Sortguide: Dvärgbusktomater

trollet

Ju mindre desto bättre

Prolyco Busk ger röda tomater med hög lykopenhalt.

I trädgårdsbutikerna kallas dvärgbusktomater ibland lite slarvigt för terasstomater, balkongtomater, mikrotomater, fönstertomater eller kruktomater. På engelska kallas de för micro dwarf (ska icke blandas ihop med Dwarf-tomater, som är mycket högre). Gemensamt för dvärgbusktomater är att de är väldigt låga, kompakta sorter som ger frukt tidigt, oftast före högväxande tomatsorter. Därför passar de finfint att odla inomhus i kruka på fönsterbrädan eller utomhus sommartid på en liten balkong med begränsad odlingsyta.

Behöver inte tjyvas eller bindas upp

Dvärgbusktomater är inte lika arbetskrävande som högväxta sorter eftersom de inte behöver bindas upp eller tjyvas, bara stöttas med pinne. De flesta blir mellan 20-40 cm höga och har runda, röda tomater men det finns fler färger.

Fint att fönsterodla

Eftersom plantorna är så pass små och nätta så är dvärgbusktomater tacksamma sorter att odla inomhus i fönstret. Vinterodlade fönstertomater brukar inte bli särskilt goda, vill du äta tomater på vintern så tycker jag att högväxande, sommarodlade långlagringstomater (Mala Cara, Vesuvio Giallo mfl) är att föredra, men om du vill tjuvstarta odlingssäsongen på våren så är det perfekt med dvärgbusktomater om du har tilläggsbelysning.
Godast blir de alltid odlade utomhus i sol.

Omogen Orange Hat. De mörknar när de mognat.

Röda, gula, rosa eller randiga…

Det finns en hel del olika sorters dvärgbusktomater att välja bland. De flesta är röda men det finns många fler.. Jag brukar odla minst tre sorter; en riktigt tidig sort, en som är riktigt god, och en som ger mycket, eller länge, eller ovanligt stora eller nyttiga frukter trots sin lilla plantstorlek.

En ny favorit är functional food-tomaten Prolyco Busk, annars brukar jag odla minst en ny dvärgsort varje år. Gör det du också! Det är roligt att prova sig fram och testa nya sorter! Behåll din favorit och fortsätt upptäcka nya favoriter. För du vet väl att det finns fler sorter än Vilma…? 😉

Jochalos börjar sakta mogna. Söt och god!

Dvärgbusktomater i sorter:

Mina personliga favoriter i fetstil.

 • Andrina / Andrin– Ljusröd, 25 g, 40 cm hög, tidig sort från Ryssland. Något större frukter än de flesta dvärgbusksorter, ser ganska lustigt ut med de stora frukterna på den lilla plantan. Bra standardsmak, funkar bra i vardagsmatlagning. Trevlig sort som jag gärna odlar igen.

  Dvärgbusktomaten Andrina.
 • Arkitisneskaya Vishnaya – Rosaröd, 15 g, 35 cm hög sort från Ryssland.
 • Aztek – Gul, 15 g, 35 cm hög, tidig sort. Blir mörkgul, nästan orange, när den mognat.
 • Baby – Ovanligt liten miniplanta ca 25 cm hög som ger många små ljusröda tomater, tidig sort. Frukten sitter fast ganska hårt på grenen, svårt att plocka utan att skada tomaterna.
 • Bajaja – Röda, runda små tomater som väger ca 10 g på en planta som kan bli 40-50 cm hög. En tidig sort som kan bli ännu högre och extremt produktiv om den står i tillräckligt stor kruka och gödslas regelbundet, återförsäljare hävdar att en enda planta då kan ge ca 500-700 tomater (!). Egentligen för hög för att definieras som dvärgbusk men många återförsäljare kallar den för det ändå.
 • Balconi Red – Röd, 10-15 g, 25 cm hög, tidig sort från Italien. God smak.
 • Balconi Yellow – Gul, 10-15 g, 25 cm hög, tidig sort från Italien. God Smak.
 • Bemma – Röd, 20-50 g, 30 cm hög, tidig sort från Ryssland som ger tomater av väldigt varierande storlek på samma planta. En del blir riktigt stora med lite oregelbunden, bumblig form, andra blir betydligt mindre. Helt ok smak, inte mer.
 • Birdie Rouge – Röd, tidig sort från USA. Smaken beskrivs som stark och söt.
 • Bitonto F1 – Ganska ny, kompaktväxande sort som ger röda, runda små tomater. Plantan blir 50-60 cm hög. Smaken beskrivs som god. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från Bitonto F1 så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Blaue Zimmertomaten – Svartröd sort med något större frukter än de flesta dvärgbusksorter. I femliterskruka blir plantan 40-50 cm hög, i tioliterskruka kan den bli 70 cm eller ännu högre så odla den i mindre kruka om du vill ha en mindre planta.
 • Bonsai – Röd, 20 g, 25 cm hög mycket tidig, väldigt produktiv sort.
 • Candy Berry – Ljusröda, svagt hjärtformade små tomater med skarp sötma. Plantan blir ca 30 cm hög. Såvitt jag vet så finns det bara en högväxande tomatsort som är registrerad under namnet Candy Berry, så vad den här sorten heter egentligen är jag osäker på eftersom jag köpte frö av en privatperson… Väldigt god är den iallafall, om du gillar sött.
 • Chibikko – Röd, produktiv sort från Japan som enligt vissa källor blir 30-40 cm hög, enligt andra källor blir ca 60 cm hög… Ger små tomater med sötsyrlig smak och fast fruktkött. Egentligen för hög för att definieras som dvärgbusk men många återförsäljare kallar den för det ändå.
 • Chreshenka – Röd, 25 g, 35 cm hög sort från Ryssland.

  Curly Kaley, med vridna blad som grönkål.
 • Curly Kaley – Plantan blir ca 30 cm hög och ger små runda röda tomater, både plantan och tomaterna är liiite avlånga i formen. Verkligen inte särskilt produktiv och fröna tar ibland ganska lång tid på sig att gro jämfört med andra dvärgbusksorter. Det är också en sen sort, den är alltid sist att mogna av dvärgbusksorterna här hemma. Smaken brukar beskrivas som god (men åsikterna går isär, jag var inte så imponerad, helt ok smak inte mer). Sorten är ändå odlingsvärd eftersom den har så roligt bladverk. Som namnet antyder så liknar bladen grönkål, de har en vriden skruvad form. Kallas också för Krusidull på svenska. Ibland stavas namnet felaktigt Curly Karley, en felskrivning som tyvärr spridit sig lavinartat. Plantan har en nätt, kompakt och snygg form som knappt alls behöver stöd. Så pass snygg att den absolut kan odlas som prydnadsväxt.
 • Delice de Neuilly Röd körsbärstomat, kulturarvssort från Frankrike som bara blir ca 30-45 cm hög. Ovanligt god och söt för att vara tidig dvärgbusktomat. Min absoluta smakfavorit av alla röda dvärgbusktomater (hittills…).

  Delice de Neuilly, en riktig liten smakbomb! 😀 😀 😀
 • Dwarf Bush – Röd, 25 g, 35 cm hög.
 • Floragold Basket – Gulorange tomat med skarp smak från University of Florida, USA. Ger bäst resultat om den odlas i ett varmt och fuktigt klimat.
 • Florida Petit – Röd, 20 g, 20 cm hög, tidig sort från USA.
 • Funny Plum F1 En tidig, kompakt, upprättväxande tomatplanta som blir ca 20 cm hög. Ger ganska små, avlånga tomater med liten spets som påminner lite om piennolotomater till utseendet (men bara till utseendet, de är inte långlagringstomater). Svindyra frön tyvärr… Trodde jag såg fel när jag såg priset hos fröfirman. Finns i flera färger: röda, rosa, gulorange och vitgul. Produktiv sort! Sägs också vara extra värmetålig och ska klara temperaturer över 30 plusgrader. Lanseras som nyhet våren 2020. Sorten är ett registrerat varumärke framtagen av franska Graines Voltz. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Garten Perle – Rosaröd, 10 g, 30 cm hög.
 • Gold Pearl – Gul tomat som kan få mörkare axlar i brunlila vid lägre temperaturer. Smaken beskrivs som söt. (Ska icke förväxlas med sorten Golden Pearl som är en högväxande körsbärstomat)
 • Greensleeves /Green Sleeves /Green Sausage – Säljs ibland som dvärgbusktomat av vissa fröfirmor och återförsäljare men personligen så tycker jag att den är på tok för hög för att klassas som en dvärgbusk (snarare klassisk busktomat). Greensleeves blir ca 1 m hög och ger avlånga, lite ojämnt korviga tomater med vackra gröngula strimmor. Tomaterna har fast fruktkött och beskrivs som goda (men det är inte en klassisk tomatsmak). En vacker sort! Tomaterna är snygga och plantan har ett lite speciellt, skirt och lätt hängande växtsätt. Hyfsat lätt att få tag på frö, men de är ganska dyra.
 • Grekisk Balkong Red – Röd, 15 g, 35 cm hög.
 • Hahm’s Gelbe Topftomaten – Gula tomater, 20 g, 20-30 cm hög sort från Tyskland framtagen av Reinhard Kraft. Sötsyrlig smak, produktiv sort.
 • Jochalos – Gulorange, ca 20 g, tidig sort från Bolivia med riktigt söt och fruktig smak. De minsta tomaterna är godast, så vattna inte överdrivet för då blir smaken utspädd. En av de absolut godaste dvärgbusksorter jag smakat. Nånsin.
 • Kitchen Minis / Siam DGT13372- Är ett registrerat varumärke framtaget av danska Dalina Genetics och saluförs som planta av bl a Northern Greens. Kom tvåa 2016 i Fruit Logistica Innovation Award (FLIA). Plantan är väldigt kompakt och blir 30-40 cm hög. Ger röda, runda små tomater. Mycket produktiv sort.
 • Lille Lise /Permahavens Lille Lise /Frönördens Lille Lise – Röd, tidig sort från Danmark, framtagen av Tony Bülow. Frukterna blir ungefär lika stora som golfbollar och sitter i klasar med 4-6 st. Produktiv! Plantan blir ca 40-60 cm hög med ett kompakt växtsätt. God smak, passar att ätas direkt som den är. En väldigt populär sort, så pass populär att den fått sin egen Facebookgrupp (Frønørdens ”Lille Lise”). ”Lille Lise er en dele/bytte tomat, der ikke må gøres til genstand for handel i nogen form” enligt Tony Bülow (citatet och hans namn är publicerat med hans godkännande).

  Lille Lise. Ordentligt produktiv!
 • Little Sun Yellow – Söta små cherrytomater på en kompakt planta, blir 35-45 cm hög. Tomaterna är gulorange.
 • Little Red Riding Hood /Krasnaya Shapochka/ Krasnaya Shapka – Röd sort med mild tomatsmak och bra konsistens, inte så söt.
 • Microbel – Röda tomater på mycket kompakt planta som blir 20 cm hög.
 • Micro Purple – Svartlila tomater på lågväxande planta. Frukten rodnar i rött när den mognar. Säljs ibland som ampeltomat, odlas lämpligen i ganska hög kruka eller ampel (inget för fönsterbrädan). Helt ok smak men ingen gourmetsort. Lite lurigt att skörda den i rätt ögonblick; som omogen är den tokäcklig och som övermogen är den tam. En vanesak att lära sig när den är ”lagom” mogen, minst halva frukten ska rodna i rött för att den ska smaka bra.
 • Mikron NK – Finns i olika sorter, med orangegula tomater eller med röda tomater.
 • Minibel – Röd, 20 g, medeltidig sort med lång skörd från Ryssland.
 • Mohamed – Röd, ger små tomater på en väldigt liten planta. 20-30 cm hög. Smaken beskrivs som ovanligt söt och god för att vara dvärgbusk.
 • Moment – Väldigt tidig rysk sort som ger röda tomater med skarp smak.
 • Monetka – Rysk tidig sort som ger ganska stora, gula tomater med fin kosistens. Namnet betyder mynt.
 • Mongolian Dwarf /Mongolian Dwarf Micro Bush/ Mongolskyi Karlik – Ganska ny sort från Novosibirsk, Ryssland. Sitt vilseledande namn till trots så är detta faktiskt en dvärgbusktomat (micro bush/ micro dwarf på engelska). Plantan lär bli ca 25-40 cm hög och tomaterna blir bisarrt stora, enligt återförsäljare kan de bli upp till 200 g. Ger röda, oftast runda men ibland lätt ovala tomater. Sorten sägs dessutom vara både tidig OCH produktiv. Med tanke på hur galet stora tomaterna blir så verkar det osannolikt men vem vet, den kommer ju från kallare trakter så det är inte omöjligt. Tänk på att grenarna kan behöva stöttas lite extra. Plantan har normalstora blad, precis som vanliga högväxande sorter, men blir ändå liten. Ser väldigt underligt ut med så himla stora tomater på så pass kort planta… Annars ser själva tomaterna ganska anononymt ”vanliga” ut. Förvånande goda!

  Mongolian Dwarf Micro Bush.
 • Nagykanizsa Törpe / Kanizsa Törpe – Röd, 15-20 g, 30 cm hög, tidig sort från Ungern.
 • Orange Dream – Mörkt orange tomater på nätt liten planta. Söt och god.
 • Orange Hat / Oranzhevaja Shapochka – Ger väldigt söta gulorange tomater, 20-25 g. Plantan är nätt och kompakt, ca 25-30 cm hög.
 • Orange Pinocchio – (kallas också för Pinocchio Orange) – Orange tomater som inte spricker så lätt trots sitt tunna skal. God!
 • Pinocchio – Röda syrliga tomater, syskon till Orange Pinocchio men inte lika söt.
 • Pixie Striped – Röda, lätt ovala tomater med orange ränder, 35 g. Plantan är ca 40 cm hög och ger skörd tidigt.
 • Plumbrella F1En tidig, kompakt, upprättväxande tomatplanta med ett lustigt, paraplyliknande växtsätt som blir ca 35 cm hög. Ger ganska små, avlånga tomater med liten spets som påminner lite om piennolotomater till utseendet (men bara till utseendet, de är inte långlagringstomater). Svindyra frön tyvärr… Trodde jag såg fel när jag såg priset hos fröfirman. Finns i flera färger: röda, rosa, gulorange och vitgul. Produktiv sort! Sägs också vara extra värmetålig och ska klara temperaturer över 30 plusgrader. Lanseras som nyhet våren 2020. Sorten är ett registrerat varumärke framtagen av franska Graines Voltz. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Ponchi F1 – En kompakt liten planta som ger runda, röda rätt söta tomater. Eftersom Ponchi F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Primabell F1 – Väldigt kompakt och rikgivande planta som ger röda, runda tomater. Vissa återförsäljare definierar den som dvärgbusk, andra som busk. Eftersom Primabell F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Prolyco Busk – Röd, 10 g, 30 cm hög, mycket tidig sort med hög halt av translykopen. Sötsyrlig med skarp smak. Jag odlar den regelbundet för näringsinnehållets skull.
 • Purple Boy F1 – Ger runda mörktvioletta tomater på 30 cm hög planta. Ganska stora frukter på så pass liten planta. Lanseras som nyhet vinter 2019/vår 2020. Eftersom Purple Boy F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Pygmy – Röda små cherrytomater på väldigt liten planta. Den röda sorten beskrivs som sötare än den gula.
 • Pygmy Yellow – Gulorange små syrliga tomater som har så klar färg att de nästan ser ut att vara självlysande. Kompakt, väldigt liten planta med tomater som mognar tidigt och ger skörd länge.
 • Rambling Red Stripe – Röd tomat med gröna ränder, egentligen en ampeltomat men funkar att odla i en hög kruka (men kanske inte på fönsterbrädan). Ger ganska stora tomater på ca 70 g.
 • Red Canary – Ger röda, runda små tomater på ca 20 g. Tidig sort som blir 35 cm hög.
 • Red Robin – Röd, 15 g, 25 cm hög, tidig sort.
 • Regina Red / Rejina Red – Tidig sort som ger röda, runda sötsyrliga tomater med mycket smak. Väldigt produktiv!
 • Rote Topftomaten – Röd, 20 g, 20 cm hög sort från Tyskland.
 • Santa (ej samma som Santa F1) – Röd, 25 g, 30 cm hög sort från Lettland.
 • Snegirjok – Röd, produktiv sort, 15-25 g från Ryssland. Ganska stora frukter för att vara dvärgbusktomat. Ordet snegir betyder domherre.
 • Spiriditis – Röd, 15 g, 35 cm hög, tidig sort från Lettland.
 • Strongboy F1 – Ger röda, runda tomater med mjukt skal på en mycket produktiv planta som blir ganska hög, ca 40-50 cm (så det är på gränsen att den funkar i ett fönster…) Sorten beskrivs av återförsäljare som resistent mot äkta mjöldagg. Eftersom Strongboy F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Sweet n Neat Cherrie Kisses F1 – Rosa, 30 cm hög, tidig och produktiv. Eftersom Sweet n Neat Cherrie Kisses F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Sweet n Neat Lemon Sherbert F1 – En kompakt men bredväxande planta, ca 30 cm hög, som ger söta, klargula tomater hyfsat tidigt. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Sweet n Neat Scarlet F1 – Röd ca 25 cm hög planta, tidig och produktiv. Kanske samma sort/släkt med/en utveckling av Sweet n Neat Red F1 (jag ser ingen som helst skillnad på dem, känner ingen smakskillnad heller). Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Sweet n Neat Yellow F1 – Gul, ca 25 cm hög, tidig och produktiv. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Tarzan F1 – Röda tomater med liten spets, 15-20 g, ca 40 cm hög, produktiv. Tomaten är ganska köttig men rätt smaklös. Det närmaste en pastatomat jag odlat i dvärgbuskformat, bra till sås men inget för en sallad. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Tiny Tiger – Röd med orangeröda strimmor och stadigt skal, oval frukt som är ovanligt stor för att vara dvärgbusk, 70 g. Plantan blir ca 35 cm hög. En av mina snyggfavoriter! Smaken är bra, men ingen gourmetsort.

  Dvärgbusktomat Tiny Tiger.
 • Tiny Tim – Röd, 15 g, 35 cm hög, hyfsat produktiv. En av de allra vanligaste dvärgbusktomaterna i handeln.
 • Totem F1 – Röd,  ca 15-20 g, ganska smaklös tomat som ger stor skörd. Ingen smaksensation. En av de allra vanligaste dvärgbusktomaterna i handeln. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Window Box Red – Kompaktväxande planta som blir 45-50 cm hög och ger tidig skörd av röda små körsbärstomater.
 • Window Box Yellow – Kompaktväxande planta som blir 45-50 cm hög och ger tidig skörd av gula små körsbärstomater.
 • Venus – Gulorange, 15 g, 30 cm hög, tidig, fruktig och god smak.
 • Verino F1 – Får klarröda små tomater på en kompaktväxande planta med stabila grenar. Verino är ett registrerat varumärke. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Verino Midi F1 – Får klarröda tomater på en kompaktväxande planta med lite avlångt växtsätt. Beskrivs som idealisk att odla i en ganska liten kruka på 12-15 cm i diameter. Verino är ett registrerat varumärke. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Verino Mini F1 – Väldigt kompaktväxande tomatsort som får klarröda tomater på en låg och bred planta. Får klarröda körsbärstomater med mjukt skal. Verino är ett registrerat varumärke. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.
 • Vilma – Röd, 15 g, 20 cm hög, produktiv. Ingen smaksensation vid utomhusodling. Smaken blir bättre om den odlas inomhus eller i växthus.
 • Yellow Canary – Ger gula, runda körsbärsstora tomater på en planta som blir ca 35 cm hög.

Kan du fler sorter? Berätta så uppdaterar jag listan efterhand.
Och hur är det med gröna eller flerfärgade dvärgbusktomater? Finns de? Tipsa mig gärna! 🙂

Omogna tomater på Tarzan F1. Övervintra din planta (eller övervintra sticklingar av den) om du inte vill behöva köpa nytt frö till F1or.
Nääästan mogen Tiny Tiger, som ger ganska stora frukter på liten planta.

Höjd kan variera

Kom ihåg att höjden på dvärgbusktomater kan variera beroende på hur de odlas. Ideala odlingsförhållanden är att sådden förvaras i ca 20 plusgrader i början, när fröna grott så får du bäst resultat om du ställer sådden ljust och svalt.

Tomatsådder som förkultiveras inomhus för tidigt på våren, får för lite ljus och/eller står för varmt drar ofta iväg och blir långa och rangliga eftersom plantan söker efter mer ljus. Detta gäller alla tomater, även dvärgbusksorter som då blir lite högre än vad de egentligen ska vara. Ge dem rätt förutsättningar så blir de låga, kompakta och härligt knubbiga plantor.

Dvärgbusktomaten Baby brukar vara en av de första att bekänna färg.
Tomaten Aztek går från klargul till nästan orange när den mognat.

Våga vägra Vilma

Jag vet att sorten Vilma är omåttligt populär hos väldigt många men det finns en hel värld av andra dvärgbusktomater att upptäcka om du redan odlat den. Våga prova nytt! Våga vägra Vilma. Eller testa åtminstone en ny sort jämte din gamla favorit varje år. Det är mycket roligare att upptäcka nya sorter än att bara odla samma tomatsort år ut och år in.
Just sorterna Totem F1 och Vilma tycker jag är fina exempel på lyckad marknadsföring men det finns många andra tomatsorter som är mer odlingsvärda rent smakmässigt.

Snegirjok är ger hyfsat stora frukter för att vara en liten dvärgbusksort.
Klädnypor är min älsklingsfavorit av växtskyltar. De blåser inte bort i första taget och är lätta att flytta när det är dags för omplantering.
Ampeltomaten Micro Purple går att odla i hög kruka.
Mogen Micro Purple. Helt ok, men ingen gourmetsort.

Lång säsong med dvärgbusktomater

Dvärgbusktomater är ett absolut måste för mig och nåt jag odlar varje år eftersom de förlänger tomatsäsongen: först inomhus på våren, sen utomhus sommartid, sen inomhus igen till hösten.

Jag brukar börja odla ett fåtal sorter inomhus på våren i slutet av februari. De plantorna smörar jag för som sjutton: efter groning står de svalt och under tilläggsbelysning så att jag får knubbiga, fina plantor. I slutet av mars sår jag resten, och flyttar ut tomatplantorna när temperaturen tillåter. När jag avhärdat plantorna mot UV-ljus så har jag dem utomhus i soligt läge hela sommaren. Sen förlänger jag odlingssäsongen på hösten genom att flytta in några av de finaste dvärgbusktomatplantorna innan frosten kommer. Då kan jag fortsätta plocka färska tomater inomhus långt in på hösten. Ibland ända till första advent.

Att flytta runt stora tomatplantor på det här sättet ids jag inte, men några dvärgbusksorter i kruka är väldigt enkla att flytta eftersom de är så små. De flesta är inga gourmettomater men funkar helt ok som standardtomater i köket. Och de är garanterat godare än de från matbutiken… 😉

Prolyco Busk inomhus i köksfönstret. I slutet av november skördade jag de sista förra året.

Dvärgbusktomaten Bemma, ger rejäla tomatbumlingar…
Bemma, ger stora tomater på liten planta.
Tomatväggen 2019. Främre raden är dvärgbusktomater.
Läs också: Tomaten Caro Rich

17 Comments

 1. Hej,
  Jag gillar verkligen dina sortguider, men skulle tycka att de var mer användbara/tillförlitliga om du markerade de sorter du själv odlat och jämfört mellan, tex med en asterix eller annan stil – det är ju ofta tex beskrivningar på smak och liknande från andra ställen (tex varmare länder)inte stämmer med de vi har i sverige en genomsnittssommar, och beskrivningar från försälningsställen är inte alltid realistiska.

  1. Hej Sara,

   Tack, vad roligt att du gillar att läsa sortguiderna. 🙂
   Du har helt rätt i att det är svårt att beskriva smak, den är ju dels olika från person till person (vissa äääälskar supersött, andra gillar mer sötsyrligt) men är lite extra svårt att ange just på tomater eftersom smaken påverkas av så himla många premisser: jord, värme (och nattemperatur), soltimmar, mängden kalium, växthus/frilandsodling, sort osv osv osv… Därför skriver jag sällan om smak. De sorter jag själv odlat ser du på bilderna, 99% av fotona på bloggen är från mina egna odlingar (om det är någon annans bild står alltid namn och copyright under bilden). Ibland fotar jag tomater även hos vänner och bekanta, och smakar då också på sorten. Samma sak med frukt och bär, jag fotar och smakar och tittar på växtsätt mm hos vänner och bekanta.

   De sorter som jag tycker blivit extra bra rent smakmässigt hittar du i Hiss & Diss-inläggen, de får också helt egna inlägg bara om dem ibland, som med tomaten Tangella. Vilka sorters frukt och bär jag odlar hittar du i inlägget Lång Bärsäsong. Återkommande kritik jag får angående sortguiderna är att de är för LÅNGA. Därför försöker jag begränsa mitt ”tyckande” och mer hålla mig till fakta som höjd mm i sortguiderna, så får de lite mer utförliga åsikterna hamna i andra inlägg… Men det är en knepig balans det där. 🙂

   Tack snälla för din fina feedback, ska klura på det.

  1. Hej Veronika!
   Hur stor kruka en tomatplanta behöver är olika från sort till sort, men generellt är ju större desto bättre. Ju större/högre en planta blir, desto större kruka behöver den (och storleken varierar stort även inom gruppen dvärgbusktomater). Bäst är att börja med en mindre kruka och sedan växla upp till större och större, ungefär som med barn och skostorlek. Till mina ”små”dvärgbusktomater (typ Jochalos, Bonsai) brukar jag använda den minsta modellen av snittblomshink, en sådan som tulpaner ofta kommer i till matbutiken (den är ca 8-10 l). Såna kan man ofta få gratis i mataffären om man frågar snällt eftersom det inte är nåt pantsystem på dem, de bara slängs. Kom ihåg att borra hål i den bara. En bra tumregel till dvärgbusk är att jordvolymen i krukan ska vara lika stor som bladmassans storlek. Då blir plantan lättskött och behöver inte vattnas stup i kvarten (i en väldigt liten kruka blir plantan törstig mycket snabbare och oftare).

   Till högväxande ”vanliga” tomatplantor behövs absolut större krukor, ju större desto bättre. 🙂

 2. Hej!
  Åh vad glad jag är att jag hittade din sida med alla tips på tomatsorter.
  Jag började odla tomater för några år sedan, men då bara ett par sorter. I år är jag visst uppe i 40 sorter. Har ingen aning om vart dessa ska få plats, men det löser sig. 🙂
  Jag undrar bara hur stora slutkrukor man behöver ha till dvärgbusktomater?
  Jag har dessa sorter:
  Jochalos
  Red Robin
  Window box yellow
  Balcony yellow
  Baby Boomer
  Venus
  Micro purple
  Kitchen Tom
  Vilma
  Candy tom
  Heart breaker
  Balkonzauber

  Med vänlig hälsning Emma

  1. Hej Emma!

   Hur stor kruka en tomat behöver beror på hur hög sorten blir… Det GÅR att odla stora tomater i små krukor men det är inte att rekommendera eftersom de blir så jättejobbiga att sköta och behöver vattnas och gödslas stup i kvarten (ungefär som om flera människor delar på en liten tallrik/litet vattenglas, det går men det blir jobbigt att hinna fylla på med mat/vatten hela tiden).

   Vissa av tomatsorterna på din lista är små dvärgbusktomater, de funkar i ca 8-10 literskrukor. Men t ex Baby Boomer är snarare en busktomat, den blir över en halvmeter och behöver därför mycket större kruka, typ 20 liter eller mer. Jag brukar använda svarta snittblomshinkar från mataffären till mina tomater, de kan man ibland få gratis om man frågar snällt. Den minsta storleken (som tulpaner ofta kommer i) är toppen till dvärgbusktomater. De största (som gladiolus eller liljor ofta kommer i) är toppen till vanliga, högväxande tomatsorter. Kom ihåg att borra hål i krukorna bara. 🙂

   Vad roligt att du gillade att läsa om mina tomater, tack snälla för komplimangen. 😀 😀 😀

   1. Åh tack snälla du för snabbt svar!
    Jag jobbar i butik och har fått med mig lite hinkar hem, men var osäker på om de var tillräckligt stora. Men vad bra att de funkar till detta.
    Tänkte köpa lite lerkrukor till de allra minsta sorterna. Snyggare att ha inomhus. 🙂
    Har du tips om vilka högväxande sorter som trivs att odlas utomhus runt påle?
    Med vänlig hälsning Emma

    1. Ojdå, det finns massvis av sorter som funkar runt en påle… De flesta tidiga sorter brukar funka bra. Frilandstomater brukar också funka (de är ju i regel tidiga).

     Det är nästan enklare att svara på vilka högväxande tomatsorter som INTE funkar: sena sorter, och väldigt stora biffsorter (som ju oftast är sena sorter). Fast det beror också lite på var i vårt avlånga land du bor, i vilken växtzon. 😉

     1. Jaha oj. Då får jag läsa på lite bättre om mina sorter. 🙂
      Jag bor i Zon 1.
      Jag får prova mig fram i år helt enkelt. Har ju satt tre frön av varje sort. 🙂

     2. I zon 1 funkar nog det mesta, prova dig fram! Om någon skrivit på nåt forum att en viss tomatsort inte funkat på friland för dem behöver det inte betyda att den inte funkar för dig. 🙂 Det finns så himlans många faktorer som påverkar hur skörden blir: zoner, lägen, vilken jord, vilket gödsel osv… Våga testa! 😀 😀 😀

      Hos mig i zon 4 (jag odlar utan växthus) är det inte många sena biffsorter som hinner mogna öht, oavsett om jag odlar dem på friland eller inte… Därför odlar jag inte såna sorter. Jag har anpassat mitt fröval efter mina förutsättningar. Och så är det därför jag älskar dvärgbusktomater så mycket, de är ju så flexibla och lätta att lyfta inomhus när frosten kommer. 😉

 3. Har varit på plantbyte idag och fick med mig några nya okända tomatsorter hem. Tack för att jag kunde finna dem i dina listor! Nu vet jag vad de är av för typ och jag tror också att jag förstår att de skall tjyvas. Är det bara busktomat, som man inte tjyvar? kanske du vill veta vilka tomater jag har…. Piennolo dÍnverno, Ildi, Confetto, Rosella. Krusidulltomat har jag själv sått. Ser framemot en solig tomatsommar 😉

  1. Vad roligt med plantbyte, och vad kul att du hade nytta av mina listor. 🙂

   Busktomater brukar oftast inte behöva tjyvas (men det finns undantag) och inte dvärgbusksorter heller. Ildi brukar vanligen tjyvas (men den är rätt kompaktväxande), ”vanliga” Rosella och Confetto RZ F1 (RZ = Rijk Zwaan) tjyvas också. Krusidull/ Curly Kaley är ju en liten dvärgbusk så den får växa som den vill. Piennolo D’Inverno vet jag faktiskt väldigt lite om, du får väldigt gärna höra av dig och berätta mer om den när du hunnit odla den. 😀

 4. Hej
  Är intresserad av att få info var men kan köpa frö till dvärgtomat jochalos adriana med flera

  Åke

  1. Hej Åke!

   Jag säljer inte tomatfrö men det finns det många andra som gör. 🙂

   Åke Truedssons förening Tomatklubben har många sorter, men inte alla (för att kunna beställa frö behöver du först bli medlem).
   Fröfirmornas utbud varierar från år till år, men testa att googla namnet på tomaten, t ex Andrina + köp så får du upp olika återförsäljare.

   Allra enklast är att gå med i en köp- och säljgrupp för tomatfrö på Facebook. Där brukar det finnas många privatpersoner som säljer tomatfrö till lite mer ovanliga sorter.
   Lycka till! 🙂

 5. Hej, läste om dina dvärgbusk (fönster)var får du tag på frö till Delice de Neuilly? HAr googlat men hittar inte.
  Säljer du frö från den o t ex Jochalos
  Mvh Annika

  1. Hej Annika!

   Jag säljer inte frö men det finns det många andra som gör. 🙂
   På Facebook finns det köp och sälj-grupper för tomatfrö, testa där. Jag har köpt frö från privatperson och även om Delice de Neuilly inte säljs av de stora fröfirmorna/trädgårdskedjorna i Sverige så är det en mycket populär sort bland fritidsodlare så att köpa frö av en privatperson brukar vara ganska lätt. Gå med i en sådan grupp och skriv ett eget inlägg, tex Sökes: tomatfrö till Delice de Neuilly så bör du få napp rätt snabbt. 🙂 Lycka till. 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.