Sortguide: Multifloratomater

trollet
Lea von Annemarie

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-

”Nytt” och spännande…

Multifloratomater beskrivs ofta som något nytt och spännande men särskilt supernya är de inte. Många sorter har funnits i mer än 10 år och odlats länge i svenska tomatkretsar lite i skymundan men det är först på senare tid som de fått större genomslag. Och visst är de häftiga; klasarna ser verkligen väldigt imponerande ut på bild med alla sina tomater… Men kom ihåg att bilderna du ser oftast är extrema närbilder, i verkligheten är tomaterna oftast väääldigt små och tar en evighet att plocka. Det är nästan lättare att knipsa av dem klasvis, som vi gör med vindruvor, än att plocka dem en och en.

Jag brukar använda dem som pynt-tomater, jättefint att knipsa av en kvist och dekorera uppläggningsfat med. Och du, en till två plantor räcker gott. Med 10 plantor eller mer så ids man till slut inte ta rätt på dem.. Men det finns faktiskt ”undantagssorter” som ger lite större tomater, alla ger inte yttepytte-frukter bara för att de är multiflora. 😉

Multifloratomaten Clementine i blom.
Vinbärstomaten ger enorma mängder av pyttetomater på ca 4 g. Vissa definierar den som en multiflora, andra inte.

Multi vadå?

Multifloratomater är mycket produktiva sorter som sätter väldigt många och stora klasar av tomater, en enda klase kan bära så många som 100 tomater. Eller ännu fler! Plantorna är generellt högväxande (men inte alltid) och tomaterna kan variera väldigt i både storlek, färg och form… Många är runda, men det är också vanligt med spetsiga, droppformade eller dadelformade tomater. Plantorna är oftast högväxande men det finns enstaka undantag, som har ett mer hängande växtsätt.

En del menar att multiflora tomater ska ha täta klasar (så kallad hypertruss) dvs att när de blommar så ska den blommande, blivande ”klas-kvisten” i princip likna en kompakt blomsterbukett. Jag har en lite lösare definition av multiflora, eftersom jag tycker att man kan inkludera även lite luftigare klas-sorter så länge de ger galet mycket. 🙂

Multiflorasorter är hysteriskt produktiva sorter, varje planta får flera stycken såna här superklasar av blommor (som brukar kallas för hypertress eller hypertruss på engelska sidor. (Clementine på bilden i blom)
Clementine börjar mogna. Det är inte alltid alla blommor bildar tomater, men en enda klase kan ha extremt många tomater. Vissa sorter kan ge 50-100 tomater (eller fler!) i en enda klase.

Sortguide: Multifloratomater

De som jag bedömer som lite extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som är snäppet lättare att få tag i är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar. OBS! Egentligen är multiflorasorter sorter med täta, stora bukettliknande klasar (hypertress eller hypertruss på engelska) vilket innebär att vissa namnsorter i listan nedan egentligen inte platsar eftersom deras klasar är för ”luftiga”/breda… Jag har alltså en lite mer generös, inkluderande definition än många andra. 😉

 • Accordion Cherry – Högväxande sort som ger mängder med små röda, vagt veckade tomater på ca 20 g. Tomaternas form kan variera från mer eller mindre ovala även på en och samma planta (även om samtliga är vagt veckade). Smaken beskrivs som god. Ordet accordion betyder dragspel på engelska vilket syftar just på tomatfruktens lite veckade form. Det finns flera tomatsorter som har ordet accordion i sitt namn men såvitt jag vet är detta den enda multiflorasorten (övriga är mer eller mindre att betrakta som biffsorter). Har en utvecklingstid på ca 80 dagar. Ovanlig sort som än så länge är rätt svår att få tag på men finns bl a hos kroatisk fröfirma. (Kanske samma sort som Ballen Multiflora…?)
 • Amber Keyes – Högväxande tomat som ingår i Keyes-serien framtagen av Blane Horton (från en tomatstam utvecklad av Reverend Michael Keyes). Ger saftiga, gulgröna droppformad/päronformade ganska små tomater med sötsyrlig smak. Beskrivs som midseason, ca 70-75 dagar enligt amerikansk återförsäljare (men den finns även att köpa inom Europa).

  Anna German, fast och fin tomat.
 • Anna Hermann /Anna German /Russian Lime – Högväxande, ovanlig rysk kulturarvssort som ger gula, fasta små tomater som ser ut som klossiga, nästan lite fyrkantiga tilltryckta minicitroner ungefär. En tomat väger ca 50-70 g. Tomaterna sitter i stora klasar med 20-30 tomater i en klase. Smaken beskrivs som sötsyrlig, god och aromatisk. Tomaterna beskrivs passa bra till sås och torkning. Verkar vara motståndskraftig mot flera trista svampsjukdomar och beskrivs som mycket produktiv och produktiv är den absolut men inte på det där hysteriska sättet som jag brukar förknippa med multiflora… Långt ifrån alla blommor utvecklas till en tomat men ändå mycket odlingsvärd. Ganska sen sort, har en utvecklingstid på ca 85-90 dagar. Verkar fungera fint att odla på friland men med tanke på att det är en rätt sen sort så gäller det att du har så pass lång säsong att den hinner mogna i den zon du odlar. Verkar vara döpt efter sångerskan Anna Wiktoria German-Tucholska som var poppis på 1970-talet i Polen och dåvarande Sovjetunionen.

  Annas Multiflora
 • Anna’s Multiflora – Rysk produktiv sort som ger röda, ganska stora tomater (för att vara multiflorasort) på 40-60 g. Tomaterna är röda med en spets och svaga åsar, med liksom lite oregelbunden bumlig, nästan fyrkantig form. Börjar ge skörd i mitten av säsongen och tomaterna beskrivs som både goda och ovanligt hållbara! Ingen långlagringssort men håller bra i ca 2-3 veckor inomhus efter skörd iallafall. Plantan blir ca 150 cm hög. Sorten odlades länge i närheten av Chelyabink, Ryssland av Anna Kukharchik, en ingift släkting (grandmother-inlaw) till den kanadensiska tomatdrottningen Tatiana Kouchnareva. Tatiana döpte sorten efter sin släkting och spred fröna vidare.
 • Apricosa – Högväxande sort som ger orangegula runda små körsbärstomater med söt smak som mognar tidigt på säsongen. Bladverket beskrivs som ovanligt mörkt grönt. Det spekuleras som att Apricosa kanske är samma sort som Apricosa voir Clémentine, men osäkert om det stämmer.
 • Aurantiacum*** – Högväxande sort som ger orange små tomater, runda med lätt oval form. Tomaterna beskrivs som saftiga  och smakrika. Produktiv sort som ger skörd rätt tidigt på säsongen. Den är dessutom motståndskraftig mot vissa svampsjukdomar (Phytophtora) så funkar fint att odla även på friland enligt belgisk återförsäljare. Ursprung okänt.
 • Auntie Madge’s Plum – Högväxande sort som kan bli 2 m hög eller mer. Ger mörkröda, ovala körsbärstomater med fast kött och få frön i sig. Bra tomatsmak med viss syra. Har en utvecklingstid på ca 75-80 dagar.

  Ballen Multiflora, en riktig toppensort.
 • Ballen /Ballen Multiflora – (Kanske samma sort som Accordion Cherry…?) Högväxande, livskraftig sort som ger röda, lite veckade tomater på ca 25-30 g, tomatfrukten är alltså litegranna större än vanligt hos multiflora. Smaken beskrivs som frisk, syrlig och god. Tomaterna verkar kunna sitta kvar länge på plantan utan att spricka av regn och den verkar också vara moståndskraftig mot sjukdomar men kanske är den inte helt stabil riktigt än. Mer om historien bakom sorten kan du läsa här hos Danska Tomatdatabasen.

  Barry’s Crazy Cherry hemma hos Lotta.
 • Barry’s Crazy Cherry*** – Högväxande sort som ger rejäla klasar av söta gulvita tomater (med liiite syra) med liten spets på ca 1,8 m hög planta (men den kan bli ännu högre). Framtagen av Brad Gates, Wild Boar Farms i USA. Börjar ge skörd i mitten av säsongen och fortsätter tills frosten tar plantan. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Tomaterna är ganska fasta och har en fruktig smak med fin syra men det gäller att skörda i tid: de vita tomaterna är godast. När de börjar bli lite gula så är de övermogna. Skörda litegrann allteftersom de mognar för bästa smak. En av mina favoritmultiflorasorter. Funkar fint att odla utomhus i kruka vid varmsoliga tomatväggen här i zon 4.
 • Bellota F1 – Det har varit svårt att få reda på nån som helst information om den här sorten… Ingen av mina sökningar har gett nåt. Alls. Vad säger du Elisabeth? Minns du nåt om sorten? Kika i din lista. 😉
 • Bettys Dadel – Det har varit svårt att få reda på nån som helst information om den här sorten… Ingen av mina sökningar har gett nåt. Alls. Vad säger du Elisabeth? Minns du nåt om sorten? Kika i din lista. 😉
 • Blondkopfchen*** – se Ildi
 • Butterfly /Butterfly Cherry /Batterflyay- Högväxande sort som ger rödrosa, ovala små plommontomater med svag spets som ibland får gulare skuldror. Tomaterna beskrivs som ganska söta, saftiga och köttiga med en vikt på ca 25-40 g. Hyfsat tidig för att vara multiflorasort, har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt norsk källa.
 • Dark Stripe Multiflora – Ganska ny typ dvärgbusk-busksort som släpptes runt 2020 av Renaissance Farms i Indiana, USA. Plantan blir ca 40-60 cm hög och ger ganska stora körsbärstomater med vackert randiga, flerfärgade tomater i mängder… Tomaterna är brunröda med grönare ränder. Smaken beskrivs som mycket bra, fylligt söt och välbalanserad. Har en utvecklingstid på ca 65-75 dagar. Storleken på själva tomatfrukten verkar kunna variera en del, oklart hur pass stabil sorten hunnit bli men verkar helt klart mycket odlingsvärd.
 • Centiflor Black /Black Centiflor – Högväxande, frisk sort som verkar vara motståndskraftig mot en del sjukdomar för plantorna brukar se fina ut länge även i slutet på säsongen. Ger brunröda tomater med mörkare nacke och komplex, syrlig men god smak. Tomaterna är snäppet större än körsbärstomater (men fortfarande rätt små). Det finns många olika Centiflor-sorter (i olika färger) men just Black Centiflor har jag än så länge bara sett på den amerikanska marknaden, inte inom EU än.
 • Centiflor Orange*** /Orange Centiflor – Högväxande sort som ger orange, runda små tomater på 2 cm med riktigt fin delikat, söt smak om den får mogna ordentligt. Verkar vara en korsning av Sungold F1 och Red Centiflor framtagen av Dr. Alan ’Mushroom’ Kapuler och Linda Kapuler på Peace Seeds i Corvallis, Oregon. Han verkar ha myntat termen centiflor (som betyder typ ’hundra blommor’), för att beskriva multifloratomater som ger just jätteklasar (hypertresses /hypertrusses på engelska). Har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt kroatisk fröfirma. Plantan verkar stå bra emot diverse sjukdomar och även om långt ifrån alla blommor mognar till en tomat så är den ändå ruskigt produktiv. Det verkar även finnas en Red Centiflor och en Yellow Centiflor (oklart om den gula och den orange är en och samma, den gula beskrivs som gulorange).
 • Centiflor Red – Högväxande men ändå delvis kompaktväxande sort som är framtagen av Dr. Alan ’Mushroom’ Kapuler och Linda Kapuler på Peace Seeds i Corvallis, Oregon. Han verkar ha myntat termen centiflor (som betyder typ ’hundra blommor’), för att beskriva multifloratomater som ger just jätteklasar (hypertresses /hypertrusses på engelska). Har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Tomaterna beskrivs ha en söt och bra smak och även om långt ifrån alla blommor mognar till en tomat så är den ändå ruskigt produktiv.
 • Centiflor Yellow – Oklart om den Centiflor Yellow och Centiflor Orange är en och samma… Kanske. Se Centiflor Orange.
 • Cherry Accordion – se Accordion Cherry
 • Cherry Cascades*** – Inte en multiflora egentligen och brukar heller inte marknadsföras som en sådan eftersom klasarna inte är tillräckligt täta men visst ger den sjukt stora mängder av små minitomater… Frodigt växande sort med hängande växtsätt som fyller ut en ampelkruka bra med meterlånga grenar. Ger sötsyrliga, små röda minikörsbärstomater. Produktiv och rätt tidig, har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Det tar en evighet att skörda och plocka rent en sån här planta, nästan lättare att knipsa av hela klasar än att skörda tomaterna en och en. Fin pynt-tomat, blir väldigt fint att lägga hela klasar som dekoration på uppläggningsfat till huvudrätten.
 • Chio Chio San /Чио-чио-сан – Högväxande sort som intressant nog är hyfsat tidig och ändå verkar ha bra smak. Ger mörkrosa, ovala-avlånga körsbärstomater med söt god smak. Produktiv, en enda klase kan bära 50-60 tomater. Har en utvecklingstid på ca 70-75 dagar enligt grekisk fröfirma. Verkar ha ryskt ursprung (även om vissa hävdar Kina), släpptes 1999 av ryska fröfirman Gavrish (registreringskod 9806032) som beskriver sorten som passande för tunnel eller friland och att en tomat väger ca 40-50 g med dessertsmak. De passar att konserveras och sorten beskrivs också som produktiv, under rätt odlingsförhållanden kan en planta ge 4 kg tomater.

  Clementine börjar mogna hemma hos Anneli.
 • Clementine*** –  Inte en multiflora enligt vissa källor, men verkar ändå ge galet mycket så jag inkluderar den här ändå. Högväxande sort på ca 2 m eller mer som ger små gulorange, runda tomater (ibland med liten minispets) med riktigt fin sötsyrlig smak på ca 8-15 g. Blir bäst odlad i växthus, och beskrivs då som hyfsat tidig enligt kanadensisk källa. Finns numera glädjande nog även hos svenska fröfirmor!
 • Cluster Pear – se Red Cluster Pear
 • Currant Gold Rush*** – Produktiv högväxande sort men brukar ändå inte tjyvas, odlas snarare som en busksort i hög kruka så att den får hänga ner över kanten. Brukar inte kallas för multiflora hos fröfirmorna men den ger enorma mängder så jag väljer att ändå inkludera den här i sortguiden. Framtagen av Kees Sahin, kallas också för teskedstomat eller vinbärstomat. Ger mängder av pyttesmå gulorange tomater lika små som vinbär. Tomaterna sitter i kluster, praktisk toppenbra sort om du vill sysselsätta små barnahänder en stund men själv har jag inte tålamod att plocka så många små minitomater… De tar en evighet att plocka och väger ca 5-8 g. Vacker planta!
 • Dean’s Multiflora Beefsteak – Ja det här namnet låter ju sannerligen som paradox, inte sant? En biffsort som är multiflora?! Tyvärr har det varit svårt att få reda på mer än namnet. Vet du mer så kommentera gärna det här inlägget och berätta!
 • Figiel (halvmultiflora) – Högväxande sort som ger runda små orange tomater på ca 10-20 g. Smaken beskrivs som mycket söt och god, bra sort för dig som gillar godistomater. Sorten ger skörd ganska länge och kan ge både dubbla och trippla klasar. (!) Har en utvecklingstid på ca 65-70 dagar enligt norsk källa.
  Gelbe Dattelwein ger många tomater i kluster, ser nästan ut som klasar med vindruvor som hänger på plantan på avstånd.

  Gelbe Dattelwein börjar mogna.
 • Gelbe Dattelwein*** – Högväxande sort som blir ca 150 cm-250 cm beroende på hur mycket jordvolym plantan får. Snäll, lättodlad sort men kanske inte världens mest smakrika sort direkt… Ger vackra, gula små tomater med päronform och liten minispets ibland. Mycket gammal sort som odlats sen 1750-talet, dessutom extremt produktiv; rekordet på en enda planta är 1200 tomater enligt svensk fröfirma, en klase bär ca 50 frukter och en tomat är ca 4 cm lång och väger ca 15 g. Blir bäst odlad i växthus, har då en utvecklingstid på ca 70 dagar. Beskrivs ibland funka även som utomhusodlad men det rekommenderar jag inte, då blir de inte alls lika goda… Den här sorten behöver värme och en hel del jämn gödsling för att bli bra. Tycker att den ganska snabbt blir mjölig och övermogen så det gäller verkligen att hålla sig framme och skörda i tid.
 • Geranium Kiss – Kompaktväxande planta som blir ca 0,7-0,8 m och därför även funkar fint att odla i kruka. Ger små runda, röda fasta tomater med spets som beskrivs som saftigt delikata med bra smakvolym. Tomaterna väger ca 20-30 g och börjar komma ganska tidigt på säsongen, men skörden beskrivs komma i tre omgångar. Mycket produktiv, ger stora klasar och behöver stöttas. Hållbarheten verkar också vara mycket bra! Enligt grekisk fröfirma är den dessutom motståndskraftig mot bladmögel. Köp Geranium Kiss hos Wexthuset
 • Golden Currant – Högväxande sort som ger många guldorange tomater på en planta som enligt svensk fröfirma inte behöver tjyvas och snarare odlas som busk i hög kruka så att grenarna kan välla ner över kanten. Vacker planta, hela plantan är liksom översållad av tomater! Kallas även för vinbärstomat. Enligt vissa källor är den multiflora, enligt andra intre… Men den är iallafall ruskigt produktiv  så därför har jag valt att inkludera den här i sortguiden. Visst ger den imponerande mängder med det är inte i stora, täta klasar, snarare är tomaterna mer jämnt fördelade över hela plantan.

  Tomaten Hundreds and Thousands gör skäl för sitt namn…
 • Hundreds And Thousands*** /100 & 1000s – Imponerande sort med hängande, busklikt utseende som passar bra för odling i höga krukor eller stora amplar. En extremt produktiv sort som ger bisarra mängder av röda, runda små tomater. Brukar inte marknadsföras som en supersöt sort men den kan bli väldigt söt under rätt förhållanden. Mycket odlingsvärd men frö brukar sälja slut rekordfort hos återförsäljare. Jag tycker personligen att 100 & 1000s kvalificerar sig för att kallas för multiflora men fröfirmorna brukar inte kalla den för det, de brukar nöja sig med att kalla den för busksort eller ampeltomat (sannolikt för att klasarna är för ”luftiga”/breda). Många odlare älskar verkligen denna, själv har jag inte tålamodet att stå och plocka en miljon små tomater, det tar ju eviga tider… Men toppen för barnfamiljer med många små händer som kan plocka samtidigt. Låt aldrig barnen plocka tomater helt själva bara, tänk på kvävningsrisken. Säljs numera även av svensk fröfirma men brukar sälja slut rekordfort… Köp 100/1000 hos Wexthuset
 • Ildi*** /Blondkopfchen /Blond Köpfchen Lildi /Little Blond Girl/ MacArthur´s Beaked Plum – Gammal tysk kulturarvssort (från tidigare östtyska sidan) från företaget Gatersleben (som också är världskända för sina resistenta potatissorter). Namnet betyder blond liten flicka på tyska men i Sverige går den oftast under namnet Ildi (med stort i). Ger stora klasar med runda gula små körsbärstomater på 5-10 g med söt smak och lite citrustoner. Plantan beskrivs som både högväxande och starkväxande, kräver mycket plats så ge den ordentligt med utrymme redan från början. Börjar ge skörd i mitten av tomatsäsongen. Helt ok smak för att göra semisoltorkade tomater i ugn tycker jag men om du vill ha riktigt söta godistomater att smaska på som färska så finns det andra, godare sorter. Köp Ildi hos Wexthuset
 • K14 Megagron – se Megagroniasty
 • Karma Purple Multiflora – Högväxande, vacker sort med potatisblad som ger svartlila små runda (ibland hjärtformade) tomater med gröna skuldror. Tomaterna beskrivs som köttiga med få frön och hyfsat söt smak. Framtagen av Karen Olivier i Canada och Marsha Eisenberg i Florida, USA, en av många tomater i deras Karma-project (KARen + MArsha = KARMA). Sorten beskrivs som en havhybridiserad, stabiliserad version av Ambrosia Gold Cherry och Captain Lucky.

  Lea von Annemarie hemma hos Ann-Christine.
 • Lea Von Annemarie*** – Högväxande, produktiv sort som sägs komma från Österrike, enligt Danska Tomatdatabasen kommer sorten från tyska samlaren Théo Schulz. Ger mängder av små rosaröda tomater på ca 20 g (som kan bli väldigt söta under rätt odlingsförhållanden). Har en utvecklingstid på 65-75 dagar ungefär. Enligt vissa källor funkar sorten lika bra i växthus som på friland men jag är tveksam till det påståendet… På friland i södra delen av Sverige går det säkert bra (om sommaren är bra) men på friland ovan zon 3 vete sjutton om de blir så goda.
 • Legenda Tarasenko /Tarasenko’s Legend – Högväxande, ganska sen pastasort med en utvecklingstid på ca 95 dagar enligt kroatisk fröfirma. Plantorna blir rejält höga med yvigt bladverk och får rejäla klasar, verkar vara en multiflorasort. Ger röda, plommonformade små tomater i mängder med liten trubbig spets. Tomaterna beskrivs som mycket goda, köttiga och spricker inte så lätt. Framtagen av Feodor/Feodosiy Tarasenko i byn Voronezh i Sumy-regionen i Ukraina, som verkar ha fått fram många av sina tomatsorter genom korsningar med olika San Marzano-tomater (sannolikt gäller det även denna). Det finns verkligen mååånga olika tomatsorter som heter Tarasenko, och Feodosiy Tarasenko verkar ha tagit fram dem allihopa. Fantastisk man, hatten av för honom!
 • Lucfichoise*** – Högväxande sort som verkar ge både väldigt vackra och väldigt goda tomater… Döpt som en hyllning av den kände tomatsamlaren Luc Fichoise. Ger ovala-päronformade orange tomater med gula ränder, snittvikt är ca 10 g. Smaken beskrivs som saftig och delikat av belgisk fröfirma (och jag anar att det stämmer, ingen skulle våga döpa en ”dålig” sort efter denna kultperson i tomatbranschen). Sorten är en spontankorsning av Tempête de Sable och en okänd röd körsbärstomat som upptäcktes 2014 av Jean Michel Rouffiange i Belgien. Beskrivs som medeltidig, så gissningsvis har den en utvecklingstid på ca 75-80 dagar.
 • Megagroniasty /K14 Megagron /Mega Trusses – Högväxande sort med ett starkt men slankt växtsätt. Ger röda, fasta små tomater med varierande form… En del är runda, ibland lite päronformade, ibland med spetsigare botten. Sorten har tagits fram av den polska tomatodlaren Anna Jankowski/Kozula (som är känd bl a för att ha tagit fram många andra tomatsorter i Kozula-”sifferserien”). Megagroniasty verkar ha varit stabil sen runt 2017 ungefär. Historien om hur det kom sig att hon började ta fram egna sorter hittar du här.
 • Microberry – Ny kompaktväxande sort som verkar passa att odla i kruka. Ger mängder av klarorange små tomater. Smaken beskrivs som söt och god.
 • Michael Pollan*** /Mint Julep – Oj vilken snygging! Högväxande snyggsort som ger päronformade (ibland rundare, ibland lite hjärtformade) gröngulrandiga tomater i stora rejäla klasar. En tomat väger ca 50 g men storleken på tomaterna verkar kunna variera lite, och de små tomatfrukterna verkar vara godast och beskrivs som delikata, kryddiga och syrliga. Sorten är framtagen av Brad Gates i USA och den verkar vara en mutant av Green Zebra. Brad döpte sorten efter personen Michael Pollan, en känd journalist, författare och professor i journalistik. 2014 gavs sorten ut under ett annat namn, Mint Julep, av A.W Haley men eftersom Michael Pollan var det namn som etablerades först så förordar jag det.
 • Millefleur*** – Högväxande sort som kan bli 2 m hög eller mer men ändå har ett rätt kompakt växtsätt enligt kroatisk fröfirma. Ger små gulorange tomater med söt smak, oftast runda eller vagt ovala. Tomaterna liknar Blondkopfchen/Ildi men ger tomater av mindre storlek. Klasarna beskrivs som rejäla. Produktiv! Har en utvecklingstid på ca 70 dagar enligt grekisk fröfirma.
 • Mirabelle /Mirabelle Blanche /Mirabell Jeune /Mirabelle Jaune – Det finns JÄTTEMÅNGA olika Mirabelle att hålla reda på och inte alla är multiflora… Bl a Cerise Jaune Abel, Mirabell, Mirabell Multiflora, Mirabelle Blanche, Mirabelle Jaune, Wagner Mirabell, Wagner’s Mirabell mfl. Det verkar som om den kanadensiska tomatdrottningen Tatiana Kouchnarevas svärmor köpte frö av en rysk tomatförädlare 1998 (de fröna kanske hade franskt ursprung). Exakt vilken Mirabell som var först (och vilka som kom senare) har jag inte förstått än… Vissa källor beskriver den som busk men Tatiana använder namnet Mirabelle Blanche och beskriver den som högväxande men kompakt. Tomaterna verkar vara små, runda och vitgulorange (färgen skiftar i takt med mognadsgrad) med mörkare rosa botten, mycket vackra. Smaken beskrivs som mild. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar.
 • Myriam – Högväxande sort som kan bli 2 m eller mer och ger röda, runda körsbärsstora tomater. Smaken beskrivs som kraftig och bra, ganska söt. Har en utvecklingstid på ca 70-75 dagar enligt grekisk fröfirma. Ganska ny sort som upptäcktes och stabiliserades av Pascal Moureau i Stave, Belgien. Om jag har förstått historien rätt så är Myriam resultatet av en mutation hos sorten Mirabelle Blanche; en planta med ljusa frukter fick tre enstaka röda tomatfrukter i samma kluster som de vita. Dessa sparades och odlades vidare, stabiliserades över tid.
 • Negro Azteca – En högväxande muliflorasort som beskrivs som extremt produktiv och ger små, runda lilaröda tomater på ca 28 g. Smaken beskrivs som fuktig, delikat och komplex. Mognar i mitten på säsongen. Väldigt lik Black Cherry i utseendet (fast de som smakat och jämfört verkar vara eniga om att Black Cherry är snäppet godare). Sorten dök upp 2005 i USA, Eduardo Valenzuela erbjöd frö i SSE (en amerikansk motsvarighet till svenska fröföreningen Sesam) och enligt honom kommer fröerna från aztekerna.
 • Nipples Cherry Tomato /Nipples – Extremt produktiv sort som är resultatet av en korsning av Riesentraube och en vildtomat L. cheesmanii med droppformade tomater. Ger enorma mängder av små röda körsbärstomater med minispets som väger 4-6 g, en klase ger fler än 100 tomater. Tomaterna går från grön till gul, orange och sist röda som mogna. Blomklasarna beskrivs som både stora och många. Smaken beskrivs som delikat, söt och aromatiskt fruktig av kroatisk fröfirma som fått tag på frö av Mark Korney i USA. Plantan är högväxande men har ett underligt hängande växtsätt pga alla blomklasarna och behöver mycket stöd.
 • Orange Centiflor – se Centiflor Orange
 • Princess – Högväxande sort som ger droppformade, gula tomater med söt smak som inte spricker så lätt. En tomat väger ca 10 g. Enligt kroatisk fröfirma så verkar tomaterna kunna hänga kvar rätt länge på plantan utan att bli dåliga, vilket ju förstås är praktiskt eftersom den är produktiv och ger mycket, så man har en chans att äta och skörda ikapp. Ska ej förväxlas med Pink Princess som är en annan sort.
 • Rebel Alliance – Ny sort som är resultatet av en korsning av Not Purple Strawberry och Zluta Kytice, framtagen av Russ Crowe. Och jo, namnet syftar på Star Wars eftersom Russ Crowe är väldigt förtjust i filmerna. Beskrivs som högväxande men verkar bara bli ungefär 1,5 m. Ger små brunröda tomater som verkar vara typ runda eller lite hjärtformade. Smaken beskrivs som mild och aromatisk av belgisk fröfirma. Midseason-sort, så ca 70-80 dagars utvecklingstid. Enligt Russ Crowe själv så behöver plantan gott om plats och mycket stöd.
 • Red Cluster Pear*** – Högväxande sort som ger röda, päronformade tomater som påminner litegrann om klassiska piennolotomater i uteendet. Men den här är betydligt mer produktiv! Smaken beskrivs som söt och välbalanserad. Ger skörd i mitten på tomatsäsongen.
 • Red Dwarf Romanian – Busksort! En av få multiflora-buskssorter som blir ca meterhög och ger klarrödorange, päronformade små tomater i mängder. Passar bra för krukodling, men det ska vara en rejält hög och stor kruka om det ska bli bra. Sorten kommer, precis som namnet antyder, från Rumänien. Smaken beskrivs som delikat av kroatisk fröfirma, en klase bär mellan 30-50 st tomater men de är väldigt små, ca 6 g enligt dansk källa.
 • Reverend Michael Keyes*** – Högväxande amerikansk sort med en utvecklingstid på ca 70 dagar, framtagen av Blane Horton. Ger stora klasar med mååånga små klarröda körsbärstomater på ca 10-15 g /st (ibland med liten spets). En enda klase lär kunna ha ca 150 tomater enligt den norska tomatbloggen TomatPrat. Smaken beskrivs som fyllig och god med fin balans mellan sötma och syra. En god tomat som passar fint i sallad eller som snacks. Reverend Michael Keyes är resultatet av en korsning av Sweet Beverly och Black Plum, släpptes nån gång runt 2014. Plantan beskrivs som buskigt högväxande. Populär sort men det är inte helt lätt att få tag på frö…
 • Riesentraube*** /Large German Cherry /Deutsche Riesentraube – Högväxande, tålig sort som ger röda, runda tomater med liiiten spets, en tomat väger ca 18 g. Plantan beskrivs av flera oberoende källor som tålig mot risigt väder, och enligt en tomatvän till mig så går tomaterna även hyfsat bra att lagra. Även om det inte är en klassisk lagringstomat så lagrar den bra ändå. Gammal tysk kulturarvssort (ursprungligen från östra Tyskland) som hållits vid liv och odlats länge av Amish-folket sen 1855 i området kring Pennsylvania i USA. Namnet betyder direktöversatt från tyska typ enorm druva/enorm druvklase, en enda klase kan bära så många som 30-50 tomater. Även om sorten blommar väldigt ymnigt så brukar inte alla blommor bilda tomater men den är ändå att betrakta som produktiv. Enligt Tatianas TomatoBase finns även en gulfruktig mutation av Risentraube, har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt samma källa.
 • Rose Quartz*** – Högväxande sort som blir bäst i växthus och ger rosa, runda små körsbärstomater i rejäla klasar… En enda klase kan bära så många som 200 tomater, men de är små och väger bara ca 5-12 g/st. Smaken beskrivs som fruktig och ganska söt. Har en utvecklingstid på ca 65-70 dagar enligt norsk källa.
 • Stormin’ Norman*** – Högväxande sort som kan bli 2 m hög eller mer. Döpt som en hyllning till amerikanske  “Desert Storm”-generalen Norman Schwarzkopf Jr. Produktiv sort som ger skörd under mycket lång tid. Tomaterna är päronformade med liiiiten spets och har dovt röd färg. Smaken beskrivs som litegranna söt. Ganska ny sort från USA, ingår i Keyes-familjen av tomatsorter (Blue Keyes, Black Keyes mfl) och beskrivs vara mycket lik sorten Sinister Minister, fast det här är en multiflora. Bra hållbarhet efter skörd. Har en utvecklingstid på ca 70 dagar enligt grekisk fröfirma.
 • Sweet Beverly – Gammal tomatsort som hittades på en övergiven bondgård i norra Michigan, USA. Plantan blir 1,5 m hög eller mer och ger små saftiga, söta gula tomater med oval päronform i mitten av säsongen. Tomaterna väger ca 10 g styck och spricker inte så lätt. Har ganska bra hållbarhet så länge de sitter kvar på sin gren. Säljs av både belgisk och kroatisk fröfirma.
 • Sweet Sharon – Högväxande sort från USA som ger ljust gula små små runda tomater med svag minispets, väger 5-10 g. Smaken beskrivs som mildsöt och saftig. Har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt norsk källa.
 • Tarasenko Rozovyy /Tarasenko’s Pink – Enligt vissa återförsäljare är detta en multiflora, enligt andra inte… Jag väljer att hellre fria än fälla. 😉 Högväxande sen sort som ger rosa, ovala köttiga tomater med liten spets på ca 80-100 g. Rent visuellt ser tomaterna ut typ som rosa piennolotomater (verkar kunna lagras viss tid, oklart hur länge, brukar ej marknadsföras som långlagringstomat). Smaken beskrivs som superbra. Plantan beskrivs som extremt produktiv och dessutom frisk, verkar vara motståndskraftig mot potatisbladmögel senare på säsongen. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar eller mer enligt kroatisk fröfirma. Framtagen av Feodor/Feodosiy Tarasenko i byn Voronezh i Sumy-regionen i Ukraina, som verkar ha fått fram många av sina tomatsorter genom korsningar med olika San Marzano-tomater (sannolikt gäller det även denna). Det finns verkligen mååånga olika tomatsorter som heter Tarasenko, och Feodosiy Tarasenko verkar ha tagit fram dem allihopa. Fantastisk man, hatten av för honom!
 • Tempête de Sable – Mycket produktiv, högväxande sort framtagen av Pascal Moreau. Ger ljusgula, runda (ibland liiite) ovala tomater med luftigt skal. Beskrivs som söta och fruktiga i smaken, med bra hållbarhet så länge de får sitta kvar på kvisten. Plantan blir ca 1,6 m hög eller mer. Namnet Tempête de Sable betyder sandstorm på franska.

  Vinbärstomaten ger inte stora frukter, men galet många.
 • Vinbärstomat – Egentligen inte en multiflora eftersom klasarna är så pass luftiga men sjukt produktiv så jag inkluderar den här ändå. Den klassiska vilda vinbärstomaten som ofta bara heter just Vinbärstomat hos fröfirmorna. Ger röda eller orangegula tomater (korspollineras lätt). Blir 150 cm hög och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Kan odlas i stor kruka eller ampel, har ofta ett rätt yvigt växtsätt och sätter många långa små miniklasar av små tomater på ca 4 g. Blir bäst i växthus eller odlad under liknande förhållanden. Jag ids inte plocka av den här sorten en och en utan jag brukar knipsa av en hel klase istället och använder den mest som pynt-tomat på huvudrätten eller runt serveringsfat. Vacker sort! Och produktiv! Men inget för självhushållare direkt, den här odlar man inte för att bli mätt, den odlar man för att den är rolig och snygg. se även Currant Gold Rush och Golden Currant.
 • Zluta Kytice – Högväxande sort som kan bli 2 m eller mer. Har tjeckiskt namn, Zluta Kytice verkar betyda gula blommor/ gul bukett och den gör skäl för sitt namn, hela plantan ser verkligen ut att vara täckt av gula blommor när den är i blom… Nästan mer gult än grönt på den då. Ger orange, rundovala tomater med liten spets. Smaken beskrivs som intressant och komplex, inte bara söt utan också syrlig. Har en utvecklingstid på 75 dagar enligt kroatisk fröfirma.

Har du odlat nån av sorterna i listan?
Kommentera gärna inlägget och berätta hur det gick! 😀 😀 😀

Vinbärstomat är en trevlig pyntsort tycker jag, men jag ids inte plocka tomaterna en och en. De är för många! Knipsar hellre av en hel klase och dekorerar med.
Fortfarande omogna Barry’s Crazy Cherry på plantan.

Källor i urval:

https://croatianseeds-store.com/index.php/o-store/results,1-20?keyword=multiflora&limitstart=0&option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=0

https://croatianseeds-store.com/index.php/croatian-seeds-store/2288/46/tomatoes/cherry-tomatoes/princess-tomato-multiflora-type-1-detail

https://merakiseeds.com/multiflora-type

http://www.essaime-artomate.be/sommaire.html

http://tatianastomatobase.com/w/index.php?search=multiflora&go=Go&title=Special%3ASearch

http://tomatprat.blogspot.com/2018/11/multiflora-tomater.html

https://www.vertiloom.com/en/search/multiflora/

http://clara.vrx.palo-alto.ca.us/works/photoessays/our_garden/2020/multiflora/

https://www.seedsavers.org/the-rise-of-heirloom-seeds-alan-linda-kapuler

https://tomatdatabasen.dk/blog/shop/vare/anna-herman/

Läs också Sortguide: Piennolo & Vintertomater
Fler inlägg om tomater

Annons

3 Comments

 1. Black centiflor går att få tag på från franska Kokopelli. Odlar den för första gången. Har tagit lång tid på sig men så var plantorna ganska svaga från första början efter sådd. Men nu börjar de skifta färg, har ännu inte smakat. Rose quartz oxå första gången, köpt från Meraki seeds. Fina klasar trots att plantan står i en dåligt gödslad bädd. Bra smak, ska odla den nästa år igen.

 2. Stormi’n Norman ger galet stor skörd, bra storlek på frukterna och god, lite lagom sötma men kräver stort utrymme både uppåt och åt sidorna. Vi fick binda upp den fler gånger i växthuset, mycket odlingsvärd. Odlade också Karma Purple Multiflora men ingen eller väldigt liten tendens till mörk, snarare drag åt brunt. Väldigt god, bra sötma, storlek och mycket smak men gav väldigt liten skörd i växthuset, inklämd förvisso då andra sorter bredde ut sig mycket. Den är klimattålig så den testar jag säkert utomhus nästa gång. Bor i norra Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.