Sortguide: Vita tomater

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Olika versioner av vitt

Är de verkligen alltid så väldigt vita då, de där vita tomaterna? Nja, helt kritvita är de förstås inte. Graden av vithet varierar väldigt, en del sorter är vita främst som omogna och övergår senare till en mer ljusgul färg som fullmogna. Andra är gulare på insidan med vitare skal (eller tvärtom). En del är mjölkvita, eller så kallade ”ivory”, vilket direktöversatt till svenska betyder elfenben/ elfenbensvitt men det är ju egentligen en slags vitgul färg, eller varmvit om du så vill…

Så nä, inte alla tomaterna i listan här är att betrakta som kritvita tomater, men de kan ju ändå vara roliga att känna till. 🙂

White Bush, Belaya Sosulka (och Maglia Rosa och Greensleeves).

Smaken då?

Vita tomater smakar inte som röda tomater, men alla vita tomater smakar heller inte likadant. Det finns stor smakvariation även inom det vita segmentet; vissa är mycket söta, andra mildare i smakvolymen. Vissa har citron- eller apelsintoner, andra en sötare fruktig smak. Vi människor upplever ju också detta med smak väldigt olika, dessutom kan odlingstekniken också påverka smaken mycket så du får helt enkelt prova dig fram!

Gemensamt för de vita sorterna är dock att de (oftast) snabbt blir övermogna, så skörda i tid. Testa att skörda tomaten i olika färgstadier, ofta är de som godast när de fortfarande är vita, ibland när axlarna börjar skifta svagt i gult eller när axlarna fortfarande är lite gröna. Prova dig fram, även detta med ”mognadsfärg” skiljer sig åt från sort till sort.

Dags att skörda från tomatväggen…
White Bush började vi mumsa på redan i skålen… Den andra vita avlånga pastatomaten till höger är Belaya Sosulka. (Övriga tomater i skålen: Greensleeves, Banana Legs, Maglia Rosa och kanske korspollinerad Alice’s Dream.)

Sortguide: Vita tomater

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara hyfsat lätta att få tag på är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Albino – se White Beauty

Amethyst Cream Cherry – Högväxande och starkväxande sort (kan bli 2 m eller mer) som ger vita, runda små körsbärstomater med vackert lila axlar och vit insida. Smaken beskrivs som delikat, söt och komplex, verkar ge bra skörd under lång tid. Spricker inte så lätt, blir inte övermogen särskilt snabbt och går att lagra en tid. Framtagen av Brad Gates, Wild Boar Farms i USA. Utvecklingstid ca 80 dagar.

Amethyst Cream Cherry XL – Högväxande och starkväxande sort (kan bli 2 m eller mer) som ger vita, runda körsbärstomater modell större med vackert lila axlar och vit insida. Smaken beskrivs som delikat, söt och komplex, verkar ge bra skörd under lång tid. Spricker inte så lätt, blir inte övermogen särskilt snabbt och går att lagra en tid. Framtagen av Brad Gates, Wild Boar Farms i USA. En förbättrad förädling av Amethyst Cream Cherry som är mer produktiv och ger större tomater. Verkar dessutom fortsätta ge ända tills frosten tar plantan. Har en utvecklingstid på 75-80 dagar enligt grekisk fröfirma.

Antho White /Antho Weiss – Högväxande sort som ger väldigt vackra små vitgula tomater med lilablå skuldror. Sorten är resultatet av en korsning av sorterna Bianca och OSU Blue framtagen av den tyska tomatförädlaren Reinhard Kraft. Tomaterna beskrivs som små på ca 15 g med söt smak. Även plantan är snygg med blålila toner på stam och blad. Det diskuterades en hel del kring 2018 om den här sorten verkligen var helt stabil, men numera borde den ju rimligen ha hunnit stabiliseras… Om du vill vara på den säkra sidan så var selektiv med från vem du skaffar frö. Har en utvecklingstid på ca 70 dagar.

Multifloratomaten Barry’s Crazy Cherry.

Barry’s Crazy Cherry – Högväxande multiflorasort som ger rejäla klasar av söta gulvita tomater (med liiite syra) med liten spets på ca 1,8 m hög planta (men den kan bli ännu högre). Framtagen av Brad Gates, Wild Boar Farms i USA. Börjar ge skörd i mitten av säsongen och fortsätter tills frosten tar plantan. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Tomaterna är ganska fasta och har en fruktig smak med fin syra men det gäller att skörda i tid: de vita tomaterna är godast. När de börjar bli lite gula så är de övermogna. Skörda litegrann allteftersom de mognar för bästa smak. En av mina favoritmultiflorasorter. Funkar fint att odla utomhus i kruka vid varmsoliga tomatväggen här i zon 4.

3 st vita Belaya Sosulka högst upp till höger (övriga tomater i bild är Vesuvio Giallo och Banana Legs).

Belaya Sosulka /belaya sosul’ka /Sosulka belaya /Сосулька белая /White Icicle – Högväxande pastasort från Ukraina på ca 180 cm som ger vackra vagt avlånga plommonformade, gulvita köttiga pastatomater på ca 80 g /st i långa klasar. Produktiv, en enda planta kan ge 3-5 kg. Tomaterna spricker inte så lätt och mognar ungefär samtidigt med rätt bra hållbarhet, både som plockade och kvar på plantan. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt grekisk fröfirma. En av de bästa vita/vitgula tomatsorterna som jag känner till för hobbyodlare. Namnet betyder vit istapp på ryska.

Bianca Grande /Bianca Large – se Great White

Big White – enligt vissa källor är Big White och Great White en och samma sort, men enligt Amy Goldmans bok The Heirloom Tomato är det två olika sorter (varav hon tycker att Great White är bättre/godare). I övrigt verkar de vara så pass lika att det är svårt att skilja dem åt. Se Great White.

Blanche de Prusse /White Prussia – Inte så hög sort som ger ganska stora cremegula tomater på 80-150 g. Plantan beskrivs bli meterhög av vissa källor, enligt andra källor blir den ca 60-80 cm hög så jag gissar att det beror på hur pass stor jordvolym plantan får (ju mer desto högre). Smaken beskrivs som mycket god, söt och saftig. Plantan verkar inte behöva tjyvas. Har en utvecklingstid på ca 65-70 dagar.

Blonde Boar – Högväxande sort framtagen av Brad Gates, USA. Ger mellanstora runda, saftiga vitgula tomater på 90-140 g med ljusgröna ränder som senare blir djupgula ränder när tomaten mognar. Ibland rodnar enstaka tomater i rosa nertill i botten. Tomaterna beskrivs som smakrika med en syrlig smak som inte är så vanlig hos vita tomater. Har en utvecklingstid på ca 75-80 dagar.

Bugtussle Buttermilk Wonder – Halvhög sort som blir ca 1,60 m hög och ger vitgula bifftomater med mildsöt smak med låg syra. Gammal kulturarvssort som verkar ha tyskt ursprung men ändå verkar fått sitt namn från Bugtussle, Kentucky i USA.

Captain Lucky White – Högväxande sort från USA med potatisblad som ger runda vita tomater på ca 150 g med söt och fruktig smak. Tomaterna är vitare i början, sen ljusgula. Har en utvecklingstid på ca 75-80 dagar.

Cherry White – se White Cherry

Coyote – Tidig sort från Mexico som har en utvecklingstid på ca 50-60 dagar. Ger små, gulvita och nästan genomskinliga tomater på högväxande planta. Under rätt förutsättningar kan smaken bli mycket söt.

Cream Sausage*** /Sausage Cream /Banana Cream – Busksort från USA framtagen av Tom Wagner. Plantan blir ca 90-120 cm hög och ger ovala, avlånga vitgula tomater med liten spets (ganska lik Belaya Sosulka till utseendet). Tomaterna beskrivs som rätt söta, lär mäta 5 1/4 i brix och väger ca 28-56 g enligt dansk källa, enligt svensk återförsäljare är det 70-80 g (oklart vad som stämmer). Mer vita i början, övergår sen till en mer mildgul färg. Enligt Amy Goldman i boken The Heirloom Tomato så lämpar den sig bäst för att ätas färsk i sallad eller salsa eftersom den får en metallisk smak som tillagad (Goldman 2008:128). Ingen vidare sås-sort helt enkelt, ät den hellre färsk.

Dr. Carolyn /Galina Ivory Mutant – Högväxande sort som ger små fasta gulavita tomater med syrligt söt, god komplex smak. Har en utvecklingstid på ca 79 dagar enligt amerikansk källa. Döpt av Steve Draper efter Dr. Carolyn Male eftersom hon verkar varit den första som sparat frö av sorten. Beskrivs som en produktiv sort, en planta kan ge ca 20 kg sägs det.

DTP Dwarf Barossa Moon – Meterhög rätt produktiv sort som ger blekgula tomater på ca 50 g med oval eller rund form. Smaken beskrivs som mildsöt med vaga citrustoner och plantan får mörkt gröna potatisblad. Sorten är framtagen av Susan Oliverson i Dwarf Tomato Project och släpptes runt 2018. Susan Oliverson selekterade den här sorten ur ”the Snowy Family”. Ganska tidig, har en utvecklingstid på ca 70 dagar. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.

DTP Dwarf Bendigo Moon – Meterhög produktiv sort som ger ovala ”elfenbensgulvita” körsbärstomater modell större, på ca 25-40 g. Smaken beskrivs som söt, välbalanserad och god. Ganska tidig, har en utvecklingstid på ca 70 dagar. Sorten är framtagen inom Dwarf Tomato Project och släpptes ca 2018, den döptes av Gregg Muller och är selekterad ur ”the Snowy Family”. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.

DTP Dwarf Mandurang Moon – Meterhög sort som ger ovala ”elfenbensvita” saftiga körsbärstomater modell större, på ca 20-40 g med söt smak. Tidig, har en utvecklingstid på ca 65 dagar, plantan har potatisblad och mörkt gröna blad. Sorten är framtagen inom Dwarf Tomato Project och släpptes ca 2018, den döptes av Gregg Muller och är selekterad ur ”the Snowy Family”. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.

DTP Dwarf Moliagul Moon – Meterhög sort som ger tomater av varierande storlek, från typ körsbärstomater till mellanstora tomater, smaken beskrivs som sötsyrlig och god. Kanske mer gula än vita i färgen i mitt tycke… Har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Sorten är framtagen inom Dwarf Tomato Project och släpptes ca 2018, den döptes av Gregg Muller och är selekterad ur ”the Snowy Family”. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.

DTP Dwarf Mr. Snow – Meterhög sort (som ibland blir högre om rötterna får fritt spelrum och stor jordvolym) som ger gulvita tomater på 150-280 g (ibland rodnar tomaterna i rosa nertill i botten som mogna). Den här sorten verkar vara godast om den skördas när skalet fått gulare färg men den fortfarande är vit på insidan. Plantan får mörkt gröna potatisblad. Sen sort, har en utvecklingstid på ca 80-90 dagar. Sorten är framtagen inom Dwarf Tomato Project och släpptes ca 2011, den är resultatet av en korsning av sorterna Golden Dwarf Champion och Green Giant som gjordes av Patrina Nuske Small 2006, selekterad ur ”the Snowy Family” och döpt av Craig LeHoullier som valde att döpa den efter sin vän A. C. Snow. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.

DTP Dwarf Parfait /Parfait Dwarf – Meterhög rätt sen sort som ger väldigt coola tomater med ovanligt utseende och bra smak. Ger mellanstora, plattrunda små bifftomater på ca 170-340 g med nästan genomskinligt, vitgult skal som nästan liknar glas, på insidan är köttet grönt med orange mitt. Smaken beskrivs som god och välbalanserad. Plantan får mörkt gröna potatisblad och samma planta kan ge tomater av väldigt varierande storlek. Har tyvärr ganska lång utvecklingstid och brukar beskrivas som medelsen-sen (dvs runt 90 dagar) gör sig sannolikt bäst som odlad i växthus. Sorten är framtagen ur ”the Fancy Family”, framkorsad ur en selektion av ”the Sunny Family” och Orange Pear gjord av Sherry Long, senare selekterad och döpt av Susan Oliverson. Ganska ny sort, släpptes 2019. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Läs mer om OSSI här.

Duggan White – Halvhög sort som blir ca 1,3 m hög och ger väldigt jämnrunda gulvita tomater på upp till 140 g ungefär. Smaken beskrivs som unik.

Etoile Blanche d’Anvers /Antwerp White /Blanche Danvers /White Etoile Antwerp /White Star Antwerp – Högväxande gammal fransk/belgisk kulturarvssort. Ger gulvita runda vagt ribbade tomater med mildsöt smak på100-150 g. Beskrivs som ”juicy, soft and sweet tasting” av belgisk fröfirma.

Fairy Tale Angel – se Märchenengel

Galina Ivory Mutant – se Dr. Carolyn

Garden Peach börjar mogna.

Garden Peach – Högväxande, produktiv sort från Peru som får först vitgula, senare ljust varmgula tomater med varierande storlek som ser ut lite som persikor (därav dess namn). De minsta tomaterna blir bara på ca 60 g men en och samma planta kan ge tomater som väger 120 g. Beskrivs som mycket god med ganska mild smak av flera som odlat den, lär också ha rätt bra hållbarhet (men inte så pass bra att den klassas som vintertomat). Tomaterna är mycket svagt ludna, kanske snarare matta, men den lilla korta behåringen syns om du tittar riktigt nära. Får ofta rodnande solsida. Enligt Tatianas TomatoBase är Garden Peach en mycket gammal kulturarvssort från Anderna som daterar ända tillbaka till 1600-talet. Smaken går isär hos odlare om den här sorten; vissa älskar den, andra är föga imponerade så sannolikt behöver den mycket värme och kalium för att rent smakmässigt bli riktigt bra.

Ghost Cherry.

Ghost Cherry – Högväxande sort från USA som ger vitgula, matta och vagt ludna körsbärstomater modell större på ca 25-40 g med mycket sötfruktig smak som beskrivs som delikata av kroatisk förfirma. Har rätt tunt skal som växthusodlad, går att odla även utomhus i skyddat läge men då kan skalet bli tjockare vid låga temperaturer. Växthusodling rekommenderas. Har en utvecklingstid på ca 75-80 dagar och ger skörd tills frosten tar den. (Kanske samma sort som Ghost?)

Grandma Josie’s Amish White – Högväxande biffsort från Virginia, USA som verkligen ger rejält stora tomater på 300-600 g. Smaken beskrivs som söt med låg syra, tomaterna är saftiga och köttiga. Bör skördas när de fortfarande är vita, innan de blivit gula. Sen sort med en utvecklingstid på 90 dagar eller mer, bäst odlad i växthus.

Great White*** /Bianca Large /Bianca Grande /Great White Beefsteak /White Princess – Högväxande sort som beskrivs som en av de allra vitaste sorterna! Enligt polsk fröfirma så tål plantan torka och hetta ovanligt bra. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar (så blir sannolikt bäst i växthus) och ger stora, saftiga bifftomater med fin fruktig smak; tomaterna beskrivs ha toner av citrus, ananas och söt melon. Tomaterna har en rätt stadig, rejäl form men hur pass stora de faktiskt kan bli verkar det råda delade meningar om… Enligt Danska Tomatdatabasen så kan de bli upp emot 300 g, enligt TomatoEden så kan de bli ännu större, upp till 700 g. Mäter 6 i brix enligt Amy Goldmans bok The Heirloom Tomato, hon beskriver den som ” Unsurpassed in beauty and flavor – better than all other whites combined.”(Goldman 2008:100). Intressant nog så skriver hon också att Great White INTE är samma sort som Big White (vilket många andra källor menar är en och samma). Enligt Goldman så släptes Great White 1991 av Glecklers Seedmen, enligt ägaren George Gleckler har den tagits fram ur gula och orange oxheart-tomater som en kund skickade till honom.

Iva’s Sweet White – Högväxande sort som ger gulvita körsbärstomater modell större som inte spricker så lätt. Plantan beskrivs som motståndskraftig mot sjukdomar. Smaken beskrivs som mycket söt och god, och enligt grekisk källa mäter de 9-10 i brix (vilket är mycket högt!). Har en utvecklingstid på ca 75 dagar.

Ivory Egg  – Högväxande sort som ger ljust gula tomater stora som ett hönsägg ungefär, har ungefär samma utdragna form också. Tomaterna beskrivs som fasta, saftiga och smaken som sötfruktig, enligt Amy Goldman mäter sorten 7 i brix (Goldman 2008:132). Som omogna verkar tomaterna vara vitare, men de övergår till mer gult som mogna (och övermogna). Oklart om sorten kommer från Sverige eller USA (det finns också en gammal kulturarvssort från Australien som heter Old Ivory Egg, eller Australian Yellow Plum, men den verkar ha längre utvecklingstid enligt vissa källor, men enligt Amy Goldmans bok The Heirloom Tomato är de en och samma sort. Oklart vad som gäller.) Verkar klara kallare klimat med kortare odlingssäsong hyfsat bra.

Ivory Pear – Högväxande sort som ger ljust gulvita tomater på ca 40 g med vitare insida i slutet av tomatsäsongen. Smaken beskrivs som sötmild och aromatisk.

Ivory Tears – Högväxande snyggsort som släpptes 2020, verkar vara en stabiliserad korsning av Philip Vermeulens tomatsort Eleven Tears (Ivory Tears verkar sen ha vidareutvecklats i samarbete med Gerd Fraeyman om jag förstått det hela rätt). Ger väldigt avlånga, droppformade vitgula små tomater (ungefär som ett spetsigt päron med jäääättelång hals) som beskrivs som söta, krispiga och goda. Verkar ge rätt stor skörd i mitten-slutet av den svenska tomatsäsongen.

Jack White – Högväxande och rätt kraftigväxande biffsort som är resultatet av en korsning av White Beauty och White Tomesol framtagen av Alan Bishop. Ger rejält stora, plattrunda vitgula tomater (bland ribbade) på 250-500 g. Tomaterna fortsätter att vara vita även som mogna, möjligen med lite gulare axlar. Tomaterna beskrivs som goda, både saftiga och köttiga. Börjar ge skörd i mitten av säsongen.

Lotus /Lotos – Högväxande rysk sort som ger vita plattrunda tomater, ibland med vagt rosa botten, på 100-200 g (ibland imponerande 250 g). Beskrivs som ganska tidig i Tomatklubbens Medlemsblad 2019. Enligt vissa källor har plantan potatisblad.

Märchenengel /Fairy Tale Angel – Halvhög (semi-determinate) produktiv tysk sort från Kleverhof. Ger väldigt vackra droppformade körsbärstomater med gulvitt skal och lila nacke. Tomaterna väger mellan 5-26 g styck (snittvikt ca 15 g) och smaken beskrivs som mildsöt med exotiska toner. Tomaterna är fasta med vitt inre. Plantan beskrivs vara motståndskraftig mot bladmögel som kommer sent på säsongen (sk late blight). Har en utvecklingstid på ca 75 dagar.

Petit Pomme Blanche – Högväxande fransk sort som ger gulvita små goda tomater på ca 10 g i stora klasar.

Poil Blanc – Högväxande sort med en utvecklingstid på ca 75 dagar. Ger gulvita, lite lätt ludna körsbärstomater av större modell på ca 35 g som inet spricker så lätt. Smaken beskrivs som söt med låg eller ingen syra.

Reinhardt’s White Heart /Reinhard Krafts White Heart – Högväxande sort som ger ljusgula, lite bumliga hjärtformade tomater med rosa inslag i skalet (ibland rodnar tomaterna i rosa nertill i botten som mogna) och vit insida, ibland syns de rosa inslagen även på insidan i det vita köttet. Beskrivs som saftiga och mycket goda med mild smak. Plantorna verkar ha hyfsat bra motståndskraft mot sjukdomar och verkar dessutom tåla höga temperaturer bra. Ganska sen sort, har en utvecklingstid på ca 85 dagar eller mer. Verkar vara resultatet av en korsning av Cherokee Green och nån av Reinhard Krafts rosa hjärtformade tomater. Verkar bli bäst som växthusodlad.

Vita Snowberry till höger (och Helsing Junction Blues).

Snowberry /Snow Berry*** – Högväxande sort som blir 2 m hög (ibland mer) och ger ljust gula, goda små runda tomater på 15-20 g med tunt skal. Smaken är vanligen mycket söt, beskrivs av vissa fröfirmor som en delikatess! Blir lite mer produktiv växthus, kan ger täta klasar (men inte alltid). Verkar vara utvecklad av Tom Wagner, USA (enligt andra källor kanske den kommer från Holland).

Snow White – se White Cherry

Sosulka Belaya – se Belaya Sosulka

Super Snow White*** – Högväxande sort som (sitt namn till trots) snarare ger mildgula tomater än vita (men med gulare inre). Beskrivs som söta små körsbärstomater från USA. Finns hos svensk fröfirma som beskriver den som mycket söt i smaken och som en större variant än den vanliga Snow White.

Sutton /Sutton White – Högväxande engelsk kulturarvssort från 1920. Smakrik biffsort som ger vitgula plattrunda tomater på 150-250 g ungefär. Smaken beskrivs som fruktig och söt. Medeltidig sort, har utvecklingstid på ca 75 dagar eller mer.

Swan’s Song /Lebedinaya Pesnya – Högväxande sort som ger stora, plattrunda lätt veckade vitgula  bifftomater med vagt rosa botten. Smaken beskrivs som söt och aromatisk med låg syra. Tomaterna har fast fruktkött och väger 150-300 g.

Taylor Lacey Leaf – Högväxande (ovanlig) kanadensisk sort som sitt namn till trots har potatisblad. Ger stora vitgula tomater på 180-350 g med mild smak och litegranna sötma. Verkar vara ganska sen, ger skörd i slutet av tomatsäsongen.

Wapsipinicon Peach/ White Peach – Högväxande, lågproducerande sort från USA som verkligen inte ger nån större skörd att skriva hem om, men de små tomaterna är vackra iallafall. Ger matta tomater med gulvitt sammetsskinn på ca 70 g som sitter i små klasar. Kan bli mycket söt under rätt odlingsförhållanden.

Weissberhaarte – Gammal högväxande tysk körsbärssort med söt smak och blekgult liiitegranna ludet skal. Smaken beskrivs som välbalanserad och sötsyrlig. Medeltidig sort, ger runda tomater på ca 25-35 g. Namnet betyder direktöversatt från tyska typ ”vitbehårad” eller vithårig.

White Apple – se White Beauty

White Beauty*** /Albino /Beaute Blance /Beaute Blance du Canada /Beauté Blanche /Crystal White /Frew´s Snowball /Merveille Blanche /White Snowball /Snowball /Weiße Schönheit /White Apple /White Queen /White Wonder – Högväxande gammal biffsort från USA som dök upp redan 1926 hos Harris Seeds. Ger tomater som både är vita på utsidan och på insidan (bara frögelet är gult). Som övermogen övergår skalet till en gulare färg, axlarna först, så skörda i tid eller låt den skuggas av sin egen bladmassa för vitare färg, i direkt solljus blir den gulare i skalet. Populär sort med väääldigt många namn, ger gula plattrunda-runda vagt ribbade tomater på ca 225-300 g med sötmild smak och toner av citrus. Enligt Amy Goldmans bok The Heirloom Tomato mäter White Beauty 5 i brix och hon är väldigt förtjust i sorten och beskriver den enbart i positiva ordalag (Goldman 2008:61). Verkar funka hyfsat bra även som odlad på friland om du bor i södra delarna av Sverige, beskrivs som medelsen. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar. De flesta som provat på denna sort verkar gilla den och vill gärna odla den igen. Köp White Beauty hos Wexthuset.

White Beefsteak – Högväxande sen kulturarvssort från 1860 som ger stora vita fasta bifftomater som kan väga upp till 400 g. Mognadsfärgen går från grön till vit till ljust gul. Smaken beskrivs som söt och saftig. Växthusodling rekommenderas för bästa resultat.

White Bush (i sällskap med Maglia Rosa mfl)

White Bush – Buskbiffsort som blir ungefär 60 cm hög och ger plattrunda vitgula tomater på 150-200 g med god, syrlig smak. Ska skördas INNAN den vita frukten övergår i gult för bästa smak (som helgul är den övermogen och smakar trist). Medeltidig sort med en utvecklingstid på ca 70-75 dagar som ger skörd länge. Jag har odlat den i kruka utomhus i skyddat läge vid en solig ladugårdsvägg i zon 4 med fint resultat, den ger fortfarande tomater nu i slutet av oktober. En jättetrevlig sort som jag gärna odlar igen. Om du vill veta mer om White Bush så lyssna på avsnitt 19 av Trädgårdstrollets Trädgårdspodd, där berättar Anette Brunsell mer om sorten.

White Cherry /Cherry White /Snow White /Cherry Snow White*** – Högväxande sort som ger vitgula, rundovala cherrytomater på ca 10-25 g med en fin eftersmak av apelsin (ibland i undantagsfall kan tomaterna bli stora som en golfboll). Storleken på tomaterna kan variera även på en och samma planta. En av de bästa vita cherrysorterna eftersom den inte spricker så lätt. Bra sort som dessutom ger skörd under lång tid. Jag tycker tomaterna är godast om de skördas när de fortfarande är vita, som gula är de övermogna med trist smak. (Det finns mååånga andra ätliga växter med namnet Snow White; chili, jordgubbar mm så sök hellre på namnet White Cherry om du letar frö). Beskrivs ibland som medeltidig, oklart om det stämmer.

White Cherry Sweet /White Sweet Cherry – Oklart om detta är samma sort som White Cherry ovan, men sannolikt är de två olika sorter. Högväxande tunnskalig sort som ger väldigt små, runda gulvita tomater på ca 7 g med söt smak som ger skörd under lång tid. Beskrivs som motståndskraftig mot bladmögel i Föreningen Sesams Årsbok År 2020 (har inte kunnat verifieras hos annan källa, tex fröfirma). Ovanlig sort som är knepig att hitta frö till. Enligt vissa källor är den tidig, enligt andra källor har den rätt lång utvecklingstid på 80-85 dagar eller mer.

White Currant /Currant White, White Currant Grape (Lycopersicum pimpinellifolium) – En slags vildtomat som egentligen är högväxande men går att odla som busksort med 3-4 stammar utomhus om du har gott om plats. Tomaterna beskrivs som mycket små (som namnet hintar om) på ca 5 g, ljust gula med mycket god söt smak; enligt Ätliga Trädgården mäter sorten 9,2 i brix vilket är imponerande med tanke på att brixskalan går från 1-10. Enligt Amy Goldman i The Heirloom Tomato mäter den 8, 5 i brix vilket ju också är väldigt sött. Den goda smaken verkar hålla i sig tills frosten kommer. Egentligen varken en ”riktig” sort eller en vildtomat, nåt slags mittemellan. Tänk på att sorten lätt korsar sig, så vill du odla den i bevarandesyfte är det ordentliga avstånd som gäller, täck gärna med fiberduk under blomning för säkerhetsskull men kom ihåg att då behöver du själv hjälpa till med pollineringen när insekterna inte kommer åt). Beskrivs som en mycket tidig sort av Amy Goldman, enligt henne dök White Currant upp första gången 1997 i Seed Savers Exchanges årsbok (SSE är lite som en amerikansk motsvarighet till svenska Föreningen Sesam) med Craig LeHoullier som frökälla. 2005 började den säljas kommersiellt av Territorial Seed Company (Goldman 2008:36).

White Icicle – se Belaya Sosulka

White Oxheart /Coeur de Boeuf Blanc – Högväxande sen sort som ger gulvita hjärtformade tomater på 250-450 g (eller ända upp till 700 g om du gödslar och vattnar som fn!). Ibland kan vissa tomater få en rosa punktfärg i mitten. Gammal kulturarvssort, enligt vissa kommer den ursprungligen från Tyskland, enligt andra är det USA. Smaken beskrivs som söt med en fruktig eftersmak. När tomaterna är vita och precis börjar skifta till gult är de mogna.

White Peach – se Wapsipinicon Peach

White Queen – se White Beauty

White Rabbit – Högväxande, rätt sen sort som ger små gulvita körsbärstomater med söt tropisk smak på spretig planta som vill ha gott om plats. Beskrivs ge mycket och länge. Ganska ny sort, släpptes 1998. Framtagen av Joe Bratka i New Jersey, USA. Beskrivs som en sen sort av Danska TomatDatabasen.

White Sensation – Högväxande sort som ger mellanstora runda mjölkvita tomater på 70-100 g (som senare övergår till gulare färg) med fin smak. Tomaterna beskrivs som söta med låg syra och spricker inte så lätt. Tomaternas mognadsfärg beskrivs som grön, sen vaniljvit, senare honungsgul. Mognar rätt tidigt men ger ändå skörd under lång tid. Framtagen av österrikiska företaget ReinSaat. Köp White Sensation hos Cramers Blommor

White Tomesol – Högväxande sort från Storbrittanien som ger plattrunda, lätt ribbade vita tomater på 120-250 g med doft av citrus. Smaken beskrivs som mycket god. Har en utvecklingstid på ca 80-85 dagar.

White Wonder – se White Beauty

White Zebra – Halvhög ny sort från San Fransisco i USA. Ger rätt runda, ibland vagt ribbade vita tomater med ljusgröna ränder som skiftar till gult när tomaten mognat. Tomaterna är på ca 100-180 g. Plantan blir ca 1,8 m hög (ibland mer). Smaken beskrivs som saftig och god. Ger bra skörd i mitten av säsongen.

Yazon /язон – Högväxande rysk kommersiell sort som är döpt efter den grekiske hjälten Jason (stavas Easun eller Yazon, hjälten som ledde Argonauterna, sökte efter det gyllene skinnet och gifte sig med Medea). Ger mellanstora vitgula, plattrunda och lätt ribbade saftiga tomater med mildsöt smak. Verkar vara en rätt sen sort som ger skörd i slutet av säsongen, men den verkar tåla kyla rätt bra och tomaterna beskrivs ha bra hållbarhet efter skörd enligt belgisk återförsäljare. Verkar ha börjat spridas utanför Ryssland runt 2008.

Zea’s Sonnabend White – Högväxande, ovanlig sort från Luc Fichots samling. Ger vitgula tomater på 180-250 g med en god smak som beskrivs som ”soft and creamy” av belgisk fröfirma. Har en utvecklingstid på 70-80 dagar.

Kan du ännu fler vita sorter?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Uppskuren Garden Peach på smakprovning (i sällskap av bl a Bärnsten, Brandywine Black och Artisan Golden Bumble Bee).

Källor i urval:

Boken The Heirloom Tomato av Amy Goldman (från 2008)

https://fröbanken.se/bifftomat-white-beefsteak-tomat-kultursort.html

https://fröbanken.se/bio-eko-tomat-white-sensation.html

https://ekzotomat.in.ua/en/tomato-seeds/tomato-biche-serdce-beloe.html

https://www.klostra.se/tomat-white-tomesol-froer

https://merakiseeds.com/

https://www.sneckenstrom.se/fron/tomat/vita-tomater/?4153966=g-name-a-48-1-filter:JTdCJTIyZmlsdGVyJTIyOiU1QiU1RCwlMjJwcmljZSUyMjolN0IlMjJtaW4lMjI6MCwlMjJtYXglMjI6OTk5OTk5OTk5JTdEJTdE

https://renaissancefarms.org/product-category/tomato-categories/white-tomatoes/

https://www.tomatofifou.fr/recherche-avanceee/tomates/?custom_f_3[0]=35

https://www.vertiloom.com/en/tomatoes/color/white-tomatoes/

https://wildboarfarms.com/product/amethyst-cream-cherry/

Ätliga Trädgården.se 

https://ortagarden.com/?p=52

https://forgottenheirlooms.com/shop/ols/products/bugtussle-buttermilk-wonder

https://www.bienes-seeds.de/p/bugtussle-buttermilk-wonder-neu

Läs också Sortguide: Svarta tomater
Ludna tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.