Sortguide: Blomkål

trollet

Lyxigt gott behöver inte vara så krångligt

Att odla kålväxter behöver inte vara så krångligt. Fördelen med att odla egen blomkål är ju förstås att det är så gott. Och vackert! Nackdelen är att kålodlingen lätt drabbas av glupska larver men det är lätt åtgärdat så länge det upptäcks i tid. Det absolut svåraste tycker jag är att komma ihåg att titta till och inspektera plantorna regelbundet. En kombination av nät och larvskyddsmedlet Turex (vid behov) brukar göra susen. Fast det kan kännas trist att täcka de vackra plantorna med ett fult nät förstås.

Vattna och spana regelbundet

I en liten odling som haft larvproblem tidigare är nät och Turex nästan ett krav för att lyckas, men om du odlar på en stor yta och odlar kålen på nya platser varje år (med stora avstånd) så kan det gå alldeles utmärkt utan både nät och antilarvmedel. Prova dig fram! Men ser du larver så agera direkt, de är verkligen hungriga och äter snabbt. Andra skadedjur blomkålsodlingen kan drabbas av är jordloppor och kålfluga, men så länge du vattnar regelbundet och håller ordning på växtföljden så brukar det gå bra. Och sätt gärna ner plantorna liiite djupare än vad de stod i sin kruka när du planterar ut dem, då blir det svårare för kålflugan att lägga ägg.

Early Snowball X funkade fint att odla i pallkrage här i zon 4. Fast jag borde nog ha skördat den liiite tidigare…

Vackra plantor

Blomkål (och broccoli) är nog de två vanligaste ätbara blommorna på våra matbord, men det är lätt att glömma bort att det ju faktiskt är deras blomknoppar vi äter… Och det finns ju extra vackra sorter! Några av de sorter som verkligen sticker ut i sortguiden nedan är den vackert gulorange Sunset F1 och lila Grafitti F1, men för dig som vill undvika F1-hybrider så finns det även andra intressanta färgglada sorter som inte är hybrider, bl a Nine Star, Nuage, di Sicilia Violetto och Purple Cape. Det finns även sorter som ger flera, mindre huvuden.

Och du, kombinera gärna tidig och sen sort om du vill kunna skörda blomkål under så lång tid som möjligt. 🙂

Sortguide: Blomkål

De sorter som jag bedömer som allra mest odlingsvärda är markerade i fetstil.
De sorter som är lätta att få tag på är markerade med ***.
Med reservation för eventuella felskrivningar.

Adelanto F1 – Vit blomkålssort som beskrivs som lättskördad med en utvecklingstid på ca 70 dagar. Beskrivs som en bra övergångssort mellan tidiga sommar och sena höstsorter.

All The Year Round/ All Year Round*** – Medeltidig sort för både sommarskörd och höstskörd med kraftigt rotsystem som klarar torka något bättre än andra sorter. Ger vita, stora, täta blomkålshuvuden. En av de allra vanligaste sorterna på svenska marknaden som säljs även av de stora trädgårdskedjorna.

Beta*** – Mycket tidig sort med en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk återförsäljare. Ger vita, kompakta huvuden med god smak.

Boris F1 – Sorten beskrivs som frisk och tålig med ett kraftigt rotsystem och upprätt bladverk. Ger stora, vita blomkålshuvuden. Populär sort i England. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Cavolfiore Sicilia Violetto (sannolikt samma sort som di Sicilia Violetta) – Cavolfiore betyder blomkål på italienska, så det här är alltså en lila blomkål från Sicilien. Enligt svensk återförsäljare är den tålig mot kyla och utvecklas rätt snabbt, med upprättväxande blad som skyddar huvudet bra. All lila blomkål tappar färg vid tillagning, så ät den helst rå.

Edith F1 – Produktiv sort som ger vita, stora blomkålshuvuden.

Blomkål på gång.

Early Snowball X /Palla di Nieve X*** – Tidig kulturarvssort från 1888. Beskrivs som tålig mot väderväxlingar och ger täta, enhetliga, vita, runda blomkålshuvuden. Utvecklingstid 60 dagar enligt svensk fröfirma.

Erfurt – Mycket tidig sort med en utvecklingstid på ca 60-70 dagar enligt en svensk fröfirma. Ger vita, stora täta blomkålshuvuden.

Flora Blanca – Gammal tysk sort som ger vita blomkålshuvuden. Finns som ekologiskt frö.

Goodman – Ger vita huvuden och går att skörda under lång tid. Öppenpollinerad sort som har en utvecklingstid på ca 75 dagar.

Grafitti F1*** – Läckert lila sort som är vackrast att äta färsk, vid kokning tappar den i färg och blir mer blågrön. Ger lila små blomkålshuvuden och har ett bladverk med svaga grålila toner. Utvecklingstid 80 dagar enligt svensk fröfirma. Ganska dyra frön tycker jag men mycket vacker grönsak, både på tallriken och i odlingen. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Idol*** – Tidig sort som ger vita, fasta blomkålshuvuden ungefär 9 veckor efter sådd. Väldigt vanlig sort som säljs även av de stora trädgårdskedjorna.

Igloo – Medeltidig sort som ger väldigt vita, täta blomkålshuvuden. En bra sort för dig som vill kunna skörda små, minihuvuden av blomkål. Utvecklingstid 70 dagar enligt svensk fröfirma.

Igloory F1*** – Ger snövita, stora blomkålshuvuden vars blad ger bra täckning. Enligt fröfirmans produktansvarig så är det en blomkålssort av tidig Erfurt-typ som är bra för hela utomhussäsongen. Den kan också skördas under lång tid eftersom den har god tolerans mot lätt frost.

Janvel F1 (säljs ofta som felstavad Javel F1på nätet) – Produktiv sort som ger stora, vita blomkålshuvuden. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Multi Head F1*** – Ganska ny sort som ger ett stort, rejält blomkålshuvud och sedan 3-5 sidobuketter (om du låter stammen vara kvar i landet efter skörden av det stora huvudet). Om du skördar det första, stora huvudet tidigt så hinner de mindre sidobuketterna utvecklas bra. En vanlig sort som säljs även hos de stora trädgårdskedjorna. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Neckarperle – Tidig/medeltidig sort med upprättväxande blad som kan odlas både på friland och i växthus. Kan odlas både för sommarskörd och höstskörd och kan stå skördeklar kvar i landet liiite längre än andra sorter. Ger vackert vita blomkålshuvuden. Utvecklingstid ca 70 dagar enligt svensk fröfirma.

Nine Star – Saluförs ibland som en flerårig blomkål, ibland som en flerårig broccoli (som går att odla vidare i ca 5 år enligt dansk återförsäljare) men verkar mer likna broccoli i smak och växtsätt. Ger gulvita huvuden av mindre modell. Dyra frön. Ger stora plantor, kan förökas som stickling. Behöver skördas ytterst regelbundet, för när plantan väl gått i blom så brukar den dö inom kort.

Nuage – Kraftigväxande plantor med en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt en svensk fröfirma. Ger stora huvuden som är vita om de täcks av sina blad, annars skiftar de färg till purpurrosa om de exponeras för solljus. Brukar täckas bra av sina egna blad, klipp av några om du vill åt den rosa färgen. Namnet betyder moln på franska.

Opaal – Beskrivs som den allra tidigaste sorten på svenska marknaden med en utvecklingstid på 67 dagar enligt en svensk fröfirma (enligt en annan fröfirma är det 55 dagar, hoppas att det stämmer). Ger rent vita blomkålshuvuden som går att skörda under ca en månads tid eller mer. Toppenbra för småskalig odling.

Purple Cape – Beskrivs som ett mellanting mellan blomkål och broccoli. Ger vackert lila små huvuden. Går att övervintra i skyddat läge och fortsätter att ge små huvuden (ungefär som broccolin Purple Sprouting) nästa vår. Går fint att frysa.

Romanesco Natalino – Egentligen en slags broccolo (nejdå, inte en felstavning) men den är så pass lik blomkål rent visuellt att jag valt att inkludera den i sortguiden ändå, och en del fröfirmor säljer och marknadsför den fortfarande som en blomkål, trots att den snarare borde marknadsföras som just broccolo… Nåja. Populär, mycket gammal italiensk sort som ger gulgröna, ganska stora huvuden med spetsiga buketter. Ger skörd under lång tid och kan både skördas tidigt på säsongen som mindre buketter eller som stort huvud i slutet av säsongen. Stammen fortsätter att producera små sidobuketter efter att det stora huvudet skördats. Smaken beskrivs som delikat, med en mild smak av både blomkål och broccoli.

Romanesco Precoce – Väldigt lik Romanesco Natalino i utseende, ger ljusgröna huvuden med spetsiga buketter. Smaken beskrivs som nötaktig och söt. Bra för höstodling men ger inga sidoskott. Ca 90 dagars utvecklingstid enligt svensk fröfirma som definierar den som en romersk blomkål.

Snowball*** – Tidig/medeltidig sort som ger stora, vita, täta blomkålshuvuden med liten märg. Passar att odla både i växthus eller på friland, lär funka fint även i kallare klimat och för både sommarskörd och höstskörd. Utvecklingstid 65 dagar enligt svensk fröfirma.

Sunset F1 – Snygg sort som ger vackert gulorange, medelstora blomkålshuvuden. Funkar fint att odlas och skördas som miniblomkål. Utvecklingstid 80 dagar enligt svensk fröfirma.

Susana F1 – Mörkgrön sort som saluförs av Semenco. Beskrivs som en bra höstsort med en utvecklingstid på 85 dagar.

Tabiro – Sen sort med utvecklingstid på ca 89 dagar enligt svensk fröfirma. Passar bra för dig som vill skörda blomkål under sensommar och höst. Upprättväxande sort som täcks av sina blad bra, ger vackert vita blomkålshuvuden.

Walcheren Winter 5 /Walcheren Winter Pilgrim – Populär, mycket produktiv sort i England där den beskrivs som ”totally winter hardy”, tveksamt om det även gäller svensk vinter men inte omöjligt med tanke på klimatförändringarna… Medeltidig sort som ger stora, kompakta vita blomkålshuvuden. Sannolikt en vidareförädling av den mycket gamla blomkålssorten Walcheren som sålts i Sverige sen 1854. Walcheren betyder val på tyska, är också namnet på en ort (halvö) i Nederländerna.

White Step F1 – Beskrivs av vissa källor som en dvärgblomkål som därför passar extra bra för dig med liten odlingsyta. Ger vita, täta blomkålshuvuden. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Winter Aalsmeer – Prisbelönt sort från Nederländerna som ger stora vita blomkålshuvuden. Lär klara den holländska vintern utmärkt, kanske även den svenska med viss täckning?

Verde di Macerata – Verde betyder grön, en snygg grön blomkål från Macerata som behåller färgen även som tillagad. Kanske samma som Yellow Green Macerata men jag tycker att de ser lite olika ut i färgen på bilderna, fast det där med färg är inte alltid så lätt att återge på foton…

Violet Queen F1 – Ger ganska små rödlila huvuden, passar bäst för höstskörd. Den svenska fröfirman beskriver den som ett mellanting mellan blomkål och broccoli (men tillhör Botrytis-gruppen). Populär sort i början av 2000-talet, numera verkar den inte gå att få tag på längre. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan… Jag tycker att den här sorten är ett utmärkt exempel på det trista med just F1-hybrider. Som fröodlare (eller självhushållare) är det liksom ingen idé att börja odla F1 hybrider: eftersom du inte kan ta eget sortäkta frö att odla vidare på. Fröna är i princip att betrakta som engångsfrö, och när fröfirman bestämmer sig för att sluta sälja sorten så tja, då finns den inte mer. Ett fint alternativ (som fortfarande finns att köpa) är vackra Purple Cape, som inte är hybridsort.

Vitaverde F1 – Mörkgrön sort som saluförs av Semenco. Beskrivs som en bra sort för hela säsongen med en utvecklingstid på 80 dagar.

Yellow Green Macerata – Fascinerande medeltidig sort som ger gulgröna blomkålshuvuden som nästan lyser i neonfärg mot sitt gråvita bladverk. Det är svårt att inte haja till när du passerar den i odlingarna, det sticker verkligen ut med sin färg. Bra att frysa, smaken beskrivs som god och fyllig. Utvecklingstid 70 dagar enligt svensk fröfirma.

Läs också: Svedjerovans återkomst

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.