Färska tomater året runt

trollet

-innehåller reklam för Skillbreak-

Jag älskar tomater. Egenodlade, alltså. De där smaklösa hybriderna som finns i matbutiken vintertid vill jag helst slippa lägga i min kundkorg, så jag försöker bli självförsörjande på egen tomatskörd så långt det bara går.

Dock är jag inte självförsörjande fullt ut, eftersom det snarare handlar om att skapa kretslopp än om skördemängd, men det är en annan historia… Eftersom jag odlar utan växthus i zon 4 så gäller det att vara strategisk och välja rätt sorter efter de förutsättningarna för att maximera skörden. Sorter med kortare utvecklingstid som faktiskt hinner mogna.

Att odla och skörda tomater inomhus hela vintern med växtlampa är varken särskilt praktiskt, gott eller klimatsmart. Istället försöker jag applicera samma grundläggande tänk på tomatodlingen som man brukar göra med äppelodling. Sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen har de flesta koll på, och det går att välja tomatsorter på liknande sätt: tidiga sorter, sommarsorter och vinter/långlagringstomater.

Såhär konsumerar vi tomater i familjen under året. Sen har vi en massa ”krossade tomater” i frysen också, den glömde jag att rita…

Allra tidigast: Dvärgbusktomater

Goda lilla Orange Hat.

Tidigast av dem alla är lågväxande dvärgbusktomater. De är inte godast (de har helt enkelt inte hunnit tanka tillräckligt många soltimmar för att bli gourmettomater) men de är fortfarande godare än de som säljs i matbutiken. Klart odingsvärda.

 • Bonsai – Röd, 20 g, 25 cm hög mycket tidig, produktiv sort.
 • Jochalos – Gulorange, ca 20 g, tidig sort från Bolivia med riktigt söt och fruktig smak. En av de godaste dvärgbusksorter jag smakat.
 • Orange Hat / Oranzhevaja Shapochka – Ger väldigt söta gulorange tomater, 20-25 g. Plantan är nätt och kompakt, ca 25-30 cm hög..
 • Prolyco Busk – Röd, 10 g, 30 cm hög, mycket tidig sort med hög halt av translykopen. Sötsyrlig med skarp smak.
 • Rejina Red / Regina Red – Tidig sort som ger röda, runda sötsyrliga tomater med mycket smak. Väldigt produktiv!
 • Snegirjok – Röd, produktiv sort, 15-25 g från Ryssland. Ganska stora frukter för att vara dvärgbusktomat. Ordet snegir betyder domherre.
 • Tiny Tiger – Röd med orangeröda strimmor och stadigt skal, oval frukt som är ovanligt stor för att vara dvärgbusk, 70 g. Plantan blir ca 35 cm hög.
 • Venus – Gulorange, 15 g, 30 cm hög, tidig, fruktig och god smak.
Läs hela Sortguide: Dvärgbusktomater
Prolyco Busk, en röd dvärgbusktomat med hög halt av translykopen.

Tidiga, tåliga sorter

Det finns många, mååånga tidiga sorter… First In Field, Promyk, Raketa, Sapporo, Sioux, Stupice, Taimyr och många, många fler… Det här är ett urval. Tidiga sorter brukar gå väldigt bra att odla både i kruka och på friland, fast de mognar snabbare om de odlas i varmt, skyddat läge. En av mina absoluta, mest pålitliga favoriter är Bloody Butcher.

Sub-Arctic Plenty och Maja.
 • 42 Days – En extremt tidig busksort som ger röda, ganska små tomater. Kallas ibland för världens tidigaste tomat av återförsäljare.
 • Bloody Butcher – God busksort som blir ca 1 m hög. Tomaterna är runda, röda och väger ca 50 g.
 • Kimberley (stavas ofta Kimberly, en felstavning som tyvärr spridit sig lavinartat) – Högväxande kompakt sort med potatisblad och suverän smak. Ger runda röda tomater ända tills frosten tar den. Mycket tidig sort som lovordats av många, bl a den kanadensiska tomatdrottningen Tatiana Kouchnareva. Togs fram på 1980-talet av John de Rocque i Kimberley, Kanada.
 • Ida Gold – Orange busksort som ger ovala små tomater på 30 g.
 • Maja – Busksort som blir ungefär 50 cm hög och har ett ganska klent växtsätt, behöver tidigt stöd eftersom den är så väldigt produktiv. Ger röda, runda ”klassiska” tomater på ca 80 g. En vanlig sort i trädgårdsbutikerna som det brukar vara lätt att hitta frö till.
 • Outdoor Girl – Busksort som ger röda, runda goda mellanstora tomater på ca 50 g. En produktiv sort som blir ungefär 1 meter hög med potatisblad. En av Åke Truedssons många favoriter i boken Odla tomater.
 • Sub-Arctic Plenty – Lite högre busktomat från Kanada som klarar av att leverera även lite kallare, risiga somrar. Ger röda, runda tomater (ibland får vissa en liten spets) på ca 20 g med syrlig smak. Plantan blir ca 1 m hög och är mycket produktiv (Finns en hel serie av Sub-Articic sorter: som cherrysorten Sub-Arctic Cherry, med större tomater Sub-Arctic Maxi, Sub-Arctic Delight mm)
 • Yantarnyi – Gul busksort som blir ca 60 cm hög och ger gulorange, runda tomater på 40 g. Mycket tidig sort. Namnet betyder bärnsten men ska inte förväxlas med en annan tomatsort som heter Bärnsten. På engelska fröfirmors hemsidor heter Yantarnyi ofta Amber Colored.
Ännu fler tidiga, tåliga sorter hittar du här.
Röda lilla Subarctic Plenty, runda röda Maja och gula Yantarnyi (som tål kalla somrar).

Sommarsorter: kvantitet och kvalitet

De flesta ”vanliga” tomatsorter i handeln är högväxande sommarsorter, de brukar ge skörd ungefär från juli/augusti och framåt tills frosten tar dem. Jag brukar försöka ha balans i antalet plantor mellan kvantitet (högavkastande, yrkesodlarsorter som ger mycket men har en ganska ”vanlig” tomatsmak) och kvalitet (gourmetsorter, biffsorter och supersöta sorter). Kvantitetssorterna ger mycket och är toppen för den som vill bli självförsörjande på tomater hela året och är toppen att frysa in, göra egna röror eller krossade tomater på, men gourmetsorterna är de verkligt smaskiga och de brukar vi äta färska direkt från plantan.

Potentat, en klassisk yrkesodlarsort. Pålitlig och högavkastande standardtomat. Men kanske liiite tråkig…
Produktiva kvantitetstomater

Inte särskilt spännande men produktiva och pålitliga. Gamla yrkesodlarsorter. Välj Gardeners Delight + en till, de andra är i stort sett likvärdiga tycker jag.

 • Bonny Best – Högväxande sort som är hyfsat tidig. En produktiv klassiker som ger röda, runda tomater på ca 90 g med ganska syrlig smak. Introducerades 1908 i Pennsylvania, USA av George W. Middleton (en förädling av Chalk’s Early Jewel).
 • Dansk Export – Kompaktväxande högväxande (på gränsen till halvbusksort) som ger söta, röda, runda och saftiga tomater på ca 90 gram. Gammal yrkesodlarsort från Danmark. Nämndes för första gången i tryck 1912 i Nordic Horticulture Illustrated Encyclopedia men sorten är sannolikt mycket äldre än så. Liiite tidigare än Moneymaker. En del hävdar att Moneymaker och Dansk Export är en och samma sort men nej, så är det inte.
 • Gardeners Delight – Röd högväxande cocktailsort som börjar ge tidigt men också orkar forsätta att ge skörd länge. Ger röda, ganska små söta tomater på 25 g. Mycket produktiv. Togs fram på 1950-talet i Tyskland (östra sidan) av Ernst Benary Samenzucht, kallas också för Benary’s Gartenfreude och Hochzucht (betyder typ ’förnämlig’ på tyska). Den gamla stammen av Gardener’s Delight är betydligt godare än den moderna.
 • Moneymaker – Högväxande, medeltidig och mellanstor klassisk röd tomat på ca 100 g med fast fruktkött. Gammal engelsk yrkesodlarsort från 1913 (släpptes av F Stoner Seed Company). Kallas ofta för växthustomat men funkar även i kallväxthus eller i kruka i skyddat läge. En storsäljare i hela europa, finns registrerad i flera länder och har många synonyma namn (bl a Moneydor, Moneyberg, Monprecos mfl). Klassiker av en anledning. Inte särskilt spännande, men produktiv och pålitlig.
 • Potentat – Högväxande och hyfsat tidig svensk yrkesodlarsort sedan gammalt. Ger röda, mellanstora goda tomater med klassisk rund form på ca 90 g. Produktiv. Frö finns i föreningen Tomatklubben, har inte sett att någon fröfirma alls säljer frö till den längre.
 • Selandia – Högväxande medeltidig sort som ger runda, röda, klassiska goda tomater på ca 90 g. Svensk kulturarvssort från 1937 som använts länge inom svensk yrkesodling. Svårt att få tag på frö till den numera.
Ambrosia Orange. Väderkänslig, men supersöt om den får tillräckligt med värme och sol.
Smaskiga kvalitetstomater/ gourmet
 • Ambrosia Orange UBX – (ubx = ultra high brix) En extremt söt orange tomat, mäter högre i brix än Sungold F1. Ganska ny sort, framtagen av J & L Gardens i New Mexico, USA. Väderkänslig sort som blir bäst i växthus. Jag beställde frö från en belgisk fröfirma, hoppas att den når den svenska marknaden snart.
 • Brandywine Finns massor av olika sorter, smakrik bifftomat för gourmanden (men finns även som cherry-sort). Den absolut godaste jag smakat hittills är sorten Brandywine Black.
 • Candy Sweet Icicle – Högväxande sort som ger rödgulstrimmiga, lite avlånga tomater med spets. Perfekt för dig som gillar mycket sött med fin balans av syra, både vacker och god. Ganska ny sort som kom 2014, framtagen av Brad Gates i USA.
 • Green Envy – Högväxande sort som kan bli över 2 m. Ger gröna små gourmettomater med väldigt speciell bärig smak på ca 20 g. Kallas ibland för plommontomat av återförsäljare men den är mindre än så, snarare miniplommontomat. Blir bäst i växthus. Lätt att få tag på frö men de är dyra! Sorten är dessutom registrerad i Storbrittanien så efter brexit kan priset gå upp ytterligare. En del återförsäljare klassar den som F1hybrid, de flesta inte. Den är inte angiven som hybrid i European Comission Plant Varietys Database iallafall.
 • Hawaiian Pineapple – Högväxande biffsort med väldigt hög halt av tetra cis-lykopen (6,13) som levererar sent på säsongen. Tomaterna är stora, gylleneorange och härligt köttiga. Smaken beskrivs som fruktigt söt med toner av ananas, många odlare (bl a Stefan Sundström) har lovordat dess goda smak. Tomaten är vacker på insidan när du skär itu den. Verkar funka bäst i växthus, sämre på friland. Har odlats kommersiellt länge i Indiana, USA av en Mr. Ines sen 1970-talet.
 • Moonglow – Högväxande sort som ger mellanstora , vackra klarorange tomater med fast fruktkött. Ger få frön. ”The best texture and flavour of any golden yellow tomato” enligt Heritage Foood Crops Research Trusts hemsida, den har också vunnit Seed Savers Exchange smaktävling 2007 i kategorin kulturarvssort. Innehåller ganska mycket pektin, så funkar sannolikt extra bra att göra tomatmarmelad av. Har odlats flitigt i Canada vilket kan ha bidragit till att det är ganska lätt att få tag på frö till den här sorten även i Sverige. Kanske den mest hypade tetra cis-lykopensorten hittills. Har ganska bra hållbarhet efter att den plockats (men är inte en vintertomat). Jag har sett att det finns Moonglow med olika namn till salu: Moonglow Yellow och Moonglow Orange. Sannolikt är det samma sort. Den sort som Heritage Food Crops Research Trust testat för cis-lykopen heter bara Moonglow. En av mina personliga favoriter.
 • Rosella – Högväxande körsbärssort med rosarött skal med lila toner och grönare inre. Blir bäst i växthus, kan bli 2 m hög eller mer. Smaken beskrivs som unik med toner av hallon och björnbär. Både vacker och god. Lätt att få tag på frö men de är dyra! Sorten är dessutom registrerad i Storbrittanien så efter brexit kan priset gå upp ytterligare.
 • Sorrento / Sorent/ Rosa di Sorrento – En högväxande rödrosa och härligt köttig, svagt ribbad biffsort på ca 150-500 g med smak av persika och aprikos. Många yrkesodlares favorittomat vad gäller smak eftersom den har en så fin balans mellan sötma och syra. Produktiv men ger skörd lite oregelbundet, liksom stötvis. En och samma planta kan ge tomater med väldigt olika storlek vilket också är skälet till att den inte används kommersiellt i större skala. Kallas ofta för italiensk kulturarvssort från halvön Sorrento, men den verkar ha importerats till Italien från USA för länge sen.
Candy Sweet Icicle börjar mogna.

Vintersorter/långlagringstomater

De finns i olika färger (och randiga!) och som busksorter. Det här är bara ett urval, det finns jättemånga fler sorter, kika i sortguiden om du vill läsa om alla.

 • Date Fruit Yellow – Busksort som ger ganska små, ovala mildgula tomater i stora kluster. Produktiv sort som inte spricker så lätt. En av de absolut godaste lagringstomaterna jag ätit (det närmaste en Sungold F1 du kommer i just lagringstomatkategorin av de jag provat hittills).
 • Fiaschetto – Plantan blir ca 1 m hög och ger röda, avlånga tomater med en spets. Italiensk, köttig sort som passar extra bra att till soltorkade tomater och sås. Ganska kort hållbarhet, men lättodlad och produktiv.
 • Grappoli d’Inverno – (Inverno = vinter, grappoli = klasar) – Röd halvhög sort (beskrivs ibland som semi-determinate) som ger söta piennolotomater, typisk för södra italien men den odlas faktiskt över hela Italien eftersom den tydligen anpassar sig bra efter olika klimat utomhus. Kanske därför extra bra för svenska odlare? God att ätas färsk eller i sallad. Sorten är hyfsat produktiv och tomaterna kommer i rejäla klasar, en enda klase kan bestå av så många som 25 st tomater.
 • Mala Cara – Rejält högväxande sort som kan bli hela 2 m hög eller mer. Ger smakrika gulorangerosa, matta tomater med en vackert frostig skimrande yta. Tomaterna är tjockväggiga, plantan har potatisblad. En ovanligt vacker vintertomat. Från Torá, Katalonien.
 • Siberische Appeltomaat – Högväxande sort som ger ganska stora vackra röda tomater med orange smala ränder. Tomaterna är ovala med röd insida. Beskrivs av vissa källor som en busksort, så den kanske är nåt kompaktväxande mittemellan?
 • Vesuvio Giallo /Vesuviano Giallo – Gul högväxande pärondroppformad piennolotomat från Vesuvious sluttningar i Italien, fruktig och god. Sägs passa väldigt bra till fisk. En av de lite mer köldtåliga sorterna när höstfrosten hälsat på här hos mig i zon 4 på friland. God både som färsk nyskördad och lagrad över tid. En av de godaste långlagringstomaterna jag smakat hittills.
Läs hela Sortguide: Vintertomater
Vesuvio Giallo.

Koka, syra, frysa in, plocka in plantor före frost…

Genom att välja och odla rätt sorter så kan du alltså äta egna tomater året runt. Om du plockar in några välartade plantor av dvärgbusktomater sent på säsongen innan frosten kommer så kan du äta färska ”vanliga” tomater ännu längre och behöver inte börja tulla på de tjockskaliga vintertomaterna lika snabbt.

Om du lär dig syra och konservera tomater så behöver du inte använda frysen (även om det också är smidigt), dessutom är det vackert med alla glasburkar av egna tomater som pryder hyllorna. Känslan av rikedom är oslagbar! Smaken av egenodlat likaså. Testa så får du se! 😃😃😃

Vill du lära dig ÄNNU mer om hur du får till en lång säsong med egna färska tomater året runt? Spana in min tomatkurs på Skillbreak. 😃

Såhär odlar jag tomater i kruka sommartid. Och på liiite fler ställen… (ej i bild)
Källor i urval:

Amerikanska jordbruksverkets registrering av Moneymaker

Amerikanska jordbruksverkets registrering av Dansk Export

Läs också: 12 Sortguider om ätbart
Fler inlägg om tomater
Onlinekurs: Färska Tomater Året Runt finns nu hos Skillbreak

Annons

19 Comments

 1. Så härligt att få läsa om dina tankar kring tomatsorter! Det är en riktig djungel bland tomatfröerna tycker jag. En rolig djungel, jag vill prova nästan alla! Extra roligt att se några av de sorter jag bestämt mig för att prova i år på din lista, bland annat Bloody Butcher, Outdoor Girl och Green Envy. Ska bli spännande att se vilken av alla sorter som blir min favorit i år! 🙂

  1. Vad kul att du gillade att läsa. 🙂

   Du hittar nog många favoriter… Det är det som är det värsta med att odla tomater, det blir som ett beroende. Man vill bara odla mer och mer. Och fler! 😉

 2. Wow! Fin artikel om tomater! Nu blir en ju än mer taggad att pröva någon mer sort. Härligt med så engagerade människor som sprider sådan odlarglädje!

  1. Tack snälla, vad roligt att du gillade att läsa. Hoppas att du kanske hittade några framtida favoriter. 😉

  1. Ja, dubbelkrukor är bra torra, heta somrar. 🙂 Ibland har jag dubbla krukor, en ”innerkruka” med borrade hål på sidan ca en decimeter upp från botten plus en ytterkruka utan hål. Det blir som en hemgjord, budgetvariant av självvattnande kruka ungefär. Fast om det regnar mycket så tar jag bort ytterkrukan (jag har ju inget tak).

 3. Hej vilket inspirerande blogginlägg! Vesuvio giallo blir jag intresserad av. Vet du om det brukar finnas plantor i handeln att köpa?

  Mvh Anna Karin

  1. Hej Anna Karin!

   Tack så mycket, vad roligt att du gillade att läsa. 🙂 Det brukar inte finnas plantor av långlagringstomater att köpa i handeln, jag har aldrig sett till någon enda sort på mina 10 år i branschen… De stora kedjorna brukar ofta sälja frö till sorten Principe Borghese, men den tycker jag har dålig hållbarhet jämfört med andra vinter/långlagringstomater (varför den ens klassas som en vintertomat är en gåta för mig). Om du vill odla Vesuvio Giallo så får du dra upp plantor själv från frö, googla namnet + köpa så hittar du återförsäljare. Lycka till. 🙂

 4. Hej. Vilken trevlig blogg. Har plockat fram fröpåsarna igen. Så kul att se vad som behöver kompleteras. Är intreserad av 42 days – tidig tomat. Dvärgbusktomater låter mycket intressant. Måste prova någon.
  Kan rekomendera Heartbreaker Vita 55 dagars utveckling till skörd och Tiny Tim 60 dagars utvecklingstid. Två röda körsbärstomater.
  Mvh
  Elisabeth

  1. Det tror jag inte att du kan köpa, du får nog odla upp egna plantor och göra egen tomatröra om du vill ha på just Sorrento-tomater är jag rädd. 🙂

   Fröfirmornas sortiment varierar från år till år, lättaste sättet att hitta frö till sorten man vill ha är att googla sortnamnet + köpa (Sorrento + köpa) så får du upp flera olika återförsäljare. Lycka till!

 5. Hej kul blogg! jag har odlat en minibifftomat som jag inte vet namnet på. Nu är det 3e säsongen jag tar fröer från den. Har du erfarenhet hur lång tid man kan få det att fungera? Har läst att man inte ska göra så men den är så god att jag bara vill ha mer…förstår att de har sina gener som man inte vet hur det går med men ändå?? Mvh Lena

  1. Hej Lena!

   När du säger att du har EN minibifftomat, menar du då att du bara tar frö från en enda planta…? Det är inte så bra, du kommer märka att den degenererar efter ett tag, dvs den tappar i smak och andra egenskaper och blir som en sämre, inavlad version av sig själv med tiden. Hur snabbt det går vet jag inte, jag har inte provat (det går nog olika snabbt för olika tomatkategorier också). Men om du bara ska ha frö till dig själv så kör på, men det är värre om du vill dela med dig av fröna till andra… Då blir det liksom falsk marknadsföring till slut.

   Helst ska man ha 10-20 plantor (av samma sort) när man fröodlar tomat, och frö tas från alla plantor förutom de som uppvisar avvikande beteenden. Om du t ex odlar en orange körsbärstomat och sår frön till 20 plantor så uppstår ofta spontanmutationer, dvs plötsligt ger en planta röda tomater istället för orange, eller större tomatfrukter, eller ger senare skörd… Om man då vill odla BEVARANDESYFTE (dvs att sorten ska fortsätta vara samma) så tar man inte frö från de avvikande plantorna. Bara från de som ”sköter sig” och uppfyller sortens beteende- och utseendekriterier. Om man odlar i FÖRÄDLINGSSYFTE så kan man förstås välja att ta frö från de avvikande plantorna, men då ge dessa ett nytt namn. Om du bara tar frö från en enda planta år efter år efter år så ökar risken för spontanmutation och degenerering, dvs att sorten slutar vara som den ska vara.

   När man fröodlar brukar man prata om begrepp som selektion, plantantal, korspollinering osv. Du kan läsa mer om det i boken Frö för framtiden av Föreningen Sesam (finns på bibliotek) där just tomater har ett eget kapitel. Rekommenderas varmt!

   Och det där med 10-20 plantor kan låta mycket, men tomatfrö har mycket lång hållbarhet… Ca 10 år! Så du behöver inte odla så många plantor för att ta frö av varje år. 😉 Läs mer i boken. Lycka till! 🙂

  1. Hej Helen!

   I det här inlägget har jag odlat alla utom Kimberley, Date Fruit Yellow och Mala Cara (fast jag har smakat dem, hos en odlarvän). 🙂

   I sortguiderna däremot så har jag INTE odlat alla sorter jag skriver om, men jag sammanställer informationen om dem från väldigt många olika källor. 99% av fotona på den här bloggen har jag tagit själv (om det inte står t ex Copyright Helena Rutström under en bild, då har hon tagit bilden och gett mig tillåtelse att använda den) så om det finns ett foto på tomaten i sortguiden så har jag oftast odlat den själv. Men det händer ju också att jag hälsar på hos odlarvänner och fotar och smakar, t ex hos min tomatkompis Lotta i Södertälje.

   Sen finns det också väldigt många sorter som jag har odlat genom åren men inte hunnit fota. Och det finns alltid nya spännande sorter att upptäcka… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.