Poddavsnitt 24: Om bokashi

trollet

— det här avsnittet sponsras av reklam för Fröbanken.se —

Poddavsnitt 24: Om bokashi

I det här avsnittet får jag lära mig mer om bokashi av Emma Stille. Emma är en av tre författare till Den stora boken om bokashi som släpps den 2 maj. Hon berättar om vad bokashi är för nåt, hur det fungerar och hur hon använder sig av bokashi hemma i sin egen trädgård.

Följ Emma på sociala medier:

Instagram: @stilleemma

Facebook: Emma Stille – så som i himlen

Boken vi pratar om:

Stora boken om bokashi – Jenny Harlen, Malin Sairio, Emma Stille

Läs också: Bokashi på vintern
Poddavsnitt 23: Om Sötpotatis
Alla poddavsnitt

Annons

6 Comments

 1. Toppenavsnitt! Jag försöker bli mer seriös med näring och jord i år. Jag kör djupbäddar och täckodling i den mån jag har material till täck. Men… det jag matar med är för näringsfattigt inser jag OCH jag har inte kompletterat.

  Blev tipsad av läsare på min blogg om Bokashi vilket jag har haft ögonen på förr men det har verkat för meckigt. Dessutom blir vårt matavfall biogas och det känns ju också bra och som en värdefull resurs.

  Nu har jag fått lite mer kött på benen men vill testa en idé som dök upp efter ditt bokashiavsnitt. – Skulle man kunna tänka sig att man har större hinkar stående i tex garaget och går och tömmer sitt matavfall från bruna påsen (som skulle bli biogas) där istället? På med strö och sedan förslut igen. Tänker att det också skulle kunna vara en väg runt ”vinterproblemet”.

  En annan sak – ”jordfabrik”. Ni nämnde det men går det att utveckla? Vad är det och hur gör man?

  Tack för superpodd och inspiration.

  1. Tack snälla, vad roligt att du gillar att lyssna! 🙂

   En jordfabrik är i princip bokashi blandat med jord, det är där som ”omvandlingen” sker från bokashi till jord när bokashin kommer i kontakt med jord. Det kan vara i en bytta med lock, i en pallkrage, direkt i marken osv.

   Själva poängen med bokashi är att det funkar som en slags turbokompost: matavfall blandat med bokashiströ/spray i en syrefri miljö som får stå till sig i 2 veckor BLIR sen jord mycket snabbt när det väl töms ut och får kontakt med jord. Det omvandlas mycket snabbt SEN, men inte direkt i hinken. Visst kan du göra som du beskriver: ”Skulle man kunna tänka sig att man har större hinkar stående i tex garaget och går och tömmer sitt matavfall från bruna påsen (som skulle bli biogas) där istället? På med strö och sedan förslut igen. Tänker att det också skulle kunna vara en väg runt ”vinterproblemet”.” så är det ju inte en jordfabrik, för det blir inte jord i hinkarna, det blir bara förvaring. Men visst kan du förvara det så tills tjälen är borta och du kan gräva igen i marken om du vill.

   Jag föredrar att först gräva ur hål i några av mina dubbla pallkragar på hösten, den tinade jorden förvarar jag nånstans frostfritt. Jag lägger på ett lock på pallkragen för att hålen inte ska fyllas av snö. När mina bokashihinkar stått till sig i 2 veckor så lyfter jag på locket till pallkragen, tömmer bokashihinken i hålet och häller på den tinade jorden. Sen på med locket igen. På så vis slipper jag förvara massa bokashihinkar på vintern, den hamnar direkt där den ska istället för att jag ska behöva ha en hel massa hinkar inomhus i väntan på vår. Tycker att det är så opraktiskt att samla på mig en massa, har för mycket att göra på våren för att orka ta rätt på det då… Men det är en smaksak hur man vill göra, prova dig fram till ett sätt som passar dig. 🙂

   Här kan du se hur jag brukar göra:
   https://www.tradgardstrollet.se/2021/12/25/bokashi-pa-vintern/

   Lycka till!

   1. Tack för ditt utförliga svar. Här Malmö brukar vi hoppa över den metrologiska vintern nuförtiden. Tjäle tror jag knappt förekommer…

    Inspirerad av dig gjorde jag idag två DYI bokashihinkar (ca 100 kr styck med kran och distans i botten) och beställde strö. Blev inspirerad av detta med jordfabrik inne på vintern då jag har gott om utrymme i garaget för detta. Det kan ju också vara så att man inte har plats att gräva ner avfallet om det är fullt i landet. Hursom – tack. Ska bli kul detta!

    1. Om jag har förstått det hela rätt så sker bokashiförvaringen luft-tätt, men själva jordfabriken, omvandlingen, när bokashin möter jord och blir jord, är en process som kräver syre. Så om du bara vill förvara bokashin inomhus i väntan på varmare väder så luktar det inte, men om du vill göra just jordfabrik och blanda bokashin med jord så att bokashin BLIR jord så krävs syre = då kan det lukta. Just därför har de flesta inte jordfabrik inomhus. Men du kan ju testa ändå om du vill. 🙂

     Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.