Sortguide: Ukrainska tomater

trollet

Odlad solidaritet – tomater och solrosor

Det är många tomatodlare som vill visa sitt stöd och sin solidaritet med Ukraina genom att odla just ukrainska tomater iår, eller iallafall tomater med kopplingar till Ukraina. Gör det! Och kombinera gärna tomatplantorna med solrosor, ukrainas nationalblomma. 🙂

Att veta vilka tomater man ska satsa på är däremot inte det lättaste… Som vanligt finns det fler än man tror. 😉 Även om de inte säljs i vanliga trädgårdsbutiker så finns mycket att beställa på nätet eller så kan du göra en efterlysning i sociala medier, hos privatpersoner hittar man ofta de bästa sorterna. Och många sorter finns hos Truedssons tomatfrögenbank Tomatklubben, men långt ifrån alla. Googla gärna tomatnamnet + köpa (om du bara vill köpa inom Sverige) eller tomatnamnet + buy om du kan tänka dig att importera, kom ihåg att import inom EU är ok enligt jordbruksverket.

Solrosen är Ukrainas nationalblomma.
Det finns en triljard olika solrosor: vita, röda, rosa, flerfärgade… Högväxande enstammiga, och busksorter med mindre blommor som går att kombinera i det oändliga.

Vadå ukrainsk…?

Definitionen av ukrainska tomater är sannerligen inte helt enkel att göra… Själva ursprungsområdet för ALLA tomater är ju sydamerika (Peru, Chile, Mexiko, Andernas berg mm) och det finns många trädgårdspersonligheter som med emfas brukar påpeka att växter minsann inte har någon nationalitet. Gott så. Men jag har ändå valt att gå efter det land som många fröfirmor, Tomatklubbens medlemsblad mfl anger i urvalet till den här sortguiden. Vissa tomatsorter har dessutom ordet ”ukrainian” i själva sortnamnet, även dessa har jag inkluderat.

Ofta är gränsen mellan ukrainska sorter, ryska sorter och belarusiska sorter svår att dra, inte minst beroende på stavning. Och sedan rysslands annektering av Krim är det många fröfirmor som vips ändrat ursprung på många tomatsorter i sitt sortiment från ukrainskt till ryskt som har just ordet Krim, Crimea eller Crimée i sitt sortnamn. Se gärna rubriken Källor i urval i slutet av inlägget, om du vill veta vilka källor och återförsäljare jag baserar ”ukrainskheten” på. Olika källor kan ange olika ursprungsland för en och samma tomat och då har jag valt att hellre inkludera än exkludera. Själv kommer jag, som vanligt, att odla sådana sorter som passar min odlingszon och mitt sätt att odla och det inkluderar BÅDE ryska och ukrainska sorter. Och tjeckiska. Och kanadensiska… Man måste inte välja, tvärtom kan det vara extra fin symbolik att odla både ryska och ukrainska tomater bredvid varandra, i fridfull samexistens.

Den lysande orange tomaten Hurma Ukrainian (och Sgt Pepper och Subarctic Plenty).

Uppskuren orange Hurma provsmakas hemma hos min tomatkompis Lotta (och så gröna Marmande Verte, röda Sgt Pepper med mörkare skal och gula Yellow Blue med mörkare skal).

Sortguide: Ukrainska tomater

De sorter som är liiite lättare att få tag på är markerade med ***. De sorter som jag bedömer är mest odlingsvärda är markerade i fetstil (de flesta tidiga, men inte alla). Med reservation för eventuella felskrivningar (ber om ursäkt på förhand för risig stavning).

Några extra intressanta, lite udda sorter som sticker ut litegrann är Chris Ukranian (som ger bisarrt dunderstora tomater), Chinese Velvet (luden), produktiva pastasorterna Puzata Chata och gulvita Belaya Sosulka. Och så Sladkiy Malitzh (enorma klasar), Tjoriv (vita blommor) och tetra cis-lykopensorterna Hurma och Orange Crimea.

Anzhela Gigant Ukrainskaya /Angela Gigant – Ger röda, bumliga, ibland hjärtformadeköttiga tomater på 200-450 g. Enligt vissa källor en högväxande sort, enligt andra en busksort… Kanske nåt mittemellan? Inte så produktiv men smaken verkar imponera.

Atsi – Högväxande sort som ger ganska stora, röda tomater på ca 150 g. Ger skörd i mitten på säsongen.

Auria – Auria är en såndär älskad luring som selekterats olika och därför finns i olika format med samma namn… Auria finns alltså BÅDE som en högväxande sort OCH som en lågväxande dwarf som bara blir ca 70 cm hög så var uppmärksam när du skaffar frö så att du verkligen får det som du vill ha. De verkar dock ha samma ursprung i Ukraina och ger likadana tomater, ca 8-15 cm långa röda, klassiskt fasta pastatomater. Sorten jag odlat är Auria Dwarf som har en utvecklingstid på ca 65 dagar. Jag upplevde den som produktiv och lättodlad, tomaterna är oerhört tacksamma i matlagning om man ska göra sås men inte tillräckligt saftiga för en sallad. Toppentrevlig pastasort som jag gärna odlar igen, den klarade den kalla, regniga skitsommaren 2023 galant och varken sprack, möglade eller fick pistillröta trots kalla nätter och alldeles för mycket regn som spolade ur näringen ur krukan. Den har levererat bra som utomhusodlad i zon 4 vilket imponerar med tanke på att många andra pastasorter som stod bredvid snabbt blev förstörda av samma väderlek (San Marzano, Brown Green Striped Plum mfl).

Balcony Miracle Golden – Ukrainsk dvärgbusksort som ger gulorange runda små tomater på ca 15-20 g med söt smak. Plantan är produktiv och blir ca 30-40 cm hög, har en utvecklingstid på ca 65 dagar enligt grekisk fröfirma.

Vita ovala Belaya Sosulka (tillsammans med Greensleeves och Maglia Rosa).

Belaya Sosulka /belaya sosul’ka /Sosulka belaya /Сосулька белая /White Icicle – Högväxande pastasort från Ukraina på ca 180 cm som ger vackra ovala-vagt avlånga plommonformade, gulvita köttiga pastatomater på ca 80 g i långa klasar. Produktiv, en enda planta kan ge 3-5 kg. Tomaterna spricker inte så lätt och mognar ungefär samtidigt med rätt bra hållbarhet, både som plockade och kvar på plantan. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt grekisk fröfirma. En av de bästa vita/vitgula tomatsorterna som jag känner till för hobbyodlare. Namnet betyder vit istapp på ryska.

Big Salad – Högväxande sort med en utvecklingstid på 78 dagar enligt dansk fröfirma. Ger stora, röda tomater.

Black From Tula /Black From Tuula – En högväxande kulturarvssort som odlats mycket länge i Ryssland och baltikum. Sorten kommer egentligen ursprungligen från Ukraina (men orten Tula ligger i Ryssland). Många beskriver Black From Tula som den allra godaste tomaten av de svarta sorterna. Tomaterna är av biffstorlek med oregelbunden form och blir ganska röda som mogna, med en lite mörkare insida och får ofta grön nacke. Kraftig planta som behöver mycket stöd. Det existerar också en variant med potatisblad: Spudatula Black/ Black From Tula Potatoleaf.

Den härligt köttiga pastatomaten Black Icicle.

Black Icicle /Sosulka Chernaya /Tschornaja Sosulka /Чёрная сосулька – Högväxande sort från Ukraina framtagen av Aleksey Kulik. Ger avlånga, tjockväggiga brunröda tomater med spets på ca 5-8 cm som verkar lagra hyfsat bra. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt grekisk fröfirma. Har lovordats mycket för sin goda, kraftiga smak och jag kan bara hålla med. Jag är oerhört förtjust i den här tomaten! Den har en fin umamismak och funkar både i sås och att ätas färsk. Tomaterna är stora, köttiga och goda, verkar vara en sort som passar både kockar och hobbyodlare lika bra. Dessutom hyfsat lättodlad; den har levererat bra som utomhusodlad i zon 4 även den trista, regniga sommaren 2023 utan att spricka eller mögla. Ingen pistillröta fick den heller trots för mycket regn som spolade ur näringen ur krukan, vilket imponerar med tanke på att många andra pastasorter som stod bredvid snabbt blev fula och trista av samma väderlek (San Marzano, Brown Green Striped Plum mfl). En riktig toppensort som jag verkligen kan rekommendera!

Black Krim*** – En extremt populär och älskad sort som därför också hunnit få förvirrande många namn: Black Beefsteak, Black Crimea, Black Crimson, Czerno Krimski  mfl. En högväxande biffsort med oregelbunden form och mycket god sötkryddig smak med viss sälta (vissa källor anger sorten som busktomat, men de flesta anger den som högväxande). Som mogen är tomaten mer röd än svart, men den kräver en hel del sol och värme för att bli riktigt mörk och stor. Storleken på tomatfrukterna kan variera kraftigt på en och samma planta, mellan 100 g – 500 g. har en utvecklingstid på ca 75 dagar och verkar ha viss motståndskraft mot bladmögel enligt grekisk fröfirma. Black Krim sägs komma från Isle of Krim som ligger mellan Ukraina och Turkiet i tidigare Sovjetunionen.Tatianas TomatoBase definierar den som en ukrainsk kulturarvssort. (Vissa källor menar att Noir de Crimmee är samma sort som Black Krim, men jag är inte övertygad om den saken… Black Krim verkar kunna ge större tomater men tar också längre tid på sig att leverera. Kanske har de varit samma sort en gång i tiden, men har sedan selekterats olika när de fröodlats.)

Bolshaya Raduga /Большая радуга /Bolsjaja Raduga /Bolsjaja Raduha /Bosya Rayduha /Bolsyaya Raduga  – Sannolikt en högväxande sort, planthöjden varierar från 150 cm och högre (olika källor anger olika höjd, beroende på hur den odlats, dvs hur pass mycket jordvolym plantan fått). Kan ge väldigt stora, plattrunda och vackra orangegulrosa bifftomater med rödare stripor på 100-800 g. Storleken på tomaterna kan variera väldigt, typiskt för kulturarvssorter. Ofta är de första tomaterna på plantan de största. Tomaterna är vackra även som uppskurna, med rödare mitt (ungefär som tomaten Bleeding Heart,om du sett den). Namnet betyder ”stor regnbåge”. Beskrivs som en medeltidig sort.

Bolshaya Zebra /Bol’shaya Zebra /БоЛьшая зебРа /Bolsjaja Zebra – Högväxande biffsort som ger röda tomater med orange stripor på 150-300 g. Verkar finnas även som en gulare verrsion (Bol’shaya zheltaya zebra). Beskrivs som medeltidig. Namnet betyder Big Zebra, men det finns flera olika tomatsorter med det namnet… (Ska icke förväxlas med Big Yellow Zebra som tagits fram av Brad Gates i USA eller med den sena, lite instalbila grönare sorten Big Zebra som upptäcktes i ett fält med Copia-tomater och senare introducerades kommersiellt av Vince & Linda Sapp, USA.)

Brown Green Striped Plum – Högväxande pastasort som ger plommonformade, bruna tomater med grönare ränder på ca 70 g. Vacker tomat men rätt ointressant smak som färsk, gör sig bäst i matlagning.

Bärnsten funkar fint att odla utomhus.

Bärnsten*** – Mycket tidig halvhög sort med en utvecklingstid på 59 dagar enligt svensk fröfirma. Sorten verkar komma från östra Ukraina och ger orange, runda små tomater med söt smak och fin balans mellan sötma och syra. Plantan beskrivs bli ca 60-120 cm hög och fortsätter att ge skörd tills frosten tar den. (Ska icke förväxlas med den ryska sorten Yantarnyi, vars namn ju betyder bärnsten på ryska, som  är mer produktiv och ger gulare tomater med segare skal och mindre söt smak. Kanske har Bärnsten och Yantarnyi varit en och samma sort en gång i tiden, men odlar du dem bredvid varandra nu i modern tid så är de mer olika än lika.) Mycket odlingsvärd och uppskattad sort.

Cherry Tjerny – Högväxande sort som ger brunvioletta körsbärstomater på ca 20 g. Produktiv sort!

Chinese Velvet – Högväxande, vackert luden sort som sitt namn till trots är från Ukraina (enligt kroatisk återförsäljare) men vem vet, den kanske kommer från Kina ännu lägre bak i tiden… Ger klarröda, runda (nästan rödorange) lite ludna tomater med varierande storlek, de kan bli mellan 60-120 g. Beskrivs som söta och saftiga. Själva plantan beskrivs som vackert blågrön och mycket luden.

Chris Ukrainian – Högväxande sort som blir bäst i växthus och då kan ge REJÄLA rosa bifftomater på imponerande 1100-1200 g! Tomaterna beskrivs som köttiga, med en söt och mycket god klassisk, gammeldags tomatsmak. Ganska sen sort, har en utvecklingstid på 82 dagar enligt polsk fröfirma.

Datjnik – Halvhög sort som ger röda, runda klassiska mellanstora tomater på ca 100 g. Plantan blir ca 1,5 m hög. Produktiv sort från Ukraina, namnet betyder kolonist.

Trevliga tomaten Dina.

Dina*** /Дина – Rätt produktiv högväxande sort (men den verkar inte bli jättehög) som ger saftigt fina, köttiga mildorange tomater med få frön. Beskrivs som rätt tidig av utländska källor, har enligt svensk fröfirma en utvecklingstid på 62 dagar. De flesta tomaterna verkar bli på ca 60 g, men storleken kan variera upp till 128 g. Smaken beskrivs som mildsöt och god av svenska källor, som ”utmärkt” av ryska. Bra sort som ger skörd under lång tid, ända tills frosten tar den och tomaterna spricker inte så lätt. Beskrivs av vissa källor som sort från Ukraina, enligt andra källor som rysk sort, verkar ingå i det ryska statsregistret över grönsaker för central- och östsibiriska regioner, fungerar bra i hemträdgårdar och på friland. Kanske framtagen (eller iallafall ”forskad på”) på IOGEN i Moskva, Vasilov Institute of General Genetics. Torrsubstanshalten i juice är uppmätt till 4,7-5,9%, totalt socker 1,7-2,7%, askorbinsyra 16,8-25,6 mg per 100 g råvara och surhet 0,40-0,57%. Enligt Tatianas TomatoBase är sorten såpass bra att den har använts kommersiellt i Ryssland på 2000-talet, och patentinnehavare för Dina 9402152 är N.I Vavilov Institute Of General Genetics. Summan av tomatkardemumman: en mycket odlingsvärd sort som fungerar bra i vårt svenska klimat även på friland. Frö finns bl a hos Fröbanken.

Dzhalia – Avlång röd, köttig pastatomat med orange stripor. Bra sort att koka tomatsås på.

Elisaveta – Busksort som blir ca 1,5 m hög och ger röda plattrunda tomater av varierande storlek, från 100-400 g. Beskrivs som medeltidig.

Gift To My Wife /Podarok Moyey Zhene – Högväxande biffsort som ger rejäla bumlingar! Tomaterna är röda, veckade och väger ca 200-400 g/st, ser ut som en blomma om du skär upp dem vågrätt. Tomaterna beskrivs som köttiga med söt smak av kroatisk fröfirma, inga uppgifter om utvecklingstid tyvärr.

Gogosha – Högväxande, sen sort med potatisblad som ger köttiga, ljusrosa bifftomater på ca 400 g. Smaken beskrivs som utsökt, med perfekt balans mellan sötma och syra. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar enligt polsk fröfirma. Tål omväxlande temperatur bra och fortsätter ge skörd långt in på hösten trots kyligare väder.

Orange Hurma (och lilla gula Garden Peach).

Hurma /Hurma Ukrainian*** /Hourma /Khourma – Mäter 5,76 i tetra cis-lykopen per 100 mg färskvikt enligt Heritage Food Crops Research Trust. tetra cis-lykopen är ett recessivt lykopen som är lättillgängligt för människokroppen även i färskt tillstånd, dessa tomater behöver alltså inte värmas upp, människokroppen kan ta upp näringen i färskt format. Högväxande sort som ger mellanstora, ganska köttiga mildsöta tomater, fin att skiva och ha på frukostmackan. Riktigt god! Enstaka källor anger den som determinat, dvs busktomat men mer tillförlitliga källor menar att den är en kompakt, högväxande sort (jag har bara sett högväxande plantor). Tomaterna mognar i mitten av säsongen men blir bäst rent smakmässigt om de odlas i växthus. Hyfsat produktiv också, men lite lurig för den blir snabbt övermogen… Det gäller verkligen att skörda i tid för optimal smak.

Iljal – Högväxande, medeltidig sort som ger röda, runda tomater på 100 g.

Iskorka – Mycket tidig busksort från Ukraina (namnet betyder gnista) som ger ljusröda tomater med oval form på 90 g. Plantan blir 70 cm hög och beskrivs av vissa källor som motståndskraftig mot potatisbladmögel (kanske har de blandat ihop den med Irishka?).

Jelona – Högväxande sort som ger gula, runda tomater på 90 g med ganska fast fruktkött. Beskrivs som medeltidig.

K54-68 – Intressant ny sort, så pass ny att den ännu inte fått ett riktigt namn. Ger ganska små, vackert runda gulorange tomater, nästan helt täckt av rödare strimmor. Smaken beskrivs som syrligt söt med citrustoner. Plantans bladverk är limegrönt (nästan gult) i början för att senare mörkna till en dovare grön färg. Någon information om planthöjd hittar jag inte men enligt polsk fröfirma har den en utvecklingstid på 70 dagar.

Kaskad Lava – Högväxande sort som ger ovala, röda tomater med orange fläckar på 70 g. Beskrivs som medeltidig.

Khudozhnik /Hudozhnik /художник /Chudozjnik – Högväxande, medeltidig sort som ger röda tomater med orange stripor på ca 80-120 g. Beskrivs som hyfsat produktiv och motståndskraftig mot flera sjukdomar (oklart vilka). Det verkar sitta 4-5 tomater i varje klase ungefär. Namnet betyder målarkonstnär.

Klondayk – Busksort som blir ungefär 70 cm hög och ger plattrunda, orange tomater på ca 90 g. Beskrivs som medeltidig.

Kobzar Tarasenko – Busksort från Ukraina som blir ca 60-70 cm hög och ger röda, ovala tomater på ca 50-80 g med riktigt bra smak. Beskrivs som en medeltidig sort, dvs ger skörd mitt i sommaren ungefär. Sorten beskrivs vara motståndskraftig mot bladmögel som kommer sent på säsongen. Sannolikt framtagen av Feodor/Feodosiy Tarasenko i byn Voronezh i Sumy-regionen i Ukraina, som verkar ha fått fram många av sina tomatsorter genom korsningar med olika San Marzano-tomater (sannolikt gäller det även denna). Det finns verkligen mååånga olika tomatsorter som heter Tarasenko, och Feodosiy Tarasenko verkar ha tagit fram dem allihopa. Fantastisk man, hatten av för honom!

Korneevskiy Rozovyi – Ganska sen men produktiv högväxande biffsort som ger stora, köttiga rosa bifftomater på 450-500 g med tunt skal. Smaken beskrivs som söt och mycket god med kraftig tomatsmak. Blir bäst odlad i växthus, har en utvecklingstid på 80 dagar enligt polsk fröfirma. Plantan blir ca 1,6 m hög och en enda planta kan ge 4-5 kg om du gödslar den tillräckligt så att den orkar fortsätta producera.

Kosmonaut Volkov*** /Kosmonavt Volkov /Kosmonaut Volkov Red – Den här sorten brukar vanligen kallas rysk, men en polsk fröfirma kallar den för ukrainsk kulturarvssort. Kan ge REJÄLT stora tomater på 300-1000 g, smaken beskrivs som mycket god med en fin balans mellan sötma och syra. Plantan blir ungefär 150 cm hög och beskrivs som produktiv och tålig mot höga temperaturer, har en utvecklingstid på 72 dagar enligt polsk fröfirma.

Krasnaya Mishen /Red Target /Красная мишень – Högväxande sort med potatisblad (men även med vanligt bladverk förekommer i omlopp) som vissa definierar som ukrainsk, andra definierar den som rysk… Ger läckert trefärgade/flerfärgade mellanstora gröngula bifftomater med en tydlig röd prick i botten, namnet betyder Red Target på ryska (och syftar sannolikt på just den röda pricken). När tomaten skivas så syns den röda pricken genomgående genom hela tomatens mitt, sedan blir den mer orange och sist grönare närmare skalet. Mycket vackert tropiskt utseende som uppskivad, tänk att tomater kan vara så vackra…! Tomaterna är plattrunda och väger ca 180-250 g. Smaken beskrivs som smakrik, lätt syrlig och tomaterna är saftiga med en lätt ton av både honung och lätt beska. Plantan vara hyfsat produktiv och verkar ha god motståndskraft mot sjukdomar. Ibland saknar tomatfrukterna frön inuti. Utvecklingstid i dagar framgår inte men den brukar beskriva som mid-season på engelska tomatsidor, så gissningsvis mellan 75-85 dagar.

Krementtjukskij – Högväxande, tidig sort som ger röda plattrunda tomater på 150 g.

Kyivskiy – Busksort som ger röda, runda tomater på ca 100 g tidigt på säsongen. Plantan blir 70 cm hög. Om jag förstått det rätt så verkar namnet betyda typ ¨’från Kiev’.

Laskavyy /Laskovyj /Ladignyi – Tidig busksort som blir ungefär 70 cm hög och ger röda, ovala tomater på 70 g. Verkar vara motståndskraftig mot vissa sjukdomar (oklart vilka). Tomaterna funkar fint att konservera eller göra sås på, men också goda att äta färska precis som de är. Namnet betyder ungefär ’tillgiven’ eller ’ömsint’.

Legenda Tarasenko /Tarasenko’s Legend – Högväxande, ganska sen pastasort med en utvecklingstid på ca 95 dagar enligt kroatisk fröfirma. Plantorna blir rejält höga med yvigt bladverk och får rejäla klasar, verkar vara en multiflorasort. Ger röda, plommonformade små tomater i mängder med liten trubbig spets. Tomaterna beskrivs som mycket goda, köttiga och spricker inte så lätt. Framtagen av Feodor/Feodosiy Tarasenko i byn Voronezh i Sumy-regionen i Ukraina, som verkar ha fått fram många av sina tomatsorter genom korsningar med olika San Marzano-tomater (sannolikt gäller det även denna). Det finns verkligen mååånga olika tomatsorter som heter Tarasenko, och Feodosiy Tarasenko verkar ha tagit fram dem allihopa. Fantastisk man, hatten av för honom!

Lida Ukrainian – Halvhög, hyfsat produktiv sort som ger röda, plattrunda tomater på 120-250 g. Tomaterna beskrivs som goda och spricker inte så lätt. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt amerikansk fröfirma.

Ljubimyj – Högväxande, tidig sort som ger röda, runda tomater på 100 g. Namnet betyder ungefär ’älskad’ eller ’favorit’.

Ljubimyj Korol – Högväxande biffsort som blir bäst i växthus. Ger röda, köttiga bifftomater på ca 400-600 g, hyfsat tidigt på säsongen för att vara så pass stora tomater. Namnet betyder ungefär ’älskad konung’.

Malinovy Dzvin – Busksort som blir ca 80 cm hög och ger hallonrödrosa, runda tomater på 150 g tidigt på säsongen. Namnet betyder typ ’hallonklocka’.

Musalet – Busksort som ger röda, runda och fasta tomater på 150-200 g. Beskrivs som medeltidig.

Noire de Crimée*** – Högväxande sort som ger vackert mörka tomater, nästan rödgrönsvarta (övergår till mer brunröda-röda i botten som fullmogna) på ca 110-170 g eller mer. Mycket bra smak med fin balans mellan sötma och syra. (Vissa källor menar att Noir de Crimmee är samma sort som Black Krim, men jag är inte övertygad om den saken… Black Krim verkar kunna ge större tomater men tar också längre tid på sig att leverera. Kanske har de varit samma sort en gång i tiden, men har sedan selekterats olika när de fröodlats.)

Olena*** /Olena Ukrainian – Högväxande och hyfsat tidig biffsort (för att vara biff iallafall) med potatisblad som ger plattrunda, mörkrosa lite lätt veckade tomater på 250-300 g med mycket bra smak. Produktiv sort som ger skörd länge, smaken beskrivs som fruktig med lite syra. Enligt Tatianas TomatoBase är Olena en kulturarvssort från Odessa i Ukraina, verkar ha odlats länge av Olena Warshova och hennes familj. Frö finns hos Fröbanken.

Orange Crimea.

Orange Crimea – Mäter 8,04 i tetra cis-lykopen per 100 mg färskvikt enligt Heritage Food Crops Research Trust. tetra cis-lykopen är ett recessivt lykopen som är lättillgängligt för människokroppen även i färskt tillstånd, dessa tomater behöver alltså inte värmas upp, människokroppen kan ta upp näringen i färskt format.Högväxande sort med intensivt orange och väldigt saftiga tomater som mognar sent. Har en utvecklingstid på 85 dagar enligt grekisk fröfirma. Ger få frön. Smaken är söt och tomaterna blir rejäla bumlingar, lite lätt oregelbundna i formen, ungefär lika stora som persikor, men storleken varierar även på en och samma planta. Ibland kan de få gröna skuldror. Jag upplevde den inte som särskilt produktiv odlad i stor svart kruka utomhus vid skyddad södervägg här i zon 4 men andra odlare har bättre erfarenheter. Smaken blir bara hyfsad som utomhusodlad i zon 4, inte mer. Orange Crimea kräver värme för att utveckla smakerna bra. Bättre för växthusodling än friland, åtminstone om du bor i zon 3 och uppåt. Den enda fröfirma jag hittat som säljer frö till Orange Crimea just nu är Meraki Seeds.

Painted Ukrainian – Högväxande sort som ger rejält stora gulröda, hjärtformade tomater. Sorten beskrivs som hyfsat produktiv.

Peremoga /Peremoga 165 /Перемога 165 – Tidig busksort som blir ca 60-70 cm hög och ger röda, runda tomater på ca 80-100 g tidigt på säsongen. Smaken beskrivs som ovanligt bra för att att vara en så pass tidig sort. Namnet betyder ’seger’ på belarusiska. En ganska gammal sort från Belarus som är vanlig även i Ukraina. Togs fram på 1940-talet och släpptes kommersiellt 1951. Peremoga är resultatet av en korsning av tomatsorterna Opolchenets och Gruntovyi /Gruntovyi Alpatieva som gjordes på Belarusian Research Institute of Veg. Gardening. Sorten beskrivs klara transport bra, kan lagras en viss tid (men är inte att betrakta som en långlagringssort/vintertomat) och ger skörd även kalla, trista somrar med låg temperatur. Pålitlig och lättodlad.

Pridnestrovje /Pridnestrovie – Högväxande pastasort som ger röda, lite avlånga tomater på 80 g med fast fruktkött. Om jag förstått rätt så är Pridnestrovje namnet på Transnistrien (dvs Dnestriska Moldaviska Republiken), en liten autonom region i Moldavien. Lite oklart varför den här sorten anges komma från Ukraina, kanske kommer den från nära gränsen till Ukraina? Eller från Ukraina tidigare? Från nån liten by som kanske tillhörde Ukraina en gång i tiden? Oklart.

Pustyn – Tidig busksort som ger röda, fasta, plattrunda tomater på ca 100-150 g.

Puzata Khata /Putaja Chata /Pusata Hata /Пузата хата – Intressant medeltidig sort från Ukraina som ger rosaröda, ovala lite päronformade pastatomater på ca 100-300 g. Namnet betyder ’Fullt hus’. Plantan blir ca 1,5 m hög eller mer. Beskrivs fungera bra både i växthus och på friland och är rätt produktiv: en kvm odling av sorten kan ge 11 kg tomater enligt rysk fröfirma!

Rose de Crimée /Rose From Crimea /Krimska Rosa – Högväxande kulturarvssort från Ukraina som ger vackra päronhjärtformade, röda pastatomater med grönare nacke. Ibland är tomaterna litegranna veckade, särskilt de större. Tomaterna kan bli rätt stora, mellan 100-300 g och de kan växa i tunga klasar, plantan behöver alltså ordentligt med stöd. Jag hittar inga som helst uppgifter om utvecklingstid, men eftersom den inte beskrivs som tidig, så är det sannolikt en rätt sen sort.

Ruxandra – Högväxande och tidig sort som ger röda, runda tomater på 100-200 g.

Sacharnyj Gigant – God men värmekrävande biffsort som blir bäst odlad i växthus. Högväxande sort som ger rejält stora, röda hjärtformade tomater på 400-800 g. Beskrivs som medeltidig, men jag anar att den snarare är en senare sort med tanke på tomaternas storlek. Namnet betyder ’sockergigant’.

Samotsvet Luchistyj – Högväxande sort som ger röda tomater med grön-orange ränder på 70 g. Beskrivs som medeltidig, namnet betyder typ ’strålande pärlor’.

Samurai Busk – Busksort som blir ungefär meterhög, ger röda tomater på 100-200 g. Beskrivs som medeltidig.

Serpnevij – Högväxande sort från Ukraina. Ger röda, avlånga pastatomater. Beskrivs som medeltidig sort.

Skaldkyy Hrozd /Sladkaya Grozd /Сладкий Грозд /Sladkij Grozd – Tidig busksort som ger röda, runda tomater på ca 100 g. Plantan blir 70 cm hög och namnet betyder typ ’söt klase’ så sannolikt är smaken ovanligt bra för att vara en så pass tidig sort.

Sladkiy Malitzh /Sladkij Malitj /Сладкий Малитж – Högväxande körsbärssort som ger röda, runda tomater på 10 g. Beskrivs som mycket god, tidig och den verkar dessutom ge enorma klasar! Namnet betyder ungefär ’sweet baby’ på ryska.

Solnechnaya Vspyshka – Biffsort som blir bäst odlad i växthus. Ger rätt rejäla orange tomater med rödare stripor på 200-800 g. Beskrivs som medeltidig. Namnet betyder ungefär ’blixt’, ’solblink’ eller ’ljusblink’,

Sosulka Belaya – se Belaya Sosulka

Sozvezdie Rak Rosa / Sozvezdiye Raka Rozovoye /Созвездие Рака розовое – God men värmekrävande biffsort som blir bäst odlad i växthus. Ger rosaröda, oval, nästan päronformade, pärlemorglansiga bumlingar till tomater på 300-400 g. Tomaterna sitter 4-6 st i en klase. Beskrivs som högväxande av vissa källor, annan källa anger 1,2 m planthöjd, sannolikt varierar höjden beroende på hur pass mycket jordvolym plantan får. En kvm med plantor verkar kunna leverera 9 kg tomater. Namnet betyder ’kräftans sjärnbild rosa’.

Sozvezdie Rak Krasnyi – Värmekrävande biffsort som blir bäst odlad i växthus. Ger röda, oval, nästan päronformade, pärlemorglansiga bumlingar till tomater på 300-400 g. Tomaterna sitter 4-6 st i en klase. Namnet betyder ’kräftans sjärnbild röd’.

Stolypin – Halvhög sort som ger röda, ovala tomater på ca 80 g. Plantan blir ca 70 cm hög, sorten beskrivs som medeltidig.

Tarasenko 2 /Hybrid Tarasenko 2 – Högväxande, mycket produktiv kulturarvssort med tjock stam som ger röda små piennololiknande hjärtformade tomater med liten spets på 50-70 g. Tomaterna är köttiga med mycket bra, kraftig gammeldags tomatsmak, just smaken lovordas av flera källor. Ganska sen sort, har en utvecklingstid på 85 dagar eller mer så växthusodling är att föredra. Verkar inte vara en långlagringsort men har hyfsat bra hållbarhet ändå. Sorten beskrivs som tålig och klarar omväxlande temperaturer bra. Verkligen mycket produktiv, en enda klase kan bestå av 15-25 tomater! Plantan kräver därför en hel del uppbindning och stöd. Framtagen av Feodor/Feodosiy Tarasenko i byn Voronezh i Sumy-regionen i Ukraina, som verkar ha fått fram många av sina tomatsorter genom korsningar med olika San Marzano-tomater (kanske gäller det även denna). Enligt vissa källor verkar den ha sålts som en F1-hybrid men sannolikt är den ingen hybrid, såhär står det på Croatian Seeds Stores hemsida: ”This a rather unusual tomato, in the fact that it appears to be not a hybrid as named, as it breeds true to type every time you grow it.” Det här påståendet stöds av andra källor, enligt Ekzotomats hemsida så är namnet Hybrid Tarasenko 2 bara just ett namn, som syftar på att det är en korsning, inte en F1 hybrid. Det finns verkligen väääldigt många olika tomatsorter som heter Tarasenko (Legenda Tarasenko, Tarasenko Pink, Yubileyny tarasenko mfl), Feodosiy Tarasenko verkar ha tagit fram dem allihopa. Fantastisk man, hatten av för honom!

Tarasenko Pink – Högväxande sort som ger mellanstora, hjärtformade, köttiga rosa tomater med en medelvikt på 80-100 g (men de kan bli upp till 350 g). Smaken beskrivs som mycket fyllig och god, i klass med Costoluto-tomater enligt dansk fröfirma. Ganska sen sort, blir sannolikt bäst som odlad i växthus. Framtagen av Feodor/Feodosiy Tarasenko i byn Voronezh i Sumy-regionen i Ukraina, som verkar ha fått fram många av sina tomatsorter genom korsningar med olika San Marzano-tomater (sannolikt gäller det även denna). Det finns verkligen mååånga olika tomatsorter som heter Tarasenko, och Feodosiy Tarasenko verkar ha tagit fram dem allihop. Fantastisk man, hatten av för honom!

Tjoriv – Högväxande sort som blir bäst odlad i växthus och ger röda tomater på 80 g. Plantan har, ovanligt nog, vita blommor. Beskrivs som medeltidig.

Tolstoj Botsman /Tolstoy Botsman – Halvhög sort som ger röda, runda tomater med orange stripor på ca 90 g hyfsat tidigt på säsongen. Namnet verkar betyda ungefär ’tjock båtsman’.

Ukrainian Pear – Högväxande sort som ger rödrosa, nästan lite ”platta” päronformade (nästan mer fikonformade) tomater som mäter ca 5-6 i brix. Tomaterna beskrivs som köttiga och goda med söt smak. Lovordas i boken The Heirloom Tomato från 2008 av Amy Goldman som en gourmetsort. Sorten kom till USA via en ingift ukrainska vid namn Yana, och sorten spreds senare på 90-talet och vidare kommersiellt 2002.

Ukrainian Purple*** /Ukranis Purple /Purple Russian /Russian Purple – Högväxande, produktiv sort som ger rödsvarta, köttiga lite ovala plommontomater (ibland med minispets) på 150-170 g som inte spricker så lätt. Mycket populär sort med väldigt bra smak enligt flera olika källor. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt amerikansk källa. Enligt Seed Savers Exchange (ungefär som en amerikansk motsvarighet till svenska Sesam) så kommer deras frön från Irma Henkel i Ukraina.

Ukrainsk Sabel – Intressant, högväxande sort som ger ljusröda pastatomater som nästan påminner lite om en spetspaprika till utseendet (fast mindre storlek); tomaterna är avlånga med bredare bas och blir sedan smalare i spetsen och är 10-12 cm långa. Smakrik och god, beskrivs som ”otroligt köttig och välsmakande” av svensk återförsäljare. Bra matlagningssort men ovanlig och inte helt lätt att få tag på, har bara hittat en enda källa som har den i sitt sortiment.

Ukrainskiy Velikan*** – Högväxande, sen biffsort som blir bäst odlad i växthus. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar enligt grekisk fröfirma. Ger stora, vackra plattrunda bifftomater på 200-400 g med röd utsida och mörkröd insida. Smaken beskrivs som intensivt god, med en gammeldags kraftig tomatsmak. Kan bli 2 m hög eller mer. Namnet betyder ungefär ’ukrainsk jätte’ på ryska.

White Icicle – se Belaya Sosulka

Vaselina – Halvhög biffsort som blir bäst odlad i växthus. Ger rosaröda tomater på ca 100-300 g, plantan blir ca 1,5 m hög. Beskrivs som medeltidig.

Virdzhinli Slaosmi – Högväxande biffsort som blir bäst odlad i växthus. Ger orange tomater med röda strimmor på ca 200-500 g. Namnet betyder ungefär ’virginiagodis’.

Zhemchuzhinka Sibir – Högväxande sort som blir bäst som odlad i växthus. Ger röda, runda tomater på ca 40 g med liten spets. God sort med fast kött, inte så tidig. Namnet betyder ’sibiriska pärlor’.

Zinulya – Tidig buskbiffsort (tidig för att vara biff, iallafall men har du riktigt bråttom så är mindre tomater att föredra). Beskrivs som både tidig OCH produktiv med en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt polsk fröfirma. En enda planta sägs kunna leverera 3-4 kg tomater. Tomaterna är stora, saftiga, vagt veckade och plattrunda med klarrosa färg, väger ca 250-300 g /st. Smaken beskrivs som söt. Plantan beskrivs som 70 cm hög och är motståndskraftig mot flera sjukdomar. Funkar utmärkt att odla i kruka men behöver ordentligt med stöd.

Kan du ännu fler sorter? Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand! 🙂
Kommentera inlägget nedan så kan fler ta del av ditt tips på en gång.

Orange Crimea. Typiskt för kulturarvssorter är att tomaterna ofta kan ha lite olika form, även på en och samma planta (som dessa). Moderna sorter ger mer enhetliga tomaterfrukter, nästan som kloner.

Pssst!

För dig som är helfrälst på DTP-tomater (Dwarf Tomato Project) så verkar det inte finnas några specifika sådana DTP-dwarfar från Ukraina, men jag mailade Patrina Nuske Small och frågade om de hade några DTP-sorter som iallafall hade en ukrainsk förälder och blev då tipsad om sorterna i DTP Grumpy-serien som bl a har den ukrainska sorten Black From Tula som sin ena förälder: Bundaberg Rumball (högväxande), Clare Valley Red, Arctic Rose, Iditarod Red, Sleeping Lady och Yukon Quest. 🙂

Tomaten Dina är lättodlad och pålitlig.

Källor i urval:

Tomatklubbens medlemsblad 2022

https://tomatoeden.com/?search-results,27&sPhrase=ukrain

https://croatianseeds-store.com/index.php/croatian-seeds-store/2269/48/tomatoes/white-tomatoes/white-icicle-sosulka-belaya-tomato-detail

http://tatianastomatobase.com/wiki/Black_Krim

https://fröbanken.se/bio-eko-bifftomat-olenatomat.html

https://fröbanken.se/eko-tomat-dina-svenskodlad.html

https://www.runabergsfroer.se/?p=762

https://www.runabergsfroer.se/?p=671

http://tatianastomatobase.com/wiki/Dina

https://croatianseeds-store.com/index.php/croatian-seeds-store/1224/24/tomatoes/pink-tomatoes/gift-to-my-wife-podarok-moyey-zhene-tomato-detail

https://www.vertiloom.com/en/rose-de-crimee.html

https://merakiseeds.com/orange-crimea-tomato

https://www.seedsavers.org/ukrainian-purple-tomato

https://ekzotomat.in.ua/en/tomato-seeds/tomato-hybrid-tarasenko-2.html

https://www.tomatofifou.fr/recherche-variete-2/recherche-multicriteres/krasnaya-mishen-detail

Läs också: Tidiga, produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)
Fler inlägg om tomater
Fler sortguider

Annons

6 Comments

 1. Jag har odlat Ukrainsk Sabel i många år, en fantastisk plaststolar, avlånga spetsiga frukter med en liten böj i spetsen (sabel).
  Söt och smakrik, tunnskalig och köttig. En underbar tomat!

  1. Åhå, tusen tack för tipset! Den ska jag kolla upp och lägga till i listan! 😀 Tack för att du hjälper till att göra sortguiden ännu bättre. 😀 😀 😀

 2. Slår ett slag för Krasnaya Mishen, enligt de uppgifter jag fått fram en kulturarvssort från Ukraina. Stora, vackra, goda biffar på frisk och frodig planta. Mognar i grön-gul-rosa med en distinkt röd prick i botten som syns i mitten hela vägen när man skivar den. Odlingsvärd enligt mig, odlar den i växthus zon 4 Uppland.

  1. Tusen tack för så spännande sorttips! 😀 😀 😀
   Blir extra glad att du odlar den i zon 4 i Uppland, då kanske även jag har en chans att lyckas med den (jag befinner mig ju i samma zon).

 3. Hello from dystopian americaland! I’m reading your notes on varieties via autotranslate…. Especially fruit varieties as I am diving into fruit trees & shrubs full speed in 2023 – after most of my life moving for work I finally have a house and garden so no time to lose!

  I guess they can’t sell to EU, but I’ve made several orders from Nikitovka Seed in Irpin, Ukraine including tomatoes (made another order just a few days ago!). Very good company, many fun seeds. – They’re on the way if no iranian missiles, north korean shells, or russian missiles hit them on the way. Even under fascist russian attack they try to live as normal society.

  I also lived in Ukraine (and russia and belarus) for years and have seen their incredible gardens…

  I hope that the fascists, putinists, duginists, and trumpists can be destroyed and civilization can return and move toward sanity.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.