Dvärgbusktomaten Tiny Tiger

trollet
Dvärgbusktomaten Tiny Tiger.

En snyggfavorit!

Tiny Tiger är en dvärgbusksort som jag återkommande odlat nästan varje år. Inte för smakens skull utan för utseendet, den är ta mej tusan en riktig snyggsort! De ljusröda tomaterna med guldiga strimmor sticker ut snyggt bland de andra enfärgade dvärgbusktomaterna på rad. Dessutom är tomaterna större än vad dvärgbusktomater brukar vara.

Liten planta, större tomater

Tomaterna på Tiny Tiger kan väga lite olika men brukar landa på ungefär 30 g. Tomatfrukterna är fasta med hyfsat tjocka väggar och får ofta tjockt skal. Vi har den som allroundtomat här hemma, funkar både i sallad och i matlagningen. Smaken är helt ok, verkligen ingen sensation men helt ok. Ingen godistomat men funkar ändå till det mesta.

Plantan blir ungefär 35-40 cm hög och är riktigt snygg på fönsterbrädan, brukar ofta beskrivas som tidig men jag tycker snarare att den är en ”mellansort” (antar att det helt enkelt beror på vad man jämför den med). Har ungefär 70-75 dagars utvecklingstid här i zon 4.

Omogen Tiny Tiger börjar skifta färg.
Kanske ingen gourmetsort men Tiny Tiger är vacker och produktiv.
Ganska låg planta, får plats på fönsterbrädan men är lite bredare och inte lika ”nätt” som många andra sorter (typ Venus eller Orange Dream).

Snygg tomat i gott sällskap

Jag brukar odla dvärgbusktomaterna utomhus i skyddat, soligt läge i lä vid en ladugårdsvägg, de höga sorterna mot väggen och låga dvärgbusktomater i framkant. Jag odlar Tiny Tiger för att den är snygg och rätt produktiv, inte för smakens skull… Men den är god (och snygg!) att kombinera med andra dvärgbusktomater, som t ex smakrika Venus, Orange Dream eller Regina Red.

Ibland frågar folk varför jag odlar så galet mycket av just dvärgbusktomater (är det inte roligare med gourmetbiffar? eller suuupersöta högväxande? egentligen?) men svaret är enkelt: dvärgbusktomater är toppenbra för den som vill stretcha odlingssäsongen och få så lång tomatsäsong som möjligt. Ihop med lagringstomater så blir det tomater året runt. 🙂

Om jag sitter ner på marken bredvid Tiny Tiger i kruka så når den mig ungefär till axeln.
Tomatväggen i augusti. Högväxande sorter i kruka mot väggen och dvärgbusk i krukor framför.
Tiny Tiger ger större tomatfrukter än många andra dvärgbusksorter, här jämf med Orange Dream (vänstra hörnet), gula Venus, Regina Red och Delice de Neuilly.
Läs också Sortguide: Dvärgbusktomater
Poddavsnitt 19: Om dvärgbusktomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.