Supersöta tomater

trollet
Cherrytomaten Mei Wei.

Supersött = supergott?

Ju sötare desto bättre tycker många, men att en tomat är väldigt söt innebär inte att den automatiskt klassas som en gourmettomat. Gourmettomater kan absolut vara söta i smaken men är sällan ettersöta utan brukar snarare har en fin balans mellan sötma och syra. Gourmettomater finns i alla möjliga storlekar (även som plommon och bifftomater) men de supersöta tomaterna är oftast högväxande körsbärstomater/ cherrysorter. Detta inlägg handlar alltså om väldigt söta tomater (inte vad som klassiskt brukar definieras som gourmettomater med fler strängar på sin ’umami’-smaklyra, t ex Kumato, Green Envy, Rosella mfl, mer om såna nån annan gång).

I smaktester/blindtester av icke-F1hybridsorter så är det oftast orange tomatsorter som brukar vinna, med röda/rödbruna tomater på andraplats. De moderna F1-hybriderna som tagits fram för sin sötma är ofta riktigt ordentligt söta men sparar du frön från dem så blir inte avkomman genetiskt likadan, därför föredrar jag personligen att hellre odla icke-hybrider eftersom jag då kan bli självförsörjande på frö.

Tomat Ambrosia Orange.
Tomat Sweet 100.

Supersöta (mest cherry)sorter:

Det finns med all säkerhet långt fler sorter än de här som med rätta kan kallas för söta och goda, men de här är sådana som lyfts fram för just sin sötma eller sitt höga brixtal. Tänk på att sötman påverkas av HUR du odlar, att de finns med på listan här är ingen garanti för att dina hemodlade tomater blir söta.

Artisan Golden Bumblebee, brukar vara rundare i formen än just denna mogna på bild. Formen på de gröna tomaterna är mer representativ.

Om du gillar sött så är väl alla sorter odlingsvärda egentligen, men de sorter som jag bedömer som lite extra odlingsvärda är markerade i fetstil. Sorter som är mycket kända för sin sötma/mäta högt i brix är markerade med ***.
Med reservation för eventuella felskrivningar.

 • Ambrosia Orange*** – Högväxande sort som ger orangegula tomater. Inte supertidig, har en utvecklingstid på ca 80-85 dagar. Marknadsförs som ännu sötare än klassiska Sungold F1 av J & L Gardens eftersom den mäter högre i brix (11,5 %). Jag tycker att den har för låg syra för att bli riktigt intressant i munnen, och är mer väderkänslig och kaliumkrävande för att leverera sötma än många andra sorter (blir bäst i växthus). En av tre plantor gav tomater som INTE blev särskilt söta, så var väldigt selektiv när du sparar frö.
 • Artisan Golden Bumble Bee – Vacker, högväxande sort som blir ca 2 m hög (ibland mer). Har en utvecklingstid på ca 65 dagar om den odlas i växthus, och den brukar blir bäst i växthus är min erfarenhet. Har en ganska mild sötma, inte alls så där skarpsöt som många andra sorter i den här listan.
 • Barry’s Crazy Cherry – Högväxande multiflora, ger rejäla klasar av gulvita tomater med liten spets.
 • Big Sungold Select II*** – Högväxande sort som ger orange, runda tomater (tvåan verkar vara stabilare än Big Sungold Select).
 • Black Opal*** – Högväxande, ger rödbruna tomater med bra smakvolym. En vidareförädling av Black Sweet Cherry framtagen av Simon Crawford., sötare än både Black Cherry och Chocolate Cherry. Fröna är ofta rätt dyra tyvärr.
 • Black Sweet Cherry*** – Högväxande sort med en utvecklingstid på ca 66 dagar, ger rödbruna tomater på ca 25 g. Kommer ursprungligen från Ryssland och brukar ge helt ok skörd även utan växthus vid risiga somrar. Klassiker av en anledning.
 • Blue Cream Berries – Vacker högväxande sort framtagen av Brad Gates som ger ljust gula tomater med lilabrun nacke. Kräver mycket värme för att bli god, helst växthus. och bör ätas direkt efter skörd eftersom den inte har så bra hållbarhet. Rekommenderas av Helena Rutström för sin sötma.
 • Blue Gold Berries – Högväxande sort framtagen av Brad Gates som ger orangegula tomater med brunare nacke. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar och tål att odlas även i lite kallare väder (men blir sötast i växthus). Spricker inte så lätt. Rekommenderas av Helena Rutström för sin sötma.
 • Brown Berry – Högväxande sort som kan bli 2 m hög eller mer med yvigt växtsätt som behöver ordentligt med plats. Hyfsat tidig sort med utvecklingstid på 60 dagar enligt svensk fröfirma. Ger skörd under lång tid, men blir bäst i växthus.

  Barry’s Crazy Cherry.
 • Brown Miniplum – Högväxande sort som ger ovala, rödbruna tomater på långa klasar. Ger liiite större tomater än klassisk cherry.
 • Candy Berry /Candy Berry F1 – Säljs ibland som busksort, färdig planta av de stora trädgårdskedjorna, då med runda, röda cherrytomater. Finns även som icke-hybrid, dvärgbusk med hjärtformade röda små tomater.
 • Candy Sweet Icicle*** – Högväxande vacker sort framtagen av Brad Gates som ger ovala tomater med spets och vackert rödrosa färg med gulflammigt mönster, den ser nästan spraymålad ut som mogen. Produktiv och trevlig sort som jag odlar återkommande.
 • Candy Tots F1*** – Högväxande produktiv sort som ger väldigt många små gulorange tomater. Enligt återförsäljare funkar den att odla både inomhus och utomhus. Ganska dyra frön.
 • Chilega*** – Riktigt sockersöt, nästan ettersöta små röda frukter på ca 10 g i breda klasar. ”Chilega är en av de absolut sötaste tomater vi smakat. Den är rena godiset.” står att läsa på Runåbergs Fröers hemsida. Högväxande och tidig med en utvecklingstid på ca 60 dagar, ger skörd under lång tid.
 • Chocolate Cherry – Klassisk högväxande och produktiv cherrysort som blir bäst i växthus. Ger små brunröda, nästan rödvioletta svagt strimmiga tomater på ca 15g.
 • Conchita F1 – Högväxande modern hybrid som ger röda, runda krispiga tomater på långa klasar. Är motståndskraftig mot massvis med trista sjukdomar och används ofta i kommersiella, storskaliga odlingar eftersom tomaterna mognar enhetligt, dvs ’alla på en gång’ i en klase. Vissa källor beskriver den som sötsyrlig, andra som supersöt. Behöver sannolikt växthus för att bli riktigt söt.
 • Coyote – Tidig sort från Mexico som har en utvecklingstid på ca 50-60 dagar. Ger små, gulvita och nästan genomskinliga tomater på högväxande planta.
 • Currant Gold Rush – Produktiv högväxande sort framtagen av Kees Sahin, kallas också för teskedstomat eller vinbärstomat. Ger mängder av pyttesmå gulorange tomater lika små som vinbär. Tomaterna sitter i kluster, praktisk toppenbra sort om du vill sysselsätta små barnahänder en stund men själv har jag inte tålamod att plocka så många små minitomater… De tar en evighet att plocka och väger ca 5-8 g. Vacker planta!
 • Druvtomat – Är inte ett sortnamn utan namnet på en tomatgrupp.
 • Esmeralda Golosina*** – Högväxande sort med kraftigt grågrönt bladverk från J & L Gardens. Ger vackra gröngula tomater på 15-35 g med grönare nacke som mäter högt i brix. Hyfsat motståndskraftig mot sjukdomar. Har en utvecklingstid på 70 dagar enligt tillverkaren, men det lär bli ca 80-85 dagar i mellansvenskt klimat. Ganska ny och väldigt hypad sort!

  Busksorten Minigold.
 • Gardenberry F1 – Högväxande, hyfsat tidig och produktiv sort som ger röda, trubbigt hjärtformade små tomater på ca 20 g i långa klasar som mognar enhetligt. Vanlig sort som ofta säljs som plantor hos de stora trädgårdskedjorna. Ganska dyra frön.
 • Golden Currant – Högväxande sort som ger många guldorange tomater på en planta som enligt svensk fröfirma inte behöver tjyvas. Vacker planta! Kallas även för vinbärstomat.
 • Gold Nugget – Hyfsat tidig och produktiv busksort som blir ca 90 cm hög. Ger gulorange små tomater med en diameter på ca 2 cm.
 • Honungstomat*** – Högväxande sort som ger små, ljusröda runda tomater på ca 8-15 g och mäter 9,5 i brix.
 • Hundreds and Thousands /100&1000 – Multiflorasort med hängande, busklikt utseende som passar bra för odling i höga krukor eller stora amplar. En extremt produktiv sort som ger bisarra mängder av röda, runda små tomater. Brukar inte marknadsföras som en supersöt sort, men kan bli väldigt söt under rätt förhållanden. Mycket odlingsvärd, men frö brukar sälja slut rekordfort hos återförsäljare.
 • Isis Candy Cherry*** – Starkväxande sort som inte verkar vara så tidig som fröfirmorna hävdar, men ändå är klart odlingsvärd och extremt populär. Ger väldigt vackra, runda orangeröda ”spraymålade” tomater med ett färgkryss i botten, visar en gul insida när den skärs itu. Många beskriver den som godare än Sungold F1. Produktiv sort som tar mycket plats i anspråk.
 • Lizzano F1*** – Busksort som också kan odlas i ampel, blir ca en halvmeter hög och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Ger små, röda minicherrytomater på ca 12 g. Mjöldaggsresistent sort som vunnit All America Selection 2011.
 • Lizziebell F1 – Högväxande, sort som ger orange små miniplommontomater med fast fruktkött. Om du gillade Luciebell F1 så lär du älska den här, som är ännu sötare.
 • Lollipop – Produktiv gourmetsort, nästan för god för att vara med i den här listan eftersom smaken är så pass nyanserad… Smaken beskrivs som sötfruktig med citrustoner, den har fått väldigt fint mottagande i tomatkretsar (men jag har inte smakat själv). Ger gula, nästan genomskinliga cherrytomater på yvigt växande planta. Motståndskraftig mot bladsjukdomar, men kräver värme för att bli riktigt bra.
 • Mei Wei – Kinesisk sort. Namnet betyder ’god smak’ och den här sorten gör verkligen skäl för sitt namn. Tomaterna är riktigt söta och goda med fin syra. Plantan är högväxande och behöver tjuvas, tomaterna är runda och röda och sitter i rejäla klasar. Den sägs vara bäst i växthus men jag odlat den i kruka på friland mot en varm ladugårdsvägg och det har funkat fint. Eftersom det är en tidig sort (ca 62 dagar) så går det alldeles utmärkt att få en vettig skörd utan växthus (men den blir avsevärt sötare odlad i växthus). Tomaterna är som cocktailtomater brukar vara, ganska små, ca 20 g och så goda att de funkar som godis i grönsakslandet. De flesta tomaterna når aldrig köket utan landar direkt i munnen…
 • Mexican Honey*** – Högväxande, rätt tidig produktiv sort som ger röda runda cherrytomater på ca 30 g som sitter i långa klasar. Populär sort.
 • Minigold – Busksort som går att odla som dvärgbusk i mindre kruka. Plantan blir ca 1 m hög och ger orangegula, svagt ovala tomater på ca 10 g. En produktiv sort som brukar ge tomater med bra smak även vid risiga somrar. Jag brukar odla den i dubbel pallkrage i soligt, blåsigt läge med bra resultat.
 • Napa Rosé – Högväxande sort som ger rosaröda runda tomater, framtagen av Brad Gates. Lär klara både hett och lite kallare väder. Beskrivs som snäppet sötare än Napa Chardonnay enligt återförsäljarna, men båda är odlingsvärda egentligen.
 • Naranja Dulce*** – Produktiv och tidig sort med en utvecklingstid på ca 62 dagar. Plantan blir ca 120 cm hög och ger många små orange tomater med fin smak. Funkar både att odlas i växthus och på friland!
 • Orange Paruche F1*** – Högväxande orange sort som funkar att odla både i växthus och på friland enligt engelsk fröfirma.
 • Orange Sweet Cherry – Högväxande, produktiv sort som ger cherrytomater på ca 10 g. Motståndskraftig mot svamp ochg er skörd länge.

  Cherrytomat Süsstraube med långa klasar.
 • Rubinka – Ny högväxande sort som ger röda, runda tomater med lågt vatteninnehåll som därför funkar extra bra att torka eller konservera. Tomaterna på ca 15-20 g spricker inte så lätt, sitter på långa klasar med ca 30 tomater i varje och mognar ungefär samtidigt.
 • San Marzano Isa F1 – Ger gulorange små plommontomater, både smakar och ser visuellt ut som en korsning mellan Sungold F1 och San Marzano (men jag vet inget om stamtavlan egentligen, det är bara en visuell beskrivning). Jag har bara sett plantor av den här sorten till salu, aldrig frö. God!
 • Santiam Sunrise*** – Högväxande sort som tagits fram som ett alternativ för de som vill odla Sungold F1 men vill undvika F1 hybrider. Ger orange, runda tomater med både sötma och syra.
 • Sladkij Malitj – Högväxande och tidig sort från Ukraina. Ger enorma klasar med röda, runda tomater på ca 10 g.
 • Snowberry /Snow Berry*** – Högväxande sort som blir 2 m hög (ibland mer) och ger gula, goda små runda tomater med tunt skal. Produktiv sort i växthus, ger täta klasar.
 • Sukkerknald*** – Högväxande sort som ger runda orange tomater med både sötma och syra. Verkar bli ganska smala plantor. Den danska återförsäljaren lovordar den varmt och många hobbyodlare likaså.
 • Sun Cherry Extra Sweet F1*** – Högväxande tidig sort som ger 2,5 cm stora röda cherrytomater, beskrivs av återförsäljare som en röd Sungold F1 ungefär.
 • Sun Cherry Premium F1*** – Högväxande sort som ger röda, runda tomater med tunt skal. Lär mäta högt i brix, låg syra.
 • Sungold F1*** – Brukar marknadsföras som världens sötaste tomat av återförsäljarna. Vete sjutton om det stämmer längre med tanke på hur långt växtförädlarna kommit, men det kan mycket väl vara världens mest sålda tomat. Högväxande sort som ger små, orange cherrytomater med tunt skal och hög smakvolym. Plantan blir ca 150 cm hög och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Blir bäst i växthus men ger bra smak även utomhus. En av få F1hybridsorter jag odlar ibland.
 • Supersweet 100 F1*** – Tidig, högväxande sort med en utvecklingstid på ca 55 dagar enligt svensk fröfirma. Ger nästan bisarrt vindruvslika, långa klasar med röda runda små tomater, en klase kan innehålla så många som 100 tomater sägs det. Blir bäst odlad i växthus, kan bli 2 m hög eller mer.
 • Süsstraube – Högväxande tysk sort som ger röda, runda tomater. Funkar bäst i växthus, men smaken blir förvånansvärt bra även som utomhusodlad.
 • Sweet 100 – Högväxande tidig sort som ger röda, runda tomater på ca 10-15 g.
 • Sweet 110 – Högväxande, tidig sort som ger rosaröda, runda tomater.
 • Sweet Aperitif*** – Högväxande engelsk sort som ger rödrosa körsbärstomater med bra smakvolym som mäter hela 10,5 i brix. Har tunt skal, men spricker ändå inte. Både söt och syrlig, förtjänar verkligen mer uppmärksamhet bland svenska hobbyodlare tycker jag. Blir bäst i växthus, men funkar även i skyddade, växthusliknande lägen utomhus. Har en utvecklingstid på 60 dagar enligt svensk fröfirma.

  Sweet 100.
 • Sweetbaby /Sweet Baby F1*** – Högväxande sort som ger röda, runda tomater på en planta som blir ca 180 cm hög. Känd för att ge långa klasar, och ge skörd under lång tid. Verkar finnas i två versioner på svenska marknaden, en som är F1 hybrid och en som inte är det.
 • Sweet Cream – Högväxande sort som ger gulorange, lite avlånga tomater med orange spets. Tomaterna håller formen bra och spricker inte så lätt.
 • Sweetie*** – Högväxande tidig sort som kan bli nästan 2 m hög, ger röda fasta tomater på ca 10 g som inte spricker så lätt. Kan få rekält långa klasar, ibland på närmare 80 cm. Blir bäst i växthus.
 • Sweet Million F1 – Högväxande, produktiv sort som kan odlas både i växthus och utomhus med bra resultat. Ger röda, runda glansiga tomater som sitter i stora klasar. Lär vara motståndskraftig mot många trista sjukdomar.
 • Sweet Red Cherry – Högväxande produktiv sort som ger röda små minitomater på ca 8 g.
 • Sweettooth /Sweet Tooth*** – Kraftigväxande, hög och produktiv sort framtagen av Brad Gates. Ger ovala, mörkröda tomater med gröna strimmor och liten spets. Vacker sort med fin smakbalans, blir bäst i växthus.
 • Teskedstomat – se Currant Gold Rush och Golden Currant.
 • Thai Cherry – Högväxande sort som ger röda, ovala tomater på ca 10 g. Blir bäst i växthus.
 • Tomatoberry F1 – Högväxande sort som ger små röda jordgubbsformade tomater på ca 10-15 g, tomaterna sitter i långa klasar. Vann tredjepris vid 2008 års Fruit Logistica Show i Berlin. Dyrt frö.
 • Tomtastic F1*** – Högväxande sort som kan bli upp till 2 m hög och ger illröda små runda tomater som ger skörd under lång tid. Blir bäst i växthus men kan odlas utomhus i skyddat läge.
 • Wapsipinicon Peach – Döpt efter floden Wapsipinicon i Iowa, USA. Högväxande kulturarvssort som ger gula, matta (nästan svagt ludna) tomater på ca 40-60 g som ibland kan rodna mycket svagt. Ganska sen sort i vårt svenska klimat, blir bäst i växthus.
 • White Cherry – Högväxande sort som vitgula, runda cherrytomater som ger skörd under lång tid. En av de bästa vita cherrysorterna eftersom den inte spricker så lätt.
 • Vinbärstomat – se Currant Gold Rush och Golden Currant.
 • Zuckertraube – Högväxande sort på ca 2 m med en utvecklingstid på ca 65 dagar enligt svensk fröfirma. Ger röda, runda tomater på 20-25 g.

Kan du fler supersöta sortnamn? Har jag missat din supersötaste favorit?
Kommentera gärna inlägget nedan och tipsa om fler sorter 🙂

Tomatprovning på gång!

Odla med barn

Barn brukar älska riktigt supersöta tomater, ett perfekt sätt att lära dem äta sallad är att odla några riktigt supersöta sorter och smyga ner i salladen. Blanda gärna tomater av olika färger och former och vips har du fått en salladsälskare! Tänk på att det är lätt hänt att små barn sätter i halsen: dela tomaterna i mindre bitar innan servering och ha alltid uppsikt över barnet när ni äter och plocka tomaterna tillsammans.

Och små barn kan ha svårt att nå upp till högväxande plantor, så välj gärna busksorter eller odla dem i höga krukor med några grenar som får hänga nedåt istället för att bindas upp så når barnen bättre.

Tomat San Marzano Isa, med största sannolikhet en F1 hybrid.

Kort om brix

Brix är en viktprocentskala som används för att mäta socker i en vattenlösning, en brixmätare är ganska dyr och kostar några tusenlappar ungefär. Tänk på att mätningarna av brix kan variera beroende på hur mycket du vattnar, temperatur och gödsling. Det blir väldigt tydligt när jag odlar vissa sorter här hemma på gården i olika lägen… En och samma tomatsort kan få väldigt olika smak beroende på hur den utsätts för temperaturväxlingar, hur pass mycket kalium den får osv.

Så får du ännu sötare tomater

För riktigt söta tomater gäller det framförallt att:

1, Välja en riktigt söt sort.
2, Gödsla ordentligt med kalium (och inte bara kväve). Kalium gödslar smak.
3, Låta den få ordentligt med värme och soltimmar. Kraftiga temperaturväxlingar kan påverka smaken negativt (t ex kalla nätter).
4, Plocka den när den mognat ordentligt (men ska inte vara övermogen heller, en fin balansgång det där).
5, Förvara den på rätt sätt (i rumstemperatur, INTE i kylskåp).

Bakpulver och kaliumgödsel

Jag har testat bikarbonat och bakpulver vid olika tillfällen men inte upplevt nån större skillnad… (Kanske för att tomaterna redan var söta?Eller doserade jag för svagt kanske?) Kaliumgödsling däremot ger fint resultat; en ordentlig kvävegiva när plantan ska bygga bladmassa och sen mer kalium än kväve kan jag varmt rekommendera. Tipsen ovan gör hela skillnaden. 🙂

Candy Sweet Icicle, en av mina smakfavoriter.
Läs också: En tomatodlares olika faser

Annons

6 Comments

 1. Bianca, den måste vara det sötaste som finns i tomatväg. Smakar snarare godis än tomat. Pytteliten nästan genomskinlig. Smakar inte tomat men god och jättesöt.

  1. Hej Lotta!

   Det finns så många Biancor, vilken menar du? Den vita Bianca? Den gula Bianca? Eller Bianco F1? 🙂
   Jag gissar att du menar den sötare gula. Just tomater som upplevs som väldigt goda, men inte smakar riktigt klassisk ’tomat’ har ofta mycket härlig umami i sig, och de brukar klassas som gourmettomater. I det här inlägget syftar jag mer på ettersöta sockerbomber men den gula kanske platsar ändå, tack snälla för tipset! 🙂

 2. Rolig läsning!
  Green Envy är sötare än både Ambrosia och Sungold f1 Körsbärs, högväxande och olivformade frukter med topp. Lite sen men väl värd att vänta på

  1. Ja, Green Envy är fantastiskt god! Egentligen för god för att vara med här, snarare en gourmetsort eftersom den har långt fler smaknyanser än ”bara” sockersött. 😉

 3. Hej! Läser ofta att kalium ger mer skörd och du skriver att man får även sötate tomater. Jag undrar vilken gödsel använder du som innehåller kalium?
  Själv använder jag komposterad djupströbädd från våra kor i tomatkrukorna. Består av kogödsel, urin och hö/halm.
  Men jag är dålig på att fylla på under sommaren.

  1. Hej Anna-Lena!

   Grovt förenklat kan man säga att kväve gödslar bladmassa, och mineraler (bl a kalium) gödslar rot, blomma och frukt. Kogödsel och urin innehåller mest kväve (men även annat). När tomatplantorna är små behöver de mer kväve i början för att bygga upp sitt grenverk och sina blad, men sen kan man dra ner på kvävet och ge mer mineraler. För vi odlar ju inte tomater för bladens skull, vi vill ju ha tomater såklart! Och kalium gödslar smak, så även sorter som lättare sätter massa frukter på egen hand får godare frukter om de får mer kalium, överdriven kvävegödsling påverkar smaken negativt. Kogödsel är rätt bra ändå, det är svårare med för mycket hönsgödsel eftersom det är så starkt. 🙂

   Näringsförhållandet NPK 11-5-18 tycker jag är optimalt, och det finns ett konstgödsel i handeln som har det, men bäst och billigast är att själv försöka åstadkomma det näringsförhållandet med eget ”gratisgödsel”. Du kan t ex göra eget vallörtsvatten, vallört innehåller mycket kalium. Bondjäntan har ett fint recept på vallörtsvatten på sin blogg, googla så hittar du. 😀 Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.