Sortguide: Tidiga, produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Pålitliga, men inte så spännande utseende

De allra flesta tomater som finns med i den här listan är röda och runda av mellanstorlek. Inte särskilt spännande rent visuellt, alltså. Men eftersom de är tidiga, pålitliga sorter så är de väldigt odlingsvärda ändå särskilt om du (som jag) odlar i zon 4 utan växthus. Men visst finns det sorter i andra färger också, några sorter som sticker ut är Bärnsten, Ida Gold, Whippersnapper och Yantarnyi. Och körsbärssorter finns det också!

Sibirjak mognar tidigt på säsongen och behöver inget växthus.

Det där med utvecklingstid…

Det där med utvecklingstid är både knepigt och viktigt… Knepigt för att det inte är hugget i sten; angiven utvecklingstid avser vanligen tiden från grodd till skörd under optimala förhållanden, så det är alltså ingen garanti att bara för att det står 50 dagar på påsen att det faktiskt tar 50 dagar hemma hos dig om vädret plötsligt slår om och blir kallt… Olika fröfirmor har också olika definition av det där med utvecklingstid. En del avser tiden från sådd till skörd, andra från grodd till skörd, eller tiden från omplantering till skörd eller i superkommersiella odlingar tiden från ympning till skörd (i storskalig kommersiell tomatodling används ofta en specialrot/grundstam som man ympar fast en annan sort på, ungefär som vi gör med äppelträd).

Det där med utvecklingstid är alltså lite luddigt och knepigt att tolka exakt men det ger iallafall ett hum om hur pass lång (eller kort) utvecklingstid sorten har så det är ändå viktig och värdefull information tycker jag. Om du t ex istället valt att odla en tomatsort med längre utvecklingstid på 90 dagar och vädret plötsligt blir kallt så tar ju även den ännu längre tid på sig, och då kanske så lång tid att du överhuvudtaget inte alls hinner få nån skörd (jämf med en sort på 50 dagar).

Väldigt produktiva Subarctic Plenty. Gödsla gärna superproduktiva sorter lite extra så att de orkar fortsätta ge skörd länge, de ser ofta risiga ut snabbt annars… Bladen på bilden har magnesiumbrist.
Gula Yantarnyi och röda Subarctic Plenty (plus några enstaka större, jämnrunda Maja).

Sortguide: Tidiga & produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)

De sorter som jag bedömer som lite extra odlingsvärda eftersom de beskrivs som BÅDE tidiga, vädertåliga och produktiva är denna gång markerade i fetstil. Många av dessa är sorter som även funkar på friland. De sorter som är liiiite lättare att hitta frö till är markerade med***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

42 Days*** /42 Days F1- Världens tidigaste tomat enligt vissa återförsäljare med en utvecklingstid på just 42 dagar (beräknat från omplantering, om jag förstått det hela rätt) men min erfarenhet är att den snarare landar på ca 58 dagar. Busksort som blir ca 1,20 m hög och ger röda, rundovala tomater av mittemellanstorlek… De är större än körsbärstomater, men mindre än ”vanliga” tomater i mataffären. Som en golfboll ungefär. De första tomaterna som mognar har ibland inga eller väldigt få frön i sig. Smaken är väl helt ok, men inte mer. Den här sorten odlar man inte för smakens skull utan snarare för att den är så pass tidig. Sägs komma från Mexico, tål både lite kallare och lite varmare väder. Hyfsat produktiv och mycket frisk sort, är motståndskraftig mot flera trista tomatsjukdomar (V, F, N, FCRR, TMV). Säljs inte av de vanliga trädgårdskedjorna men går att hitta rätt lätt på nätet från svensk återförsäljare. Brukar säljas som F1 hybrid i butik men som icke-hybrid privatpersoner emellan. Hybriden är vanligen tidig, icke-hybriden betydligt senare.

42 Days, tomaterna är stora som en golfboll ungefär.

Admiratelskij – Busksort som blir ca 1,5 m hög från Ryssland. Ger röda, runda tomater på ca 60 g.

Alaska /Aljaska – (ca 55 dagar) Högväxande-halvhög rysk sort som ger röda, runda tomater på ca 70-80 g. Blir ca 60 cm hög eller mer. Inte supertidig sort som odlad på friland hos i mig blåsigt soligt läge, men hyfsat tidig och produktiv jämfört med många andra kommersiella sorter. Smaken beskrivs som bra men mild. Enligt grekisk fröfirma har den en utvecklingstid på ca 55 dagar.

Tidiga tomaten Alaska Wonder.

Alaskan Fancy*** – (ca 55 dagar) Busksort från Alaska i USA som blir ca 60-80 cm hög och ger röda, ovala små tomater på ca 25-50 g tidigt på säsongen. Beskrivs som tidig, god (men med mild smak) och produktiv. Behöver inte tjyvas men behöver ordentligt med stöd, gärna en Gita-bur.

Alaska Wonder – Busksort från USA som ger ljusröda tomater med plattrund form på ca 80-150 g. Beskrivs som tidig, god och produktiv. Plantan blir ca 80 cm hög, behöver inte tjyvas men behöver ordentligt med stöd, gärna en Gita-bur.

Anna Russian – (ca 70 dagar) Högväxande rysk gammal sort som ger hjärtformade, rödrosa tomater (ibland med gula/gröna skuldror) av väldigt varierande storlek, mellan 60-900 g men de flesta verkar hålla sig inom spannet 150-400 g. Tomaterna sitter oftast 2-3 st i varje klase och beskrivs som köttiga, tunnskaliga, smakrika och mycket goda med få frön. Går att odla på friland men verkar bli bäst i växthus (särskilt smakmässigt). Produktiv för att ge så pass stora tomater, och forsätter ge skörd under en längre tid oavsett om sommaren blir kall eller het. Kenneth Wilcox i USA fick frö av sorten från en rysk invandrare på 1980-talet, som fått frön skickat till sig från sina ryska släktingar. Kenneth gav i sin tur frö till sitt barnbarn Brenda Getty Hillenius i Corvallis, Oregon som i sin tur skänkte frö till Craig LeHoullier 1989 som sedan spred sorten vidare via Seed Savers Exchange årsbok (ungefär som en amerikansk motsvarighet till föreningen Sesam i Sverige). Jag har hittat väldigt olika uppgifter om hur pass tidig/sen Anna Russian är… Allt från 65 dagar till 85 dagar, så sammanfattningsvis tolkar jag den (lite luddigt) som medeltidig, typ 70 dagar. Kan säkert bli tidigare odlad i växthus eller i kruka i skyddat, växthusliknande läge. Om du vill läsa det handskrivna brevet som Brenda skickade till Craig tillsammans med fröna så hittar du det här.

Anmore Dewdrops spricker inte i första taget (herregud, den pallade stormen Hans!).

Anmore Dewdrops – Tidig ampelsort med hängande växtsätt och en utvecklingstid på ca 50 dagar. Ger klart röda, glansiga tomater på ca 15 g som sitter i täta klasar. Enligt Meraki Seeds sortlista 2020/2021 så är det en ”Avhybridiserad sort av Tumbler F1-hybrid. Stabil sedan 2008.” Jag har testat att odla den i ampel (en ”rostblommakruka” fodrad med kokosinlägg, fäst ovanpå en fyrkantig spaljé av järn) nere i soliga men ack så blåsiga pallkragsodlingen. Det gick bra! Och inga tomater sprack heller trots ihållande regn. Smaken blev helt ok som odlad i blåsigt läge (ännu bättre och tidigare odlad i solig plats med lä).

Anmore Treasures ger rosa körsbärstomater.

Anmore Treasure /Anmore Treasures – Verkar vara en kanadensisk avhybridiserad och stabiliserad version av Tumbler, så den är ungefär som Anmore Dewdrops men med annan färg. Ger rosaröda, runda (ibland mycket svagt ovala) små tomater på ca 10-20 g med fast kött. Ofta är de snäppet större än körsbärstomater. Plantan är ganska starkväxande och förgrenar sig fint med ett lite hängande växtsätt och kan odlas både som upprättväxande (med mycket stöd) eller i höga krukor eller ampel. Beskrivs bli ca 40 cm hög av vissa källor, men den har blivit ca 70-80 cm hög här hos mig. Trevlig, god sort som verkligen är MYCKET produktiv. Angiven utvecklingstid är iaf 50 dagar, dvs beskrivs som mycket tidig av vissa källor, men var inte särskilt tidig som utomhusodlad i dubbel pallkrage här i zon 4 (började mogna först i mitten av augusti). Jag har odlat den både på friland, i dubbel pallkrage och i stor snittblomshink med gott resultat. Jag föredrar att odla den i stor kruka före ampel, en planta per ampelkruka räcker. Att ha flera plantor i en och samma ampelkruka blir inte bra eftersom den är så pass starkväxande.

Banan Krasnyi /Red Banana – (ca 70 dagar) Inte supertidig sort, men hyfsat tidig… Har en utvecklingstid på 70 dagar enligt polsk fröfirma och ger röda, avlånga små tomater på ca 70-100 g med söt smak. Plantan blir 70 cm hög och beskrivs som väldigt produktiv, en enda planta kan ge så mycket som 2-3 kg! Går bra att odla i kyligare klimat.

Berner Rose*** /Berner Rosen /Rose de Berne – (ca 73 dagar) Högväxande sort som ger ganska stora ljusröda/blekrosa tomater med bra smak. Inte supertidig, har en utvecklingstid på ca 73 dagar enligt svensk fröfirma (andra källor anger 62 dagar, eller 67 dagar), men den ger pålitlig skörd och funkar på friland och klarar kyligt väder bra. Gammal sort som många tror kommer från Schweiz, andra menar att den först kom från Frankrike och först senare spreds till Schweiz.

Bijskiy Rozan /Bijskaya Roza /Бийская роза – (ca 60 dagar) Sibirisk biffsort som ger stora, köttiga rosa plattrunda och lite bumliga, ibland veckade tomater på 250-450 gram (eller ibland ännu större om den får tillräckligt med vatten och gödsel). Har en utvecklingstid på 60 dagar enligt polsk fröfirma och plantan blir ca 50-70 cm hög enligt vissa källor (enligt andra källor kan den bli högväxande) som klarar att sätta frukt även vid låga temperaturer. Smaken beskrivs som söt och välbalanserad, påminner om den gammeldags smaken hos Brandywine. Passar bra att odla i stor kruka. Verkar komma från en by i närheten av Altai-bergsområdet i Ryssland. Namnet betyder ungefär ’biysk ros’ på ryska, dvs typ ’ros från Biysk’.

Röda Bloody Butcher (plus andra, betydligt känsligare orange körsbärstomater).

Bloody Butcher*** – (ca 70 dagar) Halvhög, lättodlad och produktiv sort som ger skörd tidigt på säsongen. Väldigt populär sort som var vanligare och lättare att få tag på förr. Ger röda tomater av mellanstorlek på ca 50 g med hyfsad smak för att vara så pass tidigt på säsongen. Enligt vissa källor blir den 2 m hög men enligt Tomatklubbens medlemsblad blir den bara ca 1 m. De plantor jag odlat här hemma har blivit ca 1,20 m höga.

Budenovka Red – (ca 65 dagar) Produktiv rysk sort som ger röda, hjärtformade tomater på ca 150-350 g (eller ännu större) oavsett väderlek. Har en utvecklingstid på 65 dagar enligt polsk fröfirma, plantan beskrivs som högväxande (men verkar inte bli högre än ca 1,7 m). Döpt efter en gammal rysk hattmodell som var populär förr i tiden.

Röda Alaska Wonder, orange Bärnsten (och Vinbärstomat på kvist)

Bärnsten*** – (ca 60-65 dagar) Intressant sort som kanske har sitt ursprung i östra Ukraina. Plantan blir ca 80-120 cm hög och behöver tjyvas och stöd. Ger orange, söta tomater tidigt på säsongen och ända tills frosten tar den. Har en utvecklingstid på 59 dagar enligt svensk fröfirma. (Ska inte förväxlas med sorten Yantarnyi, som är mer lågväxande och ger gula tomater med syrligare smak.)

Cheerio*** – (ca 55 dagar) En busksort för friland som ger 3 cm stora söta goda körsbärstomater med rund form (ibland vagt ovala) på ca 30 g. Plantan blir ungefär 40-50 cm hög och ger skörd efter 55 dagar enligt svensk fröfirma. Tål kyla och omväxlande väder bra, plantorna kan bli högre som växthusodlade.

Cossacks Early Dwarf /Kazatckye – (ca 50-60 dagar) Verkligen väldigt produktiv busksort som ger röda, runda tomater på 60-80 g tidigt på säsongen, utvecklingstiden är ca 50-60 dagar enligt grekisk fröfirma. Plantan blir ca 50 cm hög. (Ska inte förväxlas med Russian Cosack framtagen av Tom Wagner, som är en annan, randig sort.)

Early Swedish – se Imur Prior Beta

Extreme Bush /Extreme Bush Dwarf German – (ca 50 dagar) Extremt tidig busksort (sannolikt därför den fått sitt namn) med en utvecklingstid på ca 50 dagar. Ger röda, ganska stora tomater på ca 80 g på en hyfsat kompaktväxande planta som bara blir 30-50 cm hög. Plantan blir högre ju större kruka den får, liten om du sätter den i mindre kruka. Går att odla som fönstertomat men sätt gärna plantan i ett djupt fönster. Fortsätter ge tomater under väldigt lång tid. Plantans blad har en tendens att rulla ihop sig lite, men det är ingen sjukdom utan bara så den ser ut. Kanske inget att satsa på för nybörjare…

Fakel – Högväxande rysk sort som ger röda, runda tomater på 70 g mycket tidigt på säsongen. Plantan blir ca 1,5- 2 m hög.

First In Field – (ca 50 dagar) Busksort med brittiskt ursprung som ger röda, nästan runda tomater på ca 60 g. Plantan blir ca 80-120 cm hög. Tidig, god och produktiv. Enligt vissa källor har en den en utvecklingstid på ca 40 dagar men då avses sannolikt tiden från första omplanteringen till skörd (inte från sådd). Lite onödigt pretentiöst namn på den här sorten… Visst är den tidig, men inte tidigast. 😉

First of All – Busksort som ger röda, runda tomater på 50 g. Plantan blir ca 70 cm hög. Tidig sort, men det finns jättemånga andra som är ännu tidigare. 😉

Glacier*** – (ca 50-60 dagar) Pålitlig frilandstomat framtagen i Sverige för svenska odlingsförhållanden som tål kyligare väder. Sorten introducerades 1985 och har hängt med ett tag, bra sort som var vanligare förr. Halvhög busksort med potatisblad som blir ca 1,5 m hög och ger röda, runda tomater på 45 g med fast fruktkött. Tidig, enligt dansk källa har den en utvecklingstid på ca 55 dagar. Kan odlas både som busksort och som högväxande beroende på hur du behandlar plantan: som busksort om du inte tjyvar den i t ex Gita-bur eller som högväxande om du tjyvar bort de nya skotten i bladvecken och binder upp mot en stör. En återkommande favorit här hemma hos mig, den funkar fint här i zon 4 utan växthus.

I3 – Mycket tidig rysk busksort som blir ca 80 cm hög och ger röda, plattrunda tomater på ca 100 g. Härligt produktiv!

Busktomaten Ida Gold, tidig och tålig.

Ida Gold*** – (ca 60 dagar) Trevlig busksort från USA som är resultatet av en korsning av sorterna Sub Arctic Midi och Golden Delight. Ger gulorange, rätt runda tomater på ca 20-40 g som är stora som en golfboll ungefär. Smaken är mildsöt med låg syra, skalet kan bli tjockt om den odlas i svalare förhållanden. Sorten är framtagen av Arthur Boe vid University of Idahoe för att passa nordiskt klimat och ger skörd tidigt och under lång tid. Plantan blir ca 60-80 cm hög (olika svenska källor anger olika höjd) och har en utvecklingstid på 58-60 dagar enligt svensk fröfirma. Köp Ida Gold hos Cramers Blommor

Irishka*** – (ca 60 dagar) Rysk tidig busksort som ger plommonstora röda tomater med stadigt skal som funkar finfint som pastatomat (men de är lite mindre än vad traditionella pastatomater brukar vara). Plantan blir ca 60 cm hög och tomaterna blir många, den är alltså både tålig och produktiv. Irishka funkar bra att odla både i växthus och på friland och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Verkar ha god motståndskraft mot bladmögel. En av Lena Israelssons favoriter som hon ofta rekommenderar. Hyfsat lätt att få tag på frö även om de stora trädgårdskedjorna inte säljer den.

Imur Prior Beta /Early Swedish – (ca 55-70 dagar)  Tidig högväxande sort med potatisblad som ger skörd även kalla somrar. Tomaterna är röda, runda på ca 70-150 g med bra smak både tidigt och sent på säsongen, verkar ge skörd under en längre tid. Sitt ”svenska” namn till trots så kommer sorten från Norge, där den togs fram just för att hinna ge skörd korta, kalla somrar. Uppgifterna om utvecklingstid varierar, från 55-70 dagar.

Iskorka – Mycket tidig busksort från Ukraina (namnet betyder gnista) som ger ljusröda tomater med oval form på 90 g. Plantan blir 70 cm hög.

Kalinka Malinka – (ca 65 dagar) Låg rysk busksort som blir ca 30-50 cm hög och ger röda, runda tomater på 40-90 g. Beskrivs som väldigt lättodlad, behöver inte växthus och kräver väldigt få skötseltimmar. Namnet betyder direktöversatt till engelska The Sole of the Day, dvs typ ”den enda i sitt slag”, eller oöverträffad eller enastående. Ett väldigt positivt och säljande namn alltså. Namnet syftar sannolikt på att den är just lättskött och tålig. Dock inte supertidig, snarare medeltidig. Uppgifterna om storleken på tomatfrukten varierar väldigt hos olika återförsäljare… Kanske är den inte helt stabil eller så har fröfirmorna selekterat olika genom åren men den är ändå odlingsvärd.

Katja – (ca 60 dagar) Tidig sort från staden Slyudyanka i Sibirien med en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Plantan blir meterhög och ger ganska stora rosaröda, svagt veckade tomater som beskrivs som saftiga och smakrika. Funkar fint att odla på friland eller i kallväxthus. Kanske framtagen av Katarina Konovna Sviatova (därav namnet Katja) eller så är det en lokalsort. Enligt Runåbergs hemsida så fick ”Søren Holt i danska Frøsamlerne /…/frö till tomaten av Katjas familj och har sedan delat med sig till era fröfirmor som delvis har fortsatt att selektera den.”

Kimberley (stavas ofta Kimberly, en felstavning som tyvärr spridit sig lavinartat) – (ca 55-68 dagar) Högväxande kompakt sort med potatisblad och suverän smak. Ger runda röda (ibland lite hjärtformade) tomater ända tills frosten tar den. Mycket tidig sort med en utvecklingstid på ca 55-68 dagar som lovordats av många, bl a den kanadensiska tomatdrottningen Tatiana Kouchnareva. Togs fram på 1980-talet av John de Rocque i Kimberley, Kanada. Det påstås ibland att Kimberley skulle vara resultatet av en korsning av Siberia x Tiny Tim men det verkar osannolikt eftersom ingen av dessa två har potatisblad.

Kootenai /Kootenai Dwarf – Tidig och iallafall hyfsat produktiv sort som ger röda, runda tomater på 30 g, plantan blir 60 cm hög. Verkar vara framtagen för att passa odling i kyligare trakter för de som bor och odlar i bergstrakter. Enligt en amerikansk källa togs den fram av University of Idaho på 60-talet, enligt Tatianas TomatoBase listades den på 80-talet av en medlem i Seed Savers Exchange som rysk: ”from the Russian Doukhobors who settled in the mountain region of the west Kootenays of B.C.” och enligt Tomatklubbens Medlemsblad 2020 så är sorten holländsk. Själv vet jag varken ut eller in… Synnerligen oklart vad som gäller.

Kotlas – Tålig, tidig sort med potatisblad som ger röda, plattrunda tomater på ca 70 g (ibland med svag spets), plantan blir ungefär meterhög. Enligt Tatianas TomatoBase är det en kompaktväxande högväxande sort, enligt Danska Tomatdatabasen är det en busksort, oklart vad som gäller men den verkar inte bli särskilt hög iaf. Produktiv sort som ger skörd även kallare somrar med ovanligt bra smak för att vara en tidig sort (vissa menar att den är godare än t ex Stupice men jag har inte jämfört dem själv). Kotlas verkar vara en amerikansk sort som först hette Sprint, men eftersom det redan fanns en tomatsort med det det namnet (utan potatisblad) så fick den byta namn och döptes då efter den ryska staden Kotlas som Johnny’s Selected Seeds (amerikansk fröfirma) hade nåt slags samarbete med. Oklart om sorten egentligen har ryskt ursprung eller ej.

Krasnaya Shaposhka /Krasnaya Shapka /Krasnaja Sjapotja /Krasnaya Shapochka /Красная Шапочка /Rotkappchen /Rotkäppchen /Little Red Riding Hood – Mycket tidig ”rysk” busksort med tyskt ursprung som kom till Ryssland runt 2010. Plantan blir nånstans mellan 25-70 cm hög (olika källor anger olika höjd), kan odlas som dvärgbusk om den får en liten kruka men plantan blir större om den får större jordvolym att växa i. Ger röda, runda tomater på ca 20-60 g. Behöver inte tjyvas men behöver gott om stöd eftersom tomaterna är så pass många och tunga. Beskrivs som en produktiv ultratidig sort av en rysk källa, en planta sägs kunna ge 1 kg tomater. Smaken beskrivs som god och söt, tomaterna är köttiga och spricker inte så lätt men har tyvärr kort hållbarhet. Sorten verkar också vara motståndskraftig mot många trista sjukdomar, bl a mosaikvirus och vissnesjuka. Namnet betyder typ röd mössa/lilla rödluvan på ryska och det har den fått inte pga tomaternas utseende utan pga deras placering: de flesta frukterna produceras i toppen av plantan så det ser ut som om den gröna plantan har en röd mössa på sig när man tittar på den på avstånd. Köp Rotkäppchen hos Cramers Blommor

Krasny Milo – (55-60 dagar) Rysk dvärgbusksort med kompakt växtsätt som blir ca 30 hög och ger röda, runda tomater i körsbärsstorlek. Sorten beskrivs som mildsöt, en tomat som passar bra i sallad. Har en utvecklingstid på ca 50 dagar, ofta lite mer, men ganska tidig och produktiv sort. Enligt google translate så betyder namnet översatt från ryska ”röd tvål”, men google translate är ju inte alltid så exakt… 😉 Vet du vad namnet betyder? Du får gärna kontakta mig och berätta.

Busksorten Linda.

Linda – Det finns flera olika Linda-tomater: en hybridtomat som heter Linda F1, en söt mörkrosa körsbärssort från USA som heter Sweet As Linda framtagen av Millard Murdock (som döpte den efter sin fru Linda) men det finns också en icke-hybrid som heter Linda från Ryssland och det är den ryska, lite köldtåligare sorten jag avser här. (Hybriden Linda F1 har japanskt ursprung och dök upp nån gång runt 2009 och ger ganska stora, röda tomater men smaken verkar lämna en del övrigt att önska. Båda sorterna är tidiga och produktiva, men hybriden är tåligare mot många sjukdomar och verkar vara framtagen för storskalig kommersiell växthusodling). Ryska Linda är strax under en meter hög busktomat som ger ljusröda, mellanstora runda tomater med mild smak. Enligt vissa källor ska Linda ge ganska små tomater, typ som lite större än körsbärstomater men enligt andra (mer pålitliga) källor så blir tomaterna 70-90 g stora. Hos mig har tomaterna vägt ca 60-85 g och varit fasta och fina i fruktköttet. Klarar blåsigt, utsatt läge bra men har rätt ointressant smak. Inte superduperproduktiv, men ger bra skörd tidigt på säsongen och fortsätter att ge skörd så länge du fortsätter gödsla. Tomaterna kan spricka vid ojämn vattning sägs det (men det har jag inte alls märkt av själv) och plantan tål inte svampsjukdomar särskilt bra så skippa växthus, den blir bättre utomhus. En av de absolut första att ge skörd här hos mig sommaren 2021.

Ljoban – Rysk sort som blir ca 70 cm hög och ger röda, runda tomater på 50 g.

Marjuschka /Mariyushka /Maryushka /Mar’yushka  – Tålig kommersiell frilandsbusksort som verkar vara framtagen av Pridnestrovian Agricultural Research Institute i Moldavien. Beskrivs som produktiv, ger röda ovalrunda tomater på ca 40 g med bra smak. Enligt Tatianas TomatoBase är den motståndskraftig mot flera trista sjukdomar, bl a tobaksmosaikvirus. Tål kraftiga väderväxlingar och både höga och låga temperaturer och tomaterna spricker inte så lätt.

Matina börjar mogna.

Matina*** /Matima – Halvhög sort från Tyskland som ger röda runda tomater med klassiskt utseende på ca 50-70 g (men det verkar också finnas en stam av Matina som kan ge ännu större tomater på ca 100-160 g) och bra smak med både sötma och syra. Plantan blir ca 120-150 cm hög och ska tjyvas (olika källor anger olika höjd). Den har breda potatisblad och beskrivs som produktiv, rekommenderas av svensk återförsäljare för odling på friland eller i kallväxthus men kan då få tjockare skal. Beskrivs som en mycket tidig sort och har en utvecklingstid på ca 59 dagar enligt svensk fröfirma (längre utvecklingstid för den stammen som mer ger små biffotmater, då ca 65-70 dagar). Verkar kunna odlas snäppet tätare (med kortare plantavstånd) än andra sorter. Sorten har vunnit flera priser och är en riktigt bra allroundtomat. Enligt vissa källor är Matina och Tamina en och samma sort, men jag är inte helt övertygad om den saken… Tamina verkar ha rysk bakgrund, Matina har tysk. Köp Matina hos Wexthuset.

Mikado Rozovyi – (65 dagar) Högväxande, tdig rysk kulturarvssort med potatisblad från Krasnodar-regionen. Ger ganska stora, mörkrosa plattrunda tomater på 300-400 g med höga halter av nyttigheter. Smaken beskrivs som gammeldags och mildsöt, tomaterna är saftiga med tunt skal (om det inte blir kallt, då blir det tjockare). Har en utvecklingstid på 65 dagar enligt polsk fröfirma och sorten har viss motståndskraft mot sjukdomar och klarar att ge frukt även kallare somrar.

Busktomaten Minigold.

Minigold – Går att odla som dvärgbusk i mindre kruka. Plantan blir ca 1 m hög och ger orangegula, svagt ovala tomater på ca 10 g. En produktiv sort som brukar ge söta tomater med bra smak även vid risiga somrar. Jag brukar odla den i dubbel pallkrage i soligt, blåsigt läge med bra resultat. Verkar även säljas som mer högväxande sort, gissar att fröodlarna selekterat olika… Det frö som jag via Åke Truedssons Tomatklubben har inte blivit så höga. En bra sort som jag odlar återkommande.

Mongolian Dwarf Micro Bush.

Mongolian Dwarf Micro Bush/ /Mongolian Dwarf /Mongolskyi Karlik – (55-60 dagar) Ganska ny sort från Novosibirsk, Ryssland. Sitt vilseledande namn till trots så är detta faktiskt en dvärgbusktomat (micro bush/ micro dwarf på engelska). Inte en DTP dwarf, utan en ”vanlig” dwarf, fast ovanligt lågväxande. Plantan blir ca 25-40 cm hög och ganska bred och tomaterna blir bisarrt stora; enligt återförsäljare kan de bli upp till 200 g. Ger röda, oftast runda men ibland lätt ovala tomater. Både tidig OCH produktiv, även hos mig som odlar utomhus i zon 4. Tänk på att grenarna kan behöva stöttas lite extra eftersom tomaterna blir så pass stora och tunga. Plantan har normalstora blad, precis som vanliga högväxande sorter, men blir ändå låg. Ser väldigt underligt ut med så himla stora tomater på så pass kort planta… Annars ser själva tomaterna ganska anonymt ”vanliga” ut. Egentligen för bred för att få plats i ett vanligt fönster men plantan blir låg och produktiv. Funkar inget vidare i ampel, grenarna knäcks tyvärr lätt av de stora och många tomaternas tyngd. Kan med fördel odlas som låg marktäckande planta i sällskap av andra, mer högväxande sorter. Tomaterna är förvånande goda som utomhusodlade, i växthus brukar de sällan bli lika bra tycker jag. Bra sortval för dig som vill bli självförsörjande. 😀 Köp Mongolian Dwarf hos Wexthuset

Moravsky Div /Wonder From Moravia /Моравское Чудо /Stupické polní rané – Högväxande sort med potatisblad som ger röda, runda (ibland vagt ovala) tomater på ca 70-90 g med bra söt smak för att vara så pass tidig. En kommersiell sort som släpptes av Moravoseeds i dåvarande Tjeckoslovakien (numera Tjeckien, om jag förstått det hela rätt). Moravsky Div verkar från början ha hetat Stupické polní rané, dvs den är en av de två ”namnstammarna” av den kanske lite mer välkända Stupice, men fick byta namn av kommersiella skäl för att sälja bättre i Ryssland. Se även Stupice längre ner i listan.

Moskovich*** – (60 dagar) Produktiv rysk halvhög sort som tål riktigt dåligt väder och är motståndskraftig mot många trista sjukdomar (oklart vilka). Har odlats i Ryssland sen 70-talet och ger saftiga, djupröda, runda tomater på ca 100 g med gammeldags söt tomatsmak. Har en utvecklingstid på 60 dagar enligt polsk fröfirma.

Norderås Busk*** – Frilandstomat som ger röda, mellanstora tomater. Norsk kulturarvssort som togs fram på Norges Lantbrukshögskola på 1950-talet, kanske genom att man korsade sorterna Bonner Beste och Bonita Busk. Ur dessa tog man fram olika icke-stabila ”familjer” som sedan odlades vidare för stabilisering, 1955 hade förädlingsprogrammet kommit så pass långt att A.R Persson släppte två av de bästa familjerna på marknaden: Norderås Busk 58 och Norderås Busk 93. Oklart vilken av dessa som är nuvarande Norderås Busk, men de torde ha rätt liknande egenskaper. Syftet med förädlingsarbetet var att få fram en tidig, robust och tålig sort som var produktiv och hade bra smak med viss resistens mot sjukdomar. Köp Norderås Busk hos Wexthuset

Nordisk Drottning – se Northern Queen

Nordiskt Mirakel

Nordiskt Mirakel – Mycket älskad sibirisk busksort som blir ca 60 cm hög och ger röda, köttiga, päronformade tomater (ca 4-5 tomater per klase) på upp till ca 100 g tidigt på säsongen. Beskrivs som produktiv och tålig mot både dåligt väder och motståndskraftig mot sjukdom. Funkar på friland, en av de absolut bästa sorterna för norrländsk odling. Säljs inte av vanliga återförsäljare, men fråga i sociala medier och i köp- och säljtomatfröfrupper på Facebook så brukar det gå lättare att få tag på frö.

Northern Delight*** – Busksort som blir ca 80 cm hög och ger röda, runda tomater på 50 g. Tidig och produktiv med bra smak. Kan ibland få gulare/gröna axlar.

Northern Queen /Severnaya Koroleva /Sewernaja Krasawica (kallas ibland Nordisk Drottning på svenska) – Långt ifrån den tidigaste av sorter men ändå värd att nämnas för den är trevlig, så produktiv och lättodlad. Plantan blir ungefär en halvmeter (ibland högre beroende på hur stor jordvolym den får) och behöver inte tjyvas, ger röda, runda tomater upp till 150 g som inte spricker. En enda planta sägs kunna ge ca 2,5 kg tomater. Klarar av att sätta frukt under kallare omständigheter och verkar även tåla hetta bra kan därför odlas både på friland och i växthus. Sorten är motståndskraftig mot flera trista sjukdomar och virus, verkar även stå emot potatisbladmögel som kommer sent på säsongen (sk late blight) till viss del. (Kanske samma sort som Snow Fairytale /Snezhnaya Skazka och Snow Fairy/ /Aratha /Snezhnaya Koroleva /Снежная Королева…? Eller är den ena möjligen en selektion av den andra? Mystiken tätnar…)

Outdoor Girl (och Vinbärstomat på kvist).

Outdoor Girl*** – (ca 60-65 dagar) En av Åke Truedssons favoritsorter. Meterhög busksort enligt vissa källor, högväxande sort enligt andra källor (sannolikt har fröfirmorna selekterat olika genom åren). Ger smakrika röda, runda tomater på 50 g med bra, tydlig tomatsmak. En av mina tidiga smakfavoriter! 😀 Funkar fint både odlad på friland och i dubbel pallkrage i blåsigare läge här hos mig i zon 4. Har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt kanadensisk källa, enligt grekisk fröfirma är det snarare 65 dagar som gäller.

Polar Gem.

Polar Gem – (40-50 dagar) Tidig busksort som ger ljusröda tomater på ca 90 g, plantan blir 70 cm hög. Framtagen av John Holm i Fairbanks, Interior Alaska i USA. Han har också tagit fram andra (kanske lite mer kända) Polar-sorter, som Polar Baby, Polar Star och Polar Beauty som allihopa beskrivs ungefär likadant: tåliga busksorter som ger mellanstora smakrika ljusröda tomater tidigt på säsongen. Just Polar Gem och Polar Beauty verkar ge lite mer ovala tomater, ibland med en svag spets. Polar-sorterna tål omväxlande väder bra; den ger skörd vid både kyligare väder och varmare väder. Tidig, produktiv och tålig sort som ger ganska köttiga, sötsyrliga tomater med bra smakvolym.

Poljarnyi – Rysk busksort som blir ca meterhög och ger röda, runda tomater på 50 g tidigt på säsongen.

Poljarnyi Skoropelyi – Tidig lågväxande sibirisk sort som blir ca 40 cm hög och funkar fint att odla i kruka. Ger ganska stora tomater för att sitta på en så pass låg planta; de blir ca 100 g st och beskrivs som röda och runda. Har en utvecklingstid på 58 dagar enligt polsk fröfirma. Kanske inte världens mest produktiva sort, men ger ändå bra för att vara en så pass liten planta.

Posvjachenie*** – Rysk, produktiv busksort som ger röda rundovala tomater på ca 100 g med bra smak. Plantan blir 80 cm hög och går fint att odla på friland även långt upp i Norrland. Namnet betyder ’tillgiven’ på ryska enligt vissa källor, men google translate håller inte med om den saken.

Promyk*** – (50-60 dagar) Mycket tidig busksort som blir 50-110 cm hög och ger röda runda tomater på 70-80 g. Ger bra skörd även en trist kall sommar med låga temperaturer. Enligt vissa källor är det en rysk sort, enligt andra källor kommer den från Polen. Namnet betyder stråle på polska. Köp Promyk hos Wexthuset.

Russkaya Dusha /Russkaya Duscha /Russian Soul /Русская душа – (75-80  dagar) Högväxande rysk biffsort för friland eller kallväxthus. Egentligen för sen för att platsa i den här listan MEN den är något så pass ovanligt som en produktiv biffsort trots att den inte odlas i växthus. Långt ifrån supertidig men produktiv, god, frisk, kräver inte växthus och klarar även kallare väder. Verkar ha en utvecklingstid på ca 75-80 dagar. Ger rödrosa bifftomater med sockrigt mildsöt smak och lite oregelbunden, ibland lite veckad plattrund form med varierande storlek, de kan bli 200-600 g eller ännu större. Beskrivs som en ovanligt lättodlad biffsort med låga krav på jordmån (men ju bättre jord med mer kalium = bättre smak).

Sandpoint – Mycket tidig amerikansk busksort som blir ungefär 70 cm hög och ger röda, runda tomater på 50 g med sötsyrlig smak (enligt vissa källor är den ännu lägre, 30 cm, men tveksamt om det verkligen stämmer). Framtagen av Dr. Art Boe vid University of Idaho, den släpptes kommersiellt på 1978 och har bevarats av bl a Seed Savers Exchange i USA (typ som en större amerikansk motsvarighet av föreningen Sesam). Verkar vara motståndskraftig mot vissa sjukdomar, bl a curly top virus.

Scotia – (ca 60 dagar) Tidig och produktiv kanadensisk kompaktväxande busksort, framtagen på Dominion Experiment Farm, Kentville, Nova Scotia i Kanada (därav dess namn). Plantan blir ungefär meterhög och ger mellanstora röda tomater (som ibland kan få gulare/grön nacke). Har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt amerikansk källa. Pålitlig sort som ger bra skörd även kalla trista somrar, bra för odlare med kortare och kallare säsong. Funkar fint att odla på friland, brukar fortsätta ge tomater hela säsongen om du gödslar ordentligt.

Sertse Ashabada – (ca 58-60 dagar) Tidig rysk busksort som ger riktigt snygga och goda bifftomater med hög halt av nyttigheter. Meterhög planta som ger ganska stora gulorange tomater på 200-400 g med söt smak. Har en utvecklingstid på 58 dagar enligt polsk fröfirma, ger bra skörd oavsett väderlek. Enligt flera källor funkar den bra på friland men jag tycker den blir bättre odlad i riktigt stor kruka.

Siberian (kanske samma sort som Siberia?) – (50-60 dagar) Verkligen mycket tidig och produktiv sibirisk busksort med en utvecklingstid på 48 dagar enligt en kanske överdrivet optimistisk polsk fröfirma, men 50-60 dagar enligt grekisk fröfirma. Plantan blir ca 60-90 cm hög. Sorten är populär i östra Ryssland och Alaska eftersom den ger skörd så pass tidigt och klarar kyla bra, den sägs kunna sätta frukt även vid bara 10 plusgrader. Ger klarröda, runda tomater på ca 40-150 g som beskrivs som ovanligt smakrika och goda för att vara en så pass tidig sort. Tål kallt väder och är motståndskraftig mot många trista sjukdomar (oklart vilka). Sorten beskrivs lite olika hos olika fröfirmor, särskilt tomatstorleken varierar väldigt… Kanske inte helt stabil men eftersom smaken är ovanligt bra för att vara en så pass tidig tomat så är den ändå helt klart odlingsvärd.

Ovanligt välgödslad Sibirjak.

Sibirjak*** – (60-65 dgr) Halvhög rysk sort som blir ungefär meterhög och ger röda, plattrunda lite ribbade tomater på 100 g (ibland ännu större). Sorten kommer från Krasnoyarsk i Sibirien och klarar en vanlig hederlig, kall och trist svensk sommar alldeles utmärkt. Lättodlad, bra sort. Har en utvecklingstid på ca 62 dagar enligt svensk fröfirma. Trevlig och pålitlig sort som jag odlar återkommande nere i pallkragsodlingen. Brukar ge bra skörd även i lite blåsigt läge.

Sibirskiy Skorospelyi – (ca 58 dagar) Tidig rysk busksort som ger glansiga, röda runda tomater på ca 200 g med intensiv smak. Har en utvecklingstid på 58 dagar enligt polsk fröfirma. Lättodlad sort som tål både kallare och varmare väder bra plus att den är motståndskraftig mot flera trista sjukdomar. Funkar fint att odla i stor kruka om den får bra med stöd.

Snow Fairytale /Snezhnaya Skazka – (ca 55 dagar) Hyfsat tidig rysk busksort framtagen för frilandsodling. Beskrivs som galet produktiv och ger glansigt röda, runda och saftiga tomater på ca 120 g som inte spricker. Smaken beskrivs som sötsyrlig, har en utvecklingstid på 55 dagar enligt grekisk fröfirma. (Kanske samma sort som Snow Fairy/Snezhnaya Koroleva och samma som Northern Queen? Mystiken tätnar…)

Stokes Alaska – (ca 55-60 dagar) Amerikansk busksort som blir ca 60-70 cm hög och ger runda, klarröda tomater på ca 50 g. Smaken är mildskarp, mer syrlig än söt.

Stupice*** /Stupicke /Stupické polní rané /Moravsky Div /Wonder From Moravia – (ca 60-65 dagar) Mycket älskad och populär kulurarvssort. Stupice är en högväxande sort med potatisblad som tål kyla bra och ger skörd tidigt och under lång tid. Tomaterna är röda och runda på ca 90-120 g med bra sötsyrlig smak, har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt kanadensisk källa. Angiven höjd varierar hos fröfirmorna men hos mig har den blivit runt en meter, kanske lite högre. Namnet uttalas stu-peach-ka och den togs fram på 1940-talet av tomatförädlaren Jaroslav Homola i dåvarande Tjeckoslovakien (nuvarande Tjeckien, om jag förstått det hela rätt) genom en korsning av tomatsorterna Mikado x Sláva Porýni x Solanum racemigerum. Stupice togs då fram i två varianter: tidiga Stupické polní rané för friland som släpptes kommersiellt 1955, och Stupické skleníkové som släpptes 1954 och passar bättre för växthusodling (men den verkar inte finnas kvar idag, skleníkové = växthus på tjeckiska). Den sort som säljs under namnet Stupice idag är med största sannolikhet Stupické polní rané men hos ryska fröfirmor går den vanligen under namnet Moravsky Div (eller Wonder From Moravia) och säljs då som just en tidig och tålig frilandstomat. Det verkar som att det togs fram ännu fler versioner men de släpptes inte kommersiellt. Förmodligen är tomaten Stupice döpt efter en stad med samma namn, som ligger i närheten av Prag. Tomatförädlingen skedde på en gård där som startades 1921, den blev senare förstatligad 1948 och senare privatiserad igen 1989. Rättigheterna till sorten gick då till Sempra Praha, Seva Seed and Moravoseed som fortsatte sprida den. Köp Stupice hos Wexthuset

Subarctic Plenty är produktiv oavsett väderlek.

Subarctic Plenty*** – Kanadensisk toppensort som ger rundovala tomater på 40-60 g. Busksort som inte behöver tjyvas, plantan blir mellan 100-150 cm och har en utvecklingstid på ca 58 dagar enligt svensk fröfirma (en polsk fröfirma är ännu mer optimistisk och säger 48 dagar). Pålitlig och produktiv oavsett försommarväder men behöver bra med stöd eftersom tomaterna blir så många. Förvånansvärt bra smak för att vara så pass tidig. Jag odlar den då och då här i blåsiga pallkragsodlingen, alltid med lika bra resultat. Finns även Subarctic Cherry (som ger röda körsbärstomater på 15 g) och Subarctic Maxi (som ger lite större röda tomater på 70 g) men de är betydligt svårare att hitta frö till.

Taimyr /Таймыр – Rysk busksort som blir ca 60 cm hög och ger ljusröda, runda tomater tidigt på säsogen.

Tidiga tomaten Turboreaktivity.
Turboreaktivity ger skörd tidigt på säsongen här hos mig i zon 4.

Turboreaktivity /Turboreakiv /Turboreaktivnyy /Turborektivnyj /Turbojet /Турбореактивный – Mycket tidig rysk busksort för friland i allmänhet, och en av de absolut bästa sorterna för norrländsk odling i synnerhet. Plantan blir ca 40-50 cm hög och behöver inte tjyvas. Tomaterna blir plattrunda och röda på ca 80 g. Känd för att ge bra skörd även kalla somrar redan i början av juli. Beskrivs som både mycket tidig och mycket produktiv, en enda planta lär kunna ge mer än 2 kg och att ge gott om stöd rekommenderas eftersom frukterna blir så många. Går enligt vissa källor även att odla som fönstertomat (men den blir lite bredare än vad klassiska dvärgbusktomater brukar bli, så ställ gärna i ett soligt men djupt fönster om du har). En toppenbra allroundtomat, enda nackdelarna är att det är svårt att få tag på frö och att tomaterna har ganska kort hållbarhet: det gäller att ta hand om skörden bums. Och enstaka regnskur går bra, men rejäla regnmängder tål den inget vidare tyvärr…  Då spricker tomaterna.

Tyazeloves Sibiri Rozovyi – Sibirisk busksort som ger hjärtformade, rosaröda bifftomater på ca 300-500 g. Plantan blir ungefär 60 cm hög och har en utvecklingstid på 68 dagar enligt polsk fröfirma. Sorten beskrivs som produktiv och tålig eftersom den blommar och sätter frukt även i låga temperaturer. Funkar bra att odla även kalla trista somrar. Busksort egentligen men kan med fördel tjyvas och odlas som tvåstammig om du vill ha större tomater. Ovanlig sort, inte helt lätt att få tag på frö numera.

Röda Sibirjak och orange Utenok med liten spets.

Utyonok /Utenok – Orangegul sort som blir 40-50 cm hög och ger rundovala, ganska hårda tomater på ca 20-25 g med liten vass spets. Hyfsat tidig sort med utvecklingstid på ca 60 dagar från Ryssland. Helt ok smak för att vara så pass tidig men mer syrlig än söt. Namnet betyder ankunge på ryska. Jag odlar den regelbundet, ju större kruka du odlar den i desto större blir plantan. Går att odla som dvärgbusktomat inomhus i mindre kruka.

Whippersnapper*** – Verkligen mycket produktiv busksort som inte behöver tjyvas. Ger rosaröda, ovalrunda små tomater i mängder, dessutom väldigt tidigt på säsongen. Skalet är tunt och kan spricka ibland. Olika källor anger olika storlek på tomatfrukterna, från 9 g upp till ca 20 g. Plantan blir ca 60 cm hög och har en utvecklingstid på 55 dagar enligt svensk fröfirma, funkar fint att odla i kruka eller hög urna men funkar också i ampel. Bra sort för dig som har tålamod att plocka galna mängder av små tomater… Ett bra alternativ till 100/1000, men om du inte gillar den så kan du skippa den här också.

Vnutjenka, tidig och tålig körsbärssort.

Vnutjenka /Vnuchenka /Vnučen′ka – Rysk busksort som ger röda, runda körsbärstomater på ca 20 g. Inte sockersöta, men syrligt söta och smakrika med mycket tomatsmak. Kan få ganska tjockt skal om nätterna är kalla, men spricker inte i första taget. God både i sallad och på frukostmackan. Plantan blir mellan 50 cm-100 cm hög beroende på hur mycket jordvolym den får. Större kruka, ger större och högre planta. Större kruka brukar också resultera i ännu mer produktiv planta (men den ger bra oavsett).

Yamal. Plantorna sätter frukt även i risiga, kalla lägen.

Yamal – Rysk tidig sort som ger röda, runda tomater på ca 60-80 g. Beskrivs som bladmögeltolerant i Tomatklubbens Medlemsblad År 2020, verkar bl a vara motståndskraftig mot svampen phytophtora. Beskrivs också som en ganska låg busksort på ca 45 cm hög men hos mig har de blivit högre. Jag har odlat den på friland i blåsigt läge i zon 4 sommaren 2021, i bottenlösa krukor uppbunden mot armeringsjärn och av de plantorna har samtliga blivit ca 80 cm höga (men ofta så kan ju jordvolymen påverka plantstorleken, odlad i kruka blir de sannolikt lägre). Rätt bra skörd blev det också, trots en rätt risig tomatsommar med blött och kallt väder från augusti och framåt. Hyfsad smak, inte mer.. Ju sämre väder, ju sämre smak men produktiv och pålitlig. Framtagen i Ryssland vid Russian ResearchInstitute of Plant Industry, kanske av agronomen V.I.Kozak (men verkar inte finnas med i statsregistret) och släpptes nån gång i slutet av 1990-talet.

Yantarnyi*** /Yantarnyy /Янтарный – (65 dgr) Mycket tidig busksort som ger gula runda tomater med gott segt skal på ca 40 g tidigt på säsongen. Tomaterna blir oftast ganska syrliga, men en ovanligt varm sommar kan de bli sötare. Bra kvantitets-sort som jag odlar återkommande. Plantan blir 60 cm hög och namnet betyder direktöversatt från ukrainska ”bärnsten”. (Verkar dock inte vara samma sort som en annan tomat som heter just Bärnsten, som blir högre och ger mer orange tomater med sötare smak.)

Zhemchuzhinka /Жемчужинка – Busksort som blir ungefär 40 cm hög. Bra frilandstomat som ger skörd tidigt på säsongen. Tomaterna är rundovala, små och rosaröda, ca 15 g. Beskrivs klara både värme och kyla bra. Namnet betyder pärla på ryska.

Yantarnyi börjar mogna.

Bubblare

Det finns galet många fler sorter som är kända för att vara tidiga, men vars köldtålighet jag inte har kunnat verifiera: Alenka, Ailsa Craig, Arctic Bush, Belyi Naliv, Darling Bush, DTP Dwarf Arctic Rose, Early Girl, Eva, Father Frost, Koralik, Maskotka, Red Alert, Seven Gnomes Dwarf, Silvery Fir Tree (odlas mest för sitt vackra bladverks skull), Taxi, Tiny Tim (och en miljon andra dvärgbusksorter, Pendulina-serien mfl) osv. Om du odlar i en varmare zon än jag och/eller har växthus så kan ju även de vara intressanta kandidater för dig. 🙂

Och så ännu fler…

Egentligen finns det väl en miljon till såna här vädertåliga och tidiga sorter, men det här är iallafall en bra början. 😉
Kan du ännu fler tidiga, produktiva sorter som ger skörd oavsett väderlek?

Tipsa mig, kommentera gärna inlägget så kan fler ta del av dina tips direkt. 🙂

Röda rejäla Sibirjak och gulorange Utenok i lite olika mognadsstadium.

Finna frö

Många av de här sorterna är inte helt lätta att få tag på… Jag säljer inte tomatfrö men några återförsäljare hittar du i listan nedan under rubriken Källor i urval. Annars är mitt bästa tips att du först googlar tomat + tomatnamnet + köpa (om du bara vill köpa från svenska återförsäljare) eller tomat + tomatnamnet + buy om du kan tänka dig att beställa från utlandet. Exempelvis såhär: tomat + Matina + köpa eller tomat + Matina + buy

Får du inte upp någon återförsäljare då så kan du prova att göra förfrågningar via sociala medier, exempelvis via ditt eget Instagramkonto i stories (om du nu har Instagram) eller i någon köp- och säljgrupp för tomatfrö på Facebook. Det finns många duktiga hobbyodlare som gärna säljer eller byter tomatfrö. Varmt lycka till i jakten! 🙂

Blandning av tidiga sorter: största röda Alaska Wonder, andra röda Outdoor Girl, orange till höger Ida Gold och två orangegula till vänster Bärnsten. Minikvisttomaten är röd Vinbärstomat (inte lika tidig som övriga).

Källor i urval:

Fröbanken

Föreningen Sesam

Kinnekullefrö

Meraki Seeds

NordGen

NordFrö

Runåbergs Fröer

Sneckenström

Tatianas TomatoBase

Tomatklubben

TomatoEden (polsk fröfirma som inte skickar frö till Sverige längre, men deras hemsida har bra sortinformation iallafall)

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(4311)_Norder%C3%A5s_Busk.aspx

https://davesgarden.com/community/forums/t/563627/

Läs också Sortguide: Piennolo & Vintertomater
Fler inlägg om tomater
Fler sortguider

Annons

8 Comments

 1. Jag har bytt till mig frön i en finsk FB-grupp för tomatnördar. Dessa är i kategorin snabba/tidiga. Smaken och produktiviteten vet jag inte så mycket om. Bara att de är tidiga buskar.
  -Anmore Dewdrop, Early Tanana, Glacier, Yantarnyi, Sibirski Skorospeli, Savitaipale (”Potattomatti”).
  Några av dessa hade du redan i din lista.

  1. Tack för tipsen, ska kika på dem! 🙂 De ska ju inte bara vara tidiga, utan helst produktiva OCH köldtåliga också. 😉

 2. Två av mina favorittomatsorter finns med på listan, Whippersnapper och Ida Gold, för att de är tidiga, produktiva, lättskötta och goda! I år ska jag försöka hitta en motsvarande som ser ut som en vanlig röd tomat, kanske Stupice, Glacier, Sibirjak eller Eva?!

 3. Underbart inlägg som alltid! Sorten Red Alert har nästan alltid varit tidigast i mina odlingar. Tidigare hos mig än fler av sorterna du nämner här. Ger också alltid rejält med skörd.

 4. ’Irishka’ verkligen tidig och tålig, och ger också stor skörd av lagom stora hållbara plommontomater. (har du glömt den i listan?)

  Till min förvåning gav ’Piennolo Giallo'(som jag antar är ett annat namn på Vesuvio Giallo, frö från dansk fröfirma) mogna tomater bland de första förra sommaren hos mig i kruka i blåsigt och ganska soligt läge i zon 3.

  1. Ja, den hade jag helt glömt… Tack för att du påminde mig!
   Irishka har varit med tidigare i bloggen (sortguiden om sorter resistenta mot bladmögel) så hon går snabbt att lägga till. Tack! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.