Tomaten Mongolian Dwarf Micro Bush

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-
Kan du föreställa dig en dvärgbusktomatplanta, fast med normalstora blad och rejäla röda tomater? Då förstår du hur Mongolian Dwarf Micro Bush ser ut. Helknasig! Men också helt fantastisk. 🙂

Knasigt kort

Plantan ser nästan ut precis som en helt vanlig, högvväxande tomatsort, fast superkort! Plantan är liksom både kort och yvig och vinner inga skönhetstävlingar direkt… Den blir bara ca 25-40 cm hög men får så pass stora (och många!) tunga tomater att grenarna hänger ner och riskerar att knäckas om den inte får stöd i tid. Så ge den rejäla stödpinnar, gärna lite tjockare och stadigare än vad du brukar ge dvärgbusksorter. Visst får plantan plats på fönsterbrädan, men det är en bred planta så du får nog beskära bort lite blad först om du vill kunna se ut genom ditt fönster.

Enligt återförsäljare så kan tomaterna bli stora, upp till 200 g. De största jag fick fram var på ca 150 g, men så slarvade jag också med vattningen… Om du vattnar mer regelbundet än vad jag iddes göra så blir de säkert ännu större.

Tidig trotjänare

Mongolian Dwarf Micro Bush var en av de allra första att mogna här hos mig i zon 4. Jag har odlat sorten i snittblomshink modell mindre, i två olika lägen. Den ena har stått i lyxigt läge i lä vid en södervägg, den andra har också stått soligt men betydligt blåsigare. De har växt fort! Båda plantorna gav skörd ungefär samtidigt och smaken är lika god på dem båda: en bra, kraftig, klassisk tomatsmak med ganska mycket syra som funkar utmärkt i köket.

Tomaterna är faktiskt förvånande goda för att ha kommit så pass tidigt på säsongen. De ser lite tråkigt anonyma ut men smakar som en tomat ska. Rekommenderas varmt!

Köp Mongolian Dwarf hos Wexthuset

”Lazy Favourite”

Mongolian Dwarf Micro Bush är en ganska ny sort som tagits fram i Novosibirsk, Ryssland. Den kallas också för Mongolskyi Karlik (mongolisk dvärg på ryska), och har redan fått smeknamnet Lazy Favourite av en odlare eftersom plantan växer supersnabbt och ger rejäl skörd utan att kräva särskilt mycket jobb. Jag håller med, för att vara så pass liten så ger den imponerande mycket tomater för en mycket liten arbetsinsats. Bra budgetodlarsort helt enkelt, oavsett om du vill hushålla med plats eller din egen tid och energi. 😉

Köp Mongolian Dwarf hos Wexthuset

Mongolian Dwarf Micro Bush, liten planta med stor skörd.

Dwarf bara till namnet

Inte hög, men bred!

Såvitt jag vet är Mongolian Dwarf Micro Bush inte en del av det australiska Dwarf Tomato Project (jag hittar den iaf ingenstans på deras hemsisda), sannolikt heter den så pga en direktöversättning av namnet från ryska. Den här sorten är betydligt lägre än vad de australiska Dwarf-tomaterna är, mer som en ovanligt bred dvärgbusk än busktomat… Nästan som en marktäckare.

De ”australiska” tomaterna från Dwarf Tomato Project tolkar jag som buskbifftomater, många är kompakta, hyfsat lågväxande sorter men det finns även högväxande, sk indeterminate dwarf. Mongolian Dwarf Micro Bush blir lägre och ger skörd tidigare.

Köp Mongolian Dwarf hos Wexthuset

Att försöka få till en selfie med en husky är inte det lättaste…
Precis ALLT är ju mer intressant än tomater tycker hunden…
En egenhändigt uppnosad gammal rutten vitlök är såklart mycket mer intressant än mattes tomater…
Jag börjar förstå varför så många mediepersonligheter föredrar chihuahua…!
Så det fick bli en halv tomatselfie istället. 😉

Läs också: En tomatodlares olika faser
Fler inlägg om tomater

Annons

4 Comments

  1. Hej Ann-Christine!

   Såvitt jag vet är Mongolian Dwarf Micro Bush inte en F1 hybrid. Jag har aldrig sett den säljas som hybrid på någon sida, och när jag sår den här hemma så beter den sig heller inte som en F1 hybrid eftersom den går finfint att fröodla, dvs alla plantorna ser ut som de ska och beter sig som förväntat. 🙂

   Om du försöker fröodla en F1-hybrid så brukar ju resultatet däremot bli ”spretigt” eftersom en F1-hybrid har två föräldrar, tar man frö från en F1hybrid så blir ju inte avkomman genetiskt likadan, plantorna och tomaterna blir lite som ett lotteri eftersom deras egenskaper inte blir förutsägbara.

   Men Mongolian går finfint att fröodla och ger beter sig som den ska. 🙂

   1. Hej! En liten följdfråga; man kan alltså ta frö från de tomater man har och få fler? Odlar Mongolian Dwarf för första gången i år och skulle gärna ha fler

    1. Hej Madelen!

     Ja, i tomaterna finns ju frö. Men för att tomaten ska ge frö av bra kvalitet så ska tomatfrukten (och dess frö) ha varit riktigt mogen (övermogen) när du skördar fröet och helst ha stått en bra bit från andra tomatsorter för att undvika eventuell korspollinering. Annars blir det ju inte samma sort om din Mongolian Dwarf Micro Bush korsat sig med nån annan tomatsort som du odlat. Om du bara ska ta frö till dig själv så är det kanske inte så noga, då kan du prova dig fram, men om du vill sprida frö till andra odlare och fortsätta att odla just den tomatsorten så är det viktigare. Helst ska man också ta frö från mer än bara en enda planta.

     Absolut enklaste sättet är att smeta ut tomatfröerna på ett kaffefilter och låta det torka, skriv namnet på tomatsorten på kaffefiltret med en kulspetspenna. (Men det finns andra, lite mer sofistikerade sätt att göra det på också, att fermentera tomatfrö i vattenglas osv) Låt torka ordentligt. Förvara sedan fröerna torrt och svalt (eller i frysen) för bäst hållbarhet.

     Om du vill lära dig mer om fröodling så rekommenderar jag varmt fröodlarföreningen Sesams bok Frö för framtiden, den hittar du på de flesta bibliotek. Den har ett specifikt kapitel om just tomatfrö.

     Lycka till och våga prova! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.