Sortguide: Tetra cis-lykopentomater

trollet
Moonglow.

 

Det är lätt att gå vilse i tomatdjungeln…När önskelistan på tomatfrö börjar bli övermäktig kan det vara bra att ha en sortguide att luta sig mot.

Vilken är egentligen bäst av alla tetra cis-lykopentomater? Nja, det är inte helt lätt att svara på. De har alla olika egenskaper…

Det där med hög halt av tetra cis-lykopen tycker jag är intressant, men det är ändå klokt att odla strategiskt och välja efter behov. Om det viktigaste för dig är att kunna skörda tidigt, satsa på Amish Yellowish Orange Oxheart, Orange Roma eller Summer Cider Apricot (den är tidig för att vara så pass stor iaf). Om du är mer intresserad av att få en rejält stor skörd så välj produktiva sorter som Amish Yellowish Orange Oxheart, Olga’s Round Yellow Chicken Egg, Tangella, Persimmon, Sibirsche Orange eller Orange Beefsteak (eller Small Lap eller Orange Plum som inte finns med i listan nedan). Och om du framförallt är intresserad av den där lite gammeldags, klassiska kulturarvssortsmaken så prova Hawaiian Pineapple, Gary Ibsen’s Gold, Orange Crimea eller Moonglow.

Hawaiian Pineapple, härligt fruktig och köttig sort.
Orange Crimea.

Smaken är som baken

Själv är jag faktiskt inte särskilt förtjust i den där gammeldags, mildsöta smaken. Den är lite för tam tycker jag, god att ätas tillsammans med en annan riktigt syrlig tomat men lite för mild som ensam primadonna. Jag är mer förtjust i de sötsyrliga sorterna, som Tangella. Men smaken är som baken, prova dig fram! Och glöm för guds skull inte att gödsla ordentligt med kalium. 😉

Jag vill också gärna slå ett slag för de sorter som verkar tåla att odlas i lite kallare klimat, som Ilse’s Orange Latvian och Orange Valencia. En slug tomatodlare satsar på flera olika sorter, välj gärna minst en tidig, minst en tålig och minst en som verkar riktigt, riktigt god. 😀 😀 😀

Härliga orange tetra cis-lykopentomaten Hurma (i sällskap av ”vanliga” Stripes of Yore, Sgt Pepper och Subarctic Plenty)

Sortguide Tetra cis-lykopentomater

Jag har verkligen inte hunnit odla alla i listan nedan med de som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. Det är inte helt lätt att hitta frö till tetra cis-lykopensorter, men de som är liiiite lättare att hitta är markerade med ***. Samtliga haltangivelser av tetra cis-lykopen har jag hämtat från Heritage Food Crops Research Trust hemsida. Med reservation för eventuella felskrivningar.

 • Amish Yellowish Orange Oxheart: 8,21– Högväxande, produktiv sort som mognar rätt tidigt. Ger orange-laxfärgade tomater med söt, mild smak. Tomaterna är klassiskt oxhjärteformade och ganska stora, nästan som bifftomater.
 • Orange Crimea: 8,04 – Högväxande sort med intensivt orange och väldigt saftiga tomater som mognar sent. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar enligt grekisk fröfirma. Ger få frön. Smaken är söt och tomaterna blir rejäla bumlingar, lite lätt oregelbundna i formen, ungefär lika stora som persikor, men storleken varierar även på en och samma planta. Ibland kan de få gröna skuldror. Jag upplevde den inte som särskilt produktiv odlad i stor svart kruka utomhus vid skyddad södervägg här i zon 4 men andra odlare har bättre erfarenheter. Smaken blir bara hyfsad som utomhusodlad i zon 4, inte mer. Orange Crimea kräver värme för att utveckla smakerna bra. Bättre för växthusodling än friland, åtminstone om du bor i zon 3 och uppåt.

  Olgas Round Yellow Chicken Egg.
 • Golden Bell: 7,61 – Högväxande sort som ger vackert klockformade, klarorange tomater av mellanstorlek. En självsådd upptäckt på Nya Zealand som verkar vara hyfsat produktiv, Mark Christensen beskriver smaken som god och subtil, sannolikt god till ost eller curry.
 • Olga’s Round Golden Chicken Egg: 7,27 – (Kallas också för Olga’s Round Yellow Chicken Egg) Högväxande och väldigt produktiv sort som varken är tidig eller sen. Ger ovala, plommonstora tomater med tjockt skal. Smaken beskrivs som sötsyrlig, den är en av Mark Christensens smakfavoriter. Jag tycker att den bara blivit helt ok i smaken, men så har jag också tyvärr haft oturen att odla den just eländiga, kalla somrar… Den har iaf levererat även om vädret inte varit det bästa, utomhusodlad i dubbel pallkrage eller kruka i zon 4. Blir sannolikt mycket godare om den odlas under varmare, mer optimala förhållanden. Heritage Food Crops Research Trust bedömer den som mycket odlingsvärd, fast vissa odlare i Sverige upplever den som lite kinkigare att dra upp från frö än andra tetrasorter.
 • Golden Green: 7,12 – Högväxande sort som mognar i mitten av säsongen. Mellanstor, gylleneorange tomat med fast fruktkött.
 • Orange Roma: 6,92 – Högväxande, tidig sort. Tomaterna är mellanstora, orange-laxfärgade med god smak. Ger köttiga, ovala tomater som passar perfekt till sås och salsa.
 • Ilse’s Orange Latvian: 6,73 – (Kallas också för Ilse’s Yellow Latvian) Högväxande, hyfsat produktiv sort som är döpt efter Ilse Auzina. Ger gyllengula, ibland lite avlånga tomater med fast fruktkött. En köttig tomatsort med god smak som funkar både att ätas färska eller att konservera. Klarar även lite kallare odlingsklimat.
 • Orange Fleshed Purple Smudge: 6,99 – Högväxande mindre biffsort med mild, speciell smak som mäter 6.½ i brix. Slow Foodies beskrev den som ”Has a beautiful green taste, not sweet, so special.”  Tomaterna är mellanstora och vackert klarorange med lilabruna skuldror. En av de allra vackraste tetra-sorterna tycker jag. Den lila anthocyanin-färgen syns bäst om när den får ordentligt med ljus och vid varierande temperatur. Sannolikt en avvikande orange version av den röda sorten Purple Smudge, dök upp för första gången 1994 i den amerikanska Seed Savers Exchange Yearbook (typ en amerikansk motsvarighet till svenska fröföreningen Sesam). Ger få frön.
 • Barne’s Mountain Orange***: 6,54 – En rejält högväxande sort som kan få väääldigt långa grenar. Ger extra stora bifftomater, härligt köttiga med såndär klassisk gammeldags smak som kulturarvssorter ofta har. Lite lätt veckade i formen. Gammal kulturarvssort från Barnes Mountain Kentucky, USA. Fortsätter ge tomater ända tills frosten tar den. Sannolikt samma sort som ofta kallas Barnes Mountain Yellow (jag ser ingen skillnad iallafall).

  Summer Cider Apricot, utomhusodlad i zon 4 i oktober.
 • Summer Cider Apricot***: 6,15 – Högväxande sort med potatisblad. Ger stora, orange bifftomater som mognar tidigt på säsongen enligt Heritage Food Crops Research Trust, medelsen enligt andra källor. Smaken beskrivs oftast i superlativ: delikat och kryddigt söt med arom av aprikos, ganska mört, krämigt fruktkött. Ger få frön.
 • Big Orange: 6,14 – Högväxande sort med söt smak och låg syra, hyfsat tidig, Tomaterna blir rejält stora och saftiga, går att skala som en apelsin.
 • Hawaiian Pineapple:  6,13 – Högväxande sort som levererar sent på säsongen. Tomaterna är stora, gylleneorange och härligt köttiga. Smaken beskrivs som fruktigt söt med toner av ananas, många odlare (bl a Stefan Sundström) har lovordat dess goda smak. Sannolikt en av de allra allra godaste tetrasorterna. Tomaten är vacker på insidan när du skär itu den. Verkar funka bäst i växthus, sämre på friland. Har odlats kommersiellt länge i Indiana, USA av en Mr. Ines sen 1970-talet.
 • Tangella***: 6,13 – Högväxande, lättodlad och produktiv sort som dessutom är sjukdomsresistent och ger skörd ganska tidigt. Ger klarorange sötsyrliga tomater som växer i små klasar, stora som golfbollar ungefär. Mäter 5 i brix. En utmärkt nybörjarsort, väldigt odlingsvärd och min absoluta odlingsfavorit av de tetrasorter jag provat hittills. Hyfsat lätt att få tag på frö också! 🙂 Du kan läsa mer om Tangella här.

  Lilla orange Tangella (tillsammans med bla Tiny Tiger, Brandywine Yellow & Pink Improved mfl)
 • Tangerine: 5,82 – Högväxande sort som ger stora, välformade och saftiga tomater med mild smak och låg syra (så namnet är liiite vilseledande tycker jag). Obs! Det finns flera olika tomatsorter som delar samma namn, Tangerine. Den sorten som testats för tetra cis-lykopen är den större, biffvarianten (den mindre, lilla orange tomaten som också heter Tangerine har inte testats än såvitt jag vet).
 • Hurma Ukrainian***: 5,76 – (Kallas också för bara Hurma, Hourma, och Khourma)  Högväxande sort som ger mellanstora, ganska köttiga mildsöta tomater, fin att skiva och ha på frukostmackan. Riktigt god! Enstaka källor anger den som determinat, dvs busktomat men mer tillförlitliga källor menar att den är en kompakt, högväxande sort (jag har bara sett högväxande plantor). Tomaterna mognar i mitten av säsongen men blir bäst rent smakmässigt om de odlas i växthus. Hyfsat produktiv också, men lite lurig för den blir snabbt övermogen… Det gäller verkligen att skörda i tid för optimal smak.
 • Aunt Gertie’s Gold: 5,73 – Högväxande sort med potatisblad, medeltidig. Ger rejält stora, gylleneorange bifftomater med god, söt och fruktig smak med toner av melon.
 • Tobolsk***: 5,73 – Tobolsk är en gammal kulturarvssort som är minst 100 år (kanske mer). En högväxande planta som ger stora tomater med rund form. Smaken lär vara riktigt god med en fin balans mellan sötma och syra. Ger hyfsat bra skörd, tomaterna mognar i mitten av säsongen.
 • Chuck’s Golden: 5,47 – (Kallas också för Chuck’s Yellow) Högväxande sort som mognar i mitten av säsongen och ger riktigt rejäla tomater, ibland blir de gigantiska…  Tomaterna är gyllengula och köttiga med välbalanserad sötma. Döpt efter fröentusiasten Chuck Wyatt.
 • Moonglow: 5,38 – Högväxande sort som ger mellanstora , vackra klarorange tomater med fast fruktkött. Ger få frön. ”The best texture and flavour of any golden yellow tomato” enligt Heritage Foood Crops Research Trusts hemsida, den har också vunnit Seed Savers Exchange smaktävling 2007 i kategorin kulturarvssort. Innehåller ganska mycket pektin, så funkar sannolikt extra bra att göra tomatmarmelad av. Har odlats flitigt i Canada vilket kan ha bidragit till att det är ganska lätt att få tag på frö till den här sorten även i Sverige. Kanske den mest hypade tetra cis-lykopensorten hittills. Har ganska bra hållbarhet efter att den plockats (men är inte en vintertomat). Jag har sett att det finns Moonglow med olika namn till salu: Moonglow Yellow och Moonglow Orange. Sannolikt är det samma sort. Den sort som Heritage Food Crops Research Trust testat för cis-lykopen heter bara Moonglow. Det här är en av mina personliga favoriter, du kan läsa mer om Moonglow här. 2021 upptäckte man en vidareförädling/selektion av Moonglow som döptes till Moonbeam, den testades i laboratorie på Nya Zealand och den visade sig innehålla höga halter av tetra cis-lykopen och två okända ämnen till. Fortsättning följer, ska bli spännande att se vad de kommer fram till.
 • Amish Orange Sherbert/Amish orange sherbet***: 5,36 – (Kallas också Amish Orange Sherbert Heirloom) Högväxande, produktiv sort som ger stora, klarorange bifftomater. Smaken beskrivs som söt och mild med låg syra.
 • Djena Lees Golden Girl***: 5,23 – Högväxande, kompakt sort som mognar i mitten av säsongen och ger stora köttiga bifftomater. Smaken beskrivs som välbalanserad med en god syrlig sötma. Mäter 5 i brix. Namnet Djena uttalas ”Sheena”, döpt efter Djena Lee som var barnbarn till finansmannen Jim Lee. Djena Lee var släkt med den amerikanska urbefolkningen och vann förstapris många år i rad i Chicago på 1920-talet med den här tomatsorten. 1929 gav Djena Lee bort några plantor av sorten till vännen pastor Morrow som odlade den vidare i många år.
 • Orange Teardrop: 5,31 – Högväxande sort som ger mellanorange, äggformade tomater. En smakrik tomat med fin balans mellan sötma och syra.

  Hurma Ukrainian, orange biffsort.
 • Persimmon/ Orange Persimmon***: 5,24 – Högväxande och mycket produktiv biffsort med väldigt söt, god smak. Det sägs att Thomas Jefferson (USAs tredje president) har odlat den. (Ska ej förväxlas med sorten Russian Persimmon som bara mäter 3,1 i tetra cis-lykopen) Tomaterna är härligt saftiga men ger få frön. Ganska sen sort som mäter 5 i brix. Dök upp 1981 i Illinois, USA.
 • West Virginia: 5,05 – Högväxande sort som ger väldigt stora, ibland gigantiska, gylleneorange bifftomater. Smaken beskrivs som fruktig och söt.
 • Amana Orange: 5,04 – Högväxande sort som mognar ganska sent. En stor bifftomat med mild, söt smak som mäter 5½i brix. Dök upp 1985 i USA tack vare Garey Staley i Florida som intressant nog själv inte alls gillade orange tomater… Kanske därför han döpte den efter sin arbetsgivare Amana Corporation? 😉
 • DTP Dwarf Blazing Beauty: 4,95 – Spännande meterhög sort med lite lätt skrynkliga potatisblad som är framtagen inom Dwarf Tomato Project, framselekterad av Patrina Nuske Small, Craig LeHoullier mfl. Är ett resultat av en korsning av Elbe (som mäter 4,31 i tetra cis-lykopen) och Golden Dwarf Champion. Ger ganska stora, orangegula plattrunda vagt veckade tomater på 90-240 g. Smaken beskrivs som god men syrlig och intensiv, har en utvecklingstid på ca 75 dagar. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.
 • Elfie: 4,94 – Högväxande, ganska sen sort med en utvecklingstid på ca 85-90 dagar, som fortsätter ge tomater ända till frost. Ger stora gylleneorange bifftomater med söt smak som ibland kan få gröna skuldror. Köttiga tomater som ger få frön. Amerikansk kulturarvssort.
 • Orange Beefsteak: 4,56 – Högväxande sort som mognar i mitten av säsongen. Väldigt produktiv, ger ganska stora, gylleneorange tomater. Smaken beskrivs som välbalanserat delikat, både fruktig och söt.
 • Sibirische Orange: 4,56 – Högväxande, kompakt sort som ger orange tomater som mognar i mitten av säsongen. Tomaterna är lite lätt avlånga och plommonformade. Mycket produktiv sort med välbalanserad smak som passar både till sås och sallad. Uppgifter som storlek på tomaterna varierar hos olika källor, Tatianas Tomatobase beskriver tomaterna som stora, andra källor beskriver dem som små. Det urprungliga ryska namnet vet vi inte. Sorten introducerades kommersiellt i USA 2014 av Tatiana Kouchnareva, som fick tag på frö från Franck Combesque i Frankrike. Kanske tål den lite kallare odlingsklimat med tanke på sitt ryska ursprung.
 • DTP Dwarf Loxton Lass: 4,44 – Spännande meterhög sort med lite lätt skrynkliga, vanliga tomatblad som är framtagen inom Dwarf Tomato Project och introducerades 2016. Ger orange, plattrunda tomater av varierande storlek, från 90-300 g /st. Smaken beskrivs enhälligt som mycket positiv av flera olika distributörer: utsökt, delikat, välbalanserad osv. Enligt grekisk fröfirma har sorten en utvecklingstid på ca 70 dagar och härstammar från en korsning mellan ’Rosella Purple’ och ’Orange Heirloom’ av Patrina Nuske Small 2009, som döptes till ”Rosy”, Loxton Lass selekterades fram ur den familjen. Själva namnet syftar på en sydaustraliensisk stad som är känd för sin citrusodling. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.
 • Elbe: 4,31 – Högväxande med potatisblad och rejält långa grenar som kan bli över 2 meter, en grandifoliumsort. Ger stora, köttiga, gylleneorange bifftomater med intensivt sötsyrlig smak. Ganska produktiv sort, ger få frö. Tyskt ursprung, döpt efter den tyska floden med samma namn.
 • Large Yellow Amish: 4,28 – Högväxande sort som mognar i mitten av säsongen. Ger stora, gulorange bifftomater med aprikosfärgat kött och oregelbunden form. Smaken beskrivs som välbalanserad mellan sötma och syra. Funkar fint i sallad eller på smörgås.
 • Turkey Champ: 4,26 – Högväxande sort som mognar sent. Ger stora, gylleneorange tomater.
 • Yellow Brandywine Platfoot Strain: 4,15 – Högväxande sort med potatisblad som mognar sent men hinner ge mycket, blir bäst i växthus. Ger stora, gylleneorange bifftomater med lätt ribbad form och intensivt söt smak med viss syra. Den här specifika sorten har bevarats av Gary Plattfoot i Ohio, USA. Han valde att spara frö av den eftersom han uppfattade den höga avkastningen och jämnare formen som en bra förbättring av originalet. Ganska sen sort som har en utvecklingstid på ca 90 dagar eller mer. Om du väldigt gärna vill odla en gul Brandywine så är den här toppen, men om du främst är ute efter tetra cis-lykopenet så finns det många andra bra sorter med kortare utvecklingstid som inte kräver växthus.

  Orange Strawberry, riiiktigt god sort som förtjänar att ätas färsk.
 • Orange Strawberry: 4,14 – (Sannolikt samma sort som German Orange Strawberry) Högväxande, ganska sen sort med kraftigt växtsätt. Ger klarorange jordgubbsformade, köttiga tomater av klassisk oxhjärtform men med en liten spets (som ibland kan bli rätt lång). Smaken beskrivs som söt och komplex, mäter 6 i brix. Ger få frön. Bra till sås och salsa. Ganska lätt att få tag på frö till den här sorten. Verkligen en fantastiskt jättegod sort om du gillar den där gammeldags, söta smaken… En av mina smakfavoriter att äta, men inte att odla eftersom den är ganska sen och blir bäst i växthus (jag odlar ju utan växthus i dubbel pallkrage och krukor i zon 4). Medelproduktiv. Om den vore tidigare och mer produktiv hade jag markerat även denna i fetstil… Toppenbra val för dig med växthus eller som odlar i lägre zoner än 4. Du kan läsa mer om Orange Strawberry här.
 • Faribo Goldheart /Faribo Golden Heart***: 4,9 – Högväxande sort som levererar sent på säsongen, men hyfsat mycket. Namnet är lite missvisande eftersom de tomaterna inte är hjärtformade, utan runda och släta. Ger saftiga, köttiga, klarorange tomater med sötsyrlig smak.
 • Orange Valencia /Valencia***: 4,6 – En högväxande, mycket trevlig sort som kan bli nästan 2 m eller mer, funkar fint att odla även i lite kallare klimat. Går bra även på friland. Ger släta, köttiga orange tomater på ca 200-250 g med fin balans mellan sötma och syra. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt svensk fröfirma. Ger få frön.
 • Big Yellow: 4,06 – Högväxande sort som ger stora gulorange bifftomater som ibland får gröna skuldror.
 • Gary Ibsen’s Gold: 4 – Högväxande sort med potatisblad. Plantan blir rejält hög och tomaterna mognar i mitten på säsongen. Produktiv sort som ger riktigt stora gulorange tomater med en lite tropisk, fruktigt syrlig smak.

Det finns långt fler sorter än de som finns listade här ovan men jag har valt att enbart inkludera de med höga halter av tetra cis-lykopen i listan. Forskarna upptäcker fler och fler sorter för varje år, så namnen på listan kan såklart komma att ändras/ersättas av andra över tid men den ger en bra översikt över forskarnas nuvarande resultat. Även mer moderna F1-hybrider som innehåller tetra cis-lykopen tas fram, som Taiyo F1 mfl.

Klädnypor är min älsklingsfavorit av växtskyltar. De blåser inte bort i första taget och är lätta att flytta när det är dags för omplantering. (Jag brukar nypa fast den i stödpinnen/krukkanten)
Moonglow i slutet av oktober.

Busksorterna då?

Några bubblare som är värda att nämna (men som har så pass låg halt av tetra cis-lykopen att de inte fick vara med på listan denna gång) är halvbusksorterna Alice Brewer (3,82) och Bursztyn (3,34 namnet betyder bärnsten på polska) Small Lap (2,87) och klassiska busktomaten Mountain Gold (3,6). De ger ofta god skörd och är därför ändå klart odlingsvärda i mina ögon.

En färsk salsa på tetra cis-lykopentomater: både nyttigt och grymt gott… Min favoritsmakkombination är Orange Strawberry + en lite syrligare tomatsort t ex röda High Carotene (som innehåller translykopen).

Vilken blir det?

Så, vilket sort ska du välja? Ibland är det tyvärr så att utbudet väljer åt dig. För det är inte alltid så lätt att få tag i det frö man helst vill ha… Långt ifrån alla sorter säljs av de svenska fröfirmorna så ibland gäller det att hitta en pålitlig privatperson som säljer tomatfrö. Våga fråga i sociala medier (men nej, jag säljer varken frö eller plantor). Eller beställ från utlandet, de europeiska fröfirmorna har ofta flera tetrasorter i sitt sortiment numera. Lycka till i jakten! 🙂

Orange Crimea.

Har du redan odlat några av sorterna i listan ovan? Berätta gärna vad du tyckte om smaken och sorten genom att kommentera det här inlägget så att fler kan ta del av dina erfarenheter. 🙂

Läs också: Frågor & Svar om tetra cis-lykopentomater
Poddavsnitt 14: Om tetra cis-lykopentomater
Fler inlägg om tomater

Annons

8 Comments

 1. Hej så mycket intressant att läsa.
  Frågan är var får man tag i frö
  till Amish yellowish orange
  oxheart?
  Mvh Yvonne

  1. Hej!

   Se kommentarerna till inlägget: https://www.tradgardstrollet.se/2019/01/26/tetra-cis-lykopentomater-supersorterna/

   Ovanliga sorter som de vanliga trädgårdsbutikerna inte säljer i Sverige brukar annars vara lätta att få tag på just via köp- och säljfrögrupper på facebook, testa att gå med i en sådan och gör en efterlysning så brukar det gå snabbt att få napp. Du kan också fråga i din lokala trädgårdsförening eller koloniförening, förvånansvärt ofta är det lätt att hitta ovanligare grejer (potatislök, smulgubbar, tomatfrö till tetra cis-lykopensorter, luftlök…) hos generösa, lokala odlare. 😉

   Lycka till i jakten! 🙂

   1. Igår fick jag frön till Amish Yellowish Orange Ooxhart. Nu är frågan om det hinner bli mogna tomater om jag sår idag? Dom kan få bo i växthuset. När sår du dina?
    Mvh Yvonne

    1. Hej Yvonne!

     Jag brukar så högväxande sorter i mars, men Amish Yellowish Orange Oxhart brukar beskrivas som hyfsat tidig att ge skörd av försäljare så du kan ju alltid testa att så nu ändå. I växthus mognar ju ändå det mesta snabbare än på friland. Prova kan man alltid! Lycka till! 🙂

 2. Igår fick jag frön till Amish Yellowish Orange Ooxhart. Nu är frågan om det hinner bli mogna tomater om jag sår idag? Dom kan få bo i växthuset. När sår du dina?
  Mvh Yvonne

 3. Din sida är toppenfin! Väldigt roligt att läsa om cis lykopentomater! Gillar också din sortguide om micro drawf-tomater. Nu förstår jag tjusningen med tomater och har beställt fröer lite varstans. Tack, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.