15 Sortguider om tomater

trollet
Tusentals tomater…

Det är verkligen inte så lätt att orientera sig i tomatdjungeln ibland, det finns ju tusentals sorter att välja bland… I de här sortguiderna har jag försökt att gruppera tomater efter olika egenskaper: efter färg, funktion, land, lagringsegenskaper, sjukdomsresistens och annat. Olika sorter har ju olika egenskaper och funkar olika bra beroende på hur du odlar och var du odlar.

Kika gärna på utvecklingstid och kom ihåg att välja sort med hjärnan och inte med ögonen. För vad spelar det för roll hur tjusig tomaten blir på bild om den aldrig hinner mogna hos dig…?

Den allra bästa tomaten…

Den allra bästa tomaten/tomaterna kommer alltid vara den som uppfyller följande:

1, Växtzon & Utvecklingstid: Hinner sorten mogna hemma hos DIG? Hur lång/kort odlingssäsong har du där du bor? Kolla utvecklingstiden!
2, Odlingssätt: Passar sorten just DITT sätt att odla? För friland/växthus/kruka? En del stirrar sig blinda på tomatfruktens egenskaper (ifall de spricker lätt/har tjockt eller tunt skal, sötma etc) men kom ihåg att även plantans egenskaper är viktiga, som sjukdomsresistens och tålighet mot kyla eller extrem hetta.
3, Matvanor & behov: Kommer du och din familj faktiskt att äta upp tomaterna/passar sorterna er mathållning? Vad äter ni: godistomater i sallad? pastasorter till sås? biffsorter till burgaren?
4, Tid, ork och energi: Vad orkar du med egentligen? Vad har du tid för? Välj busk som du inte ids tjyva och strunta i högväxande sorter som kräver betydligt fler arbetstimmar om du helt enkelt inte orkar hålla efter dem.
5, Finna frö: Välj sorter som du får tag på.

Olika sorter är alltså olika bra för olika människor med olika behov. Det är alltså ingen idé att stirra sig blind på vilka sorter nån känd trädgårdsinfluencer odlar om ni har helt olika odlingsförutsättningar, växtzon och smakpreferenser. 😉

Röda busksorten Health Kick med extra hög halt av translykopen, orange dvärgbusk Utenok och gula söta Sunviva.

15 Sortguider om tomater:

Ampeltomater
Brandywine-tomater
Dvärgbusktomater
Tidiga, produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)
Kinesiska tomater
Ludna tomater
Marmande-tomater
Piennolo- och vintertomater
Pastatomater
San Marzano-tomater
Supersöta tomater
Svarta tomater
Tetra cis-lykopentomater
Tomater resistenta mot bladmögel
Ukrainska tomater
Och ännu fler sortguider blir det med tiden… Tipsa mig gärna om ämnen. 🙂 (100/1000 i bakgrunden)
Läs också: Fler sortguider
Trädgårdstrollets Trädgårdspodd

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.