Sortguide: Lågväxande sockerärter

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Hur lågt är lågt?

Jag har valt att bara inkludera sockerärter (och enstaka brytsockerärter som ju används på samma sätt) som vanligen blir under en meter höga, helt enkelt för att mitt växtstöd bara är 80 cm högt. 😉

Ofta när jag får för mig att odla något särskilt så letar jag efter information och blir jättebesviken över att det inte finns någon sammanställning någonstans, alltså får jag skriva den själv. Jag testar ju gärna några nya sorter varje år och då är det praktiskt att ha sparat sin information i ett sånt här inlägg, så slipper jag googla ihjäl mig varje vår, plus att andra också kan få nytta av informationen. 🙂

Olika höjd i olika läge

Just det där med höjd är vanskligt och svårt att ange exakt eftersom den kan variera beroende på jordmån, läge, var nånstans i landet sorten odlas, väderlek med mera… Så ta dessa höjdangivelser med en nypa salt. Eller en näve. 😉 Men, nån slags höjd behöver man ju utgå ifrån och då är detta iallafall en fingervisning om huruvida sorten blir tokhög eller inte. Höjdangivelserna är baserade på uppgifter från flera olika fröfirmor och Sesams Årsbok från år 2020.

Sockerärt De Grace.

Sockerärt och brytsockerärt

Det vetenskapliga namnet på latin för både sockerärt och brytärt är Pisum sativum, men de kan delas in olika grupper (Sockerärtgruppen och Brytsockerärtgruppen). Båda är de är härligt söta och lätta att äta råa med balja och allt, så kallade salladsärter. Hos sockerärten är det den platta baljan man vanligen äter, men brytärten får lite rundare, tjockare och liksom köttigare baljor med svällande frön/ärter. Egentligen är det bara gråsockerärter som har färgade blommor, men många sorter med färgade blommor kallas ändå för sockerärt både i folkmun och i fröfirmornas listor och kataloger.

Jag tycker att just klassiska, platta sockerärter är lite godare eftersom de har ett så härligt krisp, så därför har jag snöat in på dem. När jag vattnar brukar jag ofta gå runt och mumsa på en näve sockerärter samtidigt. Eller flera nävar. Så de är ett absolut måste i odlingarna. Alla sorterna i guiden är odlingsvärda tycker jag, men några som sticker ut lite extra är den superlåga och supersnabba lilla Half Pint som funkar fint som kantväxt och snyggingen Sugar Magnolia med vackert lilarosa blommor och lila baljor.

Sugar Magnolia skördad sent på hösten: öppen övermogen till vänster och ”lagom mogen” till höger.

Lågväxande sockerärter (och brytsockerärter) i sorter:

Eftersom jag bedömer alla som odlingsvärda är alla markerade i fetstil. (Men några personliga smakfavoriter är Bamby och Dwarf Sweet Green). De sorter som vanligen är hyfsat lätta att få tag på i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

 • Bamby*** – (60 dagar) Tidig grön sockerärt som får ovanligt breda, trådfria baljor. Blir ca 65 cm hög. Köp Bamby hos Cramers Blommor
 • De Grace*** – Klassisk grön sockerärt med vita blommor som blir 50 cm hög. Köp De Grace hos Wexthuset.
 • Delikett*** – (60 dagar) Mycket trevlig brytsockerärt som blir ca 65 cm hög och är söt och god att äta bara som den är eller i sallader. Blommar i vitt och får gröna, trådlösa baljor som blir ungefär 8 cm långa. Mycket produktiv sort. Köp Delikett hos Wexthuset.
 • Dwarf Sweet Green – (56 dagar) En mycket tidig sort som ger ljusgröna trådfria baljor som blir ca 8 cm långa med söt god smak. Gammal kulturarvssort som funnits i handeln sen slutet av 1700-talet. Plantorna har ett buskigt växtsätt och blir 50-60 cm höga.

  Half Pint
 • Half Pint*** – (45 dagar) Mycket lågväxande kulturarvssort från 1850-talet som bara blir 20 cm hög, så låg att den passar bra att odla i balkonglåda eller som kantväxt i en pallkrage. En förädling av sorten Tom Thumb. Ger ljusgröna baljor i mängder och ger skörd tidigt, den har avsevärt mycket kortare utvecklingstid än andra, mer högväxande sorter. Knappast den godaste sorten jag smakat i mitt liv, men oerhört praktiskt eftersom den får plats nästan överallt. Bra kantväxt i pallkragsodling!
 • Jessy*** – Vanlig sorts brytsockerärt som ger gröna baljor med sött skal som är tjockt och saftigt. Blir ca 50 cm hög och skördas när baljorna blivit ca 10 cm långa och lite tjocka.
 • Jons Släpärt – (75 dagar) Egentligen är detta inte en sockerärt utan en gråärt! Men den äts som sockerärt och kallas för släpärt efter sättet den brukade användas på förr, så därför får den vara med i sortguiden ändå. Beskrivs som en delikatess. Får gröna baljor och blir 80 cm hög. En kulturarvssort som behöver ruggas lite lätt med sandpapper och blötläggas före sådd. Odlas kommersiellt i mycket liten skala.
 • Lövånger – En lågväxande lokalsort från Västerbotten som blir ca 60-70 cm hög, får två baljor per blomstängel. Blommorna är vita och sockerärterna är gröna med ganska små, tunna baljor. Bevaras av fröodlarföreningen Sesam sedan 1980-talet.
 • Nairobi*** – (65 dagar) Brytsockerärt som blir ca 75 cm hög och ska skördas när baljorna är 8-9 cm långa. Trådfri, produktiv, söt och krispig. Enligt vissa återförsäljare är den även resistent mot mjöldagg. Köp Nairobi hos Cramers Blommor
 • Norli*** – (55 dagar) Ganska lågväxande, blir 60 cm hög. En av de allra tidigaste sorterna, beskrivs som tidig, frisk och tålig. Ger 7 cm långa gröna, söta baljor med vita blommor som funkar fint i nordiskt klimat. Tacksam att fröodla eftersom skidan tjocknar snabbt, men den är så pass snabb att det verkligen gäller att skörda regelbundet innan de blir träiga och tråkiga. God och trevlig sort. Köp Norli hos Cramers Blommor
 • Oregon Sugar Pod*** – (60 dagar) Klassisk grön sockerärt som får ganska långa baljor, ca 10 cm. Medelhög sort som blir 75 cm hög och beskrivs som mycket produktiv under lång tid. Köp Oregon Sugar Pod hos Wexthuset
 • Sugar Lord*** – Brytsockerärt som blir ca 70-90 cm hög och ger ovanligt tjocka, matiga gröna baljor som kan ätas färska. Söt och krispig sort.
 • Sugar Magnolia – Riktig snyggsort av brytsockerärt som blir ca 60-130 cm hög (godare än Shiraz tycker jag) och ger vackert lila baljor med söt smak. Godast om skördad när baljorna fortfarande är platta. Får dessutom vackert lilarosa blommor. Sorten sägs vara döpt efter musikgruppen Grateful Deads låt Sugar Magnolia. Köp Sugar Magnolia hos Wexthuset
 • Svartbjörsbyn – En medelhög sort som blir ca 80 cm hög med vita blommor från Norrbotten. Produktiv sort som ger många små, späda baljor som är godast att äta när de börjar svälla litegrann. Beskrivs som mycket snabb, odlas och bevaras av fröodlarföreningen Sesam.
 • Sweet Sahara – Kompaktväxande, buskig sort som blir 75 cm hög som enligt återförsäljare knappt behöver stödjas. Ger trådfria, söta, gröna baljor. Köp Sweet Sahara hos Wexthuset.
 • Sweet Sensation – Produktiv, frisk sort som blir 50 cm hög och ger goda gröna baljor som blir upp till 8 cm långa. Beskrivs som motståndskraftig mot mjöldagg.
 • Tidig Låg /Låg Tidig /Låg Tidig Sockerärt /Swedish Low Early /Zweedse Lage Vroege – Kompakt liten gråsockerärt som blir ca 30-40 cm hög och får vackra, fägglada blommor. Fin i kruka, som kantväxt eller i balkonglådor! Baljorna är goda som små, sen som äldre behöver de kokas innan de äts. Såldes i Sverige 1934-1952 av Hammenhögs, blev sen betydligt mer ovanlig men numera verkar den glädjande nog åter vara lättare att få tag på i handeln igen. Köp Tidig Låg hos Wexthuset
 • Tom Thumb – (55 dagar) Kulturarvssort av brytsockerärt från 1800-talet som beskrivs som snabbväxande med söt smak. Blir ca 40 cm hög och får vita blommor och gröna baljor. En av de vanligare sorterna förr, inte lika vanlig numera, säljer ofta slut hos återförsäljarna.

Kan du fler lågväxande sorter? Kanske en lågväxande sort med roligare färg än grön? Finns det nån lågväxande gul sort?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Sockerärten De Grace i sällskap av aubergineplantor (och en oförskämt framfusig tomatplanta).

Mersmak?

Om du vill lära dig mer om gruppindelningen av ärter så kan jag varmt rekommendera examensarbetet Trädgårdsärt och trädgårdsböna av Karin Svensson från 2004.

Läs också Tema 2021: Tidiga grönsaker (som inte är F1)
Fler sortguider

Annons

3 Comments

  1. Hej Claudia!

   Tack snälla för länken och tipset! 🙂 Jag har odlat sorten förut, och den blev absolut högre än så hemma hos mig odlad i dubbel pallkrage…
   Både Weibulls och Impecta listar den som ca 1,5 m hög (hos mig blev den ca 1,3 m) så jag misstänker att Deaflora har råkat ut för tryckfelsnisse… Men tack ändå! Jag letar vidare! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.