Sortguide: Ampel- & Fönstergurkor

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Gudarna ska veta att jag inte är nån mästare på att odla vare sig gurka eller pumpa… Att odla dem utomhus här i zon 4 utan växthus är helt enkelt en utmaning. Men tillochmed jag lyckas med de små krukgurkorna i fönstret. Tur det, med tanke på hur priset på gurka (och många andra grönsaker) skenat i matbutikerna på sistone… 🙂

Små gurkor på små plantor?

Det fina med fönstergurkor (eller krukgurkor som en del fröfirmor kallar dem) är att plantorna är så pass små att de går att odla i kruka eller ampel och får plats just i ett fönster. Men ju större kruka desto bättre, 5-10 liters allra minst, så helst ska du ha ett djupt fönster eller en piedestal eller liknande att ställa krukan på. Planthöjd för krukgurkor brukar inte anges av fröfirmorna men ju större kruka/ju mer jordvolym plantorna får desto större och högre brukar plantan bli. När du är nöjd med höjden kan du toppa plantan, eller ringla den som en gardin runt ett fönster på gardinstång eller med hjälp av snöre eller fiskelina.

De flesta fönstergurk-sorterna ger små gurkor på små plantor, men det finns undantag som ger förvånansvärt stora gurkor fastän plantan är liten, Passandra F1 till exempel. 🙂

Ingen vidare skönhet till planta direkt men fasiken vad mycket smågurkor det blev! Och de fula, lite misskötta plantorna utomhus levde trots detta ändå längre och gav mer än snyggplantorna inomhus som så småningom fick slängas pga skadedjur (spinnkvalster).
Många härliga små gurkor på rad…

Bara F1-hybrider…

Jag skulle verkligen önska att det fanns pytteplantor av gurka som INTE var just F1-hybrider men trots idogt sökande och letande så har jag inte hittat detta. Sannolikt för att det inte finns. Känner du till någon sådan sort så tipsa mig gärna. Under tiden får jag hålla tillgodo med att köpa nytt hybridfrö varje år eftersom F1-hybrider av gurka inte går att ta sortäkta frö från (en sådan sort har ju flera föräldrar). Att spara frö från en F1-hybrid ger därför inte genetiskt likadan avkomma, så jag avstår hellre och köper nytt.

Det fina just med F1-hybrider av gurka är att de är mer lättodlade: de är partenokarpa (dvs självbefruktande) och sätter bara honblommor vilket ger pålitlig och oftast stor skörd. Se till att bara odla en sort, så att honblommorna inte blir pollinerade av nån annan gurksort i närheten för då riskerar de att bli beska och äckliga.

Gurkblomma med gurka på gång. Min gurkodling vinner knappast några skönhetstävlingar men jösses vilken fin skörd det blev!
Förra årets gurkodling gav äntligen resultat! Så fort temperaturen tillät åkte amplarna utomhus, vid kalla nätter fick de lyftas in. En ampeltomat smög sig visst också in i bild.

Partenocarpa + partenocarpa då?

Jag fick en så himla bra fråga apropå detta med pollinering av gurkor, en sån där fråga som säkert många undrar över så därför inkluderar jag den här: ”Partenocarpa gurkor (dvs självbefruktande sorter som bara sätter honblommor) kan ju bli beska om de blir pollinerade av icke-partenocarpa sorter. Men hur är det med partenocarpa + partenocarpa sorter? Kan man odla olika partenocarpa sorter sida vid sida i samma växthus eller blir de beska då?”

Svaret är att JA, det går bra att odla flera olika partenocarpa sorter i samma växthus, de blir inte beska. Eftersom honblommor inte kan pollinera andra honblommor. Jag är själv ingen gurkexpert men hörde mig för med flera olika fröfirmor och alla svarade samma sak. 😉

Gurka Iznik F1.
Iznik F1 blir inte så fasligt hög, går fint att ringla runt en rätt låg spaljé.
Egna krukgurkor, tomater, spetspaprika och sockerärter blir en ljuvlig blandsallad på middagsbordet.

Sortguide: Ampel- och fönstergurkor

Alla sorterna är odlingsvärda, så därför är alla markerade i fetstil. De sorter som är allra vanligast och lättast att få tag på är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Baby F1*** – Lättodlad, god sort som ger släta, krispiga gurkor som ska skördas när de är ca 8 cm långa för bästa smak. Den sätter bara honblommor och plantan är motståndskraftig mot mjöldagg och har ett kompakt växtsätt, beskrivs som en busktyp av SKUD. Jag brukar odla den i stor ampelkruka eller i kruka med minispaljé. En av de absolut vanligaste sorterna hos trädgårdskedjorna, brukar vara lätt att få tag på. Har hängt med sen 2013 ungefär. Köp Baby F1 hos Wexthuset

Cascadini – Ampelgurka som beskrivs ha ett kompakt växtsätt och ger 10 cm långa gurkor. Verkar vara en produktiv sort. Sannolikt en F1-hybrid men jag har inte lyckats verifiera det, svårt att hitta information om den här sorten överhuvudtaget. Köp Cascadini hos Wexthuset

Formule F1 – (Slanggurka-Gruppen) Krukgurka som ger ganska stora, släta gurkor på ca 16-24 cm med en vikt på ca 350 g. Sorten sätter bara honblommor och skörd ca 3 månader efter sådd. Frisk sort som enligt svensk fröfirma är resistent mot gurkmosaikvirus och gurkfläcksjuka, är också medelresistent mot mjöldagg. Har hängt med sen 2013. Beskrivs som krukgurka men höjd anges inte så ge den gärna en rätt rejäl kruka och gott om utrymme. Köp Formule F1 hos Wexthuset

Gunnar F1 – (Druvgurka-Gruppen) Klassisk, produktiv ampelsort som verkar ha hängt med ett tag, iaf från runt 2013. Gunnar F1 ger mörkgröna, smakrika druvgurkor med lite knottrigt skal som blir ca 12 cm. Rankorna beskrivs bli ungefär meterlånga. Bra sort om du vill kunna göra egna inlagda gurkor. Har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Rätt prisvärd för att vara F1-hybrid, har ofta hela 10 frö per påse vilket är billigare än andra hybridsorter (de flesta andra F1-hybridgurksorterna i denna lista har bara 3-5 frö per påse, och då ofta till ett ännu högre pris). Köp Gunnar F1 hos Cramers Blommor

Hopeline F1 – Klassisk ampelsort som ger minigurkor av asiatisk typ med lite torrare fruktkött och intensiv smak. Gurkorna blir små men många, skörda när de är ca 10 cm långa för bäst smak. Jag brukar odla den i ampel här hemma med fint resultat. Går att odla både som ampelsort (dvs hängande) och i kruka om den får något att klättra på. Sorten behöver inte pollineras och plantan beskrivs vara motståndskraftig mot mjöldagg. Rekommenderat plantavstånd 50 cm, rekommenderat radavstånd 75 cm. Höjd anges inte av någon enda återförsäljare men den verkar vara en av de mest kompakta gurksorterna jag hittat hittills. Har hängt med sen 2017. Köp Hopeline F1 hos Wexthuset

Iznik F1, går fint att skörda när gurkorna är ännu mindre än såhär.

Iznik F1*** – Beskrivs som en växthussort som passar bra för krukodling, kallas ibland för Cocktail Iznik F1 i äldre frölistor. Iznik F1 har hängt med ett tag, iaf sen 2013. Ger goda, krispiga gurkor som blir ca 10 cm långa med slätt skal. Goda att ätas färska precis som de är. Plantan är motståndskraftig mot brunfläcksjuka (cladosporiosis) och mjöldagg. Rekommenderat plantavstånd ca 50 cm, rekommenderat radavstånd 75 cm. Höjd anges inte av någon enda återförsäljare men när jag odlade den i ca 15 literskruka så blev den som mest runt 130 cm hög. Höjden kan variera beroende på krukstorlek och jordvolym. Köp Iznik F1 hos Wexthuset

Party Time F1 – (Slanggurka-Gruppen) Självbefruktande sort som ger 10-12 cm långa gurkor med tunt skal och bra smak. Motståndskraftig mot mjöldagg och produktiv, kan ge 3-4 st gurkor vid varje nod. Har en utvecklingstid på ca 45 dagar enligt svensk fröfirma. Planthöjd anges inte men den beskrivs funka bra odlad både i hobbyväxthus, tunnel eller som gurkgardin inomhus (så sannolikt är den inte superlåg men heller inte superhög, ge den plats att bre ut sig). Köp Party Time F1 hos Cramers Blommor

Passandra F1*** – (Slanggurka-Gruppen) Kruksort för växthus som ger vagt knottriga slanggurkor på ca 15-16 cm, ovanligt långa för att vara minigurkor. Skörda regelbundet när gurkorna är just 15 cm för bästa smak. Bitterfri sort som kan drabbas av bladmögel ganska sent på säsongen, när den ändå ger mindre skörd så då gör det inte så mycket ändå att den drabbas… Rekommenderat plantavstånd 50 cm, rekommenderat radavstånd 75 cm. Höjd anges inte av någon enda återförsäljare så ge den gärna en stor kruka och gott om plats. Köp Passandra F1 hos Cramers Blommor

Picolino F1*** – (Slanggurka-Gruppen) Produktiv kruksort som ger släta minigurkor som ska skördas när de är ca 10 cm för bästa smak. Väldigt fin och jämn kvalitet på gurkorna, alla gurkor blir fina helt enkelt! Sätter bara honblommor och beskrivs av vissa källor som motståndskraftig mot mycket men enligt andra källor kan den drabbas av bladmögel men då först ganska sent på säsongen, så pass sent att den ändå nästan slutat ge skörd. En av de godaste sorterna enligt många hobbyodlare, när jag frågat i sociala medier efter folks favoritkrukgurka så har överväldigande många svarat just Picolino F1. Har hängt med sen 2013 ungefär. Köp Picolino F1 hos Wexthuset

Sherpa F1 – (Slanggurka-Gruppen) Slanggurka som inte brukar marknadsföras som krukgurka men Farbror Grön verkar ha odlat den inomhus i kruka med gott resultat. Ger släta gurkor med fin smak på 15-20 cm som både passar att ätas färska eller att läggas in. Går att skördas som små minigurkor också, har en utvecklingstid på 60 dagar enligt svensk fröfirma. Sorten är partenokarp, dvs självbefruktande och ger krispiga gurkor med små kärnhus. Kan drabbas snabbt av bladmögel och ser ibland trist ut redan tidigt på säsongen så det gäller att ge den optimala odlingsförutsättningar. Har hängt med sen 2013 ungefär.

En enda planta kan ge imponerande stor skörd av små gurkor. Det gäller att ta dem i tid bara, som förvuxna smakar de sämre.
Krukgurka Baby F1.
Läs också: Vilka 5 grödor skulle du odla i en kris?
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.