Snyggtomaten Green Sleeves/Green Sausage

trollet
Gröna Green Sleeves (i bakgrunden White Bush, Tiny Tiger och 42 Days).
Green Sleeves blir inte särskilt hög och har ett lite hängigt, skirt växtsätt som påminner litegrann om en tjurig tonåring…

Strimmig snygging som inte behöver tjyvas

På engelska tomatsidor beskrivs den ofta som en ”weeping tomato”. Bladen är liksom lite tunnare och ser medtagna ut, utan att vara drabbad av någon sjukdom. Hos mig har den som mest blivit meterhög men då fick den rejält stor kruka. Den säljs ibland som dvärgbusktomat av vissa fröfirmor och återförsäljare men personligen så tycker jag att den är på tok för hög för att klassas som en dvärgbusk men visst funkar den i kruka eller ampel om de är tillräckligt stora. Men en vanlig, hög kruka är nog att föredra.

Plantan är hyfsat produktiv och behöver inte tjyvas. Green Sleeves är inte så tidig som man skulle kunna tro utan har en utvecklingstid på ca 78-80 dagar (under optimala förhållanden). Hos mig här i blåsiga zon 4 utan växthus tog det betydligt längre tid än så…

Green Sleeves har många olika namn, kallas också för Lady Green Sleeves, Green Sausage mm.
Plantan har ett ganska skirt, lite hängande växtsätt. Hög kruka eller rejält stor ampel funkar.
Som mogna blir tomaterna mer gula med gröna strimmor, som här på bild. Oftast har de en tydligare spets än dessa. En och samma planta kan ge både tomater med spets och utan.

Vackra tomater

Green Sleeves ger avlånga, lite ojämnt korviga tomater med vackra gröngula strimmor, oftast med liten spets. En tomat väger ca 60-80 g och är ca 10 cm lång. De har fast fruktkött, få frön och beskrivs som goda men det är inte en klassisk tomatsmak.

Eftersom tomaterna är så pass fasta så funkar den nog, i teorin, bra att göra tomatsås på men eftersom jag inte var så pigg på att göra en helgrön tomatsås så fick det bli salsa istället. Helt ok när jag blandade den med mumsiga orange Hawaiian Pineapple. 🙂

Men smaken då…?

De flesta fröfirmor beskriver ju gärna sina produkter i översvallande positiva termer… Även Green Sleeves beskrivs ofta som en mycket god sort men jag håller inte med. Själv är jag långt ifrån imponerad av smaken… Även om jag gillar gröna tomatsorter generellt så gillar jag inte smaken av just denna. Och än har jag inte träffat någon endaste tomatentusiast som har haft just Green Sleeves som sin smakfavorit, den här odlar man nog mest för att den är snygg och produktiv. 😉

I boken The Heirloom Tomato så beskriver Amy Goldman smaken som ”Poor, high acid, low sugar” och enligt henne mäter den bara 4½ i brix (vilket är att betrakta som lågt i tomatsammanhang). Men visst kan den vara kul att odla ändå för sitt utseendes skull.

Green Sleeves. En strimmig busksort som inte behöver tjyvas. När tomaterna är mogna går de mot mer gult än grönt, de här är ätmogna.

Historia

Green Sleeves är en amerikansk sort framtagen 1984 av Tom Wagner under namnet Green Sleeves men släpptes senare i Europa 1998 av K. Sahin i Nederländerna som Green Sausage som numera verkar vara det vanligare namnet (2002 katalogiserades den som Green Sausage av brittiska fröfirman Thompson & Morgan). Samma sort säljs alltså fortfarande under olika namn i olika länder. Den ena föräldern till Green Sleeves heter Green Nails men namnet på den andra föräldern har jag inte lyckats ta reda på.

En del hobbyodlare brukar spekulera i tomatforum att Green Sleeves/Green Sausage skulle ha använts i början av the Dwarf Tomato Project för att få fram nya, mer kompaktväxande sorter men det stämmer inte. Den har inte använts i DTP, jag har mailat och frågat Patrina Nuske Small, som i sin tur frågade Craig LeHoullier, och ingen av dem har använt sorten i sitt förädlingsarbete.

Finna frö

Det är fortfarande hyfsat lätt att få tag på frö till Green Sleeves/Green Sausage, men de är ganska dyra tyvärr… Kanske för att de ger så få frön. Jag är egentligen rätt förtjust i gröna tomater men den här var ingen smakhöjdare tycker jag. Iallafall inte hos mig, kanske blir den godare i växthus. Det finns så många andra vackra, gröna avlånga tomater som jag tycker blir godare här hos mig i zon 4 så jag satsar hellre på dem; DTP Saucy Mary eller Favorie de Bretagne t ex.

Green Sleeves/Green Sausage till höger. I sällskap med White Bush, Tiny Tiger, 42 Days och okänd lila spetspaprika.
Green Sleeves (och White Bush & Maglia Rosa).
Mer Green Sleeves, White Bush och Maglia Rosa. Av de tre var faktiskt White Bush godast.

Källor i urval:

Boken The Heirloom Tomato av Amy Goldman (från 2008) s 128

https://ekzotomat.in.ua/en/tomato-seeds/tomato-green-sausage.html

http://tatianastomatobase.com/wiki/Green_Sausage

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(1234)_Green_Sausage.aspx

https://www.tomatofifou.com/en/produit/green-sausage-599/

Mailkontakt med Patrina Nuske Small på Dwarf Tomato Project

Läs också: Så får du sötare tomater
Hallontomaten Malinowy Kapturek
Fler inlägg om tomater

Annons

One Comment

  1. Vi odlade den i växthus 2022 och jag blev positivt överraskad av smaken. En av våra favoriter faktiskt av runt 60 olika sorter. Dock var den även favorit av både sniglar och grönsaksflylarven så det blev inte många exemplar att skörda.

    Smaken på våra blev sötsyrlig med en fyllig arom som fullt mogen, halvt mogna var de ingen höjdare.

    Jag var inte beredd på växtsättet och plantan blev en ”tovig hög”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.