Fransk lepagehäck på finska Del 2: Ändarna

trollet

Att skapa sin egen lepagehäck är väldigt roligt, men har också resulterat i en del huvudbry.
Mest har jag funderat över ändarna, alltså hur jag bäst ska kunna påbörja och avsluta häcken på ett bra sätt.

En lepagehäck får ju olika egenskaper beroende på vilken grundstam som används, jag har valt svagväxande B9. Det finns många fördelar med att välja just B9 men en nackdel är att häcken behöver stöd, den är alltså inte självbärande. Då blir det extra viktigt att ändarna är starka och stabila. Efter en hel del funderande fram och tillbaka så har jag funderat över följande alternativ som ände till äppelhäcken:

 • Prydnadsapel
 • Pelaräpple Bolero
 • Upprättväxande B9
 • Upprättväxande A2

Prydnadsapel

Herregud vad urtjusiga prydnadsaplar det finns… Särskilt sorten Profusion är jag lite extra svag för men det har varit svårt att hitta växtmaterial. Synd, för de är ju så bra pollinatörer! Jag vet att en del andra som planterat lepagehäck har valt att avsluta just med prydnadsapel för stabilitetens skull men jag brukar ju beställa sånt från Granquists och det företaget finns inte längre.

Pelaräpple Bolero

Förra året fyndade jag två ursnygga pelaräpplen av sorten Bolero på höstrea. Tyvärr har det varit svårt att hitta exakt sluthöjd på dem, har sökt och sökt men hittat väldigt varierande svar. Vissa källor anger 1,5 som sluthöjd, andra 2 m, vissa 3-4 meter. Risken finns alltså att pelaräpplena blir för låga för den här häcken som jag föreställt mig ska sluta på ca 2-3 m.

Pelaräpple Bolero.

Upprättväxande B9

Eftesom B9 är en svagväxande grundstam så blir nog inte häcken särskilt stabil och behöver stödjas för alltid. Fast den blir ju snyggt enhetlig! Och material har jag. Vissa av sorterna jag har förälskat mig i beskrivs ju dessutom som starkväxande till sin natur vilket gör att de kanske egentligen inte är optimala att ha i en lepagehäck även om de är ympade på grundstam B9. Då kanske de passar extra bra i ändarna?

Upprättväxande A2

A2 är ju en starkväxande grundstam så därför borde häcken bli stark och stabil i ändarna. Och material i form av tvåårsspön (Tersmeden, James Grieve och Sparreholm) har jag ju. Fast särskilt enhetlig blir ju inte häcken förstås… Särskilt inte om ändarna har ett års försprång (tvåårsspön) gentemot resten av häcken som är ettårsspön.

Peter Glader har bara använt A2 till sin lepagehäck, så jag vet ju att det går. När jag mailade mina funderingar till Henrik Bodin på Riksförbundet Svensk Trädgård så föreslog han ekstolpar som avslut eftersom jag då kunde spänna upp trådar mellan dem för att hindra häcken från att luta med tiden (coolt tänker jag, men inget för mig rent visuellt). Ett annat av Henriks förslag var att jag skulle använda just A2 spön för stabilitetens skull ” /…/och sedan klippa dessa ganska smala, så de får ett pelarformat utseende.”

Så får det bli. 😀

Äppelspön på grundstam A2: Tersmeden, James Grieve och Sparreholm.

Tack

Tack Henrik Bodin på Riksförbundet Svensk Trädgård för dina goda råd.

Tack Peter Glader för att du varit ett så bra bollplank för mig kring alla lepagefunderingar.
Om du vill se hur Peters lepage ser ut så kika gärna in på hans hemsida här.

Namnen ovan är publicerade med personernas godkännande.

Läs också Fransk lepagehäck på finska Del 1: Sortval
Fler inlägg om äpplen

Annons

4 Comments

 1. Hej! Året börjar bra med kommande blomning. Nu får inte frosten slå till. Har ympat in minst 6-7 sorter i lepagen. Den har tagit sig bra trots tidigare angrepp. Nu har jag lagt ett bra staket runt den. Har kompletterat den med ett Läckö Astrakan och ett Urshult kungsäpple. Gjorde cordong av tre ympade sorter. Det ska bli spännande om det tar sig. Det som blommar nu är Victoria plommonträd….päronet Göteborg Diamant exploderar när som helst. Fruns vackra tulpaner inköpta från Polen och Holland har börjat spricka upp….

  1. Oj, vilka läckra sorter… Kordong har jag inte gett mig på att göra själv än, men det kommer. 😉 Hoppas vi slipper vårfrost, håller tummarna för det. Ska bli så roligt att följa din lepage och se hur den utvecklas. 😀

 2. Vilket roligt projekt! Tänker själv försöka göra en häck. Hur bred räknar du med att varje träd blir på B9? Övervägde du ngn gång andra svagväxande stammar som P60?

  1. Ja, jag skriver lite om grundstammen P60 i mitt examensarbete (som handlar just om hur man gör en lepagehäck). Men, P60 är en ganska ”ny” grundstam som inte var särskilt lätt att få tag på när jag gjorde min häck. Den är särskilt intressant också för att den lär funka extra bra på tung lerjord, vilket ju är precis vad jag brottas med här i uppland. Det vore roligt att kunna göra jämförelsehäckar på både P60 och A2, men tiden räcker inte alltid till för allt roligt som man vill göra… 😉

   Värt att notera är att åsikterna hos äppelkunniga går isär om huruvida det ska vara starkväxande eller svagväxande grundstam på lepage… Den som vill ha en hög lepagehäck bör därför överväga att använda A2. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.