Sortguide: Tomater resistenta mot bladmögel

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-

Trist tomatsjukdom…

Det finns en hel del trista tomatsjukdomar att se upp med men just potatisbladmögel är extra tråkigt eftersom det dels är så pass vanligt, men också för att det har ett så snabbt förlopp och angriper både potatis och tomat. Den orsakas av en äggsporsvamp som gör att bladen först får bruna, fula nekrosfläckar och sen vissnar plantan. Först brukar plantan drabbas, sen blir själva potatisen under jord också brun med fula fläckar. Tomatfrukterna blir bruna och ser liksom rostiga ut, sen ruttnar de. Sporerna sprids med vinden, med regnvatten, med smittat utsäde och via vilande sporer i jorden så det är väldigt svårt att gardera sig. Angripna plantor och frukt ska du lägga i brännbart (aldrig i komposten) om du vill hindra spridning.

Tack och lov har jag sluppit bladmögel på både potatis och tomater i min odling. Än så länge. Det här listan skriver jag därför i enlighet med paraplyprincipen (dvs i rent förebyggande syfte) och hoppas att jag aldrig behöver använda den… 😉

Tåliga tomaten Yamal.

Relativ resistens

Jag tycker egentligen inte om ordet ”resistent”, därför att det låter som om något är permanent. Ordet resistent/resistens tycker jag att man som odlare alltid ska ta med en nypa salt eftersom det är en egenskap som kan förändras med tiden. Sorter som beskrivs som resistenta mot något är inte resistenta för alltid, utan det är en egenskap som kan försämras med tiden beroende på exponering och vilka olika sorters stammar av svamp/sjukdom de exponeras för.

Att en sort är resistent betyder heller inte att de inte drabbas av sjukdomen, även resistenta sorter kan få sjukdomen och visa symptom men de står emot den bättre. En tomatsort som beskrivs som resistent mot bladmögel kan alltså ändå få dessa bruna fläckar på bladen, men den är mer uthållig och står emot angreppet bättre så att jag som odlare ändå kan få en okej skörd. Det vore egentligen bättre att använda ordet motståndskraftig (än resistens) eftersom det ger en bättre visuell beskrivning, tycker jag.

Dessa definitioner…

Man brukar säga att potatisbladmögel heter blight på engelska (om du vill googla fram motståndskraftiga tomatsorter hos utländska fröfirmor). Man brukar ofta nämna early blight och late blight på engelska sidor, så det kan vara bra att veta att blight är ett samlingsnamn för olika svampsjukdomar och det finns många tomatsorter som är tåliga mot svampsjukdom, men exakt vilka svampsjukdomar är svårare att veta…  Om du verkligen vill gardera dig så välj F1-hybrider om du har stort problem med bladmögel i din odling. De är generellt mest motståndskraftiga i kombination med bra (eller iallafall bättre) smak.

Jag odlade några Yamalplantor ”på friland” uppknutna mot armeringsjärn i bottenlösa snittblomshinkar. De gav bra här i zon 4.
Plantorna sattes ut när frostrisken var över. Det fina med att odla på det här sättet är att plantorna blir mindre törstiga och mindre känsliga för torka eftersom rötterna kan fortsätta växa och söka sig fritt nedåt i lerjorden.

Sortguide: Tomater resistenta/motståndskraftiga mot bladmögel

Om man har problem med bladmögel i sina odlingar så är ALLA dessa sorter odlingsvärda egentligen, men de som verkar vara mest motståndskraftiga är markerade i fetstil. De sorter som är liiite lättare att hitta frö till är markerade med *** (men de säljs sällan i vanliga trädgårdsbutiker tyvärr). Med reservation för eventuella felskrivningar. Det tråkiga med dessa sorter är att de flesta är ganska ospännande; de är vanliga, röda, klassiska tomater. Men ljuvligt ändå, att överhuvudtaget kunna få tomater för den som drabbats av bladmögel förstås. 😉 (Och om du vill odla supertålig potatis så finns det många sorter att välja bland… En riktig klassiker är Sarpo Mira.)

 • Berry F1 – Högväxande sort som blir 2 m eller ännu högre. Ger vagt jordgubbsformade röda, glansiga körsbärstomater. Tidig sort som ändå har ok söt smak. Verkar uppvisa hyfsad motståndskraft mot bladmögel enligt Monty Don, men fröfirmorna brukar inte skriva det så sannolikt är den inte jättesupermotståndskraftig. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Black Krim – En extremt populär och älskad sort som därför också hunnit få förvirrande många namn: Black Beefsteak, Black Crimea, Black Crimson, Czerno Krimski mfl. En högväxande biffsort med oregelbunden form och mycket god sötkryddig smak med viss sälta (vissa källor anger sorten som busktomat, men de flesta anger den som högväxande). Som mogen är tomaten mer röd än svart, men den kräver en hel del sol och värme för att bli riktigt mörk och stor. Storleken på tomatfrukterna kan variera kraftigt på en och samma planta, mellan 100 g – 500 g. har en utvecklingstid på ca 75 dagar och verkar ha viss motståndskraft mot bladmögel enligt grekisk fröfirma. Black Krim sägs komma från Isle of Krim som ligger mellan Ukraina och Turkiet i tidigare Sovjetunionen.Tatianas TomatoBase definierar den som en ukrainsk kulturarvssort. Vissa källor menar att Noir de Crimmee är samma sort som Black Krim, men jag är inte övertygad om den saken, jag tror att det rör sig om två olika sorter.
 • Cherry Salad /Cherry Salat – Busksort som blir ca 80 cm hög. Särskilt cherry är den inte, och jag vete sjutton om jag vill ha den i en sallad men som matlagningstomat eller att göra egna krossade tomater på funkar den fint. Smaken är helt ok, brukar ofta beskrivas som en av de lite godare resistenta sorterna men jag ger den bara godkänt, inte mer. Ger röda tomater på ca 25 g, ibland blir de större. Ganska tidig sort.
 • Cloudy Days F1 – se Crimson Crush F1
 • Cocktail Crush F1 – Högväxande sort, plantan blir 180 cm hög eller mer. Mycket produktiv sort som ger röda runda tomater på 35-45 g med sötsyrlig smak. Bra motståndskraft mot bladmögel, framtagen av tomatförädlaren Simon Crawford. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Consuelo F1 – Rent smakmässigt en av de bästa tomatsorterna med bra resistens mot bladmögel. Plantan blir ca 150 cm hög (eller mer) och ger röda, runda mycket goda tomater på 15-20 g som mäter nånstans mellan 9-11 i brix. Mycket söta, alltså! Sorten beskrivs dessutom vara duktigt produktiv. Tomaterna hänger i långa rankor och en enda planta kan ge ca 150 tomater. Framtagen av tomatförädlaren Simon Crawford, namnet betyder ’bekvämlighet’ på spanska. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Crimson Blush F1 – Rejält högväxande engelsk sort som blir ca 2 m hög och ger stora tomater på ca 200 g. Smaken beskrivs som ovanligt bra, mer som körsbärstomater brukar smaka. Både hyfsat tidig och produktiv. Dyra frön. Framtagen specifikt för att klara fuktigt väder. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Crimson Crush F1*** – Högväxande engelsk sort som ger ganska stora röda tomater på upp till 200 g. Ganska god sort som dessutom är hyfsat produktiv. Framtagen av tomatförädlaren Simon Crawford i samarbete med en doktorandstudent vid Bangor University. Dyra frön. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan. Säljs under annat namn i USA, på den amerikanska marknaden heter Crimson Crush F1 istället Cloudy Days F1. Köp Crimson Crush F1 hos Wexthuset
 • Divinity F1*** – Halvhög busksort som blir ca 150 cm hög och ca 50 cm bred och funkar fint att odla i kruka. Ger röda körsbärstomater av lite större storlek och beskrivs vara en duktigt produktiv sort; en enda planta sägs kunna ge ca 4 k tomater. Plantan är enligt engelsk fröfirma motståndskraftig mot bladmögel ända till sent på säsongen, växthusodling eller odling i skyddat läge rekommenderas. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Fandango F1 – Högväxande sort som ger ganska stora, röda runda tomater på ca 150 g /st med klassisk tomatsmak. Hyfsat motståndskraftig mot bladmögel, mycket motståndskraftig mot verticillium och fusarium. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Fantasio F1*** – Högväxande sort som marknadsförs som extremt produktiv. Ger röda, lite åsiga tomater på ca 200 g. Smaken beskrivs som mycket bra. Hyfsat motståndskraftig, inte mer. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Ferline F1 – Högväxande sort som ger mellanstora, röda tomater med mycket bra smak. Sägs ha viss motståndskraft mot bladmögel enligt fröfirmor men i tomatforum är det många hobbyodlare som uttryckt sin besvikelse över att den drabbats hårt ändå. Viss motståndskraft mot verticillium och fusarium, men inte att rekommendera om du verkligen vill ha en tålig tomat. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Geranium Kiss – Multiflorasort! Kompaktväxande planta som blir ca 0,7-0,8 m och därför även funkar fint att odla i kruka. Ger små runda, röda fasta tomater med spets som beskrivs som saftigt delikata med bra smakvolym. Tomaterna väger ca 20-30 g och börjar komma ganska tidigt på säsongen, men skörden beskrivs komma i tre omgångar. Mycket produktiv, ger stora klasar och behöver stöttas. Hållbarheten verkar också vara mycket bra! Enligt grekisk fröfirma är den dessutom motståndskraftig mot bladmögel. Köp Geranium Kiss hos Wexthuset
 • Getonia – Högväxande produktiv sort som beskrivs som motståndskraftig mot bladmögel i Föreningen Sesams Årsbok År 2020 (har inte kunnat verifieras hos annan källa, tex fröfirma). Kan ge röda tomater av väldigt varierande storlek (från 30-240 g) men verkar vanligen hamna runt 30 g. Skalet är rött men kärnhuset har en grönare färg. Smaken beskrivs som kraftig och god.
 • Irishka*** – Rysk tidig busksort som ger plommonstora röda tomater med stadigt skal som funkar finfint som pastatomat (men de är lite mindre än vad traditionella pastatomater brukar vara). Plantan blir ca 60 cm hög och tomaterna blir många, den är alltså både tålig och produktiv. Irishka funkar bra att odla både i växthus och på friland och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Verkar ha god motståndskraft mot bladmögel. En av Lena Israelssons favoriter som hon ofta rekommenderar. Hyfsat lätt att få tag på frö även om de stora trädgårdskedjorna inte säljer den.
 • Iron Lady F1 – Amerikansk busksort som ger röda, runda glansiga tomater. Verkar inte behöva tjyvas. Viss motståndskraft mot många olika sorters svamsjukdomar, framtagen av Cornell University och North Carolina State University. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Jasper F1 – Högväxande sort som ger röda små söta och goda körsbärstomater som inte spricker så lätt. Plantan beskrivs vara hyfsat motståndskraftig mot tidigt bladmögel och mycket motståndskraftig mot sent bladmögel. Har vunnit All American Selection, mycket uppskattat sort i USA. Jag har inte sett den på svenska/europeiska marknaden än. (OBS! Ska ej förväxlas med Violet Jasper, som är en annan sort.) Eftersom Jasper F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Kibits /Kibic /Kibits Ukrainian /Kiebitz – Riktigt riktigt bra pastabusksort med oklart ursprung: enligt vissa källor är det polska tomatförädlare som tagit fram sorten,enligt andra kommer den från Ukraina eller Ryssland. (Vem vet, kanske är det polska emigranter som tog fram den i Ukraina…?) Plantan blir ca 70-100 cm hög och tomaterna är varmröda och vagt avlånga med få frön. Tomatfrukterna är köttiga och kan variera i storlek på en och samma planta, blir ca 30-80 g. Smaken beskrivs som mildsöt. Utvecklingstiden är ca 68-75 dagar enligt ukrainsk fröfirma. Funkar fint att odla på friland. Sorten verkar också vara motståndskraftig mot potatisbladmögel som kommer sent på säsongen (late blight), odlas kommersiellt i länder i östeuropa. Den tyska stavningen Kiebitz är namnet på en fågel tror jag, typ tofsvipa eller liknande.
 • Kobzar Tarasenko – Busksort från Ukraina som blir ca 60-70 cm hög och ger röda, ovala tomater på ca 50-80 g med riktigt bra smak. Beskrivs som en medeltidig sort, dvs ger skörd mitt i sommaren ungefär. Sorten beskrivs vara motståndskraftig mot bladmögel som kommer sent på säsongen. Sannolikt framtagen av Feodor/Feodosiy Tarasenko i byn Voronezh i Sumy-regionen i Ukraina, som verkar ha fått fram många av sina tomatsorter genom korsningar med olika San Marzano-tomater (sannolikt gäller det även denna). Det finns verkligen mååånga olika tomatsorter som heter Tarasenko, och Feodosiy Tarasenko verkar ha tagit fram dem allihopa. Fantastisk man, hatten av för honom!
 • Koralik*** – Produktiv, polsk sort som ger knallröda, runda tomater med bra smakvolym. Namnet betyder ”pärla” på polska. Den har en utvecklingstid på ca 65 dagar och är tidig men ger också skörd under lång tid, ofta långt in på hösten, och plantan verkar ha god motståndskraft mot trista sjukdomar för den är ofta snygg, fräsch och fin mycket längre än andra tomatsorter. På Runåbergs Fröers hemsida skriver de såhär: ”Vi har odlat Koralik i flera år nu och när alla andra sorter angrips av bladmögel i slutet av tomatsäsongen, som de oftast gör här på västkusten, står Koralik grön och frisk.” så det verkar ju lovande iallafall. Koralik funkar både på friland och i kruka (eller i ampel om du har fått tag på kompaktväxande frö/planta). Höjden på plantorna kan variera väldigt, från 20 cm till ibland strax över en meter, om du köper frö från privatperson så var noga med att fråga hur hög plantan blev hos den som odlade fröet för det finns stora genetiska variationer på den här sorten! Kommersiellt köpt frö brukar oftast ge mer kompakta, låga plantor. Många verkar ha denna som sin favoritampelsort men personligen tycker jag att den passar mycket bättre odlad i kruka. Säljs omväxlande som dvärgbusktomat, ampeltomat eller busktomat hos fröfirmorna.
 • Latah – Halvhög sort, plantan blir ca 1,2 m hög. Sägs vara en amerikansk sort men jag vete sjutton om det stämmer, enligt flera källor är den snarare framtagen för att klara odling i Ryssland. Ger röda, runda små tomater på ca 80 g. Smaken beskrivs som bra. Tidig sort som verkar hinna ge skörd innan bladmöglet kommer, enligt amerikansk återförsäljare har den en utvecklingstid på bara 61 dagar. Ger tomater under lång tid och tål varierande väderlek bra. Hur pass motståndskraftig den egentligen är mot bladmögel framgår inte. Rekommenderas av Monty Don, jag är mer tveksam.
 • Legend F1 /Legend – Engelsk, delvis högväxande sort (jag skulle kalla den semi-determinate) som ger röda tomater av varierande storlek på ca 80-120 g med få frön. Jag har odlat den några gånger men inte varit särskilt imponerad. Ganska ointressant smak tycker jag när den odlas på friland, en ok standardtomat (men den lär bli väldigt god som växthusodlad sägs det). Har vunnit RHS Award of Garden Merit 2011, men har bara viss motståndskraft mot bladmögel. Säljs ibland som icke-hybrid av privatpersoner, sannolikt är det då avhybridiserat frö som odlats i 7 säsonger eller mer (oklart hur pass mycket motståndskraft som då finns kvar genetiskt).
 • Lizzano F1*** – Busksort som enligt svensk fröfirma också kan odlas i ampel, blir ca 40 cm till en halvmeter hög och behöver inte tjyvas. Den har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Ger små, röda minicherrytomater på ca 12 g. Mjöldaggsresistent sort medviss motståndskraft mot bladmögel som vunnit All America Selection 2011. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Losetto F1*** – Kompaktväxande, produktiv sort som passar bra att odla i kruka eller ampel och inte behöver tjyvas. Ger röda, runda tomater på ca 16 g, smaken beskrivs som söt. Plantan/grenarna som blir ca 30-45 cm höga enligt svensk fröfirma (enligt engelsk fröfirma blir den 60-70 cm hög). Dyra frön! Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Mountain Magic F1 – Mycket tålig högväxande sort som ger mellanstora, röda runda tomater med ovanligt bra sötma. Verkar också ha god motståndskraft mot BÅDE bladmögel, verticillium och fusarium. Tomaterna spricker inte och många privatpersoner verkar lovorda smaken. För att citera en engelsk fröfirma: ”The most blight resistant tomato we know of.” Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Mountain Merit F1 – Extremt tålig sort som verkar ha en rätt unik kombination av resistens mot en hel radda trista tomatsjukdomar (VFFFN och HR: Fol1,2,3, Mi, Va, IR: Pi, TSWV), inklusive potatisbladmögel. Intressant nog verkar den väldigt motståndskraftig mot BÅDE tidigt och sent bladmögel vilket imponerar. Kanske är detta den mest motståndskraftiga tomaten mot potatisbladmögel som finns…? Determinant sort som ger röda normalstora-stora tomater med en utvecklingstid på ca 65-75 dagar. Verkar ge nästan all skörd på en gång. Har vunnit All America Selection och verkar tyvärr bara finnas på den amerikanska marknaden ännu, jag har inte hittat nån återförsäljare i Sverige. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Märchenengel /Fairy Tale Angel – Halvhög (semi-determinate) produktiv tysk sort från Kleverhof. Ger väldigt vackra droppformade körsbärstomater med gulvitt skal och lila nacke. Tomaterna väger mellan 5-26 g styck (snittvikt ca 15 g) och smaken beskrivs som mildsöt med exotiska toner. Tomaterna är fasta med vitt inre. Plantan beskrivs vara motståndskraftig mot bladmögel som kommer sent på säsongen (sk late blight). Har en utvecklingstid på ca 75 dagar.
 • Pantelli*** – Ny spännande lagringssort som ger röda, klassiskt piennololiknande röda små tomater med tydlig spets. Plantans höjd anges inte av återförsäljare men den beskrivs som medelkraftig. Tomaterna är inte så stora men smakrika och många, de sitter ca 10 st i en klase så det är med andra ord en rätt produktiv sort. Glädjande nog marknadsförs denna sort ha bra motståndskraft mot bladmögel och fungera även på friland. Verkar ha tagits fram i Tyskland. Återförsäljarna lovordar lagringsegenskaperna men hur länge tomaterna går att lagra anges inte… Den funkade fint odlad stor kruka (snittblomshink modell större) i skyddat, soligt läge utomhus hos mig i zon 4. Plantan blev ca 1,8 m hög och stod emot hyfsat länge mot potatismögelangrepp som uppstod pga det eviga regnandet i juli, plantorna lever iaf ännu med fler friska blad än sjuka i september (vilket är riktigt bra med tanke på att potatisbladmögel annars har ett ganska snabbt förlopp). Återstår att se hur pass bra tomatfrukterna klarar lagring pga potatisbladmöglet. Köp Pantelli hos Wexthuset
 • Plum Regal F1 – Produktiv buskpastasort som ger röda, fasta ovala tomater med få frön i sig som inte spricker så lätt och har en utvecklingstid på ca 72-75 dagar. Beskrivs som motståndskraftig mot både tidigt och sent potatisbladmögel, mjöldagg och många fler trista sjukdomar. Jag har tyvärr inte hittat den på svenska/europeiska marknaden än, bara hos amerikanska och kanadensiska firmor. Hoppas att den hittar hela vägen till Europa så småningom. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Quadro – Intressant sort framtagen av Dr. Hartmut Spieß i Tyskland med stöd av stiftelsen Kultursaat som stöder biodynamisk fröförädling Saluförs bl a  av Bingenheimer Saatgut AG i Tyskland. Beskrivs omväxlande som högväxande eller halvhög, men smaken verkar de flesta källor vara överens om: kraftig, god tomatsmak. Plantan blir ca 150 cm hög och har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt svensk fröfirma. Funkar fint att göra ketchup eller tomatsoppa på, funkar att odla både inomhus och på friland men verkar ge bäst skörd i kallväxthus. Ger röda, ca 5 cm avlånga tomater som väger ca 70 g /st med lite klossig form, nästan som ett lite fyrkantigt plommon (därav dess namn: quadro = fyrkant på italienska). Har bra motståndskraft mot bladmögel i slutet av sommaren.
 • Red Alert F1 /Red Alert – Busksort som blir ca 45-55 cm och funkar fint att odla i kruka. Behöver inte tjyvas. Ger röda, runda små tomater med bra smak. Beskrivs som mycket produktiv, en enda planta sägs kunna ge ca 2,5 kg tomater. Ger dessutom skörd tidigt på säsongen, verkar hinna ge skörd innan bladmöglet kommer men hur pass motståndskraftig den egentligen är mot bladmögel har jag inte lyckats ta reda på. Kanske är den bara så pass tidig att den hinner ge skörd ändå. Framtagen av tomatförädlaren Simon Crawford för Asmer Seeds 1983. Sannolikt var Red Alert en F1hybrid i början, men numera verkar den främst säljas i avhybridiserad form hobbyodlare emellan.
 • Rose Crush F1 – Högväxande sort som ger rosa tomater på 200-250 g. Plantan blir ca 1,8 m hög och beskrivs enligt brittiska fröfirmor vara resistent mot bladmögel. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Smaken beskrivs som som mycket bra med en fin balans mellan sötma och syra. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan. Köp Rose Crush F1 hos Wexthuset
 • Sapporo – Högväxande cocktailsort som ger röda runda tomater på ca 20 g. Produktiv sort som ger skörd länge. Enligt Tomatklubbens Medlemsblad År 2020 har sorten bra svampangreppsresistens (oklart exakt vilka). Anges komma från Ryssland (jag hade gissat på Japan men Ryssland kan säkert stämma).
 • Shady Lady F1 – Busksort som passar bra att odla i kruka, men även på friland. Ger röda, smakrika tomater och har bra motståndskraft mot bladmögel och i princip alla andra svampsjukdomar jag känner till som kan drabba tomat (även tobaksmosaikvirus). Vanlig och populär sort i USA, enligt amerikansk återförsäljare har den en utvecklingstid på ca 80 dagar. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.
 • Shirley F1*** – Högväxande engelsk växthussort framtagen av Plants of Distinction som blir ca 150-200 cm hög och är motståndskraftig mot många olika sjukdomar (bl a mjöldagg). Funkar också att odla både på friland eller i växthus. Prisbelönt, har vunnit brittiska Award of Garden Merit år 2011. Ger röda mellanstora tomater med klassiskt utseende, smaken beskrivs som ”average” (medelmåttig, dvs inte särskilt spännande) av Royal Horticutural Society. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan. Om du väldigt gärna vill kunna odla vidare sorten nästa år (men inte hittar köpefrö) så spara en stickling och odla vidare den under växtbelysning vintertid. Ganska dyrt frö men väl värd sina pengar enligt många odlare. Köp Shirley F1 hos Wexthuset.
 • Solito F1*** – Halvhög sort som ger orange, runda cocktailtomater med söt smak som mäter högt i brix, 10-11. Kan odlas i stor kruka. Motståndskraftig mot många svampsjukdomar, oklart om det även gäller bladmögel men den verkar odlas storskaligt kommersiellt (och då är sådan resistens norm). Svår att få tag på som frö, men säljs ofta som färdig planta till konsument av större trädgårdsbutiker. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan. Om du väldigt gärna vill kunna odla vidare sorten nästa år (men inte hittar köpefrö) så spara en stickling och odla vidare den under växtbelysning vintertid.
 • Yamal – Rysk tidig sort som ger röda, runda tomater på ca 60-80 g. Beskrivs som bladmögeltolerant i Tomatklubbens Medlemsblad År 2020, verkar bl a vara motståndskraftig mot svampen phytophtora. Beskrivs också som en ganska låg busksort på ca 45 cm hög men hos mig har de blivit högre. Jag har odlat den på friland i blåsigt läge i zon 4 sommaren 2021, i bottenlösa krukor uppbunden mot armeringsjärn och av de plantorna har samtliga blivit ca 80 cm höga (men ofta så kan ju jordvolymen påverka plantstorleken, odlad i kruka blir de sannolikt lägre). Rätt bra skörd blev det också, trots en rätt risig tomatsommar med blött och kallt väder från augusti och framåt. Hyfsad smak, inte mer… Ju sämre väder, ju sämre smak men produktiv och pålitlig. Framtagen i Ryssland vid Russian ResearchInstitute of Plant Industry, kanske av agronomen V.I.Kozak (men verkar inte finnas med i statsregistret) och släpptes nån gång i slutet av 1990-talet.
 • White Sweet Cherry – Högväxande tunnskalig sort som ger väldigt små, runda gulvita tomater på ca 7 g med söt smak. Beskrivs som en tidig, produktiv sort som ger skörd under lång tid. Beskrivs som motståndskraftig mot bladmögel i Föreningen Sesams Årsbok År 2020 (har inte kunnat verifieras hos annan källa, tex fröfirma).
 • Vrzyv – Rysk sort som ger röda, runda tomater på ca 90 g hyfsat tidigt på säsongen. Busksort som blir ca 60 cm hög eller mer. Beskrivs som bladmögeltolerant i Tomatklubbens Medlemsblad År 2020. Namnet betyder ’explosion’ på ryska.

Kan du ännu fler sorter? 😀 😀 😀
Tipsa mig gärna på info@tradgardstrollet.se eller ännu hellre: kommentera inlägget så kan alla läsare ta del av dina tips direkt.

Maskeringstejp fäster bättre och sitter kvar längre än frystejp. Jag skriver med vattenfast permanent marker.
Inte världens vackraste plantor direkt (de fick nästan noll omsorg) men produktiva.

Och så några bubblare:

De här sorterna brukar hobbyodlare ofta tipsa varandra om, att de ska vara motståndskraftiga mot bladmögel. Jag har inte kunnat verifiera det hos fröfirmor/liknande, så huruvida dessa faktiskt ÄR motståndskraftiga eller inte är en chansning men kan ju ändå vara värt att prova om du ändå råkar ha frö hemma i gömmorna: Aurantiacum, Camp Joy, Finske Erik, Grungy in the Sky Bicolor, Kmicic, Korol Gigantov, Korol London, Kosmonaut Volkov, Marglobe, Moskovich, Neves Azorean, Northern Queen, Rajskoe Naslazhdenie /An escape to heaven, Russkiy Bogatyr, Sakharnyi Bizon och Sprint Timer.

Finna frö

Enklaste sättet att hitta frö till dessa sorter är att googla: knappa in tomat + tomatnamnet + köpa om du bara vill köpa från svenska fröfirmor, eller tomatnamnet + buy om du kan tänka dig att beställa från utlandet. Exempel: tomat + Crimson Crush F1 + buy (eller ”tomat Crimson Crush F1 buy”). Många sorter säljs enbart utomlands (särskilt efter brexit). Enligt jordbruksverkets nuvarande regelverk är det endast lagligt att importera tomatfrö inom EU.

Fröfirmornas sortiment ändras från år till år, och särskilt F1 hybrider kommer och går i en rasande fart så en komplett lista med inköpsställen till exakt varenda sort skulle därför snabbt bli inaktuell tyvärr. Titta gärna igenom källorna här nedan också.

Varmt lycka till i fröjakten! 🙂

Källor i urval:

Finska Livsmedelsverket

Föreningen Sesams Årsbok År 2020

Gardener’s World

Gardening With Jason

Tomatklubbens Medlemsblad År 2003

Tomatklubbens Medlemsblad År 2010

Tomatklubbens Medlemsblad År 2020

http://cesarstradgard.blogspot.com/2012/02/bladmogelresistenta-tomater.html

https://www.gardenmediaguild.co.uk/guild-members/directory/profile/Simon-Crawford/444

https://www.highmowingseeds.com/organic-non-gmo-iron-lady-f1-tomato.html

https://www.rhs.org.uk/plants/plants-blogs/plants/december-2014/tomato-crimson-crush

https://www.reimerseeds.com/shady-lady-tomato.aspx

https://www.simplyseed.co.uk/tomato-seeds/tomato-consuelo-f1.html

https://www.suttons.co.uk/vegetable-seeds/popular-seeds/tomato-seeds-f1-crimson-crush_MH-32561

https://www.thompson-morgan.com/p/tomato-mountain-magic-f1-hybrid/tm54735TM

Läs också Sortguide: Piennolo & Vintertomater
Den dundertåliga potatisen Sarpo Mira
Fler inlägg om tomater

Annons

5 Comments

  1. Hej Anna!

   Ja, det stämmer! Koralik brukar det ofta tipsas om i tomatforum som bladmögelsresistent men jag har inte kunnat verifiera det hos någon fröfirma eller liknande… Det finns MÅNGA sorter som folk brukar tipsa om som jag inte lyckats verifiera resistensen hos: Kosmonaut Volkov, Kmicic, Korol Gigantov, Korol London, Moskovich, Neves Azorean, Rajskoe Naslazhdenie /An escape to heaven, Russkiy Bogatyr, Sakharnyi Bizon, Sprint Timer mfl… Kanske jag borde ha med dem som ”bubblare” eller liknande i inlägget? Jag får fundera på det. Tack snälla för att du lyfte Koralik! 😀 😀 😀

 1. Camp joy ska vara motståndskraftig (se 2022 års fröerbjudanden från sesam). Odlade den i somras och såg inga tecken på bladmögel.

  1. Tack snälla för tipset! 😀

   Jag har googlat runt lite på den men inte hittat några verifierande källor (dvs annat än Sesams Årsbok) som beskriver den specifikt som resistent mot just bladmögel… Det närmsta jag kommer är en källa som nämner den som ”strong disease resistant”. Men ändå kul att få fler alternativ, den kan ju absolut ändå vara värd att prova. 🙂 Ska googla vidare, kanske hittar jag mer info så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.