Dvärgbusktomaten Lille Lise

trollet

Det är inte alla tomater som har en egen Facebook-grupp minsann! Det har dvärgbusktomaten Lille Lise, och en trogen följarskara på över 1500 personer (i skrivande stund). Sorten kallas också för Frönördens Lille Lise (fast med dansk stavning) eller Permahavens Lille Lise. Att få tag på frö är inte svårt, gå med i Facebookgruppen så får du se. 🙂

Dansk dvärgbusk

Lille Lise togs fram av Tony Bülow i Danmark 2008. Han har troget fortsatt att odla den och hans önskan är att Lille Lise inte ska säljas kommersiellt, utan ska få bytas och odlas fritt. ”Lille Lise er en dele/bytte tomat, der ikke må gøres til genstand for handel i nogen form” enligt Tony Bülow (citatet och hans namn är publicerat med hans godkännande). Sorten får gärna spridas men det är Tonys önskan att både plantor och frö i sådana fall ska vara gratis, med undantag för utgifter för porto och förpackning.

Luddet på enstaka blad är ingen sjukdom, det är hundhår… Det brukar virvla runt lite tussar som hamnar här och där när hundarna (siberian husky) fäller sin vinterpäls. Ofta långt in i augusti.

Röd snygging

Jag är verkligen väldigt förtjust i den här lilla tomaten! Lille Lise är en mycket produktiv sort som ger röda, runda tomater på en kompaktväxande, snygg planta på ca 40-60 cm som håller formen bra. Tomaterna sitter i klasar (ungefär 4-6 st tillsammans) och blir snäppet mindre än en golfboll om du vattnar regelbundet, ännu mindre om du slarvar med vattningen (som jag tyvärr har gjort). De största tomaterna kommer oftast i början.

Hungrig och produktiv

Min erfarenhet är att Lille Lise är en hungrig sort som är känslig för svält, så gödsla ordentligt med kaliumrikt gödsel om du vill ha riktigt goda tomater med bra sötsyrlig smak. Att slarva med vattningen klarar hon bättre, men utan kalium blir smaken trist och ointressant.

Kalla nätter verkar dock inte vara något problem; här i zon fyra har nattemperaturen varit farligt nära nollan ett par gånger, och ganska många nätter har legat på bara 7 plusgrader men det verkar inte ha påverkat smaken till det sämre för tomaterna är ändå lika goda.

Lille Lise har väldigt glansigt skal. De här bilderna tog jag en molnig dag…
Klädnypor är toppenbra tomatbudgetskyltar tycker jag eftersom de inte flyger iväg i första taget… Kom ihåg att fylla i namnet nån extra gång per säsong bara.

Först och sist

Det här är en tidig sort, men Lille Lise är också produktiv över lång tid (om du kommer ihåg att fortsätta mata henne förstås). Eftersom plantan är så pass snygg och håller formen så får hon gärna följa med in till köksfönstret i höst. Jag brukar lyfta in de snyggaste och mest produktiva plantorna inomhus innan första frosten kommer till hösten, så att vi kan fortsätta äta färska hemodlade tomater länge och inte behöver börja tulla på vintertomaterna för tidigt. Ofta äter vi dvärgbusktomater ända till första advent.

Om jag vetat att Lille Lise verkligen var så pass fantastisk på förhand så hade hon fått en riktig snyggkruka från början. Det ska hon få direkt nästa vår, för den här raringen tänker jag fortsätta odla. 🙂

Två stödkäppar per planta har behövts, det blir tungt med så många tomater.

Källor i urval

Frønørdens Lille Lise Lille Lises Facebookgrupp

Frønørden’s Blog Tony Bülows blogg

Dåbsattest Lille Lise

Läs också: Färska tomater året runt
Fler inlägg om tomater

Annons

5 Comments

  1. Hej Ingela!

   Jag säljer varken frö eller plantor och hela poängen med Lille Lise är att den ska vara gratis och inte kosta något. 🙂 Den kan man fylla i som ”bonus” om man ändå köper frö från vissa återförsäljare. Ett annat sätt är att göra en efterlysning av Lille Lise-frö i köp- och sälj frögrupper på Facebook. Det finns specifika tomatfrögrupper (t ex gruppen Tomatfrön köpes/säljes/bytes!) där det brukar vara mycket lätt att hitta denna sort.

   Lycka till i jakten! 🙂

 1. Hej!
  Fick frön från min mamma som hade fått dem av någon, min fråga är ifall du vet om det brukar fungera att ta frön själv sedan från tomaterna för att sätta nästa år eller om dessa är lite som F1 och inte säkert blir samma som sin förälder? Med tanke på beskrivningen om att dela och byta så tolkar jag det som att det borde gå bra men skönt att veta säkert
  Vänliga hälsningar
  Emma

  1. Lille Lise är inte en F1 hybrid så det går bra att spara frö. Men för att få fram bra, KVALITATIVT frö med stabila sortegenskaper så behöver man fröodla genomtänkt. Det innebär att man tänker på plantantal (inte bara tar frö från en enda planta), plantavstånd (för att undvika korspollinering) och selektion (att man bara sparar frö från friska, sorttypiska individer). Sen är det också viktigt att fröet verkligen hinner mogna ordentligt, dvs att tomaten man sparar frö från ska vara övermogen.

   Tyvärr är det många privatpersoner som har dålig koll på fröodling och envisas med att bara spara frö från en enda planta, år efter år efter år… Det ger frö med dålig kvalitet. Så det är bra att läsa på. Ska man bara spara frö till sig själv spelar det ingen roll förstås, men om man vill sprida fröet till andra tycker jag att man ska ha koll på plantantal, plantavstånd och selektion så att det inte är korspollinerat frö man skänker vidare. För det blir så snopet för mottagaren då.

   Mer om fröodling av tomat här:
   https://www.tradgardstrollet.se/2022/11/01/tomaterplantavstandochkorspollinering/

   Varmt lycka till med Lille Lise. En jättetrevlig sort! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.