Sortguide: Vitlök

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset

För sent att sätta vitlök? Verkligen inte…

Fast det breror ju lite på var i vårt avlånga land du befinner dig förstås, och med de här underliga klimatförändringarna så är det inte helt lätt att veta när det är dags att sätta sin vitlök numera. Att ha 15 plusgrader i november hör iallfall inte till vanligheterna här hos mig i zon 4. Jag köpte utsäde tidigt i höstas, men satte lökarna först 19 november.

Vitlök är ju annars en såndär underbar gröda som går att odla både utomhus och inomhus på fönsterbrädan (för blastens skull). Jag odlar den gärna i dubbel pallkrage, och om topplagret av jord hunnit frysa innan jag hunnit med att sätta klyftorna så lägger jag dem ned ovanpå jordskorpan och häller en säck tinad jord ovanpå. Men enklast och bäst är förstås att sätta vitlök när jorden fortfarande är tinad. Här hos mig i zon 4 brukar det blir i början av november, men jag försöker att köpa utsäde långt tidigare eftersom de bästa sorterna ofta tar slut ohemult snabbt i handeln. Även om det är försent att köpa utsäde nu, så spara sortguiden till nästa höst. 🙂

Bulbiller av vitlök Alexandra.

Hardneck och softneck…

Det går att klassificera och definiera vitlök på en massa olika (mer eller mindre sofistikerade) sätt men grovt förenklat så brukar man tala om tre grupper av vitlök (och nej, jag tänker inte ens försöka att översätta dem till svenska):

1, Hardneck

Som i sin tur delas in i fem typer: Porcelain , Purple Stripe, Marbled Purple Stripe, Glazed Purple Stripe och Rocambole. (Hardnecks är svårare att fläta men de har överlägsen smak och är nästan alltid lätta att skala men har inte alltid så bra lagringsegenskaper och kan vara svåra att odla kommersiellt). Det är lätt att tro att bara för att en vitlök är hardneck och har styv stängel så går den inte att fläta alls, men visst kan den flätas! Det kräver bara lite teknik. I YouTubevideon Hur man flätar hardneck vitlökar kan du se hur AnnJessica Eriksson på Forsnäs Hemman gör. 🙂

2, Weakly bolting hardneck

Som i sin tur delas in i tre typer: Creole, Asiatic, och Turban. Just Turban-typen verkar det vara många vitlöksnördar som har som sin favorit, den är känd för att ha mycket smak men också för att den inte går att långlagra. (Weakly bolting hardneck är inte fullt ut erkänt som en egen grupp av alla vitlöksnördar runt om i världen, enligt vissa bör dessa inkluderas i gruppen Hardneck, ovan)

3, Softneck

Som i sin tur delas in i två typer: Artichoke och Silverskin. (Softnecks trivs i varmare klimat, sätter inte blomstänglar så lätt men går finfint att fläta.) Odlas kommersiellt i stor skala eftersom de, oftast, går att lagra länge.)

Det finns långt fler typer och definitioner, men detta ovan är en förenklad sammanställning. På senare år har man börjat försöka nysta i genetiken kring vitlök med hjälp av gentester och vissa typer/sorter har visat sig vara en och samma. Även många namnsorter i sortguiden kan vara samma sort, bara med olika namn… Den här sortguiden är främst tänkt som en hjälp för privatpersoner i valet och kvalet kring enskilda namnsorter. Jag har inga som helst forskningsmässiga definitionsambitioner vad gäller vitlökens grupperingar eller global utsädespolitik, det här är en ren sammanställning av många timmars googling av sortnamn. I poddavsnitt 16:Om vitlök så kan du lära dig mer om grupperingar och kategorisering av vitlök.

Allra bästa vitlöken…?

Vilken vitlök som är ”bäst” är omöjligt att svara på, eftersom det varierar beroende på ditt behov och dina odlingsförutsättningar men ett bra tips tycker jag är att försöka odla olika sorter: både sommar och vintersort (eller kortlagrings och långlagringssort) för att på så vis göra den färska vitlökssäsongen så lång som möjligt. Klassiska sorter som brukar vara lätta att få tag på i vanliga trädgårdsbutiker och som går bra att fläta är bl a Cledor, Flavor, Messidor, Germidour, Thermidrome och Sabadrome. Några sorter som sticker ut lite extra är den sjukt, bisarrt stora Aleksandra, Elefantvitlöken (som egentligen snarare är en purjolök), Music och Lyubasha som också ger stora lökar som dessutom går att lagra ett bra tag. Och en sort som sticker ut för sin extrema hetta och råstyrka är sorten Tibetan!

Min personliga favorit är Germidour. Den odlar jag varje år eftersom den är så sagolikt mild och god att grilla. Två pallkragar med vitlök räcker för oss: Germidour plus en till sort som går att långlagra (Germidour har inte världens bästa hållbarhet) brukar bli lagom för vår lilla familj på tre personer. 🙂

Sortguide: Vitlök

De sorter som jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil. (Vitlökens grupp angiven inom parentes)
De sorter som är vanliga i trädgårdsbutikerna (vid rätt säsong) och oftast lätta att få tag på är markerade med***.
Med reservation för felskrivningar.

Acuri – (Rocambole) Verkligen mycket het och smakrik sort som tyvärr bara går att lagra i max tre månader. Lokalsort från New York-området, USA.

Ajo Rojo – (Creole) En lök ger 8-12 klyftor med rosarött hölje. Ajo betyder vitlök på spanska, rojo betyder röd. Smaken beskrivs som starksöt, god att äta färsk.

Vitlöksklyftor av Alexandra, ganska stora brukar de bli!

Aleksandra /Alexandra – (Marbled Purple Stripe) Supertrendig hardneck-sort som ger stora lökar men få klyftor. Mild smak. Går att lagra en viss tid (oklart hur länge). Extremt omtyckt sort av hobbyodlare men säljs ännu inte av de etablerade trädgårdskedjorna. Svår att få tag på, men gör en efterlysning i sociala medier så brukar du få napp så småningom. Eller fråga om någon i din lokala trädgårdsförening odlar sorten och kan sälja/byta några klyftor med dig. Aleksandra är väldigt lik sorten Russian Gigant, kanske är det en och samma sort.

Amish – (Rocambole) Kulturarvssort från Wisconsin i USA, sorten har odlats i över 100 år och är mycket populär för sin starka, heta smak. En lök ger 8-10 klyftor, går att lagra i ca 6 månader.

Antonnik – (Porcelain) Stor lök som ger stora klyftor och dessutom går att lagra hyfsat länge. Hardneck, svår att fläta.

Aomori – (Asiatic) Från prefekturen Aomori i norra Japan som är världsberömd för sin svarta vitlök (prefektur betyder typ administrativt område). Sorten har stora, köttiga klyftor som lämpar sig extra bra för att göra svart vitlök, genom att fermentera och torka vitlöken. Som färsk går sorten att lagra i 6-8 månader.

Ararat – (Marbled Purple Stripe) Tacksam att föröka via bulbiller. Vet du mer om sorten Ararat? Kommentera gärna inlägget och berätta! 🙂

Arkus – (Marbled Purple Stripe) Mycket älskad sort från Polen som ger stora och färgglada lökar som går bra att lagra trots sin storlek. Högväxande sort som kan bli ca 1,8 m -2 m hög. En lök ger 4-7 klyftor. Sätter topplök. En dansa återförsäljare är helt tagen av denna sort och berömmer den varmt.

Arno – (Silverskin) Ny sort från medelhavsområdet som bäst används till att torka, mindre god som färsk. Tillhör gruppen silvervitlök som har vitt skal, får svagt beigerosa klyftor. Går bra att både lagra och lätt att fläta. Enligt vissa källor är den tidig, enligt andra ganska sen. Ger ganska många (men inte så stora) klyftor, 13-19 st klyftor per lök och får kraftig, mellanhög blast. Sätter inte halslök. Köp Arno hos Wexthuset

Asian Tempest – (Asiatic) Riktigt jättehet sort med sydkoreanskt ursprung. En lök ger 6-8 klyftor av bra storlek, kan lagras i ca 7 månader.

Aulxito*** – (Turban) Ny, tidig sort som ger stora klyftor och skörd i första hälften av juli. Ger 15-20 klyftor per lök. Sätter lätt både blomstängel och topplök (bra om du vill ha bulbiller, annars mindre bra). Inte så bra att fläta. Halvbra hållbarhet, återförsäljare brukar rekommendera att man använder upp sin vitlök inom ett halvår efter att den skördats.

Baltor – (Creole) Ger ganska små lökar med en  stängel som blir 60-70 cm hög. Kan få topplökar och och sidolökar utanför klyftorna.  Hardneck, svår att fläta.

Basque – (Turban) Sitt franska namn till trots så kommer den här sorten faktiskt från norra Spanien (Baskien ligger ju där), där den ofta används i regionens världskända specialitet (som sägs vara konstnären Picassos favoritsoppa): kall vitlökssoppa med mandel. Dess milda smak gör att den funkar fint just i soppa eller som rå i dressing. Går att lagra i ungefär ett halvår.

Bavarian/ Bavaria – (Rocambole) God sort med tunt skal som är lätt att skala men som bara går att lagra i ca 6 månader.

Belarus – (Marbled Purple Stripe) Mild lättskalad sort från Belarus (duh!) med höga sockerhalter vilket gör att den passar extra bra att rosta eller grilla. En lök ger 8-12 klyftor, klyftorna har vackert rosalila hölje. Går att lagra 5-6 månader.

Black Garlic – se Svart Vitlök och Aomori

Blanak – (Glazed Purple Stripe) Sorten har ungerskt ursprung och är en smakfavorit hos amerikanska vitlöksnördar eftersom den både har stark smak och hetta som dröjer sig kvar i munnen ett bra tag. Funkar bra både att rosta och i matlagning, utan att bli mesig. En lök ger 5-6 stora klyftor, går att lagra 6-8 månader.

Blancomor de Vallelado – se Vallelado (sannolikt samma sort, men helt säker är jag inte)

Bogatyr – (Marbled Purple Stripe) Rysk sort från Moskva som ibland kallats för Russian Penicillin. Känd för sin skarpa, korta heta smak som sen övergår till en längre, mildare sötma. En lök ger 4-6 stora klyftor, går att lagra 7-9 månader.

Brown Rose – (Marbled Purple Stripe) Lättskalad rysk sort vars klyftor har lilabrunt hölje. Ger mellanstora klyftor, en lök ger 5-7 st köttiga klyftor. Ganska skarp smak som färsk, blir betydligt mildare som tillagad. Går att lagra 7-9 månader.

Brown Saxon – (Rocambole) Medelstark sort, en lök ger ca 7 st klyftor. Hardneck, svår att fläta.

Bzenc /Bzenecky – (Marbled Purple Stripe) Tjeckisk, tidig sort som är döpt efter en stad i Tjeckien (Bzenec) som ligger nära gränsen till Österrike och Slovakien. Hardneck. Smaken beskrivs som väldigt söt, och sorten går bra att lagra men är svår att fläta. En lök ger ca 4-5 stora klyftor.

Calabria – (sannolikt Rocambole) Italiensk kulturarvssort med bra smak. Går att lagra ca 6 månader.

Carcassone Wight – Hardneck, går inte att fläta. Hyfsat tidig sort (mognar en hel månad tidigare än Solent Wight) med bra smak som tros ha kommit till Carcassonne i södra Frankrike via pilgrimer. Vanlig och omtyckt sort i England.

Carpathian – (Rocambole) Riktigt stark sort med en kvardröjande hetta men också sötma. Sägs komma från Karpaterna i Polen (men såvitt jag vet ligger Karpaterna i Rumänien…?). Går att lagra i ca 6 månader, är sannolikt svår att fläta.

Casablanca – Östeuropeisk sort som tål kallare klimat hyfsat bra. Hardneck, svår att fläta. Ger ganska små lökar med stark smak, går att lagra (oklart hur länge). Jag tyckte den var helt ok men ingen sensation, en bra basicsort i köket. Väldigt vanlig sort inom EU runt 2015, sen vet jag inte vad som hände… Jag har inte sett den i sortimentet i trädgårdsbutikerna på senare år. Nån som vet varför?

Chamisal Wild – (Rocambole) Ovanlig kulturarvssort från Sangre de Christo Mts, New Mexico. Väldigt het och kryddig smak som verkligen smakar vild viltlök, går tyvärr inte att lagra någon längre tid.

Chengdu – (Turban) Från Chengdu i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina som är världskänt för sin goda mat: man brukar tala om olika genrer inom kinesisk matlagning, Kinas 8 kök, varav Sichuan är de mest berömda med fokus på bl a vitlök, chili, ingefära och jästa sojabönor. Smaken på vitlökssorten Chengdu beskrivs som robust utan hetta och passar bra i rätter där den används rå. Går att lagra i 3-4 månader.

Chesnok Red – (Purple Stripe) Mellanstor vitlökssort från Shvelsi-regionen i Georgien. En lök ger 8-10, ganska stora klyftor som är lätta att skala. Går att lagra i 4-6 månader.

China Stripe – (Turban) Tidig sort från Beijing i Kina. Mild smak utan hetta som passar bra i rätter där den används rå. Ger väldigt vackra lökar med bra klyftstorlek. Kan lagras i 3-4 månader.

Choparskij – (Marbled Purple Stripe) Hållbar sort med stark smak från botaniska trädgården i Sibirien. En lök ger 5-7 klyftor. Hardneck, svår att fläta.

Christo / Cristo – (Silverskin) Silvervitlök från medelhavsområdet som går ganska många men små klyftor, går bra att lagra och fläta. Sen, vit sort som ger 15-25 klyftor per lök. Har bra motståndskraft mot viruset Gul Dvärgväxt (ett trist virus som kan hämma vitlökens storlek). Christo beskrivs som en bra komplement-sort till Arno (Christo är tidigare, Arno kommer senare). Köp Christo hos Wexthuset

Cledor*** – (Silverskin) En ganska sen sort av silvervitlök från medelhavsområdet som tål att lagras väldigt länge. Ger väldigt vita vitlökar, ca 13-19 klyftor per lök och går bra att fläta, brukar inte få halslök. En av de bästa sorterna för långlagring på svenska marknaden, verkar också ge bra skörd. Ger många klyftor, men inte så stora. Köp Cledor hos Wexthuset

Corail – (Artichoke) Fransk vitlök som går att fläta. Bör sättas extra sent på säsongen för bäst resultat. Brukar inte sätta topplök men kan få halslök om det blir kraftiga väder och temperaturväxlingar.

Creme de la Rasa – (Marbled Purple Stripe) Har mild men ändå tydlig vitlöksmak och mellanstor klyftstorlek.

Dano – Ger lökar med lite oregelbunden form, ger vita lökar med lila nyans i skalet. Ganska stora klyftor.

Dario – Fransk sort med stark smak som ger vita lökar med vita klyftor. Softneck, går fint att fläta.

Deerfield Purple – Vietnamesisk sort med hög sockerhalt och varm, skarp smak som liksom biter till lite. Smaken beskrivs som unik! Ger ganska små lökar med små klyftor, en lök ger ca 8-11 klyftor som är mycket goda att rosta. Kan lagras i 6-8 månader.

Doukhobor /Russian Red /Red Russian – (Rocambole) Gammal kulturarvssort som ryska immigranter tog med sig när de flydde från religiös förföljelse i slutet av 1800-talet. Ger ganska stora klyftor, en lök ger 8-10 klyftor som är lätta att skala. Smaken beskrivs som stark med en god, kvardröjande sötma. Kan lagras i ca 4-6 månader.

Duganski – (Purple Stripe)  God sort från Kazakstan som går att lagra länge, ca 9 månader. Smaken beskrivs som komplex, djup och jordig: härligt het till en början, för att sedan övergå till mjukare toner. Hardneck, svår att fläta.

Dukat*** – (Porcelain) Mellanstor lök från Tjeckien som ger ganska stora klyftor, en lök ger 5-7 klyftor. Brukar beskrivas som oljerik, het och god, och jag instämmer. Praktisk och bra sort för dig som gillar vitlök och gärna använder mycket men blir galen på att stå och skala en massa miniklyftor, Dukat ger stora klyftor med bra smakvolym så det räcker ofta med en enda klyfta när jag lagar mat. Går att lagra i nästan ett år. och är motståndskraftig mot många sjukdomar (oklart vilka). Hardneck, svår att fläta. En trevlig, bra ”standardvitlök” att ha i köket, den odlar jag gärna igen.

Vitlök Dukat.

Early Portugese – (Turban) En mycket tidig sort med okänt ursprung (även om Portugal känns som en sannolik kandidat 😉 ) med sötmild smak. Går att lagra i 3-4 månader.

Elefantvitlök (Allium ampeloprasum) – Är inte en ”klassisk” vitlök utan är egentligen närmare besläkad med purjolök, växer vild i balkanområdet. Ger helt bisarrt stora lökar, mer i storlek med ett litet äpple eller en vanlig gul cepalök. En lök kan väga upp till 120-300 g, ger 4-7 st stora klyftor per lök (ibland kan en enda klyfta väga ca 50 g). Smaken beskrivs som mycket mild och god. Sätts på hösten, precis som vanlig vitlök delar du på klyftorna och sätter dem en och en. Plantan får vackert meterhöga rosa blommor, även om blommorna är sterila så brukar varje lök bilda små minilökar. Brukar sälja slut rekordsnabbt hos nätbutikerna som vanligen inte säljer hela lökar utan enstaka klyftor, köp den illa kvickt om du får chansen. Eller köp av en privatperson du litar på, fråga gärna hos din lokala trädgårdsförening om det är någon som kan sälja/byta några klyftor med dig. Köp Elefantvitlök hos Wexthuset

Estnisk Röd – (Marbeled Purple Stripe) Rejält högväxande sort som kan bli 2 m hög, kan sätta topplök och ormlök. Ger lilastrimmiga lökar med 4-6 klyftor i varje, en enda lök sägs kunna väga så mycket som 200 g.

Eureka Clayton – Asiatisk vitlök som ger 6 klyftor per lök. Halvmild smak, går att lagra 4-5 månader.

Ferganskij – (Purple Stripe) Hyfsat starkväxande för att vara Purple Stripe, från Samarkand i Uzbekistan. Går att lagra i ca 6 månader.

Fishermans Garlic – se Pescadero Red, men även Morado passar bra till fiskrätter.

Flavor*** – (Silverskin) Sen sort som verkligen tål att lagras länge och går bra att torka. Ger 9-18, ganska avlånga klyftor per lök och funkar att fläta. Silvervitlök från medelhavsområdet, beskrivs som högavkastande och ger ofta många klyftor men deär inte alltid så stora. Bra sort eftersom den både är produktiv och går att lagra så pass länge. Köp Flavor hos Wexthuset

Fokhagyma – Ordet betyder vitlök på ungerska. Sannolikt en handelsbeteckning för ungersk vitlök, inte ett sortnamn.

Garlic Jan – se Jan

Georgian Crystal – (Porcelain) Bra allroundsort från området kring Svarta Havet som går att lagra 7-8 månader. En lök ger ca 4-6 rejäla klyftor. Bra vitlökssmak utan direkt hetta.

German Red – (Rocambole) En stark och kryddig sort som är löjligt lätt att skala. Beskrivs som lättodlad, en lök ger ca 14 klyftor.

German White /German Hardy /German Stiffneck /Northern White – Tålig sort som klarar kalla vinterklimat. Ger stora, vita klyftor med en svag lilarosa färgton som är lätta att skala med mild hetta. Smaken beskrivs som mycket god och välbalanserad. En lök ger 4 -6 klyftor.

Germidour. Välvattnad lök till vänster.

German X Hardy – (Porcelain) Storfavorit hos amishfolket och mennoniterna i östra Pennsylvania, USA. Sorten har tyskt ursprung, precis som namnet skvallrar om och är känd för att sina höga sockerhalter vilket gör att den blir väldigt god att rosta. En lök ger 4-7 saftiga klyftor. Går att lagra 9-10 månader. Kanske samma sort som German White?

Germidour*** – (Artichoke) Produktiv, medeltidig sort med mild fyllig smak och vackert lilastrimmig färg i skalet. Ger 10-16 klyftor per lök och är jättegod att ugnsbaka eller lägga på grillen. Går att fläta men hållbarheten är lite sisådär tycker jag så det är ingen idé att göra nån lång jättefläta, går inte att lagra över vintern men är rent smakmässigt min absoluta favoritvitlök som jag odlar nästan varje år. Kan bilda halslök om den blir stressad. Beskrivs som en bra komplementsort till Valdour, som också är en tidig sort men som ändå kommer lite senare. Köp Germidour hos Wexthuset

Great Lakes Garlic – se Ontario Gigant

Gusum (Genbanksnummer SWE 456) – (Sannolikt Rocambole, men inte helt säkert eftersom den har ovanligt kraftigt skal.) Lokalsort från Östergötland, insamlad av POM, Programmet för Odlad Mångfald från gården Asplund. Ganska hög sort som får 70-90 cm höga, loopande stänglar som sätter flera bulbiller. Löken får ganska få och stora klyftor, med vitlila, ganska kraftigt skal. Mer om sortens historia kan du läsa i boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Else-Marie K. Strese och Erik de Vahl.

Hammar /Hammergarlic – (Porcelain) Spännande sort som vidareförädlats i Ukraina (kommer urpsrungligen från den pakistanska stäppen). Togs med till Böhmen i slutet av 1800-talet av tjeckiska immigranter. Kan vara lite kinkig att odla, sorten har en väldigt hård stjälk. En lök ger 4-6 stora klyftor som smakar godast om de rivs hellre än pressas. Skördas i juli/augusti och kan lagras ca 10 månader.

Harkov /Kharkov /Purple Kharkov – (Marbled Purple Stripe) Tålig sort med vackert lila skal och stark smak (särskilt rå!) som ger ca 6 klyftor per lök. Och det verkar vara stora lökar! Enligt en dansk återförsäljare så väger lökarna i snitt 100 g/st. Motståndskraftig mot många sjukdomar, oklart vilka. Populär sort i Finland, Ukraina, Ryssland och kringliggande länder. Även danska odlare verkar älska den.

Harnas – (Purple Striped) Polsk vit sort som ger ganska stora lökar med få klyftor, ca 4-8 klyftor per lök (men klyftantalet och storleken kan verkligen variera). En hög sort, kan bli nästan 2 meter enligt vissa källor. Mycket populär sort i Ukraina.

Havel – (Porcelain) Hardneck. En köldtålig korsning av ryska och centraleuropeiska sorter som kan ge rejält dunderstora lökar, ca 6-8 stora klyftor per lök. Perfekt för dig som älskar vitlök ochvill använda rejäla mängder men blir tokig på att stå och skala massa småklyftor, Havel ger få men stora klyftor. Skalet är cremevitt med svaga lila inslag. Plantan blir kraftiga och stora med bra rotsystem och starkväxande blast. Beskrivs som köldtålig och lättodlad med bra smak. Går att lagra i ca 10 månader.

Hungarian Purple (Rocambole) – Ungersk sort med stark god smak som tyvärr bara går att lagra i ca 3-6 månader. En lök ger 8-10 stora klyftor. Hardneck, svår att fläta.

Iberian Wight – Ger ganska stora klyftor som beskrivs som friska i smaken. Passar extra bra som färsk, i te x dressingar och såser.

Irkutsk – (Marbled Purple Stripe) Ger stora lökar med stora klyftor. Bra smak, blir ca 1 m hög och funkar fint i vårt svenska klimat. Hardneck, svår att fläta.

Italian Red – (Porcelain) Extremt populär sort  med italienskt ursprung (duh!) som ofta säljer slut rekordfort hos återförsäljarna. Smaken beskrivs som robust med liiite hetta som blir magiskt god när den rostas: då förvandlas smaken och blir nötigt smörig och fylligt söt. Eftersom sorten har hög sockerhalt så blir den snällt karamelliserad som tillagad, men god att användas både som rå och tillagad i maten. En lök ger ca 6-8 klyftor, går att lagra i 7-8 månader.

Ivan – (Marbled Purple Stripe) Produktiv ganska tidig sort som beskrivs som både lättodlad och lättskalad, ger stor lök på ca 80-120 g. En lök ger ca 6-7 klyftor. Kanske från Ryssland, eller Tjeckien (väldigt populär i Tjeckien iallafall).

Jan/ Garlic Jan – (Marbled Purple Stripe) Mycket hållbar sort (klarar ett år eller mer) som ger ganska stora lökar på 80-120 g. En lök ger ca 5-7 klyftor. Väldigt poppis i Polen och kringliggande länder.

Jovak – (Marbled Purple Stripe) Lättodlad tjeckisk sort som är god att rosta och lätt att skala. En lök ger 4-5 stora klyftor. Går att lagra 7-9 månader.

Killarney Red – (Rocambole) Sannolikt släkt med Spanish Roja, eftersom den är väldigt lik den rent smakmässigt men ger större klyftor och tål fuktig, tung jord bättre. Går att lagra ca 6 månader, går sannolikt inte att fläta.

Khabar – (Marbled Purple Stripe) Bra allroundsort från Khabarosk i Ryssland. Sorten beskrivs som snabbskalad (bara att trycka ut klyftorna ur skalet, de lossnar lätt) och god att rosta. Har ganska skarp smak som färsk men blir betydligt sötare och mildare som rostad. Går att lagra 6-8 månader.

King Solo – ”Troligen handelsbeteckning för oidentifierad kinesisk sort.” enligt SKUD.

Korean Mountain – (Asiatic) Intressant sort från Georgien med mild hetta. Sorten sätter gärna både topplök (med rejält stora bulbiller) och halslök, bra för dig som vill odla upp egen lök i större skala. Går att lagra i ca ett halvår.

Korean Red /Korean Red Hot Garlic- (Asiatic) Riktigt ordentligt het sort med stark smak som dröjer sig kvar länge i munnen. En lök ger 7-9 stora klyftor. Kommer ursprungligen från Korea, precis som namnet skvallrar om. Kan lagras bara 5-6 månader. Hardneck, svår att fläta.

Kettle River Giant – En extremt produktiv sort som ger stora lökar med stora klyftor, går att lagra i ca 8 månader. Är sannolikt svår att fläta. En amerikansk sort från Kettle River i Washington, nära Kanada.

Kodaver – (Marbled Purple Stripe) Har sannolikt fått sitt namn efter byn Kodavere i Estland. Kanske har den sibiriskt ursprung och kom till den estländska byn under sovjettiden. En ovanlig sort som bl a odlas vidare av den finska nyttoväxtföreningen Hyötykasviyhdistys och beskrivs som mycket god.

Krasnodar Red – (Rocambole) Rysk sort med skarp, stark smak som blir härligt nötig och god om den rostas i ugn. Hardneck, svår att fläta. Kan lagras i max 6 månader.

Ladejka – se Sadejka

Lautrec Purple Red – Hardneck, svår att fläta.

Legacy – (Rocambole) Gammal tysk kulturarvssort från 1800-talet, går att lagra 4-6 månader. Känd för att ha en väldigt god och fyllig smak som är skarpare som färsk men blir mildare över tid. God att ugnsrosta eller grilla. Lätt att skala, verkar trivas bättre i lite kyligare klimat än i varma.

Leningrad /Leningradskij – (Porcelain) Riktigt het vitlök med ursprung i Belarus. Kan bli ca 1,5 m hög. En lök ger 5-6 klyftor och smaken beskrivs som rejält stark men välbalanserat aromatisk. Går att lagra i ca ett halvår.

Lotus – (Turban) Riktigt ordentligt het sort från sydöstra Kina. Hettan minskar inte vid tillagning heller! Kan bara lagras i 3-4 månader. Inte helt lätt att få tag på, men om du gillar stark vitlök så är den värd jakten.

Lyubasha – (Marbled Purple Stripe) Tidig sort från Ukraina (en vitlök som upptäcktes som förvildad) som ger stora vitlökar på 120-200 g, som ger 4 -7 klyftor och kan lagras länge, 10-12 månader. Ganska högt växtsätt, plantan kan bli 1,5 m hög. Hardneck, svår att fläta.

Maiskij – (Turban) Intressant sort från Ashkabad i Turkmenistan som det varit extremt svårt att få reda på nåt om… En mycket tidig sort som trivs i varmare klimat, kan lagras i 3-4 månader. Smaken beskrivs som delikat.

Majestic – (Porcelain) En lök ger 4-5 stora klyftor, växer bra även i kallare klimat. Smaken beskrivs som ganska stark med en kvardröjande hetta. Ger vita lökar med vitlila klyftor och går att lagra i ca 8 månader. Framtagen av Paul Pospisil på 1990-talet.

Marino – (Rocambole) En mild sort som enligt vitlöksfantaster ska vara god att ätas rå (!). Ger stora lökar med 6-8 klyftor per lök. Lättodlad sort som har lillastrimmigt skal. Begränsad lagringsförmåga.

Maxatawny – Mycket gammal västpolsk kulturarvssort från 1740-talet som togs till Pennsylvania i USA via immigranter (från Silesia). Sorten har vidarebevarats länge av familen Helfferich som använt den inom homeopatin. Ger bronsfärgade lökar. Mycket ovanlig sort!

Messidor /Messidore***  (Artichoke) Fransk sort, känd för att ge stora och jämna skördar. En pålitlig klassiker som många odlare har som sin trogna favorit. Kraftig vitlökssmak, går att fläta. Ger 8-14 klyftor per lök, mellantidig sort. Köp Messidor hos Wexthuset

Messidrome*** – (Artichoke) Väldoftande, mellantidig sort från Frankrike (vidareförädlad i Nederländerna) som ger ganska stora lökar med 10-15 klyftor per lök. Kan få halslök, lär vara motståndskraftig mot många trista sjukdomar, oklart vilka. Beskrivs som pålitlig och lättodlad.

Metechi – (Purple Stripe) Riktigt het och stark vitlökssort från Georgien med välbalanserad smak. Mycket produktiv sort som ger ganska stora lökar som också ger stora klyftor. Går att lagra ca 10 månader.

Mexican Red – se Tzan

Mikulov Wight – Östeuropeisk sort från staden Mikulov i nuvarande Tjeckien. Har skarp, stark smak och ger lilastrimmiga lökar med stora klyftor (en lök ger ca 6-7 klyftor). Mycket älskad och uppskattad sort av det judiska samfundet i området. Går bra att lagra, oklart hur länge. Hardneck, svår att fläta.

Monshanskij – (Marbled Purple Stripe) Mycket ovanlig kulturarvssort från Kazakstan (eller Tjeckien, olika källor säger olika saker). Sorten lär ha ovanligt höga sockerhalter vilket gör den toppengod att rosta, den tappar heller inte smak vid tillagning. En lök ger ca 5 st stora, köttiga klyftor. Går att lagra i 6-8 månader. Sorgligt svårt att få tag på den här sorten… Säljer ofta slut rekordsnabbt.

Morado – (Turban) Spansk (eller chilensk, enligt enstaka källor), något mildare hardnecksort med kryddig smak som sägs passa bra till fiskrätter eftersom den inte tar över maträtten för mycket. En lök ger 8-10 klyftor, kan lagras i 5-6 månader. Namnet Morado betyder lila/purpur på spanska. Jag har odlat den ett år och tyckte att den var helt ok, men inte mer än så. Bra standardsort i matlagningen. Köp Morado hos Wexthuset

Music – (Porcelain) Vit sort som ger väldigt stora lökar på 120-200 g (?!!!)med god smak. Klyftorna är få, går att lagra ca 8 månader. Växer bra i de flesta sorters jordar men blir bäst på väldränerad plats. Mycket populär sort i Kanada eftersom den tål även kalla klimat. Lätt att skala, beskrivs som en utmärkt nybörjarsort.

Nootka Rose – Amerikansk kulturarvssort från Nootka Rose Farm i Waldron, San Juan Islands, Washington. Ganska sen sort som går bra att lagra länge. En lök ger 15-20 klyftor, smaken beskrivs som mellanstark. Softneck, går fint att fläta.

Northern White – se German White

Ontario Gigant /Ontario Giant /Puslinch /Great Lakes Garlic – (Rocambole) Smaken beskrivs som intressant och komplex: först mild i munnen för att sedan övergå till en nästan alkoholliknande hetta. En lök ger 7-8 klyftor. Hardneck, svår att fläta. Namnet kommer sannolikt från området Puslinch i södra Ontario, Kanada. Kallas ibland för Great Lakes Garlic, förmodligen för att Puslinch ligger sjöarna Eerie, Huron och Ontario.

Ornac /Ornak – (sannolikt Marbled Purple Stripe, eller kanske Porcelain) Polsk, kommersiell sort som ger ganska stora rödstrimmiga lökar. En vitlök väger ca 65-80 g. Ger små och smala bulbiller. Går att lagra väldigt länge, från 8 månader till ett år (eller mer). Populär hos danska odlare.

Parador – (Artichoke)

Penasco Blue /Peñasco Blue – (Rocambole) Smakrik, mild vitlök som är god att ätas rå, från Penasco i New Mexico i USA. Går att lagra ca 6 månader.

Penn Wonder – (Rocambole) Sannolikt en kulturarvssort som odlats länge av amishfolket i sydöstra Pennsylvania i USA. Smaken beskrivs som god och kraftig utan hetta med kraftigt växtsätt. Hardneck, svår att fläta. Går att lagra i ca 6 månader.

Persian Star /Samarkand – (sannolikt Purple Stripe) Kommer sannolikt från Samarkand i Uzbekistan. Ger 8-12 klyftor per lök, går att lagra i ca 9 månader. (Enligt osäkra källor går den inte att fläta, vet du säkert om den är hardneck eller softneck? Kontakta mig och berätta!)

Pescadero Red – (Creole) Mild och subtil vitlökssmak som lär passa extra bra till fiskrätter, kallas därför ofta för The Fishermans Garlic på engelska (pescadero betyder typ fiskare på spanska). Sorten trivs bäst i varmare klimat, går att odla i kallare klimat också men då blir lökarna mycket mindre. Kanske inte så konstigt med tanke på att sorten kommer från Kalifornien, USA. Går att lagra i 8-9 månader.

Petrovskij – Stor lök med lilarandigt skal som ger stora klyftor.

Phillips – (Rocambole) Döpt efter en stad i Maine, USA men kommer ursprungligen från Italien. Har en skarpfrisk smak som beskrivs likna rädisa. Går att lagra i ca 6 månader, sannolikt svår att fläta.

Picardy Wight – Går att fläta och lagra länge, ända till april enligt engelsk fröfirma. Sorten är mycket omtyckt i England pga sin starka smak, goda lagringsegenskaper och att den går bra att odla även i de lite kyligare och blötare delarna av landet. Sorten kommer från provinsen Picardy i norra Frankrike. Ger vackra rosa klyftor.

Pink Garlic – se Rose de Lautrec

Pitarelli – (Rocambole) Sen sort från Tjeckien som ger vackert rödbruna lökar och går att lagra ca 6 månader. Smaken beskrivs som medelstark.

Polish White – Softneck som går att fläta. Smaken beskrivs som mycket god, många kockars favorit. Ger ganska små men välformade lökar.

Porcelain Wight – Hyfsat tidig sort som kan skördas redan i juli under gynnsamma förhållanden, går att lagra i 6-8 månader. Sorten kommer från Kaukasusområdet, nära Svarta Havet och Kaspiska havet och ger 3-7 klyftor per lök. Väldigt skarp och stark smak, passar bra till mer kryddstark mat. Hardneck, svår att fläta.

Primor – (Turban) Känd som en mycket tidig sort som vanligen används färsk. Ger inte ger så stora lökar och som inte går att fläta (om du inte snittar ur ”märgen” på stängeln först förstås, sen går den att fläta ändå). Ger ca 8-12 klyftor per lök. Får ofta blomställning och topplök, ganska veka stänglar på ca 60 cm. Beskrivs ofta som lämplig för ekologisk odling. Köp Primor hos Wexthuset

Printanor – (Silverskin) Sen sort som går att lagra väldigt länge. Ger stora vita klyftor och går fint att fläta, sätter inte halslök.

Promin – Mycket köldtålig sort som lär klara 25 minusgrader utan snötäcke. Ger 4-5 stora klyftor per lök.

Provence Wight – Går att fläta.

Pskem /Pskem River – Ovanlig sort från Pskem River Valley i Uzbekistan. En lök ger 3-5 stora klyftor med skarp smak och tydlig hetta. Går att lagra i ungefär 6 månader.

Purple Glazer – (Purple Stripe) Vacker vitlök från Georgien. Stark, fyllig smak utan hetta med sötare kryddiga undertoner. Lär vara sagolikt gott att använda i brödbaket. Går att lagra i 6-8 månader.

Puslinch – se Ontario Gigant

Pyong Yang – (Asiatic) Kryddigt het smak som färsk men får en nötig, trevlig smak som rostad. Nordkoreansk sort som går att lagra i ett halvår ungefär. Hardneck, svår att fläta.

Red Duke – Östeuropeisk sort från Tjeckien som ger väldigt väldigt små klyftor men med stark och vass smak. En lök ger ca 9 klyftor med lila skal. Hardneck, svår att fläta.

Red Grain – (Purple Stripe) Mycket ovanlig, ganska mild sort från Georgien som är extremt svår att få tag på… Unisont hyllad av många, har vunnit smaktester för Best Baked Garlic med bl a den amerikanska kändiskocken Martha Stewart, Sunset Magazine mfl. Smaken beskrivs som ”outstanding” på Hardneck Garlics hemsida, lär vara mycket god att rosta och smeta ut med smör på bröd. Går att lagra i ungefär ett halvår.

Red Rezan – (Glazed Purple Stripe) En ovanligt vacker vitökssort med ett distinkt utseende från Moskva, Ryssland. Mild vitlökssmak men ändå med lite hetta, går att lagra i ca 6 månader.

Red Russian – se Doukhobor

rosa vitlök – se Sultop

Rose de Lautrec /Pink Garlic /Rosa vitlök – (Creole) Världskänd rosa vitlök från Lautrec, Frankrike. Världens godaste vitlök enligt måga. Hyllas regelbundet av kockar för sin smak: sorten beskrivs som mycket stark och skarp som färsk men tillagad blir den behagligt subtil och aromatisk. Går att lagra mycket länge, upp till ett år eller mer.

Rosso di Sulmona /Aglio Rosso – Klassisk italiensk vitlök med vackert rött skal.

Russian Giant /Russian Gigant – (Marbled Purple Stripe) Rysk sort som ger ganska stora lökar med bra smak. En lök ger ca 4-6 jämnstora klyftor. Går att lagra 6-8 månader. Kanske samma sort som Aleksandra?

Russian Red – se Doukhobor

Sabadrome*** – (Artichoke) En vidareutveckling av Thermidrome (lite större, i övrigt rätt lik). Får lite kraftigare bladverk än andra sorter och ger ganska stor lök med 7-15 klyftor per lök. Mellantidig fransk sort som är bäst som färsk. Går fint att fläta. Köp Sabadrome hos Wexthuset

Vitlök Sabagold ger rätt stora klyftor.

Sabagold*** – (Artichoke) En av de tidigaste sorterna som sägs funka extra bra i vårt svenska klimat. Ger 7-15 klyftor per lök och funkar fint både att torka och ätas färsk. Hardneck, så den är svår att fläta. Löken har vitt skal med svagt lila toner och rätt rund form. Jag tycker den är rätt lätt att skala och de flesta av klyftorna är hyfsat stora.

Sadejka /Ladejka – Ger rejäla lökar på ca 145 g, ger 5 -7 klyftor med skarp smak.

Shatili – (Purple Stripe) Samlades in 1986 i Shatili-bergen i Georgien. Smaken beskrivs som ovanligt bra och går att lagra i ca 9 månader. Lär vara en bra sort att fröodla om du vill få fram ”äkta” vitlök.

Samarkand – se Persian Star

Sans Creek – (Rocambole) Lokalsort från New York-området i USA. Väldigt lik German Red, men ger större klyftor och större lökar. Har stark och kryddig smak. Hardneck, svår att fläta. Kan lagras i ca 5 månader.

Shandong – (Turban) Först trodde jag att det här var samma sort som Shantung Purple, men så verkar inte vara fallet… Den här sorten har en starkare hetta som dröjer sig kvar i munnen länge, går att lagra i mycket kort tid, ca 3 månader. Från Shandong, Kina (Shandong och Shantung är olika stavning på samma ord).

Shantung Purple – Tidig asiatisk sort med vitlilastrimmigt skal med rödrosa klyftor som är ganska stora. En lök ger ca 6-8 stora klyftor. Ganska skarp smak, går att lagra ca 4 – 5 månader.

Sian – se Xian

Sibirian/ Siberian/ Siberian Marbled – (Marbled Purple Stripe) Lättskalad sort från Sibirien som ger ganska stora lökar. En lök kan 6-8 klyftor. Hardneck, svår att fläta.

Siberian Red – (Marbled Purple Stripe) Ger ganska stora lökar med lilarandigt skal. En av de bästa sorterna, enligt Åke Truedssons Vitlökslista 2009. Hardneck, svår att fläta. Kanske samma sort som Siberian ovan? Funkar fint att odla i Lappland.

Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Else-Marie K Strese & Erik de Vahl skriver mer utförligt om kulturarvssorternas historia.

Sjöbol (Genbanksnummer SWE 457) – (Silverskin) Insamlad av POM (Programmet för Odlad Mångfald) i Ingelstad, Småland. Ger små klyftor med vitt skal, blasten blir ca 60 cm hög och den sätter inte topplök. Beskrivs som svårodlad, mognar i slutet av juli när den odlas i Skåne. Mer om sortens historia kan du läsa i boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Else-Marie K. Strese och Erik de Vahl.

Skuri – (Purple Stripe) Samlades in på 1980-talet i byn Skuri, i Georgien. Smaken beskrivs som mild och god (blir härligt nötig som tillagad), kan lagras i ett halvår ungefär.

Slavin – (Purple Stripe) Intressant sort med tjeckiskt ursprung. Ger ca 10-14 klyftor per lök, en lök väger ca 60-80 g. Sätter topplök med många bulbiller, bra sort om du vill budgetodla.

Solent Wight – Mycket omtyckt och vanlig sort i England, från Isle of Wight. Ger stora lökar med stora klyftor som går att fläta men också att lagra, ända till april! Skördas i slutet av juli eller början av augusti.

Solo Garlic /Solovitlök- Är inte namnet på en specifik vitlökssort utan så kallas vitlökar som inte har hunnit bilda sina klyftor. Det finns en lång tradition av att odla ”solo-vitlök” på det sättet att de av olika anledningar inte hinner bilda klyftor, bl a är tekniken vanlig i Indien, Peru och vid bergssluttningarna vid Himalaya. Se även King Solo.

Sophia /Sofiyevsky – Vackert lila vitlök från Ukraina. En lök ger ca 8-10 klyftor, hyfsat bra lagringsegenskaper.

Spanish Roja – (Rocambole) Kulturarvssort som länge odlats i Portland, Oregon USA sen 1800talet. En riktig smaksensation enligt amerikanska Slow Food Foundation, som rankat den i topp 3 i en smakprovning bland 50 andra sorter 2002, de inkluderar sorten numera i det prestigefyllda Ark of Taste. Smaken beskrivs som härligt skarp och söt på en och samma gång. Går att lagra 5-6 månader, är sannolikt svår att fläta. Funkar bäst att odla i lite kallare klimat, som har en ”riktig” vinter.

Sprint – (Turban) Rätt ny sort som är mycket tidig och ger stora klyftor som är bäst färska. Sägs funka bra för de med kort odlingssäsong. Hardneck, så tål kyla bra men svår att fläta. Får ganska veka stänglar på ca 60 cm. Köp Sprint hos Wexthuset

Stepan /Stephan – Mellantidig tjeckisk sort (sannolikt med ryskt ursprung) med vitt skal som ger lökar som väger ca 65- 90 g. En lök ger ungefär 8-12 klyftor med vitbrunaktigt hölje. Softneck, går att fläta och lagra (oklart hur länge).

Sultop – Sen hardneck. Ger vita lökar med ganska stora klyftor med vagt lila hölje, brukar ibland kallas för rosa vitlök. Ger ca 12-15 klyfter per lök. Dyker upp ibland då och då på svenska marknaden, passa på om du har möjlighet. Köp Sultop hos Wexthuset

Svart vitlök /Black Garlic – Svart vitlök är inte ett sortnamn, utan så kallas ”vanlig” vitlök som har fermenterats och torkats vilket ändrar både utseendet och smaken, som bäst kan beskrivas som fylligt söt och rik på umami (den femte smaken). Brukar säljas i välsorterade mataffärer och kryddaffärer.

Temptress GSF 65 – (Rocambole) Kanske den skarpaste vitlöken av dem alla? En lök ger 5-6 klyftor och har tagits fram av The Garlic Seed Foundation i USA. Går att lagra ca 6 månader, är sannolikt svår att fläta.

Thai Purple – (Turban) Kulturarvssort från Bangkok, Thailand. Som förväntat är det här en mycket stark och god vitlökssort som mognar tidigt på säsongen. Går tyvärr bara att lagra i ca 3 månader.

Therador*** – (Artichoke) Fransk, tidig sort som ger 8-10 klyftor per lök och är känd för att vara god, tålig och lättodlad. Sätter inte halslök så lätt, och går att fläta. Köp Therador hos Wexthuset

Thermidrome*** – (Artichoke) Känd för att vara en tidig, stor och köldtålig sort. Ger 10-16 klyftor per lök och går att lagra länge. Vacker, svagt lila färg på skalet men kan få halslök. Går dessutom fint att fläta. Från Frankrike. Köp Thermidrome hos Wexthuset

Tibetan – (Asiatic) Kanske världens hetaste, superstarkaste vitlök? Smakmässigt en riktig spark i baken, eller som de skriver på Hardneck Garlics hemsida: ”/…/if the devil was a garlic bulb he’d be Tibetan. ” En lök ger 8-12 avlånga klyftor med lila ränder. Tyvärr går sorten inte att lagra länge alls, så det gäller att tugga i sig hettan inom 5 månader. Från Himalaya, Tibet.

Topaz*** –  Medeltidig sort med lila skal som ger ca 8-11 klyftor per lök och går att lagra länge.

Topset /Rysk Topset – Kaukasisk vitlök som ger stora och lättskalade klyftor. Blir ca 70 cm hög och kan sätta väldigt stora topplökar. Hardneck, svår att fläta. Lär passa extra bra för våra svenska odlingsförhållanden.

Tsezar – (Marbled Purple Stripe) En lök ger 6-8 klyftor, populär sort med god smak. Vet du mer om sorten? Hur länge den går att lagra, ursprung eller något annat bra? Kontakta mig gärna och berätta.

Turkish Red – (Rocambole) Oklart ursprung men kommer sannolikt från turkiska bergsområden i närheten av svarta havet. Skarp, vass vitlökssmak med viss hetta. En lök ger 6-8 klyftor med rosarött hölje. Hardneck, svår att fläta. Kan lagras i ca 7 månader.

Tuscany Wight – Sen sort ursprungligen från Toscana som går att lagra i ca 8 månader. Softneck som går fint att fläta.

Tzan /Mexican Red – (Turban) En stark och het sort som helst ska odlas i varma klimat för att bli riktigt bra. Kommer ursprungligen från Shandong i östra Kina (kom till USA och Kanada via Mexico, därav namnet). Kan lagras i ca 3 månader.

Ukrainian Red – (Rocambole) Som namnet antyder kommer sorten ursprungligen från Ukraina. Smaken beskrivs som exceptionellt god och mångfacetterad, en kraftig, kryddigt djup vitlökssmak med mycket god eftersmak utan hetta. Hardneck, svår att fläta, kan kagras ca 6 månader. Beskrivs tillochmed som god att ätas rå.

Unikat*** – Tidig, mellanstor sort från Tjeckien med grålila skal som ger klyftor med lila hölje. Sorten beskrivs av svensk återförsäljare som både god, köldtålig och bra att lagra. En lök ger ca 8-13 klyftor.

Uzbek – (Turban) God vitlökssmak med förvånande hetta som funkar fint att odla även i vårt svenska, lite kallare klimat. Sorten ger jämn och fin skörd även om temperaturerna kan variera. Går att lagra i 3-4 månader. Från Uzbekistan.

Wild Fire – (Porcelain) Ganska stor sort som kanske har sitt ursprung i Nordkorea. En lök blir 110-150 gram stor och får 4-6 klyftor. Lär vara en av de starkaste sorterna om den äts rå.

Wonha – (Asiatic) Het sort med ursprung i Nordkorea.

Vaclav – Hardneck, svår att fläta. Långsamväxande, sen rysk sort med vitt skal och rosabruna klyftor. Löken blir mellanstor och väger ca 70-90 g och ger ca 8-10 klyftor. Sorten tål kyla bra och visar god motståndskraft mot fusarium.

Valdres – (Marbled Purple Stripe) Superpopulär sort i Norge som kom till Nroge från Vitryssland för ca 20 år sedan.

Valdour – ”Sentidig” softnecksort med violettstrimmigt skal som går fint att fläta. Ger ca 9-13 klyftor per lök och har bra motståndskraft mot viruset Gul Dvärgväxt, ett trist virus som annars kan hämma storleken på klyftorna. Beskrivs som en bra komplement-sort till Germidour (som är ännu tidigare), Valdour är fortfarande en tidig sort men kommer lite senare. Köp Valdour hos Wexthuset

Vitlök Vallelado.

Vallelado*** – Vit sort med vitt skal som går fint att fläta och har hyfsat bra lagringsegenskaper. Spansk sort från den nordliga regionen Segovia. Sorten beskrivs som extra tålig mot det svenska våta och kalla klimatet, ger ganska stora saftiga klyftor och sätter inte halslök så lätt. Tål att lagras till februari.

Vayo – Ger vita lökar med lilastrimmigt skal och ganska stora klyftor.

Vekan – (Glazed Purple Stripe) Tjeckisk sort som sätter topplök. Ger vitlökar på snittvikt ca 60-100 g. En lök ger ca 7-10 klyftor.

Vigor – (Artichoke) Mellantidig fransk sort som ger stora klyftor på stora lökar, 6-15 klyftor på en lök. Sätter inte halslök så lätt och går fint att fläta. Vigor är sannolikt samma sort som Vigor Supreme, men helt säker är jag inte.

Vigor Supreme – Mycket härdig och produktiv sort som ger ca 12-17 klyftor per lök. Sätter inte halslök så lätt, går fint att fläta och torka. Köp Vigor Supreme hos Wexthuset

Viola Francese – Mellantidig sort från södra Frankrike och norra Italien som får vackert lilastrimmiga lökar (och delvis lila blad) med stora klyftor. Softneck, går att fläta. Smaken beskrivs som god, oklart hur länge den går att lagra.

Xian /Sian – (Turban) Kommer ursprungligen från Xian i nordvästra Kina. Smaken beskrivs som kryddigt het med ett fint djup, smaken blir dock avsevärt mycket mildare som tillagad, i Kina används den därför ofta rå.

Yugoslavian – (just den här beskrivningen gäller Rocambole, men finns även en annan sorts Yugoslavian som definieras som Porcelain) Mycket vitlökssmak utan hetta, som får en fin sötma och nötighet om den rostas eller grillas. Går att lagra ca 6 månader. Från Jugoslavien, har nått amerikanska marknaden via Kanada. Hardneck, svår att fläta.

Zemo – (Porcelain) Intressant sort med stark smak från Georgien. Sorten är känd för att ha höga halter av av det välgörande svavelorganiska föreningen allicin (som bl a dödar virus, bakterier, och svamp enligt Vitlöksklubbens Medlemsblad 2019). En lök ger ca 5-6 klyftor, med stark och bra smak som stannar kvar länge i munnen. Ger rejäla, fina, jämnstora lökar och klyftor som går att lagra 7-9 månader.

Ziemiai – (sannolikt Porcelain, enligt en enda källa) Ny hardneck-sort på svenska marknaden från Litauen som beskrivs som mycket produktiv. En lök ger ca 6-8 klyftor. Beskrivs som frosttålig och bra att lagra. Mycket vacker, men är rätt smaklös enligt en svensk vitlökskännare (kanske godare som färsk än lagrad?).

Ävrö (Genbanksnummer SWE 458) – (Rocambole) Svensk lokalsort insamlad av POM från Kalmar, Småland, som enligt Sesams Årsbok 2020 beskrivs såhär på s 30: ”Från Misterhults skärgård där den växer vilt. Stor lök med stora bruna klyftor. Mycket härdig.” Verkar vara en tålig och vinterhärdig sort som får stora lökar med delvis lila partier med lilasrimmigt skal. Sorten får också loopande, höga stänglar på 80-90 cm och sätter runda, vackert purpurfärgade bulbiller. Mer om sortens historia kan du läsa i boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Else-Marie K. Strese och Erik de Vahl.

Och så ännu fler…

Jag har hittat långt fler sortnamn än de i listan ovan, sortguiden är långt ifrån komplett… Det finns väl ungefär en miljon sorter till, det finns gott om sortnamn men ofta väldigt lite information om dem: Bai Pi Suan, Bas. Dnipro Gigant, Duchess, Ferganskij, Goodness, Gusum, Kodaver, Merefiansky White, Monaviem Gigant, Mr Urban, Moribol, Novatop, Oregon Blue, Present, Prometheus, Sisert, Sotare Magnus, Spring Blanco, The Witch Doctor, Vladivostok 1 mfl…

Kan du fler sortnamn och vet något mer om dem, t ex smak, lagringstid eller om de går att fläta eller inte?
Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand.:)

Sortering av milda Germidour.

Tack

Tack Åke Truedsson, AnnJessica Eriksson på Forsnäs Hemman och alla ni andra som kommit med tips i sociala medier som hjälpt till att göra den här sortguiden bättre. 🙂 Åkes och AnnJessicas namn är publicerade med deras godkännande.

Källor i urval:

Åke Truedssons Vitlöksklubben

https://www.tomatklubben.se/vitlok_2009.pdf

Trädgårdsmakarens Blogg inlägg Odlingsdagbok vitlök 2019-05-28

Slow Food Foundation for Biodiversity om Spanish Roja Garlic

http://greyduckgarlic.com/garlic-classification.html

https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=JP2002000807

https://www.hardneckgarlic.com/shop-garlic/bzenc-garlic

https://www.growseed.co.uk/vegetables/garlic-bulbs/

http://www.rasacreekfarm.com/organic-seed-garlic-catalog/porcelain/majestic

https://postannelund.chilipeppar.com/?cat=279

https://www.garlicseedfoundation.info/

https://www.thegarlicfarm.co.uk/buy/garlic-for-growing

https://www.garlicclubb.com/garlic-cultivars.html

http://www.hammergarlic.com/svindex.htm

https://garlicseedfoundation.info/garlicpress/the-garlic-press-51.pdf

Läs också: Fler sortguider
Poddavsnitt 16: Om vitlök
Luftlök i pallkrage

Annons

17 Comments

 1. Jag köpte vitlök med namn Aleksandra via fb gruppen (****** *****) Jättefin lök och jag är så nöjd de 2-3 år jag odlat. Men det är verkligen inte softneck som du skriver. Den har väldigt styv stjälk, blir lite ”skruvad” längst upp och en stor topplök.
  Finns det fler sorter med samma namn? Är den felmärkt? Titta gärna på ******* bilder i fb på sin skörd.

  1. Hej Elna!

   Jag har censurerat det namn du angett i kommentaren, eftersom han är en privatperson som inte har gett sitt samtycke till att få sitt namn publicerat. Sortguide-inläggen har hundratals läsare (ibland tusentals) och har dessutom väldigt lång livslängd, jag vill inte att han ska bli helt överväldigad av förfrågningar… Enligt vissa privatpersoner är den softneck, men jag har aldrig odlat den själv. Så jag tar bort det påståendet och avvaktar svar från säkrare källa. Jag har kontaktat personen vars namn du nämner på FB tidigare och frågat om den går att fläta, men ännu inte fått svar. Uppdaterar med hans svar när det kommer. 🙂

   (Ofta finns det flera sorter med liknande namn, men jag tror inte att det gäller just Aleksandra.)

   Tack snälla för dina synpunkter och för att du hjälper till att förbättra sortguiden. 🙂 🙂 🙂

   1. Obetänksamt av mig att nämna namn. Tack för att du tog bort och hoppas att det inte skapat olägenhet för nån. OCH stort tack för dina fantastiska sortguider!

   2. Alexandra är en marbled purple stripe-sort. Den är väldigt snarlik Russian Gigant, högst troligen samma sort (som så många andra). Det har sålts Alexandra som blandats ihop med Thermidrome (artichokesort) för många år sen, därav missförståndet.

     1. Hej Bosse!

      Alexandra hittar man vanligen hos privatpersoner, t ex i köp- och säljgrupper på Facebook, i den lokala trädgårdsföreningen, andra odlarföreningar eller liknande. I trädgårdsbutikerna finns den knappast, så det gäller att leta. När privatpersoner erbjuder Alexandra brukar det oftast vara bulbiller man kan få köpa, dvs det blir ingen skörd att äta upp första året utan det gäller att ha tålamod och odla upp den i några år innan det blir dags att skörda och mumsa. 🙂

      Varmt lycka till i jakten!

 2. Hej
  Jag har köpt sorten Unikat detta år. Första gången jag odlar den. Jag hittar den inte i din sortlista.
  Tack för fina fantastiska presentationer över olika sorter. Jag lusläser dem, lär och provar sorter du rekommenderar

  1. Hej Anne-Marie!

   Vad roligt att du har nytta av sortguiderna, vad glad jag blir! Och du har helt rätt, Unikat har jag missat… Tack snälla du för tipset! 😀

  1. Hej Leif!

   Från öststaterna. 😉 De finns inte i vanliga trädgårdsbutiker tyvärr, och även lite mer ”speciella” specialväxthandlare på nätet har olika utbud varje år så det är svårt att svara på. Men, Åke Truedssons Vitlöksklubben har ett fint blandat sortiment från många delar av världen så börja med att kika där (medlemsskap krävs). https://www.tomatklubben.se/garlic.html Utbudet varierar från år till år, och om det är nån särskild sort du är ute efter så är nog det bästa att kontakta Åke på Facebook eller liknande, han kan nog ge dig bra tips om var du hittar lite mer ovanliga sorter. Lycka till i jakten! 🙂

 3. Hej.
  Jag har läst att Apatit kan användas som tillsats i jorden under hösten. Är det någon här som har testat använda Apatit? Hur fick ni tag på det? Annat bra att veta om Apatit?

  1. Apatit är väl nån slags kristall…? Om det är fosfor du vill tillsätta så finns det många andra, bättre sätt än via apatit. Kika gärna på höstgödsel (dvs kvävefritt gödsel)t ex Algomins olika produkter med NPK 0-7-15. Eller använd benmjöl, t ex med NPK 7-9-0. Båda produkterna är prisvärda och lätta att få tag på. Jag tycker att höstgödsel är toppen att grundgödsla med just på hösten, sen kan man kompletteringsgödsla med benmjöl på våren. Produkterna kompletterar varann. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.