Vilka 5 grödor skulle du odla i en kris?

trollet

Intressant tankeexperiment

För några veckor sen läste jag ett väldigt tänkvärt inlägg av @skurkprimaten Mimmi Rosell på Instagram den 7 mars. En såndär mental karamell att gå runt och klura på… Det gick ungefär såhär:

Vilka fem ettåriga grödor skulle du odla som är:

1, Lättodlade?
2, Näringsrika?
3, Lätta att fröodla, dvs ta eget frö av för att säkra utsäde till nästa år?
4, Lätta att förvara/lagra?
5, Goda?

Och för att klura till det lite extra så undrar jag (jasmine): vilken SORT av dessa grödor skulle du välja? Och varför?

Både lätt och svårt

Det finns ju en hel del såna grödor; potatis, bondbönor, gråärter, tomat, kål, vitlök, nakenfröpumpa… Det finns MASSOR! Det luriga är att bara begränsa sig till 5 sorter och att dessutom klura på vilken sort. Vilken ENDA sort. För då ställs liksom allt på sin spets: vilken sort ”har allt”, dvs är både god, produktiv och lättodlad med bra lagringsegenskaper?

Allra supersvårast är kanske det där med med ”god”, för smaken är ju som baken och alla gillar vi olika saker… Det kan vara svårt nog att enas om i en och samma familj vad som ska odlas för smakens skull. 😉

Extremt pålitliga potatisen Sarpo Mira.
Gitas Piennolo är duktigt produktiv.

Mitt svar

Efter en hel del funderande så kom jag fram till detta för egen del: Potatis, bondböna, grönkål, lagringstomat och mjölmålla (fick jag lägga till fler grödor så skulle en miljon perenna/fleråriga grönsaker såklart vara med, och av de ettåriga så skulle vitlök och potatislök vara absolut givna men nu försöker jag hålla mig till de givna premisserna).

POTATIS – För att det mättar och är en så viktig basföda, nån sort som är resistent mot allt elände som finns. Kanske Sarpo Mira. Eller goda Connect. Eller eller eller…

BONDBÖNA – Eller nån gråärt kanske, men det känns som om bondbönor ger mer mängd. För proteinets skull, är lätt att odla, förvara och så pålitligt, ger nästan alltid skörd oavsett hur sommaren blir. Kanske Aguadulce eller Duet. Eller De Monica, eller Arne som jag ju vet funkar dunderbra här i Uppland. Eller kanske störbönor. Eller den fantastiskt flexibla ärtan Märta Vax som ju både funkar att äta som sockerärt, ”grönärt” och de fullmogna ärterna kan användas på samma sätt som kikärter! Eller eller…

GRÖNKÅL – Att kunna äta bladgrönt även på vintern är sagolikt, därför kål. Och den krusbladiga brukar återhämta sig bättre från ev angrepp av larver, så därför blir det en sån. Vilken sort är mer oklart… Lagringsmässigt kan den tillochmed stå kvar i landet så länge den skyddas ordentligt mot rådjur.

LAGRINGSTOMAT – Och då en sort som är god att äta både som färsk och lagrad, men ändå är hyfsat produktiv. Veusvio Giallo eller Gitas Piennolo får det bli. Förmodligen Gitas, för den ger allra mest. Innehåller så väldigt mycket näring.Och tomater är verkligen matlagningens schweiziska armékniv för den går att använda till så mycket! Som sås, gryta, sidorätt, huvudrätt, semitorkad, pesto, du kan äta den varm, kall, på mackan, i maten osv. Kombinationerna är oändliga!

MJÖLMÅLLA – Dvs quinoa! Det fina med den här växten är att den är väldigt näringsrik och vi kan äta både frö och blad. Lättodlad är bara förnamnet… Målla har oförtjänt låg status i svenska trädgårdar tycker jag. Dags att ändra på det! (Amarant är ett annat bra alternativ, men jag är inte helt säker på hur pass lätt den är att lagra…)

Bondbönor är lättodlade och pålitliga. Ljusa bondbönan Threefold White till höger, mellanmörka Arne och ännu mörkare Red Epicure (alla torkade).

Men exakt EXAKT vilka sorter….?!

Det har jag fortfarande inget bra spikat svar på. Jag funderar och ändrar mig fortfarande… Tänker ibland att nakenfröpumpa ju är väldigt smart, för då kan man ju äta både frön och fruktkött. Och det där med fett i fröna är ju bra och viktigt. Man kanske borde ösa på med solrosor också vid sidan av? För frönas skull? Hm…

Och så punkt 6:

Mimmis Instagraminlägg postades alltså i början av mars, före invasionen av Ukraina, men sedan den 24 februari så har den här frågeställningen blivit kusligt aktuell. Kanske skulle man nu också kunna lägga till ännu en punkt 6, Som är dyrt att köpa i butik pga skenande matkrigspriser i höst? I såna fall är ju tomater en rätt given gröda, med tanke på hur de ökat i pris redan, bara sen årsskiftet i mataffären (och då pga inflationen, inte pga kriget i Ukraina.. De prisökningarna kommer vi märka av först i i slutet av sommaren/till hösten).

Vilka grödor och sorter bedömer du som allra pålitligast i ett skarpt läge, i en kris? När odlingen inte bara är för nöjes skull?
Vilka sorter väljer du? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂

Läs också: Tidiga grönsaker (som inte är F1)
Fler inlägg om grönsaker

Annons

6 Comments

  1. Vad roligt, vad glad jag blir! De har ett ovanligt sortiment av fina kultursorter, hoppas du får mycket glädje av både fröer och odlande! 😀

 1. Gillar verkligen att klura på vilka grödor man ska satsa på för ev högre priser el svårigheter med leveranser. Jag väljer ju först potatis:basföda,bra o lagra o lätt att variera i matlagning.
  Tomat:bra att konservera, torka o frysa,bra i matlagning o väldigt god! Naturligtvis både pastatomater, vintertomater o vanliga.
  Lök:salladslök, luftlök, potatislök, vitlök:helt oumbärlig i matlagning!
  Spenat:produktiv o nyttig till mycket! Lättodlad.
  Frukt o bär i trädgård o skog ger ju billiga o goda vitaminkällor

 2. Intressant frågeställning. Även om fem grödor är väldigt lite. Men det blir väl en topp-fem-lista.

  Potatis och vitlök är givna för mig. Troligtvis sorterna Connect och Ljubasha, ger ordentliga skördar.

  Potatislök kommer nog också med, ger inte lika mycket per kvadratmeter som potatis, men det mesta av min matlagning bygger på lök, så skulle vara svårt att vara utan, och sen är den ju väldigt lättodlad och lättlagrad.

  Svårt att bestämma vilken baljväxt, en blomsterböna, en ärt eller en bondböna. Finns så många bra. Den som gett störst skörd hos mig hittills är blomsterbönan ’Telsiai’, så får nog bli den. Stora matiga bönor, och går också att äta som skärböna tidigare på sommaren.

  Sen någon squash, de ger ju så mycket. Sommarsquash ’Striato d’italia’ ger mängder, men en vintersquash är nog ändå bättre, energirikare och går att lagra. Eller en baljväxt till? Kanske bondbönan ’Gubbestad’.

  Jag utgår från att alla ogräs inte plötsligt blir utrotade, så kirskål, maskros, jordreva och nässlor blir ersättare för bl.a. grönkål.

  Sen kommer mina val ju inte fungera i en växelodling, två lökväxter, två baljväxter och potatis, så vid en längre kris(årtionden) så skulle det bygga på att antingen ha minst ett skifte med träda, eller ta in växter från naturen runt om och odla på minst ett skifte. Om så vore fallet kommer jag direkt att tänka på löktrav och svinmålla, men finns såklart fler.

  1. Visst är det jättesvårt, och jätteintressant att fundera på?! Inte så lätt att hålla sig till 5. 😉 Och ska vi blanda in växelbruk så blir det ju ytterligare en aspekt att förhålla sig till. 🙂

   Det fina med att ha väldigt mycket perenna grönsaker (t ex luftlök) är ju att de liksom sköter sig själva, och visst finns det ju alltid vildväxande växter omkring oss i skog och mark, och exemplet är ju extremt. Verkligen extremt. Det finns nog ingen trädgård som har så få grödor (oavsett om det finns ett grönsaksland eller ej) men det är nyttigt att tvinga sig själv att tänka i andra banor ibland.

   Nåt jag tror att vi alla kommer att fundera mer på framöver är just detta med att mer och mer odla de grönsaker som med tiden blir extremdyra i affären. Så att vi har råd att köpa det som vi inte själva kan framställa. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.