17 Sortguider om tomater

trollet

Såhär års brukar tomatodlare sitta och googla sig fördärvade efter vilka sorter man ska odla… Många vänder sig till sociala medier och frågar på Instagram och Facebook vilka sorter de ska välja. Och visst är det kul att få reda på andras favoriter men vilka sorter som andra odlare gillar är inte särskilt hjälpsamt om du inte vet VAR och HUR de odlar sina tomater. Hinner deras sorter mogna hos dig? Passar de just ditt sätt att odla?

När jag planerar min egen tomatodling här i zon 4 så brukar jag utgå ifrån 7 kategorier + ett förutbestämt tema. Och då är det väldigt skönt att ha de här sortguiderna att luta sig mot i urvalsprocessen!🙂 Jag brukar börja året med att gå igenom sortguiderna om dvärgbusktomater och ampeltomater eftersom jag sår dem allra först, sen kikar jag på tidiga, tåliga sorter som tål väderväxlingar. Sen de ”roliga” tomaterna (multiflora, supersöta etc) och sist Sortguide: Piennolo & Vintertomater.

Och du, kom ihåg att alltid utgå från dig själv och dina egna odlingsförutsättningar, dvs VAR odlar du (i vilken växtzon, har du lång eller kort säsong) och HUR odlar du (i/utan växthus, på friland, i kruka etc). De sorter som funkar finfint hos mig utomhusodlade i zon 4 kanske inte alls funkar lika bra hos dig om du odlar i Skåne eller Västerbotten. Lycka till i tomatväljandets ljuvliga djungel! 😀 😀 😀

17 Sortguider om tomater

Sortguide markerad med * = innehåller annonslänkar till webshop

Ampeltomater*
Brandywine-tomater*
Dvärgbusktomater*
Tidiga, produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)*
Kinesiska tomater
Ludna tomater
Marmande-tomater*
Multiflora*
Piennolo- och vintertomater*
Pastatomater*
San Marzano-tomater*
Supersöta tomater*
Svarta tomater*
Tetra cis-lykopentomater
Tomater resistenta mot bladmögel*
Ukrainska tomater
Vita tomater*

Om du gillar sortguiderna så blir jag jätteglad om du vill tipsa andra odlare om att de finns.
Länka gärna i sociala medier om du vill. Tack! 😄🙏❤️

Alla sortguider hittar du här
Fler inlägg om tomater

 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.