Sortguide: Ampeltomater

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Sortguide: Ampeltomater

Suddiga gränser

Det här med definitioner av tomater är en djungel och jag är den första att medge att gränserna mellan dvärgbusk, låga klenväxande/”deppiga” busk och ampeltomater är väldigt suddiga… Det som ena fröfirman kallar för dvärgbusksort kallar en annan fröfirma för ampelsort, en tredje fröfirma kallar den för busksort osv. Förvirring är bara förnamnet, men visst är det så att många tomatsorter går alldeles utmärkt att odla på många olika sätt.

Om du har små barn och husdjur som härjar runt på marknivå så är ampeltomater tacksamt att odla på säkert, upphängt avstånd. De är också praktiska eftersom de inte tar så mycket plats. 🙂

Den här ampeln har bara en enda planta men det hade nog fått plats (och blivit snyggare) med två.

Ampeltomater, dvärgbusktomater och ”klena” busktomater

Det som traditionellt brukar kategorieras som ampeltomater är sorter med ett hängande eller klent växtsätt med hyfsat kort eller kompakt grenverk som inte behöver tjyvas, men det finns även sorter med längre grenar. De kan också odlas i hög kruka eller i ett hörn av en dubbel pallkrage och antingen hänga ner eller bindas upp. Det viktigaste är att grenarna har plats att hänga ner och ges ordentligt med utrymme. På engelska kallas ampelsorter ofta för cascading, fountain, tumbling eller rambling tomatoes.

Många av sorterna i Sortguide: Dvärgbusktomater kan du också odla snett liggandes i ampel om du vill, men de får vanligen kortare grenar och grenarna har egentligen ett mer upprätt växtsätt, de går lättare av och ger inte alls samma imponerande, fylliga wow-känsla rent visuellt som de klassiska ampelsorterna gör… (Om du ändå vill testa att odla dvärgbusk i ampel så vinkla plantan, nästan lägg den ner så att grenarna hänger över kanten istället för att stötta upp den med pinne.)

Dvärgbusktomaten Funnyplum Red i ampel (den säljs ibland som F1 hybrid, ibland inte…). Dvärgbusktomater kan odlas som ampeltomater, men de blir väldigt kompakta och små jämf med klassiska ampeltomater som väller över kanten på ett mer estetiskt sätt.
Tumbling Tom Red är en frodig och fin ampeltomat som fyller ut bra.

Sortguide: Ampeltomater

De sorter jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lätta att få tag på är markerade med***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

100 & 1000s se Hundreds And Thousands

Ampeltomate Himbeerfarbig – (Kanske samma sort som Ampeltomate Himbeerfarben?) Tidig och hyfsat produktiv sort som ger rosaröda runda små tomater. Smaken beskrivs som söt. Namnet betyder hallonfärgad på tyska. Ganska kompaktväxande.

Anmore Dewdrops.

Anmore Dewdrops – Tidig ampelsort med hängande växtsätt och en utvecklingstid på ca 50 dagar. Ger klart röda, glansiga tomater på ca 15 g som sitter i täta klasar med ganska skarp men helt ok smak. Enligt Meraki Seeds sortlista 2020/2021 så är det en ”Avhybridiserad sort av Tumbler F1-hybrid. Stabil sedan 2008.”

Anmore Treasure /Anmore Treasures – Verkar vara en kanadensisk avhybridiserad och stabiliserad version av Tumbler, så den är ungefär som Anmore Dewdrops men med annan färg. Ger rosaröda, runda (ibland mycket svagt ovala) små tomater på ca 10-20 g med fast kött. Ofta är de snäppet större än körsbärstomater. Plantan är ganska starkväxande och förgrenar sig fint med ett lite hängande växtsätt och kan odlas både som upprättväxande (med mycket stöd) eller i höga krukor eller ampel. Beskrivs bli ca 40 cm hög av vissa källor, men den har blivit ca 70-80 cm hög här hos mig. Trevlig, god sort som verkligen är MYCKET produktiv. Angiven utvecklingstid är iaf 50 dagar, dvs beskrivs som mycket tidig av vissa källor, men var inte särskilt tidig som utomhusodlad i dubbel pallkrage här i zon 4 (började mogna först i mitten av augusti). Jag har odlat den både på friland, i dubbel pallkrage och i stor snittblomshink med gott resultat. Jag föredrar att odla den i stor kruka före ampel, en planta per ampelkruka räcker. Att ha flera plantor i en och samma ampelkruka blir inte bra eftersom den är så pass starkväxande.

Anmore Treasures.

Arktishevskaya Vischnaya – Produktiv sort som ger rosaröda  lätt ovala körsbärstomater på ca 16 g  i mängder. Har ett naturligt hängande växtsätt, mycket trevlig sort.

Bajaja*** – Röda, runda små tomater som väger ca 10 g på en planta som kan bli 40-50 cm hög. En tidig busksort som kan bli ännu högre och extremt produktiv om den står i tillräckligt stor kruka och gödslas regelbundet, återförsäljare hävdar att en enda planta då kan ge ca 500-700 tomater (!). Smaken är inte särskilt spännande men helt ok, ändå klart odlingsvärd eftersom den kan ge så bisarra mängder av tomater, bra kvantitets-sort. Egentligen för hög för att definieras som dvärgbusk men många återförsäljare kallar den för det ändå, andra fröfirmor säljer den som ampeltomat. Jag har inte haft så jättebra erfarenheter av att odla Bajaja i ampel, grenarna knäcks lätt av den stora mängden tunga tomater… Men många andra har lyckats bättre än jag och gillar den som ampelsort. Man kanske får binda upp/fast grenarna i ampelkrukan, eller gallra bort lite tomater så går det nog bra. Köp Bajaja hos Wexthuset.

Borghese Vase Roman – En Tom Wagner-sort med hängande, utåtriktat växtsätt som får ljusgula, avlånga tomater med liten spets. Jättesnygg, riktigt eye candy i tomatodlingen! Enligt ryktet en avhybridiserad sort, ursprungligen F1 hybrid som odlats så pass länge att den stabiliserats. Smaken lär vara god och sägs påminna om tomatsorten Blush.

Brasil Red F1 – Ger röda, runda tomater ca 3 cm stora på en ca 30-40 cm hög planta (50 cm enligt vissa källor, men det bedömer jag som osannolikt). Beskrivs som smakrika. Namnet Brasil är ett registrerat varumärke, vanlig hos tyska återförsäljare. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Cherry Cascades*** – Frodigt växande sort med hängande växtsätt som fyller ut en ampelkruka bra med meterlånga grenar. Ger sötsyrliga, små röda minikörsbärstomater. Produktiv och rätt tidig, har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Det tar en evighet att skörda och plocka rent en sån här planta, nästan lättare att knipsa av hela klasar än att skörda tomaterna en och en. Fin pynt-tomat, blir väldigt fint att lägga hela klasar som dekoration på uppläggningsfat till huvudrätten. Köp Cherry Cascades hos Cramers Blommor

Cherry Falls*** – Rejäl planta med hängande växtsätt som ger röda körsbärstomater av mellanstorlek. Beskrivs som mycket produktiv.

Cherry Fountain – Säljs ibland som kruktomat, ibland som ampeltomat men funkar att odla på båda sätten. Mycket produktiv sort som ger skörd över lång tid. Ger röda runda körsbärstomater med rätt bra smak. Egentligen en busksort med ett ganska klent växtsätt vilket gör att den funkar bra även i ampel och hög kruka.

Currant Gold Rush – Produktiv högväxande sort med hängande växtsätt (verkar inte behöva tjyvas) framtagen av Kees Sahin, kallas också för teskedstomat eller vinbärstomat. Ger mängder av pyttesmå gulorange tomater lika små som vinbär. Tomaterna sitter i kluster, praktisk toppenbra sort om du vill sysselsätta små barnahänder en stund men själv har jag inte tålamod att plocka så många små minitomater… De tar en evighet att plocka och väger ca 5-8 g. Vacker planta!

Evita Basket F1 – Ganska ny ampelsort som ger röda, hjärtformade på ca 20 g. Smaken beskrivs som bra med en fin balans mellan sötma och syra. Tät, snygg planta som förgrenar sig fint. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Ampeltomaten Firecracker.

Firecracker /Firecracker F1Oj vilken snygging! Ger vagt avlånga, gulrödrandiga tomater på ca 35 g. Plantan har ett hängande växtsätt och en utvecklingstid på ca 65 dagar om du köper den som hybrid. Grenarna är inte så långa. Lite ojämnt växtsätt, kan behöva balanseras om den odlas i ampel, funkar även i högre kruka (med tung botten eller sten i botten, så den inte välter). Ger liiite större tomater än vad ampelsorter brukar göra, en av de bättre randiga sorterna med hängande växtsätt. Säljs ibland som F1-hybrid, ibland inte. Jag köpte den som icke-hybrid och den har hållit formen bra och haft fint, förutsägbart växtsätt och ändå gett hyfsat enhetliga tomater.

Firecracker har ett hängande, kompakt växtsätt som funkar bättre i ampel än i liten kruka.

Floragold Basket – Gulorange, runda små tomater på med skarp smak från University of Florida, USA. Ger bäst resultat om den odlas i ett varmt och fuktigt klimat. Enligt vissa källor ger den ganska små tomater på ca 10 g, enligt andra varierar storleken på tomaterna på en och samma planta. Ganska liten planta, jag tycker att den gör sig bättre som dvärgbusk i kruka än i ampel, men funkar i ampel också.

Gartenperle/ Garten Perle / Garden Pearl*** – Ger rosaröda, söta tomater på 10 g, blir ca 30 cm hög. Säljs ibland som ampeltomat, ibland som kruktomat och funkar både i ampel och kruka. Älskad klassiker hos många som ger skörd rätt tidigt på säsogen. Köp Gartenperle hos Wexthuset.

Geranium Kiss – Produktiv multiflorasort som ger röda, runda tomater med en liten spets på en ganska kompakt och kraftigväxande planta. Höjden/längden på grenarna blir ca 0,7 m. Tomaten väger ca 30 g, dvs den är större än en körsbärstomat men mindre än en ”vanlig” tomat. Smaken beskrivs som intensiv, söt med viss syra och skörden verkar komma i flera omgångar. Enligt Danska Tomatdatabasen har tomaterna hyfsat bra hållbarhet och håller sig fina några veckor efter plockning. Jag blir inte klok på om detta är en tidig sort eller ej, olika källor säger olika saker… Enligt kroatisk fröfirma har den en utvecklingstid på 80 dagar, men enligt andra källor är den betydligt tidigare, oklart vad som gäller.

Golden Currant – Högväxande sort som ger många guldorange tomater på en planta som enligt svensk fröfirma inte behöver tjyvas. Vacker planta! Inte en klassisk ampeltomat, men många verkar odla den som sådan (eller i hög kruka). Kallas även för vinbärstomat. Det finns fler tomater som kallas för vinbärstomat, bl a Currant Gold Rush, men just Golden Currant verkar funka bäst som ampeltomat av de ”vinbärstomater” som jag känner till. Se även Vinbärstomat nedan.

Tomat Green Sleeves.
Green Sleeves har ett lite hängande växtsätt som gör sig fint i ampel, men ta ingen liten fjuttig snålkruka. Ju större ampel desto bättre.

Green Sleeves /Greensleeves /Lady Green Sleeves /Green Sausage – Säljs ibland som dvärgbusktomat av vissa fröfirmor och återförsäljare men personligen så tycker jag att den är på tok för hög för att klassas som en dvärgbusk (snarare klassisk ampel/hängbusktomat). Greensleeves blir ca 1 m hög och ger avlånga, lite ojämnt korviga tomater med vackra gröngula strimmor. Tomaterna har fast fruktkött och beskrivs som goda (men det är inte en klassisk tomatsmak, jag är inte så imponerad och föredrar den i matlagning). En vacker sort framtagen av Tom Wagner. Tomaterna är snygga och plantan har ett lite speciellt, skirt och lätt hängande växtsätt. Hyfsat lätt att få tag på frö, men de är ganska dyra.

Hundreds and thousands, tätt översållad av massvis av små tomater.

Hundreds And Thousands /100 & 1000s – Multiflorasort med hängande, busklikt utseende som passar bra för odling i höga krukor eller stora amplar. En extremt produktiv sort som ger bisarra mängder av röda, runda små tomater. Brukar inte marknadsföras som en supersöt sort, men kan bli väldigt söt under rätt förhållanden. Mycket odlingsvärd, men frö brukar sälja slut rekordfort hos återförsäljare. Själv har jag inte tålamodet att stå och plocka en miljon små tomater, det tar ju eviga tider… Men toppen för barnfamiljer med många små händer som kan plocka samtidigt. Låt aldrig barnen plocka tomater helt själva bara, tänk på kvävningsrisken. Köp Hundreds And Thousands hos Wexthuset

Koralik*** – Produktiv, polsk sort som ger knallröda, runda tomater med bra smakvolym. Namnet betyder ”pärla” på polska. Koralik har en utvecklingstid på ca 65 dagar och är tidig men ger också skörd under lång tid, ofta långt in på hösten, och plantan verkar ha god motståndskraft mot trista sjukdomar för den är ofta snygg, fräsch och fin mycket längre än andra tomatsorter. Funkar både på friland och i kruka (eller i ampel om du har fått tag på kompaktväxande frö/planta). Jag är väldigt förtjust i Koralik men tycker egentligen inte alls att den platsar inom kategorin ampeltomat eftersom höjden på plantorna kan variera väldigt, från 20 cm till ibland strax över en meter… Om du köper frö från privatperson, var noga med att fråga hur hög plantan blev hos den som odlade fröet för det finns stora genetiska variationer på den här sorten! Kommersiellt köpt frö brukar oftast ge mer kompakta, låga plantor. Många verkar ha denna som sin favoritampelsort men personligen tycker jag att den passar mycket bättre odlad i kruka.

Lizzano F1*** – Busksort som enligt svensk fröfirma också kan odlas i ampel, blir ca 40 cm till en halvmeter hög och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Ger små, röda minicherrytomater på ca 12 g. Mjöldaggsresistent sort som vunnit All America Selection 2011. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Losetto F1*** – Ger röda, runda tomater på ca 16 g, smaken beskrivs som söt. Plantan/grenarna som blir ca 30-45 cm höga enligt svensk fröfirma (enligt engelsk fröfirma blir den 60-70 cm hög). Dyra frön! Produktiv sort som är motståndskraftig mot trista svampsjukdomar (potatisbladmögel). Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Maskotka – Säljs ibland som ampeltomat, ibland som kruktomat hos olika fröfirmor… Oavsett vad du väljer att kalla den för så är det en väldigt trevlig, produktiv sort. Plantan blir ca 50 cm hög om du binder upp grenarna, om du odlar den i ampel så låt dem hänga ner. En planta per ampel räcker. Funkar även fint i hög kruka. Ger röda körsbärstomater av liiite större modell i mängder. Produktiv och lättodlad sort, har en utvecklingstid på ca 65 dagar. Köp Maskotka hos Cramers Blommor

Micro Cherry*** – En av de allra vanligaste ampeltomaterna, säljs ofta både som frö och planta i de stora trädgårdsbutikerna. Micro Cherry ger, precis som namnet insinuerar, massor av små röda körsbärstomater. Produktiv sort som ger ganska små tomater på ca 4 g styck som tar en evighet att plocka. Grenarna är ganska långa, en klassisk ampelsort med en utvecklingstid på 70 dagar enligt svensk fröfirma.

Ampeltomat Micro Purple.

Micro Purple*** – Svartlila tomater på lågväxande planta. Frukten rodnar i rött när den mognar. Säljs ibland som ampeltomat, ibland som busk/dvärgbusk men odlas lämpligen i ganska hög kruka eller ampel. Helt ok smak men ingen gourmetsort. Lite lurigt att skörda den i rätt ögonblick; som omogen är den tokäcklig och som övermogen är den tam. En vanesak att lära sig när den är ”lagom” mogen, minst halva frukten ska rodna i rött för att den ska smaka bra.

Pear Drops F1***- Produktiv och trevlig ampelsort med en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt svensk fröfirma. Ger gula, ovala lite päronformade små tomater som väger ca 15 g st. Tomaterna beskrivs som söta och saftiga, grenarna blir ungefär 30-50 cm långa. Dyra frön tyvärr. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Pearly Pink Orange – Tidig och ganska produktiv sort som ger söta rosaröda tomater med låg syra som väger ca 20-25 g /st. De omogna tomaterna är matt orangerosa, och även som mogna har tomaterna en lite orangeröd ”glow” enligt vissa försäljare (själv tycker jag mest att det ser ut som att de har lite svagt orange nacke) vilket sägs förklara namnet. Tomaterna är runda, med en yttepytte svag trubbig spets som bara syns om du verkligen tittar ordentligt. Smaken beskrivs som bra.

Pendulina Gul*** – Svagväxande, vek planta som ger ganska tidig skörd. Tomaterna är gula, runda (svagt ovala) med spets och väger ca 25 g. Plantan blir ca 40 cm hög. Bra ampelsort.

Pendulina Orange – Svagväxande, vek planta som ger ganska tidig skörd. Tomaterna är orange, runda (svagt ovala) med spets och väger ca 30 g. Plantan blir ca 40 cm hög. Bra ampelsort.

Pendulina Red /Pendulina Röd*** – Svagväxande, vek planta som ger ganska tidig skörd. Tomaterna är röda, runda (svagt ovala) med spets och väger ca 30 g. Plantan blir ca 40 cm hög. Bra ampelsort.

Busktomaten Rambling Gold Stripe kan med fördel odlas i ampel eller hög kruka.

Rambling Gold Stripe – Gul tomat som först får gröna ränder, som senare blir mörkgula ränder. Tomaterna väger ca 40 g, grenarna blir ca 60 cm långa. Egentligen en busksort men funkar även i ampel eller hög kruka. (men kanske inte på fönsterbrädan, för otymplig). Hyfsat tidig. jag upplever Rambling Gold Stripe som lite mindre produktiv än Rambling Red Stripe men odlar den ibland ändå för att den är så snygg.

Rambling Red Stripe – Röd tomat med läckert gröna ränder. Ger ganska stora tomater på ca 40-70 g. Plantan har ett klassiskt hängande växtsätt och grenarna blir ca 60 cm långa. Egentligen en busksort men funkar även i ampel eller hög kruka. (men kanske inte på fönsterbrädan, för otymplig). Hyfsat tidig.

Red Profusion F1*** – Lågväxande ampelsort som blir ca 20 cm hög med tätt, hängande grenverk som ger illröda söta körsbärstomater. Tidig sort, enligt svensk fröfirma har den en utvecklingstid på 60 dagar, beskrivs som vädertålig och produktiv. Vanlig sort som brukar vara lätt att hitta frö till hos de stora trädgårdsbutikerna. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Romello F1*** – Produktiv ampelsort som enligt svensk fröfirma har en utvecklingstid på ca 65 dagar. Ger röda små miniplommontomater med lite oval form med söt smak. Grenarna blir ca 45-50 cm långa. Plantan beskrivs som ganska stor. Ganska dyra frön tyvärr. En av de allra vanligaste sorterna som säljs av flera svenska fröfirmor. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Romello F1 hos Cramers Blommor

Rosy Falls – Ger rosaröda, runda tomater på ca 20 g med sötmild smak. Produktiv sort som ger skörd länge. Enligt belgisk fröfirma kan grenarna bli meterlånga, enligt andra källor blir den ca 50 cm hög… Oklart vad som gäller men ge plantan ordentligt med utrymme för säkerhets skull. En mutation/förädling av sorten Cherry Falls.

Shimofuri – Ny sort som verkar komma från USA. Namnet betyder typ marmorering på japanska (eller frost-fall översatt från japanska till engelska) och syftar sannolikt på plantans vackert variegerade bladverk med ljusa strimmor. Ger röda, ovala köttiga små tomater med en liten vass spets (som ibland pekar snett). Plantan verkar vara tålig mot vissa svampsjukdomar. Ganska kompakt planta, verkar odlas som både dvärgbusk och ampeltomat med ”korta” grenar.

Spanish Dancer – Vackert ovala, smakrika små röda tomater med små gula ränder med liten spets. Olika källor anger olika storlekar på tomatfrukterna; enligt Bunny Hop Seeds väger en tomat ca 1,5 g, men enligt Danska Tomatdatabasen väger en tomat ca 20-35 g, oklart vad som gäller… Men det verkar som om både plantans och tomatfruktens storlek kan varierar beroende på hur pass stor kruka/ampel den odlas i. Plantan beskrivs omväxlande som kruktomat och ampeltomat, så sannolikt är det egentligen en busktomat med klenare växtsätt som funkar både i kruka och ampel. Tomatklasarna verkar bli litegranna långa iaf, de är inte alls sådär kompakta som dvärgbusksorter brukar ha iaf. Smaken beskrivs som sötsyrlig och god, en liten tomat med stor smak. Plantan blir ca 25 cm hög om den odlas i liten kruka, kan bli högre om den får större kruka/ mer jordvolym.

Sunstripe F1 – Mycket kompaktväxande planta som ger vackra röda tomater med gyllene ränder. Typisk ampelsort. Produktiv trots sin lilla storlek, ger skörd under lång tid och smaken beskrivs som bra med en fin balans mellan sötma och syra. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Kul fakta: det finns en squash med samma namn som också är F1-hybrid, fröfirmorna själva blandar lätt ihop dem så se till att du verkligen beställer rätt frö 😉

Tumbler /Tumbler F1 – Busksort som blir ca 45-50 cm hög och har ett ganska kompakt växtsätt, funkar både i kruka och ampel. Ger röda runda tomater. Produktiv sort som ger körsbärstomater som är ca 2,5 cm stora. Finns att köpa både som F1-hybrid och som icke-hybrid.

Tumbling Bella F1 – Beskrivs som en förbättrad version av Tumbler. Ger röda, runda körsbärstomater som beskrivs som söta. Plantan ger skörd under lång tid och verkar vara motståndskraftig mot vissa svampsjukdomar. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Tumbling Jester F1 – Starkväxande ampelsort från Semenco som ger röda, runda tomater med gröna ränder, en tomat väger ca 15 g. Beskrivs ha bra smak och ge skörd under lång tid. Dyrt frö i små portioner. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Tumbling Tiger F1 /Tumbling Tiger – Finns både som F1 hybrid och (sannolikt) som avhybridiserad version. Ger ovala röda tomater med snygga gröna ränder, färgerna är matta och metallic-liknande. Ibland har tomaterna en svag, trubbig spets. Snygg och tidig sort! Engelsk sort som blir ca 30-40 cm hög, ganska litet och kompakt växtsätt.

Tumbling Tigress – Starkväxande, ganska kompakt ampelsort som ger randiga tomater som väger ca 25 g styck. Plantan blir ca 15-20 cm hög, funkar fint både i ampel och balkonglåda.

Tumbling Tom Red.

Tumbling Tom Red*** – Produktiv sort med hängande växtsätt som ger rikligt med röda körbärstomater. Har en utvecklingstid på 65 dagar enligt svensk fröfirma. Kanske världens vanligaste ampeltomat, en riktig klassiker.

Tumbling Tom Yellow /Tumbling Yellow*** – Produktiv sort med hängande växtsätt som ger rikligt med gula körbärstomater. Ganska ljusgrönt bladverk trots regelbunden kvävegödsling. Har en utvecklingstid på 65 dagar enligt svensk fröfirma. Trevlig sort med bra smak och ganska luftigt bladverk.

Whippersnapper – Verkligen mycket produktiv busksort som inte behöver tjyvas. Säljs vanligen som busksort men funkar även att odla i ampel. Ger rosaröda, ovalrunda små tomater i mängder, dessutom väldigt tidigt på säsongen. Skalet är tunt och kan spricka ibland. Olika källor anger olika storlek på tomatfrukterna, från 9 g upp till ca 20 g. Plantan blir ca 60 cm hög och har en utvecklingstid på 55 dagar enligt svensk fröfirma. Bra sort för dig som har tålamod att plocka galna mängder av små tomater… Ett bra alternativ till 100/1000, men om du inte gillar den så kan du skippa den här också. 😉

Vinbärstomat.

Vinbärstomat – Den klassiska vilda vinbärstomaten som ofta bara heter just Vinbärstomat hos fröfirmorna. Ger röda eller orangegula tomater (korspollineras lätt). Blir 150 cm hög och behöver inte tjyvas, har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Kan odlas i stor kruka eller ampel, har ofta ett rätt yvigt växtsätt och sätter många långa små miniklasar av små tomater på ca 4 g. Blir bäst i växthus eller odlad under liknande förhållanden. Jag ids inte plocka av den här sorten en och en utan jag brukar knipsa av en hel klase istället och använder den mest som pynt-tomat på huvudrätten eller runt serveringsfat. Vacker sort! Och produktiv! Men inget för självhushållare direkt, den här odlar man inte för att bli mätt, den odlar man för att den är rolig och snygg. se även Currant Gold Rush och Golden Currant.

Yashi – Ger gulorange, runda körsbärstomater med bra smak i fina klasar. Kan bli väldigt söta, men har inte den där klassiska tomatsmaken utan drar liiite mer åt bärhållet.

Och så ännu fler…

Säkert finns det ÄNNU fler ampeltomater än de här… Har jag missat din favorit? Kommentera gärna inlägget. 🙂
Och jag vet att det finns många som odlar kompaktväxande multiflora sorter, eller ”vanliga” busksorter som Blush, Favorie de Bretagne, Maglia Rosa, Butterfly, Maskotka, Myriam mfl som ampelomater istället med fint resultat. Tipsa gärna om såna också. 🙂 🙂 🙂

Tumbling Tom Yellow, luftig planta och mumsig tomat.
Rambling Goldstripe i kruka (liten snittblomshink) har ett mycket hängande växtsätt som passar bättre i ampel eller högre kruka.
Läs också Sortguide: Dvärgbusktomater
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.