Sortguide: Sötpotatis

trollet

Nu får det vara sluttjatat om att det går att odla sötpotatis i Sverige… Det är knappast en nyhet längre. Men vilken sort ska man odla, och vad finns det för sorter egentligen?

I Sverige är utbudet av sötpotatissorter i trädgårdsbutikerna sorgligt begränsat. Ofta är det obefintligt. Ibland finns bara namnlösa plantor till försäljning.

Om du är totalt ointresserad av sorter så kan du i teorin lika gärna köpa en sötpotatis i vanliga mataffären och driva fram sticklingar ur den (sannolikt är det då Covington eller Beauregard du fått tag på). Men i praktiken har köpesötpotatisarna i mataffären ofta behandlats med groddningshämmande medel så resultatet brukar bli bättre om du köper en planta i trädgårdsbutik. Om du verkligen vill kunna välja en specifik sort så är det nätshopping som gäller…

Att beställa sötpotatis på nätet

Sötpotatis som ska odlas för matproduktion köps vanligen som sticklingar, på engelska heter de sweet potato slips. Inte alla sorter finns att köpa inom Sveriges gränser än, men utbudet ökar stadigt inom Europa (om du beställer/importerar från ett land utanför EU krävs sundhetscertifikat).

Om sötpotatis

Sötpotatisen är en slingerväxt som kommer från de fuktiga tropikerna i sydamerika, den älskar alltså värme. Den tillhör familjen vindeväxter och innehåller mycket stärkelse men också mycket nyttigheter: C-vitamin, magnesium, vitamin B6 mm. I Sverige äts den mest som ugnsbakad eller friterad men i resten av världen är den mer att betrakta som stapelvara och är faktiskt den sjunde mest odlade grödan i världen. Internationellt används den både i matlagning, bakning och efterrätter, som färgämne (framförallt lila sorter) och för att göra alkoholhaltiga drycker.

Vanlig och ovanlig

Att skriva den här sortguiden var verkligen inte helt lätt… För sötpotatis är både vanlig och ovanlig i Sverige: vanlig som dekorativ sommarblomma men lite mer ovanlig som just planta som odlas för matproduktion. På latin heter sötpotatis nämligen Ipomoea batatas oavsett om det är en prydnadsvariant eller ätbar sort som förädlats fram för sina rotknölars skull… Listan nedan avser sorter som kan få stora rotknölar och därför odlas för matproduktion.

PBR

PBR är en förkortning för Plant Breeders Right, det innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och oftast är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren (sannolikt är det många fler sorter i listan nedan som är PBRsorter än vad jag angivit, det är inte alla återförsäljare som informerar om det)…

Sötpotatis i sorter

De som jag bedömer som allra mest odlingsvärda är markerade i fetstil. Det finns extremt många fler sorters sötpotatis, men jag har valt att bara ta med de sorter jag faktiskt hittat information om.

  • Annouimo – Har brunorange skal och ljust, svagt orange fruktkött. Rankas mycket högt av både återförsäljare och konsumenter vad gäller smak. En extremt söt sort från Tanegashima, Kagoshima i Japan.
  • Babe Haruka / Kyushu 143 – Mäter högt i brix och har en söt och kraftig smak, beskrivs som en produktiv sort som ger ganska stor del av högkvalitativa sötpotatisar. Har rödlila skal och gulvitt inre och är hyfsat motståndskraftig mot rotnematoder. Svår att få tag på, verkar vara en licenssort som främst används i Japan. Verkar vara resultatet av en korsning av sorterna Kyushu 121 och Spring Kogane.
  • Bayou Belle – Tidig sort som har rödlila skal och mörkorange fruktkött. Får klargröna, hjärtformade blad. PBRsort.
  • Beauregard /Beauregaard – Orange sort med ljust orange skal (skalet blir ofta lite brunare efter lagring), vanlig i mataffärernas hyllor. Smakar ungefär som Covington. En mycket vanlig och populär sort som ofta beskrivs som den tåligaste sorten. Togs fram av Louisiana State University 1987. Extremt produktiv sort som ofta beskrivs som den mest högproduktiva av alla sötpotatissorter av återförsäljare. Är motståndskraftig mot en del sjukdomar och spricker inte. Trivs inte toppenbra i nordliga klimat, trivs sannolikt bättre i växthusodling än på friland.
  • Beauregard Improved – Söt sort med orangerosa kött och kopparfärgat skal, mycket vanlig i mataffärernas hyllor.
  • Bellevue – Orangekopparfärgat skal och klarorange fruktkött med gröna blad. Gär släta, välformade sötpotatisar. Lite svårare att föröka från lagringsrötter än andra sorter, men ger större skörd av stora sötpotatisar om du lyckas. Blir lätt stressad av torka så det är viktigt att vattna regelbundet. PBR sort som är motståndskraftig mot en del sjukdomar.
  • Beniazuma –  Har rödaktigt skal och gulvitt fruktkött. Gammal sort som dök upp i mitten av 80-talet i Ibaraki, Kanto, Japan. Vanlig för direktkonsumtion men också mycket populär som ingrediens i efterrätter eller i Shochu, en slags japansk  sprit.
  • Beniharuka – Japansk sort som är väldigt söt (mäter mycket högt i brix) och passar både till efterrätter och matlagning. Produktiv sort som ofta används för direktkonsumtion. Beskrivs som lättodlad, förutsatt att du lyckas få tag på den överhuvudtaget… 😉
  • Bonita – Ger rejäla sötpotatisar med gulvitt skal och vitt fruktkött. Får gröna blad. PBRsort som även klarar att odlas i lite tyngre jord. En tålig sort som ska vara moståndskraftig mot sjukdomar och tillochmed sägs klara av för mycket vattning. Lär ha en lite nötig, god smak,
  • Burgundy – Dovt rött skal med klart orange fruktkött och gröna blad, en av sötpotatiskungen Emanuel Elgeruds smakfavoriter. Har dubbelt så hög sockerhalt som Beauregard. Tyvärr ganska svår att få tag på. PBRsort.
  • Bush Porto Rico/ Amish Bush Porto Rico (stavas ibland Bunch Porto Rico) – Gulbrunt skal med gulorange fruktkött. Plantorna får vackert lila grenar, en produktiv busksort som passar bra för den med lite mindre odlingsyta. Ganska sen sort. Trivs inte så bra i nordliga klimat tyvärr.
  • Carolina Ruby – Brunorange skal med klarorange fruktkött. En mycket produktiv sort, vanlig i USA. Ger ganska långsmala sötpotatisar. Beskrivs som motståndskraftig mot massa elände och ska dessutom passa extra bra för odling i nordligare klimat enligt George’s Plant Farm. Väldigt vacker sötpotatis!
  • Centennial – Orange skal och klarorange fruktkött med gröna blad. Beskrivs som mycket produktiv, och liiiite tidigare än många andra klassiska sorter. Storsäljare i USA.
  • Covington – Orange sort med gröna blad och orangegult skal, vanlig i mataffärernas hyllor (skalet kan se lite brunare ut efter lagring). En av de vanligaste sorterna som odlas i USA. Smakar ungefär som Baeuregard. Blommar ofta rikligt och ger ganska korta och tjocka sötpotatisar.
  • Diane – En mycket produktiv sort som får mörkrött skal och orange fruktkött. Mycket saftig med väldigt fin smak.
  • Erato Deep Orange – Orangerött skal och klarorange fruktkött. Ger ganska avlånga sötpotatisar. Namnet Erato är ett registrerat varumärke.
  • Erato Gusto – Vitköttig sort med lila skal och härligt knubbigt avlång form. Beskrivs som mycket söt och god, den lär tillochmed ha vunnit över andra, orange sorter i smaktester. Namnet Erato är ett registrerat varumärke.
  • Erato Orange – Produktiv sort med rödaktigt skal och orange fruktkött med smak som beskrivs som utsökt. Går att lagra länge. Får mycket tjockare och knubbigare sötpotatisar än sorten Erato Deep Orange.
  • Erato Pleno – Ljuslila skal och vitt fruktkött. Mycket produktiv sort som ger avlånga, ganska smala sötpotatisar. Namnet Erato är ett registrerat varumärke.
  • Erato Violet – Får rödlila skal och lila fruktkött. Namnet Erato är ett registrerat varumärke.
  • Erato White – Vitköttig sort med lilabrunt skal som beskrivs som mycket produktiv. Namnet Erato är ett registrerat varumärke.
  • Evangeline – Får kopparfärgat skal och orange fruktkött med vackert gröna blad som har lila fläckar på bladspetsarna. God och lättodlad sort med väldigt söt smak. PBRsort.
  • Garnet – Får rosa skal och orange fruktkött, ganska sen sort.
  • Georgia Jet /Georiga Jets – Tidig, produktiv sort med orange fruktkött som gett bra skörd i Storbrittanien, funkar bra för odling i milt klimat enligt vissa källor. Andra källor menar att den är mycket tåligare än så: ”Remarkable hardiness. The Georgia Jet is great for our northern neighbors.” enligt tatorman.com. Smaken beskrivs som mycket god, så sannolikt är den rätt söt. Hyfsat tidig om den får tillräckligt med vatten.
  • Heart O Gold – Produktiv sort som får ljust skal och ljusorange fruktkött, togs fram 1947 på Louisiana State University. Har hög sockerhalt och beskriv som saftig, snittytan saftar sig duktigt när du skär itu den.
  • Hernandez – Får orange skal och klarorange fruktkött. En köttig sort som ger knölar med stor, jämn form. Togs fram 1992 av Louisiana Agricultural Experiment Station.
  • Indosweet – Holländsk sort som dök upp snabbt på den europeiska marknaden och sen försvann nästan lika fort.
  • Kaukura – Får ljusorange skal och orange fruktkött med underbart vackert mörklila bladverk med hjärtformade blad. PBRsort.
  • Kotobuki – En extremt mörklila sötpotatis! Får brunlila skal och ett fruktkött som är så mörkt lila att det nästan ser svart ut. Smaken beskrivs som nötig och sägs påminna om rostade kastanjer. En lite torrare sort som är superpopulär i asien. Medelsen sort, inte så produktiv.
  • Kumara – Kulturarvssort från Polynesien som är vanlig i odlingar på Nya Zealand. Får brunlila skal och lilavitt fruktkött med en vit rand innanför skalet. Blir mer lila efter kokning.
  • Makatea – Ljust, gulorange skal med vitgult fruktkött och vackert limegröna, hjärtformade blad, PBRsort.
  • Manihi – Orange skal och orange fruktkött, bladen är vackert mörka och påminner om lönnlöv i formen. PBR sort.
  • Mahon Yam – Får vackert rosarött skal och klarorange fruktkött. Smaken beskrivs som mycket söt och god, sorten blir heller inte trådig. Tidig sort som ger god skörd av fina, släta och likformade sötpotatisar även i nordligare klimat. Sorten är ett registrerat varumärke (patent 20,666) och är trots sitt missvisande namn verkligen en sötpotatis, inte en yam.
  • Molokai /Molokai Purple – Vacker sort med lila fruktkött och mörklila skal med gröna blad. En sort som tagits fram på Hawaii.
  • Murasaki / Murasaki Purple/ Murasaki 29 /Japanese Murasaki – Ger ganska stora, ovala sötpotatisar med rödlila skal och vitt fruktkött med gröna blad. Ger skörd ca 10 dagar senare än andra sorter. PBRsort. Mycket vacker sötpotatis, men inte särskilt söt eller saftig (lite torrare i köttet än andra sötpotatissorter). Används mer för att ge färg än sötma i matlagning/bakning.
  • Nancy Hall – Kulturarvssort med mycket god smak. Får ljust skal och gulorange fruktkött, söt och god som klararlagring bra. Mycket saftig, snittytorna saftar sig duktigt när du skär itu den.
  • O’Henry – En mutation av Beauregard som får gult skal och gräddgulvitt fruktkött. Medeltidig. En ganska kompakt sorts sötpotatis som passar extra bra i kruka. Knölarna sitter i kluster, smaken beskrivs som god. Funkar bra att lagra.
  • Orleans – Rödrosa skal och orange fruktkött med gröna blad. Ger generellt goda skördar, både vad gäller kvantitet och kvalitet. Känd för att ge släta och jämnstora sötpotatisar. PBRsort.
  • Purple Passion – En mycket mörklila sort med dovt lila fruktkött och lila skal. Ovanligt torktålig för att vara sötpotatis och är motståndskraftig mot många sjukdomar. Ganska sen sort, en storsäljare på den asiatiska marknaden, inte särskilt söt. Kräver varmt odlingsklimat för att bli bra.
  • Red Japanese – Ett totalt missvisande namn med tanke på att den här sorten får rödlila skal och vitgult fruktkött. Odlas främst för den asiatiska marknaden. Ganska sen sort, inte särskilt saftig men söt smak. Resistent mot massa sjukdomar men inte så produktiv.
  • Redmar – Rödorange skal och klarorange fruktkött. Togs fram 1971 i Maryland, USA. En kulturarvssort som de amerikanska odlarna återupptäckt.
  • Sakura – Vackert sötpotatissort som får både lila skal och lila fruktkött. Bladen är gröna med fem flikar. PBRsort.
  • Tahiti – Får vackert lila skal och ljuslila fruktkött. Bladen är mörkgröna och femflikiga. PBR sort.
  • Tokatoka Gold – Vanlig i Nya Zealand. Ger stora, ljusa, runda och släta sötpotatisar.
  • T65 – En vitköttig sort med rött skal, producerar bra i milt klimat.
  • Vardaman – Högproduktiv busksort med gulorange skal och orange fruktkött. Beskrivs som en delikat sort som inte blir trådig, bra för små trädgårdar med begränsad odlingsyta.
  • White Hayman – Kulturarvssort från Eastern Shore med ljust skal och mildgulvitt fruktkött som blir lätt grå i färgen efter tillagning. Inte så god som nyskördad, behöver lagras nån månad eller mer innan den blir god. Som med de flesta kulturarvssorter så varierar formerna och är inte särskilt enhetliga. Ibland ojämn, lite knögglig form. Inte så produktiv.
  • White Triumphs – Får ljust skal och gulvitt, nästan helt vitt fruktkött. Ger släta, jämna knölar, ganska sen sort.
  • White Yam – Mycket gammal amerikansk sort med väldigt söt smak. Skalet är gult och fruktköttet vitgult.
  • Yellow Jewel – Kulturarvssort som tagits fram av North Carolina State University med kopparfärgat skal och orange fruktkött. Motståndskraftig mot massa sjukdomar och en del skadedjur.

Kan du fler sortnamn, och vet något om sortens smak eller egenskaper?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Covington eller Beauregard, svårt att veta när den kommer från mataffären.

Och så några prydnadspotäter…

Sorter som odlas som sommarblommor, för sitt bladverks skull (men producerar dåligt/eller inga sötpotatisrotknölar) är Autumn, Black Heart, Blackie, Blacky, Black Tone, Bright Ideas-serien, Illusion-serien, Iposun Black Tone, Ivory Jewel, Lace-serien (Midnight Lace, Emerald Lace mfl) Margarita, Pink Frost, Rusty Red/Bright Ideas Rusty Red, Rubina, Sidekick-serien (Sidekick Black, Sidekick Lime mfl), Sweet Caroline-serien, Suntory-serien (Suntory Autumn/ Kyulikan 4, Suntory Black Tone/Kyulikan 1), Sweet Georgia-serien, Sweethart Purple, Terrace Lime mfl

Såvitt jag vet så finns inga oätliga sötpotatissorter, så du kan äta de späda bladen på prydnadssorterna av sötpotatis precis som på de sorter som odlas för sina rotknölars skull, men om du köpt dem i en vanlig trädgårdsbutik så kan de vara hårt besprutade (om just blommorna är ätliga är jag dock mer osäker på).

Tack

Tack sötpotatiskungen Emanuel Elgerud som bidragit med mycket information, erfarenhet och klokskap om sötpotatis till det här inlägget. Ännu mer information om sötpotatis och hur den odlas hittar du på Emanuels Instagramkonto @den_echte_sotpotatisking Hans namn, länken till hans arbete från 2016 och namnet på instramgramkontot är publicerat med hans godkännande.

Mersmak?

Emanuel Elgeruds utförliga arbete om sötpotatis från 2016 rekommenderas varmt: Effekt av pluggstorlek, plantålder och planteringsdjup på kvalitativ och kvantitativ skörd av två olika sorters sötpotatis Ipomoea batatas(L.) Lam., under svenska odlingsförhållanden.

Reportage i SVT 7 juni 2019

Är svenskodlad sötpotatis en framtidsbransch? Kort intervjufilm av Jordbruksverket.

Sweet Potatoes: plant care and collection of varieties Om du vill frossa i bilder på olika sorters sötpotatisar. 🙂

Läs också Sortguide: Tetra cis-lykopentomater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.