Sortguide: Mycket tidiga potatissorter

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Såhär års är det många som börjar få lite potatisfnatt; det planeras och funderas och längtas… Alla vill ha färskpotatis till midsommar och det googlas vilt kring sorter och återförsäljare. Många minns hysterin 2020 när covid kom och sättpotatisen sålde slut på många ställen, vissa har tillochmed bokat sin sättpotatis för länge sen…

Ni är många som efterfrågat en sortguide om riktigt tidig potatis, så här kommer den. Men själv är jag faktiskt inte sådär överdrivet förtjust i de allra ALLRA tidigaste sorterna, jag tycker att de ofta smakar för lite. Jag väntar hellre liiiiite längre och satsar på t ex Amandine (som förvisso är en ganska tidig sort, men inte hysteriskt tidig). De här sorterna är beskrivna som just mycket tidiga sorter och jag har försökt att strössla med litegranna mer info än vad de flesta återförsäljare brukar ange.

Hoppas du hittar nån trevlig favorit! Allra supertidigast av dem alla verkar vara Swift. Och kom ihåg: Grodden uppåt! 😉

Det är skillnad på sort och sort.
OBS, storleken på sättpotäterna är inte nödvändigtvis representativa för sorten… Maria kan absolut ge stora potatisar. Och Rocket kan ge skörd av både större och mindre knölar.

Vill du ha egen färskpotatis till midsommar?

Då gäller det att sätta den typ NU, dvs nån gång i mitten av mars-början av april för att den ska hinna växa till sig. Börja med att driva dem inomhus i en kruka med jord, för att sen plantera ut när frostrisken är över. Eller odla i stora hinkar, då kan du ju ha krukan utomhus när vädret tillåter och lyfta in den om det blir kalla nätter. 🙂

Sortguide: Mycket tidiga potatissorter

Eftersom jag bedömer alla som odlingsvärda (pga sin tidighet) så är samtliga markerade i fetstil. De tidigaste sorterna är markerade med ***. Samtliga sorter är hyfsat lätta att få tag på (se under rubriken Källor i urval för flera inköpsställen). Med reservation för eventuella felskrivningar.

Potatis Early Rose.

Early Rose*** – gammelklassikern med mååånga namn (6-8 v)
Early Rose kallas också för Rosen /Aiainen Ruusu /Amerikanere /Amerikansk Rosen /Amerikkalainen /Härmeen Kesäperuna /Hätäläinen /Lemin Kesäperuna /Majdrott /Manteli /Rosenkartoffel /Rosenpotatis /Ruusuperuna /Röd Amerikanare /Röda Amerikanare /Röde Amerikanere /Rödflingorna /Sex Veckors Röd /Snemmvaxin Rósarkartafla /Tidig Rosen /Tidig Rosenpäron /Tidlig Rosen /Västgöta Mandel – Mycket gammal och enormt populär sort (med extreeemt många synonyma namn) och mycket smak som verkar ha tagits fram 1861 av Charles Blackmer i USA (enligt vissa källor är det 1867, oklart vad som gäller). Att den odlats på många ställen och varit väldigt omtyckt vittnar alla de många olika namnen om. Redan 1908 nämns den i svensk trädgårdslitteratur. Det är en väldigt tidig, vitköttig och lite mjölig sort med rosa skal och lite oregelbunden form. Som många gamla sorter så är den inte särskilt motståndskraftig mot sjukdomar… Den är inte tålig mot vare sig nematoder, kräfta eller bladmögel, men har visat medelresistens mot skorv. Den här sorten odlar många ändå av kulturhistoriska skäl och i köket är den en bra allroundpotatis. Potatisen är fastare i början av säsongen som färskpotatis men blir mjöligare ju mer den mognar. Sorten får många vita blommor och verkar kanske vara resultatet av selektion från fröplantor av Rough Purple Chili och Garnet Chili. För några år sen var det rätt knepigt att få tag på den här sorten i handeln men numera är den rätt vanlig och finns vanligen att köpa även hos större återförsäljare, iallafall i början på säsongen om du är ute i god tid. Köp Early Rose hos Wexthuset

Carrera, fotad i Larsvikens monter på Nordiska Trädgårdar 2023.

Carrera*** – Snabbväxande sort som lagrar till i vår (6-8 v)
Carrera verkar vara resultatet av en korsning av sorterna Allard och Concurrent. Beskrivs som en snabbväxande sort som ändå går att lagra bra och som verkar klara nordiska odlingsförhållanden väl. Fascinerande svårt att få reda på mer om den här sorten… Enligt svensk återförsäljare kan den sättas tätare än andra sorter och funkar fint att odla både i kruka och pallkrage. Ger ovala, gula potatisar med bra smak, en fin allroundpotatis som passar till det mesta i köket. Hög resistens mot nematoder, medelhög resistens mot skorv och bladmögel. Ej resistent mot kräfta. Köp Carrera hos Cramers Blommor

Jacky*** – (6-8 v)
Mycket tidig sommarsort som ger fasta, gula och runda potatisar med gult skal. Beskrivs ha hög resistens mot bladmögel, medelgod resistens mot skorv (men har låg resistens mot nematoder och är inte resistent mot potatiskräfta). Verkar vara en brittisk sort som är resultatet av en korsning av sorterna Anouk och Athlete. Köp Jacky hos Cramers Blommor

Lea – (8-10 v)
Tysk sort med krämig textur som ger gula, ovala, fasta potatisar med god smak (för att vara en tidig sort). Är glädjande nog resistent/har hög motståndskraft mot många av de trista vanliga sjukdomarna som potatis kan drabbas av så detta är att betrakta som en ovanligt frisk sort: hög motståndskraft mot både bladmögel, skorv och kräfta. Funkar fint att odla i kruka och verkar även passa i lite kalla klimat. Mycket odlingsvärd!

Potatis Maria.

Maria – Produktiv svensk (7-8 v)
En svensk sort från 1971 som blev vald till Årets Potatis 2018. En rätt produktiv sort som ger många rundovala, fasta potatisar med ljusgult skal och kött, är resultatet av en korsning av sorterna Falke och Cayuga. Den beskrivs som lättodlad och bra sort för fritidsodlare eftersom den är immun mot potatiskräfta och har hyfsat bra resistens även mot andra sjukdomar (men den är inte resistent mot nematoder). Maria får vita blommor och kan ge rätt stora potatisar, det går fint att ta upp potatisarna även lite senare under sommaren men sorten är tyvärr känslig för lagringssjukdomar. Köp Maria hos Cramers Blommor

Marine*** – Frisk och frosttålig! (55 dagar)
En fransk sort som är resultatet av en korsning av sorterna Aminca och O’Sirene. Ger runda fasta potatisar med både gult skal och gult kött. En av de allra tidigaste sorterna som verkar vara tåligare mot frost än andra sorter och enligt Klostra har den även vunnit flera smaktester. Verkar gå hyfsat bra att lagra. Beskrivs som en frisk sort; immun mot potatiskräfta och resistent mot bladmögel, bladrullsjuka, nematoder och skorv. Verkar bli bäst odlad i sand eller lättlera.

Maris Bard*** – Brittisk gammelklassiker (65 dagar)
Gammal brittisk sort med komplicerad stamtavla [(Snowflake x CPC 1690) x (Ulster Knight)]=Y 15 139 x Ulster Prince som ger fasta, gulvita potatisar av varierande storlek, de flesta knölarna är runda-rundovala och plantan har vita blommor. Smaken är mild. Maris Bard beskrivs har mycket låg glykoalkaloidhalt jämfört med andra färskpotatissorter. Beskrivs som kräftimmun men inte resistent mot nematoder. Har en utvecklingstid på ca 65 dagar enligt svensk fröfirma. Köp Maris Bard hos Cramers Blommor

Marta – Frisk och lättodlad i kallare klimat (7-8 v)
Ger ovala, gula, jämna goda potatisar som går att använda på många sätt i köket, bra allroundpotatis. Väldigt frisk sort som har hög resistens mot både bladmögel, skorv och nematoder. Beskrivs som en lättodlad sort som funkar bra att odla även i kallare klimat. När jag söker på Marta på https://www.europotato.org/ så finns där TRE olika potatissorter med samma namn; en rysk, en polsk och en tjeckisk och de verkar ha lite olika stamtavlor så exakt vilken av dessa tre ”martor” som det är som faktiskt säljs i Sverige vet jag inte. Sannolikt den ryska, eftersom den beskrivs som mest frisk och motståndskraftig (jämf med de andra två) men helt säker är jag inte. Köp Marta hos Cramers Blommor

Octa*** – Frisk och lättodlad (55 dagar)
Ganska ny sort som verkar komma från Danmark och är resultatet av en korsning av sorterna Lu 56 220 94 och Asparges. Ger ganska stora ljusgula, ovala fasta potatisar som har en utvecklingstid på ca 55 dagar enligt svensk fröfirma. Plantan får vita blommor. Octa beskrivs som lättodlad (funkar i de flesta slags jordar) och frisk eftersom den har hög resistens mot både kräfta och nematoder. Köp Octa hos Cramers Blommor

Potatis Rocket.

Rocket*** – Brittisk tidig vit (6-8 v)
Engelsk sort från 1987 som ger ganska runda, fasta, stora vita potatisar, blommorna är blåvioletta. Har viss resistens mot kräfta och nematoder men låg resistens mot bladmögel och andra svampar. Hög resistens mot flera potatisvirus (bl a A och X). Är resultatet av en korsning av F12 17 och D42 8 framtagen av PBI Cambridge Ltd. Beskrivs oftast som en bra allroundpotatis som både går att koka och ugnsrosta men min erfarenhet är att den gör sig bättre som ugnsrostad; som kokt går den ofta sönder. Köp Rocket hos Cramers Blommor

Rosara*** – Frisk delikatess & Årets potatis 2023 (6-8 v)
Lättodlad tysk sort från 1990 som valts till Årets Potatis 2023. Ger rund-ovala potatisar med rosarött skal och gult inre, även blommorna beskrivs bli rosaröda. Rätt produktiv sort. Smaken beskrivs i mycket positiva ordalag, en delikatesspotatis som funkar lika bra som kokt, ugnsrostad och i sallad. Är resultatet av en korsning av sorterna Secura och 2605 77. Rosara är en frisk sort som har god resistens mot både många virus och trista svampar. Köp Rosara hos Cramers Blommor

Årets Potatis 2023: Rosara.

Solist*** – (6-8 v)
Tysk, lättodlad sort från 1999 som utsågs till Årets Potatis 2013. Ger fasta, runda, vitgula potatisar med mycket smak för att vara en så pass tidig sort. Fin sort att ugnsrosta! Potatisarna beskrivs som typ mellanstora men skördar du väldigt tidigt så har de kanske inte hunnit bli så stora. Har hög resistens mot skorv och medelgod resistens mot nematoder och bladmögel. Solist är populär både hos hobbyodlare och kommersiella odlare, funkar även att odla i kruka. Köp Solist hos Cramers Blommor

Swift*** – Tidigast av dem alla…? (6 v)
Kanske den tidigaste potatissorten av dem alla, det är iallafall vad flera återförsäljare brukar påstå. Swift är en engelsk sort som är resultatet av en korsning av sorterna 90-83 och Stroma framtagen av J. Dunnett. Ger fasta, vitgula potatisar av mellanstorlek med rundoval form tidigt på säsongen. Potatisarna beskrivs som fastkokande. Plantan brukar inte blomma och ger heller inte frö/bär. Swift är inte resistent mot kräfta men är resistent mot vissa nematoder och har god resistens mot potatisvirus Y. Köp Swift hos Cramers Blommor

Timo*** – Produktiv och tål lite kallare jord (7-8 v)
Frisk finsk sort som  är resultatet av en korsning av sorterna Fruhnudel och Katahdin. Plantan får vackert blåvioletta blommor och ger fasta, lite gula potatisar. Timo är både produktiv (om du inte har för bråttom med att skörda) och beskrivs även ge stora potatisar, glädjande nog verkar den också vara lite tåligare än många andra sorter eftersom den tål att sättas i +2gradig jord utan att sättpotatisen tar skada och ändå ha god, klassisk potatissmak. Har god resistens mot flera virus, medelgod resistens mot skorv och bladmögel men är inte resistent mot nematoder. Finlands mest populära färskpotatissort enligt flera återförsäljare. Köp Timo hos Cramers Blommor

Kan du ÄNNU fler sorter som har en utvecklingstid på 6-8 veckor?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Låt inte potatisen ligga kvar i nätet för länge… Då kommer groddarna växa fast i det.
Potatis i äggkartong är en klassiker, då riskerar du inte att groddarna fastnar i nätet. Kom ihåg att märka/spara lappen med sortnamnet på.

Källor i urval:

https://www.europotato.org/

Larsviken

potatisitiden.se

åretspotatis.se

https://www.klostra.se/marine-sattpotatis-mycket-tidig-1-kg-nyhet-2022

http://www.stubbetorppotatis.nu/Marine.htm

Läs också: Rosa lök och rosa potatis
Poddavsnitt 1: Om potatis
Vilka 5 grödor skulle du odla i en kris?

Annons

One Comment

  1. Enligt larsviken ska ”Early puritan” bli klar på 8 veckor, en amerikansk sort som ska vara framtagen redan 1888. Har googlat massor hittar som potato pedigree att den ska vara en seedling från ”beauty of hebron” som i sin tur kommer från ”garnet chile” (dvs släkt med early rose) men hittar ingen mer info än så

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.