Dvärgbusktomaten Aztek

trollet

Kompaktväxande och produktiv

Aztek är en trevlig och produktiv dvärgbusksort som jag kanske inte odlar varje år, men återkommande. Plantan blir ca 35 cm hög och har ett hyfsat kompakt växtsätt, den funkar fint i kruka och får plats på fönsterbrädan. Tomaterna är gula, ca 15-20 g men kan ibland bli lite större om man gödslar och vattnar regelbundet. Tomaterna kan ha en liten spets som omogna, ibland är den kvar även i moget stadie men generellt är de runda.

Jag brukar ge mer kväve i början när plantan är liten och behöver bygga bladmassa men sen när första knoppen kommer så övergår jag till att ge mer kalium än kväve. Kväve gödslar ju främst bladmassan medan kalium gödslar tomatfrukten och dess smak.

Den som väntar på nåt gott behöver inte vänta länge

Aztek är en trevlig sort av många skäl, jag uppskattar både produktiviteten och att den är hyfsat tidig! Den har en utvecklingstid på ca 65 dagar och funkar till det mesta, både i en matig sallad och i matlagning. Jag brukar dela den på mitten och lägga på toppen av lasagne eller bara lägga ner den hel i en blandsallad med spenat, målla och ängssyra. Mums!

Extra fint blir det om man odlar flera olika sorters dvärgbusktomater som mognar ungefär samtidigt, det blir så härligt färgrannt att blanda i salladen. Vi äter ju med ögonen också. 😉

Oklar historia

Det har verkligen inte varit lätt att få reda på mer om Azteks historia trots att den har hängt med ett tag… Den verkar ha sitt ursprung i Tjeckien, sannolikt framtagen av fröfirman Moravoseed, kanske har den spridits från CRI Genetic Resources of Vegetables and Special Crops till Polen som sedan spridit den vidare i Europa. Ibland förekommer även stavningen Aztec, men enligt European Comission Plant Variety Database så registrerades sorten under namnet Aztek 2008.

Jag brukar odla den i kruka längs med en solig ladugårdsvägg i söderläge och det har funkat bra i många år. Ofta är plantan så pass snygg till hösten att den får följa med in till fönsterbrädan i köket innan frosten tar den. Det är en lättodlad och trevlig tomat, ingen oh lala-gourmetsort (den sortlistan får ni tyvärr vänta på ett tag till) men smaken är bra och funkar fint i vår vardagssallad. Jag odlar den återkommande för att stretcha odlingssäsongen och få så lång tomatsäsong som möjligt. 🙂 🙂 🙂

Dvärgbusktomaten Aztek.
Aztek ger mycket tomater på liten planta.

Källor i urval:

https://fröbanken.se/eko-minitomat-aztek-tomat-for-kruka.html

https://grinczech.vurv.cz/gringlobal/site.aspx?id=6091

https://seemnemaailm.ee/se/tomato-aztek.html

Tomatklubbens medlemsblad 2022

Läs också Poddavsnitt 19: Om Dvärgbusktomater
Färska tomater året runt
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.