Lyckas med tomater

trollet
Bildkälla: skapad av Jasmine Waara, genererad med AI Microsoft Copilot 26 januari 2024 kl.11 16-fm
När jag började odla tomater (för en himla massa år sen) så gick jag glatt till trädgårdsbutiken och köpte de påsar som jag tyckte hade fina foton. Så där fina tomater ville jag också odla! 😀

Inte bara vanliga röda, roligare än så skulle det vara. Så jag köpte på mig ett gäng fröpåsar och följde instruktionerna på påsens baksida så gott jag kunde. Men det var sällan de där tomaterna i verkligheten blev lika fina som de på fröpåsens foto. Eller så såg de fina ut, men smakade trist.

Det tog flera år för mig att knäcka koden för att både få till tomater som hann mogna och bli goda hemma hos mig… För det gäller att välja sort med omsorg, så att dina tomater faktiskt hinner mogna hos dig och utveckla sina smaker fullt ut. Men smak beror inte bara på vilken namnsort du väljer, det påverkas också av gödsling, vattning och temperatur. Och en tomatodlare i Skåne har annorlunda förutsättningar än en tomatodlare i Västerbotten.

Bli en bättre tomatodlare

Allt blir alltså inte bättre och godare bara för att du odlar det själv, det beror också på HUR du odlar det. De här blogginläggen önskar jag fanns när jag började odla tomater, för det hade sparat mycket trial-and-error tid för mig. Hoppas du har nytta av dem nu! 😀 😀 😀

7 blogginlägg som hjälper dig att lyckas med tomater

Konsten att välja tomat
När ska man börja så tomater? (från sådd till skörd)
Hur stora krukor behöver tomater?
Tomater, plantavstånd och korspollinering
Så får du sötare tomater
För varmt för tomater?
Tomatodlarens ordlista

 

Lycka till med odlandet!
Och kom ihåg att välja sort med hjärnan, inte med ögonen. 😄

Bildkälla: skapad av Jasmine Waara, genererad med AI Microsoft Copilot 26 januari 2024 kl. 1138 fm
Fler inlägg om tomater
Poddavsnitt om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.