Sortguide: Sockerärter

trollet
Bildkälla: Genererad med AI av JasmineWaara 18 mars 2024-kl.-334-em.jpeg
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-
En sockerärt är väl en sockerärt? Hur stor skillnad kan det vara? Tja, sorterna kan skilja sig åt ganska rejält… Och som vanligt så finns det fler sorter än man tror.😉

Lika men olika

En del är är mycket låga (Tidig Låg, Half Pint, Tom Thumb) medan andra är betydligt högre, 2 m eller mer. Det finns sockerärter med vita blommor, och med vackrare färgglada blommor. Det finns också sockerärter med mycket vackra färgglada baljor som är lättare att se i bladverket än de gröna. Det finns lila baljor (Desirée, Shiraz, Sugar Magnolia), gula baljor (Golden Sweet, Märta Vax) och rosaskimrande (Spring Blush).

Kombinera lite olika så får du både ögongodis och goda grönsaker, för ingen sort är ju bäst på allt samtidigt så det gäller att kombinera olika sorter som kompletterar varann. Vill du inte ha all skörd på en gång så är det bättre att så i omgångar. Eller så olika sorter, och då kombinera snabbare sorter med senare sorter. 😃😃😃

De Grace och Shiraz på en bädd av dill.
Det är roligt att kunna blanda sockerärter i olika färger i en sallad, vi äter ju med ögonen också.

Vad är en sockerärt…?

Ja, vad är en sockerärt egentligen? Att försöka sig på att systematisera ärter och sockerärter är inte helt lätt… Att försöka sig på det är ett utmärkt sätt att göra sig ovän med folk, så därför avstår jag. Det här är därför en generös sortguide, där jag hellre friar än fäller.

Det som vanligen brukar kallas sockerärt är ärter vars baljor är goda att skörda och äta som platta; MEN det gäller även många märgärter, gråärter mfl. Dessa kan ofta säljas under flera olika beskrivande namn i handeln, t ex den lila Desirée som både säljs som sockerärt och märgärt. Även sådana får vara med i denna sortguide.

Sockerärter är produktiva… Vill du inte ha allt på en gång så är det bättre att så i omgångar. Eller så olika sorter, kombinera snabbare sorter med senare sorter.
Det är verkligen skillnad på sockerärt och sockerärt, och väldigt roligt att jämföra! Vissa plantor är höga, andra låga. De kan ha olika färg, storlek och vara mer eller mindre söta i både smak och utseende.

Baljor eller skidor…?

I SesamNytt nr 2-2024 s 9 sammanfattar Hildegard Nufer det hela väldigt bra: ”Hos ärtväxterna finns fröna i baljor. Hit hör bl a linser, bönor, bondbönor och ärter. En balja är enrummig och fröna sitter längs kanten på baljans sidor. /…/Hos korsblommiga växter, t ex kålväxter och rädisor, kallas frögömmorna skidor. En skida är tvårummig med en slags mellanvägg/membran. Fröna sitter på mellanväggen./…/”

Tack Hildegard för tydlig förklaring. Sockerärter har alltså baljor. 🙂

Baljor är enrummiga (t ex sockerärter, bondbönor) medan korsblommiga växter som kålväxter och rädisor har tvårummiga frögömmor, med mittenmembran.
Olika baljor upplagda på rad av Olle på fröodlingskurs med den ideella fröodlarföreningen Sesam. (blandade sorter i bilden, inte alla är just sockerärter)

 

Sortguide: Sockerärter

Jag bedömer alla sorter som odlingsvärda. De sorter som marknadsförs som väldigt söta är markerade i fetstil men även de som inte är så söta tycker jag är väldigt odlingsvärda. De sorter som vanligen är hyfsat lätta att få tag på i handeln är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Aldas Ögonärt – En medelhög ögonsockerärt (fröet får en karaktäristisk svart prick, sk hilum/svart ”öga” där fröet suttit fäst vid baljväggen). Sorten har odlats länge i Skåne och är döpt efter Alda i Osby som odlade deni många år när hon levde. Sorten får vita blommor och varje balja innehåller 5-7 ärtor med en svart prick på.

Ambrosia – (50-60 dagar) Blir ca 60-70 cm hög och beskrivs som produktiv, enhetlig, söt och god. Får vita blommor och ger gröna baljor. Köp Ambrosia hos Cramers Blommor

American Wonder /Little Marvel /Early Dwarf /Wonder van Amerika – Gammal amerikansk kultursort från 1876 som blir ca 45-50 cm hög. Får vita blommor och gröna söta baljor. Sorten beskrivs som tidig, produktiv och ganska buskig.

Sockerärt Arvidsjaur och Hedenäset har visat sig vara samma sort.

Arvidsjaur (NGB11750) – Mycket tidig sockerärt med vita blommor. Högväxande, behöver stöd. Bra sort för odling i Norrbotten, blir sötare som odlad uppe i norr än när den odlas i söder. Arvidsjaur och Hedenäset har visat sig vara samma sort, den säljs numera under namnet Arvidsjaur.

Bajka – Plantan blir ca 70 cm hög och ger gröna baljor, ca 8-10 cm långa med runda, goda ärter (ca 8-10 st inuti). Frisk, produktiv sort som inte blir trådig så lätt. Populär sort i Tjeckien.

Bamby*** – (60-65 dagar) Tidig grön sockerärt som får rätt breda, trådfria och krispiga baljor. Blir ca 65 cm hög. Köp Bamby hos Cramers Blommor

Bananärt – se Kungs

Biskopen /Säröärt – Gråsockerärt från Biskopsnäset, Ludvika i Dalarna. En högväxande sort med rosaröda blommor, ger ganska korta, söta och krispiga baljor med 4-5 frön i varje balja. Fröna beskrivs som brunröda med vacker marmorering, mörknar till dovt rött som lagrade. Ju mer fröna mognar desto beskare blir de.

Björks – Högvuxen, kan bli 2 m hög. Tidig och produktiv sort som odlats länge, ända sen 1800-talet av samma familj Björk på Jämtön mellan Luleå och Kalix. Bra sort för dig som odlar i Norrbotten. Ger ganska små baljor, inte så söta men goda.

Blauwschokker /Ezeta’s Krombek Blauwschokker /Ezetha’s Krombek Blauwschok – (75 dagar) Högväxande gammal holländsk sort som blir ca 150-200 cm hög och får violetta blommor och senare ger violetta baljor som behåller sin fina färg även efter kokning. Kan ätas som sockerärt i tidigt stadie, som halvmogen kan den användas som grön spritärt (då är baljorna lila på utsidan, gröna på insidan med illgröna ärter) och senare som fullt utvecklad gråbrun okärt så kan du sprita den och torka inför vintern. Tillhör egentligen Spritärt-gruppen men eftersom den kan ätas som sockerärt om den skördas tidigt när baljorna fortfarande är platta så vill jag inkludera den här ändå. Kanske är detta samma sort som Blå Ärta, en sort som odlats länge i Sverige. Köp Ezetha’s Krombek Blauwschok hos Wexthuset

Boaryd (NGB17833) – (60 dagar) Småländsk ögonsockerärt (fröet får en karaktäristisk svart prick, sk hilum/svart ”öga” där fröet suttit fäst vid baljväggen). Ganska hög sort som ger buskiga, småbladiga plantor som blommar sent. Ger långsmala baljor med söt och saftig smak. Varje balja innehåller 5-8 gula, runda ärtor med en liten svart prick. Sorten beskrivs som frisk och produktiv. Samlades in i samband med Fröuppropet, från Småland. Lanserad under varumärket Grönt Kulturarv.

Carouby de Mausanne*** – (65 dagar) Gammal god fransk sort med vackert lilarosa blommor. Baljorna beskrivs som söta, plantan blir ca 150 cm hög och brukar ge bra skörd på liten yta. Köp Carouby de Mausanne hos Cramers Blommor

Corne de Bélier*** (ca 75 dagar) Gammal kulturarvssort. Ljusgrön högväxande gourmetsort från 1860-tal som ger stora krispiga baljor. Plantan blir ca 2 m hög och ger baljor som är både söta, stora och krispiga. Direktöversatt från franska så betyder namnet ’ramshorn’ (ram = bagge, dvs bagghorn, det finns även en snigel som kallas för ramshorn på engelska) Köp Corne de Bélier hos Cramers Blommor

Sockerärt De Grace.

De Grace*** – Klassisk grön sockerärt med vita blommor som bara blir 50 cm hög. Mycket vanlig sort i svenska trädgårdsbutiker. Köp De Grace hos Wexthuset

Delikett*** – (60 dagar) Brytsockerärt som blir ca 65-75 cm hög och är söt och god att äta bara som den är eller i sallader. Blommar i vitt och får gröna, trådlösa baljor som blir ungefär 8 cm långa. Mycket produktiv sort som ger bra skörd över lång tid. Köp Delikett hos Wexthuset

Desirée*** – Säljs som både märgärt och sockerärt i handeln. Vacker meterhög sort med fina lila blommor som ger mörklila baljor som  syns bra i bladverket. Baljorna kan skördas platta som sockerärt, eller så låter du ärterna svälla och mogna och spritar dem och använder den istället som märgärt. God och vacker, men inte så söt.

Dwarf Sweet Green – (56 dagar) En mycket tidig sort som ger ljusgröna trådfria baljor som blir ca 8 cm långa med söt god smak. Gammal kulturarvssort som funnits i handeln sen slutet av 1700-talet. Plantorna har ett buskigt växtsätt och blir 50-60 cm höga.

I SesamNytt 2001-2 skrev Eva Ekenberg en fin artikel om jämförelsen mellan Emigrant och Swedish Snow Pea. Sannolikt är de samma sort.

Emigrant – Högväxande sort som ger stora, långa och köttiga baljor med fin smak. God även efter att baljan börjat svälla. Inte helt lätt att få tag på frö. Sannolikt samma sort som Swedish Snow Pea. I en artikel i SesamNytt 2001-2 beskriver Eva Ekenberg hur hon odlat dem båda sida vid sida och spårat ärtans ursprung till en odlarkompis, som i sin tur fått frö av sorten Swedish Snow Pea av Peter Erlandsson (som beställde från SSE, Seed Savers Exchanges ärtansvarige i Maine, USA). Evas odlarkompis som mottog ärtorna av Peter på 90-talet tyckte att namnet Swedish Snow Pea var för krångligt och kallade den istället för Emigrant. Eva fick dessa Emigrant-ärtor av sin odlarkompis och odlade dem under det namnet. Senare fick hon frö av Swedish Snow Pea av Agneta Magnusson och odlade dem båda för att jämföra med slutsatsen att ”/…/det måste vara samma ärta! Jag kan iallafall inte med mina ögon se någon skillnad. Kanske skulle ett DNA-test behövas för att vara helt säker.”(2001-2-10)

Engelsk Sabel – (63 dagar) Högväxande sen sort med vita blommor som blir 150-200 cm hög och ger ca 11 cm långa och 3 cm breda, gröna, härligt köttiga baljor. Känd och omtyckt för sin produktivitet. En mycket positiv egenskap är att du inte behöver stressa med skörden eftersom baljorna kan sitta kvar ett tag utan att de blir trista och trådiga. Funkar fint att odla i nordiskt klimat, mycket odlingsvärd. Köp Engelsk Sabel hos Wexthuset

Evy i Våthult – Högväxande och produktiv sockerärt med vita blommor, plantan blir ca 200 cm hög. Ger gröna, krispiga baljor med rätt söt smak. En gammal småländsk sort från Limmared, i Gislaved. Ovanlig sort, svårt att få tag på frö, men odlas och bevaras av den ideella fröodlarföreningen Sesam. Säljs av den grekiska fröfirman Meraki Seeds.

Finnmarksärt.

Finnmarksärt (NGB21658) – Medelhög, kraftigväxande sockerärt som klättrar bra och får vita blommor. Plantan blir ca 100-120 cm hög. Ger baljor med runda ärter som inte är så söta men sorten är ändå klart odlingsvärd eftersom den är så pass tålig. Sorten tål viss frost och klarar att odlas i kärva skogstrakter. Jag brukar odla den tidigt på säsongen här i zon 4 med fint resultat. Säljs bl a av grekiska fröfirman Meraki Seeds.

Gigante Svizzero – Sannolikt samma sort som Schweizer Riessen. Högväxande gråsockerärt som blir ca 120 cm hög (eller mer). Får vackert rödvioletta blommor, ger stora söta baljor och har behagligt lång skördetid.

Golden Sweet är, sitt namn till trots, inte så supersöt i smaken. Snarare mild.

Golden Sweet***– (55 dagar) Högväxande gråsockerärt, kanske från Indien, som blir ca 150 cm hög. Kulturarvssort från 1860 med vackert rödvioletta blommor och ljust citrongula baljor som syns bra i bladverket. Inte så stora baljor, med mild smak. Inte så bra att frysa in, men funkar fint att woka. (Många tycker att den är mycket lik Märta Vax.) Köp Golden Sweet hos Cramers Blommor

Grijze Roodbloeiende*** /Gewone Grijze /Weggiser – Gammal sort med ganska stora, vackert lilarosa blommor. Blir ca 100-120 cm hög och ger hyfsat stora, gröna tjockväggiga baljor. Namnet betyder, direktöversatt, ’grå röd blommande’ på nederländska. Köp Grijze Roodbloeiende hos Wexthuset

Lilla Half Pint blir inte särskilt hög, ca 20 cm bara.
Jag brukar använda Half Pint som en låg kantväxt i pallkragarna. De ger skörd snabbt men det gäller att skörda snabbt också innan de börjar svälla.

Half Pint*** – (45 dagar) Mycket lågväxande kulturarvssort från 1850-talet som bara blir 20 cm hög, så låg att den passar bra att odla i balkonglåda eller som kantväxt i en pallkrage. En förädling av sorten Tom Thumb. Ger ljusgröna baljor i mängder och ger skörd tidigt, den har avsevärt mycket kortare utvecklingstid än andra, mer högväxande sorter. Knappast den godaste sorten jag smakat i mitt liv, men oerhört praktisk eftersom den får plats nästan överallt. Bra kantväxt i pallkragsodling! Skörda snabbt innan de börjar svälla.

Hedenäset/Arvidsjaur i blom. (de har visat sig vara en och samma sort)

Hedenäset (NGB 20011) – Högväxande sort som behöver stöd. En frisk och tålig sort som tillochmed beskrivs tåla litegranna frost. Ger ganska små baljor. Har odlats länge i Hedenäset, Norrbotten (frö fick man av en kvinna från Arvidsjaur, det har senare visat sig att Arvidsjaur och Hedenäset är samma sort).

Heraut – Medelhög gråsockerärt som blir 130-140 cm hög. Ger gröna baljor som mognar tidigt, strax efter den erkänt tidiga sorten Norli. Namnet betyder ”kom upp” på tyska. Köp Heraut hos Wexthuset

Hero /Snak Hero /Snack Hero – (65 dagar) Blir ca 45-60 cm hög och får vita blommor och senare gröna baljor som är ca 10 cm långa. Beskrivs som söt, blir inte trådig.

Hilda – Högväxande sort som ger breda, söta baljor med lite kryddig smak. Fröet beskrivs som gult med rund form. Sorten har odlats länge i Småland.

Iłówiecki – BLir ca 75 cm hög och beskrivs som väldigt produktiv. Får vita blommor och de gröna baljorna blir ca 5-6 cm långa och sitter ibland i par. Frisk sort, registrerad i Tjeckien.

Jessy*** – Vanlig sorts brytsockerärt som ger gröna baljor med sött skal som är tjockt och saftigt. Blir ca 50 cm hög och skördas när baljorna blivit ca 10 cm långa och lite tjocka.

Jons Släpärt – (75 dagar) Egentligen är detta inte en sockerärt utan en gråärt, men den äts som sockerärt och kallas för släpärt efter sättet den brukade användas på förr (man släpade den mellan tänderna för att få loss ärterna), så därför får den vara med i sortguiden ändå. Beskrivs som en delikatess. Får gröna baljor och blir 80 cm hög. En kulturarvssort som behöver ruggas lite lätt med sandpapper och blötläggas före sådd. Odlas kommersiellt i mycket liten skala. Kan ätas både som sockerärt, när baljorna skördas som platta, och som gråärt när ärterna hunnit svälla i baljan. Lanserad under varumärket Grönt Kulturarv, mycket odlingsvärd. Säljs bl a av den grekiska fröfirman Meraki Seeds.

Jätteärt från Hälsingland – se Lokförare Bergfälts Jätteärt

Karlsbyheden – se Lokförare Bergfälts Jätteärt

Kennedy – Blir ca 100 cm hög och ger gröna baljor. Sägs vara en selektion av Oregon Sugar Pod där man  sparade utsäde av de tidigaste, mest produktiva plantorna. Sägs också ha bättre motståndskraft mot mjöldagg.

Kungs /Kungsärt /Bananärt – (NGB13948) Sen, högväxande brytärt som får vita blommor och gröna, bananformade baljor. Godast att äta när baljorna är trinda men innan fröna utvecklats helt. Blir ca 150-200 cm hög och klättrar rätt bra. Mycket gammal sort som av SLU beskrivs som den första förädlade brytärten i Sverige, framtagen ur en linje av Roi des Gourmands. Kallades först för Bananärt pga baljornas form, fick namnet Kungsärt i beskrivning från Alnarp 1927, registrerades senare under namnet Kungs 1952. Sorten odlades fram till 1990-talet, numera betydligt svårare att få tag på men dyker upp i NordGens webshop ibland.

Lokförare Bergfälts Jätteärt ger väldigt stora baljor, men plantorna klättrar inte så bra och kan behöva lite uppbindningshjälp.
Lokförare Bergfälts Jätteärt ger väldigt stora baljor som fortsätter vara krispiga och goda även när de börjar svälla.

Lokförare Bergfälts Jätteärt (NGB21724) /Jätteärt från Hälsingland /Karlsbyheden – Högväxande gråsockerärt med vackra rödvioletta blommor. Blir mycket hög men klättrar inte så bra själv, behöver stadigt växtstöd och lite uppbindingshjälp på traven. Kan bli 2-3 m hög, ibland ännu högre. Känd för att ge många och väldigt stora baljor, söta och goda, som fortsätter vara krispiga länge (tillochmed när ärterna inuti börjar svälla så är den krispigt god). Vissa baljor kan bli ca 30 cm långa. Goda både som färska, lättkokta och funkar att frysa. Lanserad under varumärket Grönt Kulturarv. Sorten är döpt efter lokföraren Birger Wilhelm Bergfelt, mannen som odlade den i Ludvika på 40 talet (kanske är sorten resterna av en gammal fransk sort som numera är borta) men varifrån han faktiskt fick sitt frö vet vi ännu inte. Hösten 2012 jämfördes sorterna ’Jätteärten från Hälsingland’ och ’Karlbyheden’ noga av Agneta Börjeson, Agneta Magnusson, Lena Nygårds och företrädare från NordGen; slutsatsen var att de båda var identiska och gavs då namnet ’Lokförare Bergfälts Jätteärt’. Du kan läsa mer om detektivarbetet kring sorten i boken Gråärter, rovor och den älskade kålroten. Köp Lokförare Bergfälts Jätteärt hos Wexthuset

Lövånger – En lågväxande lokalsort från Västerbotten som blir ca 60-70 cm hög, får ofta två baljor per blomstängel. Blommorna är vita och sockerärterna är gröna med ganska små, tunna baljor. Bevaras av fröodlarföreningen Sesam sedan 1980-talet.

Mammoth Melting Sugar– (76-70 dagar) Får vita blommor och gröna baljor. Beskrivs som tidig, söt och produktiv som inte blir trådig. Beskrivs som gammal kultursort men okänt hur gammal. Höjd okänd. Registrerad i Nederländerna.

Martha – Medelhög lite sen sort med lite spensligt växtsätt som ger kurvigt långa baljor som är bredare i änden. Moget frö beskrivs som gult med rund form. Smaken är ganska söt men sorten blir ganska snabbt trådig, så det gäller att skörda i tid. Har odlats länge i Halland. Lanserad under varumärket Grönt Kulturarv.

Mors Ärtor – Medelhög, mycket produktiv lokalsort från Vislanda, Småland. Ger raka och smala baljor som sväller och blir saftigt spröd när den vuxit färdigt på längden. Smaken beskrivs som utsökt.

Märta Vax i knopp.

Märta Vax /Märta (NGB20187) – (60 dagar) Namnet Märta var det som gällde före 11 november 2020, den heter numera Märta Vax. En gammal svensk sort som är lite som en schweizisk armékniv; Märta Vax är nämligen något så praktiskt som en sockerärt, vaxärt och gråärt i ett! De platta baljorna kan ätas som sockerärt och de torkade, spritade ärterna används på samma sätt som kikärter. Torkade ärter kan också malas och användas som mjöl i bröd och matlagning. Får fina, färgglada blommor och ger vackert ljusgula baljor på plantor som blir ca 150 cm höga. Vacker och praktisk sort! Även utsädet är vackert, lite rosalilaskimrande med gul grundfärg. Jag tycker smaken är helt ok, den är ganska god, ingen gourmetsort men ändå odlingsvärd. Säljs av större svensk fröfirma men brukar sälja slut rekordfort, uppförökas än så länge bara i liten skala och kan vara lurig att få tag på. Dyker upp i NordGens webshop då och då, säljs även av den grekiska fröfirman Meraki Seeds.

Noorman – (55 dagar) Blir ca 100 cm hög ger gröna, krispiga baljor med söt smak. Beskrivs som en stabil kultursort.

Nordland – Medelhög, produktiv tysk sort som har lång skördesäsong. Godast att äta precis när baljorna börjar svälla litegrann. Beskrivs som en stadig och produktiv sort.

Norli*** /Låg Norli – (55 dagar) Ganska lågväxande, blir ca 60 cm hög. En av de allra tidigaste sorterna, beskrivs som tidig, frisk och tålig. Ger 7 cm långa gröna, söta baljor med vita blommor som funkar fint i nordiskt klimat. Tacksam att fröodla eftersom skidan tjocknar snabbt, men den är så pass snabb att det verkligen gäller att skörda regelbundet innan de blir träiga och tråkiga. Trevlig, vanlig sort i svenska trädgårdsbutiker. Köp Norli hos Wexthuset

Norrlands Express – Högväxande, produktiv sort med vita blommor som har bra motståndskraft mot mjöldagg. Ger skörd under lång tid.

Norrøna /Grön Sabel Linje 16 – Högväxande norsk sockerärt från 1958 som beskrivs som dagslängdsneutral. Ger rätt stora, goda och ganska söta svagt böjda baljor på ungefär 15 cm.

Oregon Sugar Pod*** – (60 dagar) Klassisk grön sockerärt som får ganska långa baljor, ca 10 cm. Medelhög, frisk sort som blir ca 60-75 cm hög och beskrivs som mycket produktiv under lång tid. Lämplig att skörda senare på sommaren eftersom den växer liiite långsammare än andra sorter och baljorna inte brukar svälla så fort. Köp Oregon Sugar Pod hos Wexthuset

Prickärt från Väckelsång – Högväxande, ganska sen ögonsockerärt som får vita blommor och ger mellanstora, söta baljor med 8-9 ärter i varje. Produktiv sort som klättar bra och har ganska lång skördetid. En lokalsort från Tingsryd i Småland. Väldigt lik sorten Mors Ärtor.

Rog – Högväxande brytsockerärt med vita blommor från trakten kring Bjursås.

Schweizer Riessen – (55 dagar) Sannolikt samma sort som Gigante Svizzero. Kraftigväxande sort som ger skörd över en längre tid. Plantan blir ca 120-180 cm hög (ibland ännu högre) och får vackra lila blommor och sen stora, platta baljor som blir ca 10-12 cm långa. Sorten kan ibland drabbas av mjöldagg.

Sockerärt Shiraz.

Shiraz*** – (60 dagar) Meterhög planta som får vackert rosalila blommor och senare purpurfärgade baljor. Skörda i tid innan de börjar svälla för bäst smak (och jodå, visst blir tungan lila när du äter den!). Frisk sort som beskrivs ha mycket god motståndskraft mot mjöldagg och bra motståndskraft mot bladmögel. Trevligt ögongodis i odlingen, en riktig snyggsort! Inte så söt i smaken men ändå odlingsvärd för sin friskhet och skönhets skull.

Snow Flake – Blir ca 150 cm hög, får vita blommor och senare gröna baljor som är ganska breda. Frisk och frodig sort.

Spring Blush i blom.
Spring Blush gör skäl för sitt namn och liksom rodnar lätt i rosa. När baljorna börjar bli lätt rosaskimrande är de som godast, skörda den helst innan den blir alltför färgglad för bästa smak.

Spring Blush –  (ca 65 dagar) Vacker sort som både får färgglada vackra blommor och fina baljor. Blir ca 150 cm hög och får gröna baljor som rodnar lätt i rosa. Baljan tjocknar snabbt, den är så pass snabb att det verkligen gäller att skörda regelbundet innan de blir träiga och tråkiga. När baljorna börjar bli lätt rosaskimrande är de som godast, skörda den helst innan den blir alltför färgglad för bästa smak. Inte så söt men ändå odlingsvärd för sin skönhets skull.

Sugar Ann*** – (58 dagar) Medelhög produktiv brytärt som får vita blommor, blir ca 50-60 cm hög. Mycket snabb sort som ger söta och saftigt trinda ljusgröna baljor. som är ca 6-7 cm långa. Medaljvinnare, enligt svensk fröfirma, kan sås fram till mitten av juli.

Sugar Flash – Högväxande sort på ca 150 cm som ger söta, gröna baljor som växer i par. Sägs vara motståndskraftig mot bladmögel.

Sugar Heart – Blir ca 60 cm hög och ger gröna baljor som inte blir trådiga. Bra motståndskraft mot mjöldagg.

Sugar Lord*** – Brytsockerärt som blir ca 70-80 cm hög och ger gröna baljor som kan ätas färska. En av de vanligaste sorterna i trädgårdsbutikerna.

Sugar Magnolia. De till höger är ätmogna (öppnad till vänster är övermogen).

Sugar Magnolia – Riktig snyggsort av brytsockerärt som blir ca 170 cm hög och ger vackert lila baljor med hyfsat söt smak för att vara lila. Jag tycker att Sugar Magnolia är godare än den lila sockerärten Shiraz men lika söt som de gröna söta sorterna är den verkligen inte. Godast om skördad när baljorna fortfarande är platta. Får dessutom vackert lilarosa blommor. Tacksam att fröodla eftersom den sväller snabbt, men den är så pass snabb att det verkligen gäller att skörda regelbundet innan de blir träiga och tråkiga. Mycket odlingsvärd för sin skönhets skull, baljorna syns bra i bladverket och blommorna är vackra. Köp Sugar Magnolia hos Wexthuset

Sugar Snap*** – (70 dagar) Vanlig och välkänd brytsockerärt. Högväxande sort som ger stora, söta baljor och är rätt produktiv.

Sugar Tall White*** – Fascinerande namn med tanke på att den inte alls blir särskilt hög, bara ca 80-100 cm. Ger gröna baljor.

Svartbjörsbyn – En medelhög, småbladig sort som blir ca 80 cm hög med vita blommor från Norrbotten. Produktiv sort som ger många små, späda baljor som är godast att äta när de börjar svälla litegrann. Ger spröda, söta och goda baljor. Beskrivs som mycket snabb och tidig, men plantorna vissnar också ner ganska tidigt. Lanserad under varumärket Grönt Kulturarv. Odlas och bevaras av den ideella fröodlarföreningen Sesam. Säljs av den grekiska fröfirman Meraki Seeds.

Swedish Snow Pea /Bohlens Swedish Snow Pea – En produktiv sockerärt som enligt vissa källor inte är så söt men ändå har fin smak. Ger ganska kraftiga och många ovala baljor, god även efter att baljorna börjar svälla. En emigrantsort från svenskarna i Maine, USA. Odlas och bevaras av den ideella fröodlarföreningen Sesam. Säljs av den grekiska fröfirman Meraki Seeds. Blir ca 100-150 cm hög. Sannolikt samma sort som Emigrant. I en artikel i SesamNytt 2001-2 beskriver Eva Ekenberg hur hon odlat dem båda sida vid sida och spårat ärtans ursprung till en odlarkompis, som i sin tur fått frö av sorten Swedish Snow Pea av Peter Erlandsson (som beställde från SSE, Seed Savers Exchanges ärtansvarige i Maine, USA). Evas odlarkompis som mottog ärtorna av Peter på 90-talet tyckte att namnet Swedish Snow Pea var för krångligt och kallade den istället för Emigrant. Eva fick dessa Emigrant-ärtor av sin odlarkompis och odlade dem under det namnet. Senare fick hon frö av Swedish Snow Pea av Agneta Magnusson och odlade dem båda för att jämföra med slutsatsen att ”/…/det måste vara samma ärta! Jag kan iallafall inte med mina ögon se någon skillnad. Kanske skulle ett DNA-test behövas för att vara helt säker.”(2001-2-10)

Sweet Horizon*** – (55 dagar) Beskrivs som kraftigväxande, knappt så att den behöver stöd. Plantan blir ca 60-100 cm hög och får vita blommor och gröna baljor med hög sötma. Själva stjälken som ärtbaljan sitter fast vid beskrivs ha en tydlig vinkling vilket för att den är lätt och snabb att skörda. Baljorna beskrivs bli ca 10 cm långa och ca 20 mm breda på det bredaste stället. Verkar ha god motståndskraft mot mjöldagg. Köp Sweet Horizon hos Wexthuset

Sweet Sahara*** – Kompaktväxande, buskig sort som blir 75 cm hög som enligt återförsäljare knappt behöver stödjas. Får vita blommor och ger trådfria, söta, gröna baljor. Köp Sweet Sahara hos Wexthuset

Sweetsalome /Sweet Salome – (57-60 dagar) Brytärt som ger ljusgröna baljor som är ca 9 cm långa och 3 cm i diameter. Höjd okänd men samtliga återförsäljare anger att växtstöd behövs, så sannolikt hyfsat högväxande. Köp Sweet Salome hos Wexthuset

Sweet Sensation – Produktiv, frisk sort som blir 50 cm hög och ger goda gröna baljor som blir upp till 9 cm långa. Beskrivs som motståndskraftig mot mjöldagg.

Tant Erika – (NGB17855) Högväxande och tidig sort från Sunderbyn, Norrbotten. Ger ganska stora, söta och spröda baljor som är ca 8 cm långa. Enligt NordGens webshop fick sorten sitt namn efter ”/…/Anna Erika Eriksson, som föddes 1858 och arbetade som piga på olika gårdar i trakten. På ålderns höst fick till sist ett eget hem där hon odlade ärten i sitt lilla trädgårdsland. I början av 1900-talet delade hon med sig av utsäde till sin vän Emma Karlsson. Emmas barn och barnbarn höll sedan traditionen att odla ärten och berättelsen om Tant Erika vid liv. Barnbarnet Tore Lundin donerade sedan ärten till Fröuppropet och NordGen 2003.” Säljs bl a av den grekiska fröfirman Meraki Seeds.

Tidig Låg /Låg Tidig /Låg Tidig Sockerärt /Swedish Low Early /Zweedse Lage Vroege – Kompakt liten gråsockerärt som blir ca 30-40 cm hög och får vackra, färgglada blommor. Fin i kruka, som kantväxt eller i balkonglådor! Baljorna är goda som små, sen som äldre behöver de kokas innan de äts. Såldes i Sverige 1934-1952 av Hammenhögs, när den gick ur deras sortiment försvann den från handeln men går numera glädjande nog att få tag på igen! Köp Tidig Låg hos Wexthuset

Tom Thumb*** – (55 dagar) Kulturarvssort av brytsockerärt från 1800-talet som beskrivs som snabbväxande med söt smak. Blir ca 40 cm hög och får vita blommor och gröna baljor. En av de vanligare sorterna förr, inte lika vanlig numera, säljer ofta slut hos återförsäljarna.

Torup – Högväxande brytsockerärt som blir 2 m hög (eller mer) och behöver stöttas. Beskrivs som en tålig och tidig sort med stora blad. Kan ge baljor som är 10 cm stora, kraftigt böjda med sötsaftig, lite kryddig smak. Mogna frön har brunrosa färg och är äggformade.

Winterkefer – Högväxande gråsockerärt som får rödvioletta blommor. Ger goda sockerärter på försommaren men blir snabbt grov och besk i smaken när den börjar mogna. Tysk sort som även odlas i Danmark, sås ibland på hösten i södra delen av Sverige, där den ibland kan övervintra som små plantor. Namnet betyder ”vinterbaggen” på tyska.

Vroege Hendriks /Hendriks – Tidig nederländsk sort som blir ca 80 cm hög och ger gröna baljor med bra smak.

Zuccola – Frisk tysk sort (sitt namn till trots) som beskrivs som frisk och lättodlad, motståndskraftig mot mjöldagg och andra trista sjukdomar. Ger gröna, söta och saftiga baljor med god smak som går att skörda över en lägre period. Höjd okänd.

Och visst finns det ÄNNU fler namnsorter egentligen; Allsun, Aslaug, Garnet, Gunsmark, Hetman, Hrabia, Sugar Lady, Zircon osv men jag vill ogärna lista dem utan info, bara ett sortnamn räcker inte…Kan du ännu fler sockerärtssorter? Har jag missat din favorit, eller vill du komplettera listan med mer information?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂🙂🙂

Spring Blush och Shiraz, två riktigt vackra sockerärter.

Källor i urval:

https://www.nordgen.org/ngdoc/plants/publications/Sorter_av_koeksvaexter_komplett.pdf

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/lista/

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/kungsart.pdf

Sesams Årsbok År 2020

https://jordbruksverket.se/download/18.29ab53bb186d58faf73b3bad/1678959060435/Vaxtsortmeddelande-2023-3-sortlistan-tga.pdf

Läs också: Luftlök i pallkrage
Fler sortguider

Annons

4 Comments

    1. Tack snälla för tipset, då lägger jag till den. Har inte hittat den i EUs sortlista (och SKUD ligger ju nere fortfarande) så blir bara glad för tips. 😀 😀 😀

  1. Hej Jasmine,

    I Sesamnytt vår 2021 finns en artikel av Eva Ekenberg som säger att Emigrant egentligen är Swedish Snow Pea, där den hade fått ett nytt namn inom FOBO för att någon kom ihåg historien om en svensk sort som bevarats i USA men inte namnet.

    Jag skulle också bli förvånad om inte Gigante Svizzero och Schweizer Riessen är samma sort. Namnen är samma fast på italienska respektive tyska. Sortbeskrivningarna är också lika även om de är formulerade lite olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.