Odlingsdokumentär The Biggest Little Farm

trollet

Gillar du att titta på Mandelmanns Gård?
Drömmer du i smyg om att bli självförsörjande?
Då är det här en odlingsdokumentär för dig.

En kock och en naturfotograf skaffar hund i storstan. Men blir ekobönder. En dröm som först verkar förbli just en dröm men som snabbt görs till verklighet framför tittarens ögon: från en liten lägenhet i storstan mot 80 hektar mark. Det är en verkligt hjärtvärmande historia om John och Mollys resa, som är långt ifrån spikrak, när de lämnar stadslivet för att bli ekologiska jordbrukare. Först verkar allt så bra. Men vad är det för fel på jorden? Varför växer inget?

Praktisk problemlösning

Att vara odlare innebär att vara problemlösare, och de problem som Molly och John ställs inför är egentligen samma som drabbar den vanliga trädgårdsägaren. Om än i större skala. Det fina med den här dokumentären är att deras stora insikter på en stor bondgård även går att implementera i en liten trädgård. I din egen trädgård.

Du kan främja den biologiska mångfalden även utan får, kor och höns (eller ett helt zoo): Mata maskarna med gräsklipp och bokashi, odla gröngödsling som honungsfacelia och mylla ner, använd ditt eget kiss, täckodla, ta hand om din kompost…”Målet är biologisk mångfald” som Alan York säger i filmen. ”Mångfald, mångfald, mångfald. Det är nyckeln.” /…/ ”Att kopiera hur naturliga ekosystem fungerar, de reglerar sig själva med hjälp av mångfald. Då slipper man epidemier av skadedjur och sjukdomar.” menar han. Kloka ord, tänker jag.

Finns på SVTPlay

Filmen utspelar sig i Kalifornien, USA och kom 2018, gjord av John Chester själv och den har redan vunnit en hel hög med fina priser. På engelska heter den The Biggest Little Farm, på svenska Våran Lilla Bondgård. Du kan se den gratis här på SVTPlay tillochmed 15 februari 2021. Gör det! Fram med största tekoppen och skönaste filten. Unna dig att drömma lite, och se att det går att göra verklighet av dem också.

Mersmak?

Kika in på Apricot Lane Farms hemsida och frossa i Mollys recept, läs deras målregler och mycket mer.

Mer om filmen: thebiggestlittlefarmmovie.com

Läs också: #thinkoutsidethepallkrage
Fler dokumentärer

Annons

4 Comments

  1. Jag håller helt med dig om att det är en sevärd dokumentär! Åh, vad jag grät på sina ställen. Det var också nästan pinsamt mycket igenkänning där i början när Molly rabblar upp allt hon planerar att odla!

    1. Haha, jag förstår precis vad du menar… Citatet ”Så fort jag strök nåt från listan, dök tio nya saker upp.” fick mig att känna likadant… 😉 HÖG igenkänning…

      1. Helt klart! Min fästman höll på att skratta ihjäl sig bredvid mig i soffan för han kände också igen mig haha!

        Skönt att det inte bara var jag som kände så i alla fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.