Dvärgbusktomaten Curly Kaley

trollet

Udda och annorlunda

Om du råkar ha en fallenhet för att slarva bort namnskyltar till dina plantor så kan du vara lugn; Curly Kaley är lätt att känna igen även utan skylt. 😉 Den har ett rätt unikt utseende med vridna, krulliga runda blad som verkligen inte liknar någon annan sort. Som namnet antyder så liknar bladen grönkål (kale = kål på engelska) och ser ut litegrann som krusbladig grönkål faktiskt men plantan har ett mycket smalare, kompaktare växtsätt än vad grönkål brukar ha. Kallas också för Krusidull på svenska. Ibland stavas namnet felaktigt Curly Karley, en felskrivning som tyvärr spridit sig lavinartat.

Egentligen är väl Curly Kaley snarare en dwarf än en dvärgbusk/microdwarf men den är absolut så pass liten och nätt att att den funkar på fönsterbrädan, så jag kallar den för dvärgbusk ändå (och inkluderar den i Sortguide: Dvärgbusktomater). Den blir ungefär lika stor som klassiska, kompakta dvärgbusksorter, bara smalare.

Curly Kaley med vridna grönkålsliknande blad.
Formen på dvärgbuskplantor kan vara väldigt olika. Från vänster: Orange Dream, Curly Kaley i mitten och sist Tiny Tiger.

Som en snygg liten julgran

Plantan blir ca 30-40 cm hög och ganska smal, den liknar en julgran i formen nästan. Kan behöva nån enstaka stödpinne för att hålla formen och inte växa snett (ofta sätter den ett enda sidoskott vid basen, ta bort det så får du en snyggare planta med bredare bas). Tomaterna är små, fasta och röda, nästan som små mini-roma med vagt oval form och rätt vanlig, ointressant tomatsmak här hos mig (men enligt andra källor är den dundergod, de har då odlat i växthus). Jag har odlat den utomhus i kruka i soligt läge vid en ladugårdsvägg men brukar lyfta in plantan och ha på fönsterbrädan då och då för att den ska mogna lite snabbare.

Skörden är inget att skryta om direkt. Inte särskilt produktiv jämfört med andra dvärgbusksorter (sannolikt därför fröna ofta är dyra). Den här sorten odlar man egentligen inte för tomaternas skull, mer som prydnad tycker jag. Som en tomatbonsai, gärna i snygg skrytkruka! 🙂

Tomaten Curly Kaley är såpass snygg att den kan odlas som prydnadsväxt. Här med pelargon Pretty Little.

Vacker men sen

Danska Tomatdatabasen beskriver Curly Kaley som ”meget tidig” men det håller jag verkligen inte alls med om… Efter att ha odlat den i några år så är min erfarenhet att den snarare är en av de segaste, trögaste och långsammaste dvärgbusksorterna jag någonsin provat… Och det gäller inte bara tomatmognaden, tillochmed groningsprocessen är långsam. Detta är verkligen ingen sort för självhushållare; långsam, liten och inte särskilt produktiv heller. Men visst är den väl rolig! Och jättesnygg!!! Man kan gott odla Curly Kaley iallafall, som prydnadsväxt på fönsterbädan passar den alldeles utmärkt tycker jag. Men en planta räcker. 😉

Ursprung

Det har varit extremt svårt att få reda på nån som helst bakgrundsinformation om Curly Kaley. Det verkar som att den har kommit från nåt östeuropeiskt land (Bulgarien?) och kanske har den då kallats för Zadena, eller möjligen Zadna. домат задна betyder dock typ ”baktomat” enligt google translate, vilket iochförsig skulle kunna vara ett sätt att använda den på, tomaterna är ju små och hyfsat fasta så de kan säkert funka fint i en foccacia. Men det är mest gissningar från min sida, vet du mer om Curly Kaleys bakgrund så kontakta mig gärna och berätta. 🙂

Curly Kaley ligger på bordet (framför Vesuvio Giallo, Green Sleeves mfl). Tomaterna har förvånansvärt bra hållbarhet som avplockade från plantan.

Källor i urval:

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(4816)_Curly_Kaley.aspx

https://ekzotomat.in.ua/en/tomato-seeds/tomato-curly-kaley.html

Läs också: Kurser & föredrag med Trädgårdstrollet
Konsten att välja tomat
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.