Sortguide: Blå & lila potatis

trollet

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor

Lila sättpotatis Violet Queen.
Det finns både äldre och nyare sorter av blå/lila potatis. Ofta finns nån enstaka lila sort  sortimentet hos de stora firmorna men de säljer ofta slut snabbt så vänta inte för länge om du är köpsugen.

Nyttan med blå/lila potatis…?

En del menar att lila grönsaker generellt innehåller mer nyttigheter i form av antocyaniner, andra hävdar att den lila potatisen har lägre glykemiskt index än gul och därför skulle vara nyttigare…  Själv odlar jag den mest för att den vackra färgens skull. Lila/blå potatis smakar potatis, men inte likadant som gul potatis eller rosa potatis (den rosa påminner mer om den gula i smaken), den har liksom en torrare, jordigare, annorlunda smak som är svår att förklara. Prova själv så får du se. 😉

Men skippa att göra mos på din lila/blå potatis, för det ser faktiskt inte särskilt aptitligt ut… Det brukar oftast bli mer grått än lila om man tillsätter mjölk eller grädde i moset. Bättre att steka eller ugnsbaka den. Och personligen tycker jag att det finns många andra sorter som är godare än just de lila sorterna men de är ändå odlingsvärda just för sin skönhets skull tycker jag.

Vackra potatisen Blå Kongo.
Blå Kongo, skalet är så mörkt att den är svår att se i jorden när man skördar.

Sortguide: Blå & lila potatis

Samtliga är odlingsvärda om det är den annorlunda färgen du vill åt (men är det gourmetsmak du är ute efter finns många andra, godare gula gourmetsorter tycker jag). De sorter som är snäppet lättare att få tag på är markerade med ***. Enbart sorter med helt eller delvis blå/lila inre är inkluderade i denna lista, sorter med enbart blått skal/lila skal med helgult/helvitt inre är ej inkluderade.

Bergerac – (Höst- och Vinterpotatis-Gruppen) Lila sort med både lila skal och lila inre (ofta med vit ring närmast skalet), men den skiftar till blått vid kokning. Ger fasta, ovala, långa potatisar efter ca 12-14 veckor. Bergerac är resultatet av en korsning av Vitelotte Noire och Miss Bianka och har ett fascinerande släktträd med flera välbekanta namn (bl a Bintje och Minerva). Har medelgod resistens mot skorv och bladmögel men är inte resistent mot nematoder eller kräfta.

Bláar Islenskar /Ferjunesbláar /Svart Valdres – (NGB3304) Isländsk sort som ger rundovala potatisar med djupa ögon och blåviolett skal och gulare inre med inslag av lila strimmor. Köttet kan mörkfärgas efter kokning och få en trist färg om det blir stående för länge. Beskrivs i NordGens webshop som en mjölig matpotatis som lagrar bra. Plantan får vita blommor och har långa stoloner, dvs potatisarna kommer upp en bit ifrån moderknölen vilket gissningsvis innebär att den inte passar så bra just för krukodling. Kanske mottaglig för potatisbladmögel, om övrig sjukdomskänslighet/ev resistens finns ingen information (som jag har hittat) tyvärr. Vidarebevaras av NordGen och säljs som sättpotatis under begränsad tid på året i NordGens webshop.

Blaue Annelise med lila inre.

Blaue Annelise*** /Blaue Anneliese – (Färskpotatis-Gruppen) Mycket vacker, lätt mjölig sort med intensivt lila insida och brunlila skal. En av de vackraste lila potatissorterna jag sett, eftersom den är så jämnlila i färgen. Potatisarna har oval form och det går fint att börja smygskördas som primör men går också att lagra viss tid. Får vita blommor och sorten har en tillväxttid på 12-14 veckor enligt svensk återförsäljare. Har hög resistens mot nematoder, medelresistens mot skorv och bladmögel men inte alls resistent mot potatiskräfta. Rekommenderas inte för kruk/hinkodling. Köp Blaue Annelise hos Cramers Blommor

Blå Congo /Blo Kongo /Congo /Kongo /Svartpotatis – Gammal sort med rörig härstamning… Får mörkt blå skal (nästan på gränsen till blåsvart) både i själva skalet och i korklagret. Potatisen har blåviolett kött och potatisens form är oval och lite knölig, slät men med medeldjupa ögon. Vid ljusgroddning blir grodden mörkt blåviolett. Bra kokkvalitet och bra smak trots att en del människor verkar tycka att färgen rent visuellt kan verka lite oaptitlig. Ganska mjölig, säljs ibland som delikatesspotatis. Vacker som prydnadsväxt också med sina mörkblå blommor, och sorten sätter många bär. Har en tillväxttid på ca 12 veckor. Vidarebevaras av NordGen och säljs som sättpotatis under begränsad tid på året i NordGens webshop.

Blå Mandel – (Höst- och Vinterpotatis-Gruppen) Vacker och ovanlig höstsort med mörkt blålila skal och varmgult potatiskött med lila strimmor i. Ger lite mjöliga potatisar, plantan får vita blommor. Formen är oval och sorten har en tillväxttid på ca 14 veckor enligt svensk återförsäljare (jag tror den behöver lite längre tid än så). En mycket gammal sort som odlats sen åtminstone början av 1800-talet, sannolikt ännu längre. Rekommenderas inte för kruk/hinkodling.

Double Fun – (Höst- och Vinterpotatis-Gruppen) Beskrivs ofta som sommarsort av återförsäljare men enligt SKUD tillhör den Höst och Vinterpotatisgruppen. Fast sort som ger ovala potatisar med lila skal och lilagult inre. Smaken beskrivs som nötig, lite lik rostad kastanj. Funkar fint till mos, kokning och att ugnsrosta. Är resultatet av en korsning av Charmante och VG3CAE-5. Är resistent mot kräfta och har hög resistens mot skorv och nematoder och medelhög resistens mot bladmögel, verkar vara en av de friskare lila potatissorterna. Har en tillväxttid på ca 12 veckor, rekommenderas inte för kruk/hinkodling.

Kongo – se Blå Congo

Shetland Black /Black Kidney – (Höst- och Vinterpotatis Gruppen) Beskrivs ofta som en sommarsort men enligt SKUD är den höst- vintersort. Oval brittisk sort som påminner lite om en njure i formen (därav dess synonyma namn Black Kidney) med blålila skal och gulare inre med en blå ring i köttet närmast skalet. Gammal sort som sägs komma från ett  skeppsbrott av en spansk armada 1588, är sen 1920 upptagen i The Victorian Collection. Har en tillväxttid på ca 12 veckor och är mjölig i början om du skördar tidigt men blir fastare om du skördar senare. Potatisarna är mellanstora-stora, blir väldigt snygga att göra chips av men passar också bra att rosta eller baka. Tyvärr låg motståndskraft mot många svampsjukdomar.

Shetland Blue /Shetland Blue Original – Fast sort som ger runda till ovala potatisar med blått skal och blått inre.

Svartpotatis – se Blå Congo

Violetta – (Färskpotatis-Gruppen) Beskrivs omväxlande som en sommarsort-höstsort av olika återförsäljare men enligt SKUD tillhör den färskpotatisgruppen. Lättodlad sort som ger avlånga potatisar med mycket mörkt lilablått skal och ljuslila innanmäte med en mörkare lila kärna av färg i mitten. Produktiv sort som tagits fram i Tyskland 2004, framförädlad av Karsten Ellenberg. Violetta har ett imponerande släktträd och är resultatet av en korsning av sorterna Emma och Highland Burgundy Red Stem. Har låg resistens mot nematoder men är medelresistent mot både bladmögel och skorv. Har en tillväxttid på 14 veckor enligt svensk återförsäljare.

Violet Queen*** – (Färskpotatis-Gruppen) Mycket mörkt lila sort som går att lagra och är resultatet av en korsning av sorterna VG3CAE och Charmante. Har både lila skal och lila innanmäte, formen är avlång. Smaken beskrivs som nötig och lite söt, beskrivs ofta som en av de godare lila sorterna. Sorten får vita blommor och har en tillväxttid på ca 10-12 veckor enligt svensk återförsäljare. Har hög resistens mot skorv, är resistent mot potatiskräfta men har låg resistens mot nematoder. Medelresistent mot bladmögel. Rekommenderas inte för kruk/hinkodling men verkar funka fint odlad i dubbel pallkrage utan botten. Köp Violet Queen hos Cramers Blommor

Vitelotte Noire /La Vitelotte /Vitelotte /Truffe de Chine (ibland som felstavad Vitalotte) –  Gammal, lite mjölig sort som odlats sen 1815 i Frankrike. Har mörklila (nästan svart) skal och blålila inre med ljusare marmorering. Sägs behålla färgen bra vid kokning, funkar också fint att ugnsrosta. Potatisarna är små till medelstora i storlek, avlånga med trubbigare ände och med ganska djupa ögon. Är lite bumliga, ojämna och liksom lite korviga i formen. Nån stamtavla finns inte, sorten är för gammal. Beskrivs som en gourmetsort.

Kan du ännu fler blå/lilaköttiga potatissorter?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Lagrad sättpotatis Violet Queen som börjat grodda.
Färsk Violet Queen fotad i Larsvikens monter på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2023.
Många fina potatissorter visades upp i Larsvikens monter på Nordiska Trädgårdar.

Källor i urval:

https://www.europotato.org/

larsviken.se

https://www.exoticgarden.fi/Saettpotatis-Blue-Congo-5-kg

https://www.wexthuset.com/froer-lokar/sattlok-och-sattpotatis/sattpotatis/sattpotatis-till-bla-mandel

https://www.klostra.se/violet-queen-sattpotatis-sommar-1-kg-en-lysande-drottning

https://www.nordgen.org/wp-content/uploads/2023/02/NordGens-potatissorter-till-distribution-2023-granskadNY.pdf

NordGen om Bláar Islenskar

https://www.klostra.se/bergerac-sattpotatis-sommar-1-kg

https://www.klostra.se/shetland-black-sattpotatis-host-1kg

https://www.europotato.org/varieties/view/Shetland%20Black-E

Läs också: Den dundertåliga potatisen Sarpo Mira
Poddavsnitt 1: Om potatis
Fler inlägg om potatis

Annons

5 Comments

  1. Fler Sorter: Shetland black, arran victory, blaar islenskar,  mr littles yetholm gypsy, salad blue, vitelotte, sarpo blue danube, edzell blue, skerry blue

    1. Tack snälla för så många bra tips, ska kolla upp dem alla! Inkluderar dem med lilablått inre imorgon natt om jag hittar tillräckligt med bra information. 😀 😀 😀

  2. Odlade den blå sorten Bergerac förra året. God och fin, men blev överlag väldigt små potatisar och gav väsentligt sämre skörd än de andra sorterna jag odlade, så kändes inte riktigt värt att göra igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.