsaker som inte är F1-hybrider
Preppergrönsaker
Tomater finns EXTRA många sortguider om… 😀😀😀 Bildkälla Genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 8 mars 2024 kl.-806-fm.jpeg

Gillar du sortguiderna?

Om du gillar sortguiderna så länka och tipsa gärna om dem i sociala medier som Facebook, Instagram mm (Det är fortfarande många som inte vet om att de finns). Tack! ❤️❤️❤️

Har jag missat din favoritsort i nån sortguide?
Vill du komplettera en sortguide med mer information?

Tipsa mig gärna på info@tradgardstrollet.se
eller kommentera den sortguide du vill komplettera med mer information. 😃

Ännu fler sortguider hittar du här

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.