Goda tomaten Red Pearl

trollet
Goda tomaten Red Pearl.
Det var verkligen inte nåt vidare tomatår 2023 för mig här i zon 4… Först för hett, sen för blött och hösten kom med sina kalla natt-temperaturer redan i början av augusti. Och så stormen Hans, som grädde på tomatmoset. Då blir man ju desto gladare över de sorter som faktiskt funkade ändå. Som Red Pearl! 😀

Ända sen Anette på Boäng tipsade om Red Pearl i inlägget Trädgårdsprofilernas Tomatfavoriter så har jag varit sugen på att testa den. Och så blev det sommaren 2023! Hon beskrev den som ”Den är söt och god, ger alltid pålitlig skörd av fasta hållbara tomater som inte spricker så lätt. Underbar godistomat.” och jag håller med om vartenda ord. Just så är den! Även en genomusel tomatsäsong med risigt väder vilket faktiskt imponerar lite extra. 😃😃😃

Red Pearl i blom.
Red Pearl får faktiskt imponerande stora eller ”långa” blommor med tanke på hur små tomatfrukterna är. Jag hajade till varenda gång jag passerade plantan i blom.

Tidig, god och rätt tålig

Det är inte helt lätt att hitta vettig information om Red Pearl eftersom det verkar finnas flera olika versioner av den i omlopp… (Tillochmed Tatiana Kouchnareva är osäker och skriver ” I am not sure if this is a hybrid or open-pollinated. Need more research.” på Tatianas TomatoBase) Kanske har den varit en hybrid ursprungligen, men sedan stabiliserats genom åren. Tomaterna är ju väldigt ”moderna” i sin utformning; fasta, vackra, hållbara och med platta klasar (men klasarnas form kan variera).

Den version som jag köpt kommer från Runåbergs Fröer och är tidig med en utvecklingstid på ca 65 dagar. Den kallas även för Pärltomat och ger små, vagt avlånga/dadelformade tomater med fast kött och få frön. Smaken är söt och god, plantan är delvis högväxande-halvhög och behöver stöttas. Den är absolut en produktiv sort men att kalla den för en multiflora tycker jag inte stämmer… Fullt så hysteriskt produktiv är den faktiskt inte, och klasarna är rätt luftiga, men den är mycket odlingsvärd ändå. MYCKET odlingsvärd!

Red Pearl börjar mogna.

Funkar i kruka, på friland och i växthus

Jag odlade den i stor kruka (snittblomshink) utomhus vid tomatväggen i zon 4 och glädjande nog så klarade den de överdrivna regnmängderna galant! Inte en enda tomat sprack. Den har också varit överrasskande god jämfört med andra tidigmognande sorter. Enligt Runåbergs så fungerar den både i växthus och på friland, de beskriver den som frisk och det verkar stämma bra. Höjden anger de som 120-200 cm. Hos mig blev den ca 100-120 cm, lagom och bra för en rejäl kruka.

Enligt vissa källor har den viss motståndskraft mot bladmögel och plantan var fortfarande fin trots att andra snabbt började se risiga ut av för mycket vatten och för hög luftfuktighet så det kan mycket väl stämma.

Red Pearl ger många tomater per klase. Ibland är klasarna långa och ordnade, ibland har de en lite annorlunda, mer oordnad form.
Formen på klasarna kan variera men tomaterna är lika goda och likformiga ändå.

Ursprung

Runåbergs Fröer beskriver dess historia såhär: ”Vi fick några frön av en kund, Jan Strålman, för flera år sedan och vi har sedan dess odlat den varje år, både i växthus och på friland. Ursprunget är osäkert, liksom namnet, men den har visat sig vara stabil i alla år och nu har vi förökat upp tillräckligt med frö för att kunna erbjuda denna delikatess till alla finsmakare.” Jag håller med om att den är mycket god och jag håller också med om att det är svårt att hitta mer information om sorten…

Men god är den! Och lättodlad. En sån mumsig sort som jag absolut vill odla igen. 😀😀😀

Red Pearl var en av mina bästa sorter den eländiga tomatsommaren 2023. Den levererade fint och blev mycket god som utomhusodlad i kruka i zon 4 trots det hopplösa vädret.
Plantan blev inte så hög, men ganska yvig och behövde en del stödpinnar.

Källor i urval:

https://www.runabergsfroer.se/?p=626

https://www.johnnyseeds.com/vegetables/tomatoes/grape-tomatoes/red-pearl-organic-tomato-seed-97G.html

Tims Tomatoes om Red Pearl

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(2265)_Red_Pearl.aspx

Läs också: När ska man börja så tomatfrö? (från sådd till skörd)
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.