Sortguide: Dvärgbusktomater

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Ju mindre desto bättre

I trädgårdsbutikerna kallas dvärgbusktomater ibland lite slarvigt för terasstomater, balkongtomater, mikrotomater, fönstertomater eller kruktomater. På engelska kallas de för micro dwarf (ska icke blandas ihop med Dwarf-tomater eller DTP Dwarfs, som är mycket högre). Gemensamt för dvärgbusktomater är att de är väldigt låga, mer eller mindre kompakta sorter som ger frukt tidigt, oftast före högväxande tomatsorter. Därför passar de finfint att odla inomhus i kruka på fönsterbrädan eller utomhus sommartid på en liten balkong med begränsad odlingsyta.

Behöver inte tjyvas eller bindas upp

Dvärgbusktomater är inte lika arbetskrävande som högväxta sorter eftersom de inte behöver bindas upp eller tjyvas, bara stöttas med pinne. De flesta blir mellan 20-40 cm höga och har runda, röda tomater men det finns fler färger.

Fint att fönsterodla

Eftersom plantorna är så pass små och nätta så är dvärgbusktomater tacksamma sorter att odla inomhus i fönstret. Vinterodlade fönstertomater brukar inte bli särskilt goda, vill du äta tomater på vintern så tycker jag att högväxande, sommarodlade långlagringstomater (Mala Cara, Vesuvio Giallo mfl) är att föredra, men om du vill tjuvstarta odlingssäsongen på våren så är det perfekt med dvärgbusktomater om du har tilläggsbelysning. Godast blir de alltid odlade utomhus i soligt, skyddat läge.

Jag älskar dvärgbusktomater, inte för att de är godast utan för att de är så praktiska och därför en självklar del av min tomatstrategi eftersom jag odlar efter 7 kategorier för att kunna äta egna Färska tomater året runt. 😀

Dvärgbusktomater blir inte så höga och brukar oftast få plats på fönsterbrädan. Little Sicily och ett trädgårdstroll.
Omogen Orange Hat. De mörknar när de mognat.

Röda, gula, rosa eller randiga…

Det finns en hel del olika sorters dvärgbusktomater att välja bland. De flesta är röda men det finns många fler.. Jag brukar odla minst tre sorter; en riktigt tidig sort, en som är riktigt god, och en som ger mycket, eller länge, eller ovanligt stora eller nyttiga frukter trots sin lilla plantstorlek.

En ny favorit är functional food-tomaten Prolyco Busk, annars brukar jag odla minst en ny dvärgsort varje år. Gör det du också! Det är roligt att prova sig fram och testa nya sorter! Behåll din favorit och fortsätt upptäcka nya favoriter. För du vet väl att det finns fler sorter än Vilma F1…? 😉

Prolyco Busk ger röda tomater med hög lykopenhalt.
Jochalos börjar sakta mogna. Söt och god!

Sortguide: Dvärgbusktomater

Mina personliga favoriter i fetstil. De sorter som brukar vara lätta att få tag på är markerade med***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

A

Andrina /Andrin – Ger ljusröda-röda tomater på ca 25 g. Plantan blir 25-40 cm hög, tidig sort från Ryssland med en utvecklingstid på ca 65 dagar. Lite större frukter än de flesta dvärgbusksorter, ser ganska lustigt ut med de stora frukterna på den nätta lilla plantan. Tomaterna är fasta med ok standardsmak, funkar bra i vardagsmatlagning men inte så spännande i munnen. Trevlig sort som jag gärna odlar igen. Enligt vissa källor blir sorten bara ca 20 cm hög, men de plantor jag odlat brukar bli runt 40 cm höga. Ju större kruka desto större planta. (Kanske har sorten selekterats olika av fröodlare genom åren?)

Dvärgbusktomaten Andrina.

Arkitisneskaya Vishnaya – Rosaröd, 15 g, 35 cm hög sort från Ryssland.

Tomaten Aztek går från klargul till nästan orange när den mognat.

Aztek – Ger gula, ganska fasta tomater på ca 15-20 g. Blir mörkgula, nästan orange, när de mognat.  Plantan blir ca 35 cm hög, hyfsat tidig sort med en utvecklingstid på ca 65 dagar. Den verkar ha sitt ursprung i Tjeckien, sannolikt framtagen av fröfirman Moravoseed, kanske har den spridits från CRI Genetic Resources of Vegetables and Special Crops till Polen som sedan spridit den vidare i Europa. Ibland förekommer även stavningen Aztec, men enligt European Comission Plant Variety Database så registrerades sorten under namnet Aztek 2008.

B

Dvärgbusktomaten Baby brukar vara en av de första att bekänna färg.

Baby – Ovanligt liten miniplanta ca 25 cm hög som ger många små ljusröda tomater, tidig sort. Plantan är så pass liten att det funkar att samplantera dem i t ex en ampel eller större kruka. Frukten sitter fast ganska hårt på grenen, svårt att plocka utan att skada tomaterna. Rätt ospännande standardsmak.

Bajaja*** – Röda, runda små tomater som väger ca 10 g på en planta som kan bli 40-50 cm hög. En tidig sort som kan bli ännu högre och extremt produktiv om den står i tillräckligt stor kruka och gödslas regelbundet, återförsäljare hävdar att en enda planta då kan ge ca 500-700 tomater (!). Smaken är inte särskilt spännande men helt ok, ändå klart odlingsvärd eftersom den kan ge så bisarra mängder av tomater, bra kvantitets-sort. Egentligen för hög för att definieras som dvärgbusk men många återförsäljare kallar den för det ändå. Ganska åbäkig och knepig att odla, grenarna knäcks lätt av tyngden från tomaterna. Jag har lyckats bäst i soligt läge i dubbel pallkrage när jag bundit upp den mot en stadig liten träspaljé, men det var ett evigt arbete med uppbindningen… Kan med fördel odlas i en rund Gita-bur av trädgårdsstaket med stora nätmaskor (ca 10 cm) som sätts runt krukan. Köp Bajaja hos Wexthuset.

Balconi Red – Ger röda, runda och fasta tomater på ca 10-15 g. Plantan blir ca 25-30 cm hög och ungefär 30 cm bred. Tidig sort från Italien med en utvecklingstid på ca 55-65 dagar enligt grekisk fröfirma. God smak smak med både sötma och syra.

Balconi Yellow /Balconi Yellow F1 /Balconi Jaune – Ger gula, runda och fasta tomater på ca 10-20 g. God smak smak med både sötma och syra. Plantan blir ca 25-30 cm hög, och ungefär 30 cm bred. Tidig sort från Italien med en utvecklingstid på ca 55-65 dagar enligt grekisk fröfirma. Enligt vissa källor kommer F1-hybriden från Holland och icke-hybriden från Italien, oklart vad som gäller men den verkar cirkulera på svenska marknaden som både hybrid och icke-hybrid. Om det står Balconi Yellow H på din köpta fröpåse så är den en F1-hybrid. Köp Balconi Yellow hos Wexthuset.

Balcony Miracle /Balkonnye Chudo /Балконне Диво – Kompaktväxande sort som blir ca 20-30 cm hög (enligt enstaka källor ännu högre, 40-60 cm) och ca 30 cm bred. Ger ganska stora, röda tomater med tunt skal och en diameter på 3-5 cm. Smaken beskrivs som söt och aromatisk. Mycket tidig sort med en utvecklingstid på ca 50-55 dagar enligt grekisk fröfirma. Beskrivs som produktiv, enligt ukrainsk fröfirma kan en planta ge ca 1,5-2 kg tomater.

Balcony Miracle Golden – Ukrainsk sort som ger gulorange runda små tomater på ca 15-20 g med söt smak. Plantan är produktiv och blir ca 30-40 cm hög, har en utvecklingstid på ca 65 dagar enligt grekisk fröfirma.

Det är verkligen skillnad på dvärgbusktomat och dvärgbusktomat: Andrina, Bemma och Jochalos.

Bemma – Röd, 20-50 g, 30 cm hög, tidig sort från Ryssland som ger tomater av väldigt varierande storlek på samma planta. En del blir riktigt stora med lite oregelbunden, bumlig form, andra blir betydligt mindre. Helt ok smak, inte mer. Ingen delikatessprimadonna att ha i en sallad direkt men bra utfyllnadstomat i matlagningen tidigt på säsongen.

Betalux, ger ganska stora tomater för att vara så pass liten planta.

Betalux /Beta Lux – Tidig sort från Polen med en utvecklingstid på ca 60 dagar. Blir ca 60 cm hög och ger röda, ganska stora tomater på ca 80 g med få frön i sig. Enligt Danska TomatDatabasen har den tagits fram av PNOS Ozarow Mazowiecki. Trevlig sort som jag odlar då och då. OBS! Betalux verkar även finnas som mer högväxande sort på svenska marknaden, som då behöver bindas upp och tjyvas, läs noga på påsen/hemsidan innan du beställer så att du verkligen får den höjden du vill ha.

Birdie Rouge – Röd, tidig sort från USA enligt vissa källor, från Nederländerna enligt andra (kanske mer trovärdiga) källor. Smaken beskrivs som stark och söt. Birdie verkar betyda typ raring/favorit/älskling på nederländska. Plantan blir ca 30 cm hög och ger röda, runda tomater på ca 15 g med bra smakvolym men är känslig för övervattning. Har en utvecklingstid på ca 60 dagar.

Bitonto F1*** – Ganska ny, kompaktväxande sort som ger röda, runda små tomater. Plantan blir 50-60 cm hög och smaken beskrivs som god. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från Bitonto F1 så blir inte avkomman exakt likadan.

Blaue Zimmertomaten – Se Zimmertomaten Blau

Bonsai – Röd, 20 g, 25 cm hög mycket tidig, väldigt produktiv sort. Ganska klen och svagväxande.

Bonte Tigret – Nederländsk sort som ger vackert randiga tomater, namnet betyder ungefär ”färgglad tiger” på nederländska. Plantan blir ca 30 cm hög och får lite annorlunda ljusare, limegrönt bladverk. Verkar kunna vara lite känslig för skarpt solljus. Ger ganska stora, rundovala röda tomater med gyllene ränder. En tomat väger ca 30 g, smaken beskrivs som söt. Har en utvecklingstid på ca 65-70 dagar. Sorten dök upp runt 2006 i Seed Savers Yearbook (ungefär som en amerikansk motsvarighet till fröodlarföreningen Sesam) och introducerades av Luc Fichot.

C

Candy Berry – Ljusröda, svagt hjärtformade små tomater med skarp sötma. Plantan blir ca 30 cm hög. Såvitt jag vet så finns det bara en högväxande tomatsort som är registrerad under namnet Candy Berry, så vad den här sorten heter egentligen är jag osäker på eftersom jag köpte frö av en privatperson… Väldigt god är den iallafall, om du gillar sött.

Chello – Ger lite större gulorange, runda tomater på ca 25 g, smaken beskrivs som lite bäraktig av flera oberoende källor, mild och söt med liiiite syra (men enligt vissa källor har tomaterna tjockt skal, enligt andra källor har den tunt skal, oklart vad som gäller). Plantan blir ca 30 cm hög eller mer, har en utvecklingstid på ca 65 dagar. Sorten dök upp runt 1992 i Seed Savers Yearbook (ungefär som en amerikansk motsvarighet till fröodlarföreningen Sesam).

Chibikko – Röd, produktiv sort från Japan som enligt vissa källor blir 30-40 cm hög, enligt andra källor blir ca 60 cm hög… Ger små tomater med fin sötsyrlig smak och fast fruktkött. Egentligen för hög för att definieras som dvärgbusk men många återförsäljare kallar den för det ändå… Hyfsat tidig sort med en utvecklingstid på ca 60 dagar.

Chreshenka – Röd, 25 g, 35 cm hög sort från Ryssland.

Curly Kaley, med vridna blad som grönkål.

Curly Kaley – Plantan blir ca 30 cm hög och ger små röda tomater, både plantan och tomaterna är liiite avlånga i formen. Verkligen inte särskilt produktiv och fröna tar ibland ganska lång tid på sig att gro jämfört med andra dvärgbusksorter. Det är också en sen sort (enligt vissa källor är den tidig men den har alltid varit sen hos mig, i alla år jag odlat den), den är alltid sist att mogna av dvärgbusksorterna här hemma. Smaken brukar beskrivas som god (men åsikterna går isär, jag var inte så imponerad, helt ok smak inte mer). Sorten är ändå odlingsvärd eftersom den har så roligt bladverk. Som namnet antyder så liknar bladen grönkål, de har en vriden skruvad form. Kallas också för Krusidull på svenska. Ibland stavas namnet felaktigt Curly Karley, en felskrivning som tyvärr spridit sig lavinartat. Plantan har en nätt, kompakt och snygg form som knappt alls behöver stöd. Så pass snygg att den absolut kan odlas som prydnadsväxt.

D

Dark Stripe Multiflora – Ganska ny sort som släpptes runt 2020 av Renaissance Farms i Indiana, USA. Plantan blir ca 40-60 cm hög och ger ganska stora körsbärstomater med vackert randiga, flerfärgade tomater i mängder… Tomaterna är brunröda med grönare ränder. Smaken beskrivs som mycket bra, fylligt söt och välbalanserad. Har en utvecklingstid på ca 65-75 dagar. Storleken på själva tomatfrukten verkar kunna variera en del, oklart hur pass stabil sorten hunnit bli men verkar helt klart mycket odlingsvärd.

Delice de Neuilly, en riktig liten smakbomb.

Delice de Neuilly Röd körsbärstomat, kulturarvssort från Frankrike som bara blir ca 30-45 cm hög. Ovanligt god och söt för att vara tidig dvärgbusktomat. Min absoluta smakfavorit av alla röda dvärgbusktomater (hittills…). Känslig för övervattning (kan ge utspädd, svag smak) och behöver en del kaliumgödsel för att bli sådär dundergod men helt klart värd besväret.

Dwarf Bush – Röd, 25 g, 35 cm hög.

E

Extreme Bush – Extremt tidig busksort (sannolikt därför den fått sitt namn) med en utvecklingstid på ca 50 dagar. Ger röda, ganska stora tomater på ca 80 g på en hyfsat kompaktväxande planta som bara blir 30-50 cm hög. Plantan blir högre ju större kruka den får, liten om du sätter den i mindre kruka.

F

Dvärgbusktomaten Fat Frog skiftar i gröngult som mogen.

Fat Frog – Ganska tidig, grön tomatsort som blir mer gröngul som mogen (gulare närmast skalet på insidan) med sötsyrlig smak. Har en utvecklingstid på ca 50-60 dagar. Tomaterna är ganska små, som stora körsbär. Fat Frog är resultatet av en korsning av Floragold Basket och Green Mustang x ATVO 0102. Plantan blir ca 30 cm hög och lär vara motståndskraftig mot många sjukdomar och klara både torka och hetta bra, men smaken kan lätt bli utspädd och trist om du övervattnar den så akta dig för slentrianvattning, kolla först att det verkligen behövs. Om du gillar gröna tomater i allmänhet så gillar du sannolikt Fat Frog också, själv är jag ingen större GWR-fantast (Green When Ripe) så jag tycker mest att den är helt ok, inte mer. God att hacka och blanda i en kall bönsallad på sommaren men kanske ingen ensam salladsprimadonna. Smaken påminner litegrann om mildsöta vindruvor.

Father Frost /Moroz Batyushka – Egentligen för hög för att klassas som en dvärgbusk, snarare kvalar den in som en klassisk busktomat med sin höjd på 50-60 cm MEN om den odlas i en mindre kruka så blir plantan också mindre (men för bred för att funka i ett fönster). Rysk, mycket tidig sort som ger både stora och goda röda tomater på ca 80-120 g. Tomaterna är plattrunda och och lite bumliga i formen. Mycket produktiv!

Floragold Basket – Gulorange tomat med skarp smak från University of Florida, USA. Ger bäst resultat om den odlas i ett varmt och fuktigt klimat.

Florida Petit – Röd, 20 g, 20 cm hög, tidig sort från USA.

Funnyplum Yellow, här odlad i ampel. Säljs ibland som F1, ibland inte.

Funny Plum F1 En kompakt, upprättväxande tomatplanta som blir ca 20 cm hög. Ger ganska små, svagt avlånga tomater med trubbig spets som påminner lite om piennolotomater till utseendet (men bara till utseendet, de är inte långlagringstomater). Svindyra frön tyvärr… Trodde jag såg fel när jag såg priset hos fröfirman. Finns i flera färger: röda, rosa, gulorange och vitgul. Produktiv sort! Sägs också vara extra värmetålig och ska klara temperaturer över 30 plusgrader och mycket riktigt har den klarat sig betydligt bättre än många andra sorter den heta sommaren 2021.God! Plantorna blir ganska små, går att odla i både kruka och ampel men bara en enda planta i en ampel ser lite fjuttigt och ynkligt ut, bättre med 2 eller 3 i en låg och bred ampel. Lanserades som nyhet våren 2020. Sorten är ett registrerat varumärke framtagen av franska Graines Voltz. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Säljs ibland som icke-hybrid, men oklart hur pass stabila sådana frön är med tanke på att sorten är ny på marknaden så har de knappast hunnit odlas i 7 generationer eller mer för att stabiliseras. Beskrivs som tidig men jag tyckte inte den var särskilt tidig, snarare medeltidig.

Funnyplum Red (säljs ibland som F1, ibland inte).

G

Garten Perle/ Garden Pearl*** – Rosaröd, 10 g, 30 cm hög. Säljs ibland som ampeltomat, ibland som kruktomat, funkar både i ampel och kruka. Älskad klassiker hos många. Köp Garten Perle hos Wexthuset.

Golden Hour – Ny sort som släpptes av Wild Boar Farms i USA 2023 och är framtagen av Mark Seabolt. Golden Hour är resultatet av en korsning av Brad’s Atomic Grape och en okänd dvärgbusk. Plantan blir ca 30-40 cm hög och ger köttiga, ovala orangegula körsbärstomater med mörkstrimmig nacke. En tomat väger ca 20-30 g och de verkar inte spricka så lätt. Sorten beskrivs som väldigt produktiv och tomaterna verkar kunna sitta kvar länge på plantan utan att bli dåliga. De verkar även ha bra hållbarhet som skördade (oklart hur länge). Smaken beskrivs som utmärkt; fruktigt söt med låg syra. Har en utvecklingstid på ca 65-70 dagar.

Gold Pearl – Gul tomat som kan få mörkare axlar i brunlila vid lägre temperaturer. Smaken beskrivs som söt. (Ska icke förväxlas med sorten Golden Pearl som är en högväxande körsbärstomat)

Grace F1 – se Sweet Sturdy Grace F1

Green Sleeves /Greensleeves /Lady Green Sleeves /Green Sausage – Säljs ibland som dvärgbusktomat av vissa fröfirmor och återförsäljare men personligen så tycker jag att den är på tok för hög för att klassas som en dvärgbusk (snarare klassisk ampel/hängbusktomat). Greensleeves blir ca 1 m hög och ger avlånga, lite ojämnt korviga tomater med vackra gröngula strimmor. Tomaterna har fast fruktkött och beskrivs som goda (men det är inte en klassisk tomatsmak, jag är inte så imponerad och föredrar den i matlagning). En vacker sort framtagen av Tom Wagner. Tomaterna är snygga och plantan har ett lite speciellt, skirt och lätt hängande växtsätt. Hyfsat lätt att få tag på frö, men de är ganska dyra.

Tomat Green Sleeves.

Grekisk Balkong Red – Röd, 15 g, 35 cm hög.

Groovy Tunes – En riktig snyggsort! Vackert brunröd, rund tomat med gröna ränder och klargrönt, lite rufsigt bladverk. Groovy Tunes är resultatet av en korsning av Kamatis Tagalog  och Cherokee Tiger F3 som odlats vidare av Bunny Hop Seeds, som beskriver den som sen att sätta frukt och lite långsam i starten. Smaken beskrivs som sötsyrlig men sorten är känslig för övervattning. Ger större, högre plantor i stora krukor och mindre plantor i mindre krukor.

H

Hahm’s Gelbe Topftomaten – Gula tomater, 20 g, 20-30 cm hög sort från Tyskland framtagen av Reinhard Kraft. Sötsyrlig, mild smak, produktiv sort som behöver en hel del stödpinnar för att grenarna inte ska knäckas under tyngden av alla tomater. Hyfsat tidig, har en utvecklingstid på ca 60 dagar.

Hardin’s Miniature – Intressant, gammal sort från 1965 i Iowa, USA som blir 15-30 cm hög. Mycket produktiv (så pass att den beskrivs som att nästan ha mer tomater än bladmassa) och ger avlånga, röda små tomater ungefär lika stora som ett körsbär eller en vindruva. Utvecklingstid 70-80 dagar, sannolikt ganska sen i vårt svenska klimat och om den är så knasigt produktiv som det påstås så lär den behöva stödgödslas för att orka med sin stora skörd.

Heartbreaker Vita F1*** – Egentligen snarare en busktomat än dvärgbusk men eftersom vissa fröfirmor envisas med att inkludera den i sitt dvärgbusksortiment så tar jag med den i sortguiden ändå… Blir 60 cm hög och ger röda, hjärtformade små körsbärstomater påca 15 g i långa klasar med söt smak. Enligt svensk fröfirma så har sorten en utvecklingstid på ca 55 dagar. Smaken beskrivs som söt. Köp Heartbreaker Vita F1 hos Cramers Blommor

Heartbreaker – Kanske en vidareodling av hybriden Heartbreaker Vita F1, oklart i hur många generationer den odlats. Beskrivs som lite lägre än hybriden, 30-40 cm hög och ger röda hjärtformade tomater.

I

Inkspot – Ger supersnygga tomater med mörkt skal och rött inre. Tomaterna ser blåvioletta ut i dagsljus, men mer svartröda inomhus. Inkspot är ett resultat av en korsning av Pinocchio Orange x Clackamas Blueberry, och verkar vara något så pass ovanligt som en mörk tomat med söt smak! Smaken är mer lik Pinocchio av föräldrarna(som är känd för sin sötma) men även beskrivningar som sötsyrlig förekommer. Plantan är lågväxande men har ett luftigt växtsätt. Sorten verkar vara känslig för övervattning, som riskerar att spä ut smaken så akta dig för slentrianvattning, kolla först att det verkligen behövs.

J

Jimmy F1 – se Sweet Sturdy Jimmy F1

Jip En Jannike – Röd dvärgbusktomat som sitter fast bra på grenen och inte spicker så lätt. Tomaterna är runda och smaken beskrivs som väldigt mild av flera privatpersoner, på gränsen till ointressant. Inte så söt.

Jo F1 – se Sweet Sturdy Jo F1

Dvärgbusktomaten Jochalos.

Jochalos – Gulorange, ca 20 g, tidig sort från Bolivia med riktigt söt och fruktig smak. De minsta tomaterna är godast, så vattna inte överdrivet för då blir smaken utspädd. En av de absolut godaste dvärgbusksorter jag smakat. Nånsin. Köp Jochalos hos Wexthuset

K

Kitchen Minis*** / Siam DGT13372- Är ett registrerat varumärke framtaget av danska Dalina Genetics och saluförs som planta av bl a Northern Greens. Kom tvåa 2016 i Fruit Logistica Innovation Award (FLIA). Plantan är väldigt kompakt och blir 30-40 cm hög. Ger röda, runda små tomater. Mycket produktiv sort. Säljs vanligen som planta typ året runt på de stora trädgårdskedjorna.

Koralik*** – Produktiv, polsk sort som ger knallröda, runda tomater med bra smakvolym. Namnet betyder ”pärla” på polska. Koralik har en utvecklingstid på ca 65 dagar och är tidig men ger också skörd under lång tid, ofta långt in på hösten, och plantan verkar ha god motståndskraft mot trista sjukdomar för den är ofta snygg, fräsch och fin mycket längre än andra tomatsorter. Funkar både på friland och i kruka (eller i ampel om du har fått tag på kompaktväxande frö/planta). Jag är väldigt förtjust i Koralik men tycker egentligen inte att den platsar inom kategorin dvärgbusktomat eftersom höjden på plantorna kan variera väldigt, från 20 cm till ibland strax över en meter… Om du köper frö från privatperson, var noga med att fråga hur hög plantan blev hos den som odlade fröet för det finns stora genetiska variationer på den här sorten. Kommersiellt köpt frö brukar oftast ge mer kompakta, låga plantor.

Krasnaya Shaposhka /Krasnaya Shapka /Krasnaja Sjapotja /Krasnaya Shapochka /Красная Шапочка /Rotkappchen /Rotkäppchen /Little Red Riding Hood – Mycket tidig ”rysk” busksort med tyskt ursprung som kom till Ryssland runt 2010. Plantan blir nånstans mellan 25-70 cm hög (olika källor anger olika höjd), kan odlas som dvärgbusk om den får en liten kruka men plantan blir större om den får större jordvolym att växa i. Ger röda, runda tomater på ca 20-60 g. Behöver inte tjyvas men behöver gott om stöd eftersom tomaterna är så pass många och tunga. Beskrivs som en produktiv ultratidig sort av en rysk källa, en planta sägs kunna ge 1 kg tomater. Smaken beskrivs som god och söt, tomaterna är köttiga och spricker inte så lätt men har tyvärr kort hållbarhet. Sorten verkar också vara motståndskraftig mot många trista sjukdomar, bl a mosaikvirus och vissnesjuka. Namnet betyder typ röd mössa/lilla rödluvan på ryska och det har den fått inte pga tomaternas utseende utan pga deras placering: de flesta frukterna produceras i toppen av plantan så det ser ut som om den gröna plantan har en röd mössa på sig när man tittar på den på avstånd. Köp Rotkäppchen hos Cramers Blommor

Krasny Milo – Rysk sort med kompakt växtsätt som blir ca 30 hög och ger röda, runda tomater i körsbärsstorlek. Sorten beskrivs som mildsöt, en tomat som passar bra i sallad. Har en utvecklingstid på ca 50 dagar, ganska tidig och produktiv sort. Enligt google translate så betyder namnet översatt från ryska ”röd tvål”, men google translate är ju inte alltid så exakt… 😉 Vet du vad namnet betyder? Du får gärna kontakta mig och berätta.

Krusidull – se Curly Kaley

L

Laura #5 – Vilken snygging! Ny sort från 2018 som ger droppformade, röda små körsbärstomater tomater med svaga, smala små gulorange strimmor och liten spets. Strimmorna är så små att de bara syns på nära håll, så titta noga och nära. Smaken beskrivs som söt, fyllig och intensiv. Tomatförädlaren som tagit fram sorten blev så förtjust i den att han döpte den efter sin älskade fru.

Lille Lise. Ordentligt produktiv!

Lille Lise /Permahavens Lille Lise /Frönördens Lille Lise*** – Röd, tidig sort från Danmark, framtagen av Tony Bülow. Frukterna blir ungefär lika stora som golfbollar och sitter i klasar med 4-6 st. Produktiv och riktigt snygg kompakt planta som håller formen bra! Plantan blir ca 40-60 cm hög med ett kompakt växtsätt. God smak, passar att ätas direkt som den är. En väldigt populär sort, så pass populär att den fått sin egen Facebookgrupp (Frønørdens ”Lille Lise”). ”Lille Lise er en dele/bytte tomat, der ikke må gøres til genstand for handel i nogen form” enligt Tony Bülow (citatet och hans namn är publicerat med hans godkännande). Finns ej i butik men går att beställa gratis från vissa fröfirmor.

Lil’ Peeps – Ny sort från Bunny Hop Seeds med fascinerande stamtavla… Lil’ Peeps är resultatet av en korsning av Floragold Basket och Orange Pixie x Orange Strawberry. Det har resulterat i en kompaktväxande, tidig liten planta som ger gula, runda fasta små tomater med en mycket vass liten småsned spets. Tillverkaren tyckte att den liknade en liten kycklingnäbb som tittar ut genom skalet, så därav dess namn. Smaken beskrivs som mycket god, men måste skördas som fullmogen (som omogen är fruktköttet lite för fast/hårt).

Little Bing F1 /Little Bing – Tidig sort som ger röda, runda tomater på ca 15 g. Plantan blir ungefär 35 cm hög och smaken beskrivs som god. Verkar vara motståndskraftig mot flera olika sjukdomar, bl a verticillium och fusarium (F2, V). Har en utvecklingstid på ca 60-65 dagar enligt amerikansk källa, verkar vara framtagen av PanAmerican Seed och ingår i deras Little-serie (tillsammans med Little Sicily och Little Napoli). Säljs som F1-hybrid av amerikanska återförsäljare men dyker även upp som icke-hybrid hos hobbyodlare (oklart hur pass stabiliserad den hunnit bli eftersom sorten är såpass ny). Rekommenderas för krukodling.

Little Birdy Red Robin*** – Tidig sort som ger röda, runda tomater på ungefär 15-20 g på ca 25 cm hög kompaktväxande planta. Utvecklingstid ca 50-55 dagar. Kompaktväxande och produktiv. Ingår i tomatserien Little Birdy från företaget Sakata Seed, USA.

Little Birdy Rosy Finch – Tidig sort som ger rosa, runda tomater på ungefär 15-20 g på ca 25 cm hög kompaktväxande planta. Utvecklingstid ca 50-55 dagar. Ingår i tomatserien Little Birdy från företaget Sakata Seed, USA.

Little Birdy Yellow Canary – Tidig sort som ger gula, runda tomater på ungefär 15-20 g på ca 25-35 cm hög kompaktväxande, produktiv planta. Utvecklingstid ca 50-55 dagar. Ingår i tomatserien Little Birdy från företaget Sakata Seed, USA.

Little Heartbreaker – Dvärgbusksort som ger små röda, fasta små hjärtformade tomater med spets. Smaken är söt och lite krispig. Plantan blir ca 20 cm hög, inte särskilt bred och har en utvecklingstid på ca 55-60 dagar. Får plats fint på fönsterbrädan.

Little Napoli F1 – Lågväxande planta som blir ca 30-45 cm hög (men kan bli ganska bred) och ger röda, vagt ovala pastatomater på ca 60 g. Plantan kan bli 61-91 cm bred så en större kruka är nog att föredra men ställ den inte på fönsterbrädan för där får den nog inte plats särskilt länge… Ingår i Little-serien (tillsammans med Little Sicily F1 och Little Bing F1) från PanAmerican Seed. Tidig sort med en utvecklingstid på 60-65 dagar. Motståndskraftig mot fusarium och verticillium (F1, V). En av få pastasorter på såhär pass kompakt planta, lite kul att det finns även om det är en hybrid.

Little Red Riding Hood – se Krasnaya Shapochka

Omogen Little Sicily till höger, Orange Dream i mitten och till vänster Rejina Red.

Little Sicily F1 /Little Sicily – Tidig, hyfsat kompaktväxande sort med en utvecklingstid på ca 60-65 dagar. Plantan blir ca 40 cm hög och ger röda, runda tomater på ca 20 g. Smaken beskrivs som intensiv. (Det verkar även finnas en mer högväxande Little Sicily F1-hybrid som ger större tomater på 85-113 g. Oklart om den lägre sorten är en avhybridiserad version av denna eller ej.) Får ganska stora blad. Ingår i Little-serien från PanAmerican Seed (tillsammans med Little Bing och Little Napoli).

Little Sun Yellow – Söta små cherrytomater på en kompakt planta, blir 35-45 cm hög. Tomaterna är gulorange.

Lizzano F1 – Busksort som också kan odlas i ampel, blir ca 40 cm till en halvmeter hög och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Ger små, röda minicherrytomater på ca 12 g. Mjöldaggsresistent sort som vunnit All America Selection 2011.

Loi’s Baby Tiger – Plantan blir ca 30 cm hög och ger rund-ovala rödbruna kösbärstomater med gröna strimmor och liten spets. Tomaterna har rött fruktkött på insidan och är ganska pyttesmå, en tomat väger ca 5 g. Smaken beskrivs som välbalanserad. Har en utvecklingstid på ca 65 dagar enligt grekisk fröfirma.

M

Microbel – Röda tomater på mycket kompakt planta som blir 20 cm hög.

Micro Gemma – En extremt tidig sort som har en utvecklingstid på 40-50 dagar enligt vissa källor, enligt andra källor är det snarare ca 65 dagar som gäller. Ger ganska syrliga varmgula pytte-tomater på ca 3-5 g som innehåller få frön. Verkligen en väldigt liten, kompaktväxande sort som bara blir ca 20 cm hög. Motståndskraftig mot fusarium typ 1. En rolig sort att odla för att den är så pass liten och snabb (men smaken imponerar sällan så tidigt på säsongen, den blir godare om du låter den få fler soltimmar och mer värme senare på säsongen).

Micro Purple – Svartlila tomater på lågväxande planta. Frukten rodnar i rött när den mognar. Säljs ibland som ampeltomat, odlas lämpligen i ganska hög kruka eller ampel (inget för fönsterbrädan). Helt ok smak men ingen gourmetsort. Lite lurigt att skörda den i rätt ögonblick; som omogen är den tokäcklig och som övermogen är den tam. En vanesak att lära sig när den är ”lagom” mogen, minst halva frukten ska rodna i rött för att den ska smaka bra.

Micro Tina – Kompaktväxande planta som blir ca 20 cm hög. Beskrivs som sötare än Micro Tom Red och mognar snäppet tidigare, har en utvecklingstid på ca 45-50 dagar. Motståndskraftig mot fusarium typ 1 och flera andra trista svampsjukdomar.

Micro Tom Gold – Verkligen väldigt liten, kompaktväxande planta på ca 10-20 cm som ger varmgula, runda små tomater. Snabb sort med en utvecklingstid på ca 45-50 dagar. Rolig att odla för att den är liten, smaken imponerar inte.

Micro Tom Red – Verkligen väldigt liten, kompaktväxande planta på ca 10-20 cm som ger röda, runda små tomater. Snabb sort med en utvecklingstid på ca 45-50 dagar. Rolig att odla för att den är liten, men det är allt.

Mikron Red /Mikron NK – Finns i olika sorter, med orangegula tomater eller med röda tomater, men den röda sorten är tidigast. Hyfsat tidig sort med en utvecklingstid runt 55 dagar. Plantan blir ca 25-35 cm hög och ger liiite större körsbärstomater än vad så små plantor brukar ge. Mer syrlig än söt i smaken. Produktiv!

Mikron Yellow – Plantan blir ca 25-35 cm hög och ger gula körsbärstomater. Beskrivs av vissa källor som lika tidig som Mikron Red, av andra källor som något senare. Verkar ha en sötare, godare smak än Mikron Red (så sannolikt är sorten lite senare att ge skörd, men tomaterna hinner bli godare). Produktiv!

Minibel /Minibell*** – Röd, 20 g, medeltidig sort med lång skörd från Ryssland. Produktiv!

Mini Fuzzy Wuzzy – Blir ca 35 cm hög, sannolikt väldigt lik tomatsorten Fuzzy Wuzzy i övrigt (möjligen med liten spets) men det är svårt att hitta mer information om den här sorten… Vet du mer? Kontakta mig gärna och berätta.

Minigold. Plantan blir ca 1 m hög (den blir inte särskilt mini), men tomaterna är små.

Minigold – Egentligen på tok för hög för att klassas som dvärgbusktomat, snarare en klassisk busktomat (men många har frågat om den så jag inkluderar den väl här i sortguiden ändå). Plantan blir ca 1 m hög och ger orangegula, svagt ovala tomater på ca 10 g med söt smak. En produktiv sort som brukar ge tomater med bra smak även vid risiga somrar. Jag brukar odla den i dubbel pallkrage i soligt, blåsigt läge med bra resultat. Plantorna blir lägre odlade i mindre kruka, högre odlade i större kruka. OBS! Både högväxande Minigold och mer lågväxande Minigold finns i omlopp, sannolikt har de varit samma sort från början men sedan selekterats olika. Se till att du köper den höjd som du vill ha.

Mini Marzano – Ny sort från Wild Boar Farms, USA, framtagen av Mark Seabolt. Är resultatet av en korsning av Brad’s Atomic Grape och okänd dvärgbusktomat. Plantan blir ca 35-50 cm hög och beskrivs intressant nog som en indeterminant dvärgbusk (dvs typ som en dvärgbusksort som kan ”fortsätta växa”) som passar bra för krukodling. Ger ovala, lite ojämna, köttiga röda tomater med liten spets (och ibland ljusare nacke) med klassisk röd tomatsmak. Sorten beskrivs som produktiv och tomaterna verkar ha bra hållbarhet som skördade (oklart hur länge).

Mohamed – Röd, ger små tomater på en väldigt liten planta. 20-30 cm hög. Smaken beskrivs som ovanligt söt och god för att vara dvärgbusk.

Moment – Väldigt tidig rysk sort som ger röda tomater med skarp smak.

Monetka – Rysk tidig sort som ger ganska stora, gula tomater med fin kosistens. Namnet betyder mynt.

Mongolian Dwarf Micro Bush.

Mongolian Dwarf Micro Bush/ /Mongolian Dwarf /Mongolskyi Karlik – Ganska ny sort från Novosibirsk, Ryssland. Sitt vilseledande namn till trots så är detta faktiskt en dvärgbusktomat (micro bush/ micro dwarf på engelska). Inte en DTP dwarf, utan en ”vanlig” dwarf, fast ovanligt lågväxande. Plantan blir ca 25-40 cm hög och ganska bred och tomaterna blir bisarrt stora; enligt återförsäljare kan de bli upp till 200 g. Ger röda, oftast runda men ibland lätt ovala tomater. Både tidig OCH produktiv, även hos mig som odlar utomhus i zon 4. Tänk på att grenarna kan behöva stöttas lite extra eftersom tomaterna blir så pass stora och tunga. Plantan har normalstora blad, precis som vanliga högväxande sorter, men blir ändå låg. Ser väldigt underligt ut med så himla stora tomater på så pass kort planta… Annars ser själva tomaterna ganska anonymt ”vanliga” ut. Egentligen för bred för att få plats i ett vanligt fönster men plantan blir låg och produktiv. Funkar inget vidare i ampel, grenarna knäcks tyvärr lätt av de stora och många tomaternas tyngd. Kan med fördel odlas som låg marktäckande planta i sällskap av andra, mer högväxande sorter. Tomaterna är förvånande goda som utomhusodlade, i växthus brukar de sällan bli lika bra tycker jag. Bra sortval för dig som vill bli självförsörjande. Köp Mongolian Dwarf hos Wexthuset

N

Nagykanizsa Törpe / Kanizsa Törpe – Röd, 15-20 g, 30 cm hög, tidig sort från Ungern.

Nebolshoy Limon – Produktiv sort som ger varmgula, knubbigt runda tomater med en liten pigg spets. Smaken beskrivs som sötsyrlig och ganska stark. Blir ganska hög för att klassas som dvärgbusk, 45-50 cm. Det förekommer korspollinerade varianter av denna bland svenska hobbyodlare, var selektiv med varifrån du köper ditt frö.

Nina Neutron – Amerikansk sort som släpptes kommersiellt 2018 och ger röda, små hjärtformade tomater med väldigt mild smak. Har en utvecklingstid på ca 60-65 dagar. En verkligt liten, låg sort som inte blir högre än ytte pytte 10-20 cm. Plantan har ett klent, hängande växtsätt men väldigt korta grenar så du kan odla den både som ampel eller på utrerumsbordet om du vill. Mer vacker än god, men helt ok smak.

O

Kompaktväxande , goda Orange Dream.

Orange Dream – Mörkt orange små tomater på ca 10 g som sitter vackert på nätt liten planta. Söt och god, trevlig sort som jag odlar återkommande.

Orange Hat / Oranzhevaja Shapochka – Ger väldigt söta gulorange tomater, 20-25 g. Plantan är nätt och kompakt, ca 25-30 cm hög.

Orange Pearl – Nätt planta på 25-30 cm som ger orange runda små körsbärstomater på ca 10 g med bra smak, fin balans mellan sötma och syra särskilt med tanke på att den är så pass tidig. Har en utvecklingstid på ca 55-60 dagar och verkar inte vara lika väderkänslig som andra sorter kan vara.

P

Paulinchen – Busksort enligt vissa källor, dvärgbusksort enligt andra källor… Plantan blir ca 40-50 cm hög (eller mer) och ger runda klargula tomater på ca 10 g (med liten spets enligt vissa källor, enligt andra källor är den bara rund). Smaken beskrivs som fruktigt söt och god.

Pinocchio Orange – (kallas också för Orange Pinocchio) – Orange tomater som inte spricker så lätt trots sitt tunna skal. God! Har en utvecklingstid på ca 70 dagar.

Pinocchio Red – Tidig sort med en utvecklingstid på ca 55 dagar. Plantan blir ca 30 cm hög och ger runda, röda syrliga tomater på ca 10-20 g. Syskon till Orange Pinocchio men inte lika söt.

Pixie Striped – Röda, lätt ovala tomater med orange ränder, 35 g. Plantan är ca 40 cm hög och ger skörd tidigt.

Plumbrella F1En tidig, kompakt, upprättväxande tomatplanta med ett lustigt, paraplyliknande växtsätt som blir ca 35 cm hög. Ger ganska små, avlånga tomater med liten spets som påminner lite om piennolotomater till utseendet (men bara till utseendet, de är inte långlagringstomater). Svindyra frön tyvärr… Trodde jag såg fel när jag såg priset hos fröfirman. Finns i flera färger: röda, rosa, gulorange och vitgul. Produktiv sort! Sägs också vara extra värmetålig och ska klara temperaturer över 30 plusgrader. Lanseras som nyhet våren 2020. Sorten är ett registrerat varumärke framtagen av franska Graines Voltz. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Ponchi Do F1 – En mycket kompakt liten planta som ger runda, klarröda, saftiga körsbärstomater. Plantan är liten och kompaktväxande, den nederländska fröfirman som tagit fram sorten har gjort den ännu mindre sen 2021, nu sägs plantan bli bara 10-15 cm hög. Rätt snabb sort som beskrivs tåla transporter, viss torka och är motståndskraftig mot mjöldagg. Ingår i trademarkserien Ponchi, tillsammans med Re, Mi och Fa (just Do har saftigast tomater i serien). Eftersom Ponchi Do F1 är en F1-hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Ponchi Re F1 – En kompakt liten planta som ger runda, klarröda körsbärstomater som mäter ca 8 i brix. Plantan är liten och kompaktväxande, enligt den nederländska fröfirman som tagit fram sorten så blir den ca 20 cm hög. Rätt snabb sort som beskrivs tåla transporter, viss torka och är motståndskraftig mot mjöldagg. Ingår i trademarkserien Ponchi, tillsammans med Do, Mi och Fa. Eftersom Ponchi Re F1 är en F1-hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Ponchi Mi F1 – En kompakt liten planta som ger runda, klarröda körsbärstomater som mäter ca 9 i brix . Plantan är liten och kompaktväxande, enligt den nederländska fröfirman som tagit fram sorten så blir den ca 15 cm hög. Rätt snabb sort som beskrivs tåla transporter, viss torka och är motståndskraftig mot mjöldagg. Ingår i trademarkserien Ponchi, tillsammans med Do, Re och Fa. Eftersom Ponchi Mi F1 är en F1-hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Ponchi Fa F1 – En kompakt liten planta som ger runda, klarröda körsbärstomater som mäter ca 9 i brix . Plantan är liten och kompaktväxande, enligt den nederländska fröfirman som tagit fram sorten så blir den ca 15 cm hög. Rätt snabb sort som beskrivs tåla transporter, viss torka och är motståndskraftig mot mjöldagg. Ingår i trademarkserien Ponchi, tillsammans med Do, Re och Mi. Eftersom Ponchi Fa F1 är en F1-hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Primabell*** – Väldigt kompakt och rikgivande planta som ger röda, runda tomater. Vissa återförsäljare definierar den som dvärgbusk, andra som busk. Namnet är ett registrerat varumärke. (OBS! Ska ej förväxlas med Primabella som är en högväxande sort) Köp Primabell hos Wexthuset.

Primagold*** – Kompakt och produktiv sort som blir ca 40 cm hög och inte behöver tjyvas (men ge den gärna lite stöd). Ger många små gula, söta, runda tomater under lång tid. Namnet är ett registrerat varumärke. Systersort till Primabell. Vissa återförsäljare definierar den som dvärgbusk, andra som busk. Köp Primagold hos Wexthuset.

Prolyco Busk. Rätt skarp i smaken.

Prolyco Busk – Röd, 10 g, 30 cm hög, mycket tidig sort med hög halt av translykopen. Sötsyrlig med skarp smak (mer syrlig än söt). Jag odlar den regelbundet för näringsinnehållets skull.

Purple Boy F1 – En riktig snyggsort; ger runda mörkt violetta tomater på 30 cm hög planta, tomaterna blir ca 30 g. Lanseras som nyhet vinter 2019/vår 2020. Eftersom Purple Boy F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Purple Boy F1 hos Wexthuset.

Pygmy – Röda små cherrytomater på väldigt liten planta. Den röda sorten beskrivs som sötare än den gula.

Pygmy Yellow – Gulorange små syrliga tomater som har så klar färg att de nästan ser ut att vara självlysande. Kompakt, väldigt liten planta med tomater som mognar tidigt och ger skörd länge.

R

Rambling Red Stripe – Röd tomat med gröna ränder, egentligen en ampeltomat men funkar att odla i en hög kruka (men kanske inte på fönsterbrädan). Ger ganska stora tomater på ca 70 g.

Red Canary – Ger röda, runda små tomater på ca 20 g. Tidig sort som blir 35 cm hög.

Red Robin*** – se Little Birdy Red Robin

Strimmiga Tiny Tiger, Orange Dream i vänster hörn, röda Delice de Neuilly till höger och Rejina Red i övre vänster hörn bredvid gula Venus.

Rejina Red /Regina Red – Tidig, smakrik sort som ger röda, runda sötsyrliga tomater med mycket smak. Väldigt produktiv! Mycket trevlig sort som jag odlar återkommande, en av de bästa röda dvärgbusksorterna.

Rejina Yellow /Regina Yellow – Tidig sort med en utvecklingstid på ca 50-55 dagar. Ger illgula, runda och saftiga tomater med mild smak. Kanske japanskt ursprung. Väldigt produktiv!

Rosy Finch – se Little Birdy Rosy Finch

Rote Topftomaten – Röd, 20 g, 20 cm hög sort från Tyskland.

S

Santa (ej samma som Santa F1) – Röd, 25 g, 30 cm hög sort från Lettland.

Shimofuri – Ny sort som verkar komma från USA. Namnet betyder typ marmorering på japanska (eller frost-fall översatt från japanska till engelska) och syftar sannolikt på plantans vackert variegerade bladverk med ljusa strimmor. Ger röda, ovala köttiga små tomater med en liten vass spets (som ibland pekar snett). Plantan verkar vara tålig mot vissa svampsjukdomar. Ganska kompakt planta, verkar odlas som både dvärgbusk och ampeltomat med ”korta” grenar.

Sibirische Zimmertomate – Plantan blir ca 30 cm hög och ger röda, runda tomater på ca 10 g med söt smak. Tidig, tålig sort med en utvecklingstid på ca 55 dagar enligt grekisk fröfirma.

Siderno F1*** – Kompaktväxande, produktiv sort som blir ca 45 cm hög och ger röda, runda tomater som är ungefär 3-4 cm i diameter (ungefär stora som en golfboll). Har en utvecklingstid på ca 60 dagar (eller tre månader till skörd, olika återförsäljare säger olika). Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt genetiskt likadan.

Snegirjok – Röd, produktiv sort, 15-25 g från Ryssland. Ganska stora frukter för att vara dvärgbusktomat. Ordet snegir betyder domherre.

Spiriditis – Röd, 15 g, 35 cm hög, tidig sort från Lettland.

Strongboy F1 – Ger röda, runda tomater med tunt skal på en mycket produktiv planta som blir ganska hög, ca 40-50 cm (så det är på gränsen att den funkar i ett fönster…) Sorten beskrivs av återförsäljare som resistent mot äkta mjöldagg. Eftersom Strongboy F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Strongboy Yellow F1 – Ger gula, runda tomater med söt smak på en mycket produktiv planta. Eftersom Strongboy Yellow F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Enligt vissa återförsäljare är det en liten kompakt planta som får plats på fönsterbrädan, enligt andra blir den ca 80 cm hög. Oklart vad som gäller. Köp Strongboy Yellow F1 hos Wexthuset.

Summerpearls F1 – Kompaktväxande planta som blir 25-35 cm hög som ger många små röda tomater. Smaken beskrivs som söt och plantan som lättskött och kompakt. Verkar vara en ny sort på svenska marknaden nu vid årsskiftet 2021-2022, marknadsförs av tyska företaget Volmary. Rysligt dyra frön, ovanligt dyra även för att vara F1-hybrid tycker jag… Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Summerpearls F1 hos Wexthuset.

Sweet n Neat Cherrie Kisses F1 – Rosa, 30 cm hög, tidig och produktiv. Eftersom Sweet n Neat Cherrie Kisses F1 är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Brukade vara lätt att få tag på, men har numera utgått ur sortimentet hos många återförsäljare. Ett klassiskt problem med F1 hybrider är just att de är så tillfälliga. Som fröodlare (eller självhushållare) är det liksom ingen idé att börja odla F1 hybrider: eftersom du inte kan ta eget sortäkta frö att odla vidare på. Fröna är i princip att betrakta som engångsfrö, och när ägaren bestämmer sig för att sluta sälja sorten så tja, då finns den snart inte mer.

Sweet n Neat Lemon Sherbert F1*** – En kompakt men bredväxande planta, ca 30 cm hög, som ger söta, klargula tomater hyfsat tidigt. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Sweet n Neat Scarlet F1 – Röd ca 25 cm hög planta, tidig och produktiv. Kanske samma sort/släkt med/en utveckling av Sweet n Neat Red F1 (jag ser ingen som helst skillnad på dem, känner ingen smakskillnad heller). Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Sweet n Neat Yellow F1*** – Gul, ca 25 cm hög, tidig och produktiv. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Sweet Sturdy Grace F1 – Ny hybridsort som ger gula körsbärstomater med mjukt skal. Plantan beskrivs som kompakta och upprättväxande och sägs bli ca 30 cm hög (och nästan lika bred) och ger söta tomater som mäter 9 i brix enligt nederländsk fröfirma. Beskrivs som rätt torktålig, dessutom verkar den ha rätt bra motståndskraft mot svamp- och jordburna sjukdomar. Sweet Sturdy är ett trademark, i samma serie ingår hybriderna Jimmy (röda tomater) och den lite större Jo (röda tomater). Verkar vara ny på den svenska marknaden våren 2022, jag har inte stött på namnen tidigare. Säljs av de stora trädgårdskedjorna som planta, inte som frö. Köpeplantorna är dock inte märkta som F1-hybrider, plantor (och grönsaker i mataffären) behöver ju tyvärr inte vara märkta som sådana. Det måste däremot fröpåsar vara. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Sweet Sturdy Jimmy F1 – Ny hybridsort som ger röda körsbärstomater med mjukt skal. Plantan beskrivs som kompakta och upprättväxande och sägs bli ca 30 cm hög (och nästan lika bred) och ger söta tomater som mäter 10 i brix enligt nederländsk fröfirma. Beskrivs som rätt torktålig, dessutom verkar den ha rätt bra motståndskraft mot svamp- och jordburna sjukdomar. Sweet Sturdy är ett trademark, i samma serie ingår hybriderna Grace (gula tomater) och den lite större Jo (röda tomater). Verkar vara ny på den svenska marknaden våren 2022, jag har inte stött på namnen tidigare. Säljs av de stora trädgårdskedjorna som planta, inte som frö. Köpeplantorna är dock inte märkta som F1-hybrider, plantor (och grönsaker i mataffären) behöver ju tyvärr inte vara märkta som sådana. Det måste däremot fröpåsar vara. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Sweet Sturdy Jo F1 – Ny hybridsort som ger röda körsbärstomater med mjukt skal. Plantan beskrivs som kompakta och upprättväxande och sägs bli ca 35 cm hög (kanske ännu mer, beskrivs som högre än Jimmy F1) och ger söta tomater som mäter 10 i brix enligt nederländsk fröfirma. Beskrivs som rätt torktålig, dessutom verkar den ha rätt bra motståndskraft mot svamp- och jordburna sjukdomar. Sweet Sturdy är ett trademark, i samma serie ingår hybriderna Grace (gula tomater) och Jimmy (röda tomater). Verkar vara ny på den svenska marknaden våren 2022, jag har inte stött på namnen tidigare. Säljs av de stora trädgårdskedjorna som planta, inte som frö. Köpeplantorna är dock inte märkta som F1-hybrider, plantor (och grönsaker i mataffären) behöver ju tyvärr inte vara märkta som sådana. Det måste däremot fröpåsar vara. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

T

Tartufo – Ny sort, namnet betyder tryffel på italienska. Får mörka tomater av varierande storlek på liten planta, storleken verkar kunna gå från 20 g till så pass stora som 40 g. Som omogna är tomaterna blåsvarta, men övergår till mer varmlila med rödare botten som mogna, med rött inre. Smaken beskrivs som mild, inte särskilt söt. Har en utvecklingstid på ca 60-65 dagar. Har inte kunnat hitta exakt höjd på plantan, men den verkar vara liiite högre än vanliga dvärgbusksorter, men fortfarande en dvärgbusk eftersom den verkar hålla sig under 50 cm hög.

Dvärgbusktomaten Tarzan F1.

Tarzan F1*** – Röda tomater med liten spets, 15-20 g, ca 40 cm hög, produktiv. Tomaten är ganska köttig men rätt smaklös. Det närmaste en pastatomat jag odlat i dvärgbuskformat, bra till sås (om de inte vore så små) men inget för en sallad rent smakmässigt. Rätt ointressant smak. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Brukar sällan finnas som frö men ofta som planta hos de stora trädgårdskedjorna.

Teacup Red – Ger röda, runda tomater på planta som är ca 20 cm hög. Vet du mer om den här sorten? Kontakta mig gärna och berätta!

Teacup Yellow – Ger gula, runda tomater på planta som är ca 20 cm hög. Vet du mer om den här sorten? Kontakta mig gärna och berätta!

Tigerette Red /Tigret Red – Plantan blir ca 30 cm hög och ger röda tomater med gyllene stripor på ca 25 g. Smaken är hyfsat söt, tomaterna trevligt fasta. Plantan har ljusgrönt bladverk och en utvecklingstid på ca 60-65 dagar.

Tigerette Yellow /Tigret Yellow – Produktiv sort som ger gula köttiga tomater med orangegula stripor, oftast är tomaterna runda men formen kan variera, ibland är de mer ovala eller äggformade (ibland med liten minispets som omogen men den försvinner när tomaten mognat). Beskrivs som saftiga med bra smak, sötsyrliga. Även storleken på tomaterna kan variera, från ca 20-40 g. Plantan har ljusgrönt bladverk och en utvecklingstid på ca 60 dagar.

Tiny Temptations F1 /Tiny Temptations Orange F1 – Nyhet 2024, vann guld i Fleuroselect Awards. Ger små, orange nästanrunda tomater med en liten vag spets som nästan är helt försvunnen när tomaten mognat. Smaken beskrivs som ultrasöt och mycket god, plantan som låg, kompakt, välförgrenad och frisk. Motståndskraftig mot svampsjukdomen Phytophthora och resistent mot mjöldagg. Plantan blir ca 40 cm hög, ganska bred och ger skörd över en längre tid, rekommenderas att odlas i större kruka. Framtagen av nederländska Prudac. Personligen föredrar jag att knappt odla F1-hybrider alls (eftersom jag vill kunna fröodla, dvs spara eget sortäkta frö till nästa års odling) men det här verkar vara en av de bättre F1-hybriderna på marknaden just nu. Den vann ju guld i Fleuroselect Awards, vilket är rätt imponerande med tanke på att det annars jämt brukar vara blommor som vinner det priset… Och det finns ju tyvärr en himla massa smaklösa, trista tomatdvärgbusk F1-or på den svenska marknaden redan så om du ändå inte tänker spara frö och gärna vill ha F1 så satsa hellre på denna så får du både goda tomater och en frisk planta. Köp Tiny Temptations Orange F1 hos Cramers Blommor

Dvärgbusktomat Tiny Tiger.

Tiny TigerRöd med orangeröda strimmor och stadigt men ofta tunt skal, rundoval frukt som är ovanligt stor för att vara dvärgbusk, 70 g. De första frukterna är ofta störst. Plantan blir ca 35 cm hög. En av mina snyggfavoriter! Smaken är bra, funkar i en sallad men ingen gourmetsort tycker jag personligen men ändå klart odlingsvärd. Smaken kan bli väldigt söt odlad i växthus med mineralgödsel.

Tiny Tim*** – Ger röda, runda körsbärstoamter på ca 15 g. Plantan blir 35-60 cm hög (beror på hur pass stor kruka du ger plantan, ju större kruka ju högre planta blir det). Hyfsat produktiv men rätt smaksvag som utomhusodlad, smakvolymen blir bättre i växthus tycker jag. Produktiv för att vara icke-hybrid. En av de allra vanligaste dvärgbusktomaterna i handeln, en modern klassiker. Har en utvecklingstid på ungefär 55 dagar enligt svensk fröfirma. Köp Tiny Tim hos Wexthuset.

Dvärgbusktomaten Tjeresjenka.

Tjeresjenka – Ger i början ganska stora röda, runda tomater på ca 25 g (sen minskar de i storlek lite ju längre säsongen går). Ser lite lustigt ut i början med så pass stora tomater på liten planta… Rysk sort som blir ca 35 cm hög. Namnet betyder Gott Körsbär, oklart på vilket språk. Trevlig sort som jag gärna odlar igen.

Totem F1*** – Röd,  ca 15-20 g, ganska smaklös tomat som ger stor skörd. Ingen smaksensation. En av de allra vanligaste dvärgbusktomaterna i handeln. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Turboreaktivity är egentligen för stor för att klassas som dvärgbusktomat, men går att odla inomhus (i mindre kruka blir plantan mindre, i större kruka blir plantan större).

Turboreaktivity /Turboreakiv /Turboreaktivnyy /Turborektivnyj /Turbojet /Турбореактивный – Mycket tidig rysk busksort för frilandsodling. Plantan blir ca 40-50 cm hög och behöver inte tjyvas. Tomaterna blir plattrunda och röda på ca 80 g. Känd för att ge bra skörd även kalla somrar redan i början av juli. Beskrivs som både mycket tidig och mycket produktiv, en enda planta lär kunna ge mer än 2 kg och att ge gott om stöd rekommenderas eftersom frukterna blir så många. Går enligt vissa källor även att odla som fönstertomat (men den blir lite bredare än vad klassiska dvärgbusktomater brukar bli, så ställ den gärna i ett soligt men djupt fönster om du har) men är egentligen snarare en busksort. En toppenbra allroundtomat, enda nackdelarna är att det är svårt att få tag på frö och att tomaterna har ganska kort hållbarhet: det gäller att ta hand om skörden bums.

Twiggy Orange F1*** – Blir ca 30 cm och ger orangegula, lite hjärtformade cocktailtomater med tunt skal. Beskrivs som produktiv. Marknadsförs som idealisk för hydroponisk odling. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Twiggy Orange F1 hos Cramers Blommor

Twiggy Red F1*** – Blir ca 30 cm och ger röda, lite hjärtformade cocktailtomater med tunt skal. Beskrivs som produktiv. Marknadsförs som idealisk för hydroponisk odling. Eftersom sorten är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Twiggy Red F1 hos Cramers Blommor

U

Utyonok /Utenok – Orangegul sort som blir 40-50 cm hög och ger rundovala tomater på ca 20-25 g med liten vass spets. Hyfsat tidig sort med utvecklingstid på ca 60 dagar från Ryssland. Helt ok smak för att vara så pass tidig. Namnet betyder ankunge på ryska. Jag odlar den regelbundet, ju större kruka du odlar den i desto större blir plantan.

W

Window Box Red – Kompaktväxande planta som blir 45-50 cm hög och ger tidig skörd av röda små körsbärstomater.

Window Box Yellow – Kompaktväxande planta som blir 45-50 cm hög och ger tidig skörd av gula små körsbärstomater.

V

Goda lilla Venus med fruktig smak.

Venus*** – Gulorange, 15 g, 30 cm hög, tidig, fruktig och god smak. Har en utvecklingstid på ca 55 dagar enligt svensk fröfirma. En av mina återkommande favoriter som jag odlar regelbundet, en trevlig och god sort. Köp Venus hos Wexthuset.

Veranda Red F1 – Kompaktväxande busksort som blir ca 50-60 cm hög. Egentligen för hög för att kallas dvärgbusk men har ett så pass kompakt växtsätt att den brukar funka fint även i ett fönster i början av säsongen. Ger små röda tomater på ca 10 g med söt smak.

Verino F1 – Får klarröda små tomater på en kompaktväxande planta med stabila grenar. Verino är ett registrerat varumärke. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Verino Midi F1 – Får klarröda tomater på en kompaktväxande planta med lite avlångt växtsätt. Beskrivs som idealisk att odla i en ganska liten kruka på 12-15 cm i diameter. Verino är ett registrerat varumärke. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Verino Mini F1 – Väldigt kompaktväxande tomatsort som får klarröda tomater på en låg och bred planta. Får klarröda körsbärstomater med mjukt skal. Verino är ett registrerat varumärke. Eftersom den är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan.

Vilma F1*** /Vilma  – Röd, 15 g, 20-30 cm hög, produktiv. Ingen smaksensation vid utomhusodling. Smaken blir bättre om den odlas inomhus eller i växthus. Har en utvecklingstid på ca 55 dagar enligt svensk fröfirma. Vilma har tidigare sålts som icke-hybrid av svensk fröfirma men säljs numera (sen september 2021) som F1-hybrid av samma svenska fröfirma. Jag har kontaktat fröfirman i november 2021 och frågat om Vilma är F1hybrid eller inte, och de hälsar att ja, Vilma är F1hybrid (men den säljs fortfarande som icke-hybrid av bl a litauisk fröfirma, jag blir verkligen inte klok på den här sorten…). Vilma är en oerhört populär sort som jag vet att många tomatodlare gillar men själv har jag aldrig varit särskilt imponerad av smaken, men så har jag ju heller aldrig använt köpefrö, utan bara frö från andra tomatodlare som tagit eget frö från sina Vilmaplantor… Inte så konstigt att jag aldrig förstått hypen, det förklarar en hel del. 😉 Eftersom F1hybrider har två föräldrar så blir ju inte avkomman från den likadan om man tar eget frö från dem så sannolikt ger alltså köpehybridfrö av Vilma sötare tomater (än det hobbyodlarfrö jag använt). Enligt SKUD är Vilma en F1-hybrid (iaf sen 2018-11-04, ev tidigare). Den verkar ursprungligen ha registrerats i EU av slovakisk fröfirma 2002 (senare av spansk fröfirma, senare tjeckiska Moravoseeds). Enligt EUPVP verkar Vilma vara registrerad som icke-hybrid i listan för 2023… Som sagt, jag blir inte riktigt klok på den här sorten…

Y

Yellow Canary – se Little Birdy Yellow Canary

Z

Zimmertomaten Blau börjar mogna.

Zimmertomaten Blau – Svartröd sort med något större frukter än de flesta dvärgbusksorter. I femliterskruka blir plantan 40-50 cm hög, i tioliterskruka kan den bli 70 cm eller ännu högre så odla den i mindre kruka om du vill ha en mindre planta. Zimmer betyder ”rum” på tyska, så namnet betyder blå fönstertomat. Ingen gourmetsort, men helt ok smak och tomaterna är verkligen mycket vackra… Kan vara lite lurig att skörda i vid rätt tillfälle, tomaterna ska vara nästan helröda (men som totalt helröda är de övermogna och inte så goda). Som omogen/ för mörk är den direkt äcklig, det gäller att prova sig fram till när smaken är som bäst och verkligen ta den i rätt mognadstid.

Zwergenwunder – Mycket kompaktväxande sort som blir ca 20 cm hög och ger röda, runda små tomater. Namnet betyder ungefär ”dvärgmirakel” på tyska.

Kan du fler sorter? Berätta så uppdaterar jag listan efterhand.
Och hur är det med gröna eller flerfärgade dvärgbusktomater? Finns de? Tipsa mig gärna! 🙂

Fat Frog, Hahm’s Gelbe Topftomaten och röda Tiny Tim.
Olika sorter har olika egenskaper; även röda runda dvärgbusksorter som ser väldigt lika ut kan smaka väldigt olika, ge skörd tidigt/sent, var mer eller mindre produktiva, ha olika resistens mot sjukdomar etc.
Omogna tomater på Tarzan F1. Övervintra din planta (eller övervintra sticklingar av den) om du inte vill behöva köpa nytt frö till F1or.

Höjd kan variera

Kom ihåg att höjden på dvärgbusktomater kan variera beroende på hur de odlas. Ideala odlingsförhållanden är att sådden förvaras i ca 20 plusgrader i början, när fröna grott så får du bäst resultat om du ställer sådden ljust och svalt.

Tomatsådder som förkultiveras inomhus för tidigt på våren, får för lite ljus och/eller står för varmt drar ofta iväg och blir långa och rangliga eftersom plantan söker efter mer ljus. Detta gäller alla tomater, även dvärgbusksorter som då blir lite högre än vad de egentligen ska vara. Ge dem rätt förutsättningar så blir de låga, kompakta och härligt knubbiga plantor.

Våga vägra Vilma

Jag vet att sorten Vilma F1 är omåttligt populär hos väldigt många men det finns en hel värld av andra dvärgbusktomater att upptäcka om du redan odlat den. Våga prova nytt! Våga vägra Vilma F1. Eller testa åtminstone en ny sort jämte din gamla favorit varje år. Det är mycket roligare att upptäcka nya sorter än att bara odla samma tomatsort år ut och år in.
Just sorterna Totem F1 och Vilma F1 tycker jag är fina exempel på lyckad marknadsföring men det finns många andra tomatsorter som är mer odlingsvärda rent smakmässigt.

Snegirjok är ger hyfsat stora frukter för att vara en liten dvärgbusksort.
Klädnypor är min älsklingsfavorit av växtskyltar. De blåser inte bort i första taget och är lätta att flytta när det är dags för omplantering.
Ampeltomaten Micro Purple går att odla i hög kruka.
Mogen Micro Purple. Helt ok, men ingen gourmetsort.

Lång säsong med dvärgbusktomater

Dvärgbusktomater är ett absolut måste för mig och nåt jag odlar varje år eftersom de förlänger tomatsäsongen: först inomhus på våren, sen utomhus sommartid, sen inomhus igen till hösten.

Jag brukar börja odla ett fåtal sorter inomhus på våren i slutet av februari. De plantorna smörar jag för som sjutton: efter groning står de svalt och under tilläggsbelysning så att jag får knubbiga, fina plantor. I slutet av mars sår jag resten, och flyttar ut tomatplantorna när temperaturen tillåter. När jag avhärdat plantorna mot UV-ljus så har jag dem utomhus i soligt läge hela sommaren. Sen förlänger jag odlingssäsongen på hösten genom att flytta in några av de finaste dvärgbusktomatplantorna innan frosten kommer. Då kan jag fortsätta plocka färska tomater inomhus långt in på hösten. Ibland ända till första advent.

Att flytta runt stora tomatplantor på det här sättet ids jag inte, men några dvärgbusksorter i kruka är väldigt enkla att flytta eftersom de är så små. De flesta är inga gourmettomater men funkar helt ok som standardtomater i köket. Och de är garanterat godare än de från matbutiken… 😉

Prolyco Busk inomhus i köksfönstret. I slutet av november skördade jag de sista förra året.

 

Dvärgbusktomaten Bemma, ger rejäla tomatbumlingar…
Bemma, ger stora tomater på liten planta.
Tomatväggen 2019. Främre raden är dvärgbusktomater.
Läs också Poddavsnitt 19: Om Dvärgbusktomater
Fler inlägg om tomater

Annons

32 Comments

  1. Hej,
    Jag gillar verkligen dina sortguider, men skulle tycka att de var mer användbara/tillförlitliga om du markerade de sorter du själv odlat och jämfört mellan, tex med en asterix eller annan stil – det är ju ofta tex beskrivningar på smak och liknande från andra ställen (tex varmare länder)inte stämmer med de vi har i sverige en genomsnittssommar, och beskrivningar från försälningsställen är inte alltid realistiska.

    1. Hej Sara,

      Tack, vad roligt att du gillar att läsa sortguiderna. 🙂
      Du har helt rätt i att det är svårt att beskriva smak, den är ju dels olika från person till person (vissa äääälskar supersött, andra gillar mer sötsyrligt) men är lite extra svårt att ange just på tomater eftersom smaken påverkas av så himla många premisser: jord, värme (och nattemperatur), soltimmar, mängden kalium, växthus/frilandsodling, sort osv osv osv… Därför skriver jag sällan om smak. De sorter jag själv odlat ser du på bilderna, 99% av fotona på bloggen är från mina egna odlingar (om det är någon annans bild står alltid namn och copyright under bilden). Ibland fotar jag tomater även hos vänner och bekanta, och smakar då också på sorten. Samma sak med frukt och bär, jag fotar och smakar och tittar på växtsätt mm hos vänner och bekanta.

      De sorter som jag tycker blivit extra bra rent smakmässigt hittar du i Hiss & Diss-inläggen, de får också helt egna inlägg bara om dem ibland, som med tomaten Tangella. Vilka sorters frukt och bär jag odlar hittar du i inlägget Lång Bärsäsong. Återkommande kritik jag får angående sortguiderna är att de är för LÅNGA. Därför försöker jag begränsa mitt ”tyckande” och mer hålla mig till fakta som höjd mm i sortguiderna, så får de lite mer utförliga åsikterna hamna i andra inlägg… Men det är en knepig balans det där. 🙂

      Tack snälla för din fina feedback, ska klura på det.

    1. Hej Veronika!
      Hur stor kruka en tomatplanta behöver är olika från sort till sort, men generellt är ju större desto bättre. Ju större/högre en planta blir, desto större kruka behöver den (och storleken varierar stort även inom gruppen dvärgbusktomater). Bäst är att börja med en mindre kruka och sedan växla upp till större och större, ungefär som med barn och skostorlek. Till mina ”små”dvärgbusktomater (typ Jochalos, Bonsai) brukar jag använda den minsta modellen av snittblomshink, en sådan som tulpaner ofta kommer i till matbutiken (den är ca 8-10 l). Såna kan man ofta få gratis i mataffären om man frågar snällt eftersom det inte är nåt pantsystem på dem, de bara slängs. Kom ihåg att borra hål i den bara. En bra tumregel till dvärgbusk är att jordvolymen i krukan ska vara lika stor som bladmassans storlek. Då blir plantan lättskött och behöver inte vattnas stup i kvarten (i en väldigt liten kruka blir plantan törstig mycket snabbare och oftare).

      Till högväxande ”vanliga” tomatplantor behövs absolut större krukor, ju större desto bättre. 🙂

  2. Hej!
    Åh vad glad jag är att jag hittade din sida med alla tips på tomatsorter.
    Jag började odla tomater för några år sedan, men då bara ett par sorter. I år är jag visst uppe i 40 sorter. Har ingen aning om vart dessa ska få plats, men det löser sig. 🙂
    Jag undrar bara hur stora slutkrukor man behöver ha till dvärgbusktomater?
    Jag har dessa sorter:
    Jochalos
    Red Robin
    Window box yellow
    Balcony yellow
    Baby Boomer
    Venus
    Micro purple
    Kitchen Tom
    Vilma
    Candy tom
    Heart breaker
    Balkonzauber

    Med vänlig hälsning Emma

    1. Hej Emma!

      Hur stor kruka en tomat behöver beror på hur hög sorten blir… Det GÅR att odla stora tomater i små krukor men det är inte att rekommendera eftersom de blir så jättejobbiga att sköta och behöver vattnas och gödslas stup i kvarten (ungefär som om flera människor delar på en liten tallrik/litet vattenglas, det går men det blir jobbigt att hinna fylla på med mat/vatten hela tiden).

      Vissa av tomatsorterna på din lista är små dvärgbusktomater, de funkar i ca 8-10 literskrukor. Men t ex Baby Boomer är snarare en busktomat, den blir över en halvmeter och behöver därför mycket större kruka, typ 20 liter eller mer. Jag brukar använda svarta snittblomshinkar från mataffären till mina tomater, de kan man ibland få gratis om man frågar snällt. Den minsta storleken (som tulpaner ofta kommer i) är toppen till dvärgbusktomater. De största (som gladiolus eller liljor ofta kommer i) är toppen till vanliga, högväxande tomatsorter. Kom ihåg att borra hål i krukorna bara. 🙂

      Vad roligt att du gillade att läsa om mina tomater, tack snälla för komplimangen. 😀 😀 😀

      1. Åh tack snälla du för snabbt svar!
        Jag jobbar i butik och har fått med mig lite hinkar hem, men var osäker på om de var tillräckligt stora. Men vad bra att de funkar till detta.
        Tänkte köpa lite lerkrukor till de allra minsta sorterna. Snyggare att ha inomhus. 🙂
        Har du tips om vilka högväxande sorter som trivs att odlas utomhus runt påle?
        Med vänlig hälsning Emma

        1. Ojdå, det finns massvis av sorter som funkar runt en påle… De flesta tidiga sorter brukar funka bra. Frilandstomater brukar också funka (de är ju i regel tidiga).

          Det är nästan enklare att svara på vilka högväxande tomatsorter som INTE funkar: sena sorter, och väldigt stora biffsorter (som ju oftast är sena sorter). Fast det beror också lite på var i vårt avlånga land du bor, i vilken växtzon. 😉

          1. Jaha oj. Då får jag läsa på lite bättre om mina sorter. 🙂
            Jag bor i Zon 1.
            Jag får prova mig fram i år helt enkelt. Har ju satt tre frön av varje sort. 🙂

          2. I zon 1 funkar nog det mesta, prova dig fram! Om någon skrivit på nåt forum att en viss tomatsort inte funkat på friland för dem behöver det inte betyda att den inte funkar för dig. 🙂 Det finns så himlans många faktorer som påverkar hur skörden blir: zoner, lägen, vilken jord, vilket gödsel osv… Våga testa! 😀 😀 😀

            Hos mig i zon 4 (jag odlar utan växthus) är det inte många sena biffsorter som hinner mogna öht, oavsett om jag odlar dem på friland eller inte… Därför odlar jag inte såna sorter. Jag har anpassat mitt fröval efter mina förutsättningar. Och så är det därför jag älskar dvärgbusktomater så mycket, de är ju så flexibla och lätta att lyfta inomhus när frosten kommer. 😉

  3. Har varit på plantbyte idag och fick med mig några nya okända tomatsorter hem. Tack för att jag kunde finna dem i dina listor! Nu vet jag vad de är av för typ och jag tror också att jag förstår att de skall tjyvas. Är det bara busktomat, som man inte tjyvar? kanske du vill veta vilka tomater jag har…. Piennolo dÍnverno, Ildi, Confetto, Rosella. Krusidulltomat har jag själv sått. Ser framemot en solig tomatsommar 😉

    1. Vad roligt med plantbyte, och vad kul att du hade nytta av mina listor. 🙂

      Busktomater brukar oftast inte behöva tjyvas (men det finns undantag) och inte dvärgbusksorter heller. Ildi brukar vanligen tjyvas (men den är rätt kompaktväxande), ”vanliga” Rosella och Confetto RZ F1 (RZ = Rijk Zwaan) tjyvas också. Krusidull/ Curly Kaley är ju en liten dvärgbusk så den får växa som den vill. Piennolo D’Inverno vet jag faktiskt väldigt lite om, du får väldigt gärna höra av dig och berätta mer om den när du hunnit odla den. 😀

  4. Hej
    Är intresserad av att få info var men kan köpa frö till dvärgtomat jochalos adriana med flera

    Åke

    1. Hej Åke!

      Jag säljer inte tomatfrö men det finns det många andra som gör. 🙂

      Åke Truedssons förening Tomatklubben har många sorter, men inte alla (för att kunna beställa frö behöver du först bli medlem).
      Fröfirmornas utbud varierar från år till år, men testa att googla namnet på tomaten, t ex Andrina + köp så får du upp olika återförsäljare.

      Allra enklast är att gå med i en köp- och säljgrupp för tomatfrö på Facebook. Där brukar det finnas många privatpersoner som säljer tomatfrö till lite mer ovanliga sorter.
      Lycka till! 🙂

  5. Hej, läste om dina dvärgbusk (fönster)var får du tag på frö till Delice de Neuilly? HAr googlat men hittar inte.
    Säljer du frö från den o t ex Jochalos
    Mvh Annika

    1. Hej Annika!

      Jag säljer inte frö men det finns det många andra som gör. 🙂
      På Facebook finns det köp och sälj-grupper för tomatfrö, testa där. Jag har köpt frö från privatperson och även om Delice de Neuilly inte säljs av de stora fröfirmorna/trädgårdskedjorna i Sverige så är det en mycket populär sort bland fritidsodlare så att köpa frö av en privatperson brukar vara ganska lätt. Gå med i en sådan grupp och skriv ett eget inlägg, tex Sökes: tomatfrö till Delice de Neuilly så bör du få napp rätt snabbt. 🙂 Lycka till. 😀

  6. Hej jag blev jättesugen på att plantera en dvärgtomat, har aldrig gjort det förut. Jag fastnade för Delice De Neuilly Micro Dwarf Tomato och har googlat HUR LÄNGE SOM HELST utan att hitta någonstans att köpa fröer i Sverige. Vet du om/var den går att köpa ? Jag odlar hydrofoniskt och det vore jättespännande att prova en sån hör liten tomat

  7. Hej,

    Vilken rolig sida
    Min son kom hem med en Tiny Tim planta som de satt i skolan.
    Vi satte den i en stor kruka ute och runt den så sitter det en marktäckande växt som hänger ner snyggt från krukan. (Kommer inte ihåg vad den heter)
    Jag vet inte riktigt vad vi har gjort, men våran planta är ca 60 cm hög och 50 cm bred? Den har inte fått nån speciell tomatjord eller gödning? (Synd att man inte kan skicka med bild)
    Det är så mycket tomater på den så vi hinner inte med och får ge bort en del
    Jag tog in den för några dagar sen och har köpt så den står under en växtlampa. Det kommer fortfarande nya blommor och ska bli kul att se hur länge den håller
    Dock tar det väldigt lång tid för dem att mogna? Kan det vara för att det är så väldigt många tomater på den? Eller för att den inte fått gödning? Kanske ska prova att vattna med nån näring?
    Väldigt kul med mini plantor och ska se om vi kan sätta lite andra sorter nästa år
    Frågan är bara vad man ska välja
    Det fanns ju väldigt många här att välja på

    1. Hej Katarina!

      Vad roligt att ni får så mycket tomater!:) Det man inte hinner med att äta går ju bra att frysa in, körsbärstomater kan man styckfrysa hela. Jättetrevligt att kunna ta fram och ha i höstens och vinterns grytor senare.

      Tomatplantor som får stora krukor (med stor jordvolym med gott om plats för rötterna) blir ofta större och högre. Medan tomatplantor som ges små krukor ofta blir mindre och lägre. Gödning påverkar hela plantan, både produktivitet och smak. Helst ska man vattna med näring nästan hela tiden för bäst smak och näringsinnehåll på tomaterna. Om du vill använda konstgödning så är Blomstra helt ok, om du föredrar ekonäring så är Algomins flytande illgröna flaska bra.

      Tyvärr så är det ofta utbudet i trädgårdsbutikerna som ”väljer åt dig”, och det är ett sorgligt dåligt och begränsat utbud på dvärgbusktomater hos de största trädgårdsbutikskedjorna. Ofta har de bara 3-5 olika sorters dvärgbusktomater att erbjuda. Jag tycker att Åke Truedssons förening Tomatklubben har ett fint utbud, och Meraki Seeds. Kolla gärna upp dem för ett roligare och större sortiment av dvärgbusktomater att välja bland.

      Lycka till i jakten! 🙂

  8. Hej! Tack för en jättebra sortguide. Jag håller på och driver upp tre sorter nu, Blaue Zimmertomate, Red Robin och Venus, men tycker de växer väldigt långsamt. De jag sådde i mitten av juli är bara ca. 5 cm höga. Jag kar omskolat dem i tomatjord en gång. Ska jag börja vattna med svag näring vid varje vattning nu kanske? Sedan undrar jag hur stor kruka jag ska välja om jag vill att de ska bli sådär 25-30 cm höga och få plats i fönstret under vintern? Räcker det då att ha 2-3 L? Hälsningar Anna

    1. Hej Anna!

      Vad kul att du gillar sortguiden! 🙂

      Det som vi som odlare kan manipulera för att påverka tillväxt är soltimmar, temperatur, näring och vattning. Allt hänger ihop. Om plantorna redan står soligt så är näring vid varje vattningstillfälle bra. Om du kan, flytta plantorna till en soligare placering. Grovt förenklat kan man säga att olika sorters näring bygger olika delar av växten. Kväverik gödning (kväve = N på köpenäring) bygger i huvudsak grönmassa, och det vill plantan gärna ha mycket av i uppbyggnadsfasen när den växer och blir stor. När du börjar se blomknoppar på plantan kan du dra ner på kvävet och istället ge mer mineraler, särskilt kalium om du vill ha goda tomater (K = kalium på köpenäring) eftersom kalium gödslar smak. Mineraler som fosfor och kalium, och många mikronäringsämnen gödslar ”allt det andra” som inte är grönt. Så BÅDE kväve och mineraler behövs, men i olika mängd beroende på om plantan är liten bebis eller stor och redo att sätta frukt.

      Det där med krukor är svårt att ge ett exakt svar på, för hur stor plantan blir beror inte bara på krukan utan också på jorden och gödningen som finns i krukan… En liten kruka rymmer mindre jord (och mindre näring) men om man gödslar regelbundet så kan plantan bli ganska stor ändå, samtidigt vill man ju inte svälta plantan för då blir tomaterna få/dåliga/mindre goda. I en stor kruka men dålig, näringsfattig jord blir plantan heller inte så stor, så mycket beror på vad som finns i krukan.

      Jag använder ofta typ 5 literskrukor till mina dvärgbusksorter, och de stannar oftast på ca 30-40 cm i höjd (du kan ju också toppa dina plantor om du vill hålla dem nere i storlek). Men det beror också lite på vilken SORTS tomat man väljer. 😉 Klart du kan ha mindre krukor, men då får du gödsla oftare/mer regelbundet för ett bra resultat.
      Läs på förpackningen på din tomatjord, titta efter NPK och kolla vad det är mest och minst av, så blir det lättare för dig att förstå vad dina plantor behöver mer av.

      Lycka till med odlandet! 🙂

  9. Hej!
    Jag gillar verkligen dina sortguider, vilket stort jobb!
    Men sorten Vilma är väl inte en F1-sort? Jag har i alla fall aldrig hittat information om att den skulle vara F1, men jag kanske är felinformerad?

    1. Hej Sirle!

      Tack snälla, vad roligt att du gillar sortguiderna (jag gillar verkligen att skriva dem)! 😀

      Vilma har tidigare sålts som icke-hybrid, men sen hösten 2021 står det Vilma F1 på fröpåsarna från den svenska fröfirman som säljer Vilma. Jag blev fundersam och undrade om det var feltryck, så jag mailade fröfirman och frågade och de bekräftade att Vilma är en F1 hybrid. Kika på deras hemsida så får du se. Huruvida Vilma ”alltid” varit en F1-hybrid eller inte törs jag däremot inte svara på.

  10. Hej, och tack för en väldigt bra guide!

    Försöker få tag i dvärgbusktomaten: Delice de Neuilly, men har inte lyckats hitta den. Har du möjligtvis koll på vart man kan få tag på den?

    Samma problem har jag med tomaten Inkspot, som jag var väldigt taggad på att testa att odla.

    Vänliga hälsningar,
    Oscar

    1. Hej Oscar!

      Delice de Neuilly hittar du hos Meraki Seeds. Vet inte om hennes hemsida https://merakiseeds.com/ är igång än, du kan söka på Meraki Seeds på Facebook så hittar du. Jag köpte den för länge sen från den belgiska fröfirman Vertiloom.com men jag är osäker på om de fortfarande har den i sitt sortiment.

      Inkspot säljs än så länge bara i USA av kommersiella aktörer (såvitt jag vet), men flera privatpersoner i Sverige odlar den så om du efterlyser den i sociala medier, eller kikar in på nån specifik tomatfrö-säljes-grupp på Facebook så får du nog napp rätt snart.

      Varmt lycka till i jakten!

      /Jasmine

  11. Hej Jasmine!
    Jag undrar om du skulle vilja hjälpa mig att välja två sorters tomater. Vi odlar på en terass i sydvästläge i stora krukor och brukar ha automatbevattning på under semesterveckorna. Vi önskar äta våra tomater i mitten av augusti då skolan börjar.
    Stort tack! Katrina

    1. När tomaterna mognar beror på när ni sått dem (och hur pass mycket ni gödslat och vattnat) så att ”tima in” en period för exakt skörd på det sättet är svårt tyvärr… 😉 Särskilt när man odlar utomhus där temperaturen kan växla. Man kan ju fundera lite på det där med angiven utvecklingstid och sen ”backa”/tänka bakåt från mitten på augusti till start förstås, men det är svårt att veta exakt hur snabbt en planta faktiskt växer och ger skörd eftersom det bl a beror på temperatur, soltimmar etc (som ju påverkar hur ”snabbt” plantan äter näringen ni ger den)…

      Eftersom du ställt din fråga till sortguiden om dvärgbusktomater så gissar jag att det är såna dvärgbusktomater du menar…? Venus är en trevlig gul dvärgbusksort, tidig och god. Regina Red är också en jättebra sort (röda tomater med rätt kraftig tomatsmak), om du inte får tag på den så är Lille Lise också bra.

      Lycka till!

      1. Tack så mycket för ditt utförliga svar! Förstår nu bättre svårigheten med timing. Kanske ska jag ändå inte välja en tomat som det står ”tidig” på? Det är absolut inte nödvändigt med dvärgbusktomater. Vi har system där vi binder upp tomaterna vartefter de växer på våren. Jag har googlat och tyvärr inte hittat någon som säljer Regina Red och Lille Lise. Jag skulle vara väldigt tacksam du vilja ge mig något förslag på en eller två andra tomater? Varmt tack, Katrina

        1. När du googlar efter tomatsortnamn du vill köpa, knappa in ”tomat + sortnamn + köpa” om du bara vill köpa inom Sverige. Tex ”tomat + Lille Lise + köpa”
          eller ändra ordet köpa till buy/annat språk om du kan tänka dig att importera frö (inom EU är ok enl jordbruksverket).

          Det finns flera som ”har” Lille Lise, bl a Meraki Seeds (finns på Facebook, sök där så hittar du) eller via Danmark
          https://www.barney.dk/produkt/froenoerdens-lille-lise-tomat
          MEN Lille Lise är, som det står i sortguiden, inte en sort man köper, det är en gratis-tomat. Så vill du ha den så får du köpa nån annan tomatsort först och sen lägga till Lille Lise för 0 kr i varukorgen. Eller bara byta till dig frö av en odlarkompis i t ex lokala trädgårdsföreningen. 🙂

          Regina Red är poppis i tomatkretsar men ovanlig i butik. Brukar gå lätt att köpa frö av privatpersoner i tomatfrö- köp &säljgrupper men den finns inte hos vanliga trädgårdskedjorna. De bästa tomatsorterna gör sällan det. 😉

          Kika gärna igenom sortguiderna om tomater; de sorterna som är vanliga/lätta att få tag på är markerade med *** och de med fetstil är de som jag bedömer som mest odlingsvärda. Det finns sorter som är både markerade i fetstil och med ***, de är lätta att hitta när man ögnar igenom sortguiderna. Venus och Bajaja är två såna exempel. 🙂

          Det finns tusentals olika tomatsorter (ampelsorter, pastasorter, supersöta sorter, dvärgbusksorter etc) och det är svårt för mig att veta exakt vad du och din familj har för preferenser: hur ni äter tomater mest (färska/tillagade), om ni vill ha söta godistomater eller mer kvantitet att fylla frysen med…
          Vanliga klassiker är populära söta Sungold F1, pastasorten Roma VF och bifftomaten Brandywine.
          Själv är jag väldigt förtjust i söta Black Opal, pastasorten Black Plum och Black Brandywine (tycker att ”svarta”, dvs brunröda tomater är allra godast) men alla gillar olika. 🙂

          Allra bäst är att välja tomater som: 1, Du får tag på 2, Hinner mogna hemma hos dig/passar ert sätt att odla och 3, Ni faktiskt kommer äta upp/passar er mathållning. Och nu är du ute i senaste laget för att så ”sena” tomater, det är ju april imorgon! Så även om du väljer tidig sort så blir den inte så tidig ändå eftersom du sår såpass sent… 😉 Kika gärna igenom sortguiden för tidiga, tåliga sorter så att du kan vara säker på att hinna få skörd. Bärnsten och Irishka är två bra tåliga sorter, men det finns fler: https://www.tradgardstrollet.se/2022/01/31/sortguide-tidiga-produktiva-tomater-som-tal-vadervaxlingar-hyfsat-bra/

          Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.