Sortguide: Kinesiska tomater

trollet

Kända och okända

De flesta känner nog till tomatsorten Mei Wei, men det finns många fler odlingsvärda kinesiska tomatsorter att upptäcka. På senare år har Kina seglat upp som en av de större producenterna av tomatprodukter men det är inte de moderna F1hybriderna (som ibland är hårda som tennisbollar) som jag är intresserad av utan främst äldre sorter. Säga vad man vill om regimer som Kina och Ryssland men deras förädlingsprogram av matväxter och deras grad av självförsörjning är imponerande jämfört med Sveriges.

Kinesiska tomatsorter:

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda för hobbyodlare är markerade med *** och namnet översatt till svenska finns inom parentes. Om jag hittat nån översättning överhuvudtaget… Samtliga sorter är luriga att få tag på och finns inte i vanliga trädgårdsbutiker.

Än har jag inte hunnit odla särskilt många sorter själv men jag är sugen på att komma igång. 🙂

 • Baiguo Qianfeng /Quiang Feng*** – (Bai = vit, Guo = frukt, Qiang = stark, Feng = riklig/abundant på engelska men kombinationen av Baiguo kan också betyda Ginko, alltså ett namn) Högväxande produktiv sort som ger rosaröda, runda tomater på ca 50-150 g i mitten av säsongen. Smaken beskrivs som mycket god och smakrik. Sorten släpptes kommersiellt 2009 av Tatiana Kouchnareva.
 • Beijing Zao Shu – En ganska låg högväxande sort som ger röda runda bifftomater. Smaken beskrivs som söt och god med en härlig, lite fruktig eftersmak.
 • Blanche de Yan – Högväxande kulturarvssort som ger ganska stora ljusgula tomater på 100-300 g som ibland är lite vitrosa på insidan. Formen är lätt ribbad och smaken beskrivs som söt och mild. Sorten är ovanlig och inte helt lätt att få tag på men går att köpa i europa via belgisk fröfirma, den har spridits tack vare den belgiske tomatentusiasten och samlaren Luc Fichot.
 • China Blue – Högväxande pastasort som passar extra bra att koka sås på. Ger ovala, bruna tomater på ca 40 g ungefär i mitten på säsongen.
 • Chio Chio San*** – En rosaröd, ganska tidig sort som ger ganska små, ovala tomater på ungefär 20-40 g. En del odlare beskriver den som en busksort, men enligt andra mer tillförlitliga källor så är sorten högväxande. Plantan blir ca 1,5 m-2 m hög (sannolikt beroende på hur pass stor jordvolym plantan får) och  behöver inte tjyvas men behöver bra stöd och bindas upp tidigt eftersom den är mycket produktiv. Sorten är känd för sina massiva klasar vars grenar kan knäckas utan tillräckligt stöd. Funkar bra att odla både på friland och i växthus. Bra hållbarhet på tomaterna, men skörda i tid annars spricker de. Sorten sägs ha kinesiskt ursprung men jag vet inte om det stämmer, den släpptes kommersiellt 1999 av den ryska förädlingsfirman Gavrish. Kul kuriosa: ”Chio chio san heter /…/ huvudpersonen i Giacomo Puccinis opera Madame Butterfly. Hon är en japansk flicka som gifter sig med en amerikansk marinofficer men som i de flesta operor så slutar historien inte lyckligt. Cio Cio san lär betyda just fjäril på japanska.” fick jag veta av en kunnig läsare. Tack Eric för info! 😀
 • Chu Xian Zao Sheng*** – Högväxande sort med mycket söt smak. Tidig sort som ger röda cocktailtomater av lite större modell på en väldigt kraftigväxande planta som behöver bra stöd och ordentlig uppbindning. Ger skörd under lång tid, tills frosten tar den.
 • Deng Ta Fan Qie*** – Högväxande, ovanlig kulturarvssort från Kina som numera säljs av en välkänd belgisk fröfirma. Ger runda, röda tomater på ca 50-75 g. Smaken beskrivs som god: mest söt med lite syra, och plantan är mycket produktiv och ger fina tomater oavsett väderlek eller dålig sommar.
 • Half Moon China/ Halfmoon – Högväxande och kraftigväxande planta som kräver visst utrymme. En kulturarvssort som ursprungligen kommer från Sichuan-provinsen i Kina. Ger gula plattrunda bifftomater på 200-300 g som ibland får grön nacke. En produktiv sort som ger skörd lite oregelbundet, perfekt tycker jag som inte vill ha en dunderstord skörd på en gång utan hellre vill kunna skörda i omgångar. Sen sort enligt vissa källor, andra menar att den ger betydligt tidigare.

  Just China Blue har det varit svårt att hitta information om… Vet du nåt om sorten? Berätta gärna!
 • Huang Sheng Guo*** – Högväxande gul cocktailtomat på 25 g som börjar ge skörd i mitten av säsongen. Tomaterna har trevlig oval form.
 • Jin Ling*** – Högväxande sort framtagen i Jiangsuprovinsen som ger vackra gulrosa cocktailtomater. Smaken beskrivs som söt och god. Inte helt lätt att få tag på frö. Jin Ling = gammalt namn för staden Nanjing på kejsartiden. (Det verkar även finnas en nyare sort från 2022, jinlin Jia Yue som är mer motståndskraftig mot tomato yellow leaf curl virus)
 • Kwand His Hung Shih – Högväxande sort som ger röda tomater på ca 80 g i mitten på säsongen.
 • Li Cun (Våren Infaller alternativt Li’s Village, finns olika översättningar) – På många sätt en klassisk tomat. Sorten är högväxande och ger rosaröda tomater på ca 100 g när den odlas utomhus, i växthus kan det bli rejäla bifftomater. Bra basictomat i köket, pålitlig men inte så spännande. Ger saftiga tomater med mild smak. Drabbas ibland av pistillröta när den odlats utomhus här i zon 4, funkar sannolikt mycket bättre i växthus. Sorten donerades 1988 till USDA, United States Department of Agriculture från Kina. Frö finns hos föreningen Tomatklubben.
 • Mao Wei*** – Produktiv snyggsort som ger små ovala, droppformade mörkröda tomater med grönsvarta ränder. Smaken beskrivs som mycket söt och god.
 • Mei Wei*** (God Smak) – Den här sorten gör verkligen skäl för sitt namn. Tomaterna är riktigt söta och goda med fin syra. Plantan är högväxande och behöver tjuvas, tomaterna är runda och röda och sitter i rejält långa klasar. Den sägs vara bäst i växthus men jag odlat den i kruka på friland mot en varm ladugårdsvägg och det har funkat fint. Eftersom det är en tidig sort (62 dagar) så går det alldeles utmärkt att få en bra skörd utan växthus. Ger mycket och länge. Tomaterna är som cocktailtomater brukar vara, ganska små, ca 20 g och så goda att de funkar som godis i grönsakslandet. De flesta tomaterna når aldrig köket utan landar direkt i munnen…
 • Meili de Nuhai*** (Söt Flicka/Sweet Girl) – Mycket tidig sort med en utvecklingstid på 55 dagar som ger skörd under lång tid, ända tills frosten tar plantan. Tomaterna är mellanstora, röda rundovala med en fin smakbalans mellan sötma och syra och beskrivs som vackra, enhetliga, goda och spricker inte. Av de bilder jag sett så verkar sorten dessutom vara rätt produktiv. Även om själva tomaterna beskrivs som väldigt enhetliga så verkar plantan däremot kunna bli 2 m eller mer i växthus, men odlad på friland blir den snarare 100-120 cm hög och när Lena Israelsson odlade den i 12 liters kruka så blev den meterhög. Enligt sin blogg så hittade Lena frö till den i norra Kina och nu har den odlats upp i större skala och erbjuds av svensk fröfirma.
 • Pen Guan – Högväxande medeltidig sort som ger rosaröda tomater på ca 50 g.
 • Sekai Ichi – En högväxande biffsort som ger rejäla rosaröda tomater som inte spricker så lätt. Sorten beskrivs som hyfsat köldtålig och motståndskraftig mot sjukdomar. Tomaterna beskrivs som både köttiga och saftiga med fin smak, en bra allroundtomat i köket som både funkar på mackan och i matlagning. (Men personligen tycker jag att namnet låter mer japanskt än kinesiskt… )
 • Topaz / Huan U – Högväxande gul cocktailtomat på 40-90 g med snygga gröna och varmgula korta ränder. Har lite tjockare skal och spricker därför inte så lätt. Som mogen ser den nästan lite genomskinlig ut i skalet. Smaken beskrivs som mild och söt, tyvärr blir sorten övermogen och mjölig rätt snabbt så det gäller att skörda i tid.
 • Trin Min /Trin Minh – Gul högväxande cocktailsort på ca 20 g. God smak men låg produktivitet och den ger rätt sent på säsongen. Bör odlas i växthus.
 • Tsungshigo Chinese*** – Vanlig högväxande sort som används storskaligt kommersiellt i Kina, säljs av en välkänd belgisk fröfirma. Ger långa klasar av lite mindre, ovala körsbärstomater med fast fruktkött och en lite sötjordig smak som påminner om smaken hos svarta tomater. Börjar ge i mitten av säsongen.
 • Violet Jasper / Tzi Bi U*** – Högväxande produktiv cocktailsort som ger rödlila tomater med gröna korta ränder på ca 40-50 g. Har lite tjockare skal och spricker därför inte så lätt. Smaken beskrivs som sötsyrlig.

  Tomat Mei Wei, god salladstomat med fin balans mellan sötma och syra.
 • Qin Huang Gui Fei Hong (Kejsarinnans Röda Färg) – En högväxande sort som ger röda, ovala tomater med fast fruktkött.
 • Yellow of Bijal – Högväxande gulorange biffsort som får stora runda tomater som ibland blir lite hjärtformade. Beskrivs som saftig och god. Enligt vissa källor är den här tomatsorten en kinesisk sort som tagits fram 1992 av Academy of Agriculture and Science i Kina, enligt andra (kanske lite mer tillförlitliga) källor är det en rysk tomatsort från botaniska trädgården vid Moscow State University. Jag lutar åt att tro att den är rysk, men väljer ändå att ta med den i den här listan för att slippa framtida pekpinnar 😉 Bijal ligger för övrigt i Nepal, alltså varken i Ryssland eller Kina…
 • Ying Tao Fan Qie*** (KörsbärsTomat: Ying Tao = körsbär, Fan Quie = tomat). – En klassisk körsbärstomat på många sätt: högväxande, rikbärande med söt, god smak. Ying Tao Fan Qie påminner om Mei Wei förutom att själva frukterna är mindre. Den har ganska små röda tomater, ca 10-15 g, och är försvinnande goda…
 • Zao Fen (Tidig Skörd) – Högväxande sort som blir ungefär 1,5 m hög. Tomaterna är rosaröda med plattrund form på ca 200 g, som en mindre bifftomat ungefär.
 • Zao Que Tsang*** – Röd busksort på ca 80 cm som börjar ge skörd ganska tidigt på säsongen. Tomaterna är röda, runda och mellan 50-200 g.
 • Zhefen Short*** – En kompaktväxande planta som bäst kan beskrivas som en högväxande dwarfplanta som blir ca 1,2 m hög. Beskrivs som mycket lättodlad och produktiv tidigt på säsongen, så passar extra bra för odlare med kort odlingssäsong. Ger rosaröda, runda tomater på 150-300g som ibland blir lite mer ovala i formen. Gary Ibsen fick frö skickat till sig 2001 från en kinesisk odlare i provinsen Zhengjiang i Kina. Saluförs numera av en belgisk fröfirma.
 • Zhezha Chine – Röd busksort med lite tjockare skal som tål torka ovanligt bra (för att vara tomat). Gary Ibsen fick frö skickat till sig 2001 från en kinesisk odlare i provinsen Zhengjiang i Kina. Ger mellanstora tomater som beskrivs som saftiga och smakrika. 
 • Zhong Shu***/ Zhong Shu nr 6 – Högväxande sort som ger mindre röda bifftomater på ca 200 g med bra tomatsmak. Det fina med den här sorten är att den ger skörd under lång tid. Sorten donerades 1988 till USDA, United States Department of Agriculture från Kina. Tatiana Kouchnareva har salufört den kommersiellt, Åkte Truedssons Tomatklubben har tidigare haft den i sitt sortiment.
 • Zuan Hong Kiao (översatt till engelska betyder namnet special skin. En översättning till svenska vågar jag mig inte på…) – En mycket gammal högväxande sort med röda runda tomater som kan variera kraftigt i storlek, mellan 50-200g. Beskrivs som saftig med fast rosa kött som blir mörkare närmast skalet (gissningsvis därför den fått sitt namn). Sorten har spridits tack vare den belgiske tomatentusiasten och samlaren Luc Fichot.

Kan du fler namn på kinesiska tomatsorter?
Berätta, jag vill gärna lära mig mer och komplettera listan. 😀

Omogen Li Cun.
Mogen Li Cun! Utmärkt allroundtomat.

Vad betyder namnen egentligen?

Kan jag ett enda ord kinesiska? Ja, jag kan hälsa. Inget mer. Men jag har turen att ha en vän från Kina som pratar svenska och han var snäll nog att stå ut med alla mina frågor om översättning av tomatnamn… Men inte ens hand kunde översätta alla eftersom jag inte haft tillgång till deras namn i tecken utan bara i bokstäver. Om du kan översätta några namn i listan ovan så kontakta mig. 🙂

Just det här med namn kanske många inte tycker är så viktigt egentligen, men det tycker jag. Namn och deras betydelse är intressanta eftersom de ofta beskriver en egenskap (eller flera) hos tomaten, och det vill vi ju ha koll på när vi kastar oss in i den uppsjö av tomatfrö som finns att välja på… Ju mer information desto bättre, helt enkelt.

Tomatväggen 2019. Hoppas odla några kinesiska sorter där 2020.
Läs också: Tomaterna Brandywine
Fler inlägg om tomater

Annons

5 Comments

 1. Vill ju gärna köpa Deng Ta Fan Qie inför nästa år, men jag kan inte hitta den välkända belgiska fröfirman som säljer dem. Kan du inte berätta vad den heter är du snäll? Kanske mejla mig om du inte får göra reklam på sidan? Det vore jättesnällt!

  1. Hej Martina!

   Den belgiska fröfirman heter Vertiloom. Deras webshop är toppen, de kategoriserar tomater inte bara efter färg utan även efter namn på förädlare/”breeder”, t ex Anna Kozula, Tom Wagner, Brad Gates osv.

   Skälet till att jag inte skriver ut vilka fröfirmor som säljer vad är för att fröfirmornas sortiment varierar från år till år, så sådan information skulle snabbt bli inaktuell i sortguiderna (och det skulle bli tidsmässigt omöjligt för mig att lyckas hålla den uppdaterad med tanke på att det finns över 40 sortguider på sidan, och många sortguider innehåller fler än 100 sorter…) men i skrivande stund verkar Vertiloom fortfarande ha den i sitt sortiment. 🙂

   Om du är sugen på nån särskild tomatsort så öppna en sökmotor du gillar (t ex google) och knappa in: tomat + sortnamn + köpa (om du bara kan tänka dig att köpa från svenska återförsäljare) eller tomat + sortnamn + buy (om du kan tänka dig att köpa från utlandet) så får du upp aktuell lista. Tomatfrö är hårt reglerat, enligt jordbruksverket är det ok att beställa tomatfrö enbart inom EU men i skrivande stund så är ju Belgien med i EU så det är bara att tuta och köra.

   Lycka till i fröjakten. 🙂

 2. Jin ling tomat 金陵 圣女果 betyder Staden Nanjing , på gamla tiden när det var kejsartiden heter det Jin ling. Cocktail tomat . Tomatsorten är forskade i Jiangsu provinsen .
  2022 har forskat en ny sort heter jinlin Jia Yue med friskare och motståndskraftiga mot tomat gulbladig krullig sjuka.( TYLCV)

  1. Tack snälla för så bra info, och för att du hjälper till att göra bloggen bättre. Ska uppdatera med din information bums! 😀 😀 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.