Sortguide: Potatislök

trollet

Gammal goding från vikingatiden

Potatislök har odlats väldigt länge i Sverige för självhushållning, faktiskt ända sen vikingatiden, och har med tiden hunnit få flera olika namn. I folkmun har potatislök bl a kallats för Jakobslök, Johannislök, klyftlök, knipplök, krasslök, schalottenlök och nordisk schalottenlök. Oftast har lökarna gått i arv och getts namn efter orten de odlats i.

Enligt SKUD så är både det inhemska och botaniska namnet för potatislök Allium cepa (Aggregatum-Gruppen) på latin, vilket är samma för schalottenlök. Men, potatislök finns också listad som Allium cepa Potatislök-Gruppen. Huruvida potatislök och schalottenlök är exakt samma växt eller inte törs jag inte svara på, därom tvista de lärde, men det verkar som om det gjorts gentester och att man då faktiskt kunnat konstatera att potatislök är en slags schalottenlök.

Potatislök är lite rundare än klassisk schalotten.

Lättodlad och praktisk

En av de skillnader som ibland framhålls när schalottenlök och potatislök jämförs är att potatislöken går bättre att vinterförvara i vanlig rumstemperatur. Potatislök verkar också vara rundare än schalottenlök, som är mer avlång/oval.

Jag är väldigt förtjust i att odla potatislök, just för att den är så lättodlad och lättförvarad, tycker att den är ett praktiskt alternativ till vanlig, klassisk gul cepalök eftersom du slipper köpa nya sättlökar varje år (eller genomlida tålamodsprövande fröodling). Potatislöken är ju så lätt att föröka vegetativt, via sina sidolökar. Det räcker att spara lökar av skörden inomhus till nästa år, och sen använda de som sättlökar till vår. Perfekt budgetodling. Så enkelt och smidigt. Och gott föstås! 😀

Odling, skörd och förvaring

Traditionellt sätts lökarna på våren på Eriksdagen 18 maj och skördas på Larsdagen 10 augusti, men det finns lokala avvikelser i t ex södra Sverige där den ibland sätts tidigare (se Torsås/Charlottas lök). Potatislök sätts och odlas som vanlig gul sättlök men själva sättlöken blir inte så värst mycket större däremot bildar de många sidolökar, ungefär som vitlök. En lök sätts i jorden och förvandlas till en hel klase med flera lökar 4-10 st, som sitter ihop i basen i ett kluster.

Övermogen potatislök i pallkrage.

Ju mer jag gödslat, desto fler sidolökar har det blivit. (men vissa sorter sätter helt enkelt färre sidolökar än andra).

Det går att vinterförvara potatislök på olika sätt enligt olika källor… Vissa menar att torrt och svalt är bäst, andra menar att torrt och varmt är bäst. Viktigast är just att det är torrt, för annars kan lökarna börja ruttna eller gro. De största lökarna är bra att äta upp (inte spara till utsäde), eftersom de lagrar lite sämre.

Jag förvarar mina lökar i en papperspåse ovanför kylskåpet i köket i helt vanlig rumstemperatur. Funkar hur bra som helst. Några fulingar brukar det alltid bli, så titta till lökarna i påsen ibland och rensa bort det fåtal som torkat ihop. Kom ihåg att inte äta upp alla lökar bara, lägg undan så att du har kvar utsäde till nästa vår. 😉

Sort och sort…

Potatislök dras med en liknande problematik som vitlök: det är inte helt lätt att faktiskt skilja sorterna åt. Många sorter har odlats i våra nordiska länder ända sen vikingatiden, och lökarna har ofta gått i arv och getts namn efter den lokala orten de odlats i. När folk flyttat från bygden har de tagit med sig utsäde och ibland har löken bytt namn med tiden: efter orten de odlas i eller efter den person som odlat den. Sannolikheten är stor att flera av sorterna egentligen är en och samma lök, bara med olika namn… Egentligen krävs gentester för att man ska kunna vara riktigt säker.

Men, samma sort som odlas länge i två helt olika delar av landet kan anpassa sig med tiden efter sina lokala odlingsförhållanden (proveniens) och kan så småningom också utvecklas till olika sorter. Den här sortguiden är en sammanställning av alla de ”sorter” eller namn av potatislök som jag lyckats hitta. Säkert finns det fler (eller färre, om grundliga gentester skulle göras). Har jag missat nån sort? Kontakta mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Potatislök från Puus, svartrot, tomaten Solguld mm.

Sortguide: Potatislök

De sorter som är liiiite lättare att få tag på (men de säljs ännu inte på någon av de större trädgårdskedjorna såvitt jag vet) är markerade med ***. Jag bedömer alla som odlingsvärda, därför är samtliga markerade i fetstil, men välj gärna en sort som ”kommer från”/ har odlats länge i den del av landet du bor i för bästa resultat.
Med reservation för eventuella felskrivningar.

Beddinge – Intressant potatislök från södra Skåne, ger ganska stora lökar för att vara potatislök, en lök väger ca 75 g. Odlas inom Föreningen Sesam.

Bjurholm /Bjurholms Potatislök – En sättlök ger mellan 4-7 sidolökar med gulgröna hinnor. Ganska små lökar, men betydligt större än t ex Malvina.

Byske – se Malvina

Charlottas Lök – se Torsås

Estland – Odlas inom Föreningen Sesam, beskrivs ge något större lökar än andra sorter. Sannolikt från Estland.

Frändarve – Smaken beskrivs som ”/…/söt och fruktig med saftig konsistens och inte så stark.” på Smaka Sveriges hemsida 2015 vid ett sensoriskt smaktest. (Se källor nedan)

Potatislök i barnskottkärra.

Karin – (Genbanksnummer SWE 320) Potatislök från Norr Lindberg, i Dalarna. ”Ger stora lökar med gröna nyanser i köttet. Skördeklar med viss oregelbundenhet inom sorten.” enligt Sesams Årsbok 2020 s 29. Odlas inom Föreningen Sesam.

Leksand (Genbanksnummer SWE 106) –  Potatislök från Dalarna (Västmanland i mellersta Sverige) med kraftig smak. Enligt SLUs produktblad (se källor nedan) om potatislöken Leksand så odlas och bevaras den av en privatperson ”/…/som fick den på 1970-talet av sina grannar Doris och Gunnar Nylands i Ullvi utanför Leksand. Doris har troligen fått löken av Martin Hällgren, född 1906, från grannbyn Hälla där Doris växte upp. Han åkte runt på en flakmoped i bygden och sålde fröeroch egna produkter av jordgubbar, rotfrukter och även ”Leksandslök”, som den kallas i dagligt tal.” Leksand odlas och säljs i mindre skala (för utsäde) av Föreningen Leksands kulturväxter, för tillfället är den slutsåld. Leksand är godkänd som amatörsort på EU:s sortlista.

Maglasäte (Genbanksnummer SWE 95) – Kraftigväxande, ganska sen sort som odlats länge i Höör och passar bäst att odla i södra Sverige. Ger oftast god skörd och lökar med lite oregelbunden form. Godkänd som amatörsort på EU:s sortlista.

Malvina /Malvina från Byske – Ger små lökar, ingefär lika stora som ett krusbär. Inte så produktiv heller, en sättlök ger 2-3 sidolökar men sorten är ändå mycket odlingsvärd eftersom den är så väldigt härdig och funkar att odla i Lappland (zon 8) utan att utvintra eller försvagas med åren. Läs mer om Malvina på självförsörjningsbloggen Forsnäs Hemman.

Margit Olivia (Genbanksnummer SWE 78) – Potatislök från Västmanland, godkänd som amatörsort på EU:s sortlista. Rund lök med vitt kött, har odlats av Vallby Friluftsmuseum i Västerås i småskalig odling.

Masa – Potatislök från Finland.

Peipus Kolkja – Estnisk lantsort som kan förökas både med sidolökar och med frö. Ger ”Kantiga, klotformade lökar som varierar i rött, rosa och gult. Betydligt större än nordisk potatislök.”enligt Sesams Årsbok 2020 s 29. Odlas inom Föreningen Sesam, erbjuds som frö till medlemmar.

Puus – Potatislöken från Puus är egentligen inte ett vedertaget sortnamn. Potatislök av okänd sort odlades och sparades i skånska Puus, därav dess namn. Jag har odlat den vidare i dubbel pallkrage i zon 4 med gott resultat. Köttet är vitt i mitten med svag lila färg i ytterkant.

Robertsfors – se Sikeå

Råneälvdalen – (Genbanksnummer SWE 81) Godkänd som amatörsort på EU:s sortlista. Ger lökar med rombisk form och kraftig blast. Ganska produktiv sort som inte drabbas lika hårt av lökbladmögel som andra sorter kan göra. Har odlats som schalottenlök i Mjöfjärden, Norrbotten sen i början på 1900-talet (sannolikt ännu längre). Lökarna har gått i arv och odlas även i Gunnarsbyn där den fortfarande odlas och säljs i liten skala.

Sikeå – Potatislök från Robertsfors. Beskrivs som en produktiv sort som ger ganska små lökar. Odlas inom Föreningen Sesam.

Skånsk potatislök – Skånsk Potatislök beskrivs som ”/…/ starkare [än Frändarve, trädgårdstrollets anm] med smak av beska.” på Smaka Sveriges hemsida 2015 vid ett sensoriskt smaktest. (se länkar nedan)Har inte världens bästa lagringsegenskaper för att vara potatislök…

Torsås /Charlottas Lök (Genbanksnummer SWE 59) – Potatislök från Småland, godkänd som amatörsort på EU:s sortlista. Har fått namnet Charlottas Lök eftersom den traditionellt sätts 12 maj som ju är Charlottas namnsdag. En sort som odlats i många generationer, som ger plattrunda lökar med vitgrönt kött (vitare i mitten, grönare utkant) och stark smak. Kommer från lilla byn Torsås mellan Kalmar och Karlskrona i södra Sverige.

Jag har hittat några fler namn, men ingen information om dem: Hilda från Borgå, Siljansnäs, Skättilljunga och Vallbogård… Har du odlat dem? Kan du berätta något mer om dem? Eller kan du ännu fler sortnamn och vet något mer om dem, t ex smak och historia?
Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Nackdelar

Jag skulle säga att den enda nackdelen jag kommer på med potatislök är att den kan vara lurig att få tag på. Den säljs ännu inte av någon av de stora trädgårdskedjorna, men ett fåtal sorter har godkänts som amatörsorter på EU:s sortlista och just dessa är ofta iallafall snäppet lättare att hitta än andra sorter.

Lättaste sättet att lyckas få tag på potatislök är att göra en efterlysning i trädgårdsgrupper på Facebook, i specifika köp och säljgrupper med trädgårdstema. Du kan också gå med i föreningen Sesam (men utbudet är begränsat) eller fråga i din lokala trädgårdsförening. Det är många som odlar den här fantastiskt trevliga löken i skymundan, den finns säkert närmare än du tror.

Källor i urval:

Föreningen Sesams Årsbok 2020

https://internt.slu.se/nyheter-originalen/2020/4/sorter-av-potatislok-far-spridning/

https://internt.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/leksandslok.pdf

https://internt.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/maglasate.pdf

http://smakasverige.se/ravaror/informationsartiklar/artiklar/resultatpotatislok.936.html

http://smakasverige.se/images/18.397e79014b385e995f80ddc/1422621987232/Potatisl%C3%B6k_beskrivandeord.jpg

Läs också: Luftlök i pallkrage

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.