Sortguide: Bondböna

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Tacksam och tålig i trädgården

Få grönsaker är så matiga och lättodlade som bondbönor… De tål kyla bättre än andra bönor och går därför att så tidigare på säsongen, nåt växthus behövs verkligen inte och de flesta sorterna har en utvecklingstid på ca 75 dagar så du hinner få skörd både en och flera gånger om du sår i omgångar.

Bondbönor är utmärkt för nybörjare, både för dig som vill prova på att odla egen mat för första gången och för dig som vill prova på att odla frö. Att bli självförsörjande på frö från bondböna är lätt, och eventuellt överskott kan förvaras torkade i vanlig rumstemperatur.

Direktsådda bondbönor blir oftast bättre än försådda inomhus. De direktsådda blir kompakta, knubbiga och fina plantor (medan försådda blir gängliga och rangligt eländiga).
Bondbönor i pallkrage. Det finns både låga sorter på ca 50 cm, och sorter på över en meter. Om du toppar smalväxande sorter så blir plantorna knubbigare och finare än de smala plantor du ser på bilden.

I köket

Bondbönor var förr traditionell vardagsmat; de åts som mos, bondbönsgröt, bondbönsvälling eller soppa (ofta i sällskap med morötter, mjölk, dill och persilja). Ibland maldes de och användes som mjöl i bröd. Nuförtiden används de mer på samma sätt som kikärtor i köket, eller som dipp eller hummus eller som redning till soppor. Det är vanligen bara bönorna man äter, inte baljan och skalet (även om det existerar optimistiska recept även för dem på internet). Eftersom bondbönor innehåller lektiner så ska de inte ätas råa utan måste kokas, då förstörs lektinerna.

Blommande bondböna Crimson Flowered i knippe. Jättevacker, men inte så produktiv.
Crimson Flowered till vänster (ger bönor av varierande storlek, från medelstora till små), Extra Precoce A Grano Violetto i mitten och Superaguadulce till höger (ger bönor av större storlek).

Tillaga bondbönor

Traditionellt brukar man tillaga bondbönor såhär: Öppna baljan, pilla loss bönorna, koka i ca 2-3 minuter, häll bort kokvattnet och lägg bönorna i riktigt KALLT vatten och tryck ut dem ur sitt skal (men det går att låta skalet sitta kvar också). Sen är de klara att ätas. Eller frysas, om du vill spara till i vinter.

Jag brukar använda dem som ett alternativ till hummus på mackan, eller som kryddig dipp till bröd eller morotsstavar. Jag tycker att bondbönor ”sväljer” kryddor rätt bra, så jag brukar dra på en hel del kryddor, chili och vitlök… Men bondbönor är rätt goda som de är, det går fint med bara en god olja och salt också. Jämfört med trädgårdsbönor så har bondbönan”/…/ högre proteinhalt och lägre kolhydratvärde/…/” (Nygårds & Wiking Leino 2013:111) så förutom att den är mer lättodlad än andra proteinrika grödor, så finns det också näringsmässiga fördelar. 🙂

Färsk bondböna Leidse Hangers.

Odlingstips

Vissa sorter är naturligt flerstammiga (Nylands-Nisse och Romfartuna t ex) medan andra är smalare… Om du vill ha knubbigare plantor så kan du toppa dem. Ta för vana att titta till  bondbönsplantorna då och då, även om den i allmänhet är en lättodlad gröda så kan plantorna ibland få svarta löss i toppen, men det är bara att knipsa bort. Annars är bondböna väldigt lättodlade och toppenbra gröda för nybörjare: inte lika känsliga för kall jord som andra baljväxter (det räcker med några få plusgrader), en del behöver inte ens stöttas och nåt nät eller nån fiberduk brukar inte heller behövas. De flesta bondbönssorter har en ganska kort utvecklingstid på ca 70-80 dagar, så det går bra att så bondbönor i omgångar för att sprida ut sin skörd över säsongen.

Kombinera gärna nån riktigt superproduktiv sort (t ex Aguadulce, Bunyards Exhibition, Duet, Green Longpod, Masterpiece Green Longpod, Melissa, Vroma) med andra, kanske lite godare eller tåligare sorter (Arne, Bohus Delikatess, Dalaböna, De Monica, Statissa, Suprifin, mfl). Eller kombinera lågväxande sorter med högväxande. Eller välj vackra sorter (Crimson Flowered, Extra precoce a grano violetto, Martock, Arne eller Evert). Jag gillar att både odla moderna sorter och gamla sorter, jag tycker att de kompletterar varandra bra och det känns skönt att sprida sina risker. 🙂

Just F1hybrid av bondböna har jag aldrig hittat… Nån som vet varför just bondbönan inte finns som hybrid?
Kontakta mig gärna och berätta. 😀

Bondbönan Vattholma (torkad), en kulturarvssort som inte är helt lätt att få tag på…
Ljusa bondbönan Threefold White i höger hörn, mellanmörka Arne och ännu mörkare Red Epicure högst upp till höger (alla torkade, som färska är färgerna annorlunda).

Sortguide: Bondböna

Grovt förenklat så kan bondbönor delas in i olika typer: dvärg/dwarf som funkar extra bra i utsatta blåsiga lägen, lång-pod/long-pod som passar bra för tidig sådd och ofta ger väldigt långa baljor, och så Windsor som enligt vissa källor har bäst smak. Olika sorter har ju olika egenskaper och det är inte helt lätt att svara på vilken enskild sort som är ”bäst”, utan det bästa brukar vara att anpassa sortvalet efter sina odlingsförutsättningar… Och jaja, rent tekniskt är själva bondbönan inuti baljan egentligen ett frö, men jag har ändå valt att för enkelhetens skull kalla den för böna nedan.

De sorter som jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil.
De sorter som är vanliga i näthandel/ trädgårdsbutik och oftast rätt lätta att få tag på är markerade med***.
Med reservation för eventuella felskrivningar.

Aguadulce /Aguadulce Supersimonia /Aguadulce Supersimonia à Très Longue Crosse (sannolikt samma sort som Superaguadulce /Super Aquadulce som brukar vara lättare att hitta i handeln) – Ganska hög sort som blir ca 110-120 cm hög. Beskrivs som produktiv, kan ge gröna baljor som är hela 30 cm långa med 9 gröna bönor i varje. Imponerande! Dessutom prisbelönt, har förärats Award of Garden Merit 2011 av Royal Horticultural Society. Köp Aguadulce Supersimonia hos Wexthuset.

Aquadulcia Claudia – Gammal sort från 1885 som beskrivs som mycket tidig. Halvhög, sannolikt ca 90 cm hög.

Knubbigt fin Arne.

Arne (NGB 24293) – Gammal pålitlig svensk sort som ger ca 3-4 st vita njurformade bönor i gröna baljor, plantan blir ca 1 m hög med lite lätt röda stjälkar. De vita blommorna har rosa bas. Torkade bönor har en ljust gulbrun färg, långlagrade bönor blir ännu mörkare. Kommer från Österbybruk i Uppland, sorten har odlats i över 100 år. Är numera en registrerad amatörsort, känd för att tåla kallare klimat och sämre väder. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar och fortsätter ge baljor under lång tid (för att vara bondböna). Säljs numera av svensk fröfirma, men än så länge i liten skala till högt pris (och brukar sälja slut fort, så var ute i god tid). Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen. En extremt populär sort som vanligen beskrivs som stadig, tidig och produktiv.

Långlagrad, torkad Arne.

Bizon – Blir ca 90 cm hög och beskrivs som tidig och rikgivande, har en utvecklingstid på ca 70 dagar. Kan behöva stöttas i utsatt blåsigt läge. En balja innehåller 2-5 långa, rätt stora bönor. Köp Bizon hos Wexthuset.

Black Russian – Hyfsat tidig sort med en utvecklingstid på 80-90 dagar. Plantan blir ca 70-110 cm hög och får klassiskt vita blommor med mörkare mitt. Ca 4-5 bönor i en balja.

Bobs Fava – Verkar inte vara en namnsort, utan snarare ett allmänt handelsnamn på bondböna… bob = kan betyda böna på ryska, och fava/faba betyder böna på latin. Så bön-böna. 😉

Bohus Delikatess (NGB13781) – Meterhög sort som beskrivs som lättodlad och produktiv. Ger ljusa mellanstora bönor.

Bohusläns Delikatess – Gammal sort som var vanlig i frökatalogerna i början av 1900-talet. (Samma sort som Bohus Delikatess?)

Broddetorp – Lokalsort från området kring Hornborgasjön, Plantorna blir ca 90 cm höga och beskrivs som stadiga med få sidogrenar. Sorten sätter många långsmala, lite böjda baljor med 6 st vitskaliga bönor i varje. Bönorna är av sådan sort som måste skalas.

Brottby – (Har tidigare kallats för bl a Gerd och Anders i Kullängen) Ganska tidig meterhög stadigväxande sort som får korta knubbiga baljor med ca 3 bönor med lite oregelbunden form inuti. Bönornas skal beskrivs som ovanligt tunt och kan ätas med skalet på, behöver inte skalas som annars är brukligt med bondbönor… Beskrivs som en åkerböna som ger 3 runda, knubbiga gulvita bönor med lite oregelbunden form i varje balja. Mer om bondbönan Brottby kan du höra om i radioprogrammet Odla med P1 av Sveriges Radio i avsnittet Kerstin hjälpte till att rädda bondbönan Brottby från 2020-08-24.

Bunyards Exhibition*** – Mycket produktiv gammal engelsk sort från 1835 som ger grönvita bönor med 6-8 bönor per balja enligt svensk återförsäljare (men bara 5-7 bönor per balja enligt en irländsk återförsäljare). Ger rejält långa baljor på ca 25 cm, plantorna blir ca 120 cm höga.

Con Amore – Tidig sort.

Bondböna Crimson Flowered i blom.

Crimson Flowered *** – Ovanligt jättevacker rosaröd blomning på en bondböna! Den här sorten odlar man främst för sin skönhets skull, för särskilt produktiv är den inte (det finns många andra mer ”storböniga” sorter om du odlar för skördens skull). Gammal lantsort från England som ger ganska korta gröna baljor med 3-4 små platta, gröna bönor inuti. Torkade bönor har en mörkare grönbrun färg (de är inte röda, som man kanske skulle kunna tro). Ger bönor av varierande storlek, men vanligen är de flesta bönor medel-små i storlek jämfört med andra sorter. Plantan blir ungefär 1 m hög och brukar tåla kallare klimat bra med en utvecklingstid på 75 dagar. Kulturarvssort från 1778, säljs numera av svensk fröfirma.

Det är skillnad på sort och sort… Ingen sort är bäst på allt samtidigt, alla sorter har olika egenskaper. Crimson Flowered högst upp är t ex väldigt vacker men inte så produktiv och ger bönor av väldigt varierande storlek, ofta är de inte så stora (snarare medel eller mindre). Extra Precoce A Grano Violetto i mitten får vackert lila bönor och Superaguadulce längst till höger ger oftast bönor av större storlek (jämf med andra sorter).
Tre olika bondbönor med olika egenskaper.

Dalaböna – Sorten får lite mindre bönor i storlek än vad bondbönor vanligen får. Beskrivs som en liten åkerböna som blir ca 90 cm hög med få förgreningar som får uppåtväxande korta baljor med liten böj. Varje balja brukar ge ca 3 runda, gröna bönor.  Blommar tidigt och beskrivs som mycket härdig och frosttålig. Dessutom produktiv! Smaken beskrivs som god med litegranna bitterhet i sig.

De Monica – Ganska tidig och tålig sort, har en utvecklingstid på ca 70 dagar enligt svensk fröfirma. Sorten beskrivs som en långdagssort, som går extra bra att odla på svenska breddgrader. Sägs ha god motståndskraft mot jordburna sjukdomar och bönfläcksjuka. Ger gröna baljor på 19-20 cm, med grönvita bönor. Uppgifterna om höjd varierar hos olika fröfirmor, enligt vissa blir plantan ca 80 cm hög, enligt annan fröfirma blir den 100-125 cm hög. En sort som används storskaligt och saluförs av stora, internationella aktörer.

Double Red – Enligt vissa återförsäljare så är sorterna Double Red och Crimson Flowered en och samma men jag är inte helt övertygad om den saken, främst eftersom Crimson Flowered ger gröna bönor och Double Red ger röda… Både bönorna och blommorna är rödrosa hos Double Red (vissa källor beskriver dem som vinröda), och plantan blir ca 120 cm hög. Ovanligt jättevacker blomning på denna sort, men inte helt lätt att få tag på frö… Efter förvällning tappar bönorna sin röda färg litegrann och liknar mer oliver i färgen.

Dreadnought – God sort som blir ca 120 cm hög och ger ganska stora baljor med vita bönor. Vanlig hos engelska fröfirmor.

Driemaal Wit /Dreifach Weisse /Threefold White*** – Ger gröna baljor (med ca 4-6 vita bönor per balja )som förblir vita även efter kokning. Sorten går bra att frysa. Plantan blir ca 70 cm hög enligt holländsk återförsäljare. Beskrivs som något senare än sorten Witkiem. Vanlig sort i Nederländerna, namnet betyder Tre Gånger Vit på nederländska.

Duet*** – Produktiv, lågväxande sort som inte behöver något stöd. Baljorna växer i kluster på fint förgrenade plantor. En imponerande syn!

Bondböna Edsbro.

Edsbro (NGB24899) – Intressant sort från Edsbro, i Uppland. Plantan blir ca 90 cm hög och förgrenar sig vid marknivå. Ger platta, ljusa bönor. Inte så stora bönor, men inte supersmå heller.

Ekholmen (NGB17892.5) – En intressant gammal sort som blommar tidigt och ger ganska stora bönor, ca 5 st per balja. Plantan blir 90 cm hög och är inte särskilt buskig, med nedåthängande mycket stora, knubbiga baljor. Odlas och bevaras av NordGen.

Eleonora – se Express

Estland – Produktiv sort som ger ganska stora gröna bönor. Sannolikt från Estland.

Evert (NGB24292) – Vacker, gänglig sort med stora blad från Östergötland som blommar sent (för att vara bondböna) med svagt rosa blommor. Sorten har odlats av Evert sen 1940-tal, Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen. I varje långsmal balja finns 5-6 gröna bönor av mellanstorlek inuti. Plantan beskrivs som låg och gänglig i boken Klint Karins Kålrot och Mor Kristins böna (Nygårds & Wiking Leino 2013:115) och enligt en gesäll i Sesam blir plantorna ca 35-40 cm höga.

Express /Eleonora*** – Brukar beskrivas som en av de tidigaste bondbönssorterna men har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt svensk fröfirma. Upgifterna om höjd skiljer sig åt hos olika återförsäljare, enligt vissa blir sorten meterhög, enligt andra blir plantorna mellan 50-90 cm höga. Ger 13-15 cm långa baljor med 4-5 stora bönor per balja. En väldigt populär sort hos svenska fritidsodlare men säljs även för storskalig odling. Prisbelönt, har förärats Award of Garden Merit 2011 av Royal Horticultural Society. Köp Express hos Cramers Blommor

Extra Precoce A Grano Violetto*** – Beskrivs som mycket tidig av vissa återförsäljare, men har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Plantorna blir mellan 60-100 cm höga och ger gröna baljor med vackert lilavitarosa bönor inuti, som torkade mörknar bönorna till rödsvartlila. En balja blir ungefär 22 cm långa och innehåller ca 7-8 bönor. Vacker och trevlig sort som dessutom brukar vara lätt att få tag på! Köp Extra Precoce a Grano Violetto hos Wexthuset.

Grebo (NGB13485) – Produktiv sort från Östergötland som ger både stora baljor och stora bönor, ca 4 bönor per balja, Plantorna blir ca 120 cm höga.

Green Hangdown /Groene Hangers /Hangdown Grünkernig – Sen och högväxande kulturarvssort från 1800-talet som ger ganska små bönor. Plantorna blir ca 100-130 cm enligt svensk fröfirma med en utvecklingstid på ca 80 dagar. Baljorna är 20 cm långa och har ett lite lustigt, hängande utseende.

Green Longpod – Fascinerande produktiv sort som ger extremt långa baljor, enligt beskrivning i Sesams Årsbok 2021 kan de ibland bli över 40 cm långa med upp till 8 bönor i varje. Bönorna beskrivs som ganska stora, gröna, njurformade och platta. (Sannolikt samma sort som Imperial Green Longpod/Longpod Green)

Green Windsor – se Windsor Green

Färsk bondböna Gubbestad.

Gubbestad (NGB11722) – Ganska lågväxande/halvhög planta med många stjälkar, som bildar många knubbiga baljor i bladvecken. Inte så många bönor inuti, vanligen bara 3 per balja. Bönorna är ljusgröna och ligger väldigt tätt packade i baljan. Hyfsat tidig, ”yteffektiv” sort och lättodlad eftersom den knappt behöver nåt stöd. Bra nybörjarsort! Från Västmanland.

Torkad bondböna Gubbestad.

Göteryd – Lokalsort från sydvästra Småland som finns dokumenterad från början av 1900-talet. Plantan blir meterhög och ger röda bönor, som kokta övergår färgen till lila. Bevaras och odlas vidare av fröföreningen Sesam.

Hangdown*** – En sort halvhög sort med gröna hängande baljor som passar att odla i mellersta och norra delen av Sverige. Blir 60-90 cm hög. Gammal sort från 1800-talet, vanlig i frökataloger i början på 1900-talet. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt svensk fröfirma. Köp Hangdown hos Wexthuset.

Horshult – Lokalsort från från Horshult i Virestad, Kronobergs län. Beskrivs som en ganska sen, lågväxande sort med viss förgrening. Ger medellånga raka baljor med 3 vita bönor i varje.

Högtomt – Lokalsort från Uppsala som beskrivs som medelhög med få, styva sidogrenar. Ger stora, hängande, lite böjda baljor som innehåller ca 4 vita njurformade bönor i varje.

Imperial White Windsor – Sannolikt samma sort som Windsor White, se nedan

Jhonson’s Wonderful – Gammal meterhög sort från 1854. Ger platta, vita, medelstora bönor.

Jubilee Hysor – Populär bondböna i England. Hyfsat tidig sort som ger ganska stora gröna bönor. Produktiv! Och prisbelönt, har förärats Award of Garden Merit 2011 av Royal Horticultural Society.

Kalle P /Kalle Pe – Ger ganska stora bönor, blir brungröna som torkade. Plantorna är ca 60-70 cm höga och får klassiskt vita blommor med svart fläck, och en vacker svagt rosa färgskiftning kan man se närmast basen vid kölen.  Vid en lång säsong kan sorten blomma om igen. Ovanlig sort som är svår att få tag på, döpt efter Karl Pettersson. Odlas vidare i Rimbotrakten, Roslagen.

Karmazyn*** – Meterhög kraftigväxande sort med en utvecklingstid på 70 dagar enligt svensk fröfirma. Ger vackert rosa bönor, 4-5 per balja, som mörknar till rödbrunt som torkade. Köp Karmazyn hos Wexthuset.

Kurt Jönsson (NGB 9961) -Ger ganska stora, gröna bönor som behåller sin gröna färg även när de är torra. Baljorna blir ca 12-18 cm långa och varje balja innehåller ca 5-6 bönor. Har klassiska vita blommor med svart i mitten.

Kärra (NGB17897) – Tidig sort från Orust i Bohslän. Ger ca 90 cm höga plantor med lite ostadigt växtsätt och få sidogrenar. Ger ca 4 bönor med oregelbunden form per balja med ljusbrunt skal. När den mognat skiftar bönfärgen till gulbrunt. Baljorna är breda och knubbiga och har ett upprättstående växtsätt. Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen.

Bondbönan Leidse Hangers.

Leidse Hangers*** – Helt ok, ganska lågväxande, sen sort som ger ganska smala plantor och blir ca 50 cm hög. Ger gröna baljor med 5-6 st vitgröna bönor inuti. Som torkade är bönorna ljust gulgröna. Behöver knappt stödjas. Har en utvecklingstid på ca 90 dagar. Namnet betyder typ ’blytunga hängsmycken’ på nederländska. Vanlig sort som är lätt at få tag på, säljs av en av de stora trädgårdskedjorna.

Lillökna – Tidig lokalsort från Lillökna i Närke. Plantorna blir ca 80 cm höga och beskrivs som stadiga. Ger stora, blanka lite böjda baljor som innehåller 4-5 knubbiga bönor som först är vita och sedan övergår till gulbrunt som fullmogna. Sorten beskrivs som lite variabel.

Luz de Otono – Meterhög sort vars smak beskrivs som utsökt. Bra höstsort som ger 5-7 gröna bönor per balja. Namnet betyder ungefär höstens ljus på spanska.

Martock – Mycket mycket (MYCKET) gammal sort som verkar ha odlats i England ända sen medeltiden. Lär ha använts när romarna röstade, en svart Martock-böna betydde ’nej’ till förslaget (och en vit betydde ’ja’). Svarta blev bönorna av att ha lagrats i flera år, färskare bönor var ljusare. Namnet lär komma från byn Martock i Somerset, England. Oklart hur höga plantorna blir, men de beskrivs som starka och friska med rosalila blommor som senare utvecklas till fingerlånga kluster av upprättväxande baljor. Varje balja innehåller 3-4, ganska små, bönor. Smaken beskrivs som söt och lite köttig. Sorten säljs inte längre kommersiellt men odlas vidare av Martock Local History Club i just Martock. Du kan läsa mer om Martock här.

Masterpiece Green Longpod – Blir ca 120 cm hög och behöver stöttas, en balja ger 6-7 stora bönor. Sorten beskrivs som produktiv och mycket god, lär också passa extra bra för infrysning. Prisbelönt, har förärats Award of Garden Merit 2011 av Royal Horticultural Society.

Medes  – Blir ca 90 cm hög och ger gröna baljor med gröna bönor, beskrivs som duktigt produktiv. Prisbelönt sort som har förärats Award of Garden Merit 2011 av Royal Horticultural Society. Populär sort i England.

Metissa – (ibland som felstavad Melissa) Lågväxande sort som inte behöver stöttas, blir bara 50-60 cm hög. En hyfsat produktiv sort som får vita blommor och ger 11 cm långa baljor med 6-8 frön i varje. Bönorna beskrivs som ljusgröna och platta, ca 2 cm. Sorten lär klara lusangrepp hyfsat bra!

Nekrassow /Nekrassow Fava – Rysk kulturarvssort som odlats av en familj sen 1930 i närheten av Omsk i Sibirien, som tog med bönan från den lilla byn Krassow vid Volga-floden (som legat där sen 1767). Sorten beskrivs som ganska produktiv, plantan blir ca 90 cm hög och ger svartvioletta bönor. Blommorna beskrivs av Danska Frösamlerne som klassiskt svartvita, men självhushållarbloggen Forsnäs Hemman har fått enstaka plantor som gett bruna blommor.

Nylands-Nisse (NGB17899) – Intressant sort från Västra Skedvi i Västmanland som är döpt efter den trädgårdskunnige Nils Pettersson. Den (enligt vissa källor flerstänglade) plantan blir ca 75 cm hög och ger stora breda, lite böjda baljor med 2-5 bönor inuti. En planta kan ibland få 2-4 stänglar, men bönorna är rätt små. Behöver stödjas enligt vissa källor. Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen.

Odenslund – Tunnskalig sort från Odenslund, Norrtälje som har odlats där i generationer. Bevaras och odlas vidare av fröföreningen Sesam.

OF 3101 – Kommersiell sort med en utvecklingstid på ca 80 dagar. Kraftigväxande, produktiv planta men uppgifter om höjd saknas. Ger långa baljor med 4-5 bönor i varje.

Optica – Meterhög sort som blir ca 25 cm bred och får vitsvarta blommor. Populär sort i England, bekrivs som kompaktväxande av brittiska återförsäljare.

Osnaköp Södergård /Södergården – Lokalsort från Pjätteryd i Småland där den odlats sen 1700-tal. Medelhöga, stadiga plantor som ger 4-5 medellånga raka baljor per stängel. Bönorna beskrivs som vita och njurformade med en ”/…/ lite säregen, trög smak.” (Nygårds & Wiking Leino 2013:121). Gick tidigare under namnet Södergården men har numera bytt namn. I POMs verksamhetsberättelse 2020 kan man läsa att ”I sortansökningarna har det uppstått en del nya problem. Bondbönan ’Södergården’ fastnade i CVPOs kontroll eftersom butikskedjan Lidl har varumärkesskydd på namnet. Lidl vile inte låta en böna heta detsamma, så där blev det ett namnbyte. Namnbytet gäller endast då sorten säljs.”

Bondbönan Oxböna. Rödbetsplantor i bakgrunden. Copyright: Olle Johansson.

Oxböna – Plantorna blir ca 100 cm höga, kan behöva stöd. Får vita blommor, gröna baljor och senare gulvita bönor, en balja är ca 8 cm lång. Bönorna är ganska små för att vara bondbönor, men större än åkerbönor. Beskrivs ge riklig skörd och verkar gå att fröodla upp till zon 6 (sorten verkar komma från Finland, oklart från vilken del av landet).

Ratio – Tidig sort som blir ca 70-100 cm hög och får vita blommor. Beskrivs som delikat och produktiv av holländsk återförsäljare. Men mer information än så var svårt att hitta…

Red Epicure*** – Ger 90 cm höga plantor med gröna baljor som får 4-5 vackert varmröda bönor per balja. Om du vill behålla den vackra röda färgen vid tillagning så är det ångkokning som gäller.

Robin Hood – Lågväxande sort som passar bra att odla i kruka eftersom den bara blir 60 cm hög. Ger gröna baljor med 4-6 gröna bönor inuti. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt svensk fröfirma. Torkade bönor har en varmt rödbrun färg.

Romfartuna (NGB17889) – Tidig sort från Romfartuna, Västmanland. Plantorna blir ca 65-100 cm och kan få 2-4 stänglar enligt vissa källor, grenar sig måttligt enligt andra källor… Baljorna är många, korta, knubbiga och har ett upprättstående växtsätt med 1-2 bönor per balja. Ger små runda, ljusa bönor, beskrivs som svårtröskade. Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen. ”Möjligen är det en övergångsform till åkerböna.” (Nygårds & Wiking Leino 2013:119).

Roslagsbro – Nyupptäckt gammal sort från Ekeby i Roslagsbro som länge odlats av samma familj. Uppförökas i minre skala på Färsna Gård som förvaltas av Norrtälje Naturcentrum.

Rönnäs (NGB24295) – Tidig sort från Dalarna som beskrivs som rak, stadigt högväxande, ganska smal med få sidogrenar. Plantorna får ganska små, lite flikiga blad. Ger stora, lite böjda baljor och stora, lätt runda vita bönor. Ca 4 bönor per balja. Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen.

Scorpio – Vitblommande sort, baljorna växer i kluster och varje balja innehåller 4-5 bönor.

Sigvard – Hyfsat tidig sort från Osby i Skåne. Mellanhög och stadig sort som inte förgrenar sig särskilt mycket, och ger stora gröna lite buckliga bönor i raka baljor.

Solberga (NGB13473) – Meterhög gammal sort från Solberga, Kungälvs kommun i Bohuslän som odlats sen 1600-talet på gården Ödsmål Västergård. Plantorna beskrivs som lågväxande, välförgrenade och stadiga. Ganska sen sort som ger många små korta baljor med oftast 3 (ibland fler) ljusgröna bönor i varje. Bönorna är först vitgröna, men övergår till en gulbrun färg som fullmogna. Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen.

Statissa – Blir 75-100 cm hög och är känd för att ge lite känsliga bönor i tunt skal (som är så pass tunt att bönorna inte behöver skalas). Smaken beskrivs som utsökt av svensk fröfirma. Vanlig sort i England.

Superaguadulce /Super Aquadulce*** (sannolikt samma sort som Aguadulce Supersimonia) – Produktiv, halvhög sort som blir ca 90 cm hög. Ger väldigt långa gröna baljor med 6-7 stora bönor i varje (enligt annan svensk fröfirma kan baljorna bli hela 25 cm långa och ge upp mot 9 st bönor per balja). Torkade bönor har en varmt rödbrun färg. Sorten beskrivs som mycket tidig men den svenska fröfirman har angett samma utvecklingstid för denna som för de flesta andra sorter; 75 dagar. Spansk kulturarvssort från 1885 som beskrivs tåla kallt väder mycket bra. Köp Superaguadulce hos Cramers Blommor

Suprifin*** – En stadig sort med buskigt växtsätt som blir 75-90 cm hög och inte behöver stödjas. Ger 15 cm långa baljor, varje balja innehåller 5 bönor med bra smak. Sorten har belönats med Award of Garden Merit av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. Köp Superifin hos Wexthuset.

Sutton – se The Sutton

Södergården – se Osnaköp Södergård

The Sutton*** – Prisbelönt sort som har förärats Award of Garden Merit 2011 av Royal Horticultural Society. Har ett med stadigt, buskigt växtsätt. Plantan blir ca 60-75 cm hög och brukar funka fint även i lite mer utsätta lägen i odlingen. En balja innehåller ca 5 st små, mjälla gröna bönor med bra smak som passar extra bra för infrysning. Vanlig sort i England men säljs även av svensk fröfirma.

Bondbönan Threefold White i knopp.

Threefold White /Dreifach Weisse /Driemaal Wit *** – Ger gröna baljor (med ca 4-6 vita bönor per balja )som förblir vita även efter kokning. Sorten går bra att frysa. Plantan blir ca 70 cm hög enligt holländsk återförsäljare. Beskrivs som något senare än sorten Witkiem. Vanlig sort i Nederländerna, namnet betyder Tre Gånger Vit på nederländska. Köp Threefold White hos Wexthuset

Trossbottenbondböna – Lokalsort från Södermanland. Vet du mer om denna sort? Kontakta mig gärna och berätta, eller lämna en kommentar till blogginlägget.

Udden – Från ett äldre par från gården Udden i norra Östergötland. Plantorna blir ca 80 cm höga och ger bruna bönor av medelstorlek. Bevaras och odlas vidare av fröföreningen Sesam.

Windsor Bialy*** – Meterhög, sen sort med en utvecklingstid på ca 120 dagar. Varje balja innehåller 4-6 gulgröna bönor. Mycket gammal sort. Köp Windsor Bialy hos Wexthuset.

Windsor Green – Meterhög sort som ger ganska få gröna bönor per balja, beskrivs som ganska sen.

Windsor White – Plantan blir ca 1 m hög och ger vitgröna bönor. Medeltidig sort som ger mellan 2-5 bönor i en balja (oftast ca 4 st per balja). Beskrivs som mycket produktiv av flera återförsäljare men det beror på vad man jämför med, den var nog produktiv för sin tid men numera finns andra sorter som ger ännu mer (tex Superaguadulce). Sannolikt samma sort som Imperial White Windsor.

Witkiem*** – Ganska tidig sort med en utvecklingstid på ca 75 dagar. Produktiv sort som får kraftiga och stadiga plantor på ca 1 meter, med långa baljor och 6 stora ljusgröna bönor per balja som senare mognar till vitt. Säljs för storskalig odling av svensk fröfirma.

Witkiem /Frühe Weißkeimige – Tidig sort med en utvecklingstid på ca 65 dagar. Tysk stam av den gamla välkända sorten Witkiem (som verkar vara lite mer svagväxande än Witkiem Manita). Blir ungefär meterhög och ger baljor som är ca 16 cm långa med 4-5 stora bönor inuti. Säljs för storskalig odling av svensk fröfirma.

Witkiem Manita*** – Mycket tidig, frisk och produktiv sort som ger ca 4-5 vitgröna bönor i en balja. Populär sort i både Sverige och England.

Witkiem Major – Produktiv, sen sort med längre skördeperiod än t ex Vroma, men är känslig för både kyla och regn. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar, beskrivs av svensk återförsäljare som en av de bästa sorterna för senare sådd på säsongen.

Vaksala Torg – Köptes på Vaksala Torg i Uppsala för många år sedan av privatperson som fortsatt att odla den. Sorten är ganska produktiv och blir ca 70 cm hög och får långsmala baljor med ganska ljusa bönor, ca 4-5 st i varje. Inte så buskig, och kan behöva stöttas.

Valenciana*** – Köldtålig sort som blir ca 90 cm hög. Ger långa baljor med 8-9 bönor per balja. Populär sort i England och kringliggande länder. Köp Valenciana hos Wexthuset.

Vattholma – Tidig lokalsort från Vattholma norr om Uppsala. Plantorna beskrivs som stadiga, de blir ca 70 cm höga, förgrenade och får ganska små blad. Produktiv sort som sätter många baljor med ljusa njurformade bönor, ca 4 st i varje.

Torkade bondbönor av sorten Vattholma.

Vectra*** – Tidig, meterhög sort som ger goda små vita bönor. Köp Vectra hos Wexthuset.

Vroma /Witkiem Vroma – Produktiv sort med en utvecklingstid på 75 dagar enligt svensk återförsäljare till storskaliga kommersiella odlare. Sorten beskrivs som en av de mest tåliga och kraftigväxande bondbönssorterna. Känd för att ge stora baljor och enhetlig skörd, går att skörda allt på en gång för den som vill.

Västra Torsås – Lokalsort från Småland som får två höga stänglar, med ca 8-10 baljor på varje stängel. Baljorna brukar innehålla 2-4 bönor i varje.

Åsbro – Medeltidig lokalsort från Närke som odlats sen 1800-talet. Plantorna blir ca 80 cm höga och ger stadiga, men inte så välförgrenade plantor. Ger få baljor med långsmal, lite kurvig form, som brukar innehålla 3 -4 runda eller droppformade grönskaliga bönor.

Ösel (NGB21937) – Intressant, tidig sort från Ösel (Lettlands största ö), Lettland som både ger rejäla korta baljor med ljusgröna runda bönor. Plantorna blir ca 80-110 cm höga och beskrivs som stadiga med flera sidogrenar. Ger 3-4 bönor i varje balja, blommorna är vita med svart mitt. Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen.

Och så ännu fler…

Jag har hittat långt fler sortnamn än de i listan ovan, sortguiden är långt ifrån komplett… Det finns väl ungefär en miljon sorter till, det finns gott om sortnamn men ofta väldigt lite information om dem: Beryl, Bianca, Bjärnum, Bolum, Bonnie Lad, Breustedts Sterntaler, Brunette, Danko, Erfurter, Feligreen, Futura/Hedosa, Glömsta, Greeny, Grön Delikatess, Guatemalan Purple, Haarlem, Hangdown Bialy, Hylon, Ipro, Jubilee Hysor, Jögeva, Kleine Braune Limburgische, Mazagan, Minica (menas egentligen Monica? De Monica?), Laxå, Leviathan Longpod, Lille Bruse, Listra, Lövånger (handelsnamn?), Major, Manita, Marshall’s Dwarf Prolific, New Triumph, Nylund, Orust, Osnabrücker Markt, Osnaköp Södergård, Polar, Relon, Sehr Langschotige (felstavat? Langschäftige?), Stor Wälsk, Swedish Purple, Topic, Verdy mfl…

Kan du fler sortnamn eller vet du något mer om de som redan finns i listan, t ex färg på färsk/torkad böna? Höjd eller smak?
Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Ljusa bondbönan Threefold White, Arne i mitten och mörka Red Epicure (alla torkade).

Källor i urval:

Du kan läsa mer kring historien av många av lokalsorterna i boken Klint Karins Kålrot och Mor Kristins böna: Om Fröuppropets kulturarv av Lena Nygårds och Matti Wiking Leino (2013)

Baljväxtakademin

Föreningen Sesams Årsböcker 2020 & 2021

NordGen Nordisk genbank, tar endast emot fröbeställningar 1 mars – 31 maj (och beskrivningarna av sorterna som erbjuds då finns bara tillgängliga att läsa 1 mars – 31 maj)

https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra04_10.pdf

http://smakasverige.se/ravaror/ravarorarkiv/bondbonor.210.html

https://grammatiktok.blogspot.com/2020/03/ar-bondbonan-en-bona.html

Läs också Poddavsnitt 15: Om bondbönor
Fler inlägg om grönsaker
Fler sortguider

Annons

10 Comments

  1. Haha, tack snälla du! 😀 😀 😀 Alltid roligt när fler än jag själv har nytta av sortguiderna! 😉

 1. Hej, kan du tipsa mig om var man kan finna ca 50 fröer till en lågväxande kulturarvs bondböna med hyggligt kort utvecklingstid som dessutom är hyfsat köldtålig, odlar i södra Lappland och söker en sort som hinner mogna fullt ut för att kunna vara självförsörjande på utsäde.
  Tack på förhand,
  D.

  1. Gå med i fröodlarföreningen Sesam, det är enda stället jag vet att man med hyfsad säkerhet kan få tag på utsäde regelbundet till just kulturarvssorter. MEN, sannolikt är de flesta sorterna slut för i år. Men gå med nu ändå, då har du iaf chans att få tag på utsäde till nästa år. Utbudet på sorter varierar dock från år till år, och alltid när man är ute efter något ovanligt och specifikt så gäller det att ha mycket god framförhållning (eller att inte ha särskilt bråttom)… 😉

   Ofta är det ju så att tidiga sorter sällan är jätteproduktiva, så om jag var du så skulle jag sprida mina risker och odla mer än bara en enda sort. Odla 2-3 olika sorter istället, nån som är riktigt tidig, nån som är riktigt produktiv och nån som är extra vacker eller extra god. Jag har aldrig odlat i Lappland själv, så jag kan bara ”gissa” på sorter som funkar för dig. Det där om extra köldtåliga sorter har jag dålig koll på, men bondbönor öht är kända för att generellt vara mer köldtåliga än andra bönor.

   Gubbestad är en lågväxande, ganska tidig kulturarvssort som sätter många baljor, men inte så många bönor i varje. Om du inte får tag på den så testa Vattholma istället, den är också kulturarvssort men liiite mer produktiv.
   De Monica är en långdagssort som jag kan tänka mig funkar bra i Lappland, motståndskraftig mot många sjukdomar. Inte kulturarvssort, men bra ändå.

   Om du vill odla en vacker sort så kanske den vit/brunblommiga ryska sorten Nekrassow är nåt för dig? Självhushållarbloggen Forsnäs Hemman har skrivit om den, och jag kan varmt rekommendera den bloggen om du vill få bra sorttips för sånt som funkar i Lappland, de odlar ju där. Bland annat odlar de en lokalsort som bara heter just Lappland, men hur du får tag på frön till den vet jag inte, kontakta gärna Forsnäs Hemman och fråga om de kan tipsa dig om hur du får tag på utsäde till den sorten (men den är inte så produktiv) 🙂

   Annars får du lusläsa Sortguide: Bondböna. Det finns nog ännu fler sorter där som passar dig. 🙂

   Lycka till!

 2. I år odlar jag Nylands-Nisse och Sving, men jag saknar Sving i din lista. Sving är iofs en hästböna, du kanske medvetet valt bort hästbönorna? Köpte den från NordGen. Tack för en jättebra sortguide!

  1. Tack snälla, vad roligt att du gillade sortguiden. 🙂

   Ja jag har medvetet valt bort hästbönor och åkerbönor i denna (även om nån enstaka kan ha letat sig in), ofta när jag skriver sortguider så utgår jag ifrån listan som finns i SKUD (svensk kulturväxtdatabas) och sen skippar jag de som jag inte hittar tillräcklig information om. Om du kikar i SKUD så ser du att det är MÅÅÅÅNGA även även av bondbönorna som inte finns med i sortguiden… 😉
   https://skud.slu.se/nav/taxa/6210893

   Men jag ser att Sving finns med som typ både bondböna och åkerböna… Lurigt det där. Det finns helt enkelt hundratals sorter, och då tvingas man göra nån slags avgränsning för att en sortguide öht ska låta sig göras. Ingen mening med att ha med massa namn som jag ändå inte lyckats ta reda på något om. Kanske gör jag en om bara hästbönor i framtiden. 🙂

 3. Hur gör jag för att odla nya bönor nästa år av mina egna? Låta dem vissna och torka på plantan eller plocka mogna och torka? Eller något annat smart sätt som jag inte har kommit på…?

  1. Hej Malena!

   Det beror lite på var i landet du bor, och om du odlar bondbönor med stora eller små frön/bönor… En del brukar låta baljorna torka på plantan, och sedan skördar de bönorna. Andra knipsar av hela plantan när de tycker att baljan är lagom torr och mogen, för att låta den torka lite inomhus i t ex en lada och så skördar de bönorna senare.

   I Sesams fröodlarhandbok ”Frö för framtiden” (finns att låna på bibliotek) står det såhär:
   ”Under sensommaren och hösten mognar bönorna. Detta syns genom att baljorna blir mörka och läderartade. Plantorna tål en del frost på hösten. Största risken är väta efter en längre tids torka, då mogna bönor kan börja gro i baljorna. Säkrast är att skära av plantorna i god tid på hösten. Dessa buntas och hängs upp under tak för att eftermogna. Storfröiga bönor mognar som regel ojämnt på plantan och senare än de småfröiga.” / s 77

   Om du vill veta mer om fröodling av bondbönor så rekommenderar jag varmt boken, eller lyssna på Trädgårdstrollets Trädgårdspodd avsnitt 15 Om bondbönor, där åldermannen för bondbönsskrået Annika Carlsson berättar hur hon odlar och skördar bondbönor.
   https://www.tradgardstrollet.se/2021/11/04/poddavsnitt-15-om-bondbonor/

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.