Sortguide: Trädgårdsmålla

trollet
Tre trädgårdsmållor: Yellow Orach, Rubra uppe i vänster hörn och Rosa Königin nertill.

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset

Lättodlad, god och snygg

Trädgårdsmålla odlas för sina ätliga blads skull. Grönbladiga sorter av trädgårdsmålla kan användas som sallad (dvs rå/färsk på tallriken, tillsammans med annat bladgrönt som tillbehör till maten) eller tillagas som spenat. De färgglada sorterna med t ex röda eller lila blad brukar oftast ätas färska, för om du t ex försöker tillaga rödbladig trädgårdsmålla och blanda med andra grönsaker så färgar den av sig. Det är inte farligt, men ser inte så aptitligt ut heller… 😂

Jag älskar trädgårdsmålla! Så lättodlad och god. Den är ovärderlig i en krispig, härlig vårsallad med blandat vårgrönt. Att bara äta trädgårdsmålla ensam i en sallad med gurka och tomat är inget vidare, men blandad med annat vårgrönt är den underbart god. Min absoluta bland-blads-favoritsallad på vårkanten består av späda blad från trädgårdsmålla, spenat, ramslök, rumex, kirskål, svartrot och vitlöksblast. Mums! Kan varmt rekommenderas!

Trädgårdsmålla är ett måste i min mumsiga vårsallad. Här späda plantor av Rubra som strax ska gallras (Rumex och vitlöksblast i bakkant).

Fördelar 😃😃😃

Det finns massvis med fördelar med trädgårdsmålla men också några nackdelar. Fast fördelarna är betydligt fler, tycker jag! Trädgårdsmålla är:

 • Lättodlad! Även en riktigt risig sommar (för hett, för blött osv) så blir det massor att äta.
 • God! Har en lite saltaktig, matig umamismak som är svår att beskriva. Jättegod att blanda färsk i sallad.
 • God både som färsk och tillagad (men röd trädgårdsmålla färgar av sig på annan mat som tillagad).
 • Näringsrik: innehåller mycket A vitamin, C vitamin, järn och kalcium. Skörda helst på kvällen.
 • Kort utvecklingstid från frö till mat: ca 40 dagar (tar längre tid att fröodla från frö till frö).
 • Lätt att fröodla, dvs från frö till frö. Den sköter nästan sig själv.
 • Ger MYCKET frö! Och mycket mat. Bra växt för dig som vill bli självförsörjande på bladgrönt (både av skörd och av frö).
 • Självsår sig lätt, fröna har bra grobarhet i jorden. En del misstar trädgårdsmålla för en perenn eftersom den oftast dyker upp igen på samma plats som föregående år men nej, den är ettårig. Men brukar självså sig.
 • Lätt att rycka upp och ta bort om du tycker att den sprider sig för mycket.
 • Pampig och snygg, särskilt de färgglada sorterna med gula eller röda blad (plantorna brukar ofta bli högre odlad i norr). Jättesnyggt att kombinera med dahlia, solrosor eller kål.
Trädgårdsmållan Rubra och Nero di Toscana är riktigt snygga att kombinera.
Rödbladig trädgårdsmålla och solrosor är fina att samplantera.

Nackdelar 🙁

 • Självsår sig lätt. Att byta växtplats varje år blir därför snabbt ett onödigt jobbigt merarbete. Välj hellre en odlingsplats där den kan få stå i några år och faktiskt bre ut sig.
 • Korspollinerar sig lätt med andra namnsorter av trädgårdsmålla. Välj bara en enda namnsort om du fröodlar i bevarandesyfte.
 • Få namnsorter i handeln, säljs oftast i mixpåsar. Synd, för det är ju en blandning av namnsorter som då korspollinera varann så det är mindre lyckat för oss som vill fröodla i bevarandesyfte.
 • Fröna tappar grobarhet snabbt som skördade men fröna har mycket bra hållbarhet i jorden. (Låt den gärna självså sig också som en försäkring inför nästa års odling.)
Jag tycker det är onödigt att flytta på mållan varje år eftersom den frösår sig så rikligt. Den är rätt frisk så växtföljd brukar jag inte tillämpa på trädgårdsmålla.

Atriplex, Chenopodium och så ännu fler…

Det luriga med målla är det finns så väldigt många olika växter som kallas för målla (på svenska), men som inte är mållor egentligen när man har koll på deras vetenskapliga namn (på latin/grekiska). Den Gode Henriks målla är ett bra exempel på det: även om den kallas för målla på svenska så heter den Blitum bonus-henricus (tidigare Chenopodium bonus-henricus) på latin. Gode Henrik går alltså bra att odla i närheten av trädgårdsmålla (Atriplex hortensis) utan att de korsar sig.

Även praktmållan Chenopodium giganteum går bra att fröodla i bevarandesyfte i samma trädgård som trädgårdsmållan Atriplex hortensis, de korsar sig inte. Köp praktmålla hos Wexthuset

Trädgårdsmålla: Familj, Släkte, Art och Sort.

Det där med korsningsrisk

Däremot korsar sig trädgårdsmålla Atriplex hortensis med andra trädgårdsmållor, så det gäller att du har koll på det vetenskapliga namnet på det du odlar om du fröodlar i bevarandesyfte och verkligen vill undvika korspollinering. Namnsorter av Atriplex hortensis korsar sig alltså med andra Atriplex hortensis, så att odla flera olika sorters trädgårdsmållor i samma trädgård är därför inte att rekommendera om du fröodlar i bevarandesyfte.

Trädgårdsmålla korsar sig heller inte med den vilda lågväxande ”ogräs-svinmållan”Chenopodium album, så ni behöver inte fnatta runt och rensa bort såna i närheten av era odlingar, kan vara skönt att veta. 🙂

Fröställning och blad av Rubra.

Vill du bli gesäll?

Om du vill bli gesäll i Målla- och spenatskrået så kan det vara kul att veta att du faktiskt KAN odla flera olika växter till skrået samtidigt, utan att vara rädd för korspollinering dem emellan: spenat Spinacia oleracea korsar sig inte med praktmålla Chenopodium giganteum som i sin tur heller inte korsar sig med trädgårdsmålla Atriplex hortensis… Så det är fritt fram att odla alla tre till skråkistan. Om du vill. 😉

Det är skillnad på sort och sort, iallafall rent utseendemässigt. Smaken tycker jag är rätt likadan, oavsett namnsort och färg.

Sortguide: Trädgårdsmålla

Sortguiden avser främst Atriplex hortensis, om inget annat anges. Eftersom jag bedömer alla som odlingsvärda så är samtliga trädgårdsmållor markerade i fetstil. De sorter som är hyfsat lätta att få tag på är markerade med ***.  Med reservation för eventuella felskrivningar. (Egentligen är det nog många sorter i listan som egentligen är en och samma men som fått olika lokala namn, men det får eventuella framtida gentest avgöra)

Agnes /Agnes Målla (NGB 18672) – Påminner om vanlig klassisk trädgårdsmålla men bladen är mycket mer ljust gröna, mer som limegröna, i färgen. Från Vena som ligger utanför Hultsfred i Småland. Inkom till Nordiska Genbanken 2003.

Aurora Orach*** – Egentligen inte en namnsort utan ett handelsnamn för en blandning av olika sorters målla i olika färger en och samma fröpåse. Aurora betyder gryning på latin. Mycket populär blandning i England som börjat dyka upp mer och mer i Sverige.

Backlund Senblommande norsk emigrantsort från Seed Savers Exchange. Plantan blir rejäl, ca 2 m hög och får ljusgröna blad.

Copper Plume*** – Blir ca 150-180 cm hög och får brunrosa, kopparfärgad fröställning. Färgen på de rätt avlånga bladen varierar hos olika fröfirmor från rödgrönt till gröna med mer rosalika långa, slanka stjälkar. Trevlig utfyllnad i blombuketter.

Gallö – Uppgifter saknas. Vet du något om sorten? Kommentera gärna inlägget och berätta! 🙂

Gode Henriks Målla /Lungrot (Blitum bonus-henricus, tidigare Chenopodium bonus-henricus) – En perenn bladväxt med härdighet B* (dvs övervintrar vanligtvis i väldränerat läge) enligt vissa källor, enligt andra källor kan man förvänta sig ännu sämre härdighet C (dvs övervintrar ibland). Blir ca 70-100 cm hög och blommar i juni-augusti med ganska täta, gröngula plymer. Fröna behöver stratifieras för att kunna gro. Bladen bör tillagas eller förvällas, eftersom de innehåller saponiner så ska de helst inte ätas råa. Späda blomstjälkar kan ätas som sparris. Planeras i väldränerat läge för att underlätta övervintring. Mycket odlingsvärd växt men detta är alltså INTE en trädgårdsmålla, den korspollinerar sig inte med Atriplex hortensis. Du kan alltså fröodla både Gode Henrik och trädgårdsmålla i samma trädgård, de korsar sig inte. Det vedertagna namnet på svenska är lungrot enligt SKUD men kärt barn har sannerligen många namn… Den har odlats mycket mycket länge och har hunnit få helt sanslöst många lokala synonyma namn som använts genom historien, bl a kallas lungrot också för tofsmäll, Good King Henry, Gode Kung Henriks målla, god Henrik, god Hindrich, god stolz Hindrich, henriksmålla, henriksmäll, hunde målle, hundemålla, lungmålla, läkieblad, mjölkrot, stolt Henric, stolt Henrik, stolt Henriks mell, mjölkmålla, wild spinat. De synonyma namnen förvirrar enormt eftersom Blitum bonus-henricus ju varken är en målla eller spenat egentligen. (Ibland har lungrot även kallats för swine målle vilket ju inte heller stämmer; svinmålla heter ju Chenopodium album och är en annan växt, så jo, det där med lokala namn är ett elände som verkligen har gjort folk förvirrade vad gäller denna växt.) Håll dig till helst till namnet lungrot för att undvika onödig begreppsförvirring.

Gotländsk spenat /Gotländsk spenatmålla (NGB 14282) – Högväxande sort med gröna, buckliga blad. Smaken liknar spenat.

Green Plume*** – Grönbladig sort med grön fröställning i ganska täta plymer som blir ganska stora. Plantan blir ca 150-180 cm hög, själva plymen blir ca 30-60 cm lång. Fin som utfyllnad i blombuketter eller torkade arrangemang.

Gräne /Spenat Från Gotland (NGB 22803) – Högväxande sort på 2 m med väldigt stora ljusgröna blad. Beskrivs se ut som en liten poppel i Sesams Årsbok. Kommer från gården Gräne i Stenkyrka socken på Gotland (nordvästra delen).

Harres Mælde – Gammal familjesort av gröbladig målla från danska Sønderjylland. Sorten odlas och vidarebevaras av NordGen och har nummer NGB21241.2. På NordGens hemsidas webshop kan man läsa följande om sorten: ”Donatoren skriver: Fra min allertidligste barndom, hvor vi i 1939 boede i Østergade i Tønder, kan jeg huske, at vi ofte har fået spinat, eller grøn havemælde, som jeg først langt senere fandt ud af det drejede sig om, stuvet i almindelig sødmælk.”

Frö av Japansk spenat i Sesams monter på Nordiska Trädgårdar 2023.
Torkat frö av Japansk spenat (som egentligen är en trädgårdsmålla, lita aldrig på svenska namn).

Japansk Spenat /Japansk målla (NGB 17948) – Japansk spenat är en såndär luring som inte alls är en spenat egentligen, det är en trädgårdsmålla. Den har odlats länge i Katrineholmtrakten i Sörmland, kan börja skördas runt midsommar. Insamlad vid POMs fröupprop.

Karins Japanska – Högväxande och god sort som får ganska stora, lite buckliga blad. Beskrivs som produktiv om den skördas regelbundet.

Kwilly – Grönbladig, mycket produktiv sort.

Lolländsk Målla – Dansk lantsort.

Lönneberga – Mildsmakande, god sort från Dalarna där den odlats ända sen 1889 av samma familj på gården Gällö i Lönneberga i Grängesberg. Insamlad i Fröuppropet.

Mormors Målla från Halland – Uppgifter saknas. Vet du något om sorten? Kommentera gärna inlägget och berätta! 🙂

Trädgårdsmållan Mormors Spenat fotad hemma hos @bertzberg Tack snälla Linda för att jag fick fota hemma hos dig!

Mormors Spenat – Grönbladig sort från Halland, får gröna fröställningar. Kan bli ganska hög, nästan 2 m.

Nisse /Nisses målla – Grönbladig, kraftigväxande sort. Enligt NordGens hemsida har den sitt ursprung från en gård i Göingebygden vid Linderödsåsen (verkar ligga i nordöstra Skåne). Sorten kom till SLU Balsgård under mitten av 1990-talet när personen Nisse delade ut den på arbetsplatsen, den verkar ha odlats mycket i hans föräldrahem. Nisse hade skånsk dialekt så kanske kom han från Göinge eller närliggande område. Vad Nisse heter i efternamn vet man inte och NordGen efterlyser mer information. De säljer också fadderskap till Nisses Målla i sin webshop. Läs mer här.

Olle – Grönbladig sort från Värmland. Får väldigt stora blad, blir ca 2 m hög. Kallas för spenatmålla (oklart vilket det vetenskapliga namnet på latin är, sannolikt en trädgårdsmålla men helt säker är jag inte).

praktmålla (Chenopodium giganteum) – Ettårig högväxande snygging som blir ca 2 m hög och får tandade gröna blad med vackert kontrasterande rödrosalila skott. Kallas också för kjempemelde, kæmpe-gåsefod och tree spinach (men nej, det är ingen spenat). Blommar i juni-september och du kan använda både blad och blommor. Detta är INTE en trädgårdsmålla men ändå mycket odlingsvärd. Köp praktmålla hos Wexthuset

Red Orach – Många olika rödbladiga sorter kallas för detta… Rubra, Ruby Red mfl. Förvirringen är stor. Välj hellre en uttalad namnsort om du vill fröodla i bevarandesyfte.

Red Plume*** – Rödviolett sort med rödbrun fröställning i ganska täta plymer som blir ganska stora. Plantan blir ca 150-180 cm hög, själva plymen blir ca 30-60 cm lång. Fin som utfyllnad i blombuketter eller torkade arrangemang.

Reftele – Arvesort från Småland. Grönbladig, lättodlad sort som kan skördas hela sommaren.

Ung planta av Rosa Königin.

Rosa Königin – Tysk sort som bevarats av tyska Vern (ungefär som en tysk motsvarighet till Sesam). En riktig snyggsort med rosa stjälkar och dovt gröna blad på ovansidan men rosa bladundersida. Plantan blir ca 100-150 cm hög. Lite extra snygg i blåsiga lägen när bladen fladdrar lite så att undersidan syns. Jättefin att kombinera med ljusrosa och klarrosa dahlior. Namnet betyder rosa drottning på tyska.

Två olika sorters trädgårdsmålla; Rubra och Rosa Königin.

Rubra*** /Atropurpurea /Atrosanguinea /Red Orach /Red Orache – Vanlig sort i handeln som brukar vara lätt att få tag på… Som ung planta är bladen ofta lite grönare för att sedan övergå till mer dovt rödbrunlila färg. Dovt rödlila blad med lite klarare färg på bladets undersida och dovt röd fröställning. Dundersnygg att samplantera med svartkål/palmkål Nero di Toscana, rekommenderas varmt. Stekt svartkål med färsk Rubra på tallriken är också en riktigt trevlig kombination. Namnet betyder röd på latin.

Ruby Red*** /Red Orach /Red Orache – Vanlig, snabbväxande färgglad sort med en utvecklingstid på ca 40 dagar enligt svensk fröfirma. Plantorna blir ungefär 70 cm höga och får stora, spetsiga, vackert purpurbruna blad med lilaröd undersida och röd fröställning. Bladen har en svag sälta i smaken, goda i blandsallad med annat bladgrönt.

Sinander /Sinanders – Grönbladig sort. En släktklenod från Säm i Valinge, Halland enligt föreningen Sesams Årsbok. Har vuxit på samma gård under hela 1800-talet, kanske ännu längre. Funkar fint att använda istället för sallat eller spenat sommaren igenom.

Stigs Målla – NGB2379 Grönbladig sort, ganska lågvuxen som insamlades av Stig Blixt.

Svensk Grön – Gammal grönbladig släktsort.

Weibulls Gröna – Högväxande, ljusgrön sort med lite buckliga, spetsovala blad. Sorten är inte så enhetlig utan kan uppvisa lite varierande bladform. Ingick i yrkessortimentet av mållor på 80-talet, tillsammans med en gulbladig och en rödbladig sort.

Weibulls Röda – Högväxande sort med mörkröda blad med pilspetsliknande form. Ingick i yrkessortimentet av mållor på 80-talet, tillsammans med en gulbladig och en grönbladig sort.

Yellow Orach – Gulbladig målla, som snarare är ljust illgrön i färgen än gul (men visst, jämfört med andra grönbladiga sorter så ser den gul ut). Kan få rätt stora blad men är inte så tätvuxen. Får även gulgröna fröställningar.

Ängelholm – Ståtligt pampig högväxande sort från Skåne som kan bli 2,5 m hög och får rejält stora blad. Har gått i arv i generationer och kallades gammeldags spenat, användes på samma sätt som spenat men denna ansågs vara godare.

Och så ännu fler…

Jag har hittat långt fler sortnamn än de i listan ovan… Ofta får ju gamla sorter namn efter platsen de odlats länge på, efter en känd person eller efter en person som odlat den, men det har varit svårt att hitta mer information än bara namnet på dessa: Lutea, Marginata, Grön Med Röda Kanter, Scarlet Emperor, Speciosa, Viridis och mååånga många fler…

Kan du ännu fler sorter? Kontakta mig gärna och berätta.
Jag uppdaterar listan allteftersom jag får tag på ny information. 🙂

Yellow Orach som liten ung planta.
Fullvuxen planta av Yellow Orach får rejält kraftig, gul stam.
Yellow Orach som äldre planta.
Källor i urval:

boken Klint Karins Kålrot och Mor Kristins böna: Om Fröuppropets kulturarv av Lena Nygårds och Matti Wiking Leino (2013)

NordGen

Mailkontakt med NordGen

https://www.runabergsfroer.se/?search=m%C3%A5lla

Mailkontakt med Runåbergs Fröer

https://fröbanken.se/sok/m%C3%A5lla

Onlineboken Fröodling.se (särskilt kapitlet om målla av Peter Erlandsson)

https://smakasverige.se/mat/orter-och-ovriga-koksvaxter/tradgardsmalla

https://vern.de/wp-content/uploads/Compendium-2022.pdf

Gröna Rader om trädgårdsmålla

https://forsnashemman.blogspot.com/2013/09/praktmallan-red-orach.html?fbclid=IwAR0wQiB5dghB0mK0N_M_C8XYiC9G6cbLPmMPEIK0Mshoj0w_W8zaxWU3kWg

Läs också: Vill du bli gesäll i Målla & Spenatskrået?
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.