Sortguide: Kronärtskocka

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Bildkälla: Genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 5 mars2024 kl.-643-em
Att lyckas med kronärtskocka är verkligen inte alltid så lätt. Den har lång utvecklingstid så det gäller att så tidigt, ha bra växtlampor och sedan att lyckas hålla skadedjuren borta. Lättare sagt än gjort…!😂

Själv har jag misslyckats med kronärtskockor en himla massa gånger… Lurigt att ha plats för plantorna som ska sås så tidigt, och svårt att vattna när det varit bevattningsförbud. Allra svårast har jag haft det med bladlössen på försommaren, jag har inte hunnit hålla efter dem helt enkelt. Och sommaren 2023 kom stormen Hans på besök och dränkte plantorna istället. Livet som odlare är sannerligen ingen dans på rosor jämt.😂😂😂

Lurig lyx

För mig är kronärtskockor en lurig växt som kräver mycket och inte ger några större mängder tillbaka heller, den är mer att betrakta som lyx. För visst är de både galet snygga i odlingen och fantastiskt goda att äta upp. Men vägen dit är snårig. Ids man inte så själv så kan man ju faktiskt köpa färdiga plantor men helt billiga är de inte och de roligaste, vackraste färgglada sorterna finns sällan att köpa som plantor. Så vill du åt de riktiga snyggingarna så får man vackert skaffa frö i god tid och så själv tidigt på året.

Så tidigt

Såråden för kronärtskocka på köpefröpåsarna är vanligen februari-mars, men ju tidigare desto bättre är min erfarenhet här i zon 4. Jag har fått bäst resultat när jag sått i januari, annars hinner de inte mogna riktigt som frilandsodlade här hos mig. På bloggen Gröna Rader tipsar Åke Truedsson om att så redan i december-januari. Det går att övervintra kronärtskocksplantor i zon 1 men det är rätt lurigt och kräver en del täckning, att man skyddar mot för blöt jord osv så många tycker ändå att sådd är att föredra. Härdigheten för kronärtskocka brukar anges som C*, dvs övervintrar ibland i väldränerat läge. Just övervintrade plantor får ofta flera stjälkar, så det kan absolut löna sig att försöka.

Bildkälla: Genererad med AI Copilot av Jasmine Waara15 mars 2024 kl.-646-em

Sortguide: Kronärtskocka

Sortguiden avser i huvudsak Cynara cardunculus (Scolymus-Gruppen). De sorter som är hyfsat vanliga i handeln och brukar vara lättare att få tag på är markerade med ***. Egentligen är alla sorter odlingsvärda, men den som jag bedömer som allra mest odlingsvärd är Herrgårds. Med reservation för eventuella felskrivningar. Enligt EUs sortlista så finns det (som vanligt) ännu jättemånga fler sorter, de som är angivna här i listan är de jag hittat hos svenska återförsäljare.🙂

Effata – Grön sort som blir ca 100-140 cm hög och får mellanstora blomställningar med blåaktiga kronblad i juli. Köp Effata hos Wexthuset

Green Globe fotad hemma hos @jordokentradgard Joanna 2022.

Green Globe*** /Vert Globe – Gammal sort som hängt med sen 1863. Grön sort som ger klotformade skockor. Plantan blir ca 75 cm hög och har en utvecklingstid på ca 100 dagar enligt svensk fröfirma. Rekommenderat plantavstånd ca 60-70 cm. En planta ger ca 3-5 skockor i slutet av september ungefär. Vanlig sort i norra Europa, kanske den allra vanligaste i våra svenska trädgårdsbutiker. Brukar gå att få tag på både som frö och som planta. Köp Green Globe hos Cramers Blommor

Green Globe Improved F1 – En förbättrad Green Globe i hybridform från engelska fröfirman Thompson & Morgan. Beskrivs ge större skockor av jämnare kvalitet och mindre taggiga plantor. Blir ca 180 cm hög och ca 75 cm bred.

Gros Camus de Bretagne /Stor från Bretagne – Mycket gammal, meterhög grön sort som ger rejält stora skockor med mycket hjärta på ca 300-500 g. Sorten togs fram 1810 av en agronom från Paris. En av de vanligaste kommersiellt odlade sorterna, iallafall i Frankrike och Storbrittanien.

Herrgård /Skånsk Herrgård /Grön Skånsk – Mycket odlingsvärd! Gammal sort som upptäcktes på en gård i Ingelsträde, i närheten av Höganäs i Skåne. Ovanligt härdig kulturarvssort som ofta blir flerårig i södra delarna av Sverige i växtzon 1, gärna med vintertäckning men det finns enstaka uppgifter om att vissa lyckats övervintra den ända upp till zon 3-4 om den stått tillräckligt skyddat, väldränerat och täckts med löv inför vintern. Säljs ibland som perenn grönsak av vissa återförsäljare (men tänk på att den inte är perenn i hela Sverige). Säljs vanligen som meristemförökad planta, ger gröna skockor och blir ca 75-150 cm hög (och kan med tiden bli 150 cm bred), rek plantavstånd ca 70 cm. Herrgård är en hög, välförgrenad och starkväxande sort som sätter många skockor (med små holkfjäll) och även om själva skockorna är ganska små och blomkorgarna beskrivs bli ca 8-10 cm i diameter så har de bra bred bas. Herrgårds lanserades 2014 som Grönt Kulturarv och förökas av Elitplantstationen, köps vanligen som planta som förökats via sidoskott/mikroförökning (eftersom frösådd ger väldigt spretigt, olikartat resultat). Köpt planta ska planteras ca 10 cm djupt.

Kronärtskocka Imperial Star fotad hemma hos min tomatkompis Lotta i Södertälje.
Kronärtskocka Imperial Star i blom, fotad hemma hos Lotta i Södertälje.

Imperial Star*** – En modern selektion av Green Globe som ofta beskrivs i väldigt positiva ordalag, att den är både sötare i smaken än andra sorter, trivs bra i olika klimat och är så pass kraftigväxande att den går att skörda tidigare än många andra kronärtskockor. Säljs vanligen som frö av både svenska och utländska fröfirmor och dyker ibland upp även som planta hos privata trädgårdsbutiker (den är mer ovanlig hos de stora kedjorna). Blir ca 70 cm hög och ger ca 5-8 skockor med en diameter på ca 7-10 cm redan första året i nordiskt klimat, mognar i augusti. Har en utvecklingstid på ca 85-90 dagar (efter utplantering) enligt svensk fröfirma.

Purple Romagna /Purple of Romagna /Violetto di Romagna (Kanske samma sort som Romanesco Violetta?) – Riktig dundersnygg sort som blir ca 70-100 cm hög och ger violetta kronärtskockor, resten av plantan är grön. Köp Purple Romagna hos Wexthuset

Romanesco – Ger väldigt runda grönlila skockor på ganska höga plantor, ca 120-200 cm. Italiensk sort från Rom.

Romanesco Violetta – Blir ca 75 cm hög och ger färgglada skockor i augusti-oktober ungefär. Blad och stjälkar är gröna men själva skockorna vackert violetta. (Kanske samma sort som Purple Romagna?)

Sutton’s Purple Globe – Vacker sort som ger rödlila skockor i juli-september ungefär. Beskrivs som en långlivad sort som kan fortsätta ge skörd i upp till 15 år om man lyckas med övervintringen. Ganska dyra frön, från engelska fröfirman Sutton’s.

Tavor – Systersort till Imperial Star som blir ca 100-120 cm hög (eller ännu högre, ibland upp till 150 cm hög enligt tysk firma) och ger gröna skockor, har en utvecklingstid på ca 85 dagar enligt svensk fröfirma (90 dagar enligt tysk firma). Tavor beskrivs som mindre taggig än Imperial Star. Ger först ett fåtal större skockor på ca 10 cm och senare flera mindre skockor på ca 5 cm. Klarar kanske övervintring i zon 1. Från

Vert de Provence*** – Gammal fransk, grön sort som ger gröna skockor. Plantan blir ca 100-150 cm hög och ger skörd i augusti-oktober ungefär. Köp Vert de Provence hos Wexthuset

Violet Hâtif /Early Purple /Early Purple Globe /Violett Fransk /Fransk Violett /Violett Italiensk /Röd Engelsk /Violet /Violett Tidig /Violette Früe /Violetto Precoce – Gammal, lilagrön tidig sort som ger ganska små skockor. Säljs vanligen som frö, inte som planta. Vanlig sort förr, mindre vanlig numera. Blir ca 120 cm hög och rekommenderat plantavstånd är ca 50 cm.

Violet de Provence*** – Vackert lilagrön fransk sort som verkligen är riktigt snygg i grönsakslandet! Ger grönvioletta-violetta skockor, ca 3-5 st per planta i juli-oktober. Säljs vanligen som frö och blir ca 75-150 cm hög (oftast ca 80 cm), rek plantavstånd ca 60-70 cm. Utvecklingstid 100 dagar enligt svensk fröfirma.

Kan du ännu fler sortnamn som säljs i Sverige?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand.
🙂🙂🙂

Green Globe fotad hemma hos @jordokentradgard Joanna 2022.
Bladverk av Green Globe, vackert silvergröngrått. Fotad hemma hos @jordokentradgard Joanna 2022.
Kraftig, fin planta av Green Globe fotad hemma hos @jordokentradgard Joanna 2022.
Green Globe har kraftiga stjälkar. Fotad hemma hos @jordokentradgard Joanna 2022.

Källor i urval:

Gröna Rader – Lyckas med kronärtskockor av Åke Truedsson

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/faktablad-herrgard.pdf

https://alltomtradgard.expressen.se/kokstradgard/gronsaker/kronartskocka-odlingsvarda-sorter/

Läs också: Äntligen strävsolros!
Fler inlägg om grönsaker

Annons

2 Comments

  1. I år odlar jag Tavor från Runåbergs för första gången: https://www.runabergsfroer.se/?p=996

    Håller med om att det är utmanande att odla kronärtskockor och har misslyckats flera år….. Men när det lyckas blir det ju så vackert och gott! Får se hur det går i år 😀

    1. Vad kul att du odlar Tavor och TACK snälla för att du tipsar mig om sorten. Uppdaterar sortguiden med den bums! Tack snälla för att du hjälper till att göra bloggen bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.