Sortguide: Blomkål

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-

Lyxigt gott behöver inte vara så krångligt

Att odla kålväxter behöver inte vara så krångligt. Fördelen med att odla egen blomkål är ju förstås att det är så gott. Och vackert! Nackdelen är att kålodlingen lätt drabbas av glupska larver men det är lätt åtgärdat så länge det upptäcks i tid. Det absolut svåraste tycker jag är att komma ihåg att titta till och inspektera plantorna regelbundet. En kombination av nät och larvskyddsmedlet Turex vid behov brukar göra susen. (Fast det kan kännas trist att täcka de vackra plantorna med ett fult nät förstås.) Köp Turex hos Wexthuset

Vattna och spana regelbundet

I en liten odling som haft larvproblem tidigare är nät och Turex nästan ett krav för att lyckas, men om du odlar på en stor yta och odlar kålen på nya platser varje år (med stora avstånd) så kan det gå alldeles utmärkt utan både nät och antilarvmedel. Prova dig fram! Men ser du larver så agera direkt, de är verkligen hungriga och äter snabbt. Andra skadedjur blomkålsodlingen kan drabbas av är jordloppor och kålfluga, men så länge du vattnar regelbundet och håller ordning på växtföljden så brukar det gå bra. Och sätt gärna ner plantorna liiite djupare än vad de stod i sin kruka när du planterar ut dem, då blir det svårare för kålflugan att lägga ägg.

Early Snowball X funkade fint att odla i pallkrage här i zon 4. Fast jag borde nog ha skördat den liiite tidigare…

Vackra plantor

Blomkål (och broccoli) är nog de två vanligaste ätbara blommorna på våra matbord, men det är lätt att glömma bort att det ju faktiskt är deras blomknoppar vi äter… Och det finns ju extra vackra sorter! Några av de sorter som verkligen sticker ut i sortguiden nedan är den vackert gulorange Sunset F1 och lila Grafitti F1, men för dig som vill undvika F1-hybrider så finns det även andra intressanta färgglada sorter som inte är hybrider, bl a Nine Star, Nuage, di Sicilia Violetto och Purple Cape. Det finns även sorter som ger flera, mindre huvuden.

Och du, kombinera gärna tidig och sen sort om du vill kunna skörda blomkål under så lång tid som möjligt. 🙂

Sortguide: Blomkål

De sorter som jag bedömer som allra mest odlingsvärda är markerade i fetstil.
De sorter som är lätta att få tag på är markerade med ***.
Med reservation för eventuella felskrivningar.

Adelanto F1 – Vit blomkålssort som beskrivs som lättskördad med en utvecklingstid på ca 70 dagar. Beskrivs som en bra övergångssort mellan tidiga sommar och sena höstsorter.

All The Year Round/ All Year Round*** – Medeltidig sort för både sommarskörd och höstskörd med kraftigt rotsystem som klarar torka något bättre än andra sorter. Ger vita, stora, täta blomkålshuvuden. En av de allra vanligaste sorterna på svenska marknaden som säljs även av de stora trädgårdskedjorna. Köp All The Year Round hos Wexthuset.

Andes F1 – Holländsk hybridsort som ger klassiskt vita huvuden som mognar i mitten av säsongen. Beskrivs som tålig mot tufft väder och går att odla både på friland och i växthus även ganska tidigt på våren. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Beta*** – Produktiv och mycket tidig sort med en utvecklingstid på ca 58-63 dagar enligt svensk återförsäljare. Ger vita, kompakta huvuden med god smak. Köp Beta hos Wexthuset.

Blumini F1*** – Hybridsort som ger luftiga, öppna buketter till huvuden, en slags bukettblomkål med lite annorlunda utseende. Enligt svensk fröfirma ger den skörd ca 9 veckor efter sådd. Köp Blumini F1 hos Wexthuset.

Boris F1 – Sorten beskrivs som frisk och tålig med ett kraftigt rotsystem och upprätt bladverk. Ger stora, vita blomkålshuvuden. Populär sort i England. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Cavolfiore Sicilia Violetto (sannolikt samma sort som di Sicilia Violetta) – Cavolfiore betyder blomkål på italienska, så det här är alltså en lila blomkål från Sicilien. Enligt svensk återförsäljare är den tålig mot kyla och utvecklas rätt snabbt, med upprättväxande blad som skyddar huvudet bra. All lila blomkål tappar färg vid tillagning, så ät den helst rå.

Blomkål på gång.

Early Snowball X /Palla di Nieve X*** – Tidig kulturarvssort från 1888. Beskrivs som tålig mot väderväxlingar och ger täta, enhetliga, vita, runda blomkålshuvuden. Utvecklingstid 60 dagar enligt svensk fröfirma.

Edith F1 – Produktiv sort som ger vita, stora blomkålshuvuden.

Emeraude F1 – Ger mörkgröna huvuden och har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Passar för bra för sommarodling, eftersom den tål både värme och långa dagar. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Erfurt – Mycket tidig kulturarvssort med en utvecklingstid på 12 veckor enligt en svensk fröfirma (men enligt en ukrainsk återförsäljare har sorten en betydligt längre  utvecklingstid på 100-120 dagar). Ger vita, stora täta blomkålshuvuden som kan väga imponerande mycket, ca 1-1,5 kg!!! Smaken beskrivs som mycket bra. Köp Erfurt hos Wexthuset.

Erfurter nr 152 – Gammal, tidig sort som odlats i Sverige och Danmark. Ger klassiskt vita huvuden med utmärkt smak. Vidarebevaras av NordGen och säljs som frö under begränsad tid på året i NordGens webshop.

Flirt F1 – En värmetålig sort som passar att odlas hela säsongen! Ger vita, enhetliga blomkålshuvuden med en utvecklingstid på ca 75 dagar. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Flora Blanca – Gammal pålitlig tysk sort som ger vita blomkålshuvuden, går att övervintra ibland. Finns som ekologiskt frö. Köp Flora Bianca hos Wexthuset.

Four Seasons – Mycket tidig kulturarvssort med en utvecklingstid på 60 dagar enligt ukrainsk återförsäljare. Ger stora, täta huvuden på upp till ca 1,5 kg (ibland ännu större). Smaken beskrivs som utmärkt, tål kraftiga temperaturväxlingar bra. Eftersom den har så pass kort utvecklingstid så passar den sannolikt bra att så i omgångar under odlingssäsongen, så du kan få både tidig och sen skörd av samma sort.

Fruerte – Vit kulturarvssort som är rätt tidig med en utvecklingstid på ca 90-100 dagar enligt ukrainsk återförsäljare. Kanske inte så supertidig egentligen, men tidig för att ge så pass stora huvuden med bra smak på 900-1100 g. Passar även för frilandsodling.

Garant – Högkvalitativ sort som passar för både vårskörd och höstskörd enligt en gammal Hammenhögs-katalog från 1959. Verkar ha ganska kraftig bladtäckning, ger vitgula huvuden. Vidarebevaras av NordGen och säljs som frö under begränsad tid på året i NordGens webshop.

Giant of Naples – Vackert vitgul (men mest vit) italiensk kulturarvssort som har en utvecklingstid på ca 120 dagar enligt ukrainsk återförsäljare och ger extremt jättestora huvuden som kan väga upp till 4 kg!!! Både smak och hållbarhet verkar dessutom vara toppen. Wow liksom!

Goodman – Ger vita huvuden och går att skörda under lång tid. Öppenpollinerad sort som har en utvecklingstid på ca 75 dagar.

Grafitti F1*** – Läckert lila snyggsort som är vackrast att äta färsk, vid kokning tappar den i färg och blir mer blågrön. Ger lila, täta blomkålshuvuden och har ett bladverk med vackert svaga grålila toner. Utvecklingstid 80 dagar enligt svensk fröfirma. Mycket vacker grönsak, både på tallriken och i odlingen men den behöver få solljus för att den vackra färgen verkligen ska komma fram. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Grafitti F1 hos Wexthuset.

Grafitti – Enligt en ukrainsk återförsäljare finns det även en varmlila kulturarvssort som heter Grafitti (men som alltså inte är en F1hybrid). Den lär ha en utvecklingstid på 100-120 dagar och ger runda, väldigt stora lila huvuden på upp till 1-1,5 kg med mycket bra smak. Lär vara motståndskraftig mot en del sjukdomar och funkar att odla både i växthus och på friland.

Grandessa – Ger ganska små och nätta vita huvuden (sitt namn till trots, kanske plantan är hög?), har en utvecklingstid på ca 70-80 dagar. Vidarebevaras av NordGen och säljs som frö under begränsad tid på året i NordGens webshop, nummer NGB1816.1.

Ice Age – Amerikansk kulturarvssort som ger vita, täta stora huvuden på upp till 1,5-2 kg!!! Smaken beskrivs som utmärkt, sorten har också bra lagringsegenskaper. Funkar både att odla på friland och i växthus/tunnel. Motståndskraftig mot många av de vanligaste sjukdomarna. Sorten har en utvecklingstid på ca 75-85 dagar.

Idol – Tidig sort som ger vita, fasta blomkålshuvuden. Väldigt vanlig sort som även brukar säljas av de stora trädgårdskedjorna men våren 2023 verkar den vara betydligt svårare att få fatt i…

Igloo – Medeltidig sort som ger väldigt vita, täta blomkålshuvuden. En bra sort för dig som vill kunna skörda små, minihuvuden av blomkål. Utvecklingstid 70 dagar enligt svensk fröfirma.

Igloory F1*** – Ger snövita, stora blomkålshuvuden vars blad ger bra täckning. Enligt fröfirmans produktansvarig så är det en blomkålssort av tidig Erfurt-typ som är bra för hela utomhussäsongen. Den kan också skördas under lång tid eftersom den har god tolerans mot lätt frost. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Jaffa F1 – Häftigt orange blomkålshuvuden med blågrönt bladverk som funkar både för sommar- och höstodling. Behöver solljus för att få den vackra orange färgen (till skillnad mot vit blomkål som man ju annars brukar försöka täcka). Har dock lång utvecklingstid, hela 100 dagar ca. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Jaffa F1 hos Wexthuset.

Janvel F1 (säljs ofta som felstavad Javel F1på nätet) – Produktiv sort som ger stora, vita blomkålshuvuden. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Moby Dick F1 – Krispigt söt sort som ger vackert vita huvuden. Passar för höst- tidig vinterskörd. Att den är prisbelönt skadar ju inte heller; 2002 fick Moby Dick F1 Award of Garden Merit (förkortat AGM) av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. För att en sort ska kunna belönas med AGM så ska den först testas i provodling, den ska också uppfylla vissa kriterier vad gäller smak, motståndskraft mot sjukdomar mm. Köp Moby Dick F1 hos Wexthuset.

Movir – Vit kulturarvssort som ger vita, stora huvuden som väger ca 0,5-1,5 kg enligt ukrainsk återförsäljare. Beskrivs som en tidig sort.

Multi Head F1*** – Ganska ny sort som ger ett stort, rejält blomkålshuvud och sedan 3-5 sidobuketter (om du låter stammen vara kvar i landet efter skörden av det stora huvudet). Om du skördar det första, stora huvudet tidigt så hinner de mindre sidobuketterna utvecklas bra. En vanlig sort som säljs även hos de stora trädgårdskedjorna. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Multi Head F1 hos Wexthuset.

Neckarperle – Tidig/medeltidig sort med upprättväxande blad som kan odlas både på friland och i växthus. Kan odlas både för sommarskörd och höstskörd och kan stå skördeklar kvar i landet liiite längre än andra sorter. Ger vackert vita, täta blomkålshuvuden. Utvecklingstid ca 70 dagar enligt svensk fröfirma. Köp Neckarperle hos Wexthuset.

Nine Star – Saluförs ibland som en flerårig blomkål, ibland som en flerårig broccoli (som går att odla vidare i ca 5 år enligt dansk återförsäljare) men verkar mer likna broccoli i smak och växtsätt. Ger gulvita huvuden av mindre modell. Dyra frön. Ger stora plantor, kan förökas som stickling. Behöver skördas ytterst regelbundet, för när plantan väl gått i blom så brukar den dö inom kort.

Nuage – Kraftigväxande plantor med en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt en svensk fröfirma. Ger stora huvuden som är vita om de täcks av sina blad, annars skiftar de färg till purpurrosa om de exponeras för solljus. Brukar täckas bra av sina egna blad, klipp av några om du vill åt den rosa färgen. Namnet betyder moln på franska.

Odysseus – Torktålig sort som blir ca 35 cm hög. Ger helvita huvuden på ca 650 g med stark kålsmak.

Opaal – Beskrivs som den allra tidigaste sorten på svenska marknaden med en utvecklingstid på 67 dagar enligt en svensk fröfirma (enligt en annan fröfirma är det 55 dagar, hoppas att det stämmer). Ger rent vita blomkålshuvuden som går att skörda under ca en månads tid eller mer. Toppenbra för småskalig odling.

Parmac F1 – Vackert lilarosa blomkålssort med bra täckning som har en utvecklingstid på ca 90 dagar. Huvudet har en rosa färg som rå, men blir mer blåaktig om du kokar den, eller mer rödaktig om den doppas i vinäger. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Pioneer – Beskrivs som en av de bästa tidiga kulturarvssorterna som är motståndskraftig mot många sjukdomar. Ger stora, täta cremevita huvuden på ca 0,5 kg med utmärkt smak.

Pionier des Nordes – Vit kulturarvssort som beskrivs som en av de allra tidigaste sorterna med en utvecklingstid på ca 50-60 dagar enligt ukrainsk återförsäljare. Ger runda, väl täckta täta blekt vita huvuden som kan väga upp till 1-1,5 kg. Rekommenderas för tidig vårodling och höstodling.

Purple Cape – Beskrivs som ett mellanting mellan blomkål och broccoli. Ger vackert lila små huvuden. Går att övervintra i skyddat läge och fortsätter att ge små huvuden (ungefär som broccolin Purple Sprouting) nästa vår. Går fint att frysa.

Robert – Vit kulturarvssort med en utvecklingstid på ca 100-110 dagar enligt ukrainsk återförsäljare. Ger täta, vita huvuden med bra smak som väger ca 500-700 g. Lär vara motståndskraftig mot många trista sjukdomar (oklart vilka).

Romanesco Natalino – Egentligen en slags broccolo (nejdå, inte en felstavning) men den är så pass lik blomkål rent visuellt att jag valt att inkludera den i sortguiden ändå, och en del fröfirmor säljer och marknadsför den fortfarande som en blomkål, trots att den snarare borde marknadsföras som just broccolo… Nåja. Populär, mycket gammal italiensk sort som ger gulgröna, ganska stora huvuden med spetsiga buketter. Ger skörd under lång tid och kan både skördas tidigt på säsongen som mindre buketter eller som stort huvud i slutet av säsongen. Stammen fortsätter att producera små sidobuketter efter att det stora huvudet skördats. Smaken beskrivs som delikat, med en mild smak av både blomkål och broccoli.

Romanesco Precoce – Väldigt lik Romanesco Natalino i utseende, ger ljusgröna huvuden med spetsiga buketter. Smaken beskrivs som nötaktig och söt. Bra för höstodling men ger inga sidoskott. Ca 90 dagars utvecklingstid enligt svensk fröfirma som definierar den som en romersk blomkål.

Shannon – Vackert ljusgrön blomkål med en utvecklingstid på ca 90-110 dagar enligt ukrainsk återförsäljare. Ger runda huvuden som väger ca 900-1300 g med mycket bra smak. Kulturarvssort.

Snowball*** – Tidig/medeltidig sort som ger stora, vita, täta blomkålshuvuden med liten märg. Passar att odla både i växthus eller på friland, lär funka fint även i kallare klimat och för både sommarskörd och höstskörd. Utvecklingstid 65 dagar enligt svensk fröfirma.

Snowy Crown – Vackert rent vit kulturarvssort som har en utvecklingstid på bara 50-60 dagar enligt ukrainsk återförsäljare. Ger små, nätta minihuvuden med en diameter på ca 15-20 cm med bra smak. Bra för infrysning.

Summer Alpha – Vit kulturarvssort som ger stora huvuden på ca 800-1200 g med bra smak. har en utvecklingstid på 90-110 dagar enligt ukrainsk återförsäljare.

Sunset /Sunset F1 – Riktig snyggsort som ger vackert gulorange, medelstora täta blomkålshuvuden som behåller sin fina färg även efter tillagning. Funkar fint att odlas och skördas som miniblomkål. Utvecklingstid 80 dagar enligt svensk fröfirma, beskrivs som medeltidig och passar för sommar- och höstskörd. Säljs som F1 hos vissa återförsäljare, som icke-hybrid hos andra återförsäljare. Köp Sunset hos Wexthuset.

Susana F1 – Mörkgrön sort som saluförs av Semenco. Beskrivs som en bra höstsort med en utvecklingstid på 85 dagar.

Tabiro – Sen sort med utvecklingstid på ca 89 dagar enligt svensk fröfirma. Passar bra för dig som vill skörda blomkål under sensommar och höst. Upprättväxande sort som täcks av sina blad bra, ger vackert vita blomkålshuvuden.

Walcherer Winter 5 /Walcheren Winter Pilgrim – Populär, mycket produktiv och god sort i England där den beskrivs som ”totally winter hardy”, tveksamt om det även gäller svensk vinter men inte omöjligt med tanke på klimatförändringarna… Medeltidig sort som ger stora, kompakta vita blomkålshuvuden. Sannolikt en vidareförädling av den mycket gamla blomkålssorten Walcheren som sålts i Sverige sen 1854. Walcheren betyder val på tyska, är också namnet på en ort (halvö) i Nederländerna. Köp Walcherer Winter 5 hos Wexthuset.

White Step F1 – Beskrivs av vissa källor som en dvärgblomkål som därför passar extra bra för dig med liten odlingsyta. Ger vita, täta blomkålshuvuden som kan skördas sent på året. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp White Step F1 hos Wexthuset.

Winter Aalsmeer – Prisbelönt sort från Nederländerna som ger stora vita blomkålshuvuden. Lär klara den holländska vintern utmärkt, kanske även den svenska med viss täckning?

Verde di Macerata – Verde betyder grön, en snygg grön blomkål från Macerata som behåller färgen även som tillagad. Kanske samma som Yellow Green Macerata men jag tycker att de ser lite olika ut i färgen på bilderna, fast det där med färg är inte alltid så lätt att återge på foton…

Violet Queen F1 – Ger ganska små rödlila huvuden, passar bäst för höstskörd. Den svenska fröfirman beskriver den som ett mellanting mellan blomkål och broccoli (men tillhör Botrytis-gruppen). Populär sort i början av 2000-talet, numera verkar den inte gå att få tag på längre. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan… Jag tycker att den här sorten är ett utmärkt exempel på det trista med just F1-hybrider. Som fröodlare (eller självhushållare) är det liksom ingen idé att börja odla F1 hybrider: eftersom du inte kan ta eget sortäkta frö att odla vidare på. Fröna är i princip att betrakta som engångsfrö, och när fröfirman bestämmer sig för att sluta sälja sorten så tja, då finns den inte mer. Ett fint alternativ (som fortfarande finns att köpa) är vackra Purple Cape, som inte är hybridsort.

Vitaverde F1 – Mörkgrön sort som saluförs av Semenco. Beskrivs som en bra sort för hela säsongen med en utvecklingstid på 80 dagar.

Yellow Green Macerata – Fascinerande medeltidig sort som ger gulgröna blomkålshuvuden som nästan lyser i neonfärg mot sitt gråvita bladverk. Det är svårt att inte haja till när du passerar den i odlingarna, det sticker verkligen ut med sin färg. Bra att frysa, smaken beskrivs som god och fyllig. Utvecklingstid 70 dagar enligt svensk fröfirma.

Kan du ännu fler sorter? Tipsa mig så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂
Jag är särskilt nyfiken på sorten Edelweis /SwEdelweis, all info är av intresse.

Läs också: Svedjerovans återkomst
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.